Welke licentie voor stockfoto’s voor iPhone en iPad Apps gebruiken?

De licentievoorwaarden van alle beeldbanken zijn vaag over de licenties die nodig zijn stockfoto's voor iPhone en iPad Apps (of Android). Er is geen specifieke licentiesectie voor deze digitale media. Op ieder forum voor stockfotografie en onder ontwerpmedewerkers wordt regelmatig gediscussieerd over deze vraag, omdat de licentieovereenkomsten voor interpretatie vatbaar zijn.

Als er bij een beeldbank navraag wordt gedaan, is het antwoord wisselend, maar de conclusie luidt dat er een uitgebreide licentie nodig is. De app-discussies gaan over de volgende onderwerpen: hoe wordt de afbeelding gebruikt, vergelijk soortgelijke toepassingen van ontwerpen, de licentieovereenkomsten die nu gelden voor elektronische media en het doel van de afbeelding op de app.

Een afbeelding gebruiken als coverfoto voor een app

Wanneer een afbeelding wordt gebruikt om de app te verkopen of te promoten, zoals de cover van een boek of een wenskaart, lijkt een rechtenvrije afbeelding voldoende. De redenering is dat de foto wordt gebruikt om het product aan te prijzen, de foto is niet het product.

Een afbeelding op de omslag van een boek wordt gebruikt om een verhaal te verkopen, of een afbeelding op een wenskaart wordt gebruikt om een kaart te verkopen. Dit kan ook gelden voor een iPhone of iPad app als deze wordt gebruikt als coverfoto.

Stockfoto's voor iPhone en iPad Apps als sjabloon gebruiken

Is de iPhone of iPad app een gratis app of een geschenk en wordt de afbeelding gebruikt in een sjabloon, dan is een rechtenvrije licentie van toepassing. Echter, wanneer het iPhone of iPad sjabloon voor een app bestemd is voor wederverkoop, dan is een uitgebreide licentie van toepassing.

Downloads en het succes van de app

Niemand kan het succes van een iPhone of iPad app voorspellen. Met naar schatting meer honderden miljoenen gebruikers van een iPhone of iPad kan een app honderdduizenden keren worden gedownload. Gaat je app viraal en zijn gebruikers er gek op, dan kun je de toegestane kopieerlimiet overschrijden.

Gratis versus betaalde app

Het verschil tussen ‘doorverkoop' en ‘weggeven' geeft duidelijkheid over de licentiekeuze. Wordt je iPhone of iPad aan anderen verkocht, dan heb je voor de gebruikte afbeeldingen een uitgebreide licentie nodig. Is je app gratis, dan volstaat een rechtenvrije beeldlicentie. In alle licentievoorwaarden van beeldbanken geldt dat voor gratis of promotiemateriaal alleen een rechtenvrije licentie nodig is.

Apple licentievoorwaarden

Zoals Facebook heeft Apple zeer duidelijke licentieovereenkomsten voor het gebruik van hun eigen afbeeldingen en zeer duidelijke Apple ontwikkelaarsovereenkomsten voor apps. Apple heeft de licentievereisten voor app-afbeeldingen niet gedefinieerd of toegelicht of gedefinieerd wat essentiële licentievereisten zijn voor de beelden die worden gebruikt voor een app die wordt verkocht in hun app store.

Conclusie

stockfoto's voor iPhone en iPad Apps

Gebruik je stockfoto's voor iPhone of iPad app, wees dan voorzichtig en koop een uitgebreide licentie. Er zijn te veel verschillen met deze elektronische toepassing. Een uitgebreide licentie is het extra geld waard als je bedenkt wat het kan kosten wanneer je verdediging moet voeren voor het onjuist gebruiken van een rechtenvrije afbeelding. De extra kosten wegen ook op tegen de kosten om een fotograaf of ontwerper in te huren om unieke stockfoto's iPhone of iPad app te maken.

Op alle websites van beeldbanken kun je gericht zoeken naar stockfoto's voor iPhone en iPad apps, zodat alleen foto's met een uitgebreide of Rights Managed-licentieovereenkomst worden weergegeven in je zoekopdracht.

Meer informatie over licenties

Ben je er zeker van dat je uitgebreide licenties voor stockfoto's voor iPhone en iPad apps nodig hebt? Werk je met een beperkt budget of wil je gewoon de meest voordelig geprijsde licenties? Bekijk dan de aanbiedingen van stockphotos.com voor uitgebreide licenties.

Koop nu pakketten met uitgebreide licenties en bespaar veel geld. Krijg 50% extra met een actief beeldabonnement!

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo