Rechtenvrije afbeeldingen en redactioneel gebruik

Over het algemeen mogen rechtenvrije afbeeldingen ook voor redactioneel gebruik worden aangewend. Rechtenvrije foto's worden speciaal door een fotograaf vastgelegd en beantwoorden daarom vaak niet aan de journalistieke behoeften.

Redactionele afbeeldingen tonen daarentegen mensen, plaatsen, situaties en dingen. Het zijn geen kunstmatig gerangschikte, maar natuurlijke, kortstondige momentopnames en dus een visuele aanvulling op de actuele onderwerpen en feiten in krantenartikelen, blogposts en websites.

Let op: Redactionele afbeeldingen mag u niet commercieel gebruiken, omdat er voor de getoonde personen of objecten geen model- of eigendomsreleases beschikbaar zijn.

Ook een aantal bekende beeldbanken als Getty Images en Shutterstock bieden “redactionele foto's” (Editorials) aan. Beide stockfotosites staan hoog genoteerd in ons overzicht van beste stockfoto websites. Het beeldmateriaal dat ze aanbieden mag door de gebruikers slechts minimaal worden aangepast in overeenstemming met de regels van de journalistieke ethiek, maar de inhoud ervan mag onder geen beding worden veranderd. Neem bij twijfel contact op met uw beeldbank voor meer informatie.

Wilt u graag eerst afbeeldingen voor redactioneel gebruik proberen? Dan vindt u hier een lijst met aanbieders. Is de wereld van redactionele en rechtenvrije afbeeldingen nieuw voor u? Lees dan eerst deze handleiding voor rechtenvrije afbeeldingen en gebruikersgids voor stockfoto's.

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo