Tips over hoe stockfoto’s voor video’s te gebruiken

Wie de afgelopen tijd de visuele trends heeft gevolgd – en als dat niet het geval is, dan mist u echt iets – weet dat de markt steeds meer in de richting van bewegende beelden beweegt, vooral het gebruik van video's neemt toe. Heeft u dit medium nog niet omarmd, dan wordt het hoog tijd dat u een bezoekje brengt aan een website voor afbeeldingen, bijv. Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock of Adobe Stock.

Hoogwaardige stockfoto's voor video's gebruiken is een heel simpele manier om makkelijk en goedkoop fascinerende videoproducties te maken zodat u de content met uw doelgroep kunt delen die ze willen zien, zonder u te vertillen of er een kapitaal aan kwijt te zijn. U kunt slideshows samenstellen voor uw social media berichten, uw website en zelfs voor uw apps. U kunt afbeeldingen toevoegen aan de meer uitgebreide video's voor YouTube, en zelfs in TV- en filmproducties!

Om maximaal te scoren met stockfoto's in uw video's, informeren wij u hier over het gebruik van rechtenvrije stockfoto's van sites met de beste stockfoto's voor video's.

Wilt u nu direct stockfoto's zoeken? Gebruik de zoekbalk hieronder:Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Laten we snel beginnen!

Stockfoto's en video's – Een uitstekende match voor visuele impact

Wilt u de rechtenvrije afbeeldingen in uw video's voor commerciële doeleinden gebruiken, dan wist u dit al, maar heeft u dit artikel geopend om uit nieuwsgierigheid te weten te komen waarom u stockfoto's voor video's zou moeten gebruiken, dan is hier uw antwoord:

Video is het mediaformaat van de toekomst. Bewegende beelden in een hoge resolutie zijn al enige tijd nadrukkelijk aanwezig in de visuele communicatie. Dankzij de nieuwe digitale technologieën worden de grenzen van de visuele content en hoe deze ervaren wordt steeds verder verlegd, wat de trend alleen maar versterkt. Dit is het duidelijkst te merken aan het feit dat video het favoriete format is van de energieke Generatie Z.

Van korte Instagram-verhalen of Snapchat-clips tot fascinerende videobeleving in 360º en VR, vanaf nu kunt u meer, krachtiger en duidelijker communiceren als u dat met een video doet.

Een vergelijkbare vaststelling is de veelzijdigheid van stockfotografie en de hoge kwaliteit van de stockfoto's kan het zoveel gemakkelijker maken om een video te maken voor marketingdoeleinden. Een slideshow met foto's voor het promoten van uw product, merk of content en om op sociale media te delen. Beknopte YouTube-video's voor uw kanaal – met aanvullende afbeeldingen zoals YouTube-banners, YouTube thumbnails en dergelijke. Niet bewegende beelden om uw beeldmateriaal aan te vullen. Noem maar op; met stockfoto's brengt u het in een handomdraai tot stand.

Tip voor videomakers
Wie videobestanden aanmaakt, moet weten dat stockvideo's eveneens een enorm hulpmiddel zijn voor de realisatie van zijn projecten! Kijk hier voor meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat, wat u ermee kunt doen en de beste aanbieders om goedkoop en met speciale kortingen stockvideo's te kopen.

Let op: de meeste van de belangrijkste stockfoto websites – van Shutterstock tot Getty Images – hebben tevens collecties met stock footage tegen een aantrekkelijke prijs beschikbaar, zodat u al het benodigde materiaal voor uw video's op één plek kunt vinden!


licenties voor stockfoto's voor video

Licenties voor het gebruik van stockfoto's voor video's

Ondanks dat u een ervaren fotokoper bent, die goed bekend is met het gebruik van afbeeldingen, kan het zijn dat u twijfelt over het gebruik van foto's in videoproducties met een hoge resolutie. U staat niet alleen: de grens tussen mediaformaten en varianten in licentievormen voor de ene en de andere kan inderdaad tot verwarring leiden.

Hieronder zullen we u proberen deze twijfels weg te nemen door al uw vragen over het gebruik van stockfoto's voor video's te beantwoorden.

Mag ik rechtenvrije foto's in videoprojecten gebruiken?

Ja, zeker. De rechtenvrije licentie, waarvan de meeste van de beste stockfoto websites gebruik maken, biedt de mogelijkheid om de hoge-resolutie foto's in video's op te nemen, zowel voor persoonlijk als commercieel gebruik, zonder dat daarvoor attributie vereist is. Lees de licentievoorwaarden uiteraard aandachtig door. Maar op hoofdlijnen wordt dit soort gebruik door de standaardlicentie van de meeste beeldbanken gedekt, en het is absoluut toegestaan om de stockfoto's voor video's te gebruiken.

Mag ik rechtenvrije foto's in YouTube-video's gebruiken?

Ja, absoluut. En mocht u een heel actieve YouTuber zijn, dan moet u dat zeker doen! Niet alleen in video's, maar ook om de uitstraling van uw YouTube-kanaal professioneel te maken. Foto's en afbeeldingen zijn uitermate geschikt voor YouTube banners en perfecte YouTube thumbnails; veel beeldbanken hebben hiervoor sjablonen die u moeiteloos kunt aanpassen.

Bijna alle toonaangevende stockfotosites staan het downloaden en gebruiken van hun foto's toe voor het YouTube-platform, hoewel er een paar zijn die enkele beperkingen opleggen. Bepaalde beeldbanken hanteren een limiet voor het budget van het videoproject waarin de foto's worden gebruikt, en mocht uw project dat overschrijden, dan heeft u een uitgebreide licentie nodig.
Shutterstock is één van deze beeldbanken die dit gebruik beperkt tot projecten met een budget van minder dan 10.000 dollar. En enkele aanbieders beperken het gebruik van afbeeldingen in YouTube-video's op basis van het aantal weergaven. Mocht uw video hun limiet overschrijden, dan heeft u een uitgebreide licentie nodig. Adobe Stock stelt hiervoor een standaardlicentie ter beschikking, waarbij de standaard licentiedekking wordt beperkt tot video's met maximaal 500.000 kijkers.


Mag ik rechtenvrije foto's in Social Media-video's gebruiken?

Ja, bij de meeste beeldbanken is dit toegestaan volgens hun licenties. Er is een tijd geweest dat het tegendeel het geval was, en beeldbanken waren geneigd om het gebruik van stockfoto's in sociale media te verbieden. Maar inmiddels staan vrijwel alle belangrijke aanbieders het gebruik in social media toe, en dat geldt ook voor video's.

Mag ik de rechtenvrije foto's in video's gebruiken op andere online platformen?

Ja, dat mag. U mag de rechtenvrije stockfoto's voor video's gebruiken die bestemd zijn om online te worden afgespeeld. Dat geldt voor YouTube en social media, zoals we net hebben gezien, maar ook voor nagenoeg elk ander online platform, zoals Vimeo of uw eigen website. Denk eraan dat enkele stockfotosites het gebruik beperken op basis van de omvang van de doelgroep, en andere op basis van het geschatte budget. Maar zelfs deze beeldbanken hebben een uitgebreide licentie om deze beperkingen op te heffen, zij het tegen een hogere prijs.

Mag ik rechtenvrije foto's gebruiken in tv- of filmcontent?

Ja, ook dit is toegestaan. Het overgrote deel van de rechtenvrije licenties geeft dekking voor massamedia zoals TV en bioscoop. De standaard licentie van beeldbanken zoals bijv. StockPhotoSecrets staan dit gebruik zonder enige restricties toe. Een aantal andere aanbieders hanteren beperkingen ten aanzien van het publiek (Adobe Stock) of de omvang van het budget (Shutterstock). Maar ook hier geldt weer dat deze beperkingen kunnen worden weggenomen met de aankoop van een uitgebreide licentie.

beste foto's voor video's

Hoe krijgt u afbeeldingen voor video's?

U weet nu hoe u stockfoto's voor video's kunt gebruiken, zodat we nu ingaan op de vraag waar u de stockfotografie en illustraties voor uw videoclips kunt kopen.

Rechtenvrije afbeeldingen kopen voor video – Kwaliteit, veiligheid en prijs

De verstandigste keuze als het gaat om het gebruik van beeldmateriaal in videomateriaal is het online kopen van rechtenvrije afbeeldingen bij een bekende beeldbank. Dat scheelt u de moeite om zelf fotosessies te doen en zorgt er niet alleen voor dat u kwalitatief goede beelden krijgt, maar ook dat u deze veilig kunt gebruiken in commercieel getinte fotoprojecten.

WAAR KOOP IK STOCKFOTO'S?
Wij hebben de beste 20 stockfoto websites voor u op een rijtje gezet! Stuk voor stuk betrouwbare beeldbanken met aantrekkelijke aanbiedingen voor nog geen €0,99 per foto voor uw videocontent. Zowel via een maand- of jaarabonnement als on-demand met beeld- of creditpakketten; u vindt in dit overzicht altijd een aanbieding die bij uw budget en creatieve behoeften past.

Let op! Het is het vermelden waard dat veel van deze aanbieders van mooie visuele contant ook prachtige collecties rechtenvrije HD-video's aanbieden die de perfecte oplossing bieden voor het snel en goedkoop maken van videocontent. Een aantal van deze beeldbanken biedt zelfs gratis previews – met watermerk – aan, zodat u kunt zien hoe ze in uw project kunnen worden opgenomen voordat u tot aanschaf overgaat.

Wilt u maximaal profiteren, dan kiest u voor een abonnement waarbij de prijs per foto lager is dan een euro per foto. Krijg veel korting met de speciale actiecodes uit onze sectie Aanbiedingen met heel veel fantastische mogelijkheden om goedkoop foto's bij de beste beeldbanken uit de branche aan te schaffen! U kunt deze couponcodes ook voor de aankoop van video's gebruiken.

 • The StockPhotoSecrets Shop geeft maar liefst 50% korting op stockvideo's voor alle leden die een foto-abonnement. Lees er alles over in ons StockPhotoSecrets testrapport!
 • iStock biedt u de mogelijkheid om zowel foto's als video's op aanvraag te kopen via credits, waarbij u dus eerst een creditpakket zult moeten kopen; u kunt vervolgens alle soorten mediabestanden downloaden die u nodig heeft. Meer informatie vindt u in ons iStock testrapport, en krijg met onze exclusieve iStock couponcode 15% korting in ALLES!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Gratis stockfoto's in video's voor commerciële doeleinden

Wat als uw budget niet toereikend is voor een klein fotopakket of een maandabonnement? Goed nieuws. Dankzij gratis stockfoto's zijn uw financiële beperkingen geen obstakel voor uw creatieve activiteiten… zolang u ze maar zorgvuldig gebruikt.

Belangrijk: de meeste gratis sites voor het downloaden van foto's gebruiken een Creative Commons-licentie of afbeeldingen uit het publieke domein, wat om diverse redenen niet de veiligste oplossing is voor commerciële projecten, in het bijzonder vanwege het feit dat ze niet op rechtmatigheid worden gecontroleerd en niet worden gescreend.
WAAR VIND IK VEILIG GRATIS STOCKFOTO'S VOOR VIDEO'S
Wilt u gratis afbeeldingen gebruiken, kies dan in elk geval voor een van de beeldbanken uit ons overzicht van 27 beste gratis fotosites ter wereld, waaronder het bekende Unsplash en Pixabay, waar u de keuze heeft uit een collectie van topkwaliteit afbeeldingen. Hoewel enkele van deze sites creative commons hanteren, zijn de genoemde opties allemaal grondig geanalyseerd en beoordeeld op de wettelijke veiligheid en de algehele kwaliteit van de service! En blijf de weinige sites in de gaten houden waar ook gratis stockvideo-aanbiedingen beschikbaar zijn! Er zijn namelijk gratis websites met creative commons video's en andere soorten stockvideo's!
foto's implementeren in video's

Wees creatief met het bewerken van foto's voor videoprojecten

Filmers, videobewerkers, grafische ontwerpers, en marketeers, en wie vertrouwd is met beeldbewerking, wist dit al. Maar wie nieuw is in de wereld van de videobewerking en zich afvraagt hoe moeilijk – of makkelijk- het is om foto's van hoge kwaliteit in HD-video's te verwerken, vertellen we graag meer.

Welke software moet ik gebruiken om een foto in een video op te nemen?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor videobewerking om afbeeldingen in video's te verwerken, om een foto in een clip in te voegen of om een video in foto-slidestijl met diverse foto's en muziek te maken.

De belangrijkste alternatieven zijn professionele en eersteklas software zoals Adobe Premiere of Apple Final Cut Pro, die bestemd is voor filmmakers, maar ook gratis of goedkope tools waaronder Blender, DaVinci Resolve of Lightworks – meer over deze en andere soortgelijke programma's vindt u in dit overzicht van de beste gratis videobewerkers.

Maar u hoeft niet te kiezen voor ingewikkelde bewerkingsprogramma's. Misschien wilt u een slideshow maken of een afbeelding gebruiken in een video. Dat kan met simpele maar effectieve tools zoals de iStock Video Editor. Ze zijn heel gebruiksvriendelijk en beschikken over sjablonen en andere hulpmiddelen waarmee het maken van video's sneller en gemakkelijker gaat. En nog gratis ook!

Essentiële apps, zoals de populaire desktop en mobiele programma's, bijv. Windows Movie Maker of Apple iMovie, zijn heel gebruiksvriendelijk.

Hoe kan ik foto's in video's implementeren?
Op zich is dit niet al te ingewikkeld. Hoe dit precies in zijn werk gaat is afhankelijk van de specifieke kenmerken van de software voor het bewerken van de video's die u gebruikt. Maar globaal genomen moeten deze stappen worden uitgevoerd:

 • Open uw videobewerker.
 • De video importeren waarin u de foto wilt hebben, en deze openen bij het bewerken van de lay-out (U kunt hiervoor zowel gratis videobestanden als rechtenvrije video's gebruiken).
 • Importeer de gewenste foto.
 • Ga naar de tijdlijn van de video en sleep de open en sluitsteken naar de gewenste plaats waar u uw afbeelding wilt laten zien en om te stoppen met de weergave daarvan.
 • Voeg overgangen, muziek, voice-overs en overige effecten naar behoefte toe.
 • Het bestand opslaan wanneer u klaar bent, en in het gewenste formaat exporteren.

Hoe kan ik slideshows maken?
Het volledige proces zal ook in dit geval van editor tot editor variëren, maar de elementaire stappen zijn in alle gevallen vergelijkbaar. Denk aan eenvoudige – maar mooie – resultaten, elke basic videobewerkingsapp zal toereikend zijn, maar als u iets extra's wilt, dan moet u een krachtiger en professioneler gereedschap gebruiken:

 • Open uw videobewerker.
 • Importeer alle foto's die u wilt gebruiken.
 • De beeldbestanden in uw tijdlijn rangschikken.
 • Met de schaal en positie van de foto's spelen om dimensie en beweging toe te voegen.
 • Voeg overgangen, muziek, voice-overs en overige effecten naar behoefte toe.
 • Het bestand opslaan wanneer u klaar bent, en in het gewenste formaat exporteren.


Dit zijn basistips voor het bewerken. Wilt u zich verder ontwikkelen, raadpleeg dan deze handleiding om de beelden op een professionele manier te bewerken.

Het gebruik van stockbeelden is, zoals u merkt, een simpele manier om snel en goedkoop videocontent te maken. Op deze manier kunt u veel HD-video's maken voor uw YouTube-kanaal, uw profiel op sociale media als Facebook, Twitter of Instagram, uw website en nog veel meer!

Maak video's van hoge kwaliteit met stockfoto's voor video's

Dit zijn onze tips om op de beste manier stockfoto's voor video's te gebruiken!

Tijd om aan de slag te gaan! Deel de content op meerdere platforms en gebruik het voor de meest uiteenlopende doeleinden; weet dat dit het mediaformaat is waar mensen tegenwoordig de voorkeur aan geven, en het is allemaal toegestaan.

Bekijk hier de 20 beste stockfoto websites voor de beste afbeeldingen!

Veel succes!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over stockbeelden voor video

🤨 Ik heb een vraag over stockbeelden voor video

🤔 Ik weet niet of stockbeelden voor video iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo