Het nieuwe Content Credentials pictogrammen van Adobe en partnerschappen

stock.adobe.com/nl homepage

Adobe heeft recent een nieuw Content Credentials pictogram van transparantie gepresenteerd, het metadataprotocol voor digitale media dat de nieuwe norm in de sector moet worden voor het verifiëren en identificeren van visuele content.

Het nieuwe pictogram fungeert als visuele markering om gebruikers in te lichten over de aanwezigheid van de Content Credentials in de afbeelding die ze zien en als anker voor de scroll-to-see preview van de gegevens.

Daarnaast heeft het bedrijf nieuwe high-profile partners aangekondigd die het protocol hebben geadopteerd en nu de bijbehorende Content Credentials-gegevens en het pictogram op afbeeldingen op hun platforms zullen integreren.

Meer transparantie met het nieuwe Content Credentials pictogram

Via de Coalition of Content Provenance and Authenticity (C2PA) heeft Adobe het officiële pictogram voor Content Credentials gepubliceerd, het initiatief van Adobe voor een standaardmethode voor digitale beeldattributie en metadata.

content credentials pictogram

Dit grafische symbool wordt een “transparantiepictogram” genoemd en duidt op de aanwezigheid van Content Credentials die aan een afbeelding zijn gekoppeld. Als gebruikers over dit Content Credentials pictogram scrollen, zien ze een “digitaal voedingslabel” in een preview in de zijbalk met alle relevante, geverifieerde gegevens over de afbeelding die ze zien.

Dit zijn onder andere de gegevens van de uitgever of maker, de tijd en plaats van creatie, de tools die zijn gebruikt om de afbeelding te maken, of er generatieve AI is gebruikt (een belangrijke factor om content betrouwbaarder te maken en misinformatie tegen te gaan in het licht van de huidige revolutie in AI-beeldmateriaal) en alle bewerkingen die tot nu toe op het bestand zijn uitgevoerd. Informatie over de identiteit is optioneel, omdat Content Credentials veel waarde hechten aan het behoud van privacy.

Content Credentials pictogram

Het nieuwe Content Credentials pictogram wordt opgenomen in de internationale technische standaard van de C2PA en organisaties zoals het Content Authenticity Initiative (CAI) zullen zich inzetten voor het verspreiden van naamsbekendheid en het aanmoedigen van massale adoptie van het Content Credentials pictogram.

Nieuwe ondernemingen adopteren Content Credentials: Microsoft, Leica Camera, Nikon, Publicis Groupe

Tijdens de Adobe Max 2023 conferentie die recent werd gehouden, maakte Adobe ook van de gelegenheid gebruik om een paar belangrijke partnerschappen bekend te maken met betrekking tot Content Credentials:

  • Microsoft: Het softwarebedrijf neemt nu Content Credentials en het bijbehorende pictogram op in alle AI-gegenereerde afbeeldingen die worden geproduceerd door de app Binge Image Creator en zal dit binnenkort ook toevoegen aan Microsoft Designer.
  • Leica Camera: De bekende camerafabrikanten zullen het Content Credentials-pictogram en de voorbeeldweergave van gegevens opnemen in een cameramodel dat dit jaar wordt uitgebracht; ze zullen binnenkort een demo uitbrengen voor deze functie.
  • Nikon: De andere grote camerafabrikant toonde op Adobe Max 2023 een voorbeeldmodel van hun Z 9-camera met Content Credentials en andere functies voor beeldherkenning (in overeenstemming met CAI en C2PA).
  • Publicis Groupe: Het befaamde reclame- en PR-firma is ook van plan om haar zakelijke klanten te laten zien hoe ze Content Credentials kunnen integreren in hun marketingmateriaal met behulp van Adobe om de authenticiteit en de waarde van transparantie van hun merk te vergroten.

Deze bekendmakingen markeren een belangrijke stap in de richting van een nieuw protocol voor metadata en authenticatie van digitale content. Het feit dat meer platformen dan alleen het Adobe ecosysteem (zoals afbeeldingen die gegenereerd zijn met Adobe Firefly) Content Credentials gebruiken en het pictogram ervan weergeven op afbeeldingen, kan belangrijk zijn voor de toekomst van dit initiatief.

Ben je van plan om het Content Credentials pictogram te gebruiken als maker of consument van digitale media? Vertel ons wat je ervan vindt!

Meer info over Adobe

Aanbieidingen van Adobe

Adobe Firefly

Experimenteer, beeld je in en maak een oneindige reeks creaties met Firefly, een serie creatieve generatieve AI-modellen die naar Adobe-producten komt.

Adobe Stock: gratis foto's

GRATIS
Vrijblijvend annuleren binnen 30 dagen
Krijg 10 of 25 gratis beelden met deze exclusieve gratis Adobe Stock proefversie.
Binnen 30 dagen gratis annuleren of neem een maandabonnement voor 10 of 40 downloads voor respectievelijk € 29,99 of € 49,99.

Photoshop proefversie

GRATIS € 24,19 p/m
Krijg één week gratis toegang tot Adobe Photoshop. Gratis annuleren binnen de eerste 7 dagen
Met dit gratis proefabonnement op Photoshop krijg je de eerste 7 dagen gratis toegang tot de nieuwste versie van Photoshop CC!
U kunt binnen 7 dagen zonder problemen opzeggen, of een abonnement nemen en gebruik maken van Photoshop voor slechts €24,19 p/m.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo