Wat is een redactionele beeldlicentie?

Met een redactionele beeldlicentie voor stockfoto's mag u als koper en gebruiker de afbeeldingen uitsluitend voor niet-commerciële toepassingen gebruiken. Wanneer een foto alleen een redactionele beeldlicentie heeft, wordt dat door de beeldbank duidelijk aangegeven.

Een afbeelding met een redactionele licentie geeft aan dat de foto een merk van een product, een publieke persoonlijkheid zonder een gesigneerde release, of gelimiteerde oplage kan hebben. Voor wie een stockfoto koopt, is het belangrijk om te begrijpen hoe een afbeelding met een redactionele beeldlicentie ingezet kan worden. Dit wordt bepaald door de fotograaf en de beeldbank.

UPDATE 2023: Offset, de premium stockfotoservice van de beeldbank, is nu geïntegreerd in het belangrijkste platform van Shutterstock en de volledige collectie met meer dan 1,2 miljoen premium afbeeldingen is direct beschikbaar op de website van Shutterstock, vanaf € 249 per foto. Ontdek hier de Offset-collectie! Plus, ze hebben abonnementen toegevoegd aan de Shutterstock Editorial service! Hier vind je meer informatie over de nieuwe abonnementen op redactionele content.

Hoe kan ik een redactionele afbeelding gebruiken

Een afbeelding met een redactionele licentie mag uitsluitend op de volgende manieren worden gebruikt:

  1. In kranten- of tijdschriftartikelen
  2. In blogs of websites om een bepaald idee te beschrijven en niet als branding
  3. In niet-commerciële presentaties (video, slideshow)

Redactionele beelden mogen uitsluitend worden gebruikt voor doeleinden die geen persoonlijk of commercieel voordeel als uitgangspunt hebben.

Een foto met een redactionele beeldlicentie mag niet worden gebruikt voor:

  1. Commerciële toepassingen, zoals reclame, branding of marketingactiviteiten en campagnes 
  2. Om gelden of bijdragen van een derde partij te ontvangen

Hoe weet ik of een afbeelding een redactionele beeldlicentie heeft

Er zijn maar een paar beeldbanken die beelden met een redactionele licentie aanbieden. Dreamstime, iStock, 123rf, Shutterstock en Bigstock zijn hier voorbeelden van. Op deze stockfoto sites kunt u behalve allerlei andere beelden en video's ook volop redactionele afbeeldingen vinden. De beeldbanken geven bij de foto's duidelijk aan of het om een redactionele afbeelding gaat, zodat u dit makkelijk kunt nagaan.

Hoe kan ik foto's zoeken zonder op beelden met een redactionele beeldlicentie te stuiten

Als u een stockfoto voor commerciële doeleinden wilt gebruiken, dan kunt u het beste uw zoektermen op de site van de beeldbank verfijnen. Zo geeft iStock hun redactionele foto's een watermerk met de opschrift redactionele afbeelding. Daarnaast kunt u bij het zoeken aangeven om de redactionele beelden weg te laten, zodat ze u alleen stockfoto's voor commercieel gebruik tonen.

Dreamstime biedt de optie om het type licentie te selecteren, waardoor er uitsluitend rechtenvrije afbeeldingen kunnen worden weergegeven. Bent u vergeten om alleen rechtenvrije afbeeldingen te tonen, dan wordt ook bij het kopen van de foto duidelijk aangegeven dat deze een redactionele fotolicentie heeft.

Waarom zou ik een foto met redactionele beeldlicentie kopen

Als u op uw blog of Facebook-pagina (of andere sociale media-kanalen) een product recenseert, is het handig om een foto van dat product toe te voegen.  Dat zou bijvoorbeeld een stockfoto van een iPad of Blackberry kunnen zijn. Bent u op vakantie en wilt u een recensie schrijven over een product dat u onderweg bent tegengekomen, dan kunt u het product met bijbehorend logo op de website van een beeldbank vinden.

Stockfoto's met een redactionele licentie dienen een doel en als koper is het van belang om te weten hoe het gebruik van redactionele beelden verschilt van rechtenvrij beeldmateriaal. Bovendien kunt u gerichter naar afbeeldingen zoeken als u weet dat u redactionele beelden uit de zoekresultaten kunt filteren.

redactionele beeldlicentie

Heeft u op internet een aanbieder van redactioneel beeldmateriaal gevonden, check dat dit overzicht van de beste stockfoto sites 2024 om veilig te kopen. Wilt u direct redactionele foto's kopen, doe dan uw voordeel met het artikel voor goedkope redactionele beelden.

Wilt u meer weten over het gebruik van foto's en video's?

Nieuw: Fotografie trends 2024 – inspirerende foto’s voor dit jaar!
Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo