Kan ik van een afbeelding een illustratie of vector maken?

U wilt van een foto of afbeelding van bijv. Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock een illustratie of vector maken, mag dat? De moderne technologie maakt het mogelijk veel meer te doen met gelicentieerde digitale afbeeldingen dan ze alleen te gebruiken zoals u ze koopt. Sterker nog, de kans is groot dat u uw afbeeldingen op één of andere manier wilt aanpassen, zoals bijsnijden, aanpassen van de kleur, het formaat of een van de andere vele andere manieren waarop u het beeld kunt laten werken.

Een illustratie of vector maken met behulp van een foto is maar één van de mogelijkheden die voor u en uw project aantrekkelijk kan zijn.

Van een foto een illustratie of vector maken – staan licenties dit toe?

Gewoonlijk staan de meeste rechtenvrije licenties of Rights Managed-licenties toe om foto's aan te passen, zodat u ze kunt wijzigen op de manier die u voor uw project nodig hebt. Maar u moet wel de licentieovereenkomst lezen waarmee u akkoord gaat, omdat elke leverancier een ander beleid hanteert ten aanzien van wijzigingen. Wijzigingen worden in veel licenties ook wel “afgeleiden” genoemd, een term waarnaar u in elke licentie die u op het punt staat te accepteren, dient te zoeken. Zodra u zeker weet dat u toestemming heeft om de afbeelding te wijzigen, kunt u een illustratie of vector maken van de foto.

Hoe kan ik van een foto een illustratie of vector maken?

Met behulp van diverse bewerkingssoftware kunt u foto's bewerken en daarvan een illustratie of vector maken. Het voordeel van een vector is dat u deze kunt aanpassen, wat u talrijke mogelijkheden biedt. In deze informatieve bijdrage leest u precies met welke programma's u vectoren kunt bewerken. Met Photoshop kunt u uw foto's voorzien van filters, maar u kunt ook uitstraling aan een illustratie geven, waaronder waterverf, pixels of contouren.

illustratie of vector maken

In Adobe Illustrator kunt u Live Paint gebruiken om de afbeelding om te zetten in vector, en daarna kunt u de vector uitbreiden om de kleuren en lijnen van de afbeelding te verfraaien en te kunnen veranderen. Dankzij de mogelijkheid om een gerasterde afbeelding in een vectorafbeelding te veranderen, zijn de toepassingsmogelijkheden onbegrensd als u zoekt naar een illustratie die meer is dan een fotografische afbeelding.

Mocht u tot de conclusie komen dat een illustratie of vector maken van een foto te ingewikkeld is, of er geen zin in hebben, dan vindt u hier de beste illustraties en vectoren tegen voordelige prijzen.

Uw nieuwe illustratie of vectorafbeelding

U kunt pas van een foto een illustratie of vector maken als u zeker weet dat de licentie die u heeft dit toestaat en als u enige ervaring hebt met de benodige bewerkingssoftware voor het creëren van de gewenste afbeelding. Maar houd er wel rekening mee dat de oorspronkelijke rechten van de afbeelding die u hebt gekocht, eigendom zijn en blijven van de houder van het auteursrecht.

U dient het gebruik van de aangepaste afbeelding binnen de bepalingen van de overeenkomst te houden. Wanneer u wijzigingen aanbrengt in een foto waarvoor u een Rights Managed-licentie hebt, zorg er dan voor dat u de licentie op de vervaldatum niet laat verlopen, zodat u niet in strijd handelt met uw licentie.

Heeft u nog vragen over het gebruik van uw gelicentieerde afbeelding of uw gebruiksrechten, kijk dan op stockfotos.nl. U vindt hier alles wat u bijvoorbeeld moet weten over stockillustraties, vectoren, de belangrijkste licenties, en zelfs een overzicht van de verschillen tussen de rechtenvrije en Rights Managed-licenties.

Op stockfotos.nl vindt u ook alle informatie over de belangrijkste beeldbanken, inclusief iStock, Photocase, Shutterstock, Dreamstime, Adobe Stock, 123RF en Stockphotos.com. Bij elk van deze beeldbanken koopt u goedkoop beeldmateriaal met de voor u meest geschikte licentie.

Wilt een u een uitgebreid overzicht van betrouwbare en veelzijdige beeldbanken en wat zij u te bieden hebben, neem dan even de tijd om op uw gemak onze lijst met beste stockfoto sites 2024 te bekijken.

HANDIGE TOOLS
– 19 achtergrond verwijderen tools voor ontwerpers
– 7 gratis programma’s voor het tekst toevoegen aan stockfoto’s
– De 10 beste beeld upscalers voor creatieve ontwerpers

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over van een afbeelding een illustratie of vector maken

🤨 Ik heb een vraag over van een afbeelding een illustratie of vector maken

🤔 Ik weet niet of van een afbeelding een illustratie of vector maken iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo