Canva vs Piktochart: Ontdek het ideale grafische ontwerpprogramma voor uw projecten

Bij het zoeken naar een grafisch ontwerpprogramma dat voldoet aan de vele visuele behoeften van je bedrijf, zullen Canva en Piktochart zeker als opties opduiken. En het kan een uitdaging zijn om het juiste programma te kiezen voor jouw specifieke behoeften.

In deze vergelijking tussen Canva vs Piktochart zullen we de voor- en nadelen van beide tools onderzoeken, zodat je een duidelijk inzicht krijgt in de mogelijkheden van elk van de beide programma's en makkelijker een keuze kunt maken.

In het kort: Vergelijking tussen Canva en Piktochart

Canva is een prima keuze voor wie allerlei soorten beeldmateriaal voor contentmarketing, van berichten op sociale media tot nieuwsbrieven en banners, op één plek wil maken, ongeacht vaardigheidsniveau of beoogd gebruik.
Piktochart is een betere keuze als je een professional bent en alleen infographics en presentaties wilt maken voor je bedrijf.
Een combinatie van deze twee is een goed idee: gebruik Canva voor creatieve marketingmaterialen, maar gebruik Piktochart als je krachtigere infografieken nodig hebt voor bedrijfsmatige communicatie.

Dit zijn de hoofdpunten

Belangrijkste verschillen Canva vs Piktochart

Canva Logo

Canva is een alles-in-één online programma waarmee je alle soorten visuele (en zelfs alleen geschreven) creatieve content kunt maken. Op het platform vind je een grote selectie sjablonen voor sociale media, zoals omslagfoto's en profielfoto's voor Facebook, quotes en headers voor Twitter en sjablonen voor berichten op Facebook, waarmee je eenvoudig professioneel uitziende ontwerpen kunt maken. De vele sjablonen omvatten flyers, posters, uitnodigingen, presentaties en zelfs webdesign.

In aanvulling hierop biedt Canva ook verschillende manieren om de gevarieerde sjablonen op eenvoudige wijze aan te passen. Met het tekstprogramma kun je lettertypen, groottes en kleuren aanpassen en effecten gebruiken, zodat afbeeldingen je merk echt representeren. Canva biedt toegang tot stockfoto's, pictogrammen, grafische elementen en meer om je projecten meer visuele kracht te geven. Bovendien is het dankzij de Canva video-editor heel eenvoudig om je multimedia-inhoud uit te breiden met professionele video's, terwijl de generatieve AI-programma's en samenwerkingsfuncties het echt een veelzijdige oplossing maken om met minimale inspanning eenvoudige en complexe ontwerpen te maken.

Meer informatie vind je in onze Canva recensie.
piktochart logo

Piktochart is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor het visualiseren van data en infographics. De tool heeft geavanceerde ontwerpsjablonen voor dit soort grafische beelden. Er zijn nu ook opties om beeldmateriaal te maken zoals uitnodigingen of banners en het voegt ook generative AI toe. De sterke kant is echter nog steeds het maken van infografieken en de focus op hulpmiddelen voor datavisualisatie stelt gebruikers in staat om complexe gegevens op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier te presenteren. Het is een fantastische oplossing voor zakelijke communicatie en educatieve content.

Vergelijking Canva vs Piktochart door ze naast elkaar te zetten

Canva en Piktochart zijn krachtige ontwerpprogramma's die inspelen op verschillende behoeften. Door ze naast elkaar te leggen, kun je de unieke functies en sterke punten van beide hulpmiddelen ontdekken, zodat je kunt bepalen wat de beste optie is voor het creëren van schitterende ontwerpen.

Gebruiksgemak

canva vs piktochart
De ontwerpinterface van Canva

Het gebruiksgemak is een kernwaarde van Canva en dat blijkt. Dit platform is gericht op toegankelijkheid voor niet-ontwerpers zonder speciale kennis, zodat de gebruiksvriendelijkheid ongekend is. De interface van Canva is eenvoudig en intuïtief. Dankzij de functionaliteit van drag-and-drop en vooraf ontworpen sjablonen maakt Canva van ontwerpen een makkie, zowel voor beginners als voor ervaren ontwerpers.

De lay-out van het platform is niet alleen schoon en toegankelijk, maar bevat ook pop-up instructies om je workflow te begeleiden. Bovendien bevat het gedeelte “Leren” tutorials om je te helpen de functies van Canva onder de knie te krijgen. Onlangs heeft Canva ook nog AI geïntroduceerd in de vorm van Magic Edits en een virtuele ontwerpassistent, die erg handig zijn als je geen idee hebt waar je moet beginnen.

Canva ontwerpinterface
De ontwerpinterface van Piktochart

Piktochart streeft er ook naar om een gebruiksvriendelijk platform te bieden voor het maken van overtuigende beelden, ongeacht je vaardigheidsniveau. De interface van het platform is rechttoe rechtaan en gebruiksvriendelijk en heeft een groot aantal aanpasbare sjablonen, afbeeldingen, grafieken en pictogrammen om gegevens in boeiende en begrijpelijke beelden om te zetten.

Alhoewel het veel makkelijker te gebruiken is dan Photoshop of Illustrator, kan er voor het maken van professioneel uitziende infographics wat oefening nodig zijn.

Canva vs Piktochart – vergelijking van de functies

Hoewel Canva en Piktochart meerdere vergelijkbare functies en mogelijkheden hebben, zijn er ook unieke functies en sterke punten. We gaan eens kijken.

canva ontwerpen

Canva heeft diverse functies waardoor het populair is voor het maken van afbeeldingen en ontwerpen. Tot de belangrijkste functies behoren:

 • Gebruiksvriendelijke interface: Canva werkt met een intuïtieve en overzichtelijke interface waarmee het voor iedereen gebruiksvriendelijk is, wat het vaardigheidsniveau ook is. Het is mogelijk om afbeeldingen en video's te bewerken zonder enige voorgaande ervaring en zonder dat je nieuwe vaardigheden hoeft te leren.
 • Groot aanbod sjablonen: Het heeft een uitgebreide collectie aan te passen sjablonen voor verschillende categorieën. Met gemak kun je afbeeldingen voor sociale media, presentaties, posters en nog veel meer maken.
 • Uitgebreide verzameling ontwerpelementen: Canva geeft toegang tot een uitgebreide reeks ontwerpelementen, inclusief afbeeldingen, pictogrammen, illustraties, lettertypes en meer, om gebruikers in staat te stellen in het oog springende ontwerpen te creëren, van sociale media afbeeldingen tot beelden voor websites, allemaal op dezelfde pagina.
 • Functies voor samenwerken: Met Canva kun je je ontwerpen met anderen delen, wat het een uitstekende tool voor teamsamenwerking maakt.
 • Branding tools: Canva heeft de Brand Kit die gebruikers in staat stelt om merkconsistentie te behouden door automatisch merkkleuren, logo's en lettertypen te gebruiken voor alle ontwerpen.
 • Magic Tools: Met behulp van AI heeft Canva een toenemend aantal functies die ingewikkelde of eentonige taken in het ontwerpproces automatiseren. Van het formaat van afbeeldingen wijzigen tot het verwisselen van achtergronden en het bewerken van objecten in foto's, het kan allemaal met één muisklik.
 • Opties voor afdrukken en delen: Canva voorziet in diverse opties voor delen en afdrukken, met inbegrip van de mogelijkheid om ontwerpen in verschillende formaten te downloaden, afbeeldingen met transparante achtergronden te downloaden, ze te delen op sociale media en zelfs drukwerk te bestellen, zoals visitekaartjes en flyers.
https://piktochart.com/nl/

Wat Piktochart betreft: het biedt ook een aantal handige functies waarmee iedereen met gemak kan ontwerpen. Dit zijn de beste:

 • Gebruiksvriendelijke interface: Piktochart beschikt over een gebruiksvriendelijke interface, die zelfs voor beginners makkelijk te gebruiken is. De interface is eenvoudig en intuïtief, zodat gebruikers elementen naar het canvas kunnen slepen, het formaat kunnen aanpassen en hun positie zonder problemen kunnen wijzigen. Onlangs is Piktochart uitgebreid met de mogelijkheid om video's te maken.
 • Naar wens aan te passen sjablonen, afbeeldingen, grafieken en pictogrammen: Piktochart beschikt over een groot aantal geweldige sjablonen, afbeeldingen, grafieken en pictogrammen die kunnen worden aangepast aan je merk en stijl. Er is een ruime keuze aan vooraf ontworpen elementen of je kunt je eigen afbeeldingen en grafieken uploaden om infografieken te maken die aan jouw wensen voldoen. De aanpassingsopties zijn niet zo gevarieerd, maar nog steeds erg nuttig.
 • Een uitgebreide reeks ontwerpopties: Piktochart heeft een groot aantal ontwerpopties, zoals verschillende kleurenschema's, lettertypen en lay-outs. De gebruiker kan kiezen uit diverse ontwerpopties om grafieken te creëren die zowel uniek als aantrekkelijk zijn.
 • AI voor het omzetten van gegevens in aantrekkelijke visuals: Met Piktochart kun je gegevens omzetten in aansprekende beelden die begrijpelijker zijn door alleen de gegevens te beschrijven en suggesties te krijgen voor professionele sjablonen die je kunt aanpassen.
 • Professioneel uitziende infografieken: De ontwerpen die met Piktochart kunnen worden gemaakt, zijn van hoge visuele kwaliteit en geschikt voor presentaties, rapporten en andere doeleinden in een professionele context.
 • Tools voor samenwerking in teamverband: Piktochart heeft toepassingen voor samenwerking die teams in staat stellen om samen aan projecten te werken. De gebruikers kunnen hun ontwerpen delen met anderen, samenwerken aan projecten en feedback geven om zo tot een eindproduct van de hoogste kwaliteit te komen.

Canva vs Piktochart – gratis versies en prijsinformatie

canva vs pktochart

Canva is verkrijgbaar in een gratis versie met gelimiteerde toegang tot vrijwel alle tools van de service en biedt een uitgebreide collectie met vele miljoenen gratis sjablonen, afbeeldingen, video's en andere ontwerpelementen, een basisfunctionaliteit voor delen en publiceren en 5 GB cloudopslag.

De gratis versie geeft de mogelijkheid om zoveel afbeeldingen te ontwerpen als je wilt en je kunt individuele Premium-elementen kopen en deze integreren in je ontwerp. Gebruikers met een beperkt budget kunnen al hun visuele behoeften oplossen met een gratis account zonder ooit te hoeven upgraden naar een betaald abonnement.

canva tools

De premium versie verleent toegang tot de beste functies. Om de volledige toegang tot de premium functies van Canva te krijgen, moet je een abonnement nemen op Canva Pro. Voor individuele gebruikers zijn er abonnementen vanaf € 11,99 per maand of € 109,99 per jaar – bekijk hier alle informatie over de prijzen van Canva. Met dit abonnement kun je alle premiumproducten van Canva (miljoenen betaalde sjablonen, stockfoto's en meer) onbeperkt downloaden met een geüpgradede Canva Pro-licentie.

Bovendien krijg je toegang tot alle exclusieve Premium-functies, zoals meerdere Brand Kits, een achtergrondverwijderaar en Magic Studio met generatieve AI en nog veel meer. Het Canva Pro-abonnement is ook inclusief 1 TB opslagruimte, geavanceerde opties voor samenwerken en publiceren, toegewijde klantenondersteuning en andere upgrades.

Er zijn ook abonnementen voor teams, non-profitorganisaties, studenten en docenten. Onze Canva gratis vs betaald vergelijking geeft antwoord op de vraag welke versie je het beste kunt gebruiken.

https://piktochart.com/nl/
Piktochart gratis functies
https://piktochart.com/nl/

Maar in tegenstelling tot de optie van Canva is de gratis versie van Piktochart met name geschikt voor nieuwe gebruikers die de software graag eerst willen testen voor ze een abonnement nemen. De gratis versie geeft een beperkte toegang tot de ontwerpfuncties en bronnen, 100MB opslag en er is een beperking van 5 ontwerpen en 2 downloads per maand.

Heb je meer opslag, downloads, projecten, folders of teamleden nodig dan waarin de gratis versie voorziet, kies dan voor het voordelige Pro-abonnement voor een prijs van $29 per maand of $168 per jaar. Met een Pro-abonnement kun je beschikken over een onbeperkt aantal ontwerpen en downloads, onbeperkte toegang tot grafische bibliotheken met miljoenen elementen en een paar exclusieve functies, zoals sjablonen met een merknaam of transparante achtergronddownloads, samen met een upgrade naar opslagruimte (100 GB) en meer.

De service is ook beschikbaar voor zakelijke, non-profit en educatieve abonnementen.

Canva vs Piktochart: voor- en nadelen

Canva en Piktochart zijn twee populaire programma's voor grafisch ontwerp met allerlei functies voor het maken van visuele content. Hier volgen een aantal voordelen en nadelen van elk platform:

Canva

Canva voordelen
 • Gebruiksvriendelijke interface met functionaliteit voor slepen en neerzetten en uitgebreide functies
 • Veel sjablonen voor sociale media, presentaties, marketingmateriaal en meer
 • Enorme collectie stockfoto's, illustraties en grafische beelden
 • Functies voor samenwerking bij teamprojecten
 • Mobiele app waarmee je onderweg kunt ontwerpen
Canva nadelen
 • Sommige functies zijn alleen toegankelijk met de betaalde PRO-versie
 • De infografieken en datavisualisatie-elementen zijn minder goed dan die van Piktochart

Piktochart

Piktochart voordelen
 • Een scala aan professionele sjablonen voor het maken van infographics, presentaties en rapporten
 • Aanpasbare afbeeldingen en bibliotheek met pictogrammen
 • Keuze uit een groot aantal verschillende soorten kaarten
 • Samenwerkingsprogramma's voor teamprojecten
Piktochart nadelen
 • Een beperkt aantal sjablonen voor content voor sociale media en marketingmateriaal
 • Minder gebruiksvriendelijke interface dan Canva, en dat beïnvloedt de ontwerpervaring
 • De gratis versie heeft beperkte toegang tot ontwerpfuncties en projecten/downloads

Canva vs Piktochart – ze hebben allebei hun sterke en minder sterke punten, maar het zijn allebei geweldige programma's voor het creëren van visuele content. De keuze hangt uiteindelijk af van je specifieke behoeften en voorkeuren.

Canva vs Piktochart – Veelgestelde vragen (FAQ)

We zullen kort een aantal veelgestelde vragen over Canva en Piktochart beantwoorden.

Wat is er beter dan Canva?

Er zijn meerdere goede alternatieven voor Canva, zoals Adobe Spark of Shutterstock Creative Flow. Je kunt deze andere programma's proberen voor verschillende ontwerpbehoeften.

Is Canva beter dan Crello?

De keuze is afhankelijk van je specifieke behoeften en budget. De betaalde plannen van Canva hebben meer geavanceerde functies, terwijl de betaalde plannen van Crello voordeliger geprijsd zijn. Overweeg daarom wat je wensen en budget zijn om te bepalen welk platform het beste bij je past.

Gebruiken professionele ontwerpers Canva?

Professionele ontwerpers gebruiken Canva meestal niet om beeldmateriaal te maken, omdat het meer gericht is op niet-ontwerpers en niet de diepgang en veelzijdigheid heeft van professionele ontwerpsoftware zoals Adobe Creative Cloud. Professionele ontwerpers gebruiken Canva daarentegen wel om eenvoudigere ontwerptaken op te lossen, zoals het maken van berichten voor sociale media, omdat het een snelle, eenvoudige maar effectieve tool is.

Wat zijn de speciale kenmerken van Canva en Piktochart?

Canva is gespecialiseerd in een alles-in-één ontwerpoplossing, terwijl Piktochart zich richt op het maken van aantrekkelijke infographics. Beide platforms voldoen aan verschillende ontwerpbehoeften.

Wat voor gebruikservaring bieden Canva en Piktochart?

Canva is gebruiksvriendelijk voor beginners, terwijl Piktochart complexere functies heeft waarvoor enige beheersing nodig is. Kies Canva voor gebruiksgemak om ontwerpen te maken en Piktochart voor meer specifieke ontwerpbehoeften op het gebied van datavisualisatie.

Canva vs Piktochart – Welke moet ik kiezen?

Na onze vergelijking van Canva vs Piktochart komen we tot de conclusie dat het beste platform voor jou volledig afhankelijk is van je creatieve behoeften:

 • Kies Canva voor het ontwerpen van allerlei professioneel ogende afbeeldingen voor sociale media en marketingdoeleinden zonder kennis van grafisch ontwerp.
 • Kies voor Piktochart voor aantrekkelijke en hoogwaardige infographics, grafieken en meer voor je bedrijfspresentaties en rapporten.
 • Gebruik beide platforms samen en benut de sterke punten van elk platform, zodat je verzekerd bent van geweldige visuele content voor externe en interne communicatie.

Canva vs Piktochart – welke kies jij?

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo