Afbeeldingen online kopen – zo simpel is het!

Afbeeldingen online kopen – Jon Oringer, oprichter en eigenaar van Shutterstock, kreeg dit uitstekende idee in 2003. Hij onderkende de enorme vraag naar rechtenvrije afbeeldingen en zette de eerste online marktplaats op en ging zijn eigen digitale foto's verkopen. Veel beeldbanken volgden zijn voorbeeld en verkopen nu met veel succes foto's, afbeeldingen, vectoren en video's online.

Afbeeldingen online kopen

Ongeacht of u een nieuwe website, een reclameposter, een flyer of brochure maakt – afbeeldingen zijn onmisbaar. Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Maar wie denkt een geschikte afbeelding van internet zomaar gratis te kunnen downloaden en voor een project te gebruiken, houdt geen rekening met de fotograaf of kunstenaar. Zij beschikken namelijk over de zogenaamde beeldrechten en kunnen juridische stappen ondernemen tegen onbevoegd gebruik van hun afbeelding, bijvoorbeeld voor een website. En dat kan prijzig zijn, zoals blijkt uit het artikel over de gevaren van gratis afbeeldingen!

Behalve foto's en afbeeldingen worden ook video's steeds belangrijker voor reclamedoeleinden. Wij hebben voor u een overzicht van rechtenvrije video's en stock footage samengesteld.

Daarom is het verstandig uw afbeeldingen bij de beste beeldbanken te kopen. En dat kan online. Dat is bijzonder praktisch en juridisch veilig. Beeldbanken beschikken niet alleen over miljoenen afbeeldingen met een bijna onvoorstelbare diversiteit aan thema's en motieven waaruit u kunt kiezen, maar zij hebben tevens de vereiste rechten van derden verkregen voor het gebruik van de afbeeldingen. Deze foto's worden tegenwoordig voornamelijk verkocht als rechtenvrije afbeeldingen. In deze context betekent rechtenvrij: de gebruiker van de afbeelding betaalt een bepaald bedrag aan de beeldbank en mag de afbeelding vervolgens downloaden en voor onbepaalde tijd en meerdere keren gebruiken.

Meer informatie vindt u hier in ons artikel “Waar kan ik foto's voor flyers en brochures kopen?”.
terug naar menu ↑

Bij welke beeldbanken kunt u afbeeldingen online kopen?

Het is belangrijk om u bij elke beeldbank af te vragen of het over de vereiste rechten beschikt om de aangeboden afbeeldingen online in licentie aan derden te verstrekken. Helaas zijn er nog steeds dubieuze platforms waar auteursrechtelijk beschermd materiaal door derden wordt geüpload en aangeboden. In dit geval kan de gebruiker van de afbeelding geen beroep doen op het platform als de auteur het onrechtmatige gebruik ontdekt en vervolgens een licentievergoeding eist.

Hieronder volgen een aantal kenmerken waaraan u een goede beeldbank herkent:

  • Worden het adres en telefoonnummer volledig op de contactpagina vermeld?
  • Zijn de licentievoorwaarden duidelijk te begrijpen en in het Nederlands?
  • Heeft de website een zoekfunctie voor afbeeldingen met uitgebreide zoekmogelijkheden?
  • Worden er veilige betalingsmethoden zoals PayPal, creditcard of factuur aangeboden?
  • Is de prijsopbouw voor beeldabonnementen/afbeeldingspakketten of credits begrijpelijk?
  • Worden de prijzen of credit-speciaficaties bij de getoonde afbeeldingen duidelijk aangegeven?

Personen die rechtenvrije afbeeldingen online kopen, kopen voordelig. Immers, rechtenvrije afbeeldingen kunnen op allerlei manieren worden gebruikt, zijn goedkoop, van uitstekende kwaliteit en kunnen voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Hier vindt u de juiste beeldbank met de bijbehorende testrapporten!
terug naar menu ↑

Hoeveel kost het afbeeldingen online kopen?

Het zal u verbazen hoe goedkoop men afbeeldingen online kopen kan. Inmiddels worden er honderden miljoenen stockfoto's aangeboden. Veel beeldbanken zoals StockPhotoSecrets Shop, Photocase, Shutterstock, iStockphoto en Adobe Stock beschikken over gigantische collecties beeldmateriaal. De meeste rechtenvrije afbeeldingen kosten dan ook niet meer dan €1,-. Al deze foto's zijn voornamelijk afkomstig van professionele fotografen of van semi-professionele fotografen en zelfs van amateurs. Het beeldmateriaal van deze beeldbanken is van een hoge kwaliteit. Behalve briljante foto's, vectoren, de beste illustraties, lettertypen kunt u er zelfs stockvideo's (Footage) en muziekbestanden downloaden.

Vanzelfsprekend zijn vraag en aanbod bepalend voor de prijs van de afbeeldingen. Criteria hiervoor zijn beeldmotief en beeldkwaliteit. Zoekt u absolute topfoto's, afbeeldingen met bijzondere motieven, absoluut exclusieve foto's, dan vindt u hier wat u zoekt. Maar dergelijke bijzondere afbeeldingen hebben uiteraard hun prijs. Afbeeldingen van een bijzondere kwaliteit en actualiteit vindt u bij Getty Images.

99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
28 dagen resterend
terug naar menu ↑

Hoe kan ik afbeeldingen online kopen?

U kunt afbeeldingen online kopen als afzonderlijke afbeeldingen of als beeldpakketten of beeldabonnementen. De betaling wordt gedaan in Euro's of met credits (= kunstvaluta). Bij veel beeldbanken kunt u afbeeldingen in de hoogste resolutie (XXL) downloaden zonder bijkomende kosten.

Afbeeldingen online kopen via afzonderlijke afbeeldingen en kleine pakketten

Afzonderlijke afbeeldingen en kleine beeldpakketten met 5 tot 20 afbeeldingen per jaar zijn geschikt voor iedereen die kleinschalige projecten wil verwezenlijken en daarvoor slechts een paar afbeeldingen in een tijdsbestek van meerdere maanden nodig heeft. De prijs per afbeelding varieert in dit geval tussen €2,40 en €8,60, afhankelijk van het beeldpakket en/of beeldbank.

Beeldabonnementen en pakketten afbeeldingen online kopen

Afbeeldingspakketten of beeldabonnementen omvatten gewoonlijk een bepaald aantal afbeeldingen per maand, bijvoorbeeld 350, 500 of 750 afbeeldingen. De gangbare looptijd is 1 maand, 6 of 12 maanden. Wie veel geld wil besparen, die kiest voor een groot beeldpakket met een looptijd van 12 maanden. De prijs per foto varieert per beeldbank bedraagt tussen de €0,32 en €0,12!

Online afbeeldingen kopen met credits

Credits zijn een soort kunstvaluta waarvan een aantal beeldbanken gebruikmaakt. De afbeeldingen worden met credits betaald. Ook dat is heel simpel. U koopt een aantal credits, die op uw klantaccount worden bijgeschreven. Wanneer u een afbeelding koopt, worden de credits van uw account afgetrokken. Als u geld wilt besparen, dan kunt u de prijs verlagen door een groot aantal credits te kopen. De voordelen van credits zijn voor de hand liggend: u blijft flexibel en koopt alleen afbeeldingen wanneer u deze daadwerkelijk nodig heeft. Bij een aantal beeldbanken hebben de credits geen vervaldatum! Lees hier hoe u credits koopt en welke voordelen ze u bieden.

99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
28 dagen resterend
terug naar menu ↑

Waar kan ik uitgebreide licenties verkrijgen?

U weet dus al dat u een licentie moet kopen om de afbeeldingen op de juiste manier te kunnen gebruiken. De meeste beeldbanken bieden zogenaamde “Standaard licenties” aan voor “normaal gebruik”. Maar wat als u foto's op T-shirts wilt afdrukken of een fotokalender wilt maken en verkopen? Misschien wilt u ook ansichtkaarten maken die via de detailhandel worden verkocht. Voor al deze toepassingen heeft u een zogenaamde Uitgebreide licentie nodig. Wij hebben de beste beeldbanken voor een uitgebreide licentie voor u op een rijtje gezet.

terug naar menu ↑

Hoe u afbeeldingen online kunt betalen?

Alle beeldbanken beschikken over een prima gestructureerde website. Op de homepage wordt altijd een zoekveld weergegeven, waarin u direct een zoekterm kunt invoeren. Tevens worden u verschillende opties geboden voor het zoeken naar afbeeldingen, zoals foto's, vectoren, lettertypen en video's. Nadat u een zoekterm hebt ingevoerd, worden binnen enkele seconden verschillende afbeeldingen als zoekresultaat weergegeven. Wanneer u een afbeelding interessant vindt, kunt u erop klikken en wordt er een nieuw venster geopend met gedetailleerde informatie over de afbeelding. Ook het beeldformaat en de prijs van de afbeelding worden vermeld.

Als u de gekozen afbeelding online wilt kopen, kunt u deze meestal met één muisklik kopen. Stap voor stap wordt u naar de “kassa” geleid. In een invoerveld voert u de voor de betaling benodigde gegevens in. Dat is alles. Online afbeeldingen kopen is heel simpel, toch?

Lees hier meer over het eenvoudige betalingssysteem van de beeldbank StockPhotoSecrets Shops!
terug naar menu ↑

Online afbeeldingen kopen op rekening

Als u online afbeeldingen koopt bij een beeldbank, zult u merken dat het vaak alleen mogelijk is om met een creditcard te betalen. Deze betalingswijze is volstrekt normaal en gangbaar voor betalingen naar het buitenland. Dit kan soms tot problemen leiden, omdat bijvoorbeeld webdesigners in opdracht werken en vaak niet over een eigen creditcard beschikken. Bij Duitse beeldbanken, zoals PantherMedia in München en Photocase in Berlijn, kunnen afbeeldingen echter per factuur of bankoverschrijving worden betaald. Deze betaalmethode biedt veel bedrijven een groot voordeel, omdat het een eenvoudige en ongecompliceerde methode is. Daarnaast kunnen de verstrekte facturen voor de Nederlanse belastingdienst als bewijsdocumenten worden gebruikt. Ook prijsfluctuaties als gevolg van schommelingen in de wisselkoersen worden uitgesloten.

Lees hier binnenkort “Waar kan ik afbeeldingen op rekening kopen?”
terug naar menu ↑

Hoe kunnen afbeeldingen online worden gebruikt?

De rechtenvrije afbeeldingen die u online koopt, kunnen voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Het onbeperkte gebruik van de afbeelding in verschillende media is de essentie van rechtenvrije afbeeldingen. De licentievoorwaarden van de diverse beeldbanken variëren, maar het “meest algemene” gebruik van afbeeldingen (bijv. op de website, in gedrukte media, in flyers, etc.) is meestal inbegrepen. Het advies is echter om de licentievoorwaarden goed door te lezen.

Er gelden enkele beperkingen op het gebruik als de online gekochte afbeelding voor drukwerk wordt gebruikt. Veel beeldbanken staan het gebruik van een rechtenvrije afbeelding toe voor oplagen van maximaal 250.000 of 500.000 exemplaren. Het afdrukken van een rechtenvrije afbeelding op verkoopproducten (kalenders, T-shirts, ansichtkaarten, enz.) wordt door de meeste beeldbanken echter niet toegestaan. Hiervoor en ook voor grotere oplages op producten die niet voor de verkoop bestemd zijn, moet een zogenaamde “Uitgebreide licentie” worden gekocht.

Opgemerkt moet worden dat de licentie meestal beperkt is tot één gebruiker en niet vrijelijk binnen een bedrijf gedeeld mag worden.

Lees hier over “Rechtenvrije afbeeldingen voor reclamedoeleinden”
terug naar menu ↑

Afbeeldingen online kopen voor uw homepage

“U mist alleen nog de juiste afbeelding, maar dan is uw homepage perfect! Ooit meegemaakt? Het is maar goed dat u afbeeldingen, foto's, vectoren en grafieken voor uw website online bij de beste beeldbanken kunt kopen. De keuze aan beeldmotieven, thema's en formaten is tegenwoordig nauwelijks nog te overzien. Zo heeft de bekende beeldbank Shutterstock bijvoorbeeld een database met 100 miljoen afbeeldingen en worden hier dagelijks bijna 800.000 nieuwe afbeeldingen aan toegevoegd.

Zoekt u nog steeds een geschikte afbeelding voor uw homepage, dan kunt u het beste de website van erkende beeldbanken bezoeken. In de zoekfunctie op hun sites kunt u een zoekterm invoeren en in een fractie van een seconde alle relevante afbeeldingen weergegeven. U kunt uw zoekresultaat specifieker maken door categorieën als “Nieuw, Populair, Relevant en Onontdekt” te selecteren en verder te verfijnen met extra zoekfilters zoals “Afbeeldingstype, Oriëntatie, Categorie, Trefwoorden uitsluiten, Naam van de aanbieder, Personen, Redactie en Kleur”. Op deze manier komt u heel snel de gewenste foto voor uw homepage vinden.

Op de websites van een aantal beeldbanken, zoals onder andere Shutterstock, Adobe Stock en iStock kunt u zelfs uw eigen foto's uploaden en zoeken naar soortgelijke afbeeldingen. Een handige manier om een soortgelijke foto te vinden voor uw eigen website!

Lees hier meer in ons artikel “Afbeeldingen zoeken”.
terug naar menu ↑

Online afbeeldingen kopen – zo kunt u veel geld besparen

Veel beeldbanken bieden op hun websites couponkortingen en kortingscodes aan. Het loont de moeite om de websites van de afzonderlijke beeldbanken te bezoeken. De kortingen zijn vaak gericht op nieuwe klanten. Hieronder vindt u van een aantal bekende beeldbanken de beste aanbiedingen. Dankzij onze speciale kortingscode en couponkortingen van 15-30% kunt u heel goedkoop afbeeldingen online kopen.

1
STOCKPHOTOSECRETS SHOP
99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
28 dagen resterend
2
PHOTOCASE
Meld u nu aan bij Photocase en ontvang 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste aankoop!
3
ISTOCK
Profiteer nu als bestaande of nieuwe klant van 15% korting op alle credits en beeldabonnementen van iStock!
4
SHUTTERSTOCK
Krijg deze maand 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.
Profiteer nu van 15% korting op alle abonnementen en afbeeldingspakketten!

CONCLUSIE
Afbeeldingen online kopen is heel simpel. De goed ontworpen en overzichtelijke websites van de meeste beeldbanken maken het kopen van afbeeldingen heel eenvoudig. Daardoor wordt het online afbeeldingen kopen zelfs leuk!

Als ingewijde op het gebied van stockfoto's wil ik met mijn online magazine Stockfotos.nl u als koper van afbeeldingen graag inzicht geven in de wereld van beeldbanken en u helpen de beeldbank te vinden die bij u past.