Heb ik de exclusieve rechten van een stockfoto nodig?

Exclusieve rechten van een stockfoto zijn slechts in een klein aantal situaties nodig. Lees hier meer over licentiekosten, soorten, hoe ze werken, en wat u voor uw project nodig hebt.

Twijfelt u om geld uit te geven aan stockfoto's, dan kan dat zijn omdat u niet de rechten op een afbeelding wilt kopen en deze vervolgens in een advertentie of marketingmateriaal van een ander bedrijf terug wilt zien. Geen paniek – er zijn verschillende manieren om deze situatie te vermijden.

Volgens veel mensen is de enige manier om dit probleem te voorkomen de aankoop van de exclusieve rechten van een stockfoto. Hoewel enkele beeldbanken – o.a. Dreamstime – u die mogelijkheid bieden, is het misschien niet de enige optie voor uw project.

In dit overzicht worden de verschillende soorten licenties voor stockfoto's toegelicht, waar u stockfoto's met deze licenties kunt vinden en hoe u kunt bepalen welke soort beeldlicenties u voor uw project nodig hebt.

Exclusieve rechten van een stockfoto

De verwerving van exclusieve rechten van een stockfoto houdt in dat u vanaf dat moment een beeld voor uzelf opeist. Dit betekent dat de foto in het verleden door anderen kan zijn gebruikt, maar in de toekomst door niemand anders dan u mag worden gebruikt. Niemand anders kan de afbeelding ooit nog gebruiken, voor welk project dan ook, en u hebt er voor altijd de rechten op. Deze rechten brengen, zoals u zich kunt voorstellen, hogere kosten met zich mee.

Hoewel de aankoop van exclusieve rechten voor stockfoto's prijzig kan zijn, kost het – doorgaans – veel minder tijd en geld dan het inhuren van een professionele fotograaf, modellen en het vinden van de juiste locatie voor een fotoshoot voor het maken van de gewenste beelden voor uw bedrijf of project.

Opgemerkt moet worden dat het kopen van de exclusieve rechten van een stockfoto u weliswaar het eigendom van die foto geeft, maar vaak niet het auteursrecht. Dat ligt bij de betreffende fotograaf.

De keuze voor exclusieve rechten kan voor u interessant zijn als u een afbeelding selecteert voor gebruik in opvallende merkmaterialen, zoals uw logo, of als er een zeer memorabele foto is die u alleen met uw merk geassocieerd wilt zien.

  • Perfect voor: Situaties waarin u de exclusieve rechten van een stockfoto voor altijd wilt hebben en de enige wilt zijn die deze foto ooit gebruikt, zonder de kans dat een concurrent dat ook doet.

Waar koop ik exclusieve rechten van een stockfoto?

Omdat niet alle beeldbanken de mogelijkheid bieden om exclusieve rechten op een stockfoto te verwerven, volgen hier drie stockbureaus waar u terecht kunt voor wat u zoekt:

Shutterstock – Prijzen op maat voor beelden met exclusieve rechten

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock is een begrip in de sector van de stockfotografie. Wilt u exclusieve rechten van een stockfoto kopen op hun website, dan kan Shutterstock samen met u en de fotograaf een prijsafspraak maken. U kunt alleen exclusief gebruik maken van hun afbeeldingen door rechtstreeks contact met hen op te nemen.


Dreamstime – Exclusieve stockfoto's op aanvraag

nl.dreamstime.com homepage

De exclusieve SR-EL licentie van Dreamstime geeft u volledige eigendom van elke afbeelding die u onder deze licentie koopt. Ze beloven zelfs om deze beelden binnen 72 uur na aankoop uit hun collectie te verwijderen om uw exclusieve rechten te kunnen beschermen. Bovendien is Dreamstime de enige beeldbank waarbij u de gekochte beelden kunt registreren, wat het tot een perfecte beeldbank maakt voor merken of bedrijven die nieuwe of vernieuwde logo's ontwikkelen.


Getty Images – Gigantische collectie van een beroemde aanbieder

www.gettyimages.nl homepage

Getty Images is misschien wel ‘s werelds beroemdste stockfotobureau. Deze webshop geniet bekendheid vanwege haar omvangrijke collectie onderwerpen en tientallen jaren ervaring in de branche van de stockfotografie. Deze beeldbank maakt het mogelijk exclusieve rechten voor een stockfoto te kopen. Voor meer informatie dient u zich rechtstreeks tot Getty Images te wenden.


Geen exclusieve rechten nodig? Dan is een Rights Managed licentie misschien wat u zoekt.

Rights managed stockfoto's

Rights Managed is één van de meest gebruikelijke soorten beeldlicenties voor stockfoto's voor commercieel gebruik. Stockfoto's die onder deze licentieovereenkomst vallen, worden meestal geprijsd per gebruik, dus voor elk project waarvoor u de afbeelding gebruikt, betaalt u een vergoeding.

Zo kunt u bijvoorbeeld betalen om een afbeelding voor een bepaalde tijd als enige in een brochure te mogen gebruiken. Wilt u ook het enige merk of bedrijf zijn dat die afbeelding op een reclamebord mag gebruiken, dan moet u voor dat recht opnieuw betalen.

Rights Managed stockfotografie is geschikt voor grotere bedrijven die exclusieve rechten op een stockfoto willen om deze op een bepaalde manier en voor een beperkte termijn te gebruiken.

Dit kan duurder zijn dan de meer gangbare rechtenvrije licentie voor stockfotografie, maar het geeft u ook exclusieve rechten op dat beeld zolang uw Rights Managed licentieovereenkomst geldig is. Deze licentie is meestal voordeliger dan de aankoop van exclusieve rechten van een stockfoto, terwijl ze vergelijkbare voordelen biedt.

Stel dat u werkt aan een website voor een Mexicaanse restaurantketen. Als u geen concurrentie wilt van Mexicaanse restaurantketens die dezelfde afbeelding op hun websites gaan gebruiken, dan kunt u dat voorkomen met een Rights Managed stockfotolicentie.

  • Ideaal voor high-profile ondernemingen die niet willen dat concurrenten dezelfde afbeelding gebruiken in een marketingcampagne, maar die niet voor altijd de gebruiksrechten ervan nodig hebben.

Waar koop ik Rights Managed stockfoto's?

Veel beeldbanken bieden Rights Managed licenties aan voor afbeeldingen, maar omdat het zo'n grote investering is, adviseren wij u er maar één:

Getty Images – Rights Managed afbeeldingen van uitmuntende kwaliteit

www.gettyimages.nl homepage

Getty Images is een begrip in de sector voor stockfotografie en de beste keuze voor Rights Managed licenties voor uw commerciële projecten. De collectie bevat miljoenen afbeeldingen van internationaal gerespecteerde fotografen. Voor kwalitatief zeer goede foto's voor commercieel gebruik onder een Rights Managed licentie, is er geen beter adres dan Getty Images. Bekijk nu de Rights Managed stockfoto's van deze beeldbank! Lees onze uitgebreide recensie van Getty Images voor meer informatie over deze exclusieve beeldbank.

Alhoewel ze voordeliger zijn dan exclusieve gebruiksrechten voor een stockfoto, zijn afbeeldingen met een Rights Managed licentie nog altijd prijzig. Zoekt u een goedkopere oplossing, dan zijn rechtenvrije afbeeldingen wellicht iets voor u.

Rechtenvrije stockfoto's

Rechtenvrij is de andere meest gebruikelijke licentie voor stockfotografie voor commerciële projecten. Veel goedkoper dan de twee hierboven genoemde opties omdat ze niet voor exclusief gebruik zijn.

WAARSCHUWING: Rechtenvrije afbeeldingen zijn niet exclusief, dus honderden – zo niet duizenden – bedrijven en particulieren kunnen erover beschikken. Voor exclusieve afbeeldingen, kunt u het beste kopen bij bekende beeldbanken met exclusieve of Rights Managed gebruikslicenties.

Rechtenvrije stockfoto's – vaak ten onrechte geïnterpreteerd als “gratis te gebruiken” afbeeldingen – zijn foto's die u eenmalig betaalt om te gebruiken, en zodra u de eenmalige vergoeding hebt betaald, hebt u het recht om ze zo vaak te gebruiken als u wilt in verschillende projecten en met slechts heel weinig beperkingen.

Als u bijvoorbeeld een plaatselijke koffiebranderij hebt, wilt u misschien een aantal stockfoto's die u voor meerdere projecten kunt gebruiken en die u niet elke keer hoeven te betalen. Nadat u uw foto hebt gekocht en gedownload, kunt u deze gebruiken voor uw huisstijl, landingspagina's, websites, berichten op sociale media en advertenties – kortom, voor alles waarmee u uw bedrijf wilt promoten.

U maakt zich zorgen dat u een afbeelding gebruikt en dat deze vervolgens ook in de advertenties van een concurrent opduikt? Maak u geen zorgen – er zijn vele miljoenen stockfoto's met rechtenvrije licenties verkrijgbaar, en u kunt werkelijk unieke foto's vinden. De kans is uiterst klein dat uw concurrent ook dezelfde foto voor zijn marketingmateriaal zal gebruiken.

  • Aanbevolen voor: Kleine merken of bedrijven die met een kleiner budget voor stockfotografie het maximale uit elke gekochte afbeelding willen halen.

Waar koop ik rechtenvrije stockfoto's?

Er zijn tientallen beeldbanken waar u rechtenvrije afbeeldingen kunt kopen tegen een scherpe prijs. Hieronder vindt u onze tips voor rechtenvrije afbeeldingen:

Stockphotos.com – Uitstekende stockfoto's voor het midden- en kleinbedrijf

www.stockphotos.com homepage

Stockphotos.com is speciaal opgericht voor het midden- en kleinbedrijf. Met beelden voor de laagste prijzen is deze beeldbank de ideale keuze voor wie zijn geld zo goed mogelijk wil besteden. Met een muisklik opent u hun collectie met meer dan 10 miljoen fantastische rechtenvrije stockfoto's.

Lees hier de uitgebreide recensie van Stockphotos.com en de actuele aanbiedingen.

Shutterstock – Een omvangrijke collectie van een bekende site

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock beschikt over een van de grootste collecties rechtenvrije stockfoto's op internet. Met meer dan 485 miljoen afbeeldingen is er voor elke sector wel een geschikte afbeelding te vinden. U hebt de keuze uit beeldpakketten of een abonnement om rechtenvrije stockfoto's naar wens te vinden.

Meer informatie? Raadpleeg onze uitgebreide recensie van Shutterstock. En als u besluit een product te kopen, profiteer dan van deze exclusieve kortingscode!

iStock – Stockbureau met een groot aanbod

www.istockphoto.com/nl homepage

iStock is een beeldbank van Getty Images waar u rechtenvrije stockfoto's kunt kopen in de vorm van credit packs en abonnementen. Hoe meer credits u in één keer koopt, hoe goedkoper de afbeeldingen zijn. Deze overzichtelijke online shop is zeer voordelig, zowel voor één als voor 100 afbeeldingen.

Lees ons volledige iStock testrapport voor meer informatie voor u tot aankoop overgaat, en als dit het juiste platform voor u is, profiteer dan van deze exclusieve kortingscode met 15% korting.

Adobe Stock – Perfect voor vormgevers en ontwerpers

stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is het beste adres voor elke grafisch ontwerper. U kunt gebruikmaken van de Adobe Creative Cloud om stockfoto's van ontwerpers uit de hele wereld te bekijken met een rechtenvrije licentie. U heeft de mogelijkheid om afbeeldingen te testen voordat u deze aanschaft, ideaal dus voor ontwerpers en ondernemers die hun eigen branding en marketingmateriaal maken.

Lees onze uitgebreide testrapport en ontvang 10 GRATIS afbeeldingen van Adobe Stock met deze stap-voor-stap handleiding.

Photocase – Unieke en oprechte stockfoto's

www.photocase.com homepage

Photocase is gevestigd in Duitsland en hanteert een zeer strikt kwaliteitsbeleid voor zijn fotografen, wat garandeert dat de kleine collectie stockfoto's van de allerbeste kwaliteit is. Dit is de beste webshop voor uniek beeldmateriaal, zeker ook omdat het nog niet zo bekend is bij het grote publiek. De prijzen voor deze afbeeldingen variëren van € 13,- tot € 38,- (afhankelijk van het formaat).

Bekijk voor meer informatie onze uitgebreide recensie en ontvang maar liefst 10 procent korting plus 5 GRATIS credits.

Gratis stockfoto's

Gratis stockfoto's verschillen het meest van licentie. Omdat een afbeelding gratis is, wil dat nog niet zeggen dat u er alles mee kunt doen wat u wilt, vergeet dus niet de licentievoorwaarden van elke gratis fotosite te bekijken voordat u de foto's gebruikt voor een commercieel project.

Gratis stockfoto's hebben verschillende formaten, dus sommige zijn geschikt voor drukwerk, terwijl andere dat niet zijn. Check de resolutie nogmaals voordat u duur marketingmateriaal bestelt!

Waar vind ik gratis stockfoto's?

Er zijn veel verschillende manieren om gratis stockfoto's te verkrijgen – daarom hebben we voor u een overzicht gemaakt van de 27 beste gratis stockfoto websites, zodat u precies vindt wat u nodig heeft. Veel succes!

Hebt u de exclusieve rechten van een stockfoto nodig?

De exclusieve rechten van een stockfoto heeft u alleen nodig als u voor altijd eigenaar wilt zijn van een afbeelding en deze nooit door iemand anders wilt laten gebruiken voor welk project dan ook – commercieel of anderszins. Deze rechten zijn over het algemeen alleen nodig voor grote bedrijven met grote marketingbudgetten en een grote nationale of mondiale uitstraling. Getty Images is het beste adres voor dit soort foto's.

Wilt u voorkomen dat uw concurrenten dezelfde afbeelding gebruiken, maar hebt u een kleiner budget voor marketing, dan kunt u kiezen voor Rights Managed afbeeldingen of voor rechtenvrije beelden als goedkopere optie.

Heeft u weinig tot geen budget voor stockfotografie, dan zou u gratis stockfoto's kunnen proberen – maar let op, ze zijn erg algemeen, hebben sterk uiteenlopende beeldresoluties, en u zult de licentieovereenkomsten van de afbeeldingen moeten controleren voordat u wijzigingen aanbrengt of ze gebruikt in uw marketingmateriaal – zoals uw logo.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo