5 beste tips voor audiobewerking: Geef uw video een fantastisch geluid

Audio is een essentieel onderdeel van een videoproductie, omdat veel ervan uiteindelijk audiovisuele ervaringen zijn. Zorgen voor een geluidsbeleving met een grote impact, gesynchroniseerd met fascinerende beelden, is een must voor professionele en superieure producties. De audiobewerking speelt hierbij een sleutelrol. Vandaar dat deze tips voor audiobewerking van pas kunnen komen, omdat slecht geluid een veelvoorkomend probleem is.

Audio en video's nodig?

Om uw video perfect te laten klinken, hebt u meer nodig dan alleen geweldige audio, muziek en geluidseffecten. Het is belangrijk om veel aandacht te besteden aan geluidsbewerking.

Bekijk onze 5 tips voor audiobewerking en ontdek hier wat de belangrijkste factoren zijn van het geluid van uw video.

Kies voor de beste geluidskwaliteit

Voordat we de beste tips voor audiobewerking geven, moet er eerst een geluidsbestand zijn om te bewerken.

Geluidsopname

Wanneer uw beeldmateriaal audio-input heeft, zorg er dan voor dat u dit opneemt in de best mogelijke kwaliteit. Dit is uiteraard afhankelijk van uw budget en het soort apparatuur dat u heeft.

Heeft u een camera met XLR-ingang, dan moet daarin een professionele audiorecorder zijn ingebouwd. Selecteer de juiste microfoon voor uw specifieke doeleinden en let daarbij op het opnamepatroon (hoe de microfoon geluid in een bepaalde ruimte opvangt).

Beschikt uw camera niet over een XLR-aansluiting, dan zal de audiokwaliteit niet optimaal zijn voor de eindmontage. Daarom zult u een stand-alone audiorecorder nodig hebben. Al naar gelang uw mogelijkheden kunt u gebruik maken van een professionele draagbare recorder, een kwalitatief goede draagbare audiorecorder of zelfs een oude smartphone (bijv. een iPhone).

Muziek en geluidseffecten – Stockaudio

De zelfgemaakte audiobestand, eigen muziek of geluidsopnamen, als die er zijn, vormen het middelpunt van uw track. Zelfs als het perfect is opgenomen – en dat zou zo moeten zijn – dan is dat nog geen garantie dat het publiek een rijke geluidservaring beleeft. Een audiotrack waarop alleen maar mensen praten kan het publiek snel wegjagen, zelfs al is het beeldmateriaal nog zo fascinerend.

Met muziek en geluidseffecten kan het geluid worden verrijkt en verdiept, de sfeer worden gecreëerd en emotie worden opgeroepen. Kortom, het houdt de aandacht van de luisteraar vast.

Stockaudio is een fantastische manier om voordelig muziek en geluidseffecten aan uw productie toe te voegen. Er zijn tracks in alle mogelijke genres, thema's en instrumentcombinaties, maar ook de meest uiteenlopende geluidseffecten verkrijgbaar. En ook nog eens heel goedkoop – zoals bij Shutterstock.

Bekijk hier de beste 5 stockaudio websites waar u goedkope en high-fidelity audiotracks kunt krijgen.

5 beste tips voor audiobewerking

Zodra voor de content is gezorgd, is het tijd voor de montage. Daarvoor zijn deze tips voor audiobewerking heel nuttig!

Alleen goede of uw favoriete muziek en geluidseffecten zijn niet genoeg. Geluidsvervorming, verschil in volume, galm, achtergrondgeluiden en andere onvolkomenheden zijn afleidend, irritant zelfs. Overgangen die niet vloeiend zijn en fade-outs die vreemd klinken, tasten de manier aan waarop de luisteraar het geluid ervaart en erop reageert.

De montage van uw audio tot een vloeiende, naadloze geluidservaring is dat wat een fantastische videoproductie onderscheidt van een goede.

Zeker als audio en het creatief gebruik ervan niet uw specialiteit is en u geen ervaring heeft met muziekproductie, zal dit niet altijd even gemakkelijk gaan en een kwestie van experimenteren zijn. Hoe bewerk en verbeter ik het geluidsspoor van mijn video als ik geen professionele geluidstechnicus ben? Gewoon met deze eenvoudige tips voor audiobewerking die het allemaal een stuk eenvoudiger maken!

1. Het organiseren van uw audiotracks

tips voor audiobewerking

Voor een goed resultaat en om tijd en moeite te besparen, is organisatie belangrijk.

Bij de montage van geluidsfragmenten voor video is het een handige gewoonte om de audio nauwkeurig te categoriseren op type en component. Dat maakt het overzichtelijk, zodat u weet waar elk onderdeel zich bevindt en hoe u het samenvoegt. Hierdoor wordt het hele montageproces een stuk eenvoudiger.

De standaard en favoriete manier om tracks te ordenen is de check-boarding methode. Deze wordt veel gebruikt door professionals en editors. Hierbij wordt het geluid op een tijdlijnbord gezet, onderverdeeld in genummerde sporen (A1, A2, A3 enz.), waarbij elke track correspondeert met een bepaald geluidscomponent: het hoofdgeluid, secundair geluid, compressie, geluidsgolf, geluidseffecten, achtergrondmuziek, enz. Het is mogelijk om meer dan één track te gebruiken voor eenzelfde component, met extra detailniveaus (bijv. het hoofdgeluid verdelen in stemmen voor mannen en stemmen van vrouwen).

Afgezien van het feit dat u met deze methode precies weet waar elk onderdeel zich binnen uw eindtrack bevindt en u helpt bij het mixen, wordt het veel eenvoudiger om de volumeniveaus voor elke geluidstrack in te stellen. Voor complexe audio is dit essentieel en niet zo eenvoudig.

2. Controle van de algemene kwaliteit

Vooral omdat audio voor video uit verschillende fragmenten bestaat, moeten deze qua geluidskwaliteit bij elkaar passen.

De kwaliteit van de verschillende geluidscomponenten kan variëren. Zo zijn standaard geluidseffecten vaak in MONO-formaat (single track output) verkrijgbaar, maar de meeste effecten die u zelf opneemt zullen vermoedelijk in STEREO (double track output) zijn.

De KBPS-snelheid (Kilobits per seconde) is een simpele indicatie van de geluidskwaliteit van een track. Tracks variëren van 32 Kbps tot 18 MBPS (Megabits per seconde). Naarmate de snelheid hoger is, zal de track meer klankdetails hebben en daardoor van een hogere kwaliteit zijn. Dit is een nuttig overzicht om te zien of uw audio van de juiste kwaliteit is:

  • 32 kbit/s – Uitsluitend te gebruiken voor spraak
  • 96 kbit/s – Gewoonlijk voor spraak en streaming van lage kwaliteit
  • 128 of 160 kbit/s – bitsnelheid (bitrate) van gemiddelde kwaliteit
  • 192 kbit/s – gemiddelde bitrate kwaliteit
  • 256 kbit/s – de meest toegepaste bitsnelheid
  • 320 kbit/s – het hoogste niveau dat door de MP3-normen wordt ondersteund

Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden bij de audiobewerking en produceren van uw video. Tussen twee stukken van 128 Kbps zal een track van 320 een vervormd geluid geven. Dat is ook zo als er zomaar van MONO naar STEREO wordt overgegaan.

Streef naar een constante geluidskwaliteit over de hele lengte van de audiotrack. Bij componenten met kwaliteitsverschillen moet u de nodige aanpassingen maken tijdens het masteren (mixen en equalising).

3. Het mixen van geluidscomponenten

Behalve dat de geluidskwaliteit coherent moet zijn, moet u ook aandacht besteden aan de manier waarop u uw verschillende geluiden bewerkt en samenbrengt. Niet elk geluidselement kan zonder meer in de tijdlijn van uw audiotrack worden opgenomen. Om een prettige geluidservaring tot stand te brengen, moeten alle geluidscomponenten naadloos in elkaar overvloeien.

Dit kan met behulp van verschillende technieken en trucjes. Met cross-fading kunt u verschillende geluiden samenvoegen en van de ene track naar de andere switchen. Met cross-over kunnen twee niet gerelateerde componenten of gelijksoortige geluiden worden samengebracht. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Het komt er in alle gevallen op aan dat u de hele audiotrack vloeiend laat verlopen, zonder oneffenheden, onderbrekingen of andere afwijkingen. Daarvoor moeten alle componenten goed op elkaar zijn afgestemd.

4. Equalizing: Het instellen van geluidsniveaus

Dit brengt ons bij de belangrijkste facetten van het bewerken van audio, omdat een verkeerde aanpak ervan een negatieve invloed kan hebben bij het luisteren naar bijvoorbeeld advertenties. Geluidsniveaus is een van deze facetten.

Komt de stem in een video niet goed boven de achtergrondmuziek uit, klinkt één van de stemmen luider dan de andere, zijn iemands voetstappen luider dan de geweerschoten in een scène of verandert het volume per scène sterk? Dit en vele andere gevallen van slecht afgesteld volume zijn storend voor de luisteraars, die makkelijk de aandacht kunnen verliezen als u één van deze fouten maakt.

Equalising, dat wil zeggen de instelling van de geluidssterkte voor elke track, is belangrijk om uw luisteraars een prettige luisterervaring te bieden en ervoor te zorgen dat ze betrokken blijven bij wat ze zien en horen.

Het gebruik van de check-boarding methode is hierbij erg handig. Omdat alle verschillende geluidselementen van elkaar gescheiden en zichtbaar zijn, is het eenvoudig om voor elk element het juiste volume in te stellen.

5. Synchroniseer geluid met beeld

En ook dit is een buitengewoon belangrijk aspect van de geluidsbewerking, eentje waarmee u het hele montageproces kunt maken of breken.

En hoe perfect u uw track of audiobestand ook heeft gemixt en geëgaliseerd met een constante kwaliteit en een goed gestructureerde workflow: zolang uw geluid en beeldmateriaal niet overeenstemmen, is alles voor niks geweest.

Bijvoorbeeld: u ziet de knal uit het geweer komen, maar hoort het schot 1 seconde later. Of u ziet iemands mond bewegen voordat u zijn of haar stem hoort. Maar weinig dingen jagen de kijker sneller weg dan een video waarvan het geluid niet synchroon is.

Zorg er altijd voor dat de audio perfect synchroon loopt met de video. Dit valt niet op als het goed gedaan wordt, maar is overduidelijk als het niet goed gedaan wordt. Met een perfect gesynchroniseerde video wordt de ervaring voor de kijkers optimaal.

Er is momenteel extra software voor de bewerking van audio om het geluid van bestanden snel en moeiteloos te kunnen bewerken. AI-videobewerkingsprogramma's hebben bijvoorbeeld functies voor audiobewerking voor het synchroniseren van audio, verwijderen van ruis en nog veel meer.

Veelgestelde vragen of audiobewerking

Hoe kan ik audio bewerken?

De bewerking van geluid of muziek doet u (behalve onze tips voor audiobewerking) makkelijk en snel met Audacity. Hiermee kunt u onder andere gratis een MP3 bijsnijden, maar ook de kwaliteit van audiobestanden naar een hoger niveau tillen. Bovendien heeft u de mogelijkheid om effecten, in- en uitfaden en het mixen van meerdere sporen toe te passen.

Hoe kan ik MP3 bewerken?

U verwerkt Mp3 bestanden makkelijk met software voor de bewerking van geluidsbestanden. Onder andere voor het coderen of decoderen, het maken van mixtapes, het korter maken of faden van een geluidstrack, maar ook voor het normaliseren van de geluidsniveaus.

Hoe kan ik een audiobestand knippen en plakken?

U kunt Audacity (volgens de meeste mensen de beste app met uitstekende basisfuncties – zowel op windows, mac als android) gebruiken voor het eenvoudig knippen en plakken van geluidsbestanden als u een eigen mix wilt opnemen. Mensen gebruiken Audacity voor het opnemen van audio in verschillende formaten, het bewerken van bestanden en om een verscheidenheid aan geluidseffecten toe te passen.

Wat is ongecomprimeerde audio?

In een studio en software voor opname van een bestand met muziek vormen WAV (Microsoft) en AIFF (Apple) de standaard. Het gaat hierbij on lineaire en ongecomprimeerde formaten. Dit houdt in dat er geen concessies aan de kwaliteit worden gedaan.

Wat is gecomprimeerde audio?

Audio die wordt gecomprimeerd, is audio waarvan het aantal bits wordt teruggebracht voor het makkelijker opslaan, converteren en transporteren. Deze compressie kan ruis opleveren die met name op een hoofdtelefoon goed hoorbaar zijn. Dit probleem wordt opgelost met lossless compressie.

Waar koop ik audiobestanden en geluidseffecten?

De beeldbanken Shutterstock, iStock, Adobe Stock en 123RF hebben op hun website een gedeelte met een verscheidenheid aan audiobestanden van de beste muzikanten. U kunt zich aanmelden met uw e-mailadres en gebruikersnaam en met behulp van de gebruiksvriendelijke interface uw favoriete nummers downloaden en opslaan. Daarmee bespaart u tijd en op de kosten voor een studio, instrumenten, software en voor opnametechnieken benodigde hulpmiddelen.

Waar koop ik de beste video's?

Zoekt u video's, opname of wilt u inspiratie opdoen? Ook hiervoor kunt u bij de beste beeldbanken terecht (bijv. Shutterstock). Zij hebben een gedeelte op hun sites ingeruimd waarop zij videomateriaal aanbieden. Deze beeldbanken hebben zelfs software en basisfuncties geïntegreerd waarmee u een bestand kunt bewerken. Bekijk hier de voordelen van de nieuwe gratis iStock video editor.

Zijn er gratis videobewerkingsprogramma's?

Ja, die zijn er! In dit overzicht met de beste gratis videobewerkers vindt een aantal opties. Elke optie ondersteunt het gebruik online op windows en mac.

Gebruik hulpmiddelen en deze tips voor audiobewerking video's met het beste geluid

Met deze 5 belangrijke tips voor audiobewerking en de verdere verbetering van uw vaardigheden en het leren van nieuwe methoden en handigheidjes om geluid te bewerken, voegt u veel waarde toe aan uw producties.

Wilt u dit soort technische handelingen niet zelf doen, kijk dan eens naar de uitbesteding van geluidsbewerking en gratis geluidseffecten voor muziek die voor uiteenlopende toepassingen kunnen worden gebruikt.

Denkt u dat het geluid minder belangrijk is dan de afbeeldingen? Dat als het beeldmateriaal perfect is, geluid hier geen afbreuk aandoet en de gebruikers uw opname of bestand toch wel zullen downloaden of delen? Dan vergist u zich.

Om echt fantastische video's te maken, moet u de geluidsbewerking met evenveel aandacht verzorgen als uw beeldmateriaal. Heeft u nog niet de perfecte beelden gevonden? Bezoek dan de website van de beste beeldbanken.

Volg de tips voor audiobewerking en het geluid van uw video's wordt veel beter en professioneler!

Heeft u nog tips voor audiobewerking? Vertel het ons!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de tips voor audiobewerking

🤨 Ik heb een vraag over de tips voor audiobewerking

🤔 Ik weet niet of de tips voor audiobewerking iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo