Wat is DPI? Lees hier wat u moet weten.

DPI of “dots per inch” is een methode om de originele afbeeldingsgrootte en -resolutie of -kwaliteit van een afbeelding te meten. Het is de aanduiding voor de dots per inch van een gedrukt of op het beeldscherm weergegeven afbeelding. Hoe meer dots per inch, hoe hoger de resolutie en hoe beter de kwaliteit van de afbeelding. Bij de meeste beeldbanken kunt u stockfoto's van 72 tot 300 dpi kopen. Wij adviseren de grootst mogelijke resolutie te kopen. U kunt de dots per inch altijd van 300 naar 72 aanpassen in elke veelgebruikte fotobewerkingssoftware zoals Photoshop.

Wat is de juiste DPI voor uw project?

Fotomaten - DPI

Met betrekking tot afbeeldingen zijn er twee standaard formaten waar u op moet letten. Wilt u een afbeelding afdrukken, dan heeft u een resolutie van tenminste 300 dpi nodig. Voor online gebruik heeft u een beeldresolutie van 72 dots per inch of hoger nodig.

U kunt ze kleiner, maar niet groter maken

DPI is ook een indicatie van de maximale grootte van een afbeelding. Let erop dat digitale afbeeldingen alleen hun kwaliteit en resolutie behouden als ze verkleind worden. De beelden kunnen niet worden uitgerekt of groter worden gemaakt. Mocht een afbeelding voor uw beoogde gebruik niet groot genoeg zijn, neem dan gewoon naar een grotere afbeelding met een hogere DPI. Bij de beeldbanken Shutterstock, StockPhotoSecrets, 123RF, iStock en Adobe Stock kunt u terecht voor de beste grote afbeeldingen.

Meer informatie over gangbare standaard formaten leest u in het artikel “Wat zijn de standaard fotomaten voor marketingmateriaal?

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over DPI

🤨 Ik heb een vraag over DPI

🤔 Ik weet niet of DPI iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Tags:

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo