Vind de perfecte fotoreiniger (image cleaner) voor je creatieve toolkit

Voor marketeers en sociale-mediamanagers is het belangrijk dat afbeeldingen van hoge kwaliteit je boodschap op een effectieve manier overbrengen. Toch kunnen er momenten zijn waarop een afbeelding moet worden verfijnd. Mogelijk is de afbeelding te rommelig of zie je afleidende, ongewenste objecten op de achtergrond.

Op dit punt komt een image cleaner (fotoreiniger) van pas – een krachtig hulpmiddel waarmee je snel je afbeeldingen naar een hoger niveau tilt door ongewenste elementen te verwijderen en andere essentiële bewerkingen uit te voeren om foto's op te schonen.

In dit artikel bespreken we wat een image cleaner is, wat deze doet en wat de beste apps zijn om je afbeeldingen snel en effectief bij te werken.

Wat is een fotoreiniger (photo cleaner)

Wat is een image cleaner precies? Het is simpel gezegd software of een app waarmee je online foto's op verschillende manieren kunt bewerken en manipuleren om ze op te schonen.

fotoreiniger op basis van ai

Bepaalde fotoreinigers zijn gespecialiseerd in het verwijderen van achtergronden, en soms beschikken ze ook over functies om objecten te verwijderen, terwijl andere een groot aantal functies bieden, zoals het verminderen van beeldruis, het corrigeren van belichting of helderheid, het wegwerken van rode ogen en oneffenheden op portretten, het scherper maken van oude foto's om ze duidelijker te maken en nog veel meer.

Met een image cleaner bespaar je veel tijd en moeite. Je hoeft niet langer urenlang handmatig een afbeelding te bewerken, maar kunt een image cleaner gebruiken om snel en makkelijk objecten te verwijderen en andere noodzakelijke aanpassingen te doen om ervoor te zorgen dat je foto's visueel aantrekkelijk en professioneel zijn – wat essentieel is als je afbeeldingen gebruikt voor commerciële doeleinden, omdat je een goede indruk moet maken op je doelgroep.

Wanneer en waarvoor een fotoreiniger gebruiken

Er bestaan tal van toepassingen voor een beeldreiniger bij het maken van beeldmateriaal voor marketing en sociale media. Je kunt een fotoreiniger onder andere gebruiken om automatisch de achtergrond van een productfoto te verwijderen, zodat het product beter opvalt.

Vind de perfecte fotoreiniger (image cleaner) voor je creatieve toolkit 2

Hiermee kun je ongewenste mensen verwijderen uit een groothoekopname, zoals toeristen verwijderen uit vakantiefoto's die je wilt gebruiken op de sociale media van je bedrijf.

Vind de perfecte fotoreiniger (image cleaner) voor je creatieve toolkit 3

Ideaal voor het verwijderen van ongewenste elementen zoals onvolkomenheden in de huid, beeldruis, onbedoelde lichtvlekken en andere verkeerde belichtingen in foto's die anders perfect zouden zijn, zodat je een foto krijgt die technisch perfect is en er visueel aantrekkelijk uitziet.

Het is de juiste tool om je foto's te verfijnen voordat je ze gebruikt, zodat elke foto zo mooi en aantrekkelijk mogelijk is.

Waarschuwing voor programma's om watermerken te verwijderen
Veel gebruikers zijn op zoek naar apps voor het verwijderen van watermerken uit afbeeldingen. Enkele van deze programma's adverteren met watermerkverwijderaars of voegen deze toe aan hun pakket. Watermerken op afbeeldingen worden echter vaak gebruikt om het auteursrecht aan te tonen, om diefstal van afbeeldingen te voorkomen of om aan te geven dat een afbeelding is verwerkt met een gratis account. In alle gevallen is het onwettig om het watermerk te verwijderen zonder toestemming van de persoon of het bedrijf dat het watermerk heeft geplaatst.

Als je bijvoorbeeld een watermerk van Shutterstock-foto's wilt verwijderen, moet je ervoor betalen om die bestanden te downloaden van de website van de beeldbank – en dat is de enige legale manier. Hetzelfde geldt voor het verwijderen van watermerken van Adobe Stock.

Wees er dus zeker van dat je rechtmatig te werk gaat voordat je een fotoreiniger gebruikt om een watermerk te verwijderen.

5 beste fotoreinigers (gratis & betaald)

Er zijn veel apps voor het opschonen van afbeeldingen op internet. Niet alle apps doen hetzelfde of werken op dezelfde manier. De beste maken gebruik van de nieuwste AI-technologie om eenvoudige maar effectieve beeldbewerkingen te automatiseren, met zeer goede resultaten.

Dit zijn enkele fotoreinigers / image cleaners die je zou kunnen overwegen:

Vind de perfecte fotoreiniger (image cleaner) voor je creatieve toolkit 4Stockphotos.com AI BG Verwijderaar” />

Stockphotos.com AI BG Verwijderaar

GRATIS*
*10 gratis verwijderingen – Exclusieve aanbieding
De BG Remover van Stockphotos.com werkt met slimme AI-technologie om in één klik achtergronden van foto's te verwijderen! Makkelijk, snel en zeer effectief.
Als extra bonus kun je de achtergrond van 10 foto's helemaal gratis verwijderen (normale aanbieding is 3 gratis verwijderingen) en een voordelig pakket voor het verwijderen van achtergronden kiezen om door te gaan met het bewerken van foto's met de beste resultaten!

Stockphotos.com BG Remover

BG remover logo

De BG Remover van Stockphotos.com is een AI-beeldreiniger die is ontwikkeld om automatisch achtergronden uit afbeeldingen te verwijderen met behulp van AI-technologie, zodat u tijd en moeite bespaart.

Het programma is zeer gebruiksvriendelijk en werkt snel: je uploadt gewoon een foto, drukt op de knop “achtergrond verwijderen” en binnen enkele seconden verwijdert de software automatisch de achtergrond van je foto. Je kunt het uitgeknipte resultaat vervolgens downloaden en gebruiken hoe je maar wilt. Super eenvoudig!

De BG Remover is gratis voor maximaal 3 foto's per gebruiker, en de gratis versie accepteert afbeeldingen tot een resolutie van 2.000px en het resultaat is maximaal 1.200px groot. Voor een grotere hoeveelheid afbeeldingen en een hogere resolutie moet je een pakket kopen, dat al vanaf € 4,90 voor 20 verwijderingen verkrijgbaar is.

Adobe Photoshop – Generatieve opvulling en AI-bewerkingen

Photoshop logo

Photoshop is professionele bewerkingssoftware voor foto's. Het is de favoriete app van veel professionele ontwerpers voor het bewerken van afbeeldingen. Maar wist je dat het op AI gebaseerde functies heeft waarmee je foto's in slechts een paar muisklikken kunt opschonen?

Ondersteund door Adobe Sensei-technologie gebruikt Photoshop al heel lang hulpmiddelen om ongewenste elementen bijna automatisch uit foto's te verwijderen. Met behulp van een penseel markeer je een geselecteerd gebied met het object dat je wilt verwijderen en de software doet de rest voor je.

Vind de perfecte fotoreiniger (image cleaner) voor je creatieve toolkit 5

Onlangs, in 2023, heeft Photoshop ook functies geïntegreerd die zijn gebaseerd op Adobe Firefly, de generatieve AI-technologie van het bedrijf waarmee je afbeeldingen kunt opschonen aan de hand van tekstinstructies. Generative Fill, bijvoorbeeld, is een Firefly-functie waarmee je ongewenste objecten kunt verwijderen, achtergronden kunt verwijderen en zelfs elementen in de compositie kunt aanpassen door het gewoon op te schrijven. Al deze AI-functies maken deel uit van je abonnement op Photoshop.

Je kunt Photoshop 7 dagen gratis proberen en daarna heb je verschillende prijsopties, afhankelijk van of je een abonnement neemt op alleen Photoshop, een abonnement op Fotografie of op alle Creative Cloud-apps. Hier zie je de beste Creative Cloud kortingen!

Photoshop proefversie

GRATIS €24,19 p/m
Krijg één week gratis toegang tot Adobe Photoshop. Gratis annuleren binnen de eerste 7 dagen
Met dit gratis proefabonnement op Photoshop krijgt u de eerste 7 dagen gratis toegang tot de nieuwste versie van Photoshop CC!
U kunt binnen 7 dagen zonder problemen opzeggen, of een abonnement nemen en gebruik maken van Photoshop voor slechts €24,19 p/m.

Canva Pro functies voor het opschonen van foto's

Canva Logo

Hoewel Canva Pro vooral een grafisch ontwerpprogramma is dat befaamd is om zijn eenvoudige interface en ongecompliceerde functionaliteit, bevat het ook verschillende snelle, AI-functies voor het bewerken van afbeeldingen, zoals Magic Erase, waarmee je automatisch achtergronden van afbeeldingen verwijdert, en Magic Edits waarmee je met een paar muisklikken een object uit een foto kunt selecteren en wissen. Met deze eenvoudige methode kun je van alles verwijderen, van niet-zo-goede achtergronden tot ongewenste tekst uit foto's.

Canva fotoreiniger

Deze functies zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden de mogelijkheid om een afbeelding mooi op te schonen met weinig tot geen moeite. Bovendien kunnen de afbeeldingen nog verder bewerkt worden met de vele andere handige fotobewerkingstrucs waarmee Canva kan werken.

Magic Erase en Magic Edit zijn uitsluitend beschikbaar voor gebruikers van Canva Pro, het premium betaalde abonnement. Maar voor € 6,49 per maand of € 54,99 per jaar (€ 4,58 per maand) en volledige, onbeperkte toegang tot alle functies en databases van Canva Pro om je visuele ontwerpen te voltooien, is het een zeer waardevolle investering.

Topaz Photo AI

Topaz Labs logo

Topas Labs presenteert Topaz Photo AI, een op AI gebaseerde fotoreiniger waarmee je op fantastische wijze ruis kan verwijderen, de scherpte van een onscherpe foto kan terugbrengen en de resolutie van foto's kan optimaliseren door ze te vergroten. Evenals bij een betere camera maakt Topaz Photo AI foto's die met de hulpmiddelen van voorheen gewoon niet mogelijk waren.

https://www.topazlabs.com/

Topaz Photo AI is heel gebruiksvriendelijk: Je sleept gewoon je afbeelding naar de app. Photo AI herkent nu de beeldgegevens en de aanwezige fouten in de foto en verbetert de foto automatisch zelf (maar je kunt ook een specifieke functie selecteren). Daarna geef je de verbeterde foto een naam, selecteer je een bestandsformaat en sla je hem op. (Bekijk hier de video).

De reguliere prijs voor Topaz Photo AI bedraagt € 199,-.

Fotor – AI fotoreiniger

Fotor logo

Fotor is een gratis online fotobewerker met een groot aantal functies, inclusief eenvoudige bewerkingstools, filters en effecten, ontwerpsjablonen en een AI-fotoreiniger.

Vind de perfecte fotoreiniger (image cleaner) voor je creatieve toolkit 6

Onder deze laatste vallen een automatische achtergrondverwijderaar en een magische objectverwijderaar. Het hulpmiddel voor het verwijderen van achtergronden is heel eenvoudig en wist de achtergrond van je geüploade afbeeldingen met één klik. De objectverwijderaar werkt ongeveer hetzelfde, maar geeft je een penseelgereedschap om de elementen te selecteren die je handmatig wilt wissen en ze met een enkele muisklik te verwijderen.

Fotor heeft een gratis versie, hoewel deze slechts beperkte functionaliteit biedt. Wil je de volledige capaciteit van deze image cleaner, dan heb je een betaald abonnement nodig (vanaf € 8,99 per maand). Daarbij kun je meer besparen als je bereid bent om een heel jaar vooruit te betalen. Plus, je kunt profiteren van een gratis proefversie van Fotor en de premium service drie dagen gratis uitproberen voordat je tot betaling overgaat.

Fotoreiniger – Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over image cleaners; kijk of die van jou er ook tussen staat!

Wat is het AI-tool voor het opschonen van afbeeldingen?

Diverse apps maken gebruik van geavanceerde algoritmes en neurale netwerken om het uiterlijk van een afbeelding te optimaliseren. De beste AI-programma's om foto's schoon te maken zijn Stockphotos.com BG Remover, Adobe Photoshop, Canva Pro, AI Image Denoiser en Fotor.

Kan AI een foto opschonen?

Ja. Met AI-technologie die wordt toegepast op beeldmanipulatie kan een foto succesvol en eenvoudig worden opgeschoond. Een AI-fotoreiniger kan mensen of objecten verwijderen, achtergronden wissen, ruis verwijderen, de helderheid of kleurschakeringen verbeteren en nog veel meer om een foto er perfect uit te laten zien.

Hoe kun je een foto opschonen?

Een foto opschonen wil zeggen dat je de imperfecties of afleidende of dissonante elementen verwijdert. Met dergelijke kunstgrepen voor het bewerken van afbeeldingen kun je je foto er technisch onberispelijk en visueel aantrekkelijk laten uitzien.

Voeg je favoriete fotoreiniger toe aan je werkproces

Met behulp van een image cleaner om je afbeeldingen te verbeteren, kun je beeldmateriaal creëren dat er echt uitspringt en je helpt je marketingdoelen te realiseren.

Kies er dus één die het beste past bij jouw behoeften en neem het op in je creatieve werkset.

Welke kies jij?

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo