Wat is DPI? Lees hier wat u moet weten!

DPI of “dots per inch” is een methode om de originele afbeeldingsgrootte en -resolutie of -kwaliteit van een afbeelding te meten. Het is de aanduiding voor de dots per inch van een gedrukt of op het beeldscherm weergegeven afbeelding. Hoe meer dots per inch, hoe hoger de resolutie en hoe beter de kwaliteit van de afbeelding. Bij de meeste beeldbanken kunt u stockfoto's van 72 tot 300 dpi kopen. Wij adviseren de grootst mogelijke resolutie te kopen. U kunt de dots per inch altijd van 300 naar 72 aanpassen in elke veelgebruikte fotobewerkingssoftware zoals Photoshop.

Bij het afdrukken is inzicht in dpi (dots per inch) van groot belang. DPI bepaalt de afdrukkwaliteit en hoe groot of klein een afbeelding op papier of ander materiaal wordt weergegeven. Maar wat betekent dpi precies en hoe kunt u deze berekenen? In dit artikel vindt u een uitvoerige uitleg over wat DPI is en tips voor het kiezen van de juiste resolutie voor uw project. We zullen ook een overzicht geven van veelgebruikte resoluties, zodat u alle informatie ter beschikking hebt bij de selectie van afbeeldingen met een optimale grootte en scherpte!

Wat is DPI?

DPI staat voor “dots per inch” en is een aanduiding voor de resolutie van een afbeelding. Het heeft betrekking op het aantal individuele puntjes dat in een lijn kan worden geplaatst binnen de spanwijdte van één inch. Hoe hoger de DPI, hoe meer details en scherpte een afbeelding heeft. Wanneer u bijvoorbeeld twee afbeeldingen hebt met verschillende resoluties – een met 72 dpi en een met 300 dpi – zal de afbeelding met 300 dpi veel scherper lijken dan de andere met een lagere resolutie, omdat deze gedetailleerder is.

De definitie van DPI

DPI wordt zowel voor afdrukdoeleinden gebruikt als voor digitale media zoals afbeeldingen op internet of mobiele apparaten. Bij afdrukken betekent een hogere DPI een betere kwaliteit, omdat elk puntje meer informatie bevat over kleur en vorm, zodat bij het afdrukken op papier of ander materiaal vloeiendere verlopen en scherpere details ontstaan. Digitale media hebben eveneens baat bij afbeeldingen met een hoge resolutie omdat deze op beeldschermen duidelijker te zien zijn dan afbeeldingen met een lage resolutie.

Hoe is DPI van invloed op de beeldkwaliteit?

Het aantal details van een foto is sterk afhankelijk van de resolutie (gemeten in pixels per inch) en de grootte (gemeten in inches). Afbeeldingen met een hogere resolutie bevatten meer gegevens, waardoor ze scherper en duidelijker zijn wanneer ze van dichtbij worden bekeken of digitaal worden ingezoomd; aan deze toename van details hangt echter een prijskaartje, omdat het downloaden of overbrengen van grotere bestanden via netwerken langer duurt dan bij kleinere bestanden met een lagere resolutie. Daarbij komt dat sommige uitvoerapparaten zeer hoge resoluties niet ondersteunen, zodat het belangrijk is uw doelgroep in aanmerking te nemen voordat u de gewenste resolutie voor een bepaald project kiest.

Wat is het verschil tussen PPI en DPI?

PPI en DPI zijn maten die worden gebruikt om te bepalen hoeveel pixels een inch telt. PPI staat voor “pixels per inch” en DPI voor “dot per inch”. Het verschil is subtiel: PPI meet hoeveel pixels per inch worden weergegeven, terwijl DPI meet uit hoeveel fysieke punten diezelfde pixels bestaan wanneer ze worden afgedrukt op papier of andere materialen zoals stof of canvas. Dit verschil is vooral belangrijk bij afdrukken op groot formaat, omdat zelfs kleine veranderingen de afdrukkwaliteit sterk kunnen beïnvloeden; het is het beste om altijd de juiste metingen te gebruiken, afhankelijk van het type uitvoerapparaat dat wordt gebruikt (bv. printer of monitor).

Kernpunten voor ontwerpers: DPI is een belangrijke meting voor zowel digitale media als drukwerk. Het betreft het aantal individuele puntjes dat in een lijn kan worden geplaatst binnen de spanwijdte van één inch, wat bepalend is voor de details en scherpte van een afbeelding. PPI meet hoeveel pixels per inch worden weergegeven, terwijl DPI meet uit hoeveel fysieke punten diezelfde pixels bestaan wanneer ze worden afgedrukt op papier of andere materialen.

Hoe berekent u de Dots Per Inch?

Inzicht in resolutie en pixelafmetingen

Resolutie is de aanduiding van de gedetailleerdheid van een afbeelding. Deze wordt meestal uitgedrukt in pixels per inch (PPI) of dots per inch (DPI). Hoe hoger de resolutie, hoe meer details een afbeelding zal bevatten. Pixelafmetingen hebben betrekking op het aantal pixels waaruit de breedte en de hoogte van een afbeelding bestaan. Een digitale foto met een pixelafmeting van 1000 x 1000 heeft bijvoorbeeld in totaal 1 miljoen pixels.

De meeste beelden geven op hun website de DPI van een bepaalde afbeelding aan. Let er dus op dat u dit controleert voordat u de stockfoto koopt of downloadt.

Berekening van de DPI van een foto

Voor de berekening van DPI uit PPI deelt u PPI door 2,5 voor kleurenafbeeldingen of 3 voor zwart-witafbeeldingen. Heeft u bijvoorbeeld een digitale foto met een resolutie van 300 PPI, dan is de DPI 120 (300/2,5 = 120). Dit wil zeggen dat elke vierkante centimeter van uw foto 120 puntjes of vierkantjes kleurinformatie bevat wanneer deze op ware grootte op papier wordt afgedrukt.

Het maximale beeldformaat vinden voor een bepaalde resolutie

Het maximale afdrukbare formaat voor een bepaalde resolutie kan worden berekend door beide pixelafmetingen te delen door de gewenste uitvoerresolutie (in dit geval DPI). Indien u bijvoorbeeld een afbeelding hebt van 2000 x 1500 pixels met een gewenste uitvoerresolutie van 300 dpi, dan kan deze worden afgedrukt op 6⅔ inch breed en 5 inch hoog (2000 / 300 = 6⅔; 1500 / 300 = 5).

Fotoformaat voor Instagram aanpassen – 5 beste online tools!

Veelgebruikte DPI-resoluties

Lage resolutie (72)

De lage resolutie is de laagste beeldkwaliteit en wordt meestal gebruikt voor webafbeeldingen of andere digitale toepassingen. Dit levert een pixelige afbeelding van lage kwaliteit op die er bij het afdrukken niet goed uitziet. Een foto van 8×10 inch bij 72 dpi heeft bijvoorbeeld in totaal 576 x 720 pixels, wat een zeer korrelige afdruk oplevert.

Medium resolutie (150)

Een medium resolutie wordt vaak gebruikt voor het afdrukken van foto's op standaard thuisprinters of voor weergave op computerschermen. Deze instelling levert voldoende details om een behoorlijke afdruk te maken, maar mist scherpte en helderheid in vergelijking met hogere resoluties. Een foto van 8×10 inch met 150 dpi heeft 1.200 x 1.500 pixels, wat bij de meeste thuisprinters acceptabele resultaten oplevert.

Hoge resolutie (300)

Een hoge resolutie geldt als de standaard voor professionele afdrukken en biedt een superieure kwaliteit met meer details dan lagere resoluties kunnen bieden. Een foto van 8×10 inch met 300 dpi heeft 2.400 x 3.000 pixels, wat voldoende zou moeten zijn om duidelijke afdrukken te maken met scherpe details, zelfs bij een aanzienlijke vergroting.

Instellingen met een zeer hoge resolutie zijn in de regel alleen vereist als u van plan bent uw foto's aanzienlijk te vergroten of als u zeer gedetailleerde afdrukken nodig hebt, zoals voor grootformaat posters of billboards. Een foto van 8×10 inch met een resolutie van 600 dpi heeft 4.800 x 6.000 pixels, wat zeer scherpe afdrukken oplevert, zelfs als deze meerdere malen wordt vergroot ten opzichte van het oorspronkelijke formaat, zonder dat daarbij details of scherpte verloren gaan. Voor dit soort gevallen adviseren wij u om ons overzicht van de beste grote stockfoto's te bekijken.

Wat zijn de standaard fotomaten voor marketingmateriaal?

Waar koop ik afbeeldingen in de juiste resolutie

Shutterstock

www.shutterstock.com/nl homepage dpi

Shutterstock heeft de grootste bibliotheek met meer dan 485 miljoenen foto's en vectoren van elk denkbaar thema en onderwerp. De afbeeldingen zijn schgerp geprijst en in diverse resoluties verkrijgbaar.

Meer informatie vindt u in ons uitgebreide Shutterstock testrapport

123RF

nl.123rf.com homepage

123RF is een beeldbank die vanwege het aanbod en de service in Nederland heel populair is. U kunt er verrassende afbeeldingen uit de hele wereld downloaden. Deze beelden zijn heel voordelig geprijsd en in verschillende resoluties verkrijgbaar.

Lees meer over deze beeldbank in ons uitgebreide 123RF testrapport

iStock

www.istockphoto.com/nl homepage

iStock is een grote naam in de stockfotografie met zowel exclusieve topkwaliteit foto's als budgetvriendelijke afbeeldingen. Ook hier vindt u beelden in verschillende resoluties voor al uw ontwerpen en projecten!

Meer info over deze geweldige website kunt u vinden in het iStock testrapport

Adobe Stock

stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is de eigen service van Adobe voor creatief gebruik. Bij deze beeldbank profiteert u van lage prijzen en kunt u gevarieerd beeldmateriaal in meerdere resoluties downloaden.

Meer informatie leest u in het complete Adobe Stock testrapport

Tips voor de keuze van de juiste DPI voor uw project

Bij de keuze van de juiste resolutie voor een project is het belangrijk te letten op uw uitvoerapparaat of printer. Verschillende printers en apparaten hebben verschillende resoluties nodig om kwaliteitsbeelden te verkrijgen. Wanneer u bijvoorbeeld foto's afdrukt op een inkjet-printer, hebt u een hogere resolutie nodig dan wanneer u afdrukt op een laserprinter. Inzicht in de vereisten van uw uitvoerapparaat of printer kan ervoor zorgen dat uw foto's er op hun best uitzien wanneer ze worden afgedrukt.

Daarnaast is het van belang dat u inzicht heeft in de vereisten voor het bestandsformaat van uw project voordat u een beeldresolutie kiest. Verschillende bestandsformaten stellen verschillende voorwaarden aan het beeldformaat en de resolutie. Zo kunnen sommige webprojecten lagere resoluties vereisen, terwijl voor drukwerkprojecten hogere resoluties nodig zijn. Weten welk type bestandsformaat u nodig hebt, kan u helpen bepalen welke beeldresolutie het meest geschikt is voor uw project.

Tenslotte is het bij de keuze van een DPI-resolutie voor een project van groot belang te weten wie uw doelgroep is. Maakt u content voor een ouder publiek met minder geavanceerde technologie, zoals smartphones of tablets, dan is het gebruik van lagere resoluties mogelijk geschikter dan het gebruik van hogere, omdat deze apparaten vanwege de beperkte bandbreedtecapaciteit afbeeldingen met een hoge resolutie niet goed kunnen weergeven zonder aan kwaliteit of laadtijd in te boeten.

Richt u zich echter op een jonger publiek dat toegang heeft tot snellere internetsnelheden en betere technologie, dan is het gebruik van hogere resoluties verstandiger om hen de scherpe beelden te bieden die zij verwachten van moderne websites en apps.

DPI TIP: Bij de keuze van een DPI-resolutie voor uw projecten is het belangrijk aandacht te besteden aan het uitvoerapparaat of de printer, de vereisten voor het bestandsformaat en de doelgroep. Voor verschillende printers en apparaten zijn verschillende resoluties nodig om afbeeldingen van hoge kwaliteit te produceren, terwijl verschillende bestandsformaten hun eigen vereisten qua grootte en resolutie hebben. Verder kunnen lagere resoluties passender zijn voor een oudere doelgroep met minder geavanceerde technologische middelen, terwijl hogere resoluties juist beter geschikt zijn voor een jongere doelgroep met toegang tot snellere internetsnelheden en betere technologie.

Wat is DPI – veelgestelde vragen (FAQ)

Wat houdt 300 DPI in?

Het heeft betrekking op het aantal punten dat in een inch (2,54 cm) past bij een afdruk, waarbij hogere getallen duiden op meer detail in de afbeelding. Voor drukwerkdoeleinden wordt 300 dpi gezien als een resolutie van hoge kwaliteit, die scherpe beelden met een goede kleurnauwkeurigheid zal opleveren. Bij gebruik van digitale beelden online of voor andere niet-afdrukbare toepassingen is 72 dpi meestal voldoende.

Betekent een hogere DPI een betere kwaliteit?

DPI betekent “dots per inch” en is een aanduiding van de resolutie van een afbeelding. Doorgaans geldt dat een hogere DPI meer detail in een afbeelding weergeeft, maar het hangt ook af van de kwaliteit van het oorspronkelijke bestand. Een afbeelding met een hoge resolutie en een lage compressiekwaliteit zal er zelfs bij een hoge DPI nog steeds pixelachtig uitzien. Aan de andere kant kan een afbeelding met een lagere resolutie en goede compressie er beter uitzien dan een afbeelding met een hogere resolutie die slecht is gecomprimeerd. Uiteindelijk moeten beide factoren in aanmerking worden genomen om te bepalen of een hogere DPI een betere kwaliteit betekent of niet.

Wat betekent 1000 DPI?

DPI betekent “dots per inch” en is een aanduiding van de resolutie die wordt gebruikt om de kwaliteit van een afbeelding te beschrijven. Het geeft aan hoeveel punten (of pixels) zich in één inch van een afbeelding bevinden, waarbij hogere waarden staan voor afbeeldingen met een hogere resolutie. Een beeld met 1000 DPI bevat 1000 afzonderlijke punten of pixels binnen elke inch van het beeld, waardoor een gedetailleerde foto van hoge kwaliteit wordt verkregen.

Wat weten we nu over DPI?

Samenvattend is dit een belangrijke factor bij het afdrukken van afbeeldingen. Deze factor kan van invloed zijn op de kwaliteit van uw afdruk en bepaalt het formaat waarin deze wordt weergegeven. Inzicht in hoe DPI moet worden berekend en welke gangbare resoluties worden gebruikt voor verschillende projecten kan u helpen ervoor te zorgen dat uw afdrukken er optimaal uitzien. Controleer altijd de DPI van de stockfoto die u wilt downloaden. Download bij bekende beeldbanken en zorg dat u weet hoe u de beste afbeeldingen voor uw ontwerpproject kunt gebruiken.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over DPI

🤨 Ik heb een vraag over DPI

🤔 Ik weet niet of DPI iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Tags:

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo