De beste presentatiemakers + 6 tips voor het maken van professionele presentaties

Presentaties zijn een uitstekende manier om structuur in je verhaal te brengen en je boodschap tijdens de hele presentatie op een duidelijke manier te communiceren, maar het kan veel tijd kosten en een uitdaging zijn om ze te maken.

Dankzij presentatiemakers hoef je geen grafische kennis te hebben of uren te besteden aan het maken van slides om prachtige presentatie te maken – het is makkelijk.

Een online presentatiemaker vereenvoudigt het ontwerpen van effectieve presentaties met aanpasbare templates voor presentaties en hulpmiddelen waarmee je met minimale inspanning snel een boeiende diapresentatie voor belangrijke én commerciële momenten kunt maken die tot blije gezichten en betrokkenheid leidt bij het publiek dat naar jouw verhaal luistert. Dat voorkomt een vermoeiende brainstormsessie en deze oplossingen brengen structuur in rapporten voor vergaderingen en verkoop, het presenteren van producten en de wijze waarop maakt het een goede keuze.

GRATIS Shutterstock Creative Flow+ bij Shutterstock-abonnement!

Gemakkelijk het formaat van uw afbeeldingen en grafische ontwerpen aanpassen in elk gewenst formaat met Shutterstock Creative Flow+, de premium ontwerptool van Shutterstock, GRATIS inbegrepen bij uw abonnement van Shutterstock!
Alle abonnementen op Shutterstock zijn bovendien 15% goedkoper met onze speciale couponcode, en bevatten allemaal Shutterstock Creative Flow+!

Lees hier meer over hoe deze handige tools werken, waarom ze de moeite waard zijn om te gebruiken en wat de beste tips en trucs zijn om een presentatie te maken.

Dit zijn de belangrijkste punten:

Wat zijn presentatiemakers?

Een presentatiemaker is een programma waarmee je snel en eenvoudig presentaties kunt maken die er professioneel uitzien. Hiermee kunnen gebruikers bestanden zoals tekst en lettertypen, beelden, audio, video en andere elementen toevoegen aan presentaties met slechts een paar klikken. De betere premium en gratis presentatieprogramma's hebben eenvoudige drag-and-drop interfaces en volledig aanpasbare templates.

Een professionele template die je helemaal kunt aanpassen met je eigen beelden, tekst en extra elementen (bijvoorbeeld je huisstijl of bedrijfslogo) zijn handig: de perfecte oplossing voor niet-ontwerpers (zoals bedrijfseigenaren en particulieren) die een presentatie moeten maken en geen tijd hebben om ontwerpvaardigheden of de werking van meer gespecialiseerde programma's zoals Microsoft PowerPoint te leren.

De uitgebreidere tools bieden ook animatie-effecten, overgangen tussen verschillende slides of dia's en de mogelijkheid om content van externe bronnen zoals YouTube of Vimeo te integreren.

Moderne presentatiemakers exporteren vaak in mobiele formaten, wat betekent dat het project zowel op een mobiel apparaat als op desktopcomputers kan worden bekeken. Ideaal voor online publicatie of voor evenementen waar traditionele methoden zoals laptops of projectoren niet altijd beschikbaar zijn.

Waarom presentaties gebruiken?

Presentaties of slideshows kennen veel nuttige toepassingen in het moderne bedrijfsleven, omdat je hiermee gegevens visueel inzichtelijk kunt maken op een gestructureerde manier die makkelijk te begrijpen is.

Grafieken, infographics en andere ontwerpelementen helpen de kijker bijvoorbeeld om informatie visueel voor te stellen die anders te complex of saai zou zijn. Door beelden, animaties en muziek, geluidseffecten of andere bestanden toe te voegen, kun je voor de duidelijkheid de belangrijkste punten van je presentatie accentueren en je publiek helpen die informatie sneller en beter te herkennen, vast te houden en te vertrouwen.

Presentaties zijn fantastische aanvullende beelden bij de aantekeningen van je als spreker als je online of in persoon presenteert op conferenties en bijeenkomsten. Ze kunnen natuurlijk ook online worden gedeeld en op je website of sociale media kanalen worden geplaatst.

Een template voor een presentatie en gratis online presentatiemakers zorgen ervoor dat je zonder veel kennis van grafisch ontwerp binnen enkele minuten (in plaats van uren) een indrukwekkende presentatie kunt maken. Kortom, begin nu met het maken van je eigen verhaal en presentatie!

Voordelen van het gebruik van presentatiemakers

Dankzij presentatiemakers hoef je geen ingewikkelde software te leren gebruiken of uren te spenderen aan het vanaf nul maken van slides. Het enige wat je in plaats daarvan hoeft te doen, is een geschikte sjabloon voor je project te kiezen en deze aan te passen met je eigen content.

 • Het gebruik van presentatiemakers heeft tijdwinst als groot voordeel. Een volledige presentatie kan in enkele minuten worden gemaakt in plaats van uren door een bestaand ontwerp te bewerken. Dit houdt in dat je meer tijd kunt besteden aan het verfijnen van je aantekeningen en je minder zorgen hoeft te maken over opmaakdetails zoals lettergrootte, kleurenschema, enz.
 • Het gebruiksgemak is nog een voordeel van een presentatiemaker. Veel programma's bieden intuïtieve gebruikersinterfaces waarmee je een nieuwe presentatie kunt maken door gewoon elementen naar de juiste plek op de pagina te slepen en alles naar wens in te delen. Daarnaast kun je meestal je werk opslaan om verder te gaan waar je gebleven was als je even niet aan je project wilt werken en kun je zelfs meer dan één gebruiker tegelijkertijd aan het nieuwe project laten werken.
 • Daarbij is de professionele afwerking nog een groot voordeel. Met de apps voor presentaties kun je je eigen foto's uploaden, je eigen tekst invoeren, eigen muziek toevoegen, de bestanden beheren en nog veel meer. Bovendien hebben vrijwel alle apps een bibliotheek met professionele elementen die je in je ontwerp kunt gebruiken, zodat het eruitziet als het werk van een professionele grafisch ontwerper.
 • Tenslotte is het gebruik van premium presentatiemakers kostenbesparend, hoewel ze een behoorlijke leercurve hebben en in aanvang best prijzig zijn. Er zijn verschillende gratis presentatiemakers die gratis zijn, terwijl andere online presentatiemakers heel voordelig zijn.

Samenvattend zijn er veel voordelen verbonden aan het gebruik van een presentatiemaker ten opzichte van traditionele methoden om presentaties te maken, wat ze van grote waarde maakt voor wie snel en effectief professioneel ogende presentaties wil maken.

Dankzij de juiste tips kun je je presentaties naar een hoger niveau tillen.

6 tips om professionele presentaties te maken

Professioneel ogende presentaties maken is een uitstekende manier om ideeën over te brengen en indruk te maken op potentiële klanten. Presentatiemakers maken het makkelijker dan ooit om prachtige visualisaties te maken om je boodschap eruit te laten springen. Hier volgen enkele tips voor het creëren van presentaties die er professioneel uitzien:

 • Kies de juiste sjabloon – De keuze van een geschikt template bepaalt de toon van de gehele presentatie. Selecteer een template dat perfect aansluit bij het thema dat je wilt presenteren en dat professionaliteit uitstraalt. Zorg ervoor dat er voldoende witte ruimte is, zodat kijkers niet overweldigd worden door te veel informatie op één slide.
 • Beelden toevoegen – Maak contact met beelden in presentaties die het publiek boeien en maak complexe concepten sneller duidelijk. Voeg foto's, dia's, grafieken, diagrammen, video's en andere objecten toe om slides met veel tekst op te splitsen en elke pagina visueel interessanter te maken.
 • Houd het simpel en consistent – Zorg ervoor dat de ontwerpelementen consistent zijn in alle slides; hierdoor ontstaat er een gevoel van samenhang tussen de slides en zien ze er over het algemeen gepolijster uit. Probeer niet te veel lettertypes of kleuren te gebruiken, omdat dit kan afleiden van het belangrijkste punt dat je met elke slide probeert over te brengen.
 • Wees zuinig met animaties – Bewegende beelden kunnen effectief zijn als ze goed worden gebruikt, maar moeten andere aspecten van je presentatie, zoals tekst of beelden, niet overheersen – gebruikt ze spaarzaam en alleen als het nodig is. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om belangrijke punten te laten vervagen in plaats van ze plotseling op het scherm te laten verschijnen, omdat dit de aandacht van de toeschouwers kan afleiden van wat je op een bepaald moment aan het vertellen bent.
 • Alles markeren – Vergeet niet om je merkkleuren en bedrijfslogo's te integreren in de presentatie; het is een subtiele maar effectieve merkstrategie waarmee de kijkers je merk en bedrijf niet vergeten.
 • Voer een laatste check uit – Voordat je gaat presenteren, moet je altijd alles zorgvuldig proeflezen op typefouten of grammaticale en interpunctiefouten. Daarnaast moet je van tevoren animaties testen om er zeker van te zijn dat ze tijdens de presentatie goed werken. Op die manier behoud je de algehele kwaliteit en professionaliteit van je presentatie.

We gaan kijken naar een aantal van de beste programma's voor het maken van presentaties van nu.

Dit zijn de beste presentatiemakers

Voor het maken van een slideshow voor een zakelijke bijeenkomst, een educatieve presentatie of gewoon om iets visueel aantrekkelijk te maken, zijn er tal van uitstekende presentatiemakers voorhanden.

Shutterstock Create – Integratie met de catalogus van Shutterstock

shutterstock presentatiemakers

Shutterstock Create is een uitstekende oplossing voor het maken van presentaties. Het programma biedt een ruime keuze aan sjablonen en afbeeldingen uit Shutterstock's collectie van meer dan 485 miljoen foto's en illustraties. Het maakt deel uit van Shutterstock Creative Flow, het workflowplatform van de beeldbank, zodat het kan worden geïntegreerd met andere waardevolle tools zoals het nieuwe Shutterstock Generate, waarmee je je eigen AI-gegenereerde afbeeldingen kunt maken.

Shutterstock Create kent een gratis versie die je gratis kunt gebruiken als je je aanmeldt bij Shutterstock. De toegang is echter beperkt. De Premium-versie is gratis inbegrepen bij elk abonnement bij Shutterstock. Wil je het echter zelfstandig gebruiken, dan kan dat vanaf € 12,99 per maand voor de volledige Premium-service.

Toch kun je gratis premium toegang tot Creative Flow krijgen als je de gratis proefversie van Shutterstock activeert. Verken de mogelijkheden met de proefversie met de bijbehorende tools en 10 afbeeldingen die je 30 dagen lang gratis kunt downloaden!

Meer info vind je in het Shutterstock testrapport

Canva Pro – Zeer gebruiksvriendelijke scenario's

Canva presentatiemaker

Canva is een fantastische optie voor iedereen die snel en simpel indrukwekkende presentaties wil maken zonder enige ontwerpervaring. Canva heeft een eigen presentatiepakket met duizenden gratis sjablonen en miljoenen stockfoto's die gratis en met slechts enkele beperkingen in je project kunnen worden opgenomen. In een eenvoudige interface kunnen tekstelementen, vormen, pictogrammen, grafieken en animatie-effecten worden toegevoegd om je slides nog indrukwekkender te maken.

Een aantal van de belangrijkste functies zijn overigens toegankelijk via het betaalde Canva Pro-abonnement, dat echt heel betaalbaar is. De abonnementen zijn vanaf € 11,99 per maand of € 8,99 per jaar voor een individuele account met onbeperkte toegang en downloads (er zijn ook team- en bedrijfsaccounts tegen hogere prijzen en met extra voordelen).

Profiteer nu van het gratis proefabonnement van Canva Pro, waarmee je de premium presentatiesoftware van Canva Pro (en al het andere) 30 dagen lang gratis kunt testen!

Adobe Express – Simpeler functies voor een interactieve presentatie

Adobe Express presentatiemaker

Adobe Express werkt perfect voor wie op zoek is naar professionele ontwerpmogelijkheden zoals de populaire programma's van Adobe voor het maken van presentaties, maar niet over de kennis en vaardigheden beschikt om met dergelijke complexe, professionele apps te werken. Express is gebruiksvriendelijker, terwijl de presentatie-sjablonen net zulke goede resultaten opleveren. Daarbij is Adobe Creative Cloud geïntegreerd, wat de samenwerking en workflow vereenvoudigt.

Adobe Express beschikt over alle standaard functies, zoals bewerkingstools voor drag & drop en een selectie gratis sjablonen en beeldelementen, maar verleent gebruikers ook toegang tot geavanceerde functies en hulpmiddelen in een premium segment tegen prijzen vanaf € 9,99 per maand of € 99,99 per jaar vooraf betaald.

Veelgestelde vragen over presentatiemakers

Wat is de beste presentatiemaker?

Wat de beste presentatiemaker is, hangt af van de behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een uitgebreid, gebruiksvriendelijk platform met veel functies, is Shutterstock Create een uitstekende oplossing.

 • Shutterstock Create biedt sjablonen voor een snelle start en functies zoals animaties en overgangen om presentaties interessanter te maken.
 • Canva is een andere populaire keuze waarbij gebruikers visueel aantrekkelijke presentaties kunnen maken met behulp van de unieke gebruiksvriendelijke interface.
 • Adobe Express is een prima alternatief voor het online maken van eenvoudige maar effectieve presentaties zonder software te hoeven downloaden of de professionelere tools van Adobe te leren gebruiken.

Welke presentatiemaker het beste werkt, hangt uiteindelijk af van waar je hem voor nodig hebt en hoeveel tijd je hebt om nieuwe software te leren of vanaf nul op te bouwen.

Waar vind ik gratis presentatiemakers?

Er zijn verschillende gratis opties beschikbaar om PowerPoint-presentaties te maken. Microsoft PowerPoint Online (Google presentaties) is een van de beste alternatieven, omdat alle functies en tools beschikbaar zijn in de desktopversie. Bovendien heeft Google Slides een gebruiksvriendelijke platform met veel sjablonen en thema's voor het bewerken van je presentatie.

Hoe kan ik een gratis online presentatie maken?

Het maken van een gratis online presentatie met een geanimeerde presentatiemaker is makkelijk en kan op verschillende manieren. Om te beginnen kun je gratis online presentatiemakers gebruiken voor het maken van slides. Je kunt ook presentatiesjablonen en professionele ontwerpmaterialen zoals stockfoto's van de beste beeldbanken gebruiken om visueel aantrekkelijkere presentaties te maken.

Presentatiemakers maken je leven een stuk makkelijker

Conclusie: presentatiemakers zijn een fantastische manier om een presentatie professioneel te maken zonder kennis van grafisch ontwerp. Ze besparen tijd en geld en maken het mogelijk om je presentaties eenvoudig aan te passen. Met de juiste tips en hulpprogramma's kan iedereen een imponerende presentatie maken die een blijvende indruk achterlaat. Presentatiemakers zijn van grote waarde voor elk bedrijf of individu dat zijn boodschap wil overbrengen.

Meer informatie van de in dit artikel genoemde aanbieders van presentatiemakers:

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over presentatiemakers

🤨 Ik heb een vraag over presentatiemakers

🤔 Ik weet niet of presentatiemakers iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo