5 kleurenschijf ontwerptools voor de mooiste afbeeldingen

Kleuren zijn sterker dan taal en kunnen uw ontwerpen maken of breken. Van de kleurtinten tot de manier waarop u ze in uw lay-out gebruikt, het kiezen van de perfecte kleuren is een belangrijke stap in het creatieve proces voor marketing beelden.

Een hele uitdaging, omdat alles er niet alleen mooi uit moet zien, maar ook de juiste emotie en het juiste effect moet opleveren.

Wat als u geen ervaring heeft met kleurenschema's? Of geen kennis hebt van kleurcodes of kleurentheorie? Niet bekend met de beste kleurentools? Geen paniek, er zijn een aantal sites op het web met geweldige, gebruiksvriendelijke en effectieve kleurenschijf ontwerptools. Met deze kleurenschijven of kleurenwielen kunt u makkelijk een kleurenpalet kiezen en instellen en wordt ontwerpen een feest. En in combinatie met onze complete handleiding voor de beste kleurencombinaties, inclusief alle basics over kleurenpsychologie, zult u snel een expert worden in het kiezen van de juiste kleuren!

kleurenschijf ontwerptools

De volgende opties zijn de beste kleurentools voor al uw ontwerpen, zodat u de kleur kunt kiezen die bij uw project past en die uw workflow vergemakkelijken.

Dit zijn de hoofdpunten

Canva Colors: De gebruiksvriendelijke tool voor het kiezen van kleuren

Canva Logo

Canva is een gebruiksvriendelijk ontwerpplatform met verschillende kleurentools in de Canva Colors-sectie voor alle gebruikers – zowel voor de gratis versie van Canva als voor het premium abonnement Canva Pro – die een grote hulp zijn voor uw creatieve workflow.

Kleurenwiel canva
 • Kleurenwiel – Met deze interactieve tool kunt u een kleur kiezen uit een kleurenschema en een indicator voor kleurharmonie (u hebt de keuze uit een analoog kleurenschema of een complementaire kleur, warme of koude kleur, enz.), zodat u kleurenpaletten te zien krijgt die op een visueel krachtige manier aan die criteria voldoen. Hiernaast ziet u een screenshot van het kleurenwiel/kleurenschijf zoals Canva die op haar website gebruikt voor het kiezen van de juiste kleuren.
 • Kleurenpaletten – Dit is een collectie van honderden verschillende en nieuwe kleurenschema's met betrekking tot verschillende onderwerpen en intenties. U kunt zoeken op trefwoord (bijv. denk aan “warme kleuren”, “bakkerij” of “vrolijk”, enz.) en ook willekeurig zoeken zonder daarbij zoektermen in te voeren.
Color palettes Canva
 • Kleurpalet generator – Met behulp van deze geweldige functie kunt u een afbeelding naar keuze uploaden. Vervolgens wordt er een kleurenpalet uit gehaald, zodat u een harmonieus ontwerp kunt maken voor o.a. marketingactiviteiten, branding en sociale media.
 • Kleurbetekenis – Dit is een heel gedetailleerd “kleurwoordenboek”. Voor vrijwel elke kleur is hier een definitie, achtergrondverhaal en effect te vinden, compleet met suggesties voor te gebruiken kleurencombinaties. Bekijk voor nog meer inspirerende tinten de kleurentrends 2024!

Aanvullend op deze kleurenfuncties heeft Canva een groot aantal tutorials/handleidingen voor het gebruik van kleuren in de vormgeving. Zo komt u er snel achter hoe u de kleurenschijf ontwerptools snel en effectief kunt gebruiken.

Canva heeft nu fantastische aanbiedingen, bekijk ze hieronder:

Klik op één van de groene knoppen in de banners hieronder en krijg een gratis Canva proefabonnement of 15% korting op het Canva Pro jaarabonnement.

Canva Pro 30 dagen gratis! Probeer alle functies op de website van Canva!

Adobe Color: professionele hulpmiddelen voor kleuren

Adobe logo

Adobe is het toonaangevende ontwerpplatform en zou niet compleet zijn zonder een geavanceerde en zeer handige selectie van kleurentools, genaamd Adobe Color. Deze heeft vier belangrijke functies, die elk een specifiek doel hebben.

Als u een Adobe Creative Cloud-account hebt, kunt u uw kleurkeuzes uit deze kleurenschijf ontwerptools rechtstreeks importeren in uw ontwerpen in de verschillende programma' s van Adobe CC, zoals Photoshop, Illustrator, Fresco, enz. Hoewel deze programma' s premium (en betaald) zijn, is het gebruik van de kleurentools gratis.

Adobe kleurenwiel
 • Kleurenwiel – Selecteer een basiskleur uit de kleurencirkel, en een variabele voor combinaties (analoog, complementair, tertiair, samengesteld, enz.), en de intelligente kleurenschema-generator suggereert u een harmonieus palet om te gebruiken.
 • Thema extraheren – Eerst uploadt u een afbeelding, waarna het programma de verschillende kleuren extraheert om een palet te maken.
 • Kleurverloop extraheren – Dit is vergelijkbaar met de themafunctie, maar wanneer u een afbeelding aanlevert, extraheert het kleurgradaties die u in uw ontwerp kunt gebruiken.
 • Tools voor toegankelijkheid – Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat de kleurwaarden in uw ontwerp functioneel zijn: het contrast moet aangenaam zijn voor de ogen en de tekst moet leesbaar zijn, om maar enkele voorbeelden te noemen.
Adobe kleurentools

Ook hebben ze een speciale selectie van vooraf ingestelde paletten die u met behulp van trefwoorden zoals kleuren, stemmingen of thema's kunt verkennen. Er is zelfs een rapport over de nieuwste kleurentrends uitgesplitst per branche/onderwerp.

Lees hieronder welke voordelen de Adobe Creative Cloud u te bieden heeft:

Designs.ai Color Matcher: Effectieve basisfuncties

designs.ai design logo

Designs.ai is een software merk van Inmagine Group (dit is ook de eigenaar van de 123RF stockfoto website en de Pixlr foto-editor). De Color Matcher heeft een aantal handige tools voor kleurontwerp die u zeker moet ontdekken en gebruiken. Deze tools zijn voor iedereen gratis te gebruiken.

 • Kleurenwiel – Kies een kleur van het wiel en een parameter om de best mogelijke kleurencombinaties te vinden (er zijn opties voor monochromatisch kleurenschema's, analoog, complementair, driekleurig, en nog meer).
 • Paletten – Bekijk en kies uit een collectie van vooraf ingestelde kleurenthema's waarmee u het beste van iedere afbeelding tot zijn recht laat komen.
Design.ai kleurenpaletten
 • Image Color Extractor – Upload een afbeelding om de relevante kleuren te extraheren en uw eigen kleurenschema te maken.
design.ai uploaden
 • Tekst – Ontdek hoe u uw tekst kunt laten opvallen door de kleur en grootte van het lettertype tegen de achtergrond met de gewenste kleuren af te beelden.
 • Overlay/Gradient/Contrast – Deze drie verschillende functies – een kleurenoverlayfilter, een gradiëntgenerator en een contrastzoeker – bieden u de mogelijkheid te experimenteren met kleureffecten en wijzigingen in de verzadiging en andere waarden van uw afbeelding.
 • Kleurbetekenissen – Een uitgebreide kleurenlijst (van basiskleuren tot specifieke kleurcombinaties) met de bijbehorende betekenissen en visuele effecten.

VistaCreate Colors: Handige kleurenfuncties

createvista logo

VistaCreate (voorheen Crello) is een makkelijk te gebruiken grafisch ontwerpprogramma van VistaPrint, het moederbedrijf van Depositphotos. U kunt gratis gebruik maken van VistaCreate Colors, een functie waarmee u kleuren kunt kiezen voor al uw ontwerpen.

 • Kleurenpaletten – Doe inspiratie op met de vele kant-en-klare kleurenpaletten die perfect aansluiten bij verschillende thema's, stemmingen en stijlen.
 • Kleurnamen – Informatie over kleurnamen, kleurcodes en betekenissen van primaire-, secundaire- en veel tertiaire kleuren, zodat u kunt bepalen wat de perfecte tint voor uw bedrijf, producten of projecten is.
Vistacreate kleurenopties

Shutterstock Colors: Eenvoudige en krachtige hulpmiddelen

Shutterstock logo

De grootste aanbieder van beeldmateriaal Shutterstock heeft weliswaar geen kleurenschijf ontwerptools, maar wel twee handige hulpmiddelen om kleurinspiratie op te doen. Hiermee kunt u de tinten definiëren die u wilt gebruiken en makkelijk afbeeldingen vinden met deze kleuren.

Voor de afbeeldingen van Shutterstock moet worden betaald, maar de kleurhulpmiddelen zijn gratis.

shutterstock color
 • De Shutterstock kleurenschema's tab die u op deze website vindt, is een handig schema met meer dan 180 populaire kleuren. Zodra u erop klikt, krijgt u een uitgebreide uitleg over de oorsprong, betekenis en het effect van de kleur. U vindt er ook een voorbeeld van Shutterstock-afbeeldingen met die kleur als hoofdkleur. Dit is een fantastisch hulpmiddel voor het ontdekken van kleuren en om inspiratie op te doen.
 • Het Shutterstock kleurenfilter is een functie in de geavanceerde zoekfunctie van de website waarmee u door de omvangrijke catalogus kunt navigeren. U kunt met dit filter een vooraf ingestelde kleur selecteren, of een aangepaste kleur uit een tabel, maar ook een kleurcode voor een specifieke kleur selecteren. De zoekresultaten worden dan beperkt tot opties met de door u geselecteerde kleur als hoofdkleur. Erg handig om tijd te besparen bij het vinden van afbeeldingen met de juiste kleur voor uw project.
shutterstock color

Gebruik primaire kleuren en secundaire kleuren effectief met deze kleurenschijf ontwerptools

Wat uw ontwerp ook is, het gebruik van de juiste kleuren is altijd een essentiële factor. Zowel bij materiële ontwerpen zoals drukwerk en producten, als bij webdesign en digitale beelden, is kleur een element dat u moet beheersen.

Deze gratis kleurenschijf ontwerptools helpen u om met paar muisklikken de beste kleuren voor elke toepassing te vinden.

Ideaal om een echte kleurexpert te zijn, zelfs als u niet echt artistiek aangelegd bent.

Welk hulpmiddel gaat u proberen?

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over gratis kleuren tools

🤨 Ik heb een vraag over gratis kleuren tools

🤔 Ik weet niet of gratis kleuren tools iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo