Hoe kan ik professioneel video’s bewerken?

Heeft u geen ervaring met video's bewerken, of wilt u gewoon weten hoe u uw bewerkingsvaardigheden kunt verbeteren en hoe u de kwaliteit van uw eindproduct kunt verbeteren, lees dan in dit artikel over de beste werkwijzen voor professionele videobewerking.

Een professionele bewerking hoeft niet persé duur te zijn en u hebt er ook geen dure software of de nieuwste computers meer voor nodig. Hoewel deze hulpmiddelen prima werken en zeker toegevoegde waarde hebben voor uw workflow, kenmerkt een goede bewerker zich door zijn vaardigheden. Bij de keuze van uw bewerkingsprogramma's moet u rekening houden met het doel van uw project, en natuurlijk met uw budget, alsook uw persoonlijke voorkeur. Voelt u zich meer op uw gemak en kunt u beter overweg met een bepaalde software, dan is dat de software die u moet gebruiken.

U kunt fantastische en professioneel ogende resultaten realiseren met behulp van videobewerkingstools voor amateurs en het middensegment (zoals u die in deze 5 beste gratis videobewerkingstools vindt), zolang u maar weet wat u doet. Voor optimale eindresultaten moet u over goede bewerkingsvaardigheden beschikken en die komen goed van pas bij de verwerking van diverse video bewerkingen, bijvoorbeeld van stock footage, bewegende beelden, overlays, enz. U vindt het allemaal in ons overzicht van de beste stockvideo websites ter wereld.

Deze 5 tips leveren fantastische resultaten bij het bewerken van video's op.

De verhaallijn is bij video's bewerken cruciaal

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Voor u zich verdiept in technische concepten en specifieke bewerkingen, moet u duidelijk voor ogen hebben wat het doel van uw werk is.

Video's bewerken is allereerst het vertellen van een verhaal. Zorg ervoor dat het interessant, opvallend en boeiend is. In essentie moet uw video of film samenhangend zijn: u moet uw doelgroep een verhaal vertellen, met een inleiding, een middelste deel en een slot, en u moet het verhaal zo vloeiend mogelijk laten verlopen.

Dit houdt in dat de verhaallijn belangrijker is dan prachtige en oogstrelende foto's. Hoewel u uiteraard schitterende scènes in uw video's wilt opnemen, zullen ze meer schade dan goed doen als ze geen verband houden met de verhaallijn. Daarnaast moet u het verhaal als topprioriteit nemen bij de keuzes die u maakt om de visuele kracht te vergroten: zorg ervoor dat lange dialogen hoorbaar zijn, waarbij u de woorden in b-roll scenes illustreert, zet er muziek onder die aansluit bij de content en deze verheft, enz.

Zowel stockvideo's (stock footage) als stock motion graphics en stockmuziek en geluidseffecten zijn goede en goedkope oplossingen om de visuele impact en de kwaliteit van de content te verbeteren.

Een handige tip van professionals is om de structuur van het basisverhaal te baseren op een hoofdonderwerp (bijv. een personage, een element of zelfs een concept) en het is het traject van het ene punt of de ene fase naar de andere. Welke project u ook uitvoert (bijv. een commercial over scheerschuim, een branding video, een YouTube-marketingcampagne of een korte clip), houd altijd rekening met wie of wat uw hoofdonderwerp is, en hoe u het beste hun verhaal met uw materiaal vertelt.

Zorg dat het visueel interessant blijft

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Er zijn een heleboel technieken en mogelijkheden om uw content te laten opvallen en om uw doelgroep aan te spreken en tevreden te stellen. In grote lijnen moet u zich altijd op de verhaallijn concentreren en de beste manier vinden om deze zo vloeiend, dynamisch en sprankelend mogelijk te maken.

U kunt voor video's bewerken diverse basistechnieken gebruiken. Een uitstekende manier voor een krachtige visuele impact is het gebruik van verschillende hoekopnames. De zogenaamde “J en L” cuts, waarbij u het geluid hoort vóór u het beeld ziet, en vice versa. Jump cuts, waarmee u de actie in een lange scène terugbrengt tot een korter, direct toegespitste weergave. Montages waarin u een sequentie ontwikkelt door middel van een aantal shots. Dit zijn nog maar enkele van de mogelijkheden.

Dankzij tal van montagemethoden hoeft u geen vervelende toevoegingen aan scènes meer te doen en houdt u het tempo erin om uw video of film net zo visueel interessant te maken als het concept of het idee erachter.

Maak het spannend met extra content

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Nog een geweldige tip is om het conflict in uw verhaal te ontdekken ( het deel waar kijkers zich het meeste mee bezig houden) en dit met een bewerking een boost te geven. Daarvoor zijn tal van extra hulpmiddelen beschikbaar.

B-roll is hier een voorbeeld van. Bij lange dialogen kunt u het geluid in stand houden terwijl u knipt naar clips waarmee wordt geïllustreerd wat met de gesproken tekst wordt gezegd. Verder is het mogelijk om secundaire scènes te gebruiken om uw aangepaste opnames te verrijken en te verdiepen.

Video's bewerken met muziek en geluid is ook een goede manier om de kijkervaring te verbeteren. De keuze van de juiste muziek en geluidseffecten maakt dat een scène of montage goed tot zijn recht komt op het scherm.

Een andere visualiserende tool wordt gevormd door bewegende beelden. Hiermee kunt u uw video's esthetischer maken en de aandacht van uw doelgroep trekken.

Gebruik het werk van professionals

Hierbij geldt: mocht de b-roll, muziek, bewegende beelden en andere extra's die u opneemt niet van professionele kwaliteit zijn, dan zal het de hele productie schaden.

Hoewel het ideaal zou kunnen zijn om alle extra's zelf (of met uw team) te doen, is het simpelweg geen goed idee als u niet over de tijd, het budget en de vaardigheden beschikt.

Voor wie niet veel kennis heeft van muziekproductie of vormgeving met bewegende beelden, kan het interessant zijn om te leren, maar het vergt wel veel tijd om professionele resultaten te behalen. Content gebruiken die door experts is gemaakt, is dan ook een verstandige keuze.

Helaas is het inhuren van professionals voor uw project vaak een dure aangelegenheid, en is het maken van extra content tijdrovend. Vandaar dat stock content een geweldige kostenbesparing is: u kunt werk van gespecialiseerde videografen, muzikanten en geluidstechnici, en motion graphic designers, tegen aanvaardbare prijzen in licentie krijgen en meteen gebruiken.

Stockvideo's, stockmuziek en geluidseffecten, bewegende beelden en sjablonen. Maak er gebruik van en combineer ze om het beste uit uw project te halen.

Let op de technische aspecten

Vanzelfsprekend hoeft niemand u te vertellen hoe belangrijk de beeldkwaliteit en de zuiverheid van de snedes zijn, maar er zijn nog enkele andere technische aspecten die soms over het hoofd worden gezien.

Het kan lastig zijn om geluid te bewerken als u niet vertrouwd bent met deze materie. Als u daar geen aandacht aan besteedt, zullen de geluidsniveaus in uw video/film fluctueren en ongelijkmatig zijn – een professional zou hier nooit genoegen mee nemen. Met behulp van software voor geluidsbewerking kunt u dit verhelpen. Wanneer u geen expert bent op het gebied van geluidsbewerking, dan kunt u het beste het geluid normaliseren, waarmee de fluctuaties worden gecorrigeerd zonder dat daarbij het uiteindelijke geluid verandert.

Nog een technisch aandachtspunt is de relatie tussen de beeldresolutie en de snelheid van de verwerking. Een 4K en hogere resolutie bieden zeker een grotere flexibiliteit bij het video's bewerken, en dat is fantastisch, maar zonder apparaten waarmee u dergelijke grote bestanden kunt verwerken en omzetten, is het enige wat u kunt doen, de snelheid van de bewerking te verlagen.

Behalve als u naar een computer met een grotere verwerkingscapaciteit kunt upgraden, is het wellicht verstandiger om deze in een lagere resolutie te bewerken voor een snellere workflow.

Ga bij video's bewerken georganiseerd en voorzichtig te werk

Een sleutel die tijd en stress bespaart. Door uw workflow in elke fase te organiseren, weet u altijd waar alles is en wat er nog moet gebeuren.

Zorg voor een map voor elk project, en verdeel deze in deelmappen voor alle verschillende soorten bestanden die u heeft: ruw materiaal, b-roll/stock footage, muziek, geluiden, foto's, enzovoort. U kunt dan ofwel omschrijvingen toevoegen aan elk bestand, of een spreadsheet bijhouden waarop alle bestandsnamen en beschrijvingen staan, evenals een werkschema. U kunt het systeem aanpassen naar wens, zodat u een werkwijze heeft waarmee u vlot kunt werken.

Bovendien helpt een goede organisatie u bij het voorkomen van allerlei problemen. De grootste nachtmerrie van elke beeldbewerker is het verliezen van data. De logische oplossing om te vermijden dat er per ongeluk bestanden of werk verloren gaan, is een back-up van alle belangrijke bestanden te maken.

De handigste manier om back-ups van videobewerkingen op te slaan is om altijd kopieën te hebben van alle bestanden, op meerdere locaties. Bij video's bewerken voor een project hebt u alles op uw computer staan, zodat u back-ups van uw relevante content en uw werk op een aparte harde schijf kunt bewaren. Zo hebt u, zodra er onverhoopt iets misgaat, een mogelijkheid om verder aan de slag te gaan zonder tijd te verspillen en zonder teveel stress.

Met deze simpele tips bespaart u niet alleen tijd en geld, maar ook hoofdpijn bij video's bewerken. Bovendien realiseet u betere eindresultaten. Precies zoals professionals dat doen.

Zoekt u de beste adressen voor stockvideo's? Bekijk dan ons overzicht met de beste stockvideo websites die u volop mogelijkheden bieden voor goedkoop en kwalitatief goed video's bewerken.

Ontvang nu 15% exclusieve korting op Shutterstock video-abonnementen en pakketten!
Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo