Hoe vind ik de perfecte stockfotobibliotheek?

U bent bekend met stockfoto's, licenties en prijzen van bekende websites voor afbeeldingen zoals Shutterstock, 123RF, iStock, Adobe Stock of Stockphotos.com. Maar heeft u ooit nagedacht over wat een perfecte collectie stockfoto's inhoudt? En nog belangrijker, wat is de perfecte stockfotobibliotheek voor uw behoeften?

Hierbij komt veel meer kijken dan simpelweg een abonnement dat binnen uw budget past en een licentie die het beoogde gebruik dekt. De kernwaarde van stockfoto's is dat ze uw bedrijf echt een boost kunnen geven door conversies, engagement, zichtbaarheid, enz.

In dit overzicht vertellen we u meer over de beste collectie stockfoto's, en geven we u tips om te bepalen welke voor u het meest geschikt is!

Wat is een stockfotobibliotheek?

Deze term wordt soms gebruikt als synoniem van stockfotobureau, maar wanneer we “stockfotobibliotheek” zeggen, bedoelen we specifiek een catalogus van afbeeldingen, een collectie stockfoto's die op basis van bepaalde criteria is samengesteld.

Dit is de kernwaarde van iedere beeldbank.

Is een rechtenvrije stockfoto collectie beter dan een gratis fotobibliotheek?

Ja. Rechtenvrije bibliotheken met afbeeldingen worden aangeboden door professionele, betrouwbare beeldbanken die de kwaliteit van hun afbeeldingen en hun inhoud waarborgen.

Gratis fotocollecties richten zich vooral op de factor “gratis te gebruiken” en meestal is de kwaliteit niet optimaal. Enkele sites met fantastische gratis stockfoto's, zoals Unsplash of Pexels, vormen hierop een uitzondering. Toch moeten ze het afleggen tegen rechtenvrije afbeeldingen voor wat betreft het waarborgen van het rechtmatig gebruik.

De rechtenvrije licentie maakt commercieel gebruik mogelijk en is goedkoop. Licenties voor gratis gebruik leggen een groot deel van het verificatieproces bij de gebruiker en kunnen niet 100% garanderen dat de afbeeldingen voor commercieel gebruik geschikt zijn, zodat ze in juridisch opzicht onduidelijk zijn.

Wilt u uw afbeeldingen gebruiken voor commerciële doeleinden (bijv. marketing en branding), dan speelt u op safe met een rechtenvrije stockfotobibliotheek.

Waarom de moeite nemen om de juiste stockfoto bibliotheek te vinden?

Het is zinvol om de tijd te besteden aan het beoordelen van verschillende beeldcollecties om er een te kunnen kiezen die echt bij uw stijl en behoeften past. Dit zijn de belangrijkste redenen:

  • Op die manier zorgt u ervoor dat uw beeldmateriaal consistent is met uw merk, een sleutel tot succesvolle branding.
  • U vindt al uw marketingafbeeldingen op één punt, zodat u tijd en moeite bespaart bij het zoeken en downloaden.
  • Dankzij een abonnement op afbeeldingen krijgt u de goedkoopste foto's, zodat u veel waar voor uw geld krijgt.

De beste en populairste stockfotocollecties

Wij hebben de stijl, de inhoud en de belangrijkste kernwaarden van elke stockfotobibliotheek van de belangrijkste stockfotosites grondig geanalyseerd zodat u een goed inzicht krijgt.

Lees verder, en ontdek welke collectie het beste bij u past!

Photocase – Beelden die geen stockfoto's zijn

www.photocase.com stockfotobibliotheek

Bij de lancering van de Duitse beeldbank Photocase 20 jaar geleden, waren ze baanbrekend. Maar na verloop van tijd zou duidelijk worden dat ze hun tijd ver vooruit waren, omdat ze zich altijd hebben geconcentreerd op wat nu de meest populaire beeldstijl is: authentiek en artistiek beeldmateriaal (veel foto's tonen mensen). Kunstzinnige foto's, soms zelfs bizarre, stomme, spontane beelden, vol ideeën en van perfecte technische kwaliteit – afbeeldingen die zeker geen gewone stockfoto's zijn.

De collectie van Photocase is doelbewust klein gehouden en de samenstelling ervan is bijzonder nauwgezet, zodat elke afbeelding op verantwoorde wijze in uw projecten kan worden gebruikt. De volledige collectie beschikbaar op de website van deze beeldbank bestaat uit unieke afbeeldingen die u nergens anders kunt vinden.

De beelden die talenten uit de hele wereld aanleveren weerspiegelen en visualiseren passies, diversiteit en een inclusieve wereld. U vindt hier veel foto's van slecht vertegenwoordigde gemeenschappen die we nu steeds meer in de media zien om vooroordelen en schadelijke stereotypen weg te nemen.

Perfecte keuze: Voor merken die zich richten op jongere doelgroepen (Millennials en Gen Z), die aanwezig zijn op sociale media (Photocase biedt de beste Instagram-beelden) en iedereen die op zoek is naar een beter beeld in een pure en creatieve stijl.

Shutterstock – fotocollectie gemaakt voor commerciële toppers

www.shutterstock.com/nl/ homepage

Shutterstock is een van de allergrootste aanbieders van stockfoto's met een licentie. Ze hebben een catalogus met meer dan 445 miljoen beeldbestanden, waaraan werkelijk elke dag honderdduizenden nieuwe afbeeldingen worden toegevoegd. De stijl is 100% commercieel: alle foto's zien eruit als advertentiemateriaal waarop u kunt rekenen.

Ze concentreren zich op technische kwaliteit, en de kwaliteitscontroleurs bekijken alle inzendingen, zodat ze aan de hoge technische normen voldoen. Hoewel ze zeer trendgericht zijn – alhoewel er nog steeds gedateerde foto's te vinden zijn, zijn ze diep verstopt in de zoekresultaten – en ze doen er alles aan om bezoekers variatie te bieden – voor iedere zoekopdracht zijn er miljoenen keuzemogelijkheden.

Perfecte keuze: Marketeers, zakelijke merken, en iedereen die constant veel nieuwe afbeeldingen van topkwaliteit nodig heeft.

iStock – Topkwaliteit voor een klein budget

www.istockphoto.com/nl homepage

iStock wordt gezien als een van de pioniers op het gebied van de online verkoop van stockfoto's en wordt al jaren gesteund door het prestigieuze Getty Images. Wat deze beeldbank werkelijk uniek maakt, is de zorgvuldig samengestelde stockfoto bibliotheek in twee hoofdcategorieën, een evenwichtige keuze tussen budget en high-end opties.

De fotocollectie bestaat uit Essentials (een voordelige selectie) en Signature, een hoogwaardige en exclusieve collectie voor een iets hogere prijs. De technische standaarden zijn voor beide collecties strikt, en de goedkope afbeeldingen hebben nog steeds een hoge resolutie en kunnen professioneel worden gebruikt. Ze streven er binnen dezelfde bibliotheek naar om kwaliteitsfoto's aan te bieden die beantwoorden aan de behoeften van iedere koper.

Perfecte keuze: Bekende merken en luxe bedrijven die zich richten op babyboomers, ondernemingen die op zoek zijn naar een mix van high-end en budget afbeeldingen met een consistente stijl, en wie een voorkeur heeft voor exclusieve content.

Adobe Stock – een trendy site voor ontwerpers

stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is een service voor stockfotografie van Adobe, die gebaseerd is op de bibliotheek van het voormalige fotostockbureau Fotolia, en die helemaal in de Adobe Creative Cloud-applicaties is geïntegreerd. Het is geen verrassing dat dit, omdat het Adobe is, een bijzonder creatief georiënteerde stockfotobibliotheek is.

Afbeeldingen van Adobe Stock zijn enorm trendy, en bovendien toonaangevend. Het team zoekt altijd naar de volgende grote visuale trends, waarbij ze zowel aandacht hebben voor actuele content als voor technisch perfecte foto's. Het resultaat is dat dit een van de mooiste en meest up-to-date online collecties is.

Perfecte keuze: Grafisch ontwerpers, ondernemingen en merken die zich toeleggen op creativiteit en kunst, en al wie belangstelling heeft voor de ontwikkelingen in de visuele wereld.

StockPhotoSecrets – Goedkoop met commerciële uitstraling

www.stockphotos.com homepage

Stockphotos.com is opgezet om in te spelen op de behoeften van het midden- en kleinbedrijf. Daarom is de stockfotobibliotheek gericht op een zo breed mogelijk aanbod van beeldmateriaal dat geschikt is voor marketing tegen zo goedkoop mogelijke prijzen.

Ondanks de compacte omvang omvat deze collectie alle klassieke en moderne populaire fotothema's. Wellicht treft u nog enkele “standaard” afbeeldingen aan, het aantal foto's neemt dagelijks toe, zodat de bibliotheek bijzonder veelzijdig is. Alle afbeeldingen zijn in hoge resolutie beschikbaar en zijn bijzonder geschikt voor commercieel gebruik.

Perfecte keuze: kleine en middelgrote bedrijven, start-ups, projecten vol passie, en iedereen die graag professioneel goedkoop beeldmateriaal wil.

Het ABC van een stockbibliotheek

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de basisprincipes van een stockfotobibliotheek, zodat u er een goed beeld van krijgt.

De samenstelling

Beeldbanken stellen hun catalogus samen volgens verschillende methoden, waarvan dit de belangrijkste zijn:

  • Directe contributie: fotografen en kunstenaars leveren hun werk aan voor toevoeging aan een bibliotheek (collectie).
  • Partnerschappen voor distributie: beeldbanken maken afspraken met makers en beheerders van relevante content (bijv. Associated Press) voor het opnemen van hun bestanden.
  • In-house productie: er zijn ondernemingen die fotografen in dienst hebben die afbeeldingen voor hun bibliotheek maken.

De selectie

Alle bekende stockfotobibliotheken hanteren een selectieprocedure, waarbij gespecialiseerde medewerkers alle aangeleverde beelden bekijken en alleen die foto's goedkeuren die voldoen aan de specifieke normen van de onderneming, waarbij het in de regel gaat om zowel technische als artistieke aspecten.

Bovendien zijn de editors constant bezig met de samenstelling van beelden in categorieën, galerijen en collecties rond thema's die zij waardevol vinden voor kopers, zoals de meest populaire of nieuwe thema's en stijlen.

Het zoeken

De serieuze stockfotosites beschikken allemaal over een zoekfunctie – gewoonlijk een zoekbalk om uw zoekterm in te voeren – waarmee u door hun bibliotheek kunt navigeren. Daarnaast hebben zij al hun afbeeldingen onderworpen aan een zeer gedetailleerd tagging/keywording proces, zodat deze goed geïndexeerd zijn en de zoekmachine dus accuraat werkt.

Met zo'n zoekmachine en markeringssysteem kunt u van eenvoudige tot zeer geavanceerde filters gebruiken (voor bestandstype, tijdstip van uploaden en zelfs kleur of het aantal personen dat is afgebeeld), beeldherkenning en zelfs AI-technologie, zodat u betere resultaten krijgt en sneller vindt waarnaar u op zoek bent.

Het bewerken en aanpassen

Bovendien bieden diverse beeldbanken de mogelijkheid om zelf uw catalogus samen te stellen: als u zich aanmeldt voor een gratis gebruikersaccount, kunt u uw eigen “lightboxes” aanmaken, digitale fotoalbums waarin u foto's uit de bibliotheek kunt plaatsen aan de hand van uw eigen criteria (een thema, een stijl, enz.).

Deze lightboxes worden op uw account opgeslagen en kunnen via een link gedeeld worden, soms zelfs met één klik rechtstreeks gemaild worden, waarmee ze een handig hulpmiddel zijn om met anderen samen te werken in uw creatieve workflow. En wanneer u een foto hebt gekozen, kunt u die gewoon van de lightbox naar uw computer downloaden.

Versterk uw visuele werk met de perfecte stockfotobibliotheek

Het is duidelijk dat niet alle stockfotobureaus dezelfde bibliotheken hebben, en het is ook een feit dat niet alle bibliotheken voor alle personen en ondernemingen werken.

De keuze van de voor u perfecte beeldbank kan een grote bijdrage leveren aan uw workflow en uw onderneming of organisatie! Van het naar een hoger niveau brengen van uw merkimago en ontwerpen, tot het terugdringen van uw productiekosten, tot een betere workflow, het kan allemaal met een abonnement bij de juiste fotosite.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo