Zijn rechtenvrije afbeeldingen gratis?

Een veel voorkomende vragen over het online verkrijgbare beeldmateriaal is: “Zijn rechtenvrije afbeeldingen gratis?” De term “rechtenvrij” betekent in de wereld van de stockfotografie dat de maker van het materiaal (de fotograaf) het recht van doorverkoop van zijn werk toekent aan een beeldbank. Deze beeldbank (ook wel stockfotografiebureau genoemd) kan de beelden dan tegen een éénmalige betaling aan een koper doorverkopen, waarbij bij elke verkoop van de afbeeldingen aan de fotograaf een commissie wordt betaald.

De koper van de rechtenvrije foto's of illustraties kan het beeldmateriaal vervolgens zo vaak gebruiken als hij wil, zolang hij dat wil, en hij hoeft geen bijkomende kosten (royalty's) aan de oorspronkelijke fotograaf te betalen. Deze overeenkomst ontheft de koper dus van de huidige en toekomstige auteursrechtelijke zorgen.

Rechtenvrij” betekent NIET gratis

zijn rechtenvrije afbeeldingen gratis

Het antwoord op de vraag zijn rechtenvrije afbeeldingen gratis is nee. De term “rechtenvrij” of royalty-free betekent niet gratis, want voor het gebruik ervan moet er eerst een betaling aan een beeldbank worden gedaan. De term rechtenvrij duidt op het feit dat er na deze eerste betaling geen extra betalingen voor het gebruik van de foto's of illustraties meer nodig zijn.  Maar de aankoop van rechtenvrij beeldmaterial is geen garantie voor het exclusieve gebruik ervan. De maker van de afbeeldingen behoudt het auteursrecht en kan het beeld zelf of via andere verkoopkanalen verkopen.

Houd er rekening mee dat u bij het kopen van rechtenvrije afbeeldingen een aantal beperkingen in acht moet nemen:

Van beeldbank tot beeldbank kunnen er andere beperkingen van toepassing zijn. Lees als koper voor de aankoop altijd eerst de licentievoorwaarden zorgvuldig door. Hoewel rechtenvrij of royalty free dus niet “gratis” betekent, is het een goedkope manier om foto's en illustraties voor een groot aantal verschillende toepassingen te gebruiken. De door u gedownloade afbeeldingen mag u zolang gebruiken als u wilt en zijn zeer voordelig geprijsd.

Gratis afbeeldingen

Hoewel het antwoord op “zijn rechtenvrije afbeeldingen gratis?” nee is, bieden de meeste beeldbanken wel de mogelijkheid om gratis foto's en illustraties te downloaden. In dit artikel ontdekt u waar u gratis stockfoto proefabonnementen kunt verkrijgen. Ook zijn er beeldbanken die aan leden elke week gratis foto's, illustraties en zelfs video's aanbieden. En voor wie graag meer of vaker gebruik wil maken van gratis beeldmateriaal, is hier ons uitgebreide overzicht met sites voor gratis afbeeldingen.

Rechtenvrije afbeeldingen van Shutterstock

www.shutterstock.com/nl homepage

Zoals als gezegd is het antwoord op de vraag “Zijn rechtenvrije afbeeldingen gratis?” helaas nee. Maar gelukkig zijn er veel mogelijkheden om goedkoop beeldmateriaal te kopen. Zoals bijvoorbeeld Shutterstock dat één van de grootste aanbieders van rechtenvrije afbeeldingen is. Met een collectie van meer dan 445 miljoen afbeeldingen vindt u bij deze beeldbank gegarandeerd wat u nodig heeft. Shutterstock is ook in Nederland één van de populairste stockfotosites! Lees in ons testrapport van Shutterstock waarom veel mensen voor deze beeldbank kiezen. Ook de prijzen van Shutterstock zijn voor veel klanten een doorslaggevende factor.

Uiteraard zijn er wereldwijd veel uistekende beeldbanken met fantastische afbeeldingen. In dit overzicht vindt u de 20 beste stockfoto sites 2024 die zowel qua prijs als aanbod tot de top behoren. Een aantal van de beeldbanken uit deze lijst biedt u de mogelijkheid om hun afbeeldingen gratis te proberen.

Heeft u vragen over hoe u uw rechtenvrije foto's en illustraties het best kunt gebruiken, raadpleeg dan onze complete handleiding voor stockfotografie.

MEER OVER LICENTIES
Wat is rechtenvrij? Welke voordelen biedt het?
Rechtenvrij en Rights Managed! Wat zijn de verschillen?
Standaard licentie of uitgebreide licentie – Vergelijking en voordelen!
Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo