Rechtenvrije afbeeldingen en redactioneel gebruik

Over het algemeen mogen de rechtenvrije afbeeldingen van de beeldbanken Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock ook voor redactioneel gebruik worden aangewend. Rechtenvrije foto's worden speciaal door een fotograaf vastgelegd en beantwoorden daarom vaak niet aan de journalistieke behoeften.

Foto's speciaal voor redactioneel gebruik

Redactionele afbeeldingen tonen daarentegen mensen, plaatsen, situaties en dingen. Het zijn geen kunstmatig gerangschikte, maar natuurlijke, kortstondige momentopnames en dus een visuele aanvulling op de actuele onderwerpen en feiten in krantenartikelen, blogposts en websites.

Let op: Afbeeldingen met een redactionele beeldlicentie mag u niet commercieel gebruiken, omdat er voor de getoonde personen of objecten geen model- of eigendomsreleases beschikbaar zijn.

Waar koop ik redactionele afbeeldingen

Shutterstock content voor redactioneel gebruik

Ook een aantal bekende beeldbanken als Getty Images en Shutterstock bieden “redactionele foto's” (Editorials) aan. Beide stockfotosites staan hoog genoteerd in ons overzicht van beste stockfoto websites. Het beeldmateriaal dat ze aanbieden mag door de gebruikers slechts minimaal worden aangepast in overeenstemming met de regels van de journalistieke ethiek, maar de inhoud ervan mag onder geen beding worden veranderd. Neem bij twijfel contact op met uw beeldbank voor meer informatie.

Wilt u graag eerst afbeeldingen voor redactioneel gebruik proberen? Dan vindt u hier een lijst met aanbieders.

Is de wereld van redactionele en rechtenvrije afbeeldingen nieuw voor u? Lees dan eerst deze handleiding voor rechtenvrije afbeeldingen en gebruikersgids voor stockfoto's.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over rechtenvrije afbeeldingen en redactioneel gebruik

🤨 Ik heb een vraag over rechtenvrije afbeeldingen en redactioneel gebruik

🤔 Ik weet niet of rechtenvrije afbeeldingen en redactioneel gebruik iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo