De 5 beste stockaudio websites voor muziek en geluid voor video’s

Audio – muziek en geluidseffecten – is van grote invloed op hoe de kijkers op uw video zullen reageren. Bij videoproducties gaat het om beeldmateriaal van de beste kwaliteit, toch is audio een belangrijk element dat u niet moet onderschatten. Om het geluid van uw videoprojecten een boost te geven, is stockaudio een geweldige oplossing.

Wie geen muzikant of geluidsproducent is, moet soms veel geld uitgeven voor originele muziek en clips voor een video. Daarom biedt stockmateriaal uitkomst. Kwalitatief goede stockaudio is een fantastische manier om op een snelle en goedkope manier akoestische kwaliteit aan uw productie toe te voegen.

Artiesten, filmmakers en content creators kunnen baat hebben bij een collectie rechtenvrije muziek.

Veel beeldbanken en andere bedrijven verkopen rechtenvrije muziek voor video's. Hieronder vindt u een overzicht van de beste stockaudio websites, stockmuziek en audioclips.

Stockmuziek & audiobestanden

Hoe indrukwekkend en vakkundig uw opnamen ook zijn, wanneer ze vol zitten met monotone toespraken, lange dialogen en een gebrek aan geluidsimpact, dan zullen uw kijkers er geen klik mee hebben.

Een perfecte audiomix met stemmingsvormende, emotie-opwekkende muziek en effecten die precies passen bij uw visuele content, is wat een professionele en boeiende productie oplevert.

Denkt u maar aan de achtergrondmuziek bij een YouTube-video of de grappige effecten die een podcast tot leven brengen. Met geluid kunnen allerlei dingen worden verbeterd, niet alleen muziekvideo's of speelfilms.

Met deze kennis nemen veel van de meest populaire en grotere beeldbanken audio/muziek op in hun assortiment, van jingles en audioclips tot uitgewerkte muziekstukken van zelfstandige artiesten, om videomakers te voorzien van de benodigde muziek en geluidsfragmenten waarmee ze in de postproductie hun beeldmateriaal kunnen aanvullen.

Stockaudio – muziek en audioclips – wordt vaak als stock gemaakt, wat wil zeggen dat ze bedoeld zijn om generiek te zijn en voor verschillende doeleinden te gebruiken. Alhoewel elke track een specifieke sfeer, stijl en genre heeft, zijn ze gemaakt voor verschillende concepten en toepassingen.

Hoewel de voorwaarden voor muzieklicenties bij deze content wat kunnen variëren, bieden de beste beeldbanken stockmuziek en geluidseffecten aan met een rechtenvrije licentie tegen heel voordelige prijzen.

Een overzicht van de beste stockaudio websites:

Shutterstock Muziek – rechtenvrije muziek

shutterstock logo

Shutterstock is een van de populairste beeldbanken en stockaudio websites uit de sector en neemt al sinds de oprichting van het bedrijf een belangrijke positie in op de markt. Shutterstock heeft ook een grote keuze aan rechtenvrije muziek en tracks onder de naam Shutterstock Muziek en een eigen service voor stockmuziek onder de naam PremiumBeat. Behalve voor audio koopt u hier ook de beste foto's en video footage.

Dit heeft de muziekbibliotheek van Shutterstock te bieden:

 • Tienduizenden fragmenten: hoge kwaliteit geluidstracks, geluidseffecten en meer.
 • Eenvoudig aankoopsysteem voor high quality stock
 • Abonnementen voor onbeperkte downloads met maand- en jaaropties verkrijgbaar
 • Het Premium Unlimited abonnement omvat een selectie PremiumBeat tracks (exclusieve en high-end stockaudio).
 • Nieuw! Flex 25 abonnement voor het downloaden van stockmuziek, stockvideo's en stockfoto's, allemaal met hetzelfde abonnement!
 • Rechtenvrije licentie voor commercieel gebruik (maar beperkt tot één project).
Shutterstock prijzen

Lees ons uitgebreide Shutterstock testrapport voor meer informatie over de stockvideo service van Shutterstock, inclusief de nieuwe uitgebreide videolicentie!

U kunt door de miljoenen nieuwe muziek- en geluidscollecties en categorieën van Shutterstock bladeren en naar muzieknummers zoeken, die u vervolgens in uw winkelwagentje kunt plaatsen. Alle muzieknummers zijn in 16-bit WAV-formaat en zijn geschikt voor de meeste video- en geluidsbewerkingssoftware. U kunt met de bestanden basisbewerkingen uitvoeren, maar niet met mash-ups, remixen en sampling.

De rechtenvrije geluidsbestanden en muzieklicenties beperken het gebruik tot één project, maar u mag ze voor altijd blijven gebruiken in dat project en in ondersteunend materiaal. Dit zijn de koopopties:

 • De standaard licentie (€49 per track) staat u toe het bestand te gebruiken voor uitzendingen met maximaal 1 miljoen kijkers en voor theaterprojecten in één land.
 • Een uitgebreide licentie (€419 per track) biedt u het recht het bestand te gebruiken voor een onbeperkt aantal uitzendingen en voor filmproducties in zoveel landen als u wilt.
 • Het gebruik voor het internet of podcasts is onbeperkt voor beide soorten licenties.
 • Abonnementen voor onbeperkt downloaden: Ongelimiteerde mogelijkheden om tracks, shorts en loops te downloaden, vanaf €199/jaar (€16,60/maand). Op maandbasis en jaarlijks gefactureerde opties, alsook een duurder Premium abonnement zijn verkrijgbaar. Voor alle bestanden geldt een standaard licentie.

Meer informatie over Shutterstock Muziek en hoe u de juiste muziek voor het maken van video's kiest.

Meld u gratis bij Shutterstock aan en bekijk de audiocollectie. Maak gebruik van onze speciale Shutterstock kortingscode en profiteer van 15% korting op uw media-aankopen, inclusief het nieuwe Flex-abonnement!

PremiumBeat van Shutterstock – stock muziektracks

De 5 beste stockaudio websites voor muziek en geluid voor video's 2

PremiumBeat is, zoals uit de naam blijkt, een collectie van premium stockmuziek en geluidseffecten. Het is al jaren eigendom van Shutterstock, hoewel het zelfstandig actief is met een eigen website. Het is een van de beste rechtenvrije stockaudio websites.

De muziekbibliotheek van PremiumBeat biedt u:

 • Exclusieve muziek van hoge kwaliteit van getalenteerde artiesten, inclusief muziek en geluidseffecten.
 • Ongecompliceerd aankoopmodel.
 • Twee verschillende rechtenvrije licenties op basis van uw gebruiksbehoeften.

PremiumBeat is stockaudio voor en door muziekliefhebbers. Het bedrijf selecteert de artiesten die bijdragen en stelt alleen het beste van wat zij maken samen voor opname in de collectie. Er worden thematische playlists aangeboden rondom populaire thema's en genres.

Bovendien is alle content exclusief voor deze beeldbank en u zult het nergens anders tegenkomen. Alle bestanden zijn in wav- en MP3-formaat, geschikt voor de meeste video- en audiobewerkingssoftware, waarvan sommige inclusief stems om eenvoudig aparte elementen in de track te bewerken.

Ze maken gebruik van een rechtenvrije licentie, zowel in de standaard- als in de premiumversie. Standaard is permanent en voor meerdere doeleinden te gebruiken, maar beperkt tot gebruik op het internet en verspreiding tot 1000 eenheden. Premium is voor TV programma's, bioscoopfilms en grotere projecten, maar beperkt tot één project. Dit prijzen variëren en zijn als volgt:

 • Standaard licentie – €49 per geluidsfragment: Voor persoonlijk of professioneel gebruik, internet (websites, YouTube, Vimeo, sociale media, podcasts, enz.) en voor verkoopprojecten onder de 1000 exemplaren. Permanent gebruik en gebruik voor meerdere projecten.
 • Premium licentie – €199 per muzieknummer: Te gebruiken voor persoonlijke en professionele projecten, zoals TV, radio, bioscoopfilms en distributie voor winstdoeleinden met een budget van minder dan 2 miljoen euro. Voor één gebied en één project.

Ontdek PremiumBeat en de uitstekende muziekcollecties!

Pond5 – Rechtenvrije stockmuziek

Pond5 logo

Pond5 is een stockbureau dat zich vooral toelegt op video. Zij streven ernaar een complete service te zijn voor kopers van videomateriaal en hebben een grote selectie stockaudio in hun bibliotheek. De audiobestanden kunnen apart worden gekocht. Daarnaast hebben ze een selectie van audiobestanden die via een abonnement verkrijgbaar zijn.

Wat u moet weten:

 • Een grote collectie audio die is opgesplitst in bibliotheken met muziek en geluidseffecten.
 • Koop op aanvraag (on demand) uit de hele collectie.
 • Met abonnement downloaden uit een gecureerde selectie van 15.000 audiobestanden.
 • Rechtenvrije licenties

Pond5 heeft een groot prijzenpalet voor het kopen op aanvraag omdat elke bijdrager zijn eigen prijzen kan bepalen.

Het Premium-abonnement is een uitstekende optie voor 10 downloads per maand uit een samengestelde collectie met HD- en 4K-video's, stockfoto's en 15.000 muzieknummers en geluidseffecten. Dit zijn de opties:

 • Per maand: €210,-
 • Per jaar: €1045,- (€1475,- besparing op de maandprijs)

Lees hier onze uitgebreide Pond5 recensie voor meer informatie over deze aanbieder.

De audiobestanden van Pond5 zijn te verkrijgen in 16- of 24-bit WAV- of AIFF-formaten. Alle bestanden hebben een rechtenvrije licentie, wat u veel gebruiksvrijheid geeft.

Voor wie een aantal tracks nodig heeft voor zijn projecten is de prijsklasse en grote collectie van Pond5 een goed alternatief. Wilt u een totaaloplossing voor uw content, die zowel audio, video als foto's omvat, kies dan voor het Premium-abonnement.

Meld u gratis aan bij Pond5 en bekijk de collecties muziek en geluidseffecten!

Getty Images Muziek

Getty Images logo

Getty Images is de meest bekende aanbieder van stockfoto's ter wereld en is tevens eigenaar van iStock, wat een van de beste websites voor microstockbeelden is. De rechtenvrije audiocollectie van iStock is nu opgenomen in de muziekservice van Getty Images en is uitgebreid met Rights Managed-licenties.

Een overzicht van wat Getty Music u te bieden heeft:

Bekijk voor meer bijzonderheden ons uitgebreide Getty Images testrapport.

De Getty Images muziekcollectie is in categorieën ingedeeld en goed te doorzoeken. Bestanden kunnen op aanvraag (on demand) worden gekocht, waarbij u de keuze heeft uit rechtenvrije muziek of geluidseffecten of Rights Managed muziekbestanden. Dit zijn de mogelijkheden:

 • De rechtenvrije licentie voor audiobestanden omvat meervoudige, niet-exclusieve en permanente gebruiksrechten voor €50 per muzieknummer en €10 per geluidseffectbestand.
 • De prijs van Rights Managed muziek wordt bepaald door de specifieke vereiste rechten, maar het grootste voordeel is dat het exclusief gebruiksrecht kan omvatten. Daarmee bent u de enige die dat specifieke nummer gebruikt zolang uw licentie geldig is. Lees hier alles over Rights Managed licenties.

Voor slechts €10 tot €50 kunt u fantastische muziek en geluidseffecten downloaden van een van de meest prestigieuze beeldbanken ter wereld. Voor exclusief gebruik van audio kunt u terecht bij Getty Images, een van de weinige aanbieders van exclusieve gebruiksrechten met een Rights Managed-licentie.

U kunt zich gratis aanmelden bij Getty Images en het aanbod van de muziek ontdekken. Wilt u ook afbeeldingen en video's kopen, doe dat dan met onze Getty Images promotiecode – tot 30% korting!

BONUS: Artlist

artlist logo

Artlist is een van de topklasse stockaudio websites voor filmmakers die is , gemaakt door filmmakers. Ze zijn gespecialiseerd in muziektracks die een perfecte aanvulling vormen op allerlei soorten videomateriaal. Artgrid is de zustersite voor stockvideo.

Dit zijn de voordelen van deze service:

 • Goed samengestelde bibliotheek met stockmuziek en geluidseffecten voor audiovisuele producties.
 • Service op basis van een abonnement met onbeperkte licenties.
 • Rechtenvrije licentie met flexibele dekking.

De kwaliteitsvolle muziek van Artlist is makkelijk vindbaar via de samengestelde categorieën en de playlists. U kunt een abonnement kiezen dat past bij uw behoeften:

 • Muziektracks voor $199 per jaar
 • SFX-bestanden voor $149 per jaar
 • Music+SFX voor $299 per jaar

Alle abonnementen bieden onbeperkte downloads. Voor alle downloads geldt de wereldwijde flexibele licentie.

Registreer u gratis bij Artlist en maak gebruik van hun bioscoopachtige stockmuziek!

BONUS: The Music Case

The Music Case logo stockaudio websites

The Music Case is een collectie muziek en geluidseffecten die in 2005 van start ging. Het bedrijf biedt rechtenvrije muziek voor duizenden bedrijven over de hele wereld, waaronder de reclamereus Ogilvy en het digitale media- en entertainmentbedrijf Technicolor!

Dit is een beknopt overzicht van de belangrijkste voordelen:

 • Meer dan 93.000 tracks en geluidseffecten.
 • Eenmalige betaling voor het gebruik van tracks in zoveel projecten als u wilt.
 • Eenvoudige betaalmethoden via PayPal in zowel euro's als dollars.
 • 24/7 klantenservice via live chat en een gratis nummer in de Verenigde Staten.

The Music Case heeft een zeer gebruiksvriendelijke interface die letterlijk elke stijl en elk genre dat u zich kunt indenken omvat. Elke track is voorzien van een label, waardoor zoeken in de gigantische database gemakkelijk is.

Door dit alles te combineren met een simpel licentieschema dat een zilveren of platina licentie omvat, behoort The Music Case tot de beste stockaudio websites die u moet bezoeken wanneer u stockmuziek of muziekeffecten voor uw projecten nodig hebt. Dit is een kort overzicht van de licenties:

 • De Silver-licentie staat u toe de muzieknummers van uw keuze te gebruiken op uw websites met uitzondering van reclame, Youtube, Vimeo, Facebook en andere betaalde sociale media video's, uw crowdfunding promotievideo's zoals Kickstarter en Indiegogo, bedrijfspresentaties, niet-uitgezonden audiovisuele producties, thuisproducties, online en offline videogames die gratis worden verspreid (d.w.z. Homebrew), podcasts en wachtmuziek.
 • De Platinum-licentie biedt al het bovenstaande en staat ook gebruik toe in reclame, film, luisterboeken, documentaires, televisie, muziek op locaties zoals luchthavens en treinstations, evenals onbeperkte duplicatie zoals op CD en DVD.

Dit zijn de prijzen:

 • Silver: $29
 • Platinum: $99

De prijzen, die op zich al geweldig zijn, kunnen nog goedkoper worden met een fantastisch bonusprogramma, waarbij u voor bepaalde acties (zoals het registreren van een account, het doen van aankopen, het delen op uw sociale media-accounts en zelfs gewoon inloggen) een korting van 5% – 35% krijgt op toekomstige aankopen. Zodra u een bepaald beloningsniveau hebt bereikt, zult u die korting permanent krijgen voor al uw toekomstige aankopen!

Bij The Music Case zijn alle beschikbare bestanden direct verkrijgbaar in WAV-formaat, zodat de maximaal haalbare kwaliteit en compatibiliteit met vrijwel alle geluidsreproductie- en bewerkingssoftware gewaarborgd is!

Hoe zit het met gratis stockmuziek?

Hoewel een gratis muziekbibliotheek goede geluiden kan bevatten, adviseren wij om geen gratis muzieknummers te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Voor deze gratis bestanden geldt vaak een Creative Commons licentie (of een soortgelijke licentie voor gratis gebruik) die vervelende gevolgen kan hebben als ze naamsvermelding en backlinks vereisen, maar die bovenal juridisch een stuk minder veilig is.

Stockaudio websites – veelgestelde prijzen

Wat is stockaudio?

Stockaudio – muziek en audioclips – worden doorgaans als stock gemaakt, wat inhoudt dat ze algemeen of voor meerdere doeleinden bruikbaar zijn. Elke track kan in een bepaalde sfeer, stijl en genre zijn, maar is bedoeld voor verschillende concepten en toepassingen.

Hoe krijg ik stockaudio?

Op het internet kunt u gratis stockgeluiden vinden, maar zonder rechtsgeldige dekking of de juiste licentie. Wij adviseren u een van de beste stockaudio websites hierboven. Deze hebben de juiste en legale licentie voor correct gebruik.

Waarvoor kan stockmuziek worden gebruikt?

Stockmuziek wordt door creatieve professionals gebruikt voor Youtube video's, videoclips in het algemeen, TV-shows, films en veel nieuwe sociale media filmpjes. Stockmuziek wordt soms gecombineerd met stockvideo's en stockfotografie voor het maken van advertenties, commercials en andere creatieve projecten.

Wat zijn de populairste muziekcategorieën bij stockaudio websites?

Dit zijn de populairste categorieën stockmuziek: Rock, Hip Hop, Klassiek, Natuur, Modern, Achtergrondmuziek en Vrolijk.

Welke stock video sites verkopen de beste stock footage?

Heeft u nog niet de juiste video gevonden, maar u heeft wel filmmateriaal nodig? Kijk dan bij deze beste stockvideo websites.

Meer impact met muziek van de beste stockaudio websites

Kortom: u kunt een video met veel impact en een professionele klank maken zonder duizenden euro's uit te geven aan muziek en geluidseffecten. Heeft u hulp of een stap-voor-stap gids nodig, bekijk dan deze gids over hoe u muziek gratis kunt toevoegen aan video (met veel tips voor software).

Stockaudio is de ideale oplossing voor het snel en goedkoop verkrijgen van geluidsbestanden voor opname in uw project. Rechtenvrije muziek en geluidseffecten zijn flexibel in gebruik en heel voordelig.

Rights Managed kan duurder zijn, maar wie meerwaarde ziet in het verkrijgen van exclusieve gebruiksrechten, kan er profijt van hebben.

Bovendien beschikken de bovenstaande 6 stockaudio websites over gigantische collecties met een keuze uit duizenden tot miljoenen muzieknummers. U kunt zeker de juiste muziek en effecten voor uw video's vinden in deze collecties.

U bent nu aan zet. Start met een licentie voor muziek van de beste stockaudio websites en verbeter uw producties!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over stockaudio websites

🤨 Ik heb een vraag over stockaudio websites

🤔 Ik weet niet of stockaudio websites iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo