Standaard licentie of uitgebreide licentie – Vergelijking en voordelen!

De afbeeldingen van Shutterstock, StockPhotoSecrets, 123RF, iStock en Adobe Stock hebben een rechtenvrije licentie. Dit is de meest populaire licentie voor stockmedia die door ontwerpers over de hele wereld wordt gebruikt omdat deze flexibel en handig is, veilig voor commercieel gebruik en voordelig geprijsd.

In feite zijn er twee versies van de rechtenvrije licentie: de standaard licentie en de uitgebreide licentie. Sommigen vinden het ingewikkeld om te bepalen welke licentie ze nodig hebben. Het is belangrijk om te weten welke licentie nodig is om stockfoto's op een correcte manier te gebruiken. Bovendien kunnen de prijzen tussen de twee sterk variëren.

We zullen hier de verschillen laten zien tussen de standaard licentie en de uitgebreide licentie, zodat u snel kunt zien welke licentie u nodig heeft voor uw projecten.

Disclaimer: Wij zijn geen juridische adviseurs of wettelijke vertegenwoordigers van de hierna genoemde ondernemingen. Dit overzicht is alleen ter informatie.

Controleer altijd zorgvuldig de licentieovereenkomst voordat u een stockfoto gebruikt, en neem rechtstreeks contact op met de beeldbank in geval van vragen of twijfels over het beoogde gebruik.
Standaard licentie of uitgebreide licentie - Vergelijking en voordelen!

Heb ik een standaard licentie of uitgebreide licentie nodig? Checklist

De simpelste manier om vast te stellen welke licentie u nodig heeft is om duidelijk voor ogen te hebben hoe u de stockfoto wilt gaan gebruiken, zodat u kunt nagaan welke licentie daarvoor geschikt is. Daarom vindt u hieronder een aantal nuttige vragen om dit na te gaan.

Ga ik het ontwerp afdrukken/printen?

Zowel de standaard licentie als de uitgebreide licentie bieden de mogelijkheid om de afbeeldingen fysiek te gebruiken, zowel in groot formaat – zoals een billboard – als in een formaat (bijv. een flyer of brochure). Bekijk de volgende vragen om te bepalen welke licentie u nodig hebt!

Hoeveel gedrukte exemplaren heb ik nodig?

 • Bij minder dan 300.000 exemplaren kunt u gerust een standaard licentie nemen.
 • Tussen de 300.000 en 500.000 kopieën moet u checken bij de betreffende beeldbank die u heeft gekozen, omdat de meeste tot 500. 000 reproducties toestaan met een standaard licentie.
 • Voor meer dan 500.000 exemplaren, zult u een uitgebreide licentie nodig hebben bij bijna iedere bekende beeldbank (zoals de iStock uitgebreide licentie bijvoorbeeld).

Ga ik het gedrukte ontwerp verkopen?

In dat geval heeft u een uitgebreide licentie nodig, waarbij het niet uitmaakt of u twee producten of 200.000 verkoopt.

Plaats ik het ontwerp online?

Zowel de standaard als de uitgebreide licenties zijn van toepassing op digitale afbeeldingen, inclusief afbeeldingen die op het internet worden gebruikt. Met welke licentie u dit kunt doen, hangt af van de antwoorden op de volgende vragen.

Hoeveel kijkers bereik ik hiermee?

Standaard licentie of uitgebreide licentie - Vergelijking en voordelen!

Een aantal standaard licenties kennen hiervoor een beperking, zoals de Adobe Stock licentie waarbij dit beperkt is tot 500.000 views. Vanaf dat aantal heeft u dus een uitgebreide licentie van Adobe Stock nodig – als u afbeeldingen van Adobe Stock gebruikt.

Maar in andere gevallen volstaat een standaard licentie, ongeacht het aantal kliks of views dat uw project krijgt.

Hoeveel bedraagt het totale budget van mijn ontwerp of project?

Deze vraag klinkt misschien vreemd, toch is het goed om te weten dat sommige stockfoto sites het digitale gebruik met een standaard licentie beperken, en wel op basis van de totale kosten van het project waarvoor ze gebruikt worden. Shutterstock is daar één van. Het standaardcontract van Shutterstock staat digitaal gebruik in video's toe, mits het budget lager is dan $10.000. Daarboven heeft u een uitgebreide licentie van Shutterstock nodig.

Meer info – Shutterstock licenties: Wat mag wel en wat mag niet

Verkoop ik het uiteindelijke digitale ontwerp op grote schaal?

Opmerking: Zowel de standaard licentie als de uitgebreide licentie verlenen toegang tot afbeeldingen zonder watermerk, zodat u zich daarover geen zorgen hoeft te maken.
Bekijk als u wilt deze handige tips om Shutterstock-afbeeldingen zonder watermerk te verkrijgen!

Standaard licentie overzicht

De standaard licentie is, wat de naam al aangeeft, de standaard optie op de meeste stockfoto sites. Dit houdt ook in dat de prijzen die u op de websites ziet gelden voor afbeeldingen met een standaard licentie. Dit is in het kort wat het is:

Standaard licentie of uitgebreide licentie - Vergelijking en voordelen!
Overzicht van de Shutterstock-standaardlicentie

Rechten: Eén keer betalen en voor altijd gebruiken

De standaard licentie geeft u het recht om de afbeelding voor altijd te gebruiken, in elk medium en op elke geografische locatie, en voor zoveel ontwerpen als u maar wilt, zonder ooit auteursrechten te hoeven betalen voor dat gebruik.

Gebruiksbeperkingen: Beperkte oplage, geen doorverkoop

Hoewel de meeste standaard licenties zowel print als digitaal gebruik toestaan, geldt er wel een limiet voor het aantal reproducties dat toegestaan is. De norm in de sector ligt echter tussen 300.000 en 500.000 stuks, ruim voldoende voor de meeste gebruikers.

De belangrijkste restrictie is dat u geen standaard licentiebeelden kunt gebruiken voor artikelen voor wederverkoop – zoals posters of wanddecoraties, T-shirts, mokken, enz.

De gemiddelde prijs: Goedkoop

Elke beeldbank hanteert haar eigen prijzen, maar over het algemeen zijn standaard rechtenvrije afbeeldingen heel goedkoop. We hebben het over €1-€20 voor on-demand aankopen, en tot 0,22 cent per afbeelding bij een abonnement.

Belangrijkste verschillen tussen de beste beeldbanken

De algemene voorwaarden zijn bij de meeste stockfoto sites hetzelfde. Maar hieronder volgen enkele belangrijke punten van de beste en meest populaire:

shop.stockphotosecrets.com/index.cfm?/Home_NL homepage
 • U kunt met de standaard licentie van StockPhotoSecrets Shop de afbeeldingen gebruiken voor digitale en gedrukte ontwerpen tot maximaal 300.000 stuks. Zowel commerciële, promotionele, redactionele als persoonlijke toepassingen zijn toegestaan, inclusief verpakkingsmateriaal en sociale media.
www.shutterstock.com/nl homepage
 • De Shutterstock-licentie biedt de mogelijkheid tot het commerciële gebruik (o.a. marketing) van afbeeldingen in allerlei media, bijvoorbeeld websites, sociale media, drukwerk, verpakkingen en dergelijke, tot een maximale oplage van 500.000 exemplaren of digitale reproducties. Voor films, video's, televisieseries, advertenties en videoproducties voor online streamingplatforms (bijv. YouTube), in projecten met een budget van minder dan $10.000. (Meer info in ons overzicht van Shutterstock licenties)
www.istockphoto.com/nl homepage
 • De standaard licentie van iStock omvat het gebruik van afbeeldingen voor advertenties, marketing, redactionele en persoonlijke ontwerpen, tot 500.000 exemplaren. De licentie is niet van toepassing op productverpakkingen (dit vereist een uitgebreide licentie).
stock.adobe.com/nl homepage
 • Adobe Stock hanteert een standaard licentie waarbij foto's in meerdere digitale en fysieke media kunnen worden gebruikt tot 500.000 exemplaren/views.
Standaard licentie of uitgebreide licentie - Vergelijking en voordelen!

Uitgebreide licentie overzicht

De uitgebreide licentie voegt een paar essentiële gebruiksrechten toe, bovenop alle rechten die de standaard licentie biedt. Deze optie is niet altijd beschikbaar, hoewel de meeste grote stockfoto deze aanbieden. Dankzij de extra voordelen is de prijs een stuk hoger. Een afbeelding met een uitgebreide rechtenvrije licentie is echter nog altijd goedkoper dan een op bestelling gemaakte foto, dus in de meeste gevallen de moeite waard. Dit zijn in het kort de voorwaarden voor een uitgebreidere licentie:

Rechten: Onbeperkt aantal reproducties, producten voor wederverkoop

De uitgebreide licentie geeft dezelfde rechten als de standaard licentie, máár zonder twee belangrijke beperkingen: de beperkte oplage en de beperking tot gebruik op/in artikelen voor verkoop.

Uitgebreide licenties bieden de mogelijkheid tot onbeperkt kopiëren en de afbeelding kunnen worden gebruikt in een ontwerp dat u vervolgens met winst doorverkoopt.

Beperkingen: Geen wederverkoop van het origineel, gevoelig gebruiksbeperking

De beperkingen die gelden voor uitgebreide licenties zijn ook van toepassing op standaard licenties. Dit houdt in dat er dingen zijn die u absoluut niet kunt doen met rechtenvrije stockfoto's:

 • Wederverkoop, weggeven of opnieuw verspreiden van de afbeelding zoals u die van de beeldbank heeft gedownload.
 • De afbeelding mag niet in verband worden gebracht met gevoelige gebruiksthema's: pornografie, politiek, godsdienst, criminele activiteiten, enz.

Gemiddelde prijs: duurder dan standaard maar goedkoper dan een fotograaf

Uitgebreide licenties zijn over het algemeen alleen op aanvraag verkrijgbaar, per stuk of in vooraf betaalde pakketten. Gemiddeld kosten ze tussen de €40 en €250. Die prijs is hoog vergeleken met de standaard licentie afbeeldingen, maar bedenk wel dat u deze afbeeldingen kunt gebruiken om producten te maken die u vervolgens op grote schaal kunt verkopen, u kunt dus veel winst maken. Het gaat hier trouwens om een eenmalige betaling.

Standaard licentie of uitgebreide licentie - Vergelijking en voordelen!

Belangrijke verschillen tussen de beeldbanken

Elke website voor stockfoto's hanteert eigen regels wat betreft uitgebreide licenties.

 • StockPhotoSecrets Shop biedt één van de goedkoopste uitgebreide licenties met prijzen vanaf €80 voor 1 afbeelding die verlaagd wordt tot €44 bij een uitgebreid licentie pakket van 25 beelden. Nog beter: als u een abonnement neemt op een van de standaard licentieplannen, dan krijgt u 50% korting op de uitgebreide licenties, zodat u deze voor slechts $22 per stuk kunt krijgen!
 • Shutterstock heeft een uitgebreide licentie met items voor wederverkoop en onbeperkte oplage in pakketten, van 2 tot maximaal 25 afbeeldingen. De prijs ligt tussen €68,- en €99,50 per download.
 • iStock heeft twee uitgebreide licenties: Onbeperkte reproducties en Producten voor Wederverkoop. De prijs is 18 credits per stuk, oftewel tussen de €144 – €170. U kunt naar keuze een uitgebreide licentie toevoegen. Heeft u echter beide rechten nodig, dan zult u hier meer uitgeven dan op andere websites.
 • Adobe Stock heeft een uitgebreide licentie beschikbaar voor bijna al hun afbeeldingen. De licentie omvat zowel rechten voor onbeperkte oplage als producten voor wederverkoop en merchandising. De prijs is €79,99 per afbeelding, en kan nog iets lager uitvallen als u grotere credit pakketten koopt.
Standaard licentie of uitgebreide licentie - Vergelijking en voordelen!
De prijzen van de uitgebreide licentie van Shutterstock

Toepassingen

Wat is het gebruiksdoelVereiste licentie
Sociale media (berichten, ads enz)Standaard
Illustraties voor een flyer, ik heb 1000 stuks nodigStandaard
Hoofdafbeelding voor mijn website/landingspaginaStandaard
Afbeelding voor een boekomslag/cover, ik hoop er 600.000 te verkopen!Uitgebreid
Een beeldadvertentie op mijn websiteStandaard
De afbeelding wordt op een T-shirt voor de verkoop gedruktUitgebreid
Cover art voor mijn nieuwe album, 5000 stuksStandaard
Huisstijl briefpapier voor mijn klant, 2000 stuksStandaard
Afbeeldingen voor mijn You Tube video's, mijn budget is €5000,-Standaard

Voor alles en iedereen is er een standaard licentie of uitgebreide licentie

Deze informatie moet u uit onze vergelijkende gids onthouden: Wat uw gebruiksdoel ook is, er is bijna altijd wel een licentie waarmee u dat kunt doen.

Deze twee algemene rechtenvrije opties dekken niet alleen alle mogelijke toepassingen van afbeeldingen, maar elke beeldbank heeft ook andere voorwaarden voor zijn licenties en biedt andere rechten aan.

Vandaar dat het heel belangrijk is om uzelf af te vragen waarvoor u de foto wilt gebruiken, de basisprincipes van beide licentievormen te begrijpen en natuurlijk de licentieovereenkomst van de door u gekozen beeldbank aandachtig te lezen voordat u een stockfoto downloadt en gebruikt.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de Standaard licentie of Uitgebreide licentie

🤨 Ik heb een vraag over de Standaard licentie of Uitgebreide licentie

🤔 Ik weet niet of de Standaard licentie of Uitgebreide licentie iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo