Adobe Stock bijdragers krijgen nu betaald voor het gebruik van hun werk op Firefly

Adobe Stock bijdragers krijgen nu betaald voor het gebruik van hun werk op Firefly 2

Adobe heeft aangekondigd een programma te lanceren dat Adobe Stock bijdragers compenseert voor het gebruik van de content in AI-trainingen en het genereren van AI-afbeeldingen met Adobe Firefly, de eigen generatie AI-modellen van het bedrijf.

Het programma is bedoeld voor bijdragers die hiervoor in aanmerking komen en is een jaarlijkse uitbetaling die per kunstenaar uiteenloopt en gebaseerd is op verschillende individuele factoren.

Geïnteresseerd? Lees dan snel verder!

Adobe Firefly vergoedingsregeling voor Adobe Stock bijdragers

Adobe Stock bijdragers

Zoals aangekondigd en vermeld op de website van Adobe, is de nieuwe Firefly compensatie van toepassing op alle in aanmerking komende kunstenaars die foto's, vectoren of illustraties hebben aangeleverd voor de collecties standaard en premium van Adobe Stock en wiens werk is opgenomen in de trainingsdatasets voor het eerste commercieel uitgebrachte model van Adobe Firefly.

Deze regeling voorziet in een jaarlijkse bonusuitkering voor al deze bijdragers als vergoeding voor het gebruik van hun werk in de AI-generatieve programma's van Firefly in het afgelopen jaar. Op 13 september 2023 is de eerste betaling gedaan voor het gebruik van afbeeldingen in trainingsdatasets en het genereren van beelden tussen 3 juni 2022 en 2 juni 2023.

De eerste uitbetaling: Hoeveel krijgen de bijdragers betaald?

Vanwege het karakter van Adobe Firefly-modellen en de gebruikersfuncties die daarop gebaseerd zijn, is het niet mogelijk om te bepalen hoe vaak een afbeelding gebruikt is om een AI-gegenereerde afbeelding met Firefly te maken. Vandaar dat het bedrijf een andere methode gebruikt om te berekenen hoeveel elke kunstenaar aan compensatie moet ontvangen.

Bij deze eerste uitbetaling wordt gekeken naar het totale aantal afbeeldingen dat de kunstenaar heeft toegevoegd aan de Adobe Stock-collecties en het totale aantal licenties dat voor deze afbeeldingen is verkocht in de genoemde periode van 12 maanden.

Aangezien dergelijke individuele aantallen sterk uiteenlopen van bijdrager tot bijdrager, kan een breed scala aan uitbetalingen worden verwacht, waarbij de best verkopende kunstenaars en degenen met grotere portfolio's een hogere beloning zouden moeten ontvangen. Het zou een paar dollar kunnen zijn of zelfs duizenden. Het specifieke bedrag dat uit het Firefly bijdragerfonds komt, wordt gedetailleerd weergegeven in het saldo van de kunstenaar op het bijdragerportaal.

Speciale verlaging van drempels voor uitbetalingen aan bijdragers

Adobe kondigde eveneens aan een uitzondering te maken en de gebruikelijke betalingsdrempel van $ 25 te verlagen naar slechts $ 1 voor de komende drie maanden tot 12 december 2023.

Wie meer dan $ 1 op zijn account heeft staan, kan voor die datum een uitbetaling aanvragen, maar dat is een eenmalige mogelijkheid: als er eenmaal een uitbetaling (lager of hoger dan $ 25) is aangevraagd, kunnen de volgende aanvragen pas worden gedaan wanneer de gebruikelijke limiet van $ 25 is bereikt.

Uitbetaling van bonusvergoeding in de toekomst

Nadat deze eerste uitbetaling heeft plaatsgevonden, is Adobe van plan om de berekeningen voor toekomstige jaarlijkse uitbetalingen te baseren op nieuwe goedgekeurde afbeeldingen en downloads – en niet meer op alle aantallen.

Het is op dit moment nog niet te zeggen hoeveel donateurs volgend jaar betaald zullen krijgen. Het licht echter in de lijn der verwachting dat degenen die meer goedgekeurde beelden en verkochte licenties realiseren een hogere vergoeding zullen ontvangen.

Hoofdpunten aangeleverde AI-gegenereerde foto's, video's en meer

Enkele andere belangrijke punten die Adobe heeft genoemd, zijn:

  • Adobe Stock bijdragers kunnen met Firefly gegenereerde beelden aanleveren bij de beeldbank op voorwaarde dat ze voldoen aan de specifieke richtlijnen voor AI-gegenereerde media en dat ze gemaakt zijn met de volledige commerciële versie van Adobe Firefly – de bètaversie produceerde alleen niet-commerciële afbeeldingen en die komen niet in aanmerking als stockmedia.
  • Video-bestanden worden niet ingezet voor AI-trainingsdatasets en er is ook nog niets bekend over de toekomstige opname van dit mediatype in het programma.
  • Het is momenteel niet mogelijk om ervoor te kiezen dat je Adobe Stock-afbeeldingen niet worden gebruikt in de Firefly-training.
  • Er zijn plannen om Firefly-functies, zoals “afbeelding uitbreiden” en tekst-naar-afbeelding genereren, direct in Adobe Stock te integreren voor gebruikers.

Adobe Stock bijdragers worden nu door de beeldbank betaald voor AI-gebruik van hun werk

Alhoewel Adobe Stock niet de enige beeldbank is die een dergelijk programma ontwikkelt, is het nu officieel een bedrijf geworden dat bijdragers betaalt voor het gebruik van hun werk in het bouwen en trainen van generatieve AI-modellen en het bedrijf heeft veel meer details onthuld over hoe ze het beter aanpakken dan de concurrentie.

Ben jij een van de Adobe Stock bijdragers? Heb je je bonusuitkering ontvangen? Ben je klant van Adobe, en zo ja, ben je blij dat kunstenaars worden betaald voor het gebruik van Firefly?

Dat zouden we graag willen weten!

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo