Wat zijn Rights Managed-licenties?

In de stockfotografie spelen twee begrippen een belangrijke rol: 1. Rechtenvrije licentie (RF = Royalty free) en 2. Rights Managed-license (RM). U bent deze twee termen vast en zeker al eerder tegengekomen. Maar wat zijn Rights Managed-licenties? Waarin verschilt deze van een rechtenvrije licentie? Dat zullen we u in dit artikel uiteenzetten. 

Licentiemodellen

Wanneer u een afbeelding koopt, bijvoorbeeld online bij een beeldbank, verwerft u als koper wel het recht om de afbeelding te gebruiken, maar niet het eigendom van de afbeelding zelf. De “gekochte” afbeelding blijft eigendom van de fotograaf of kunstenaar. De fotograaf of kunstenaar verleent u slechts het recht om zijn afbeelding te gebruiken, gewoonlijk tegen een vergoeding. Stockfotobureaus zijn gespecialiseerd in het vermarkten van deze rechten op het gebruik van de afbeelding.

Beeldbanken vergelijkingsoverzicht!
We hebben voor u de bekendste beeldbanken nader bekeken. Lees hier meer!

De aanschaf van afbeeldingen is dus strikt genomen slechts de aankoop van het gebruiksrecht van de afbeelding. De toestemming van de eigenaar om de afbeelding te gebruiken noemen we in de stockfotobranche een licentie. De licentie omvat de verschillende gebruiksvoorwaarden die een duidelijke omschrijving geven van de manier waarop het beeld door de koper mag worden gebruikt. Tegenwoordig werken de meeste stocfotobureaus met de volgende twee licentiemodellen:

  1. Rechtenvrije licentie (RF) = rechtenvrije afbeeldingen (Lees hier meer over rechtenvrije afbeeldingen)
  2. Rights Managed-licentie (RM) = (gelicentieerde afbeeldingen)

Wat is het verschil tussen licentievrije en Rights Managed-afbeeldingen?

Royalty free afbeeldingen (rechtenvrije licentie)

In het Nederlands wordt in plaats van rechtenvrije licentie vaak de term rechtenvrije afbeeldingen gebruikt. De enigszins verwarrende term rechtenvrij betekent dat een afbeelding in een onbeperkt aantal projecten en media mag worden gebruikt zonder dat er beperkingen in tijd of plaats zijn na betaling van een éénmalige vergoeding. De rechtenvrije licentie bestrijkt dus veel gebruikstoepassingen, waardoor er geen extra licenties hoeven te worden aangeschaft. Vandaar de term “rechtenvrij”.

De rechtenvrije licentie kent echter ook beperkingen. Er gelden beperkingen met betrekking tot oplages en gebruik op artikelen die voor wederverkoop zijn bestemd. De licentievoorwaarden bieden hierover exacte informatie en dienen strikt te worden nageleefd. Het prijscriterium voor rechtenvrije afbeeldingen is het beeldformaat (beeldresolutie). Lees hier alles over het hoe en wat van rechtenvrije afbeeldingen.

Voor het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen buiten de begrenzingen van de rechtenvrije licentie, bijvoorbeeld voor hoge oplages en voor producten die bestemd zijn voor wederverkoop, is een zogenaamde uitgebreide licentie vereist. (Lees hier meer over uitgebreide licenties.)

Gelicentieerde afbeeldingen (Rights Managed-licentie)

De term “Rights Managed” geeft duidelijk aan dat de rechten van een afbeelding worden beheerd. In het Nederlands worden afbeeldingen met de Rights Managed-licentie vaak aangeduid als gelicentieerde afbeeldingen. Iedereen die een Rights Managed-licentie koopt, verkrijgt slechts bepaalde rechten om een afbeelding te gebruiken, bijvoorbeeld voor een bepaalde gebruikstoepassing, in een bepaald medium, voor een bepaalde periode, eventueel voor een bepaalde oplage, etc.

De Rights Managed-licentie is een gebruiksrecht voor een bepaalde gebruikstoestemming. De prijs wordt hier bepaald door de omvang van het gebruik van de afbeelding. Hoe omvangrijker dit is, hoe duurder de Rights-Managed licentie is.

De Rights Managed-licentie bepaalt hoe, waar, wanneer en hoe lang een afbeelding (exclusief) mag worden gebruikt. Anders dan bij rechtenvrije afbeeldingen kunt u tegen betaling van een aanvullende vergoeding een exclusief gebruiksrecht voor een gelicentieerde afbeelding verkrijgen. En dat is precies wat gelicentieerde afbeeldingen zo waardevol maakt. 


Waarom zou ik Rights Managed-afbeeldingen kopen?

De gelicentieerde afbeeldingen zijn van topkwaliteit, uniek, ongeëvenaard, expressief en op professionele wijze gemaakt. Stel dat u een nieuw product, bijvoorbeeld een nieuwe sportschoen of een nieuwe service, bijvoorbeeld als opticien of voor een reclamecampagne, of voor een parfum of uw bedrijf, op een unieke, exclusieve en succesvolle manier wilt presenteren.

Welke soort afbeeldingen heeft u nodig om dit doel te bereiken? Absoluut heel bijzondere afbeeldingen die zich onderscheiden van de rest. En dat is precies wat Rights Managed-afbeeldingen doen. Ze zijn hier uitermate geschikt voor.

En voor veel Rights managed-afbeeldingen is een exclusief gebruik mogelijk. Dit is een groot voordeel, omdat als u het exclusieve gebruik van de afbeelding hebt, bijvoorbeeld voor op een poster, u ervoor zorgt dat dezelfde afbeelding niet door een concurrent kan worden gebruikt. Uw project is en blijft uniek.


Waar kan ik Rights Managed-licenties kopen?

Wat zijn Rights Managed-licenties? 2

Getty Images is een van de bekendste en meest gerenommeerde beeldbanken ter wereld. Ze beschikt over een collectie van tientallen miljoenen foto's, vectoren, illustraties, video- en audiobestanden en een uniek historisch archief. (Meer informatie vindt u in ons testrapport van Getty Images). Ga eerst naar deze website als u Rights managed-afbeeldingen wilt hebben. De collectie en de kwaliteit van de afbeeldingen zijn voortreffelijk.

U kunt de Rights Managed-afbeeldingen op de website van Getty Images vinden door het woord “Prestige” in het zoekveld op de startpagina in te voeren. U wordt dan naar de onderstaande pagina geleid. Klik op “Rights managed (RM)” in het filter.

Getty Images Rights Managed


Start hier uw zoektocht naar gelicentieerde afbeeldingen op Getty Images! 


Maar ook andere beeldbanken zoals PantherMedia uit München (Duitsland) bieden Rights Managed-beelden aan. PantherMedia is de eerste Duitse beeldbank met een uitstekende klantenservice, een omvangrijke collectie beeldmateriaal (meer dan 200 miljoen beelden) en flexibele licentiemodellen. (Lees hier meer over PantherMedia in ons uitgebreide testrapport).

Klik op de knop “Rights-Managed” op de website van PantherMedia en start uw zoektocht naar afbeeldingen waarvoor een licentie nodig is.

Panthermedia Rights Managed


Start hier uw zoektocht naar gelicentieerde afbeeldingen op PantherMedia! 


Wat kosten Rights Managed-afbeeldingen (RM)?

De prijs of vergoeding voor Rights managed-afbeeldingen wordt bepaald door de wijze waarop de afbeelding wordt gebruikt. De omvang van het gebruik wordt aan de hand van een aantal opties per klant individueel bepaald. Doorgaans geldt: hoe groter de gebruiksomvang, hoe duurder de gelicentieerde afbeelding. Zo bepaalt Getty Images bijvoorbeeld de vergoeding op basis van de volgende criteria:

1.  Gebruik van het beeld en mediaformaat

Getty Images Rights Managed gebruik van het beeld

2.  Gebruiksspecificaties: distributie en gebruiksduur

Getty Images Rights Managed gebruiksspecificaties

3.  Doelmarkt: Geografisch gebruik en sector

Getty Images Rights Managed doelmarkt

Getty Images Rights Managed doelmarkt sector

Zodra u de individuele gebruiksomvang van de afbeelding hebt bepaald, calculeert Getty Images automatisch (zoals in het volgende voorbeeld) de vergoeding of prijs voor de Rights Managed-licentie:

Getty Images Rights Managed calculator


Rights Managed-afbeeldingen zijn hun geld waard!

Het spreekt voor zich dat iedereen die reclame wil maken voor speciale projecten, campagnes of producten buitengewoon goed beeldmateriaal nodig heeft. Rights Managed of gelicentieerde afbeeldingen zijn hiervoor uitermate geschikt. Ze zijn van topkwaliteit, bijzonder creatief, buitengewoon expressief en zeer exclusief. De bekende beeldbanken Getty Images en het Duitse PantherMedia zijn een garantie voor dit soort afbeeldingen.

De kostprijs van Rights Managed-afbeeldingen hangt af van de mate van gebruik, die u zelf met behulp van de beschikbare opties kunt vaststellen. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat de concurrentie niet dezelfde afbeelding gebruikt, kunt u een exclusief recht op het gebruik ervan veiligstellen.

Heeft u geen afbeeldingen met licentie (RM-licentie) nodig, dan adviseren wij de rechtenvrije afbeeldingen (RF-licentie) van bekende beeldbanken zoals Stockphotos.com, Photocase, iStock, Adobe Stock, Shutterstock. En met onze exclusieve kortingscodes is het dubbel de moeite waard om rechtenvrije afbeeldingen te kopen.

En wat zijn uw ervaringen met de Rights Managed-licentie? Laat het ons weten!

Krijg 210 beelden in hoge resolutie voor slechts € 99! Nu plus 10 gratis opschalingen en video's!
NU KOPEN
199 dagen resterend
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!
Profiteer van 15% korting op UltraPacks met de Getty Images kortingscode!
Kortingscode inwisselen
15 dagen resterend

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over Rights Managed-licenties

🤨 Ik heb een vraag over Rights Managed-licenties

🤔 Ik weet niet of Rights Managed-licenties iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Geen recensies

Laat een reactie achter

Stockfoto's
Logo