Multimedia abonnementen: Dit zijn de 4 beste opties voor het downloaden van beelden en muziek

De afgelopen jaren is de vraag naar andere mediacontent dan alleen foto's toegenomen: stockvideo en stockaudio zijn daarbij het meest in trek. Bovendien moeten contentmakers van nu op elk moment toegang hebben tot al deze mediaformaten.

Om aan deze behoefte te voldoen, hebben diverse beeldbanken zoals Shutterstock, iStock, Adobe Stock en Canva een multimedia abonnement geïntroduceerd, waarmee u voor een vast bedrag per maand een combinatie van foto's, video's en muzieknummers kunt vinden en downloaden.

Een multimedia abonnement levert een tijd- en geldbesparing op. In dit overzicht tonen we u de beste aanbiedingen. Vind hieronder de prijzen en producten van de beste aanbieders, zodat u in staat bent een goede keuze te maken.

BeeldbankLaagste prijsAanbodPrijs per download
Shutterstock€ 49,- per maand25 download credits€ 1,96 per afbeelding
€ 15,68 per video
€ 7,84 per muziektrack
iStock€ 99,- per maand25 downloads€ 3,96 per beeld, video of muziektrack
Adobe Stock€ 49,99 per maand25 standaard assets of 3 HD-video's€ 1,99 per beeld – € 15,99 per HD-video
Canva Pro€ 9,99 per maandOnbeperkte downloads afbeeldingen, video's en muziekHoe meer u downloadt, hoe lager de prijs per asset

Dit zijn de belangrijkste hoofdpunten

De beste multimedia abonnementen

We hebben hieronder de beste aanbiedingen voor multimedia-abonnementen van bekende websites met stockfoto's op een rijtje gezet.

Deze verschillende aanbieders hebben elk hun voor- en nadelen, dus wij adviseren u om goed te kijken welke beantwoordt aan uw behoeften.

Shutterstock Flex – multimedia abonnement

Shutterstock logo

Shutterstock is één van de populairste beeldbanken met een multimedia aanbod genaamd Shutterstock Flex, waarmee u afbeeldingen, video's en muziekbestanden kunt downloaden met één abonnement.

Met het Flex-abonnement krijgt u 25 credits per maand, die u dan gebruikt om bestanden naar keuze te downloaden, waarbij u er rekening mee houdt dat elke mediasoort een andere hoeveelheid credits kost.

 • Afbeeldingen: 1 credit per stuk (tot 25 afbeeldingen per maand)
 • Video's: 8 credits per stuk (tot 3 video's per maand)
 • Muzieknummers: 4 credits per stuk (tot 6 muzieknummers per maand)

De prijs wordt bepaald door hoe lang u bereid bent zich te binden:

 • Van maand tot maand: € 69,- per maand
 • Jaarlijks per maand gefactureerd: € 49,- per maand
 • Jaarlijks vooraf gefactureerd: € 499,- per jaar
www.shutterstock.com/nl flex

Alle content die wordt gedownload met het Flex-plan van Shutterstock wordt met een standaard rechtenvrije licentie geleverd en kan worden gebruikt voor marketing, reclame en ander commercieel gebruik.

U kunt de verschillende soorten media en het aantal downloads naar eigen inzicht en binnen de grenzen van uw maandelijkse credits combineren. Zo kunt u bijvoorbeeld de ene maand één video, één muziektrack en zes foto's downloaden; de volgende maand kunt u twee muziektracks en één video downloaden, enzovoort. Let op: alle ongebruikte downloads vervallen aan het eind van de maand.

Met het Flex-abonnement betaalt u niet extra voor kwaliteit. De grootste foto of een kleine illustratie in webformaat kosten maar één credit. Voor HD- en 4K-videoclips zijn 8 credits nodig.

Groot voordeel: het Flex multimedia abonnement biedt gratis toegang tot Shutterstock Creative Flow, het AI-gestuurde platform van Shutterstock met online tools voor ontwerpers, inclusief een gebruiksvriendelijke ontwerptool en nog veel meer handige functies. Voor deze service betaalt u normaal € 12,99 per maand, maar u krijgt het zonder meerkosten en zolang u zich abonneert op Shutterstock Flex!

Goed nieuws! Met onze exclusieve Shutterstock kortingscode krijgt u 15% korting op alle abonnementen, inclusief Flex!

Voordelen
 • Enorme collecties voor alle mediasoorten
 • Incl. gratis toegang tot het Creative Flow platform
Nadelen
 • Elke mediasoort heeft zijn eigen prijs

iStock Premium+Video

iStock logo

De bekende beeldbank iStock heeft nu een multimedia-abonnement voor het downloaden van afbeeldingen, video's, geluidsfragmenten en muziek. Het abonnement wordt Premium+Video genoemd en verleent u toegang tot de volledige collectie van iStock: afbeeldingen, illustraties en video's, zowel in de Essentials- als in de Signature-collectie. Verder geeft het abonnement toegang tot een stock audiobibliotheek van haar partner Epidemic Sound, zodat u alle benodigde media krijgt om elk project te voltooien.

Er zijn drie volumes, elk met een andere prijs:

 • 10 downloads p/m: € 128,- per maand of € 84,- per maand bij een jaarabonnement
 • 25 downloads p/m: € 192,- per maand of € 139,- per maand bij een jaarabonnement
 • 50 downloads p/m: € 296,- per maand of € 224,- per maand bij een jaarabonnement

Alle mediabestanden hebben een standaard rechtenvrije licentie en kunnen voor commercieel gebruik worden ingezet voor de promotie van uw bedrijf, uw professionele diensten of gewoon om uw creativiteit te tonen.

www.istockphoto.com/nl homepage

Met een Premium+Video multimedia pakket is het mogelijk om elk gewenst bestand van iStock te downloaden, waarbij één bestand gelijk is aan één download, ongeacht het mediaformaat en de resolutie. Een geweldige kans om de kosten flink te drukken: een exclusieve 4K-video downloaden voor slechts € 5,30!

Nog een voordeel is dat u tot 250 ongebruikte downloads van de ene maand naar de andere kunt meenemen, zodat u geen downloads kwijtraakt als u ze in een maand niet opgebruikt. Houd er rekening mee dat deze functie alleen geldt zolang het abonnement actief is. Heeft u een jaarabonnement, automatische verlenging geactiveerd of anderszins, zorg er dan voor dat u uw abonnement handmatig verlengt voordat het afloopt.

En het mooiste nieuws is dat u dit multimedia-abonnement voor de laagste prijs kunt gebruiken met onze speciale iStock kortingscode: 15% korting voor alle iStock-abonnementen!

Voordelen
 • Alle bestanden hebben dezelfde prijs (1 download)
 • Ongebruikte downloads worden naar de volgende maand meegenomen
Nadelen
 • Iets duurdere prijzen (maar wel de laagste prijzen voor video's en muzieknummers)
Ontvang 25% korting op uw aankoop van grote credit packs van iStock! Deze korting geldt alleen voor pakketten vanaf 18 credits.

Adobe Stock Multi-media abonnementen

stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is een van de eigen services voor stockmedia van Adobe, die zowel afzonderlijk als geïntegreerd in Creative Cloud-applicaties beschikbaar is. De collectie biedt stockfoto's, illustraties, 3D-graphics, stockmuziek en stockvideo's van hoge kwaliteit. Recentelijk heeft het bedrijf abonnementen op multimedia geïntroduceerd. 

Het downloaden van meerdere bestanden is mogelijk voor de hogere drie van hun vier volumeplannen, waarvoor deze prijzen gelden:

 • € 69,99 per maand of € 49,99 p/m met een jaarabonnement: 25 standaardactiva of 3 HD-video's
 • € 199,99 per maand of € 159,99 p/m met een jaarabonnement: 750 standaardactiva of 25 HD-video's

De bestanden die met een abonnement worden gedownload, hebben een standaard Royalty Free-licentie, zodat ze kunnen worden gebruikt voor commerciële doeleinden – marketing, reclame, branding, sociale media en dergelijke.

Multimedia abonnementen: Dit zijn de 4 beste opties voor het downloaden van beelden en muziek 3

Deze abonnementen en producten zijn voordelig: een HD-video kost u slechts € 7,99 per stuk, en een foto of 3D-activa kan al vanaf € 0,26 worden gedownload. Alhoewel ze geen toegang tot 4K video downloads geven, krijgt u wel 20% korting op 4K-video en Premium-assets en uitgebreide licenties. Nog een mooie bonus is de mogelijkheid om ongebruikte credits door te schuiven, afhankelijk van het gekozen abonnement en het aantal maanden.

Adobe Stock is een geweldige keuze als u met de Adobe tools en diensten werkt. Krijg het kleinste volume 30 dagen gratis uitproberen via het gratis Adobe Stock proefabonnement!

Voordelen
 • Inclusief 3D-beelden
 • Bonuskorting voor Premium content en 4K video's (niet inbegrepen in abonnementen)
Nadelen
 • Alleen HD-video's

Canva Pro

Canva Logo

Canva is een ingenieus, gebruiksvriendelijk ontwerpplatform met eigen stockmedia (foto's, illustraties, grafieken, video's, audio), gratis en betaald, die u kunt gebruiken in uw ontwerpen.

Canva Pro is het betaalde gebruiksabonnement voor kleine bedrijven en zelfstandige professionals met toegang tot premium functies en een uitgebreide bibliotheek met premium media-assets. Dit is eigenlijk een multimedia download aanbieding; het voordeel is dat je onbeperkt kunt downloaden voor slechts:

 • € 11,99 per maand of € 109,99 per jaar voor één persoon
www.canva.com/nl_nl homepage multimedia abonnement

Alle afbeeldingen, video's en audiobestanden die met Canva Pro worden gedownload, kunnen voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Eén essentieel punt is echter dat u deze middelen alleen kunt gebruiken binnen ontwerpen of projecten die met Canva zijn gemaakt (u kunt de bestanden niet los gebruiken). Maar het feit dat er zoveel foto's en video's kunnen worden gebruikt als u wilt (dus u hoeft zich geen zorgen te maken over ongebruikte downloads of toegestane limieten) maakt het een van de meest goedkope opties.

Wie schitterende afbeeldingen en boeiende video's wil maken, maar niet over de vaardigheden beschikt om dat met professionele tools te doen, kan gebruik maken van Canva Pro en het onbeperkte multimedia-abonnement. Krijg nu gratis en langer toegang: ons exclusieve Canva Pro gratis proefabonnement geeft u 45 dagen gratis en volledige toegang tot Canva Pro!

Voordelen
 • Onbeperkt downloaden
 • Inclusief premium ontwerpen en creatieve functies
Nadelen
 • De content kan alleen worden gebruikt in ontwerpen die met Canva worden gemaakt
Canva Pro 30 dagen gratis! Probeer alle functies op de website van Canva!

Voor wie is een multimedia pakket geschikt?

Op de hierboven vermelde websites zijn multimedia-abonnementen voor alle klanten te verkrijgen, maar afhankelijk van uw creatieve behoeften kan het voordeliger zijn om in één van deze abonnementen te investeren.

Multimedia abonnementen zijn uiteraard ideaal als u een multimedia kunstenaar bent en/of steeds allerlei media formaten gebruikt in uw projecten.

Misschien wilt u de online aanwezigheid van uw bedrijf versterken; u moet sociale mediaposts met mooie beelden, video's op Instagram en YouTube pushen. Maar wat als u een presentatievideo voor een zakelijke ontmoeting moet maken? Het is geweldig om de mogelijkheid te hebben om foto's, video's en muziek van hoge kwaliteit te downloaden wanneer u die nodig hebt.

Minstens zo interessant is dat een all-in-one stockmedia-abonnement handiger is als u met een beperkt budget werkt.

Zoals bij elk abonnement is de prijs per download – in vergelijking met kopen op aanvraag (on demand) – bij deze plannen beduidend lager en betaalt u een vast maand- of jaarbedrag waarmee u uw uitgaven onder controle kunt houden. Wanneer uw financiële middelen niet groot genoeg zijn voor afzonderlijke abonnementen – waarmee u misschien meer downloads van elk en voor een lager tarief per item zou krijgen, maar ze kosten veel meer dan een enkel multimedia abonnement.

Voorbeeld: Het is logischer om € 50,- per maand uit te geven om foto's en af en toe een video of muzieknummer te downloaden dan € 30,- te betalen voor een abonnement met alleen afbeeldingen en € 50,- per keer dat u een clip nodig heeft.

Wie is er beter af met een abonnement op één medium?

Er zijn een aantal ontwerpers die niet echt veel hebben aan een multimedia abonnement en in plaats daarvan beter kunnen vasthouden aan abonnementen met slechts één medium.

Als u vrijwel uitsluitend stockfoto's gebruikt en weinig of geen video' of audiomateriaal nodig hebt, krijgt u meer voor uw geld met een beeldabonnement.

Die zijn goedkoper dan multimedia abonnementen, en het is zinloos extra te betalen voor de mogelijkheid om video's te downloaden als u dat bijna nooit zult doen.

Heeft u continu grote aantallen nieuwe afbeeldingen en video's met de bijbehorende rechten nodig, dan is een investering in een abonnement op afbeeldingen en een video-abonnement uiteindelijk handiger, omdat u per item minder betaalt en het juiste aantal downloads krijgt om aan uw creatieve behoeften te voldoen.

Wilt u meer informatie over de aanbiedingen voor afbeeldingen of video's? Lees dan de onderstaande artikelen:

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo