Hoe kiest u de juiste afbeeldingen voor blogs en websites?

Het kiezen van de juiste afbeeldingen voor blogs of uw website kan de populariteit ervan verhogen of verlagen. Maar veel bloggers of webdesigners vinden het een enorme uitdaging om stockfoto's te vinden en te gebruiken. Het vinden van de juiste stockfoto is een hele kunst en gaat verder dan alleen het zoeken naar een afbeelding.

Juist daarom kiezen veel mensen niet voor beeldbanken en stockfotobureaus. Het idee om door duizenden foto's te moeten bladeren, de koopopties van stockfoto's door te nemen en de juiste afbeeldingen voor blogs te vinden kan overweldigend lijken. Maar even de tijd nemen om inzicht te krijgen hoe deze beeldbanken werken kan u juist veel voordelen opleveren.

Als u weet hoe u stockfoto's kunt gebruiken, laat ze dan voor u werken in plaats van ze als tijdverspiller te zien, omdat ze uw lezerspubliek kunnen vergroten, uw lezers kunnen betrekken en u meer tijd kunt besteden aan andere facetten van uw blog en website. En dit is nog maar het begin, want u kunt stockfoto's gebruiken als marketing afbeeldingen en voor succesvolle Google-advertenties.


Afbeeldingen voor blogs zoeken bij beeldbanken kan u inspireren

afbeeldingen voor blogs en websites“Ik heb dit al zo vaak meegemaakt. Ik heb een idee in mijn hoofd van welke foto ik nodig heb om mijn ideeën over te brengen. De verschillende zoekopdrachten met trefwoorden leveren mij niets op dat ook maar in de buurt komt van mijn idee van de perfecte stockfoto voor mijn blog. Ik raak gefrustreerd en geïrriteerd en kan geen foto's meer zien.  Ik geef het op.” Komt u dit bekend voor? Dan hebben we de volgende suggesties voor u:

Als u op Google zoekt, is het belangrijk de juiste zoektermen te gebruiken. Voor het vinden van de perfecte afbeeldingen voor blogs en websites geldt precies hetzelfde. U kunt zich een weg banen door de stockfoto's en vindt stockfoto's die interessant voor u zijn, beeldmateriaal dat u inspireert en afbeeldingen die niet eens in de buurt komen van wat u voor ogen heeft, maar die u voor uw blog kunt gebruiken.

Het verfijnen van uw zoekopdracht is een goed idee en zorgt ervoor dat u veel minder tijd kwijt bent aan het beoordelen van een groot aantal foto's. Met de zoekterm “hond” krijgt u een zoekresultaat van 100.000 verschillende afbeeldingen. Als u een spelende witte hond invoert (bijvoeglijk naamwoord, zelfstandig naamwoord, werkwoord) dan hoeft u misschien maar 500 foto's te bekijken.

“Kijk ik naar de gepresenteerde afbeeldingen, dan krijg ik inspiratie van de verschillende concepten die de stockfoto's laten zien. Hoewel ik een beeld had van ‘een witte herdershond met een paarse halsband met een bot in zijn bek', kwam ik uit bij een kleine hond met een groot stuk speelgoed in zijn bek en gebruikte ik deze foto om klanten te laten zien dat groter niet altijd beter is… of iets in die strekking. Mijn beoordeling van de 500 weergegeven foto's inspireerde mij tot extra waardevolle content”.


Gebruik thematische stockfoto's voor uw pagina's “over ons”, uw bedrijf of klant

Thematische foto's in delen van uw blog en website waar normaliter persoonlijke foto's worden gebruikt, kunnen een thema voor uw blog of website creëren.

afbeeldingen voor blogs en websites

Het kan handig zijn om op deze pagina's een activiteit, een concept of idee te laten zien en stockfoto's te gebruiken die uw waarden, uw motto of uw standpunt weergeven. Menigeen heeft stockfoto's van mensen gebruikt, waarvan de lezer ziet of weet dat u dit niet zelf bent. Als u geen foto van uzelf wilt gebruiken, gebruik dan een afbeelding zonder een model en presenteer uzelf door middel van een thema. Lezers kunnen zich niet identificeren met een model op uw website of op uw pagina's.  Het gevolg zal zijn dat de lezer zich niet kan identificeren met uw blog of website als u een stockfotomodel als uw profielfoto kiest.

U kunt de foto's van bijvoorbeeld de beste stockfoto topmodellen ter wereld natuurlijk wel gebruiken om diensten of producten op uw site te promoten.


Maak een goed gebruik van stockfoto's van mensen

stockfoto's voor blogs en websites

Als u afbeeldingen met mensen op uw website of blog wilt gebruiken, gebruik dan het gezicht van de persoon of personen op de foto om de lezer te wijzen of te leiden naar een deel van de tekst of de kop van de tekst. De blik van de persoon die de foto staat zal de lezers aanmoedigen om precies te kijken waar u wilt dat ze kijken.

Dit is vergelijkbaar met het voorbeeld dat als een persoon op straat loopt en omhoog kijkt, ook alle andere voetgangers omhoog kijken om te zien waar deze persoon naar kijkt. Het is suggestief en stockfoto's waarop personen staan afgebeeld kunnen worden gebruikt om deze suggestieve blik te stimuleren. In onze lijst met beste beeldbanken vindt u gegarandeerd de beste afbeeldingen tegen de voordeligste prijzen en voorwaarden.


Afbeeldingen voor blogs kunnen lezers trekken en een gedachte overbrengen

stockfoto's voor blogs en websitesMensen zoeken het internet af. Ze doen dit snel en stoppen als iets opvalt en hun aandacht trekt. Met een stockfoto kan de aandacht van de lezer worden getrokken van de foto naar de kop, en van de kop naar de inhoud. Probeert u een moeilijk concept uit te leggen of een moeilijk onderwerp onder de aandacht te brengen, dan kan een stockfoto de lezer naar uw digitale media trekken.

Past u deze strategie toe, zorg er dan voor dat de afbeelding uw onderwerp versterkt, relevant is en een doel heeft in uw digitale media. Als u een stockfoto van een schattige puppy laat zien om uw lezers te interesseren, maar uw artikel gaat over het schoonmaken van gootstenen in de keuken, dan zal het loskoppelen van de verbinding een lezer wantrouwig stemmen over uw vermogen om nuttige en nieuwswaardige informatie te geven.


Kopen en op welke manier kopen, dat is de vraag!

Op de vraag naar het gebruik van stockfoto's en afbeeldingen voor blogs of hun webpagina is de reactie niet zelden: ‘te duur', of ‘ik begrijp de sites van de beeldbanken niet', of soms ‘wat is stockfotografie?’ of ‘Waarom zou ik stockfoto's gebruiken?

afbeeldingen voor blogs en websitesDe onduidelijkheid zit ‘m niet in de websites van de beeldbanken, maar in wat mensen verstaan onder het publieke domein. Veel nieuwe bloggers die geen studie grafische vormgeving of journalistieke opleiding hebben gevolgd en die zich niet bewust zijn van de auteurswetten die afbeeldingen op het internet beschermen, denken dat ze tijd en kosten kunnen besparen door een Google-zoekopdracht te doen en een ‘gratis foto' te gebruiken om hun blog te perfectioneren. Zij denken dat het internet een publiek domein is en dat alle beeldmateriaal gratis is.

Dit is helaas niet juist, zoals u ook in het artikel over de gevaren van gratis afbeeldingen kunt lezen.  Alle afbeeldingen op het web zijn auteursrechtelijk beschermd, tenzij er duidelijk vermeld staat dat de afbeelding tot het publieke domein behoort.

Als we de kosten van een inbreuk op auteursrecht vergelijken met de kosten van een stockfoto, (of gewoon de pijnlijke beschuldiging van het gebruik van een afbeelding waarvoor u geen rechten heeft), dan blijkt dat u al een stockfoto voor minder dan €1,- kunt verkrijgen.

De opties voor het kopen op stockfoto websites kunnen in eerste instantie overweldigend lijken.  Volg daarom deze handleiding als richtlijn. Als u één foto per week koopt, dan kunt u heel simpel credits kopen op één van de websites van de diverse beeldbanken of stockfotobureaus. U kunt beginnen met hun basis creditpakket en dit aanvullen als u zich vertrouwd voelt met hun opties voor de aankoop van credits.  U hoeft de eerste maanden geen abonnementen, bedrijfsaccounts of andere bulk aankopen te doen. iStock, Dreamstime, Adobe Stock en Photocase hebben allemaal voordelige creditpakketten voor beginners.

Meer nuttige suggesties over de keuze tussen credits en abonnementen vindt u hier.

Ook hebben we voor wie meer duidelijkheid wil over het veilig gebruik van afbeeldingen en illustraties onze nieuwe complete handleiding voor stockfotografie samengesteld.


Doe uw voordeel met stockfoto's

stockfoto's voor blogs en websitesWat tijd investeren om een goed inzicht te krijgen in de werking van de stockfotografie en de stockfotobureaus die beeldmateriaal verkopen, zullen u op termijn tijd en geld besparen. Stockfotografie kan u als schrijver inspireren en het aantal geïnteresseerden voor uw blog of website vergroten. Probeer het eens.  Vind de perfecte afbeeldingen voor blogs en websites en vergroot uw succes.

Neem vandaag nog een gratis abonnement van Adobe Stock of profiteer van 10 gratis foto's van Shutterstock en ontdek hoe stockfotografie werkt en hoe u er uw voordeel mee kunt doen. Zo komt u heel goedkoop aan uw afbeeldingen voor blogs.

Hebt u voor uw blog of website typische Nederlandse afbeeldingen nodig? Bekijk dan ons overzicht met Nederlandse beeldbanken, met onder andere de Nationale Beeldbank!

Wilt u aan uw creatieve of commerciële projecten video’s toevoegen? Bekijk dan ons overzicht met de 21 beste websites voor videomateriaal.

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo