Waar vind ik de beste stocklogo’s voor mijn bedrijf?

Om de beste stocklogo's voor jouw bedrijf te vinden, moet je met een aantal zaken rekening houden. Vanzelfsprekend zal de prijs altijd een factor zijn – maar ook kwaliteit en ontwerp spelen een rol.

Met zoveel verschillende beeldbanken kan het lastig zijn om te weten waar je moet zijn.

Hoe kom ik aan beelden voor een logo?

Er zijn veel mogelijkheden om aan afbeeldingen voor een bedrijfslogo te komen. Enkele populaire stockfoto websites, gratis beeldbanken en zoekmachines die ook logo-sjablonen aanbieden.

Daarom zullen we in dit artikel wat tips geven! We besteden aandacht aan onderwerpen als: wat is een stocklogo, waar vind je er een en hoeveel kost een logo design?

Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over de keuze van een stocklogo voor jouw bedrijf!

Overzicht van de onderwerpen:

  • Wat is een stocklogo?
  • Waar koop ik een stocklogo?
  • Laat iemand anders een bedrijfslogo voor jou ontwerpen!
  • Toelichting op de licentie van stocklogo's
  • Hoe en waar kan ik gratis logo's downloaden?
  • Veelgestelde vragen over stocklogo's
  • Conclusie

Wat is een stocklogo?

Een stocklogo is een professioneel ontworpen logo dat al is gecreëerd en gebruiksklaar is. Stock logo's zijn te verkrijgen met een licentie, dus je kunt er een gebruikslicentie voor kopen. Veel bedrijven kiezen voor het gebruik van een stock logo omdat het minder duur en sneller is dan het inhuren van een professionele ontwerper.

Bovendien kunnen deze logo's zonder problemen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf. Er zijn ook bedrijven die een logosjabloon gebruiken en deze vervolgens aanpassen. Zo krijgt een stocklogo toch een unieke uitstraling.

Hoewel er een paar nadelen zijn aan het gebruik van een stocklogo, zoals het risico dat het logo te veel wordt gebruikt of te algemeen overkomt, en het feit dat je het niet kunt trademarken, kunnen ze toch een geweldige optie zijn voor de creatie van een bedrijfslogo zonder al te veel geld uit te hoeven geven.

Waar koop ik een stocklogo?

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je een stocklogo voor je bedrijf koopt. Om te beginnen moet je er zeker van zijn dat de site die je bekijkt een goede reputatie heeft en dat het logo van professionele kwaliteit is, zowel voor wat betreft het ontwerp als de resolutie.

Dit kan een lastige opgave zijn, want er zijn veel websites met slecht ontworpen logo's in lage resolutie die niet geschikt zijn, en er zijn er ook die geen duidelijke informatie verstrekken over wie de site beheert en welke wettelijke garanties ze bieden voor hun licenties. Een snelle blik op bijvoorbeeld hun collectie en de “Over ons” pagina zou voldoende moeten zijn.

Hierna moet je controleren of de licentieovereenkomst het beoogde gebruik dekt. Als je het logo voor je bedrijf wilt gebruiken, dan moet de licentie commercieel gebruik mogelijk maken. En verder moet je nagaan of de overeenkomst alle soorten media dekt waarin je het logo wilt gebruiken: website, sociale media, drukwerk, enz.

Nog iets om in gedachten te houden is de prijs. Je kunt vaak een heel goede stocklogo vinden voor een heel lage prijs. Maar je wilt geen kwaliteit of juridische veiligheid opofferen voor de prijs.

Vind je een site met juridisch goede en mooie logo's, dan is dat ideaal.

Belangrijkste conclusie: Als je op zoek bent naar een stocklogo, controleer dan zeker de licentieovereenkomst van de site. Heel vaak staan stockbureaus niet toe om een stocklogo commercieel of voor je eigen bedrijf te gebruiken. Kies daarom liever voor speciale websites met stocklogo's.

Laat iemand anders een bedrijfslogo voor jou ontwerpen!

Wil je een logo laten ontwerpen voor jouw bedrijf, dan vraag je jezelf misschien af of het de moeite waard is om iemand een logo voor je te laten ontwerpen. Er zijn immers genoeg gratis online logomakers waarmee je zelf een logo kunt ontwerpen. En waarom iemand anders betalen voor een logo ontwerp?

Er zijn enkele goede redenen om te investeren in een professioneel ontworpen logo. Een professionele ontwerper kan een logo ontwerpen dat uniek is voor jouw bedrijf en dat jouw merk goed representeert.

Je logo is een van de eerste dingen die een potentiële klant ziet als hij jouw bedrijf tegenkomt, dus wil je er zeker van zijn dat het een goede indruk geeft.

Nóg een reden om te investeren in een professioneel ontworpen logo is dat het wordt gemaakt met de schaalbaarheid in gedachten.

Dit wil zeggen dat het logo eenvoudig kan worden aangepast voor verschillende doeleinden, zoals een website, visitekaartjes of promotiemateriaal.

Dit is een belangrijke zaak, want je wilt dat je logo er even goed uitziet, of het nu op een grote banner wordt afgedrukt of op een klein visitekaartje.

Tot slot wordt een professioneel ontworpen logo gemaakt met behulp van hoogwaardige grafische elementen en lettertypen. Belangrijk omdat je wilt dat jouw logo er scherp en professioneel uitziet, ongeacht waarvoor het gebruikt wordt.

Gratis online logomakers maken vaak gebruik van afbeeldingen en lettertypes van lage kwaliteit, wat ertoe kan leiden dat jouw logo er amateuristisch uitziet. Met een professioneel ontworpen logo kun je een groot verschil maken in hoe jouw bedrijf door potentiële klanten wordt beoordeeld.

Gelukkig voldoet een stocklogo aan bijna alle voorwaarden voor professioneel ontworpen logo's: de kwaliteit is hoog, ze zijn gemaakt door professionele ontwerpers, ze zijn meestal beschikbaar in vectorformaat dat geheel schaalbaar is zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit, en ze kunnen worden aangepast zodat ze er uniek uitzien.

Belangrijke opmerking: Een logo dat professioneel ontworpen is, is de investering waard omdat het uniek en schaalbaar is en er scherp en professioneel uitziet.

Toelichting op de licentie van stocklogo's

Er zijn diverse soorten licenties voor stocklogo's, waarbij het essentieel is om te weten welke licentie nodig is voor het gebruik van andermans logo. Doe je dat niet, dan maak je misschien inbreuk op hun auteursrecht.

Een van de belangrijke dingen die je moet weten is dat vanwege het karakter van stocklogo's -het ontwerp is van iemand anders, ze verkopen de toestemming om er gebruik van te maken- ze geen handelsmerk kunnen zijn. Dit houdt in dat je technisch gezien niet kunt voorkomen dat iemand anders een licentie koopt voor hetzelfde logo-ontwerp en dezelfde bewerkingen uitvoert als jij. Het gebeurt overigens niet vaak, omdat de meeste bedrijven unieke merkbeelden willen en niet die van iemand anders willen kopiëren.

Daarnaast is er het probleem dat rechtenvrije licenties het gebruik van een bestand als logo doorgaans niet toestaan. Om een stock logo te krijgen dat kan worden gebruikt als uw merkbeeld zijn aangepaste rechten nodig naast de rechtenvrije overeenkomst (als deze optie beschikbaar is). Toch zijn er enkele platforms waarop je logosjablonen kunt personaliseren, waarbij je met hun licenties het uiteindelijke ontwerp als logo kunt gebruiken.

Rights Managed-licenties zijn op maat gemaakte overeenkomsten voor jouw specifieke behoeften en ze kunnen gebruiksrechten toevoegen die anders niet mogelijk zouden zijn, zoals exclusief gebruik van dat logo-ontwerp voor een bepaalde periode. Maar deze zijn veel duurder.

Daarnaast is het belangrijk te weten dat een logo niet zomaar kan worden gekocht en gebruikt kan worden zonder de voorwaarden van de licentieovereenkomst in acht te nemen. Je moet je altijd aan de licentie houden. Als dat niet gebeurt, kun je worden aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht.

Bij twijfel over de licentie die je nodig hebt, of als je andere vragen hebt over het gebruik van andermans logo, moet je direct contact opnemen met de stocklogo-site en alles ophelderen voordat je een logo downloadt.

Hoe en waar kan ik gratis logo's downloaden?

Heb je een logo nodig, maar wil je geen geld uitgeven om een ontwerper in te huren, dan is er goed nieuws. Er zijn namelijk tal van websites die kwalitatief uitstekende stocklogo's aanbieden die zijn te downloaden en te gebruiken voor jouw bedrijf.

Canva – Gratis en premium logo's

Canva Logo stocklogo maken

Canva is een gebruiksvriendelijk ontwerpprogramma en bibliotheek met stockmedia in één. De ideale oplossing als je een logo wilt ontwerpen zonder het jezelf moeilijk te maken. Ze hebben tienduizenden aanpasbare sjabloonontwerpen voor logo's die je heel simpel kunt bewerken in hun beeldbewerker, evenals een gratis logomaker die je stap voor stap begeleidt bij het maken van een aangepast logo.

Bij Canva zijn gratis en betaalde logo-ontwerpen verkrijgbaar. De premium ontwerpen (binnen de Canva Pro-service) zijn met afstand de beste en kosten € 3 per stuk als je ze op aanvraag koopt, of je kunt onbeperkt logo ontwerpen uit hun collectie krijgen voor slechts € 8,99 p/m (met een jaarabonnement).

Krijg 30 dagen lang de tijd om Canva Pro gratis uit te proberen!

Nu Canva Pro 30 dagen gratis! Annuleer je proefabonnement op elk gewenst moment.
Gratis Proefabonnement
37 dagen resterend

Adobe Express – Logo's in een moderne stijl

Adobe Express logo

Adobe Express is de ontwerp-app van Adobe voor niet-professionele ontwerpers, die de handigste functies van Adobe Creative Cloud pro tools (zoals Photoshop, Illustrator en Premiere Pro) combineert in één gebruiksvriendelijke interface.

De app biedt een logomaker die via een aantal stappen informatie van jou krijgt om een selectie van logosjablonen voor te stellen die aan jouw behoeften voldoen. Daarna kun je het gekozen ontwerp aanpassen en downloaden om het te gebruiken in andere ontwerpen die met Express zijn gemaakt, zoals visitekaartjes, flyers, berichten op sociale media, enz.

Voor het gebruik van de logo maker worden geen kosten gerekend, maar de collectie templates is bescheiden. Kies je voor een premium lidmaatschap voor € 9,99 p/m, dan krijg je toegang tot veel meer professionele designs in aanpasbare logo's.

Belangrijke informatie: Er zijn tal van websites waarop stocklogo's worden aangeboden, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor gebruik op de manier die jij nodig hebt. De bovenstaande zijn de beste diensten om een stocklogo te krijgen en aan te passen. De licentie stelt jou in staat om ze te gebruiken om je bedrijf te profileren.

Veelgestelde vragen over stocklogo's

Wat zijn stocklogo's?

Deze logo's worden gewoonlijk gemaakt door professionele ontwerpers en vind je op websites met stocklogo's.

Hoe kom ik aan afbeeldingen voor een logo?

Er zijn verschillende manieren om aan afbeeldingen voor een logo te komen, maar de beste keuze is ongetwijfeld een website met stocklogo's. Deze sites beschikken over duizenden logo's die je voor jouw bedrijf kunt gebruiken.

Mag ik stockbeelden gebruiken als logo?

Het is niet mogelijk om zomaar een logo van een beeldbank te downloaden en deze als logo te gebruiken. Een logo moet namelijk uniek en individueel ontworpen zijn om commercieel gebruikt te kunnen worden.

Conclusie

We hopen dat deze blogpost eventuele verwarring over stocklogo's heeft weggenomen. Zoals we al zeiden, kunnen ze een geweldige optie zijn voor bedrijven die een klein budget hebben of die snel een logo nodig hebben.

Zorg er wel voor dat je de tijd neemt om een beeldbank te vinden dat je vertrouwt en dat hoge kwaliteit ontwerpen en licenties biedt die het beoogde gebruik dekken.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over een stocklogo voor mijn bedrijf

🤨 Ik heb een vraag over een stocklogo voor mijn bedrijf

🤔 Ik weet niet of een stocklogo voor mijn bedrijf iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo