Waarom stockfoto’s kopen – 7 belangrijke redenen

Op websites, blogs, slideshows en ebooks wordt steeds vaker gebruik gemaakt van foto's. De vraag naar afbeeldingen is drastisch toegenomen en er zijn steeds meer mensen die stockfoto's kopen van de beste beeldbanken en stockfotosites om hun bedrijven tegen auteursrechtelijke problemen te beschermen en te profiteren van de veelzijdige opties die fotobureaus bieden.

De gevaren van afbeeldingen van het internet plukken zijn veel groter dan de financiële voordelen.  Wilt u gratis foto's, dan zijn er veel stockbureaus waar u gratis afbeeldingen kunt downloaden, zoals bijv. de gratis afbeeldingen van iStock of Adobe Stock. De aanschaf van een stockfoto voor maar 1 euro met alle hieronder vermelde voordelen is een veel betere manier om uzelf en uw bedrijf te beschermen.

7 redenen waarom afbeeldingen en stockfoto's kopen zoveel voordelen oplevert

1. Tijd

Stockfotografie, beelden en illustraties kunnen meteen worden gedownload en daarvoor zijn slechts twee stappen nodig. Bent u niet aangemeld bij een of meerdere beeldbanken, dan kunt u zich direct gratis aanmelden en binnen enkele seconden credits of abonnementen bestellen. Heeft u snel stockfoto's nodig, dan is het zoeken, kopen en downloaden snel en makkelijk. Mocht u reisfoto's, unieke modelfoto's, natuurfoto's of locatiefoto's nodig hebben, dan is het online kopen van stockfoto's de simpelste manier om dit te doen.

2. Keuze

De grootste beeldbanken hebben databases met miljoenen stockfoto's en -afbeeldingen. Op welke andere plekken kunt u zo'n omvangrijke keuze aan stockfoto's kopen! Deze grote databases hebben geavanceerde zoekmachines waarmee u snel de juiste afbeelding kunt vinden. De collecties zijn divers en bestrijken alle mogelijke onderwerpen, locaties, emoties en kleuren. Het advies is om u bij veel van deze stockfotobureaus aan te melden als lid, zodat uw keuze nog groter is. Elke beeldbank heeft haar eigen persoonlijke collecties waar unieke foto's worden uitgelicht. U mag deze persoonlijke collecties niet missen. Met meerdere lidmaatschappen bent u verzekerd van de juiste foto's.

3. Licenties

Voor elk project zijn er verschillende licentievereisten. De toegang tot meerdere licentiemogelijkheden, uitgebreide licenties en Rights Managed-licenties biedt u grotere vrijheid voor uw projecten, meer bescherming en uitleg over de voor uw project optimale licentie. Elke foto of afbeelding die u downloadt is voorzien van een standaardlicentie, rechtenvrij, waardoor u beschermd bent overeenkomstig de voorwaarden en bepalingen van de beeldbank. De Google-foto's die van het internet zijn geplukt, beschikken niet over deze elementaire en benodigde licentiebescherming en het gebruik ervan kan u veel meer kosten dan de aankoop van een stockfoto!

4. Releases 

Bij aanschap van een rechtenvrije foto (standaardlicentie) worden deze afbeeldingen geleverd met de vereiste model- en eigendomsreleases. Releases zijn wettelijke overeenkomsten van de eigenaren of modellen van het onroerend goed waarbij zij bevestigen dat zij akkoord gaan met het gebruik van hun foto's onder algemene voorwaarden. Releases vormen de onmisbare beeldbescherming voor elke bedrijfsreclame- en marketingcampagne.

5. Voordelen van een lidmaatschap

Een gratis lidmaatschap levert u bij veel beeldbanken voordelen op. Veel beeldbanken hebben nieuwsbrieven, gratis foto's, nieuwe foto's en stockfoto-informatie waar alleen geregistreerde leden profijt van kunnen trekken. Veer, Canstockphoto, iStockphoto, Shutterstock, Thinkstock, Cutcaster en Adobe Stock zijn enkele bureaus die elke week gratis afbeeldingen ter beschikking stellen. Het lidmaatschap is gratis totdat u stockfoto's van de betreffende beeldbank wilt kopen.

6. Fotografen en ontwerpers

Iedere beeldbank heeft een groot aantal fotografen en ontwerpers die een bijdrage aan hun database leveren. Door u bij iedere beeldbank te registreren hebt u de mogelijkheid om naar afbeeldingen en stockfoto's van tal van ontwerpers en fotografen te zoeken. Dit is vooral handig als u uniek en specifieke afbeeldingen van een locatie nodig hebt.

7. Koopopties

Iedereen weet dat elke beeldbank verschillende prijsstellingen en licentieprijzen hanteert. Bij Shutterstock kunt u terecht voor goedkope abonnementen, 123rf heeft goedkope credits, iStock heeft unieke collecties, zoals de Vetta-collectie, en bij Photocase kunt u terecht voor unieke, hipster, lifestyle en bizarre stockfoto's. Zodra u met de voordelen van elk van deze beeldbanken bekend bent, kunt u uw gratis lidmaatschap aanwenden om te profiteren van de voordelige opties die elk ervan biedt

Stockfoto's kopen heeft veel meer dan de slechts 7 genoemde voordelen. Hoe meer ervaring u als gebruiker van beeldbanken opdoet, hoe meer u profiteert van uw lidmaatschap bij verschillende beeldbanken en de aankoop van afbeeldingen, foto's of illustraties. De praktijk toont aan dat u in al uw beeldbehoeften zult kunnen voorzien. En dat kan heel goedkoop, zoals u in ons overzicht van de 7 goedkoopste beeldabonnementen kunt zien.

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo