Toegankelijke afbeeldingen maken – Eenvoudige stap-voor-stap handleiding

Zorg ervoor dat alle gebruikers, ook die met een handicap, door jouw decoratieve en informatieve afbeeldingen kunnen navigeren. Op die manier toon je een engagement voor inclusiviteit en verbeter je de gebruikerservaring van de pagina van jouw website of op een digitaal platform.

Het creëren van toegankelijke afbeeldingen is van groot belang voor elke professional of ondernemer die zichzelf of zijn merk als inclusief wil profileren en content wil aanbieden die dat waarmaakt.

In dit artikel worden de verschillende varianten van toegankelijke afbeeldingen − complexe, decoratieve en operationele − belicht en wordt uitgelegd hoe elke variant kan worden gemaakt met aandacht voor toegankelijkheid. We geven ook tips voor het vinden van stockfotosites die prioriteit geven aan toegankelijkheidsfuncties.

Daarnaast zullen we enkele handige tactieken delen waarmee je snel en efficiënt toegankelijke afbeeldingen kunt vinden. Tot slot wordt in onze rubriek met veelgestelde vragen stap voor stap antwoord gegeven op veel voorkomende vragen over het maken van toegankelijke afbeeldingen, zodat je deze beproefde methoden met vertrouwen in je werk kunt toepassen.

Speciale aanbieding

Toegankelijke afbeeldingen maken - Eenvoudige stap-voor-stap handleiding 2Stockphotos.com AI BG Verwijderaar” />

Stockphotos.com AI BG Verwijderaar

GRATIS*
*10 gratis verwijderingen – Exclusieve aanbieding
De BG Remover van Stockphotos.com werkt met slimme AI-technologie om in één klik achtergronden van foto's te verwijderen! Makkelijk, snel en zeer effectief.
Als extra bonus kun je de achtergrond van 10 foto's helemaal gratis verwijderen (normale aanbieding is 3 gratis verwijderingen) en een voordelig pakket voor het verwijderen van achtergronden kiezen om door te gaan met het bewerken van foto's met de beste resultaten!

Dit zijn de belangrijkste onderwerpen van dit artikel:

Wat zijn toegankelijke afbeeldingen?

Toegankelijke afbeeldingen tonen visuele content die ontworpen is om door alle gebruikers en kijkers toegankelijk te maken – makkelijk begrepen en geïnterpreteerd te worden.

Het is essentieel om de digitale wereld inclusiever en bruikbaarder te maken voor iedereen, en toegankelijke beelden zijn daarbij onmisbare instrumenten.

Het belang van de toegankelijke afbeeldingen

In de huidige snelle digitale wereld moeten bedrijven, professionals, e-commerce winkels en andere online entiteiten prioriteit geven aan toegankelijkheid om een groter publiek effectief te kunnen bereiken. Met toegankelijke afbeeldingen op je website of in je marketingmateriaal kun je:

  • De algemene gebruikerservaring voor alle bezoekers verbeteren
  • Inclusiviteit bevorderen en sociale verantwoordelijkheid tonen
  • Voldoen aan de normen voor digitale toegankelijkheid, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
  • De zichtbaarheid in zoekmachines vergroten door betere SEO

Essentiële elementen van een toegankelijke afbeelding

Om ervoor te zorgen dat jouw beelden voldoen aan de normen voor toegankelijkheid en de verwachtingen van jouw doelgroep, moet je rekening houden met de volgende belangrijke elementen:

  1. Alt-tekst: Ook bekend als “alternatieve tekst” of “alt-attribuut”, is alt-tekst een HTML-kenmerk dat wordt gebruikt om een tekstuele beschrijving van een afbeelding te geven wanneer deze niet kan worden weergegeven of geopend door bepaalde gebruikers. Zo kan hulptechnologie, zoals schermlezers (een screenreader), belangrijke informatie over de beeldinhoud oppikken. Afbeeldingen die puur decoratief zijn (die de inhoud visueel interessant maken maar geen extra informatie bevatten) kunnen met geschikte tekstalternatieven makkelijk worden geïnterpreteerd.
  2. Bijschriften: Deze bieden extra context voor complexe afbeeldingen zoals grafieken of diagrammen die mogelijk niet volledig worden beschreven door alt-tekst alleen. De tekstuele beschrijving in het bijschrift/onderschrift helpt gebruikers om ingewikkelde details in een complexe afbeelding te begrijpen.
  3. Kleurcontrast: Het is voor slechtziende of kleurenblinde gebruikers van cruciaal belang dat er voldoende kleurcontrast is tussen de tekst en de achtergrond van een afbeelding. Gebruik online tools zoals de Color Contrast Checker van WebAIM om te controleren of je afbeeldingen voldoen aan de WCAG-normen voor contrastverhoudingen.
  4. Grootte en schaalbaarheid: Afbeeldingen moeten het juiste formaat hebben, responsief zijn en schaalbaar op diverse apparaten zonder verlies van kwaliteit of problemen met de leesbaarheid. Hierdoor wordt een uniforme gebruikerservaring gegarandeerd, ongeacht de grootte of resolutie van het scherm. Dit is vooral belangrijk voor webpagina's en afbeeldingen op sociale media.

Het opnemen van deze elementen in je visuele content zal je helpen toegankelijke afbeeldingen te maken die concepten grafisch weergeven en beantwoorden aan de behoeften van alle gebruikers, terwijl je digitale aanwezigheid in de huidige concurrerende markt wordt versterkt.

Toegankelijke afbeeldingen creëren

Het is van cruciaal belang dat iedereen, ook mensen met een beperking, jouw beeldmateriaal kan begrijpen en waarderen. Gebruik de volgende tips om toegankelijke afbeeldingen te maken die voldoen aan de eisen voor toegankelijkheid:

Gebruik Alt-tekst voor alle afbeeldingen

Het attribuut Alt-tekst is onmisbaar bij het maken van toegankelijke afbeeldingen. Het voorziet een afbeelding van een beknopte maar informatieve tekstomschrijvingen voor gebruikers van schermlezers (meestal visueel gehandicapten). Bij het schrijven van alt-tekst moet je ervoor zorgen dat het een korte beschrijving is die de inhoud en het doel van de afbeelding in de context weergeeft. Voor meer informatie over het schrijven van effectieve alt-teksten, zie de gids over alt-teksten van WebAIM.

BONUS: Alt-tekst is een fantastisch SEO-instrument, waardoor je website zal profiteren van nauwkeurige alt-tekst in alle afbeeldingen.

Bijschriften en transcripties toevoegen voor multimedia-content

Voorzie de meer ingewikkelde afbeeldingen van bijschriften, die in tegenstelling tot een decoratieve afbeelding informatie en waarde toevoegen die niet in de aangrenzende tekst is opgenomen. Je kunt een lange beschrijving opnemen met de hoogtepunten van de complexe informatie die de afbeelding bevat.

Bijschriften en transcripties moeten ook worden toegevoegd aan multimedia-conten, bijvoorbeeld video's of podcasts, om de toegankelijkheid voor slechthorenden te verzekeren. Voor het efficiënt genereren van nauwkeurige bijschriften en transcripties kun je diensten als Rev.com gebruiken.

Kies voor contrastrijke kleuren

Het kiezen van kleuren met een hoge contrastverhouding zorgt ervoor dat slechtzienden of kleurenblinden kleuren in je ontwerp kunnen onderscheiden en elementen in een afbeelding makkelijker kunnen onderscheiden. Gebruik bij het ontwerpen van afbeeldingen online programma's zoals de Color Contrast Checker van WebAIM om de juiste contrastniveaus te verkrijgen.

Optimaliseer beeldgrootte en -resolutie

Ter verbetering van de gebruikerservaring op verschillende apparaten en verbindingssnelheden, moet je de grootte van je afbeeldingen optimaliseren zonder dat de kwaliteit of resolutie wordt aangetast met behulp van compressietools of responsief webdesign. Dit zal ook de prestaties van jouw website of app verbeteren.

Toon een duidelijke visuele structuur

Dat kan makkelijk aan de hand van de volgende factoren:

  • Formaat: Accentueer belangrijke elementen door ze groter te maken dan minder belangrijke.
  • Schikking in de ruimte: Rangschik verwante items dicht bij elkaar terwijl je niet gerelateerde elementen scheidt.
  • Kleur: Maak gebruik van contrasterende kleuren om essentiële informatie te benadrukken en visuele interesse op te wekken.

Test of je werkelijk toegankelijke afbeeldingen hebt

Om zeker te zijn dat je afbeeldingen voldoen aan de toegankelijkheidsnormen, kun je ze testen met hulpmiddelen zoals het WAVE Web Accessibility Evaluation Tool. Daarmee kun je eventuele problemen vaststellen met de alt-tekst van je afbeelding, het kleurcontrast of andere aspecten die mogelijk moeten worden verbeterd.

Als je deze tips voor het maken van toegankelijke afbeeldingen toepast, verbeter je de gebruikerservaring en toon je maatschappelijke betrokkenheid door ervoor te zorgen dat iedereen gelijkelijk toegang heeft tot je visuele content.

Stockfoto websites voor toegankelijke afbeeldingen

Dankzij de vele stockfotosites die aan allerlei eisen en smaken voldoen, is het nu eenvoudiger dan ooit om geschikt beeldmateriaal te vinden. Deze platforms bieden hoge kwaliteit beelden met een rechtenvrije licentie, zodat je verzekerd bent van het perfecte beeldmateriaal voor je projecten, terwijl je je houdt aan de toegankelijkheidsnormen. Hier zijn enkele aanraders:

Stockphotos.com

stockphotos.com homepage

Stockphotos.com heeft een uitgebreide collectie rechtenvrije beelden die voor zowel bedrijven als professionals geschikt zijn. Dankzij de gebruiksvriendelijke zoekmachine vind je snel toegankelijke afbeeldingen door kleurcontrasten of onderwerpfilters toe te passen. De prijzen van de Club-aanbiedingen behoren tot de laagste voor stockfoto's ooit!

Shutterstock

Shutterstock is met miljoenen afbeeldingen in verschillende categorieën een van de populairste aanbieders. Via de geavanceerde zoekopties kunnen gebruikers resultaten filteren op basis van specifieke toegankelijkheidsvereisten zoals beeldoriëntatie of achtergrondkleuren.

iStock

iStock is eigendom van Getty Images en is een uitstekende bron voor toegankelijk beeldmateriaal tegen betaalbare prijzen. Ze leveren exclusieve content en budgetvriendelijke oplossingen via hun Signature- en Essentials-collecties, zodat je eenvoudig het juiste beeld kunt vinden zonder teveel geld uit te geven. Met onze gratis proefversie van iStock kun je gratis 10 afbeeldingen naar keuze downloaden en uitproberen!

Adobe Stock

Voor wie al Adobe Creative Cloud-producten zoals Photoshop of Illustrator gebruikt, integreert Adobe Stock naadloos in je werkproces en heb je een enorme collectie toegankelijke afbeeldingen binnen handbereik. De geavanceerde zoekopties stellen je in staat om te filteren op kleur, compositie en meer – zodat je de perfecte match voor je project vindt. Het Adobe Stock gratis proefabonnement is een geweldige manier om Adobe te testen met tot 25 gratis downloads!

123RF

123RF is een website met stockmedia die ook in Nederland veel gebruikers heeft. Met meer dan 200 miljoen assets vind je altijd wat je nodig hebt voor het maken van de beste ontwerpen. Je vind er goedkope aanbiedingen en kunt deze beeldbank nu nog voordeliger gebruiken met onze speciale 123RF kortingscode.

Met behulp van deze beeldbanken kun je heel simpel toegankelijke afbeeldingen vinden die zowel aan de esthetische als de toegankelijkheidseisen voldoen. Denk eraan om altijd de licentievoorwaarden te controleren voordat je een afbeelding in je projecten gebruikt, want zo voorkom je juridische problemen.

Handige tips om toegankelijke afbeeldingen te vinden

Het zoeken en ontwerpen van toegankelijke afbeeldingen kan in eerste instantie een hele uitdaging lijken, maar met de juiste hulpmiddelen en strategieën kun je eenvoudig aantrekkelijke visuele beelden maken die zijn afgestemd op alle gebruikers. In deze sectie delen we enkele handige tips voor het vinden en ontwerpen van toegankelijke afbeeldingen met behulp van kleurenfilters in zoekmachines voor stockfoto's, tools voor het kleurenwiel in ontwerp-apps zoals Canva en Adobe Express, evenals suggesties voor lettertypen.

Gebruik kleurfilters in zoekmachines voor stockfoto's

Veel websites met stockfoto's beschikken over geavanceerde zoekopties om resultaten te filteren op basis van specifieke criteria zoals kleuren of beeldoriëntatie (en zelfs omgekeerd zoeken naar afbeeldingen). Met behulp van kleurenfilters bij het zoeken naar afbeeldingen kun je foto's vinden met een meer gebalanceerd kleurenpalet dat prettiger is voor de ogen van je publiek.

Gebruik de kleurenwieltools in ontwerp-apps zoals Canva en Adobe Express

Gebruiksvriendelijke ontwerpapplicaties zoals Canva en Adobe Express hebben geïntegreerde kleurenwieltools, die je helpen om in je ontwerpen de juiste contrastverhoudingen tussen tekstelementen en achtergrondkleuren aan te brengen. Dat maakt het voor mensen met een visuele beperking prettiger en duidelijker om te lezen.

  • Canva: Met de intuïtieve interface stelt Canva een eenvoudig te gebruiken kleurenwielhulpmiddel beschikbaar onder het tabblad “Kleuren” in de bewerker. Selecteer simpelweg de gewenste kleur en pas de tint, verzadiging en helderheid aan om een harmonieus ontwerp te maken.
  • Adobe Express: Deze app stelt je een kleurenwiel ter beschikking waarmee je complementaire kleuren kunt kiezen voor je ontwerpen. Klik op het pictogram “Kleur” in de werkbalk en selecteer “Aanpassen”.

Kies een toegankelijk lettertype

De selectie van geschikte lettertypes is van essentieel belang bij het ontwerpen van toegankelijke afbeeldingen, omdat sommige lettertypes moeilijk leesbaar zijn voor gebruikers met een visuele handicap of dyslexie. Onderstaand volgen enkele adviezen voor het kiezen van toegankelijke lettertypen:

  1. Vermijd het gebruik van decoratieve of schriftachtige lettertypes, omdat deze moeilijker te lezen zijn.
  2. Kies voor schrijfletters als Arial, Helvetica of Verdana, want die zijn doorgaans beter leesbaar dan schrijfletters als Times New Roman.
  3. Probeer gespecialiseerde dyslexievriendelijke lettertypes te gebruiken, zoals OpenDyslexic of Dyslexie Font, die specifiek ontwikkeld zijn met het oog op leesbaarheid. Je kunt deze opties vinden op websites als Google Fonts (voor OpenDyslexic).

Door deze tips toe te passen in het zoeken naar afbeeldingen zorg je ervoor dat je beeldmateriaal aantrekkelijk is en voldoet aan de behoeften van alle gebruikers, ongeacht hun vermogen.

Veelgestelde vragen over toegankelijke afbeeldingen

In deze sectie geven we antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ) over toegankelijke afbeeldingen en lichten we toe hoe belangrijk ze zijn en hoe je ze in je projecten kunt opnemen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van toegankelijke beelden?

Toegankelijke afbeeldingen leveren bedrijven, professionals en e-commerce stores talloze voordelen op. Iedereen kan uw content bekijken en begrijpen, zelfs met een visuele beperking of handicap. Zo verbeter je de gebruikerservaring en de SEO van je website door deze inclusiever te maken en in overeenstemming met de toegankelijkheidsnormen.

Hoe maak ik mijn beelden toegankelijk?

Alt-tekst toevoegen: Een Alt-tekst is een korte beschrijving waarmee de betekenis of het doel van het beeld wordt weergegeven voor gebruikers die het beeld niet kunnen zien vanwege visuele of technische beperkingen. Het toevoegen van alternatieve tekst aan het veld dat daarvoor bestemd is, maakt alle afbeeldingen toegankelijk (ook decoratieve afbeeldingen). Toegankelijk maken doe je door afbeeldingen van een betekenisvolle alt-tekst te voorzien die naar de bedoeling, de inhoud van of de informatie die op de afbeelding te zien is.

Bijschriften: Met bijschriften onder je afbeeldingen kun je extra context bieden voor gebruikers die extra informatie nodig hebben om het getoonde volledig te begrijpen. Als een afbeelding bij een snelle blik meerdere betekenissen kan hebben, is het belangrijk dat je deze zeker van tekst (of een tabel) voorziet om te tonen wat er op te zien is.

Voorkom dat je alleen op kleur vertrouwt: zorg ervoor dat belangrijke informatie (met name bij infomartieve afbeeldingen) niet alleen via kleur wordt overgebracht, want sommige gebruikers kunnen bepaalde kleuren niet goed waarnemen door bijvoorbeeld kleurenblindheid.

Ik ben geen ontwerper; hoe creëer ik eenvoudig toegankelijke afbeeldingen?

Voor het maken van eenvoudige, effectieve, toegankelijke afbeeldingen heb je geen uitgebreide ontwerpvaardigheden nodig. Met online tools zoals Canva, Adobe Express en andere kun je allerlei toegankelijkheidsfuncties gebruiken, zoals kleurenfilters en suggesties voor lettertypes. Koop eventueel toegankelijke afbeeldingen op stockfotosites zoals Stockphotos.com, Shutterstock, iStock, Adobe Stock of 123RF.

Wat zijn mogelijke voorbeelden van niet-toegankelijke beelden?

Niet-toegankelijke afbeeldingen kunnen zijn:

  • Een afbeelding met een slecht contrast tussen de tekst en de achtergrond.
  • Complexe grafieken of diagrammen waar geen beschrijvende tekst bij is gevoegd.
  • Informatieve afbeeldingen die alleen op kleur vertrouwen om de informatie over te brengen.
  • Afbeeldingen zonder alt-tekst of bijschriften op te nemen voor de context.

Hoe test ik of mijn afbeeldingen toegankelijk zijn?

Er zijn verschillende online tools en hulpmiddelen om de algemene toegankelijkheid van je website te controleren, inclusief de beeldgerelateerde aspecten. Een paar populaire opties zijn:

Achecker: Een gratis programma van Web Accessibility In Mind (WebAIM) waarmee je jouw webpagina kunt toetsen aan de WCAG-richtlijnen: (Achecker Website).

Lighthouse: Een open-source tool van Google waarmee webpagina's worden gecontroleerd op prestaties, SEO en toegankelijkheid.

Creëer toegankelijke afbeeldingen in enkele eenvoudige stappen

Beeldmateriaal maken dat voor iedereen beschikbaar is, is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat iedereen jouw content kan gebruiken en op waarde kan schatten. Iets wat je ook moet onthouden als de afbeelding decoratief bedoeld is – geldt eigenlijk altijd voor afbeeldingen

Als je de adviezen in dit artikel volgt, kun je visueel aantrekkelijke foto's maken die voldoen aan de toegankelijkheidsvereisten. Dankzij stockfotosites als Stockphotos.com, Shutterstock, iStock, Adobe Stock of 123RF en onze handige tips is het kinderspel om stap voor stap toegankelijke afbeeldingen te maken!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over toegankelijke afbeeldingen

🤨 Ik heb een vraag over toegankelijke afbeeldingen

🤔 Ik weet niet of toegankelijke afbeeldingen iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo