Wat zijn beeldbanken en waarom zou ik ze gebruiken?

Waar vinden vormgevers al die fantastische afbeeldingen die ze voor hun projecten gebruiken? Dat is geen geheim! Websites als Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock en digitale technologie als die van Canva maken het een stuk simpeler om in luttele seconden uw eigen online reclame te maken. De vraag is, hoe creëert u kwalitatief hoogstaande ontwerpen voor uw bedrijf of merk? Inderdaad, met de hulp van beeldbanken. En het goede nieuws is dat er veel goedkope beeldbanken zijn.

Maar, wat zijn beeldbanken en waarom zou u er gebruik van maken? Sinds jaren gebruiken ontwerpers beeldbanken en stockfotosites voor hun creaties. Op deze manier kunt u snel en goedkoop kwalitatief zeer goede ontwerpen maken en afbeeldingen vinden om uw merk optimaal te presenteren. De vraag is nu groter dan ooit en zal alleen maar toenemen. Laten we er daarom eens kijken wat beeldbanken precies doen.

Wat zijn beeldbanken en wat doen ze precies?

Op de vraag wat zijn beeldbanken, luidt het antwoord: “Fotosites die gigantische collecties met beelden, foto's en ander beeldmateriaal van kunstenaars verzamelen en cureren en de rechten op deze media doorverkopen aan al die duizenden ontwerpers, die ze zullen gebruiken voor hun ontwerpen. Deze businessformule is een win-win voor wie geen kostbare tijd kwijt wil zijn aan het zoeken naar eigen klanten, maar ook voor de kopers die in hun zoektocht naar een bepaalde afbeelding niet door de duizenden websites van kunstenaars hoeven doorzoeken.

Beeldbanken zijn een verkooppunt dat helpt om dit alles op één digitaale plek bij elkaar te brengen. U kunt het een one-stop-shop noemen, noem het een marktplaats, maar het komt erop neer dat beeldbanken (stockfotosites) de perfecte oplossing zijn om foto's en video's te vinden en voor de fotografen die meedoen om hun werk aan u te presenteren.

Waarom beeldbanken voor digitale media gebruiken?

Beeldbanken concentreren zich op 3 belangrijke aspecten: snel zoeken, gunstige prijzen en wettelijke rechten. Door bij een beeldbank te kopen heeft u de garantie dat u het wettelijke recht heeft om deze media voor uw werk te gebruiken. Het zomaar online plukken van afbeeldingen zonder er eerst voor te zorgen dat u een gebruiksrecht heeft, kan u een hoop juridische problemen opleveren en u kunt deze problemen voorkomen door voor een klein bedrag een geldige gebruikslicentie te kopen.

10 beeldbanken waarmee u zeker kennis moet maken

Hieronder vindt u een overzicht van de top 10 beeldbanken waarmee u zeker moet kennismaken, die u moet bekijken als u goedkope stockfoto's wilt kopen om uw ontwerpen en merk een boost te geven. Deze beeldbanken zijn betrouwbaar, serieus en leveren een uitstekende service.

Stockphotos.com

https://www.stockphotos.com homepage

stockphotos.com logo

Onze beeldbank Stockphotos.com biedt voor kleine tot middelgrote budgetten de goedkoopste oplossingen en beste service. Onze aanbiedingen zijn speciaal bestemd voor wie veel afbeeldingen van topkwaliteit nodig heeft, maar er niet veel geld aan kan spenderen.

Deze beeldbank biedt jaarabonnementen met aantrekkelijke bonussen en afbeeldingspakketten waarmee u alle gewenste afbeeldingen in één keer kunt kopen, zonder enige verdere verplichtingen aan te gaan. U profiteert van fantastische prijzen en verschillende keuzemogelijkheden! Ongeacht het abonnement kunt u in elk formaat downloaden (tot XXL, geschikt voor alle soorten toepassingen). Onze collectie telt meer dan 9 miljoen afbeeldingen en illustraties van uitstekende kwaliteit, allemaal rechtenvrij en commercieel te gebruiken.

Klik hier voor een bezoek aan de fotosite Stockphotos.com voor prachtige en goedkope stockfoto's!

Lees voor meer informatie de Stockphotos.com recensie.

Krijg 210 beelden in hoge resolutie voor slechts € 99! Nu plus 10 gratis opschalingen en video's!
NU KOPEN
199 dagen resterend
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Shutterstock

www.shutterstock.com/nl homepage

www.shutterstock.com/nl homepageShutterstock is één van de beste beeldbanken en niet zonder reden wereldwijd (ook in Nederland) heel populair. Het is een van de eerste aanbieders die rechtenvrije afbeeldingen online verkoopt. Zij zijn de bedenkers van stockfoto-abonnementen en die gelden nog altijd als hun belangrijkste aanbod: u kunt honderden afbeeldingen per maand downloaden voor slechts een paar cent per stuk.

Ze hebben abonnementen met diverse aantallen om ook kleine budgetten optimaal van dienst te kunnen zijn, waarmee u vanaf 10 tot 750 beelden per maand, vanaf slechts € 29,- per maand, kunt kopen. Daarnaast hebben ze afbeeldingspakketten waarbij u op elk gewenst moment (op aanvraag) beeldmateriaal kunt downloaden.

Lees hier alles over de prijzen van Shutterstock. Shutterstock heeft de grootste online beeldcollectie met keuze uit meer dan 750 miljoen foto's, vectoren en illustraties. U kunt gebruik maken van een handige zoekfunctie en een gratis beeldbewerkingssoftware, waarmee ze zowel handig als betaalbaar zijn Vanzelfsprekend zijn al hun afbeeldingen rechtenvrij en u kunt ze gebruiken voor commerciële toepassingen, terwijl de foto's zonder bijkomende kosten in hoge resolutie kunnen worden gedownload als u een abonnement heeft.

Meld u gratis aan bij Shutterstock en profiteer van onze fantastische Shutterstock kortingscode en ontvang 15% korting!

Meer informatie over deze beeldbank? Lees hier ons testrapport van Shutterstock.

Adobe Stock

stock.adobe.com/nl homepage

stock.adobe.com/nl homepageEen nieuwere, maar bekende en zeer populaire optie is Adobe Stock, een stockfotoservice van Adobe. De essentie van deze site is dat deze naadloos in het Creative Cloud-platform is geïntegreerd, en dus ideaal is voor gebruikers van Adobe's cloud-applicaties. U kunt er stockfoto's mee zoeken, testen, bewerken, licentiëren en gebruiken in uw werken zonder ook maar één keer de interface van uw favoriete designapplicatie te hoeven verlaten.

U bespaart er beslist veel tijd en moeite mee. Adobe Stock heeft maand- en jaarabonnementen, van 10 tot 750 downloads per maand, vanaf slechts € 29,99 per maand. U kunt ook op aanvraag foto's kopen, voor € 9,99 per afbeelding. Ze hebben een veelzijdige collectie met meer dan 345 miljoen beelden, die allemaal rechtenvrije en zonder bijkomende kosten in hoge kwaliteit kunnen worden gedownload.

Zo kunt u gebruik maken van een vernuftige zoekfunctie voor afbeeldingen, wat resulteert in een zeer complete en nuttige service voor ontwerpers en vormgevers die gebruik maken van een van de Creative Cloud-applicaties. Wilt u gebruik maken van deze service, meld u dan nu gratis aan bij Adobe Stock!

En als u ze eerst gratis wilt proberen, grijp dan deze gelegenheid voor het Adobe Stock proefabonnement!

In ons testrapport van Adobe Stock leest u meer over deze veelzijdige beeldbank.

iStock

www.istockphoto.com/nl homepage

www.istockphoto.com/nl homepageiStock is een van de pioniers in de sector en een van de toonaangevende online fotobureaus. iStock onderscheidt zich door een grote variëteit aan exclusieve content: beelden die u enkel in hun collectie kunt vinden, die een grotere productiewaarde en originaliteit bieden en tegen een hogere prijs zijn te verkrijgen.

Ze completeren hun aanbod met een gigantische collectie foto's die nog altijd geweldig en zeer interessant zijn, maar niet exclusief en dus goedkoper zijn. Daarmee kunt u kiezen uit een collectie van vele miljoenen afbeeldingen, waarmee u al het gewenste beeldmateriaal kunt selecteren.

iStock stelt afbeeldingen op aanvraag met credits ter beschikking, vanaf € 9,- per beeld, en abonnementen voor niet-exclusieve of voor de complete collectie. Vanzelfsprekend zijn de abonnementen voor alleen niet-exclusieve beelden goedkoper. Ze bieden ook maand- en jaarabonnementen aan, van 10 tot 750 beelden.

Ook het niveau van content curatie en de miljoenen exclusieve, hoge kwaliteit foto's maken het verschil in de service van iStock. Alle beelden zijn rechtenvrije en kunnen zonder bijkomende kosten in een hoge resolutie worden gedownload. Daarnaast geniet iStock de steun van het moederbedrijf Getty Images, niets meer en niets minder dan de bekendste beeldbank ter wereld.

Zoekt u exclusieve beelden voor uw ontwerpen en projecten, meld u dan nu gratis bij iStock aan! En om deze nog voordeliger te kunnen kopen, gebruikt u onze speciale iStock kortingscodes voor 15% korting!

Meer over deze beeldbank leest u in ons testrapport van iStock.

Dreamstime

nl.dreamstime.com homepage

nl.dreamstime.com homepage

Met een jarenlange ervaring in de top deze sector, is Dreamstime een beeldbank met uitstekende aanbiedingen en topkwaliteit foto's. Ze hebben een collectie met meer dan 225 miljoen rechtenvrije foto's, vectoren en illustraties. U kunt bij Dreamstime afbeeldingen kopen met credits, waarmee u op elk gewenst moment één of meerdere foto's kunt afrekenen.

De fotoprijs varieert al naar gelang hoeveel er tot dusver van zijn verkocht, het beeldformaat en de grootte van het creditpakket dat u heeft gekocht. Ze bieden ook enkele abonnementen aan, hoewel de keuze iets beperkter is. U kunt 5, 10 of 750 afbeeldingen per maand verkrijgen. Vanaf 10 afbeeldingen kunt u ook voor een jaarabonnement kiezen. Vanaf slechts € 23,- kunt u fantastische afbeeldingen downloaden.

Tevens vindt u op hun website een gratis fotosectie met gratis te downloaden en te gebruiken beeldmateriaal. U hoeft u alleen maar als lid te registreren om hiervan te kunnen profiteren. Hierdoor wordt aan al zeer scherpe aanbiedingen met goedkope prijzen en een veelzijdige content nog weer waarde toegevoegd, zodat Dreamstime een bijzonder goede optie is voor professionele beelden.

Meld u nu gratis aan bij Dreamstime en download schitterende afbeeldingen!

Lees alles over deze stockfotosite in het testrapport van Dreamstime.

123RF

nl.123rf.com homepage

nl.123rf.com homepage123RF is al sinds jaar en dag een gevestigde naam in de sector en behoort tot de top 10 van beste beeldbanken. Ze leveren een uitstekende service met hun stockfoto's en hun collectie bestaat uit meer dan 200 miljoen voordelig geprijsde rechtenvrije afbeeldingen. Ze bieden voordelig geprijsde oplossingen voor elk budget. U kunt foto's met credits kopen en prijs van de beelden wordt bepaald door het formaat en het gebruik (web en print). Afhankelijk van het creditpakket dat u koopt, kunt u foto's zeer voordelig per stuk downloaden.

Ze bieden eveneens abonnementen met 10, 150, 350 en 750 downloads per maand, die u als maandelijks en jaarlijks abonnement kunt afsluiten. Hoe langer de looptijd van uw abonnement, hoe goedkoper elk beeld is. Het abonnement met 150 beelden heeft een dagelijkse downloadlimiet van 5 afbeeldingen, terwijl de overige geen dagelijkse limiet hebben. Vanaf slechts € 29,- per maand kunt u voordelig geweldige afbeeldingen downloaden. 123RF beperkt zich niet tot gunstige prijzen voor stockfoto's.

Ze bieden u ook een gratis fotosectie met beeldmateriaal dat u gratis kan downloaden en gebruiken, zolang u maar een account bij hen heeft. De zoekmachine is verfijnd en u kunt er makkelijk de juiste beelden mee vinden. En ze hebben een online fotobewerkingsprogramma voor u waarmee u uw afbeeldingen kunt aanpassen nog voordat u deze gaat downloaden. De 123RF service is erg compleet en goedkoop.

Wilt u de collectie van deze beeldbank ontdekken, meld u dan nu gratis aan bij 123RF!

Wilt u geld besparen, profiteer dan van onze speciale 123RF kortingscode en ontvang tot 20% korting.

Meer weten over deze beeldbank? Lees ons testrapport van 123RF.

SignSilo

www.signsilo.com/index.cfm?/Home_NL homepage

www.signsilo.com/index.cfm?/Home_NL homepageSignSilo heeft een collectie van ong. 10 miljoen afbeeldingen voegt hier elke maand nog eens meer dan 100.000 nieuwe afbeeldingen aan toe. Het bijzondere aan deze stockfotosite is dat ze ook een omvangrijke collectie voertuigsjablonen aanbieden. Hoe kunt u profiteren van deze grote keuze aan sjablonen?

SignSilo biedt u drie opties die u als maand- en jaarabonnement kunt kopen. Voor starters bieden zij een abonnement aan dat zich richt op wie uitsluitend belangstelling heeft voor de catalogus met templates en voertuigsjablonen. Dit abonnement kost slechts € 19,- per maand of € 159,- per jaar. Hiermee ontvangt u 25 downloads per maand, en toegang tot de gehele collectie van voertuigsjablonen, die u na het invoeren van de gegevens van het voertuig waarvoor u deze wilt gebruiken moeiteloos kunt doorbladeren.

SignSilo biedt ook een abonnement waarmee u uitsluitend afbeeldingen kunt downloaden. Voor maar €29,- maand, of €285,- per jaar, kunt u 200 afbeeldingen (foto's, vectoren, wraps en vinylklare selecties) uit de collectie van SignSilo downloaden.  Niet inbegrepen in dit pakket zijn voertuigsjablonen en lettertypen. Dit is een fantastisch aanbod voor kleine ondernemers die graag gebruik willen maken van een uitgebreide catalogus van actuele, relevante stock-art voor elke sector. Plus, er zijn geen daglimieten, dus u kunt deze 200 beelden zelfs in één dag downloaden als u dat wilt.

Tenslotte kunt u voor maximum voordeel een compleet abonnement van SignSilo kopen. Voor de spotgoedkope prijs van slechts € 37,- per maand, of € 349,- per jaar, krijgt u toegang tot de complete SignSilo collectie en kunt u 200 beeldbestanden per maand downloaden. Met een jaarabonnement bespaart u € 95,- per jaar en betaalt u slechts € 0,15 per beeld. De beeldcollectie biedt alles wat een professionele vormgever zich kan wensen.

Meer info? Lees hier het SignSilo testrapport.

Icontail

www.icontail.com homepage wat zijn beeldbankenZoekt u iconen voor uw interface creaties, dan is Icontail de juiste keuze. Deze beeldbank is specialist in vector iconen en pictogrammen en heeft een zeer goede service in de vorm van een vectorpakket voor al uw specifieke behoeften. Icontail biedt een gigantisch pakket met meer dan 2000 vectoriconen, inclusief lijn en vullingen in 50 categorieën, die alle zijn geoptimaliseerd voor iOS en Android.

U kunt het pakket één keer kopen, en de pictogrammen gebruiken in zoveel projecten als u wilt, inclusief commerciële doeleinden. De prijs is fantastisch, en u heeft twee verschillende opties, afhankelijk van het aantal bestandsformaten dat u wilt hebben. Het standaardpakket inclusief AI- en EPS-bestanden kost slechts $59, maar u kunt ook kiezen voor het premium pakket met 8 verschillende formaten voor $79. Beide opties geven u toegang tot de gehele collectie van meer dan 2000 vectorpictogrammen! Wilt u graag fantatsicshe iconen voor al uw mogelijke creaties gebruiken? Koop ze dan vandaag nog bij Icontail!

Wilt u weten wat vectoren zijn en met welke programma's u deze kunt bewerken?

Lees dan onze bijdragen: “EPS-bestanden – wat zijn het en met welke programma's kunnen deze worden geopend?“en “Adobe Illustrator – de beste 12 alternatieven.”

Wat zijn beeldbanken? – De plek voor het beste beeldmateriaal voor al uw projecten

U hebt nu het antwoord op de vraag “Wat zijn beeldbanken?” gekregen, u weet dat beeldbanken bedrijven zijn die er alles aan doen om professionele afbeeldingen van topkwaliteit te verzamelen en om de gebruiksrechten ervoor te verkopen, meestal tegen zeer goedkope prijzen. Daarmee zijn ze een prima hulpmiddel voor het verkrijgen van de gewenste foto's en afbeeldingen die u nodig hebt voor opvallende en aansprekende ontwerpen, zonder dat u daarvoor duizenden euro's hoeft uit te geven.

Bij elk van de hierboven genoemde 10 beeldbanken vindt u prachtige foto's tegen redelijke prijzen en dankzij de rechtenvrije licentie verkrijgt u veel gebruiksmogelijkheden. Waar wacht u nog op? Loop de lijst door, vind de voor u meest geschikte stockfotosite en download vanaf nu geweldige content voor al uw activiteiten! Geen geschikte fotosite gevonden, bekijk dan ons overzicht met de beste stockfoto websites.

Toch liever een beeldbank uit eigen land, check dan onze lijst met de beste Nederlandse beeldbanken met een Nederlandstalige klantenservice.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over beeldbanken

🤨 Ik heb een vraag over beeldbanken

🤔 Ik weet niet of beeldbanken iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo