Canva statistieken: De ontwerpgigant in cijfers

Canva Logo

Canva is een heel populaire onderneming die tien jaar geleden de markt voor grafische ontwerptechnologie op zijn kop zette met de lancering van een gebruiksvriendelijke online beeldbewerker met als doel grafisch ontwerp voor iedereen toegankelijk te maken.

Met de reputatie de “ontwerptool voor niet-ontwerpers” te zijn, heeft Canva nu zowel een bewerkingsprogramma voor afbeeldingen als voor video's met eenvoudige maar krachtige “drag and drop” functionaliteit, een enorme bibliotheek met stockfoto's, stockvideo's, illustraties, pictogrammen en meer, plus veel professioneel ontworpen sjablonen en een scala aan handige functies om het ontwerpproces zo simpel en snel mogelijk te maken. Voor meer informatie, bekijk onze Canva review.

Dit zich snel ontwikkelende en enorm succesvolle bedrijf – dat in 2018 de “unicorn”-status bereikte (het overschrijden van de grens van 1 miljard dollar waarde) – is particulier eigendom, maar we hebben toegang tot enkele belangrijke cijfers die ons helpen beter te begrijpen wat ze doen en waarom ze zo populair zijn.

Onze Canva statistieken zijn gebaseerd op gegevens die door het bedrijf zijn gedeeld op de Canva nieuwspagina en in andere nieuwsmedia – waarvan je de links en vermeldingen aantreft in dit rapport – en op onze eigen analyse na een aantal jaren nauwe samenwerking met Canva. Toch kunnen we geen garanties bieden over de cijfers en Canva statistieken die we hier delen. Zij zijn uitsluitend ter informatie.

Dan zijn hier de belangrijkste Canva statistieken zodat je weet hoe Canva ervoor staat:

Canva statistieken tabel

ConceptInfo
Opgericht in 2012
OprichtersMelanie Perkins, Cliff Obrecht, Cameron Adams
HoofdkantoorSydney, New South Wales, Australië
BedrijfsstatusParticulier
Netto waarde$ 40 miljard (2021)
Financieringen$ 572,6 miljoen (2022)
Omzet$ 1 miljard + (geschat voor 2022)
Actieve gebruikers75 miljoen (2021)
Abonnees5 miljoen (2022)
Omvang collectie100+ miljoen afbeeldingen, video's en grafische elementen (2022)
Medewerkers2,500+ (2021)
Dochterondernemingen5

Nu kunnen we ons verdiepen in alle beschikbare Canva statistieken kunnen we het bedrijf echt leren kennen:

Canva statistieken financiële situatie: Wat we weten

Canva Inc. is zoals gezegd een particuliere onderneming, waardoor de financiële Canva statistieken waar wij toegang toe hebben niet zo rijk zijn als die van andere beursgenoteerde sites. De beperkte cijfers waarover we beschikken zijn echter vrij indrukwekkend. Kijk maar eens:

Canva netto waarde

Volgens Smartcompany.com bedraagt de recentste waardebepaling van Canva 40 miljard dollar in het laatste kwartaal van 2021. Dit enorme bedrag is nog indrukwekkender als je bedenkt dat slechts een paar maanden daarvoor, in april 2021, Forbes meldde dat de waarde minder dan de helft daarvan bedroeg, namelijk 15 miljard dollar. Verder was het bedrijf medio 2020 volgens dezelfde bron $6 miljard waard.

Doordat Canva een bedrijf is dat in minder dan twee jaar met 666% is gegroeid, kunnen we zeggen dat het meer dan een ontwerpgigant is.

Deze exponentiële groei wordt in onderstaande grafiek weergegeven:

Canva statistieken

Ter informatie: eerder dit jaar berichtte SmartCompany dat twee van Canva's medeoprichters, Melanie Perkins (CEO) en Cliff Obrecht (COO) in de top tien van The Australian's Richest 250-lijst zijn opgenomen, met elk een vermogen van 15,89 miljard dollar. Perkins en Obrecht zijn ook met elkaar getrouwd.

Canva financiering

Volgens Crunchbase heeft deze onderneming door de jaren heen sinds haar oprichting een bedrag van 572,6 miljoen dollar bijeengebracht. De totale bedragen van bepaalde financieringsrondes zijn niet bekendgemaakt, maar de meeste wel. Bekijk de details:

Datum en concept financieringAantal investeerdersAangetrokken bedrag
2013 (Start)Niet bekendgemaakt$ 6,6 miljoen
2015 (Serie A)6$ 15 miljoen
2015 (Serie A)1Niet bekendgemaakt
2016 (Serie B)2$ 15 miljoen
2016 (Serie B)1Niet bekendgemaakt
2018 (Serie C)3$ 40 miljoen
mei 2019 (serie D)4$ 70 miljoen
oktober 2019 (Serie E)6$ 85 miljoen
2020 (onderneming)6$ 60 miljoen
april 2021 (onderneming)4$ 71 miljoen
september 2021 (onderneming)9$ 200 miljoen

Canva omzet

Hoeveel geld Canva verdient is een van de dingen die niet vaak en niet al te uitvoerig openbaar worden gemaakt.

Uit een artikel van FastCompany blijkt dat de onderneming in 2022 meer dan 1 miljard dollar aan inkomsten verwacht.

Wij bezitten echter geen specifieke cijfers over de kosten van hun inkomsten of hun nettowinst.

Canva statistieken gebruikers: Gratis en Pro

Een aspect waar de onderneming wel meer op ingaat is het gebruikersbestand van Canva, en de mate waarin zij het platform gebruiken.

Ze rapporteerden in 2021 een recordaantal van 75 miljoen actieve gebruikers per maand uit 190 landen. Maar dat aantal wordt verdeeld tussen de gebruikers van het gratis plan en de Pro-abonnees. Hier zie je de verdeling:

Type gebruikerAantal
Maandelijkse actieve gebruikers75 miljoen
Betaalde abonnees (van Canva Pro)5 miljoen

Een ander interessant gegeven is dat ongeveer 85% van de Fortune 500-bedrijven over de hele wereld op de een of andere manier Canva gebruiken.

We weten ook dat er studenten en leraren zijn die het platform gebruiken, met inbegrip van jonge studenten en kinderen die leuke projecten doen op Canva.

Weet je niet zeker welk type Canva-gebruiker je moet zijn, bekijk dan onze Canva gratis versus betaald vergelijking.

Om de proef op de som te nemen, kun je deze exclusieve, uitgebreide gratis proefversie van Canva Pro gebruiken om de premium service 45 dagen lang gratis te gebruiken!

Ben je klaar om Pro te worden, pak dan onze speciale Canva Pro couponcode en bespaar op je abonnement! (Deze coupon is tijdelijk niet beschikbaar – kom later terug!)

Canva ontwerp en Canva website

En al deze 75 miljoen gebruikers zijn online op Canva om iets te ontwerpen, toch? Dat klopt helemaal volgens hun statistieken over het maken van ontwerpen:

  • Alleen al in 2021 zijn er met Canva 3,5 miljard ontwerpen gemaakt.
  • In totaal zijn er sinds de lancering op het platform 8 miljard ontwerpen gemaakt.
  • Op dit moment worden er gemiddeld 150 ontwerpen per seconde gemaakt op Canva, waarvan 23 op hun mobiele apps.

Omvang Canva-bibliotheek: Groeiende collectie afbeeldingen

De Canva-website brengt gebruiksvriendelijke ontwerptools en bestanden met stockmedia samen, zodat gebruikers op één plaats visuele content kunnen creëren. De collectie stockmedia van Canva is sinds haar oprichting exponentieel gegroeid.

Dankzij een mix van eigen content en content afkomstig uit overnames (waarover je hieronder meer informatie vindt) telt de Canva-site in 2022:

  • Meer dan 100 miljoen stockfoto's, video's en grafische elementen
  • Meer dan 75 miljoen daarvan zijn premium bestanden, toegankelijk met een Canva Pro-abonnement of via aankoop op aanvraag.
  • Meer dan 610.000 professionele sjablonen, waarvan meer dan 350.000 premium.

Het is beslist een uitgebreide catalogus! En het omvat ook een groot aantal categorieën en thema's, zodat het zeker nuttig is voor het maken van jouw ontwerpen.

Voor meer informatie over het aanbod van Canva en het gebruik ervan, bekijk onze gedetailleerde Canva Pro licentieanalyse!

Canva medewerkers: Snel groeiend wereldwijd team

Wat het aantal medewerkers betreft, tonen de Canva statistieken aan dat ze een groot netwerk van medewerkers hebben op verschillende locaties in de wereld.

Op dit ogenblik werken meer dan 2.500 Canva-medewerkers vanuit de hele wereld, maar hoofdzakelijk op vier fysieke locaties: het hoofdkantoor in Sydney, Australië (het thuisland van Canva), de kantoren in Manilla op de Filipijnen, de kantoren in Beijing in China en de twee kantoren in Texas en Californië in de Verenigde Staten.

Interessant is dat zij hun team in 2021 hebben verdubbeld en alleen al dat jaar meer dan 1.250 werknemers hebben aangetrokken.

Canva statistieken overnames en investeringen: Strategische producten en diensten

Gedurende de afgelopen vijf jaar heeft Canva in totaal 6 ondernemingen overgenomen (bron: Crunchbase). Het bedrag dat daarmee gemoeid is, is echter niet bekendgemaakt. Bekijk de volledige lijst hieronder:

OndernemingJaar van overname
Zeetings2018
Pexels2019
Pixabay2019
Kaleido2021
Smartmockups2021
Flourish2022

Op het moment dat we dit schrijven zijn 5 van deze 6 overgenomen bedrijven nog steeds actief op hun zelfstandige websites, als dochterondernemingen van Canva. De enige die niet langer een eigen website heeft is Zeetings, dat “Canva Presentations” is geworden, een onderdeel van het Canva-pakket.

De onderneming heeft dit jaar ook haar eerste kapitaalinvestering gedaan door deel te nemen aan een startkapitaalronde voor software startup Calven. Volgens Financial Review ging het in totaal om 6,8 miljoen dollar van meerdere bekende investeerders, maar hoeveel daarvan door Canva is ingebracht, is niet bekendgemaakt.

Canva mijlpalen: indrukwekkende tijdlijn

Ter afsluiting van dit overzicht van Canva statistieken in cijfers vinden we het nuttig om te kijken hoeveel relevante mijlpalen de onderneming in haar bijna tienjarig bestaan heeft gerealiseerd:

En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Veelgestelde vragen Canva statistieken

Waarom is Canva zo succesvol?

Canva boekte zo'n groot succes omdat ze de sector ontregelden met een nieuw concept in grafische ontwerpsoftware dat een tot dan toe onbeantwoorde behoefte bij gebruikers wegnam, en wel op een eenvoudige, efficiënte manier… en gratis. De continue uitbreiding van diensten en de kenmerkende jonge en bruisende energie van het bedrijf dragen ook bij aan hun succes.

Hoeveel mensen gebruiken Canva wereldwijd?

Uit hun laatste rapport blijkt dat meer dan 75 miljoen mensen uit 190 landen Canva gebruiken en dat alleen al in het afgelopen jaar meer dan 3,5 miljard ontwerpen zijn gemaakt met Canva – gemiddeld 150 ontwerpen per seconde.

Wat zijn de sterke punten van Canva?

  • De kern van Canva is dat het gebruiksvriendelijk is, dat er geen ervaring met ontwerpen voor nodig is, en dat het snel kan worden geleerd.
  • Minstens zo belangrijk is dat ze veel handleidingen en instructies bieden, zodat je als je wilt ook echt veel kunt leren over ontwerpen en je resultaten geleidelijk kunt verbeteren.
  • Tenslotte hebben ze alles wat je nodig hebt om de mooiste beelden te maken (een beeldbewerker, ontwerpsjablonen, stockfoto's, graphics, kleurenpaletten, lettertypes, enz.) op één website.

De Canva statistieken waarover we beschikken zijn een getrouwe weerspiegeling van de enorme populariteit onder gebruikers. Van kleine tot grote bedrijven, van particulieren die leuke video's maken voor de verjaardag van een geliefde tot freelancers die sociale-mediaposts ontwerpen voor hun nieuwe bedrijf, iedereen kan bij Canva terecht om zijn ideeën tot leven te brengen.

Wat denk je van deze cijfers? Ben je onder de indruk van het enorme succes van Canva?

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo