Credits of een abonnement: Wat is de beste keuze?

Vrijwel sinds het begin van hun bestaan hebben de beeldbanken met twee belangrijke opties gewerkt: credits of een abonnement.

Gewoonlijk kun je met credits afbeeldingen kopen zonder dat je je bij de beeldbank moet vastleggen, en met een abonnement kun je veel afbeeldingen tegen een zeer voordelige prijs kopen.

Maar als koper is het niet altijd even duidelijk welke optie te kiezen. De voor- en nadelen van elk systeem zijn op het eerste gezicht niet helemaal helder.

In dit artikel krijg je uitleg en bevindingen aan over credits en beeldabonnementen, zodat je een helder inzicht krijgt en een gefundeerde beslissing kunt nemen over hoe je afbeeldingen kunt verkrijgen en ook de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Ontvang 25% korting op uw aankoop van grote credit packs van iStock! Deze korting geldt alleen voor pakketten vanaf 18 credits.

Credits: de prijseenheid om foto's te kopen als je deze nodig hebt

credits

Het concept van microstock fotografie is in essentie de aankoop van voordelige afbeeldingen tegen een minimaal bedrag (in feite denken veel mensen dat “micro” in microstock betrekking heeft op zeer lage prijzen, terwijl dit in werkelijkheid verwijst naar “microbetaling”: de minimale aankoopverplichting).

Met de opening van iStockphoto begin deze eeuw introduceerde zij ook credits: de microstock prijseenheid voor losse afbeeldingen. Meer gedetailleerde informatie vind je in ons verhelderend artikel over wat credits zijn.

Een groot aantal van de grote en populairste beeldbanken hebben dit nagebootst, en al deze bureaus hebben hun beeldmateriaal in credits geprijsd. Andere beeldbanken (o.a. Shutterstock, Bigstock of Adobe Stock) geven hun prijzen niet in credits maar in EURO aan voor het kopen van beeldpakketten (de prijs per foto wordt lager bij een groter pakket).

Credits helpen het betalingssysteem vorm te geven: beeldbanken geven de prijs per afbeelding in credits weer en bieden “creditpakketten” aan: bulkverkoop waarbij pakketten met verschillende aantallen credits worden aangeboden, die meestal met korting op de normale creditprijs verkrijgbaar zijn: hoe meer credits een pakket bevat, hoe lager de prijs per credit.

Voor het verkrijgen van foto's en ander beeldmateriaal dien je eerst een creditpakket te kopen en vervolgens reken je met de credits de door jou gewenste afbeeldingen af.


De beste beeldbanken voor het kopen van credits

Zoals eerder aangegeven, gebruiken veel beeldbanken het creditsysteem voor het kopen van stockfoto's op aanvraag. Hier volgen de beste stockfotosites die afbeeldingen met credits verkopen.

www.photocase.com homepage

Photocase: De prijs voor credits is vanaf € 2,- per stuk. De prijzen van de afbeeldingen variëren van 5 tot 15 credits per stuk en worden bepaald door het beeldformaat. Meer informatie over deze beeldbank vind je in ons testrapport van Photocase.  Meld je nu bij Photocase aan zodat je meteen afbeeldingen kunt kopen. Profiteer nu van onze Photocase kortingscode en ontvang 5 gratis credits en 10% korting!


iStock
www.istockphoto.com/nl homepage:
De prijs per credit bedraagt € 9,- en minder. De prijs per afbeelding varieert per producttype: niet-exclusief, afbeeldingen voor dagelijks gebruik zijn 1 credit per stuk. Exclusieve kwaliteitsfoto's kosten 3 credits per afbeelding. Lees meer over deze beeldbank in ons uitgebreide testrapport van iStock. Voor het kopen van afbeeldingen kun je je gratis en vrijblijvend aanmelden bij iStock. En vergeet niet om van onze iStock kortingscodes te profiteren en te besparen bij jouw aankopen!

nl.123rf.com homepage123RF: De prijs per credit begint bij € 0,98. De kosten per afbeelding varieert van 1 tot 10 credits, dit is afhankelijk van de grootte van de foto. Meer informatie over hun aanbod kun je in ons uitgebreide testrapport van 123RF lezen. Wilt u graag afbeeldingen aanschaffen, meld je dan hier gratis aan voor 123RF.

nl.dreamstime.com homepage

Dreamstime: De individuele prijs die zij voor hun credits hanteren, begint bij € 1,23. De meest voordelige prijzen voor een losse afbeelding variëren van 1 tot 6 credits per stuk, dit is afhankelijk van de grootte van de afbeelding. Voor meer informatie kun je terecht in ons uitgebreide testrapport van Dreamstime. Om nu afbeeldingen te kunnen kopen, kun je je hier bij Dreamstime aanmelden.


3 misverstanden over credits

Wat zijn credits

Er is veel onduidelijke en onjuiste informatie over credits en hoe ze precies werken, waardoor je makkelijk in de war kan raken en je zelfs wordt afgeschrikt om stockfoto's met credits te kopen. Hier zijn de meest voorkomende misverstanden over credits. We zullen ook uitlegen hoe het wel zit.

  1. Credits zijn bij alle beeldbanken even duur.” Dit is niet waar. Alhoewel de meeste bedrijven doorgaans proberen hun prijzen op een gelijk niveau te brengen met de prijsstelling van hun concurrenten, zijn credits niet overal hetzelfde geprijsd. Elke beeldbank stelt zelf de prijzen voor haar credits vast, evenals het minimum aantal credits en de korting die geldt voor grotere pakketten. Je kunt overeenkomsten en toevalligheden vinden, maar dat is het dan ook.
  2. “Credits hebben een vervaldatum.” Dit klopt slechts gedeeltelijk. Jarenlang hadden de credits die beeldbanken aanbieden inderdaad een vervaldatum. Na verloop van tijd is deze vervaldatum steeds soepeler geworden. Op dit moment vervallen bij een aantal beeldbanken de credits een jaar na de aankoopdatum. Maar bij andere bureaus, onder andere iStock, vervallen de credits niet meer. De credits van iStock blijven voor altijd geldig, zolang je maar één keer per jaar op jouw iStock account inlogt.
  3. “Credits zijn veel duurder dan abonnementen.” Dat is niet altijd het geval. Dat is afhankelijk van het creditpakket dat je koopt, en de prijzen voor on demand en abonnementen per beeldbank. Een groot creditpakket (van 200 of meer credits) reduceert de prijs per credit tot een fractie van een euro, en voor de meeste beeldabonnementen met een groot aantal afbeeldingen geldt hetzelfde. Als u bedenkt dat bij de meeste beeldbanken een webresolutie foto slechts 1 of 2 credits per stuk kost, dan is het kopen van een afbeelding met een groot creditpakket niet zo heel veel duurder zijn dan wanneer u deze met een abonnement koopt, maar er is wel een veel grotere betaling vooraf voor nodig.#

De voordelen van credits

Het grote voordeel van credits is dat je precies kunt bepalen hoeveel je besteedt aan de aankoop van stockfoto's, zonder dat verdere verplichtingen met een beeldbank aangaat.

Je bepaalt zelf hoeveel credits je wilt kopen, hoeveel en welk type afbeeldingen je bij hen wilt kopen en wanneer je ze wilt downloaden. Het is een heel simpel systeem waarbij je vooraf betaalt voor een creditpakket. Er is dus geen sprake van periodieke of extra kosten.

Nu credits een langere looptijd hebben en ze bij iStock altijd geldig blijven, bieden ze tevens extra flexibiliteit. De credits van iStock kun je gebruiken wanneer je maar wilt, ze blijven altijd geldig zolang je maar één keer per jaar op jouw account inlogt. Bij andere beeldbanken heb je een jaar de tijd om alle credits op te gebruiken voor ze ongeldig zijn, en hoewel niet dit niet oneindig is, is dat nog steeds een lange periode. Zo kun je nu credits kopen en deze op elk gewenst moment gebruiken, zonder dat je je druk hoeft te maken over het mislopen van downloads.

Bovendien verkopen beeldbanken die naast statische afbeeldingen ook ander beeldmateriaal aanbieden, zoals bijvoorbeeld video's, vaak ook andere media op via credits. iStock is hier een bijvoorbeeld van. Zo krijg je met credits toegang tot meer content en kun je beslissen of je afbeeldingen, video's of beide wilt kopen.

Credits zijn een prima manier om rechtenvrije afbeeldingen (stockfoto's) te kopen en om zelf te bepalen hoeveel je er wilt kopen, hoeveel je wilt uitgeven en wanneer je ze wilt downloaden. Toch werkt het systeem beter als je slechts een paar afbeeldingen nodig hebt, of als je slechts één keer of heel incidenteel stockfoto's nodig hebt.

Ontvang 25% korting op uw aankoop van grote credit packs van iStock! Deze korting geldt alleen voor pakketten vanaf 18 credits.

Beeldabonnementen: De oplossing voor kopers die grote aantallen afnemen

beeldabonnementenAls je constant voordelig geprijsde afbeelding nodig heeft, en je hebt een groot aantal nodig, dan is een beeldabonnement de beste optie.

Shutterstock is de beeldbank die meer dan 15 jaar geleden dit aankoopmodel in het leven heeft geroepen, en al snel werd dit model ook door andere beeldbanken overgenomen. Het is in essentie een systeem waarbij een vaste maandelijkse vergoeding wordt betaald voor het downloaden van een bepaald aantal afbeeldingen per maand. Meer informatie hierover vind je in ons artikel: Wat is een beeldabonnement.

Dankzij deze optie kun je de prijs die je voor afbeeldingen betaald tot fracties van een euro terugbrengen en profiteer je van honderden afbeeldingen tegen een zeer voordelige abonnementsprijs. Je betaalt één keer per maand of jaar en je kunt simpelweg op elk willekeurig moment alle benodigde afbeeldingen selecteren en downloaden.

Een abonnement kan een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse downloadlimiet hebben. Momenteel zijn de populairste opties die met een maandelijkse limiet, omdat deze een grotere flexibiliteit bieden.

Bij Shutterstock kun je, evenals bij diverse andere beeldbanken, tevens kiezen hoe lang je het abonnement wilt afsluiten. Hoe langer de looptijd, hoe voordeliger de prijs. Meestal is de langste termijn een jaarlijks abonnement, en dit levert een grote besparing op ten opzichte van een maandabonnement (je kunt zo'n 20% besparen) en je profiteert van een aantal andere pluspunten.


De beste beeldbanken voor een abonnement

De meeste beeldbanken bieden abonnementen aan. De aanbiedingen ervan kunnen verschillen. De download limieten kunnen dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn. En de abonnementen worden geleverd met verschillende aantallen afbeeldingen. Hier volgende de beste websites voor het kopen van een beeldabonnement.

stockphotos.com logo

Stockphotos.com: Ons voordeelabonnement Club Easy biedt 200 XXL afbeeldingen voor slechts € 99,- (€ 0,49 per afbeelding) per jaar, en dit zonder een maandelijkse limiet. Met onze speciale aanbieding Club Ultimate profiteer je van 1000 XXL afbeeldingen voor slechts € 299,- (€ 0,30 per afbeelding) per jaar.

Dit zijn fantastische keuzemogelijkheden voor kleine en middelgrote bedrijven die snel en goedkoop afbeeldingen nodig hebben. Meer informatie vind je in de Stockphotos.com recensie of ga direct naar de webshop van Stockphotos.com!

Krijg 210 beelden in hoge resolutie voor slechts € 99! Nu plus 10 gratis opschalingen en video's!
NU KOPEN
199 dagen resterend
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!


www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock: Het populairste abonnement dat ze aanbieden is 750 afbeeldingen. Dit is hun goedkoopste optie; een jaarabonnement van 750 afbeeldingen per maand voor € 159,- (€ 0,21 per afbeelding). Lees hier ons uitgebreide testrapport van Shutterstock.

En mocht je voordat je een keuze maakt meer willen weten, lees dan ook ons artikel: Shutterstock prijzen voor afbeeldingspakketten en abonnementen – alles wat je daarover moet weten. Om een abonnement te kunnen kopen, hoef je je slechts op de site van Shutterstock aan te melden. En niet te vergeten: profiteer van onze speciale Shutterstock kortingscode om afbeeldingen nog goedkoper te ontvangen!


www.bigstockphoto.com/nl homepage
Bigstock:
Het voordeligste abonnement dat ze aanbieden is € 139,- per maand voor 200 afbeeldingen per maand (€ 0,70 per afbeelding). Maar dit is slechts een maand-tot-maand aanbieding. Zij hebben opties met daglimieten die ook jaarlijks kunnen worden afgenomen, 5 afbeeldingen per dag voor € 330,- per jaar, wat neerkomt op € 0,18 per afbeelding.

Lees meer in ons uitgebreide testrapport over Bigstock. Meld je nu aan bij Bigstock en kies het aantal credits of een abonnement dat het meest bij jou past.


www.istockphoto.com/nl homepage

iStock: Het aanbevolen abonnement is 50 afbeeldingen per maand voor € 159,- (€ 3,18 per afbeelding). Hun voordeligste aanbieding is een jaarabonnement met 750 afbeeldingen per maand, waarbij de prijs per afbeelding tot € 0,23 wordt gereduceerd. Daarnaast hebben ze ook maand- en jaarabonnementen, met inbegrip van exclusieve afbeeldingen van hoge kwaliteit.

Meer informatie hierover vind je in ons complete testrapport over iStock. Voor het kopen van een abonnement kun je je hier gratis aanmelden bij iStock. Profiteer nu van nog meer korting met onze speciale iStock kortingscode!

Wil je meer opties? Dit zijn de 7 goedkoopste beeldabonnementen 2024!

3 misverstanden over abonnementen de wereld uit

Vraagtekens en creditcard in hand

Evenals bij credits het geval is, is er veel misverstanden, onjuiste of onnauwkeurige informatie die een koper kunnen misleiden bij de aankoop van een beeldabonnement. Dit zijn ze, en we zullen je ook vertellen hoe het wel zit.

  1. “Abonnementen zijn alleen zinvol als je duizenden afbeeldingen nodig hebt.” Dit is niet waar. Allereerst zijn er, zoals je hierboven leest, abonnementen met verschillende aantallen afbeeldingen, soms zelfs met 10, 25 of 50 afbeeldingen per maand, en ze verlagen de prijzen nog steeds. Ten tweede, zelfs als u uw volledige quotum niet ten volle kunt benutten, betaalt u in veel gevallen nog steeds minder per afbeelding dan u wanneer u on-demand zou kopen. Daarnaast zorgt de mogelijkheid tot het overhevelen naar de volgende maand die een aantal beeldbanken biedt ervoor dat u uw ongebruikte downloads kunt behouden, wat ook verband houdt met het derde misverstand, zoals u hieronder zult lezen.
  2. “Er zijn alleen maar afbeeldingen van een mindere kwaliteit verkrijgbaar.” Ook dit is niet waar. Abonnementen geven toegang tot allerlei soorten afbeeldingen uit de collectie van de beeldbank. iStock, die haar collectie rangschikt in niet-exclusieve, budgetfoto's en exclusieve afbeeldingen van hoge kwaliteit, heeft abonnementsopties voor beide.
  3. “Als je niet al je downloads opgebruikt, verliest je je prijsvoordeel.” Niet altijd. Bij het beste beeldabonnement wordt de prijs per afbeelding tot een fractie van een euro gereduceerd. Zelfs als je een aantal afbeeldingen van jouw quota mist, dan betaal je nog steeds minder ten opzichte van het kopen met credits (tenzij je een heel groot creditpakket koopt). Tot slot bieden de meeste beeldbanken jaarabonnementen aan waarmee het maandelijks vervallen van downloads wordt voorkomen. De Club-jaarabonnementen van Stockphotos.com hebben bijvoorbeeld geen maandlimieten, wat inhoudt dat je alle downloads van 12 maanden op elk gewenst moment binnen die periode kunt gebruiken! iStock biedt bij een automatisch verlengd abonnement de overheveling van ongebruikte downloads aan. En bij Adobe Stock kun je met een jaarabonnement tot 120 downloads van maand tot maand doorschuiven.

De voordelen van een abonnement

Het grootste voordeel van een abonnement is de prijs. Al naar gelang jouw abonnement kun je honderden foto's voor slechts een paar cent per stuk downloaden.

En bovendien is het kopen van afbeeldingen een stuk simpeler en sneller. Je kiest gewoon het abonnement met het aantal afbeeldingen dat je nodig hebt, regelt de betaling en je kunt aan de slag. Het enige wat je hoeft te doen, is in te loggen en afbeeldingen te downloaden wanneer je maar wilt.

Bijkomende voordelen voor een langere verbintenis

Zoals hiervoor aangegeven, hoe langer je bereid bent om met een beeldbank in zee te gaan, hoe meer waar je voor je geld krijgt. De abonnementen met een looptijd van langer dan een maand worden met prijskorting geleverd, de downloadlimieten worden geoptimaliseerd of geëlimineerd.

De prijs van een jaarabonnement ligt gewoonlijk zo'n 20% lager dan die van een maandabonnement, soms zelfs meer. Beter nog, de maandelijkse downloadlimiet wordt ermee geoptimaliseerd. Wanneer je een abonnement neemt voor een maand, vervallen aan het eind van deze maand alle ongebruikte afbeeldingen. Echter, bij de meeste beeldbanken verandert dit als je een langer abonnement heeft, zodat je je ongebruikte afbeeldingen van de ene maand kunt doorschuiven naar de volgende maand.

Bij sommige jaarabonnementen gelden ook kortingen op andere diensten. Met ons 99club abonnement kun je bijvoorbeeld extra pakketten met 50 afbeeldingen voor € 49,- en 100 afbeeldingen voor € 69,- verkrijgen. Adobe Stock biedt bij haar abonnees extra foto's op aanvraag tegen een gereduceerde prijs aan. En ook andere beeldbanken bieden soortgelijke extra's aan.

Het zonder lidmaatschap kopen van afbeeldingen kan je weliswaar meer controle over de uitgaven geven, maar een langere overeenkomst met een beeldbank betekent betere prijzen, extra voordelen en een soepeler workflow.


Credits of een abonnement – Wat is uitendelijk de beste keuze?

credits of een abonnement

De conclusie van al het bovengenoemde is dat de keuze die het beste bij jou past, credits of een abonnement, wordt bepaald door jouw behoeften en voorkeuren als koper.

Heb je slechts zo nu en dan een aantal afbeeldingen nodig, dan kun je het best voor de credits kiezen. Op die manier krijg je precies het aantal foto's dat je nodig hebt, en de credits blijven één jaar geldig en soms, zoals in het geval van iStock, voor altijd.

Maar ook als je meer dan slechts een paar afbeeldingen nodig heeft, vormen credits een uitstekende keuze als je je niet aan één beeldbank wilt binden en je precies wilt weten hoeveel je aan de stockfoto's besteedt. En als je bereid bent om te investeren in grotere creditpakketten (die doorgaans enkele duizenden euro's kosten), dan ontvang je ook afbeeldingen tegen een prijs van minder dan één euro per stuk.

Mocht je regelmatig veel afbeeldingen nodig hebben, dan is een voordelig abonnement voor jou de beste keuze. Hiermee kun je alle benodigde foto's snel en makkelijk verkrijgen en betaal je slechts een fractie van een euro per stuk. De gevarieerde aanbiedingen van de verschillende beeldbanken zorgen ervoor dat je het juiste aantal afbeeldingen per maand zult vinden dat je nodig hebt, en met de jaarabonnementen kun je nu nog meer waar voor je geld krijgen.

Wat de prijs van de afbeeldingen betreft, zijn abonnementen de juiste keuze als je niet alleen voordelig geprijsde, maar ook makkelijk toegankelijke foto's wilt kopen. Indien je er geen bezwaar tegen heeft om een langere verbintenis met een beeldbank aan te gaan, profiteer je van veel meer voor minder geld.

En je moet er rekening mee te houden dat abonnementen geen uiterst restrictieve verplichting zijn. De beste beeldbanken 2024 hanteren redelijke voorwaarden, zodat je je abonnement op elk willekeurig moment tegen een minimale vergoeding kunt opzeggen.

Je wilt nu graag afbeeldingen kopen? Wat kies je, credits of een abonnement?

Nieuw: Fotografie trends 2024 – inspirerende foto’s voor dit jaar!
Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo