Adobe introduceert Firefly: een collectie nieuwe generatieve AI-modellen

Adobe logo

Adobe introduceert Firefly op 21 maart 202, dit is een nieuwe collectie creatieve generatieve AI-modellen voor het maken van afbeeldingen en tekst-effecten.

Firefly levert nog meer precisie, kracht, snelheid en inzicht in de Creative Cloud, Document Cloud, Experience Cloud en Adobe Express workflows waarin content wordt gecreëerd en gewijzigd.

Het eerste model in de nieuwe Firefly collectie is een generatieve tekst-naar-beeld generator waarmee afbeeldingen en gestileerde tekst kunnen worden gemaakt. Meer modellen zullen volgen in de toekomst om de collectie creatieve AI-modellen uit te breiden.

Eerst zal Firefly een op zichzelf staande website hebben. Later zal Firefly worden geïntegreerd in het Adobe ecosysteem zoals Creative Cloud en zal dan beschikbaar zijn in applicaties zoals Photoshop, Illustrator en Premiere Pro.

Adobe Firefly

Experimenteer, beeld je in en maak een oneindige reeks creaties met Firefly, een serie creatieve generatieve AI-modellen die naar Adobe-producten komt.

Adobe introduceert Firefly op YouTube met de onderstaande video:

Adobe introduceert Firefly

Adobe introduceert Firefly: Een serie kunstmatige intelligentie media-generatoren van Adobe

Adobe Firefly is een voortzetting van de AI-tools die tijdens de Adobe Max-conferentie in 2022 in Adobe Express en Photoshop werden geïntroduceerd. Firefly belooft echter veel krachtiger te zijn en veel meer geïntegreerd in het Adobe ecosysteem.

Firefly biedt op dit moment een eerste tool uit de collectie, de tekst-naar-beeld generator, waarmee afbeeldingen en tekst met visuele effecten (“moderne WordArt”) kunnen worden gemaakt. Ook kan de generator worden gebruikt om met AI afbeeldingen te bewerken. Zo kan bijvoorbeeld een bepaalde stijl worden toegepast op een al bestaande afbeelding.

De met Firefly gecreëerde beelden zijn voor commercieel gebruik en de voorbeelden die we onder ogen kregen zagen er kwalitatief zeer goed uit.

Adobe heeft bekendgemaakt dat Firefly generatieve AI-toepassingen zal bevatten die onder meer 3D-modellen en variaties van tekeningen van gebruikers in vectorformaat kunnen maken en automatisch bepaalde beeldstijlen op hele video's kunnen toepassen.

Het is bovendien de bedoeling Firefly te integreren in alle Adobe-platforms. De eerste programma's die in aanmerking komen voor Firefly-integratie zijn Adobe Express, Adobe Experience Manager, Adobe Photoshop en Adobe Illustrator.

Adobe introduceert Firefly

Een gebruiksvriendelijke tool voor het creëren van AI-beelden

Alhoewel de functionaliteit van Firefly niet veel verschilt van die van andere populaire AI-tools zoals Dall-E, Stable Diffusion of Midjourney, heeft Adobe er tijdens het ontwikkelen speciaal aandacht aan besteed om optimale resultaten te produceren met slechts een minimale input van de gebruiker.

In feite is voor Firefly geen gecompliceerde tekstinvoer nodig om goede afbeeldingen te genereren. Maar als je wilt, kun je gedetailleerde, aangepaste gegevens invoeren.

Om te voorkomen dat de gebruiker veel instructies in een tekst moet verpakken, kunnen diverse voorinstellingen worden aangeklikt, zoals visuele stijl, belichting en beeldverhouding. Deze vooraf gedefinieerde instellingen kunnen ook worden gebruikt voor Firefly AI-beeldbewerking.

Adobe beseft duidelijk dat gebruikers AI-gegenereerde beelden willen maken zonder dat zij experts zijn in het schrijven van tekstinstructies. Dankzij Firefly kan iedereen, zowel met als zonder ervaring of talent, woorden omzetten in creatieve ideeën, van afbeeldingen, audio, vectoren, video's en 3D tot penselen, kleurverlopen en videotransformaties, en dat sneller en makkelijker dan ooit tevoren.

Met Firefly kun je onbeperkt varianten van de content maken en deze steeds weer veranderen, helemaal in de stijl van je merk.

Adobe introduceert Firefly

Firefly is transparant en juridisch veilig

Firefly staat voor transparantie en juridische zekerheid. De AI-modellen worden uitsluitend getraind met Adobe Stock-beelden, content met een vrije licentie en content uit het publieke domein waarvan het auteursrecht is verlopen. Op die manier wordt alleen content gegenereerd die veilig is voor commercieel gebruik.

De 100 miljoen gelicentieerde afbeeldingen van Adobe Stock zijn van absolute topkwaliteit. Firefly maakt geen beelden op basis van het intellectuele eigendom van andere personen of merken. Werken van kunstenaars die niet tot Adobe Stock behoren en gegevens van merkfabrikanten zijn uitgesloten van de Firefly datasets. Dit houdt in dat het gebruik van Firefly niet de werken van anderen imiteert of inbreuk maakt op hun handelsmerken.

Om ervoor te zorgen dat de kunstenaars van wie het werk de basis vormt voor de AI-tools eerlijker worden behandeld, ontwikkelt Adobe een proces om kunstenaars van Adobe Stock te belonen voor het gebruik van hun werk in Firefly-training. In het kader van het Content Authenticity Initiative (CAI) wordt een “Do Not Train”-metadata-tag ingevoerd voor kunstenaars, waardoor hun werk wordt uitgesloten van AI-trainingsdatasets.

Adobe rekent erop dat andere ontwikkelaars en modellen zo'n label zullen accepteren als onderdeel van een nieuwe branchenorm voor ethische AI-training.

Na de publicatie door het US Copyright Office (USCO) van een nieuwe richtlijn over het auteursrecht van door AI gegenereerde media, kan Adobe niet garanderen dat de door Firefly gegenereerde content auteursrechtelijk beschermd is.

Adobe is echter van mening dat de modellen gebruikers genoeg creatieve controle geven om auteursrechtelijke bescherming te overwegen.

Adobe introduceert Firefly – te laat maar toch succesvol?

Adobe introduceert Firefly en heeft er lang mee gewacht om generatieve AI-modellen te maken en zelfs nu is er nog slechts een eerste tool, die zich ook nog in de bètafase bevindt. Het lijkt erop dat Adobe het laatste grote bedrijf is dat zich nu serieus met AI gaat bemoeien.

De marktleider op het gebied van grafische ontwerpsoftware, die al tientallen jaren actief is, lijkt de belangrijkste behoeften van gebruikers en kunstenaars vanaf het begin te hebben onderkend en creatief te hebben opgelost. Voor de toekomst heeft Adobe concrete plannen die veelbelovend klinken.

In elk geval zijn de eerste resultaten van Adobe Firefly heel indrukwekkend, op voorwaarde dat de gebruikerservaring echt zo goed is als ze eruit ziet, zal Firefly ongetwijfeld een waardevolle tool zijn om aan het Creative Cloud-pakket toe te voegen.

Wil jij Adobe Firefly testen? Laat ons weten hoe het bevalt!

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo