Hoe kan ik een op internet gevonden foto kopen?

U hebt eindelijk de perfecte op internet gevonden foto en u wilt graag weten of u deze voor uw project kunt kopen. Maar hoe koopt u een afbeelding die u op het internet gevonden hebt?

Google Images?

Zoeken in Google afbeeldingen naar een specifieke foto kan een overweldigende ervaring zijn. Er valt zoveel te kiezen. Maar zodra u dat perfecte beeld hebt gevonden, kunt u naar de site gaan waar deze is geplaatst en contact opnemen met de beheerders van de betreffende website en vragen naar de contactgegevens van de persoon die de auteursrechten van de foto bezit. Zo kunt u een op internet gevonden foto veilig gebruiken.

Fotoherkenning – De toekomst bestaat al

Tineye logoDaarnaast kunt u ook kiezen voor het gebruik van een online-tool voor beeldherkenning, zoals TinEye. TinEye is een omgekeerde zoekmachine voor afbeeldingen. U kunt een afbeelding bij TinEye aanleveren om uit te zoeken waar deze vandaan komt, hoe deze wordt gebruikt, of er gewijzigde versies van het beeld beschikbaar zijn, of om versies met een hogere resolutie te vinden.

Tineye screen op internet gevonden foto

TinEye Image Search Screenshot

Mocht u een afbeelding hebben gevonden op Google Images, zet dan de URL van het beeld in de TinEye Website en klik op zoeken om te zien waar de op internet gevonden foto's vandaan komen en waar u deze kunt kopen.

Neem contact op met de fotograaf over een op internet gevonden foto

Heeft de foto een bijschrift en is er sprake van attributie, dan kan het aanlokkelijk zijn om simpelweg contact op te nemen met de fotograaf om toestemming voor het gebruik van de foto te verkrijgen. Maar meestal heeft de fotograaf de auteursrechten van de foto helemaal niet in eigendom, zijn werkgever wel. Het kan een enorm gedoe zijn om de juiste persoon te vinden die toestemming kan verlenen. Zorg er altijd voor dat u de juiste rechten krijgt voordat u de foto gebruikt.

Mocht het opsporen van de rechtmatige eigenaren van de beelden u toch te lastig toeschijnen of te veel tijd kosten, dan kunt u bij een beeldbank terecht om te kijken of deze een vergelijkbare afbeelding aanbieden. De kans is groot dat u dezelfde of een soortgelijke foto zult vinden en de aankoop bij een beeldbank is een stuk simpeler, sneller en goedkoper dan in het geval van een individuele fotograaf.

Klik op dit overzicht van de 20 beste beeldbanken ter wereld, of lees onze artikelen over de goedkoopste abonnementen van 2024 en het online kopen van stockfoto's.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo