Niet gedefinieerde stockvideo’s: Wat zijn het en waar koop ik ze?

Het overgrote deel van de stockvideo's dat nu op de markt verkrijgbaar is, is vooraf gedefineerd, wat wil zeggen dat het kleurenprofiel al is ingebouwd. Het kan lastig zijn om hiermee te werken, met name als u fragmenten uit meerdere bronnen gebruikt voor het creëren van een en hetzelfde verhaal.

In dit overzicht gaan we in op wat niet gedefinieerde stockvideo's en opnames zijn, op welke wijze ze u van pas kunnen komen bij het maken van de korte films die u wilt maken en waar u ze het beste kunt kopen, bijv. bij Shutterstock.

niet gedefinieerde stockvideo van filmende man

Wat is niet-gedefinieerde footage?

Niet-gedefinieerd beeldmateriaal is een soort videobestand met een totale flexibiliteit qua kleuren. U kunt niet-gedefinieerde videobeelden verkrijgen die op verschillende momenten van de dag zijn opgenomen en deze aanpassen om een samenhangend verhaal te vertellen.

Bekijk de onderstaande video om te zien hoe de niet gedefinieerde beelden er voor en na de kleurgradatie uitzien:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Mooi, hè? Vanzelfsprekend zijn de beelden van dit kaliber een beetje aan de dure kant. Wie zoekt naar iets voordeligers, kiest voor de beste fragmenten binnen zijn budget met deze prijsvergelijking van aanbieders.


De soorten niet gedefinieerde video's

Er zijn twee soorten niet gedefinieerde videobestanden: LOG en RAW. Het belangrijkste verschil is dat LOG een videobestandstype is, terwijl RAW betrekking heeft op louter data. Zowel LOG als RAW zijn gecreëerd om tijdens de opname de meeste informatie te verkrijgen, waardoor u een dynamisch spectrum aan bewerkingsmogelijkheden krijgt in de nabewerking.

LOG-bestanden

LOG is een type videobestand met een aantal aspecten die al gedefinieerd zijn, zoals de witbalans. Met dit soort videobestanden kunnen sommige professionele camera's meer dan 14 stops opnemen, terwijl camera's aanvankelijk slechts 5 stops konden opnemen. Dankzij deze wijziging worden de bewerkingsmogelijkheden naar een heel nieuw niveau getild.

Gezien de mogelijkheid om bruikbare gegevens op te nemen voor zowel intense belichting als donkere schaduwen, lijken onbewerkte LOG-videobestanden gewist en moeten eerst worden voorzien van een kleuraanduiding voordat ze kunnen worden gepubliceerd. Hiervoor heeft u een video-bewerkingssoftware nodig, bijvoorbeeld Adobe Premier Pro – of een van deze alternatieven voor videobewerking.

RAW-bestanden

De niet gedefinieerde RAW heeft betrekking op de gegevens, dus waar veel videocamera's gegevens vastleggen en converteren naar een te bekijken videobestand, heeft RAW betrekking op de gegevens van de sensoren van de camera. RAW-beelden zijn volkomen onaangeroerd, wat betekent dat de beelden kunnen worden getransformeerd naar elk gewenst bestand en op elke gewenste manier kunnen worden bewerkt.

Maar als er zoveel flexibiliteit is, waarom is RAW dan niet het standaard videoformaat? Omdat RAW volledig uit niet-gecomprimeerde gegevens bestaat, vergt het een aanzienlijke hoeveelheid opslagruimte, zoals een GB per seconde opname. Alleen de topklasse filmcamera's kunnen in RAW opnemen.

niet gedefinieerde video van een beeldbewerker

Waar koop niet gedefinieerde stockvideo's?

Heeft u geen filmcamera, maar wilt u wel dat de bewerkingsmogelijkheden ongedefinieerd zijn, zodat u de beelden kunt bewerken? Bij deze beeldbanken kunt u terecht voor drone footage, slow-motion, timelapse en allerlei andere soorten stock footage die niet voor commercieel gebruik zijn bedoeld:

Shutterstock – Hoogwaardige content van een bekende leverancier

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock is het bekendst vanwege de gigantische collectie stockfoto's, hoewel ze ook miljoenen rechtenvrije stockvideo's aanbieden. Op Shutterstock.com vindt u meer dan 15.000 4K niet gedefinieerde beeldfragmenten. Meer info? Raadpleeg ons Shutterstock testrapport.

Voor het vinden van niet gedefinieerde foto's bij Shutterstock, voert u gewoon “niet gedefinieerd” in het zoekveld in. Zodra u op een video klikt, geeft de titel meer informatie over de status van de kleurgradatie.

Ontvang nu 15% korting op uw aankoop van niet gedefinieerde video's met onze exclusieve Shutterstock kortingscode!

NIEUW! Shutterstock heeft nu ook video-abonnementen, waarmee u HD en 4K niet gedefinieerde video's kunt downloaden voor slechts €8,- per stuk!

  • Product
  • Foto’s
Ontvang nu 15% korting op abonnementen en beeldpakketten van Shutterstock!

Artgrid – Voordelige niet gedefinieerde footage voor de beste verhalen

artgrid.io homepage

Gefilmd door de beste onafhankelijke filmmakers ter wereld, zijn er videoclips ontwikkeld die via Artgrid worden aangeboden zodat u een verhaal kunt vertellen. Meer informatie vindt u in ons Artgrid testrapport.

Artgrid biedt vele tientallen video's in RAW- en LOG-formaten die de abonnees kunnen downloaden. Voor het downloaden van RAW-en LOG-fragmenten moet u een professioneel abonnement afsluiten, maar u kunt er twee maanden lang gratis gebruik van maken om te bekijken of het bij u past.


ProVideo Factory – Een betrouwbare bron voor professionele clips

provideofactory.com homepage

ProVideo Factory levert aan een lange lijst van topmerken, van BBC tot Samsung, hoogwaardige stock footage. De niet gedefinieerde stockvideo's worden aangeboden met de premium, betaal-per-clip optie van ProVideo Factory, zodat u alleen betaalt voor wat u nodig heeft. Ontdek alles wat u wilt weten in ons ProVideo Factory testrapport.

Belangstelling? Bekijk hier hun tarieven en abonnementsmogelijkheden voor videoclips.


Pond5 – Niet zonder reden een populair adres voor opnames

www.pond5.com pagina

Met 24 miljoen video's waaraan nog steeds bestanden worden toegevoegd, biedt Pond5 al meer dan een decennium lang kwaliteitsvolle stock footage aan. Meer informatie vindt u in onze Pond5 recensie.

U kunt heel simpel niet gedefinieerde stockvideo's vinden door de zoekterm “ungraded” in tevoeren, wat een zoekresultaat van meer dan 30.000 video's oplevert. Check hier de prijzen.

Er zijn veel mogelijkheden om niet gedefinieerde stockvideo's te verkrijgen, maar die zijn een stuk prijziger vanwege de professionele apparatuur die nodig is om niet gedefinieerde video's te maken.

Wilt u meer informatie over stockvideo's en stock footage? Bekijk onze duidelijke handleiding voor het kopen van stockvideo's.

BONUS: lees hier met welke gratis beeldbewerkers u uw video's kunt bewerken!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over niet gedefinieerde stockvideo

🤨 Ik heb een vraag over niet gedefinieerde stockvideo

🤔 Ik weet niet of niet gedefinieerde stockvideo iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo