Hoe kies ik de beste foto’s van gebouwen en monumenten?

Foto's van gebouwen en monumenten hebben betrekking op een belangrijk aspect van het leven van de mens: onderdak en richting in een geografische ruimte. Er bestaan dan ook talrijke subcategorieën en evenveel gebruiksmogelijkheden voor creatieve en op marketing gerichte afbeeldingen.

Met zo'n enorme keuze aan foto's van gebouwen en monumenten die u online bij Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock kunt vinden, kan het moeilijk zijn om te weten welke stijlen en soorten foto's u het best voor uw project kunt gebruiken.

We geven u hier een aantal praktische tips voor het selecteren van aansprekende afbeeldingen van gebouwen en monumenten.

Wilt u nu direct foto's van gebouwen en monumenten zoeken? Gebruik hiervoor de zoekfunctie hieronder.Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Laten we nu snel verder gaan.

Gebouwen en monumenten – de verschillen

Voor we ingaan op de beste afbeeldingen in deze categorie, zullen we kort de verschillen en overeenkomsten bespreken die ze relevant maken voor visuele toepassingen in branding en marketing.

Gebouwen zijn door de mens gemaakte constructies die zijn ontworpen om ons bescherming te bieden tegen de elementen. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten gebouwen, afhankelijk van de ruimte, het doel, het budget, de levensstijl, de geografische omstandigheden en de beschikbaarheid van materialen. Aangezien architectuur een vorm van kunst is, zijn er talloze ontwerpstijlen die van gebouwen artistieke kunstwerken maken en ze zelfs situeren in bepaalde tijdsperioden en bepaalde culturen.

Huizen, flats, werkplaatsen, magazijnen, winkels, galerijen, fabrieken, blokhutten… hoe sterk ze ook van elkaar verschillen, het zijn allemaal gebouwen. Een Jugendstil huis en een nieuw minimalistisch appartement lijken in niets op elkaar, maar ze dienen allebei hetzelfde doel (een thuis, een leefruimte).

Toch zijn er ook grote verschillen. Deze hebben betrekking op binnenhuisarchitectuur en interieurbeelden, die zich concentreren op de binnenruimten in gebouwen.

Monumenten en landmarks is de benaming voor objecten of kenmerkende elementen van een landschap die makkelijk te zien en herkenbaar zijn, zodat ze nuttig zijn voor het aanduiden van een locatie. Landmarks kunnen van natuurlijke aard zijn, zoals de Niagara-watervallen of de Grand Canyon in Noord-Amerika – die eveneens tot de categorie natuurfotografie behoren –, of door mensen gemaakt, zoals de Arc de Triomphe in Parijs of de Big Ben in Londen.

Zeker: gebouwen kunnen ook landmarks of herkenningspunten zijn.

Nu we dit hebben opgehelderd, laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire en boeiende afbeeldingen in deze categorie!

Bekende moderne bouwwerken

Bepaalde opmerkelijke gebouwen zijn gebouwd om de grootsheid van een stad, een land of een volk voor het voetlicht te brengen en zijn daardoor uitgegroeid tot wereldberoemde toeristische attracties en synoniemen van de plaats waar zij staan. Maar er zijn er ook die door hun karakteristieke ontwerp en stedelijke relevantie deze status ook hebben bereikt of zullen bereiken.

foto's van gebouwen en monumenten
Copyright: Ingram Image/Stockphotos.com, alle rechten voorbehouden

De Meermin in Kopenhagen (Denemarken). De Eiffeltoren in Parijs (Frankrijk). Het Empire State Building en het Vrijheidsbeeld in New York City (VS). Het Sydney Opera House in Sydney (Australië). De Golden Gate brug in San Francisco (VS). Om maar een aantal markante voorbeelden te noemen.

foto's van gebouwen en monumenten
Copyright: Ingram Image/StockPhotoSecrets.com, alle rechten voorbehouden

Maar dat betekent niet dat u alleen afbeeldingen van deze specifieke plaatsen kunt gebruiken. Een moderne wolkenkrabber of de interessante skyline van Rotterdam kan even boeiend zijn als een foto van de Empire State, een uitzicht op het centrum van Londen kan even interessant zijn als een foto van het London Eye, op voorwaarde dat u ze verstandig gebruikt!

Opmerking: Wist u dat er voor een aantal beroemde monumentale gebouwen eigendomsrechten gelden? Echt waar. De Eiffeltoren is in feite particulier eigendom en u moet toestemming hebben van de Franse overheid om de beelden van de toren of zijn nachtverlichting te gebruiken voor commerciële doeleinden. Redactioneel gebruik -alleen ter illustratie- is in de meeste gevallen wel toegestaan.

Wonderen uit de oudheid

Evenzo zijn er een aantal veel oudere monumenten en bouwwerken die ons ook nu nog imponeren en inspireren.

foto's van gebouwen en monumenten
Copyright: Ingram Image/Stockphotos.com, alle rechten voorbehouden

De Chinese Muur, het Colosseum in Rome (Italië), de Taj Mahal in India en de Notre Dame kathedraal in Parijs (Frankrijk) zijn slechts enkele voorbeelden.

Stockfoto's van deze plaatsen, of bouwwerken met een soortgelijke stijl en sfeer, zijn fantastische visuele middelen.

foto's van gebouwen en monumenten
Copyright: Ingram Image/Stockphotos.com, alle rechten voorbehouden
De toeristische waarde van deze plaatsen verhoogt de visuele relevantie ervan vooral nadat de laatste anderhalf jaar – vanwege de pandemie – restricties waren ingesteld voor internationale reizen en toeristische activiteiten. Deze foto's appelleren dus aan de wens van de mensen om de wereld te zien.

Hoe gebruik ik foto's van gebouwen en monumenten effectief?

Afbeeldingen van gebouwen en landmarks lenen zich heel goed voor ontwerpen die een brede en artistieke visuele component nodig hebben: behang, posters, enz. Omdat de details in de bouwwerken beter tot hun recht komen wanneer de afbeelding een behoorlijk formaat heeft, hebben zij in deze brede weergaven ook een grotere visuele impact.

Deze foto's zijn uitstekend geschikt voor:

  • Reisbureaus
  • Toeristische organisaties
  • Reisblogs
  • Architectuur en vastgoed
  • Design en vormgeving
  • Kunst en geschiedenis

Stockfoto's zijn heel veelzijdig en u kunt er altijd een creatieve twist aan geven om ze op een nieuwe, originele manier te kunnen gebruiken. Ontdek hier wat stockfoto's zijn en hoe u stockfotografie kunt gebruiken!

Waar koop ik mooie foto's van gebouwen en monumenten?

Hieronder vindt u de door ons geadviseerde stockfoto sites voor het downloaden van professionele en veilige, rechtenvrije afbeeldingen.

Photocase – Hippe en unieke foto's

www.photocase.com homepage
www.photocase.com homepage

Photocase is een Duitse beeldbank die zich specialiseert in unieke, artistieke afbeeldingen. U vindt hier veel fantastische beelden van monumenten, bezienswaardigheden en beroemde gebouwen uit de hele wereld, maar ze onderscheiden zich in Europese foto's, met onder andere foto's van iconische Berlijnse monumenten zoals de TV-toren, en meer.

Meer informatie hierover vindt u in onze Photocase review. En ontvang nu met onze speciale Photocase couponcode extra voordeel en korting!

photocase – andere voordelen
– De best website voor lifestyle afbeeldingen
– Opvallende foto's voor al uw posts op Instagram
– Voor specifieke doelgroepen – hipster afbeeldingen

Stockphotos.com – Prijsvriendelijke afbeeldingen

www.stockphotos.com homepage
stockphotos.com homepage

Onze Stockphotos.com is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf en hun visuele behoeften. U vindt in onze collectie een groot aantal schitterende afbeeldingen van gebouwen en bekende monumenten tegen betaalbare prijzen.

Dankzij de zoekfunctie voor het vinden van afbeeldingen en de fuctie voor het bewerken van vectoren, bewerken en verbeteren van beelden en de achtergrondverwijderaar is de website bijzonder gebruiksvriendelijk. Voeg daarbij daarbij de goedkope en flexibele aanbiedingen voor kwalitatief zeer goed beeldmateriaal en u begrijpt waarom veel mensen voor deze beeldbank kiezen.

Alle andere bijzonderheden die deze stockfoto site interessant maken vindt u in ons Stockphotos.com testrapport. U mag ook de exclusieve 99Club-aanbiedingen en couponcode voor 10 gratis afbeeldingen niet missen – spotgoedkope hoge resolutie foto's, illustraties, vectoren van lettertypen van de beste kwaliteit!

Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Shutterstock – commerciële foto's

Hoe kies ik de beste foto's van gebouwen en monumenten? 4
www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock geldt als de absolute marktleider op het gebied van stockfoto's die ook in Nederland en België heel populair is. Ze hebben een enorme collectie van meer dan 485 miljoen afbeeldingen. Er zijn vele miljoenen illustraties, vectoren en foto's van gebouwen en monumenten om te downloaden en te gebruiken (op alle bestanden is een rechtenvrije licentie van toepassing).

Deze stockfoto site houdt zich constant bezig met innovatieve ontwikkelingen die voor de verbetering van de eigen website en service worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de lancering van Shutterstock.AI voor nog betere creatieve oplossingen, Sequence voor online videobewerking en het weergeven van de videocollectie op uw smartphone.

Maak nu kennis met deze geweldige beeldbank in onze Shutterstock recensie. Overtuigd? Gebruik onze Shutterstock kortingscode voor een flinke korting!

SHUTTERSTOCK – ANDERE VOORDELEN
Shutterstock licenties: Wat mag wel en wat mag niet
Shutterstock Video – Goedkope topvideo’s!
– Shutterstock foto’s zonder watermerk downloaden – 5 manieren!

iStock – exclusieve stockfoto's

www.istockphoto.com/nl homepage
www.istockphoto.com/nl homepage

iStock is een bekende stockfoto site die in Nederland vooral bekend staat om een catalogus die is onderverdeeld in twee hoofdcollecties, een op het budget gerichte en de exclusieve en hoogwaardige Signature-collectie. In beide beeldcollecties vindt u miljoenen foto's van gebouwen en monumenten om in al uw creatieve behoeften te kunnen voorzien.

Op de site van deze beeldbank vindt u meerdere mogelijkheden om uw afbeeldingen en video's te bewerken. Bovendien kunt u bij iStock elke week een gratis afbeelding krijgen die u voor uw ontwerpen en projecten mag gebruiken. Behalve deze gratis afbeeldingen vindt u ook ander gratis beeldmateriaal in deze webshop – foto's, illustraties en videoclips.

Meer info is te vinden in ons iStock testrapport. Ook hebben wij een geweldige iStock actiecode waarmee u kunt besparen op uw stockfoto's!

iStock – interessante voordelen
iStock Editor – de fantastische nieuwe ontwerpfuntie!
– Nieuw bij iStock: de gratis iStock Video Editor!
iStock gratis – elke week gratis beelding van iStock!

Adobe Stock – trendy afbeeldingen

stock.adobe.com/nl homepage
stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is de eigen service van Adobe voor stockfoto's, die volledig is geïntegreerd in Creative Cloud (bijv. Photoshop) voor een soepele werkwijze. In de stockbibliotheek van Adobe vindt u een heleboel geweldige en zeer trendy afbeeldingen van gebouwen en monumenten voor al uw grafische projecten.

Meer informatie vindt u in onze Adobe Stock recensie. Probeer deze fotosite nu gratis met de Adobe Stock proefversie!

Adobe Stock – andere pluspunten
Adobe Creative Cloud prijzen: Koop nu uw Creative Cloud-plan!
Adobe Creative Cloud kortingen: de beste aanbiedingen!
Adobe Illustrator gratis + goedkoop Creative Cloud-abonnement

Conclusie

De beste foto's van gebouwen en monumenten koopt u bij de beeldbanken uit de bovenstaande lijst. Afgezien van de fantastische kwaliteit vindt u op deze sites scherpe aanbiedingen, zodat u goedkoop beeldmateriaal kunt gebruiken voor uw commerciële activiteiten. Mocht u meer opties willen bekijken dan is ons overzicht met de beste beeldbanken een aanrader. Bij meeste van deze stockfoto sites kunt u de foto's gratis proberen!

Header afbeelding: Copyright Ingram Image/Stockphotos.com, alle rechten voorbehouden.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over afbeeldingen van gebouwen en monumenten

🤨 Ik heb een vraag over afbeeldingen van gebouwen en monumenten

🤔 Ik weet niet of afbeeldingen van gebouwen en monumenten iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo