Synthetische media – Handleiding voor het media-format van de toekomst!

Synthetische media vormen een relatief nieuw fenomeen. Toch heeft het een snelle groei doorgemaakt in de ontwerpwereld. Wie de opkomst van synthetische media en deepfakes heeft gevolgd – waarbij iemands gezicht dat van een ander vervangt – vraagt zich vast af wat de toekomst van synthetische media is.

Dit type media, dat in een paar seconden en op basis van woorden en tekstinstructies (text-to-image) via artificiële intelligentie software wordt gegenereerd, is een alternatief voor traditionele media waarmee de creativiteit wordt uitgebreid zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of nauwkeurigheid.

Merken, bedrijven en ontwerpers kunnen met behulp van deze software realistisch, hoogwaardig en geloofwaardig beeldmateriaal produceren waarvoor een fractie van de kosten (o.a. op de kosten voor personeel en samenwerken) en tijd nodig is – het is dan ook geen wonder dat steeds meer bedrijven voor onder meer online marketing kiezen voor deze nieuwe vorm van mediacreatie!

Wil je graag aan de slag met AI-gegenereerde beelden, maar heb je meer informatie nodig? Maak dan gebruik van deze handleiding om een beter inzicht te krijgen in AI-gegenereerde media in het algemeen en in het tijdperk van synthetische media en AI.

Wij zullen nader ingaan op wat synthetische media precies zijn, waar je ze kunt verkrijgen, de voordelen van het gebruik van deze content en de mogelijke gevaren van het gebruik ervan. En tot slot zullen we de vraag beantwoorden hoe je je investering kunt maximaliseren als je kiest voor synthetische media, oftewel wat is het nut van synthetische media en deepfakes.

AI-afbeeldingengenerator van Shutterstock

Shutterstock Generate is een AI-afbeeldingsgenerator, aangedreven door Dall-E en getraind met Shutterstock-content, waarmee op basis van tekstbeschrijvingen (zelfs maar één woord) fake-foto's kunnen worden gemaakt die accuraat en juridisch veiliger zijn dan andere opties.

NIEUWS: Adobe introduceert FIREFLY – een serie nieuwe generatieve AI-modellen!

Adobe Firefly

Experimenteer, beeld je in en maak een oneindige reeks creaties met Firefly, een serie creatieve generatieve AI-modellen die naar Adobe-producten komt.

De belangrijkste punten uit dit overzicht

Wat zijn synthetische media?

Synthetische media bestaat uit digitale content die wordt gemaakt op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en neurale netwerken in plaats van traditionele methoden waarbij de mens een rol speelt.

Deze wordt gemaakt door middel van interactieve mediasynthese – computervisie en algoritmen van kunstmatige intelligentie die nauwelijks van echt te herkennen foto's, video's, audiobestanden, tekst en andere mediatypen genereren, met een minimum aan menselijke inbreng – een schriftelijke instructie, een zogenaamde tekstmelding of text prompt.

Beeldsynthese, videosynthese en audiosynthese – met inbegrip van menselijke spraaksynthese en synthetische muziek – berusten allemaal op hetzelfde principe: de content kan vanuit het niets worden gegenereerd met een tekstopdracht, of met minimale inspanning worden bewerkt vanuit bestaande media, altijd gebaseerd op intelligente software voor taal-naar-beeld (text-to-image).

Zo werken de beste gratis AI-beeldgeneratoren allemaal met een software die tekst naar beeld genereert. Er bestaan ook AI-fototools voor de manipulatie en automatische bewerking van beelden. Tegenwoordig kun je zelfs gratis je eigen beeldherkenningsmodel trainen.

Synthetische media hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele methoden om content te maken. De belangrijkste zijn: meer efficiëntie in de productieprocessen, betere kwaliteit en consistentie in de output, en kostenbesparingen voor bedrijven en ontwerpers.

Verschillende soorten synthetische media

De meest gangbare soorten synthetische media zijn door AI gegenereerde beelden die niet van de realiteit te onderscheiden zijn, maar die altijd digitale illustraties zijn, synthetische video's – denk hierbij aan deepfakes en gesynthetiseerde videoclips en films – 3D-modellen/animaties, en door de computer geproduceerd audiomateriaal, zoals synthetische stemmen, muzieknummers en geluidsfragmenten.

In de tweede helft van 2022 zijn een aantal AI-generatietools toegankelijk geworden voor het publiek. Nu is het tijdperk aangebroken dat elke gebruiker met een internetaansluiting zelf zijn/haar creativiteit zin kan geven en nieuwe vormen van beeldmateriaal maken. AI-beeldgeneratoren, videomakers, kunstmatige stemtechnologie en apps voor het genereren van natuurlijk spraakmateriaal zoals chatbots of en stem assistent om maar enkele voorbeelden te noemen. Al deze tools vereisen een minimale menselijke inmenging, maar genereren de media automatisch.

Voordelen van synthetische media (kunstmatige intelligentie media)

Er zijn een paar belangrijke voordelen aan de toepassing van AI-gegenereerde inhoud in het creatieve proces:

  • Meer creatieve toepassingen − Deze nieuwe technologieën stimuleren de menselijke creativiteit en verruimen de grenzen ervan. Bij de creatie van de gebruikelijke media heb je een zekere vaardigheid, tijd en middelen nodig voor het maken van content. Maar met tekst-naar-beeld of tekst-naar-spraak applicaties kunnen snel en zonder capaciteits- of kostenbeperkingen gepersonaliseerde media worden gemaakt.
  • Efficiëntere productieprocessen − Met synthetische media kunnen ondernemingen snel kwaliteitsbeelden creëren voor alle digitale kanalen zonder tijd of geld te hoeven steken in het inhuren van fotografen of videografen. Bedrijven kunnen daardoor sneller dan ooit tevoren meer content produceren met behoud van hetzelfde kwaliteitsniveau als traditionele methoden. En doordat synthetische media digitaal zijn, kunnen ze met minimale inspanning meerdere keren worden hergebruikt, waarmee dit de ideale oplossing is voor bedrijven die een consistent beeldmateriaal nodig hebben voor al hun marketingcampagnes en elke boodschap die ze online, op televisie of radio willen communiceren.
  • Verbeterde kwaliteit en consistentie van de resultaten − Media die zijn gemaakt met algoritmen van kunstmatige intelligentie geven een grotere mate van controle over de look en feel van beelden dan bij traditionele fotografietechnieken, omdat ze digitaal worden gegenereerd in plaats van fysiek vastgelegd op film of camerasensoren. Ontwerpers hebben dus meer flexibiliteit bij de aanpassing van kleurenpaletten, lichteffecten, schaduwen enz. Het resultaat is beeldmateriaal van hogere kwaliteit dat consistent is op alle platforms waar het wordt gebruikt.
  • Minder productiekosten − Vooralsnog zijn AI-media generatieve modellen gratis te gebruiken of relatief voordelig geprijsd, waardoor merken en bedrijven kunnen besparen op de kosten van creatief materiaal en meer professionals en kleine bedrijven toegang krijgen tot aangepaste en impactvolle media.

Hoe en waar synthetische content te gebruiken

AI-gegenereerde afbeeldingen, synthetische video's en andere vormen van AI-media kunnen nagenoeg op alle manieren worden gebruikt waarvoor traditionele, door mensen gegenereerde media worden gebruikt.

De populairste toepassingen van dit type content zijn op sociale media platforms, waar kunstenaars hun nieuwe creaties delen met het oog op artistieke expressie en enthousiasme over de technologie, zoals het delen van deepfake video's met een humoristische intentie of het bouwen van digitale avatars van zichzelf.

Professionals kunnen synthetische media in veel meer digitale kanalen gebruiken, van het creëren van realistische 3D-omgevingen voor videogames en VR/augmented reality-ervaringen tot het genereren van stockfoto's voor commerciële doeleinden in visuele marketing (of om te verkopen op stockfotosites), of het gebruik van een synthetische stem om hun spraakcontent te vertalen naar meerdere talen of om een eigen virtuele spraakassistent – zoals Alexa of Siri – te creëren.

Toch moeten we opmerken dat de juridische aspecten rond het gebruik van synthetische content in commerciële projecten op dit moment niet zonder vraagtekens en hiaten is (vooral als de content met een gratis programma is gemaakt), dus moet je de gebruiksvoorwaarden van het programma dat je gebruikt controleren, en de voordelen tegen de risico's afwegen (later meer hierover).

Waar koop ik synthetische media − Als ik niet zelf deze nieuwe technologie gebruik

Bij de aankoop van synthetische media zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten.

Stockmediabureaus en -platforms integreren geleidelijk aan synthetische media in hun aanbod. Een paar grote stockfotosites hebben kwalitatief hoogwaardige synthetische mediacontent, zoals foto's, video's, 3D-modellen, van zowel amateur- als professionele ontwerpers vanuit de hele wereld in hun collectie opgenomen. Als je het je kunt veroorloven, kan dit juridisch gezien de veiligste optie zijn om een afbeelding te laten genereren door een computer die is vrijgegeven voor commerciële doeleinden. Deze bestanden zijn gecheckt op technische kwaliteit en artistieke meerwaarde, zodat ze beter zijn dan die van een gemiddelde internetgebruiker zonder technische vaardigheden.

De aankoopprijs van synthetische media kan sterk uiteenlopen, al naargelang welk stockbureau of platform dat je kiest en welk type licentie je nodig hebt (standaard vs. uitgebreid). Een aantal websites hebben abonnementen met maandelijkse downloads, terwijl andere per download in rekening brengen of zelfs gratis beelden beschikbaar stellen onder bepaalde voorwaarden. Daarnaast geven sommige websites kortingen via couponcodes die bij het afrekenen kunnen worden gebruikt om nog meer te besparen op online aankopen.

Shutterstock

shutterstock logo

Shutterstock heeft een eigen AI fototool (nog steeds in beta) waarmee het zich onderscheid. Deze website met een lange geschiedenis is een goed voorbeeld van een beeldbank die al vaker op innovatief gebied de toon heeft gezet. Ze biedt synthetische foto's aan die alleen met hun eigen tool zijn gemaakt, die zij in samenwerking met OpenAI (het lab achter de Dall-E beeldgenerator) hebben ontwikkeld en die een grotere rechtszekerheid bieden. Met de Shutterstock kortingscodes die wij aanbieden kun je deze afbeeldingen tegen een gereduceerde prijs krijgen.

Adobe Stock

Adobe Stock logo

Adobe Stock verkoopt licenties voor AI-content van donateurs (AI-beelden, synthetische video's, enz.). Zij hanteren strenge criteria voor dit soort media om de gebruikers de beste juridische dekking te garanderen. Je kunt het eerst testen met de Adobe Stock gratis proefversie.

Dreamstime

Dreamstime logo

Dreamstime heeft nu AI-gegenereerde foto's in de collectie onder een rechtenvrije licentie en zijn daardoor geschikt voor commerciële toepassingen.

Panthermedia

stockagency.panthermedia.net synthetische media

PantherMedia heeft als traditionele beeldbank synthetische afbeeldingen in het aanbod opnemen en elk bestand toetsen ze op basis van strenge voorwaarden, wat waarde toevoegt en het gebruik ervan veiliger maakt.

Alternatief: AI-generator apps oftewel slimme software voor synthetische media

Er zijn online AI tools die door iedereen gebruikt kunnen worden. Gewoonlijk moet je je aanmelden voor een gebruikersaccount, waarna je toegang krijgt tot de functies. Voor de meeste van deze apps hoef je niets te downloaden of te installeren.

Bepaalde opties geven je gratis credits voor het creëren van nieuwe media, en voor andere moet worden betaald. Belangrijk: gratis AI-genererende apps bieden doorgaans minder rechten over de media die je ermee genereert, dus je moet de gebruiksvoorwaarden goed lezen.

Dankzij deze applicaties kun je je eigen content vanaf nul maken in plaats van een licentie te nemen bij een beeldbank.

Risico's in verband met het gebruik van synthetische media

De toepassing van synthetische media brengt bepaalde risico's met zich mee waarvan ontwerpers en bedrijven zich bewust moeten zijn voordat zij van dit type content gebruik maken.

Auteursrechten

Voor de meeste programma's zijn de deep learning-algoritmen getraind met miljoenen bestaande mediabestanden afkomstig van het internet, die eigendom zijn van andere (menselijke) kunstenaars. De software gebruikt de data van die beelden vervolgens als “ingrediënten” om de gewenste afbeelding te maken.

En sommige programma's kunnen nauwkeurig de kenmerkende stijlen van veel artiesten nabootsen. Op grond van deze kenmerken blijft het de vraag wie nu het auteursrecht heeft op synthetische media, of het rechtmatig is om een bepaald soort content te creëren, en of een gebruiker aanspraak kan maken op een met een AI-beeldgenerator gemaakte afbeelding.

De sector is bezig deze problemen op te lossen en een standaard vast te stellen voor auteursrechten op AI-media. Toch moet je voorzichtig zijn met het gebruik van synthetische content, zeker als je dat voor commerciële doeleinden gebruikt.

Biometrische data en privacyrechten

Nog een mogelijk risico dat je loopt is te proberen het beeld van een echte persoon te achterhalen. Ieder persoon heeft niet alleen het recht op zijn portret, maar ook op de unieke samenstelling van zijn gezichtskenmerken (de zogenaamde biometrische kenmerken). Tenzij deze persoon toestemming geeft, kan niemand zijn of haar portret of biometrische gegevens in synthetische afbeeldingen of synthetische video's gebruiken.

Misschien heb je een aantal nieuwsberichten gezien waarin per vergissing nepnieuws wordt gebracht op basis van deepfake video's van beroemdheden (zoals acteurs). Om iedereen op het verkeerde been te zetten laten ze deze (soms zelfs historische figuren) dingen doen en kunnen ze iets laten zeggen over een onderwerp wat in werkelijkheid nooit gedaan of gezegd is. Helemaal in de geest van

Een bekend voorbeeld zijn beelden van een digitale kloon die in spreken en doen op de echte persoon lijkt. Met als doel de kijker om de tuin leiden ziet het er op het beeldscherm als realiteit uit (zelfs de eigen taal van de acteur kan worden gebruikt) en dat er van alles gebeurt, terwijl in werkelijkheid deze gebeurtenissen nooit hebben plaatsgevonden. Deepfake audio-inhoud waarbij stemklonen worden gebruikt om te doen alsof een bepaalde persoon iets heeft gezegd, is inmiddels ook algemeen bekend.

En vermoedelijk weet je dat veel publieke personen zich hiertegen verzetten en juridische stappen hebben ondernomen om hun imago en hun eigen stem te beschermen tegen aanvallen via synthetische media. Maar deze restricties gelden voor iedereen, en dus mag je AI nooit gebruiken om beelden van iemands gezicht te genereren die in het echt bestaan.

Daarnaast beschermen sommige stemkunstenaars het unieke geluid van hun stem tegen technologie voor het klonen van stemmen, die deze zonder hun toestemming voor commercieel gebruik zou kunnen namaken.

Hoe je synthetische media optimaal benut

Om de bovengenoemde risico's te vermijden, maar ook om de voordelen van de technologische vooruitgang op het gebied van beeldsynthese in jouw projecten te maximaliseren, kun je:

Verbetering van je vaardigheden in het schrijven van prompts − AI-beeldgeneratoren kunnen realistische afbeeldingen, grappige virtuele avatars, dromerige mixed reality graphics produceren, video's met boeiende scènes maken of unieke, buitenaardse geluidseffecten voortbrengen. Maar deep learning-algoritmen kunnen dergelijke media pas genereren als ze een zeer goede tekstopdracht hebben gekregen. Zelfs voor een professionele kunstenaar of audiotechnicus is het verbeteren van de schrijfvaardigheden voor tekstopdrachten een must. Op sommige platforms vind je voorbeelden van promptinspiratie; op andere staan zelfs richtlijnen voor het schrijven van prompts. Het zou ons niet verbazen als het schrijven van tekstprompts in de toekomst een waardevolle technische vaardigheid wordt!

Leer de media veilig te gebruiken − Het begrijpen van auteursrecht, verkregen rechten en licentievoorwaarden voor de media vóór gebruik is een andere belangrijke factor om de voordelen ervan optimaal te benutten. De verschillende platforms en stockbureaus hanteren verschillende voorwaarden ten aanzien van het eigendom en het gebruik van de activa; het is dus van belang dat je vóór de aankoop of het gebruik alle van toepassing zijnde licenties doorleest, zodat er later geen juridische problemen ontstaan.

Synthetische media − Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn synthetische media?

Het omvat afbeeldingen, video's, audioclips en andere vormen van media die via een algoritme worden gegenereerd. Ontwerpers van synthetische media maken realistische beelden of animaties voor verschillende toepassingen – reclame, games, virtual reality-ervaringen zijn allemaal voorbeelden van de mogelijkheden om interactie tot stand te brengen. Dit is een effectieve manier om kwaliteitsbeelden te produceren zonder dure apparatuur of handmatige inspanning.

Hoe werken synthetische media?

Synthetische media zijn het resultaat van het creëren van digitale inhoud met gebruikmaking van kunstmatige intelligentie (AI) algoritmen, zoals afbeeldingen en video's. Deze technologie kan realistische beelden creëren die eruit zien alsof ze afkomstig zijn van echte bronnen. AI-algoritmen zijn getraind met datasets die verschillende soorten beeldmateriaal bevatten, waardoor ze in staat zijn op basis van die datasets nieuwe Ai-beelden of synthetische videocontent te maken.

De makers van synthetische media kunnen ook bestaande afbeeldingen of video's manipuleren door tekst, logo's en andere digitale objecten toe te voegen. Daarnaast kunnen AI-beeldgeneratoren helpen bij het automatiseren van fotobewerking en videoproducties, die anders veel tijd en moeite kosten.

Wat zijn de grote voordelen van synthetische media?

Synthetische media hebben veel voordelen ten opzichte van gewone stockfoto's. Om te beginnen zijn ze veel goedkoper dan het kopen van losse afbeeldingen van stockbureaus en beeldbanken. Daarnaast kunnen synthetische media worden aangepast aan elk ontwerpproject of merkidentiteit, wat zorgt voor meer creatieve vrijheid en flexibiliteit.

En aangezien de beelden niet handmatig worden gefotografeerd, maar algoritmisch worden gegenereerd, kunnen ze snel en effectief in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Dankzij deze voordelen zijn synthetische media een interessante optie voor ontwerpers en bedrijven die op zoek zijn naar unieke beelden.

Synthetische media zijn de toekomst

Concluderend kan worden gezegd dat synthetische media een geweldige bron zijn voor bedrijven en ontwerpers die ze in hun projecten kunnen gebruiken, en voor creatieve kunstenaars die op zoek zijn naar innovatie en inspiratie.

Het biedt een groot aantal voordelen, zoals kostenbesparingen, meer efficiëntie en een grotere creatieve vrijheid.

Maar het is belangrijk om de risico's van het gebruik van synthetische media te begrijpen voordat je iets gaat doen wat gevaarlijk is voor je bedrijf. Door uit te zoeken waar je synthetische media kunt kopen, inzicht te krijgen in de kosten, beeldbanken te vinden die synthetische content van hoge kwaliteit aanbieden en manieren te vinden om de voordelen van het gebruik van deze technologie ten volle te benutten, kun je ervoor zorgen dat je project een succes wordt.

Synthetische media zijn een spannende nieuwe manier om content te maken die de creatieve sector belooft over te nemen. Maak er gebruik van!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over synthetische media

🤨 Ik heb een vraag over synthetische media

🤔 Ik weet niet of synthetische media iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo