Heb ik de toestemming van de fotograaf nodig om een foto zorgeloos op mijn website te gebruiken?

Voor gebruik van een stockfoto van een beeldbank voor commerciële doeleinden is geen rechtstreekse toestemming van de fotograaf nodig. Het stockfotobureau zorgt voor de rechtsgeldige overeenkomst met de fotograaf van wie de de foto gebruikt.

Let op: Als je een afbeelding van het internet hebt gehaald (en niet van een beeldbank) zonder enige toestemming, dan maak je misschien inbreuk op het auteursrecht. Controleer hoe je een geautoriseerde gebruiker kunt worden via een licentieovereenkomst achteraf!

Een beeldbank zorgt voor de toestemming van de fotograaf

De rol van de beeldbank (het stockfotobureau) is het verkrijgen van toestemming van de fotograaf om de foto's te verkopen. In overleg met de fotograaf beslist het stockfotobureau of zij een rechtenvrije licentie of een uitgebreide licentie willen verlenen.

De aankoop van een stockfoto levert direct een rechtenvrije gebruikslicentie op voor commerciële doeleinden

Een van de redenen om een stockfotobureau te gebruiken is om toegang te krijgen tot rechtenvrije foto's en er niet rechtstreeks aan de fotograaf toestemming gevraagd hoeft te worden. De licentieovereenkomsten voor stockfotografie zijn heel duidelijk over hoe een rechtenvrije afbeelding die je van hun site downloadt mag worden gebruikt en ze bieden allemaal licentie-opties die aansluiten bij jouw ontwerpbehoeften.

Zo kun je dus auteursrechtelijk beschermd beeldmateriaal toepassen voor commercieel gebruik zonder dat je inbreuk maakt op de auteurswet of het auteursrecht van de rechtmatige eigenaar of desbetreffende fotograaf.

Hoe kan voor websites zonder toestemming van de fotograaf een foto gebruikt worden

toestemming van de fotograaf

Websites bouwen is een hele opgave en afbeeldingen en stockfoto's direct kunnen downloaden bespaart veel werk, tijd en juridische problemen. Een stockfotobureau of beeldbank is de beste oplossing om snel foto's van goede kwaliteit te vinden. De prijzen zijn laag en het lidmaatschap is gratis. Het is het eerste station voor alle ontwerpers van websites bij het samenstellen van hun website.

Heb je nu foto's nodig, ga dan naar de websites van Shutterstock, 123RF, iStock, Adobe Stock en/of Stockphotos.com om direct rechtenvrije foto's, illustraties en video's te downloaden die betaalbaar zijn, van goede kwaliteit en zonder dat je de toestemming van de fotograaf hoeft te vragen.

Een gratis foto gebruiken

Het kan zijn dat je een krap budget hebt, daarvoor zijn er verschillende opties waarvan deze sites voor gratis afbeeldingen de meest veilige zijn. Houd er rekening mee dat deze foto's in eerste instantie de oplossing lijken maar vaak niet op rechtmatigheid zijn gecheckt, wat met name in geval van een portret/portretten de nodige risico's met zich meebrengt (degene op de foto is er vaak niet blij mee als anderen zijn of haar portret zonder toestemming gebruiken – vooral niet in combinatie met een vermeende meningsuiting ten aanzien van het publieke debat).

Dit moet je weten: Als er een bekende Nederlander (of andere bekende personen) herkenbaar op de fotografie/foto staat in de persoonlijke levenssfeer, dan is de afgebeelde persoon op de foto de rechtmatige eigenaar en heb je toestemming nodig.

Verschillende factoren spelen een rol bij het gebruik van andermans foto's: portretrecht, persoonlijkheidsrechten, commercieel belang. Het niet in acht nemen hiervan leidt tot inbreukmakende werken en zal zeker resulteren in een gang naar de rechter waarbij op grond van onder meer het auteursrecht en het redelijk belang een afweging gemaakt wordt. De inbreukmaker die zich voor de rechter vindt, kan als er sprake is van bewijs zonder enige discussie of zich ergens op te kunnen beroepen rekenen op een fikse schadevergoeding voor het schenden van de auteursrechten.

Een andere manier (uitzondering) voor het gebruik van een foto van deze persoon is als degene zich in de openbare ruimte fotograferen kan met een redactionele licentie. Nadat je deze licentie bij bijvoorbeeld Shutterstock, Getty Images of Adobe Stock hebt gekocht, kun je deze foto zonder toestemming (ook zonder toestemming van de fotograaf) in een publicatie worden opgenomen. Vraag bij twijfel altijd toestemming van de fotograaf of maker van de foto die in opdracht is gefotografeerd. Voor foto's met een redactionele licentie is voor publiceren (bijv. in de krant) echter wel naamsvermelding vereist en commercieel gebruik ervan is verboden.

Je hebt toestemming van de fotograaf of de beeldbank, wat nu?

Een paar handige artikelen met tips voor websites

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo