Hoe kiest u de juiste afbeeldingen voor blogs en websites?

Het kiezen van de juiste afbeeldingen voor blogs of uw website is cruciaal voor de populariteit ervan. Veel bloggers of webdesigners vinden het een uitdaging om een mooie afbeelding te vinden en te gebruiken. Het vinden van goede afbeeldingen bij o.a. Shutterstock, Stockphotos.com, iStock, 123RF en Adobe Stock kan een hele opgave lijken.

Helaas kiezen veel mensen om die reden niet voor het downloaden van betaalde afbeeldingen van beeldbanken en stockfoto sites. De gedachte om eerst duizenden foto's te moeten bekijken, de koopopties door te nemen en de juiste afbeeldingen voor blogs te vinden kan ontmoedigen. Maar als u even de moeite neemt, dan zult u zien dat de bovenstaande beeldbanken u veel tijd en geld besparen.

Als u weet hoe u rechtenvrije afbeeldingen voor blogs, sociale media en website gebruikt, dan kunt u goedkoop een groter publiek bereiken en uw boodschap duidelijk overbrengen. Bovendien heeft u meer tijd voor andere aspecten van uw blog en website. En dit is nog maar het begin, omdat stockfoto's ook perfect zijn voor sociale media, marketing, merkbekendheid en succesvolle Google-advertenties.

Wilt u nu meteen stockfoto's, illustraties en zelfs infographics met licenties zoeken, vul dan een zoekterm in de onderstaande zoekbalk in en klik op de blauwe knop:


Fotografie voor uw blogs of webpagina zoeken bij beeldbanken kan u inspireren

afbeeldingen voor blogs en websitesIk heb dit al zo vaak meegemaakt. Ik heb een idee over welke afbeelding of illustratie ik wil gebruiken voor mijn blogs, artikel en sociale media posts. Afbeeldingen zoeken met trefwoorden levert niets op dat ook maar in de buurt komt van mijn idee van de perfecte foto voor mijn blog. Ik raak gefrustreerd, geïrriteerd en kan geen foto's meer zien. Ik geef het op.” Komt u dit bekend voor? Dan hebben we de volgende handige tips voor u:

Voordat Google Afbeeldingen (Google Image Search) op zoek gaat naar goede afbeeldingen is het belangrijk de juiste zoektermen te gebruiken. Dat geldt ook voor het vinden van de perfecte afbeeldingen voor blogs en websites. U kunt stockfoto's die de moeite waard zijnbekijken, beelden die u inspireren en die misschien niet in de buurt komen van wat u voor ogen heeft, maar die u wel voor uw blog kunt gebruiken.

Het verfijnen van uw zoekopdracht zorgt ervoor dat u veel minder tijd kwijt bent. Met de zoekterm “hond” krijgt u een zoekresultaat van 100.000 verschillende afbeeldingen. Als u bijv. “spelende witte hond” invoert (bijvoeglijk naamwoord, zelfstandig naamwoord, werkwoord) dan hoeft u misschien maar 500 foto's te bekijken.

Kijk ik naar de getoonde afbeeldingen, dan krijg ik inspiratie door de verschillende concepten van de stockfoto's laten zien. Hoewel ik een beeld had van ‘een witte herdershond met een paarse halsband met een bot in zijn bek', kwam ik uit bij een kleine hond met een groot stuk speelgoed in zijn bek en gebruikte ik deze foto om klanten te laten zien dat groter niet altijd beter is… of iets in die strekking. De 500 weergegeven foto's inspireerden mij tot het maken van sterkere content“.


Gebruik rechtenvrije foto's met een thema voor uw pagina's – over ons, uw bedrijf of klant

Thematische foto's in secties van uw blog en website waar gewoonlijke persoonlijke foto's worden gebruikt, kunnen een thema voor uw blog of website creëren.

afbeeldingen voor blogs en websites

Het kan handig zijn om op deze pagina's een activiteit, een concept of idee te laten zien en stockfoto's te gebruiken die uw waarden, uw motto of uw standpunt weergeven. Veel bedrijven gebruiken stockfoto's van mensen, waarvan de lezer duidelijk ziet of weet dat u dit niet zelf bent.

Wilt u geen foto van uzelf gebruiken, dan zou u kunnen kiezen voor een afbeelding zonder een model en uzelf door middel van een thema presenteren. Lezers kunnen zich niet identificeren met een model op uw website of pagina's. Het gevolg is dat de lezer zich niet kan identificeren met uw blog of website als u een stockfotomodel als uw profielfoto kiest.

U kunt de foto's van de beste stockfoto topmodellen ter wereld natuurlijk wel gebruiken om diensten of producten op uw site te promoten.


Gebruik rechtenvrije afbeeldingen van mensen

stockfoto's voor blogs en websites

Gebruikt u afbeeldingen met mensen op uw website of blog, toon dan het gezicht van de persoon of personen op de foto om de lezer te wijzen of te leiden naar een tekst of de kop van een tekst. De blik van de persoon op de foto leidt de blik van de lezer naar de voor u belangrijke tekst, aanbieding of knop.

Dit is vergelijkbaar met een persoon die op straat loopt en omhoog kijkt. Wat zal er gebeuren? Ook alle andere voetgangers zullen omhoog kijken om te zien waar deze persoon naar kijkt. Het is suggestief en stockfoto's waarop personen staan afgebeeld kunnen worden gebruikt om deze suggestieve blik te stimuleren.


Afbeeldingen voor blogs trekken de aandacht en houden deze vast

stockfoto's voor blogs en websitesMensen zoeken op het internet. Ze doen dit snel en stoppen als iets opvalt en hun aandacht trekt. Met een stockfoto kan de aandacht van de lezer worden getrokken van de foto naar de kop, en van de kop naar de inhoud. Probeert u een moeilijk concept uit te leggen of een moeilijk onderwerp onder de aandacht te brengen, dan kan een stockfoto de lezer naar uw digitale media trekken.

Past u deze strategie toe, zorg er dan voor dat de afbeelding uw onderwerp versterkt, relevant is en een doel heeft in uw digitale media. Toont u een stockfoto van een puppy om uw lezers te interesseren, maar uw artikel gaat over het schoonmaken van gootstenen in de keuken, dan zal het loskoppelen van de verbinding een lezer wantrouwig stemmen over uw vermogen om nuttige informatie te geven.


Kopen en op welke manier kopen, dat is de vraag!

Op de vraag waarom iemand geen gebruik maakt van stockfoto's en afbeeldingen voor blogs of webpagina is de reactie niet zelden: ‘te duur', of ‘wat zijn beeldbanken‘, of soms ‘wat is stockfotografie?’ of ‘Waarom zou ik stockfoto's gebruiken?

afbeeldingen voor blogs en websitesDe onduidelijkheid zit ‘m niet in de websites van de beeldbanken, maar in wat mensen verstaan onder het publieke domein. Veel nieuwe bloggers die geen studie grafische vormgeving of journalistieke opleiding hebben gevolgd en die de auteursrechten van afbeeldingen op het internet niet kennen, denken dat ze tijd en kosten kunnen besparen door een Google-zoekopdracht te doen en de gevonden foto te gebruiken voor hun blog. Zij denken dat het internet een publiek domein is en dat alle beeldmateriaal gratis is.

Dit is helaas niet het geval, zoals u ook in het artikel over de gevaren van gratis afbeeldingen kunt lezen.  Alle afbeeldingen op het web, ook gratis afbeeldingen, zijn auteursrechtelijk beschermd. Tenzij er duidelijk vermeld staat dat de afbeelding tot het publieke domein behoort of dat er een Creative Commons licentie van toepassing is, loopt u het risico dat u inbreuk maakt op de auteursrechten..

Als we de kosten van een inbreuk op auteursrecht vergelijken met de kosten van een stockfoto, (of gewoon de pijnlijke beschuldiging van het gebruik van een afbeelding waarvoor u geen rechten heeft), dan blijkt dat u al een stockfoto voor nog geen €1,- kunt kopen en downloaden.

De opties voor het kopen op stockfoto websites kunnen in eerste instantie overweldigend lijken.  Volg daarom deze handleiding als richtlijn. Als u één foto per week koopt, dan kunt u heel simpel credits kopen op één van de websites van de diverse beeldbanken of stockfotobureaus. U kunt beginnen met een klein creditpakket en dit aanvullen als u zich vertrouwd voelt met hun opties voor de aankoop van credits.

U hoeft de eerste maanden geen abonnementen, bedrijfsaccounts of andere bulk aankopen te doen. iStock, Dreamstime, Adobe Stock en Photocase hebben allemaal voordelige creditpakketten voor beginners.

Meer nuttige suggesties over de keuze tussen credits en abonnementen vindt u hier.

Ook hebben we voor wie meer duidelijkheid wil over het veilig gebruik van afbeeldingen en illustraties onze nieuwe complete handleiding voor stockfotografie samengesteld.


Doe uw voordeel met stockfoto's

stockfoto's voor blogs en websitesWat tijd investeren in de werking van de stockfotografie en de beeldbanken die beeldmateriaal verkopen, zullen u op termijn tijd en geld besparen. Stockfotografie kan u als schrijver inspireren en het aantal volgers of gebruikers van uw blog of website vergroten en vasthouden.

Wilt u graag gratis stockfoto's proberen, voordat u de afbeeldingen voor blogs gaat gebruiken?

Dat kan nu met één van de gratis stockfoto proefabonnementen uit dit overzicht. Meer informatie over hoe u 10 gratis afbeeldingen voor blogs kunt downloaden en gebruiken leest u in deze artikelen over de geweldige proefabonnementen van Shutterstock, iStock en Adobe Stock.

U kunt ook meteen op de groene knop in de onderstaande banners klikken en 10 gratis afbeeldingen voor blogs krijgen. Gratis foto's downloaden in het juiste formaat – u mag elke afbeelding gratis en voor altijd mag gebruiken (ook voor commercieel gebruik). U mag deze afbeeldingen bewerken en zo afbeeldingen maken die passen bij het onderwerp van uw blogs en artikelen.

Let op! Wees voorzichtig met het downloaden en gebruiken van gratis stockfoto's en illustraties van websites met gratis afbeeldingen. Omdat niet altijd bekend is wie de foto's uploaden, is het maar de vraag of deze persoon de maker of eigenaar van de auteursrechten is.

Krijg nu 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.
Download met het gratis iStock proefabonnement nu in 30 dagen 10 afbeeldingen uit de Essentials-collectie!
Nu proberen
32 dagen resterend
Ontvang nu 1 maand gratis afbeeldingen. Meld u aan bij Adobe Stock en profiteer!
Nu proberen
32 dagen resterend

Hebt u typisch Nederlandse of andere afbeeldingen voor uw blog of website nodig? Bekijk dan ons overzicht met Nederlandse beeldbanken, met onder andere de Nationale Beeldbank!

Wilt u video’s gebruiken? Bekijk dan hier de 21 beste stockvideo websites.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over afbeeldingen voor blogs en websites

🤨 Ik heb een vraag over afbeeldingen voor blogs en websites

🤔 Ik weet niet of afbeeldingen voor blogs en websites iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo