Wat zijn redactionele afbeeldingen en waar koop ik ze?

Wat zijn redactionele afbeeldingen en waar koop ik ze? 1

Wie nieuwsberichten maakt, over actuele gebeurtenissen in de media of op een website of in een blog schrijft, heeft redactionele afbeeldingen en foto's nodig.

Redactioneel beeldmateriaal versterkt de tekst zowel visueel en emotioneel. Een foto zegt meer dan duizend woorden en valt zelfs op als iemand vluchtig naar een verslag kijkt. Op redactionele beelden en stockfoto's staan mensen, plaatsen, gebeurtenissen en objecten zoals ze op het moment van opname zijn: natuurlijk, live, spontaan, zoals bijvoorbeeld voetballers die een actie maken, bekende personen bij de prijsuitreiking van een Oscar, politici op staatsbezoek, mensen die op straat demonstreren, en nog veel meer.

Afbeeldingen met een redactionele licentie kopen

Enkele grote beeldbanken zoals Getty Images, Shutterstock en Adobe Stock bieden ook “Redactionele afbeeldingen” aan.

Getty Images – voor elke actuele redactionele afbeelding

Getty Images redactionele afbeeldingen

getty images logoBij Getty Images vindt u talloze redactionele foto's van de beste fotografen van wereldberoemde personen en foto's en illustraties van evenementen uit de film-, muziek- en sportwereld. Het is zonder overdrijving te zeggen: Getty heeft werkelijk alles!

Getty Images – prijzen voor redactionele afbeeldingen

Het redactioneel beeldmateriaal is in drie prijscategorieën verkrijgbaar. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de prijs.

Om goedkoop redactionele afbeeldingen te kunnen kopen, kiest u voor UltraPacks van Getty Images (afbeeldingspakketten) met 5, 10, 15 of 25 afbeeldingen per pakket in de drie beeldresoluties “S, M en L”. (Hier leest u meer over UltraPacks en de Getty Images-kortingscode.)

Getty Images Ultrapacks

Dankzij UltraPacks kunt u tussen de 20-33% per afbeelding besparen. Andere voordelen van UltraPacks zijn dat ze geldig blijven (mits u minstens eenmaal per jaar op uw account inlogt) en zich onderscheiden door een eenvoudige licentie (ongelimiteerde gebruikerslicentie en oplage).

Profiteer van 15% korting op UltraPacks met de Getty Images kortingscode!
Kortingscode inwisselen
15 dagen resterend

Shutterstock – ook rechtenvrije afbeeldingen voor commerciële doeleinden

shutterstock logo

Met meer dan 485 miljoen stockfoto's en video's is Shutterstock een van de grootste beeldbanken ter wereld. De collectie van Shutterstock bevat redactionele foto's van nieuws, cultuur, lifestyle, sport en entertainment. Vooral na de overname van de Britse beeldbank REX beschikt Shutterstock nu over omvangrijke collectie redactionele foto's en beeldmateriaal. De video's zijn daar een klein onderdeel van.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

Shutterstock-prijzen voor redactionele afbeeldingen

De door Shutterstock aangeboden afbeeldingspakketten of -beeldabonnementen zijn inclusief redactionele afbeeldingen. Mocht u veel redactionele foto's nodig hebben, dan profiteert u bij de aanschaf van een groot beeldabonnement van de laagste prijs per afbeelding. Een redactionele afbeelding kost dan bijvoorbeeld slechts € 0,21 (jaarabonnement, 750 afbeeldingen per maand).

Koop nu nog goedkoper met onze exclusieve Shutterstock kortingscode voor 15% korting. Lees hier alles over de prijzen van Shutterstock.

Shutterstock prijzen

Ontvang nu 15% korting op abonnementen en beeldpakketten van Shutterstock!
Wilt u weten hoe Getty Images zich verhoudt tot Shutterstock?

Adobe Stock

adobe stock logoNet als Shutterstock behoort Adobe Stock tot de grootste stockfotosites die haar enorme collectie foto's nu uitgebreid met de Editorial Collection (Redactionele afbeeldingen)! Deze schitterende Editorial Collection bevat onder andere:

  1. de redactionele collectie van 40 miljoen afbeeldingen (nieuws, sport en entertainment) van Reuters, ‘s werelds grootste multimedia-aanbieder van nieuws; en
  2. redactionele afbeeldingen van USA TODAY Sports, die jaarlijks meer dan 500.000 afbeeldingen maken van meer dan 10.000 sportevenementen, o.a. van de Amerikaanse professionele competities NFL, NBA, MLB en NHL.
Adobe Stock redactionele afbeeldingen

Copyright: Adobe Stock

Tip!
Adobe Stock heeft voor alle nieuwe klanten een speciale aanbieding: Probeer een maand lang 10 afbeeldingen helemaal gratis!

Adobe Stock-prijzen voor redactionele afbeeldingen

De prijs van Standaardlicenties voor redactionele foto's bedraagt € 49,99 (kleine beeldresolutie) en de Plus-licenties kosten € 169,99 (grote beeldresolutie).

Adobe Stock redactionele afbeeldingen

Ontvang nu 1 maand gratis afbeeldingen. Meld u aan bij Adobe Stock en profiteer!
Nu proberen
15 dagen resterend

Waarop moet ik letten als ik redactionele afbeeldingen gebruik?

  • Het commerciële gebruik van redactionele foto's is niet toegestaan
  • Maak van te voren duidelijk voor welk doel de afbeelding precies zal worden gebruikt
  • Bij twijfel kunt u het best contact opnemen met de betreffende beeldbank

Het is niet toegestaan om redactionele afbeeldingen commercieel te gebruiken. Reden hiervoor is dat er voor de afgebeelde personen en voorwerpen geen releases voorhanden zijn. Wie zomaar redactionele afbeeldingen of foto's voor commerciële toepassingen gebruikt, kan rekenen op dure schadeclaims en rechtsvorderingen voor het onrechtmatig gebruik van de afbeeldingen.

Advocaat Denise Himburg uit Berlijn heeft zich hier professioneel in verdiept. Dit is een in het Nederlands vertaalde passage uit haar artikel:

“Waar het om gaat is of de foto – al dan niet direct (bijvoorbeeld in een advertentie of als productafbeelding) of indirect (bijvoorbeeld in een blogpost) – de verkoop van producten of diensten bevordert of niet. Wanneer een foto of afbeelding door een bedrijf wordt gebruikt, bijvoorbeeld ter illustratie van een artikel in een bedrijfsblog of in een Facebook-post op een Facebook-pagina, dan wordt dit gezien als een commercieel gebruik.

Voor het gebruik is niet van belang “waar” (blog, post) de afbeelding is gebruikt, maar met welk doel deze is gebruikt (al dan niet bevorderend voor de omzet)………. Alvorens u een foto gebruikt die alleen voor redactionele doeleinden mag worden ingezet, is het daarom belangrijk om te verifiëren of het beoogde gebruiksdoel daadwerkelijk een redactioneel gebruik is.

(Lees hier het volledige Duitstalige artikel van Denise Himburg)

TIP!
Wanneer u twijfelt of u een redactionele afbeelding correct gebruikt, dan adviseren wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw beeldbank en voor te leggen hoe u de afbeelding gebruikt.

Conclusie

Redactioneel beeldmateriaal essentieel voor iedereen die nieuws publiceert, redactionele artikelen of blogs schrijft. Bij de grote beeldbanken Getty Images, Shutterstock en Adobe Stock vindt u een groot aantal redactionele afbeeldingen. Maar het is altijd belangrijk om duidelijk te maken wat het uiteindelijke doel van de redactionele afbeeldingen is. Wanneer u hier rekening mee houdt en redactionele afbeeldingen op correcte wijze gebruikt, is de aandacht van uw lezers verzekerd.

Mocht u toch nog twijfelen, lees dan dit artikel: Wanneer kan ik redactionele foto's gebruiken en wanneer moet ik een rechtenvrije licentie kopen?

Wilt u het beeldmateriaal eerst proberen, dat kan met een van de gratis stockfoto proefabonnementen.

Mocht u specifiek op zoek zijn naar redactionele beelden van Nederland, dan vindt u in dit overzicht een aantal Nederlandse beeldbanken.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over redactionele afbeeldingen

🤨 Ik heb een vraag over redactionele afbeeldingen

🤔 Ik weet niet of redactionele afbeeldingen iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Geen recensies

Laat een reactie achter

Stockfoto's
Logo