Mobielvriendelijke afbeeldingen – 5 tips en trucs

Wil je voor je webpagina of app mobielvriendelijke afbeeldingen maken? Mobiele apparaten worden steeds populairder, en beelden die op deze platforms worden gebruikt, moeten zonder fouten worden geoptimaliseerd.

In dit artikel zie je een aantal simpele en handige tips onder elkaar staan om met behulp van afbeeldingen en stockfoto's een mobielvriendelijke website (responsive website voor mobiele bruikbaarheid) te maken! En we zullen ingaan op de bijbehorende licentievragen, de beste beeldbank voor stockfoto's en zelfs couponcodes en kortingen voor de aankoop van beeldmateriaal.

Lees alles over visuele ontwerpen voor mobiele platforms en optimaliseer jouw beelden voor een desktop versie met een resonsive design of kies voor het maken van een aparte mobiele website! Dit verbetert de snelheid van je website wat behalve laden ook het navigeren op een mobiele telefoon ten goede komt.

Mobielvriendelijke afbeeldingen

Een mobielvriendelijk beeld is een foto die voor weergave op een mobiel apparaat of mobiele website is geoptimaliseerd. Dit houdt in de eerste plaats in dat de afbeelding de juiste grootte hebben, gecomprimeerd zijn en het juiste bestandsformaat hebben, zodat ze er voor mobiele bezoekers op elk beeldscherm of resolutie goed uitzien. Mobielvriendelijke afbeeldingen verbeteren de gebruikerservaring van de mobiele gebruiker op een website. darbij zul je merken dat een betere weergave op een smartphone of tablet voor een hoger aantal zoekopdrachten van mobiele gebruikers zorgt.

Photocase mobielvriendelijke afbeeldingen
Copyright: Nuchylee / photocase.com

Waarom zou ik beelden voor een mobielvriendelijke website willen?

Er zijn een aantal belangrijke voordelen die het gebruik van mobielvriendelijke afbeeldingen op je website, sociale media en andere digitale kanalen heeft:

  • Snellere laadtijden – Hierdoor kan de snelheid van je website worden verhoogd: Laden de beelden op je website snel, dan is de kans groter dat een groot gedeelte van de klanten blijven en kopen.
  • Betere vindbaarheid in zoekmachines – Snel ladende pagina's – dankzij kleinere mobielvriendelijke afbeeldingen – zorgen ervoor dat je website beter in de zoekresultaten van zoekmachines zoals die van Google scoort. Oftewel – Google geeft jouw mobiele website hoger in de search console weer.
  • Meer betrokkenheid – Een website waarbij gebruikers een aangename surfervaring hebben, welk apparaat (mobiel of desktop) ze ook gebruiken, is de kans groter dat er interactie is met de pagina.

Zoals je ziet, is voor mobiele websites geoptimaliseerde visuele content cruciaal voor het online beheren van bedrijven en voor digitale marketingcampagnes.

Aan de hand van deze simpele tips en trucs kun je in no time je ontwerpen mobielvriendelijk maken! Je moet van tijd tot tijd overigens zelf als fictieve bezoeker via Google controleren (een soort mobielvriendelijke test van de mobiele versie van jouw site) of je website mobielvriendelijk is of niet.

Photocase mobielvriendelijke afbeeldingen
Copyright: behrchen / photocase.com

Tip 1: Responsief ontwerp van afbeeldingen

Een responsief websiteontwerp werkt met flexibele lay-outs en media-queries om webpagina's te maken die op verschillende schermformaten goed worden weergegeven, waardoor ze er zowel op een mobiele telefoon of tablet als op een desktop scherm goed uitzien. Daarnaast draagt een responsief ontwerp (responsive design) ook bij aan optimale laadtijden, wat vooral belangrijk is bij tragere verbindingen zoals die op mobiele netwerken. Een responsive website is dan ook ideaal.

Responsieve afbeeldingen moet net zo flexibel zijn als de lay-out waarin ze worden opgenomen. De meest eenvoudige manier om te garanderen dat je foto' s goed werken in responsieve ontwerpen is om ze een hoge resolutie te geven, waardoor ze vergroot of verkleind kunnen worden zonder kwaliteitsverlies.

Extra tip: De beste afbeeldingen voor websites.

Photocase mobielvriendelijke afbeeldingen
Copyright: David-W- / photocase.com

Tip 2: Mobielvriendelijke stockfoto's

Wat betreft beeldkwaliteit: wat je nodig hebt voor responsieve afbeeldingen (en mobielvriendelijke beelden in het algemeen) is fotografie en illustraties van professionele kwaliteit die je merk of bedrijf versterken en er scherp en mooi uitzien op elk schermformaat. Stockfoto's zijn de ideale oplossing om dit goedkoop voor elkaar te krijgen.

Het vinden van hoge kwaliteit stockfoto's die zich lenen voor een mobiele website is nu veel makkelijker dan ooit. Verschillende betrouwbare beeldbanken bieden online voordelige opties aan voor beeldmateriaal in hoge resolutie.

Bij de meeste betaal je geen extra kosten voor een hogere resolutie, zodat je zonder extra kosten het grootste formaat foto kunt downloaden. Ook belangrijk is dat de licentieovereenkomst alle digitale toepassingen dekt, inclusief sociale media, websites en streaming platforms zoals YouTube en Vimeo.

Wij adviseren je met klem je mobielvriendelijke afbeeldingen te vinden bij:

Extra tips:

Photocase mobielvriendelijke afbeeldingen
Copyright: David-W- / photocase.com

Tip 3: Optimalisatie van afbeeldingen voor mobiele apparaten

Beeldoptimalisatie is noodzakelijk om met stockfoto's toch mobielvriendelijke afbeeldingen te creëren. Het optimaliseren van beelden bestaat uit het verkleinen van de bestandsgrootte zonder de kwaliteit te verminderen. Het comprimeren van de afbeelding, het gebruik van kleinere afmetingen en het converteren naar een efficiënter bestandsformaat zoals JPEG of PNG kunnen het formaat verkleinen zonder de kwaliteit in gevaar te brengen.

Vandaag de dag zijn er uitstekende diensten voor beeldoptimalisering die je kunt inhuren en op je websites kunt aansluiten, zoals Imagify, dat verbinding maakt met je WordPress website en al je beelden automatisch met één klik optimaliseert en verkleint, terwijl de originele versies bewaard blijven. Deze en vergelijkbare programma's zijn het ontdekken waard, omdat ze zorgen voor een mobielvriendelijke website-ervaring voor de gebruikers zonder het gedoe van het handmatig optimaliseren van het beeldmateriaal.

Photocase mobielvriendelijke afbeeldingen
Copyright: axelbueckert / photocase.com

Tip 4: Intelligent aanpassen van het beeldformaat (tijdens het ontwerpen)

Wat als je afbeeldingen wilt voor je sociale mediakanalen? Terwijl de meeste gebruikers sociale netwerken op mobiele devices bekijken, moet je aandacht besteden aan de ervaring van de mensen die ze op computerschermen bekijken. Daarbij komt nog dat elk platform zijn afmetingen heeft voor het plaatsen van afbeeldingen.

In dergelijke gevallen is het een verademing om het formaat van een afbeelding aan te passen zonder aan kwaliteit in te boeten. Maak kennis met intelligente afbeeldingsaanpassing.

Grafische ontwerptools, in het bijzonder gebruiksvriendelijke, hebben vooraf ingestelde formaten voor alle populaire ontwerptoepassingen (sociale media, blogs, webdesign, YouTube thumbnails, enz.) maar de laatste tijd hebben de beste daarvan automatische functies waarmee beelden kunnen worden aangepast toegevoegd, zodat ze snel met slechts één muisklik kunnen worden geoptimaliseerd voor verschillende apparaten en schermformaten.

Daarmee kun je zonder al te veel moeite verschillende varianten van één afbeelding maken die voor je mobiele versie bruikbaar zijn. Zo zou je vanuit één basisbestand snel thumbnail-versies van grote bannerafbeeldingen of schermvullende achtergrondbeelden kunnen genereren. Wij adviseren:

Tip 5: Ontwerp met het oog op mobiele schermen

Tenslotte, als het de bedoeling is dat je ontwerpen zowel op smartphones en tablets als op een desktop of laptop worden bekeken, moet je nadenken over compositie en ontwerpelementen (zoals het lettertype) vanwege de beperkte ruimte op kleine beeldschermen in vergelijking met grotere.

De belangrijkste aandachtspunten bij het ontwerpen van mobielvriendelijke afbeeldingen zijn:

  • Kies een lettertype dat goed leesbaar zijn en de duidelijkheid niet in gevaar brengen
  • Maak effectief gebruik van witte ruimtes
  • Beperk het aantal kleuren dat wordt gebruikt
  • Probeer complexe vormen en patronen te vermijden
  • Minimaliseer animatie-effecten

Globaal genomen is het de bedoeling de nadruk te leggen op de eenvoud van het ontwerp, zodat mobiele gebruikers visuele informatie van hun apparaten snel kunnen interpreteren en op waarde schatten.

Extra tip: Foto’s voor Social Media: Uitgebreide handleiding!

Veelgestelde vragen over mobielvriendelijke afbeeldingen

Wat betekent het als een website mobielvriendelijk is?

Mobielvriendelijke websites worden met een responsieve lay-out ontworpen, wat inhoudt dat de content en navigatie van de website zich automatisch aanpassen aan de schermgrootte van het apparaat waarop deze wordt bekeken. Dat zorgt ervoor dat alle gebruikers, ongeacht het soort apparaat, een optimale kijkervaring hebben, met grotere lettertypes en knoppen om makkelijker te kunnen tikken op kleine schermen, terwijl ze tegelijkertijd genieten van snelle laadtijden.

Snelle laadtijden zijn ook essentieel voor een optimale mobiele ervaring; het verkorten van de laadtijd van pagina's door het optimaliseren van afbeeldingen is van groot belang om gebruikers onderweg snel toegang te geven tot de informatie die ze nodig hebben.

Waarom is het belangrijk om een mobielvriendelijke website te hebben?

Aangezien het gebruik op een mobiel apparaat (smartphones en tablets) alleen maar toeneemt, moeten bedrijven om zich te kunnen blijven ontwikkelen ervoor zorgen dat hun website geoptimaliseerd is voor dergelijke apparaten om klanten een optimale weergave te geven. Een mobiel apparaat levert in vergelijking met een desktop versie een unieke gebruikerservaring op, omdat het mobiele apparaat een kleiner scherm en andere navigatiemethoden dan traditionele desktopcomputers.

Om te zorgen dat mobiele bezoekers een goede ervaring hebben als ze je website bezoeken, moet deze geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten, zodat ze gemakkelijk kunnen scrollen om te vinden wat ze zoeken zonder moeite te hebben met navigeren of het lezen van de content door een slechte opmaak. De Google Search console rangschikt websites nu zelfs op basis van hoe goed ze presteren op mobiele apparaten, zodat je ervoor moet zorgen dat je site up-to-date is wat betreft mobielvriendelijkheid om mobiele gebruikers te missen.

Wat zijn de voordelen van responsieve afbeeldingen?

Met responsieve (responsive) beelden kunnen websites optimaal worden weergegeven op elk mobiel apparaat of schermformaat. Op die manier zien websites er fantastisch uit, ongeacht het apparaat waarop ze worden bekeken, en worden de laadtijden van de pagina's korter omdat de afbeeldingen het juiste formaat hebben voor het apparaat van elke mobiele gebruiker.

Daarbij komt nog dat responsieve beelden de SEO-ranking kunnen verbeteren, omdat zoekmachines de content beter kunnen crawlen en indexeren door de snellere laadtijden. Dankzij responsieve beelden kan de gebruikerservaring worden verbeterd door het weergeven van content in een gemakkelijk verwerkbare indeling.

Moeiteloos mobielvriendelijke afbeeldingen maken

Het hanteren van mobielvriendelijke afbeeldingen is van doorslaggevend belang voor een succesvolle website of digitale marketingcampagne.

Als je de principes van mobielvriendelijkheid begrijpt en onze tips toepast, kun je zonder al te veel moeite aantrekkelijke en mobielvriendelijke afbeeldingen maken die hoog in de zoekresultaten scoren.

Mobielvriendelijk beeldontwerp is makkelijker dan ooit dankzij responsieve webdesigntechnieken, beeldoptimalisatie, mobiele stockfoto's en automatische online hulpmiddelen voor het aanpassen van afbeeldingen.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over mobielvriendelijke afbeeldingen

🤨 Ik heb een vraag over mobielvriendelijke afbeeldingen

🤔 Ik weet niet of mobielvriendelijke afbeeldingen iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo