Wat zijn de standaard fotomaten voor marketingmateriaal?

Als u begrijpt wat de standaard fotomaten voor marketingmateriaal zijn – en waar ieder formaat voor wordt gebruikt – kunt u gemakkelijker de beste stockfoto's voor uw producten kiezen.

In deze handleiding zullen wij de gebruikelijke beeldverhoudingen alsmede de standaard fotomaten voor zowel web- als printmateriaal bespreken, en waar u met één klik de beste kwaliteit stockfoto's in het juiste formaat kunt kopen – bijv. Stockphotos.com – zodat u de juiste resolutie heeft voor het publiceren of afdrukken.

GRATIS Shutterstock Creative Flow+ & Shutterstock-abonnement!

47 dagen resterend
Gemakkelijk het formaat van uw afbeeldingen en grafische ontwerpen aanpassen in elk gewenst formaat met Shutterstock Creative Flow+, de premium ontwerptool van Shutterstock, GRATIS inbegrepen bij elk abonnement!
Alle abonnementen op Shutterstock zijn bovendien 15% goedkoper met onze speciale couponcode, en bevatten allemaal Shutterstock Creative Flow+!

Wilt u meer weten over afbeeldingen en hoe u deze kunt gebruiken voor uw zakelijke activiteiten, bekijk dan ons overzicht van 102 gouden tips voor het maken van visuele content met stockfoto's!

Shutterstock Creative Flow

Gebruikelijke beeldverhoudingen

De beeldverhoudingen geven de verhouding tussen de breedte en de hoogte van een afbeelding weer. Zo heeft een 6 × 4 beeld een beeldverhouding van 3:2, omdat er voor elke 3 eenheden van de breedte 2 eenheden van de hoogte zijn.

De beeldverhoudingen hebben geen betrekking op een specifieke meting, zoals inches of centimeters. Zij refereren slechts aan verhouding tussen de hoogte en de breedte van iets, zoals deze gangbare maten aangeven:

  • 1:1 verhouding – perfect vierkant; geschikt voor social media, vooral voor Instagram-posts en profielfoto's op Facebook
  • 3:2 verhouding – rechthoek; geschikt voor afdrukfotografie (gewoonlijk op fotopapier) en de gebruikelijke maten van fotolijsten
  • 4:3 verhouding – rechthoek; geschikt voor weergave van televisie, camera en desktop
  • 16:9 verhouding – brede rechthoek; geschikt voor video, dia's en breedbeeldtelevisies, en de meeste social media beelden

Het kiezen van afbeeldingen in de juiste beeldverhouding voor het medium waarvoor ze bedoeld zijn, zorgt ervoor dat een schermvullende weergave in hoge definitie wordt verkregen, wat natuurlijk wenselijk is. Vooral als u werkt met een responsive design dat zich moet aanpassen aan meerdere schermen, zoals nieuwsbrief afbeeldingen.

U kan dit bereiken door beeldmateriaal te nemen waarvan de originele beeldverhouding voldoet aan uw behoeften, of door het formaat aan te passen aan de vooraf ingestelde afmetingen voordat u ze uploadt naar het uiteindelijke medium.

Over marketing gesproken, heeft u al nagedacht over de kleurenstrategie van uw merk? Lees voor meer info hierover onze handleiding voor de beste kleurencombinaties voor branding!

Standaard fotomaten voor het web

Dit is een overzicht van welk foto formaat u moet gebruiken voor de afbeeldingen op social media:

Facebook

Facebook profielfoto: 360 × 360 pixels; 1:1 beeldverhouding

Facebook coverfoto: 820 pixels breed x 312 pixels hoog; 16:9 beeldverhouding

Facebook post: 1200 × 1200 pixels; 1:1 beeldverhouding

Meer informatie: Wat mag wel en wat mag niet met stockfoto's op Facebook?

Instagram

Instagram profielfoto: 110 × 110 pixels; 1:1 beeldverhouding

Instagram post: 1080 × 1080 pixels; 1:1 beeldverhouding

Meer informatie: Ontdek de perfecte foto's voor Instagram!

Pinterest

Pinterest profielfoto: 600 × 600 pixels; 1:1 beeldverhouding

Pinterest post: 1000 × 1500 pixels, of een willekeurige 2:3 beeldverhouding

LinkedIn

LinkedIn bedrijfsprofiel fotoformaat: 400 × 400 pixels; 1:1 beeldverhouding

LinkedIn coverfoto formaat voor bedrijven: 1584 × 396 pixels; 4:1 beeldverhouding

LinkedIn post: 1200 × 628 pixels

Zit u vast met een afbeelding die ideaal is voor het beoogde gebruik, maar die te klein is voor het gewenste platform?

Geen probleem! Met behulp van onze handige AI Image Upscaler kunt u de afbeelding vergroten met behoud van resolutie. U kunt 3 gratis opschalingen verkrijgen om 2x te vergroten, en u kunt nu met onze speciale aanbieding ook 10 gratis beeldopschalingen ontgrendelen die 8x vergroten!

Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

Hoe kan ik beelden voor het internet optimaliseren?

In het geval dat digitale foto's niet voor het web geoptimaliseerd zijn, vertragen ze de laadsnelheid van uw website. Hoe langer het duurt om uw website te laden, hoe groter de kans dat uw potentiële klanten of gebruikers wegklikken. Niet-geoptimaliseerde afbeeldingen kan betekenen dat er omzet verloren gaat.

Er is heel wat te doen op het gebied van beeldoptimalisatie, maar dit zijn drie simpele tips voor het bewerken van foto's:

  • Gebruik niet het grootste beeldformaat. Extra grote afbeeldingen in hoge resolutie nemen ruimte in beslag, dat is voor het web niet nodig. Wijzig het formaat van uw bestand zonder verlies van beeldkwaliteit met deze tool van TinyPNG.
  • Geef uw afbeelding een omschrijving. U bent misschien geneigd om een foto met een reeks letters en cijfers aan te duiden, maar dat komt uw website niet ten goede. In plaats daarvan moet u een omschrijving geven van wat er op de foto te zien is. Laten we hiervoor de onderstaande foto als voorbeeld gebruiken:
StockPhotoSecrets bovenaanzicht van bloemen met tas op tafel
Copyright 2019 Stockphotosecrets, alle rechten voorbehouden.

De aanduiding “Tan_tote_tas_mockup.jpg” zal veel nuttiger zijn voor de optimalisatie van uw website dan de aanduiding “DSC20194.jpg.”

  • Gebruik functionele foto's. Kies ervoor om alleen afbeeldingen te gebruiken die functioneel zijn voor uw content, in plaats van alleen maar decoratieve beelden te gebruiken.

Standaard printformaten

Drukwerk voor marketingdoeleinden is geschikt voor lokale marketing. Wanneer u een winkel heeft of een evenement promoot, zijn dit de standaard fotomaten voor drukwerk waarmee u marketingmateriaal kunt maken:

  • 4 × 6 of 5 × 7 – Standaard formaat briefkaarten
  • 8,5 × 11 (of A4) – Standaard formaat flyers en folders
  • 11 × 14 or 18 × 25 – Standarad formaat fotoposter

Stockfoto's voor marketing

Ongeacht uw volgende marketingproject, er zijn tal van webshops waar u deze standaard fotomaten voor marketingmateriaal kunt verkrijgen:

Stockphotos.com – Goedkope rechtenvrije foto's in verschillende formaten

www.stockphotos.com homepage

Stockphotos.com is een beeldbank speciaal voor het midden- en kleinbedrijf en de beste oplossing voor kwalitatief hoogstaand beeldmateriaal voor een scherpe prijs. Het is mogelijk om foto's in elk gewenste formaat te krijgen, omdat Stockphotos.com de prijs niet aan het formaat van de afbeeldingen koppelt. U betaalt alleen voor de download.

U kunt hier zowel beeldpakketten als een abonnement kopen, op basis van het aantal afbeeldingen dat u per maand nodig hebt. Met een abonnement profiteert u van de laagste prijs per foto, terwijl een beeldpakket volstaat als u slechts af en toe stockfoto's gebruikt. Bekijk hier alle aanbiedingen en prijzen.

Wilt u meer weten over deze stockfotosite? Lees dan ons uitgebreide Stockphotos.com testrapport.

NIEUW! Lees hier hoe je 10 gratis afbeeldingen aan je abonnement van Stockphotos.com toevoegt.

Photocase – Unieke foto's in het juiste formaat

www.photocase.com homepage

Photocase is de beste aanbieder voor authentieke en spontane stockfoto's voor al uw projecten. Ze hanteren een zeer hoge standaard voor de foto's die ze accepteren, en hoewel hun collectie kleiner is, is de kwaliteit ervan bijzonder hoog.

U kunt losse afbeeldingen kopen voor een prijs van €13 tot €38, afhankelijk van het formaat dat u nodig heeft. Meer informatie over deze beeldbank vindt u in ons uitgebreide Photocase testrapport.

En als u voor deze beeldbank kiest, krijg dan met onze exclusieve Photocase couponcode vijf GRATIS credits + 15% korting op uw aankopen.

Shutterstock – De grootste collectie voor uw marketingactiviteiten

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock behoort tot de meest bekende beeldbanken met een collectie van meer dan 425 miljoen foto's, vectoren en illustraties. Ze hanteren eveneens strenge richtlijnen voor het aanleveren van foto's en de variëteit aan aangeboden content is groot, zodat er volop keuze is voor elke marketingcampagne.

Net als StockPhotoSecrets zijn de Shutterstock prijzen niet op de grootte van de afbeelding gebaseerd, maar per download. Het maakt dus niet uit of u een afbeelding voor het web of een geprinte banner gebruikt, de prijs is hetzelfde.

Meer informatie vindt u in ons Shutterstock testrapport. Vergeet ook niet te profiteren van de Shutterstock actiecode voor 15% korting!

iStock – Voordelige kwaliteitsfoto's voor elk project

www.istockphoto.com/nl homepage

IStock, een website van Getty Images, is een voordelig alternatief voor die welbekende internetsite. Dankzij hun gecureerd site kunt u alle benodigde stockfoto's van hoge kwaliteit verkrijgen tegen een prijs waar u enthousiast van wordt.

iStock kent twee prijsopties: beeldpakketten of maandabonnementen, waarbij de prijs wordt bepaald op basis van de collectie en niet op basis van het beeldformaat. De prijs van een losse afbeeldingen via beeldpakketten ligt uiteindelijk tussen de €9 en €24 per stuk, wat nogal duur klinkt. Maar de kwaliteit van iStock is dermate hoog dat u waar voor uw geld krijgt. De abonnementen kosten tussen de €29 en €339 per maand, afhankelijk van het aantal downloads dat u nodig heeft.

Mocht dat te duur zijn, bekijk dan deze lijst met de beste en goedkoopste stockfotosites. Bekijk ook ons complete iStock testrapport en krijg 20 procent korting met onze iStock kortingscode.

Adobe Stock – Het beste adres voor grafische ontwerpers

stock.adobe.com/nl homepage standaard fotomaten

Bent u een grafisch ontwerper, dan is de kans groot dat u al bekend bent met de Creative Cloud van Adobe Stock. Blijf op hetzelfde fantastische platform via Adobe Stock, dat een geweldige collectie creatieve stockfoto's van hoge kwaliteit heeft.

In overeenstemming met het Creative Cloud-model is Adobe Stock een service die uitsluitend abonnementen aanbiedt, waarbij de beelden niet op basis van het formaat kunnen worden gedownload, maar per download. Lees alles over deze beeldbank in het uitgebreide iStock testrapport en profiteer van het Adobe Stock gratis proefabonnement en ontvang de eerste maand 10 afbeeldingen!

Diverse standaard foto formaten voor marketingmateriaal

Vanaf de omvangrijke collectie van Shutterstock tot de betaalbaarheid van iStock, u vindt ongetwijfeld de juiste foto's voor al uw marketingcampagnes. We verwachten dat dit advies over standaard fotomaten handig is voor uw marketingmateriaal – zowel gedrukt als digitaal – en dat het nu een stuk makkelijker en duidelijker is.

HANDIGE TOOLS
– De 10 beste beeld upscalers voor creatieve ontwerpers
– 19 betaalde en gratis achtergrond verwijderen tools voor ontwerpers
– De beste gratis ontwerpsoftware 2024

Wilt u de kwaliteit van uw afbeelding verbeteren? Dat kan met deze fantastische aanbieding:

Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo