EyeEm door Freepik overgenomen en weer actief

EyeEm logo

De Duitse mobiele foto-community en marktplaats EyeEm, waarvoor eerder dit jaar het faillissement werd aangevraagd en de activiteiten werden stopgezet, is officieel weer actief nadat EyeEm door Freepik overgenomen is. Freepik is een Spaans bedrijf dat licenties voor stockmedia uitgeeft.

De activiteiten van het platform zijn op alle fronten hervat, inclusief het betalen van verschuldigde royalty's aan bijdragende fotografen en plannen om verder te gaan met bestaande en nieuwe verkoopkanalen en samenwerkingen.

EyeEm door Freepik overgenomen

EyeEm door Freepik overgenomen

Wellicht herinner je je nog dat we hebben gemeld dat EyeEm in april 2023 failliet werd verklaard via het moederbedrijf Talenthouse. Op dat moment was er niet veel meer informatie dan de faillissementsaanvraag in Duitsland – waar EyeEm is gevestigd – alleen dat de onderneming de marktplaats voor stockfoto's had gesloten en de beoordelingen van nieuwe foto-uploads had stopgezet. Ook meldden bijdragers wereldwijd dat hun laatste royalty's niet waren uitbetaald. In de daaropvolgende maanden waren er ook nauwelijks nieuwe updates, tot nu.

Freepik logo

Dat EyeEm door Freepik overgenomen is, is aangekondigd via een blog voor medewerkers en een e-mailnieuwsbrief voor leden.

Freepik is een succesvolle aanbieder van stockmedia-licenties uit Spanje met een freemium-model en ambitieuze uitbreidingsstrategieën.

Zij financieren EyeEm nu om de faillissementsstatus op te heffen en de activiteiten van het fotoplatform te leiden. De voormalige VP Engineering van EyeEm, Peter Willert, is benoemd tot algemeen directeur en technisch directeur nadat de leidinggevende positie van het platform maandenlang vacant bleef.

EyeEm weer actief en betaalt donateurs

De belangrijkste conclusie van de aankondiging dat EyeEm door Freepik overgenomen is, is dat ze officieel weer actief zijn en dat alle fotolicenties weer geactiveerd zijn.

Allereerst is Freepik bezig met het uitkeren van uitstaande royalty's aan alle bijdragers. Volgens Freepik zullen deze voor 100% worden uitbetaald en zullen alle betalingen eind oktober 2023 zijn afgerond. Freepik moedigt alle bijdragers die nog geen betaling hebben aangevraagd aan om dit te doen op het dashboard van hun EyeEm-account. Er wordt ook aangegeven dat de uitbetalingen van bijdragers up-to-date zullen worden gehouden.

De activiteiten op de EyeEm-marktplaats zijn ook weer hervat. Klanten kunnen nu licenties voor foto's aanvragen en fotografen kunnen nieuwe foto's uploaden om ze te laten beoordelen. Het nieuwe team is ook bezig met het wegwerken van de maandenlange achterstand in het inzenden van foto's, dus het beoordelingsproces kan een tijdje trager gaan tot de achterstand is ingelopen.

Alternatieven voor EyeEm en Freepik

Huidige en toekomstige distributieplannen voor EyeEm afbeeldingen

In de nieuwe FAQ over de overname door Freepik en de e-mailnieuwsbrief staat ook dat EyeEm stockfoto's nu beschikbaar zijn voor licenties op de website voor stockfoto's, maar alleen voor het Premium-segment – dat wil zeggen voor hun betalende abonnees van Freepik.

Er zijn echter nog geen mededelingen gedaan over de royalty's voor dit nieuwe verkoopkanaal. Gezien het feit dat Freepik Premium-abonnementen tussen de € 9 en € 15 per maand kosten met onbeperkte downloads en dat ze een complexe formule gebruiken voor het berekenen van royalty's op hun eigen service, is het onduidelijk hoeveel EyeEm-fotografen zullen verdienen aan de verkoop via Freepik.

Tot slot hebben ze verklaard dat ze al bezig zijn met het herstellen van bestaande distributieovereenkomsten – ze hadden bijvoorbeeld een lopende samenwerking met Getty Images – en met het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingen.

We moeten hierbij opmerken dat een aantal bijdragers beweert dat hun EyeEm-content nog steeds verkocht wordt op partnersites, maar dat ze deze verkopen nog niet terugzien in hun inkomstenbalans; het is onduidelijk hoe het nieuwe moederbedrijf dit probleem zal aanpakken.

Op dit moment weten we dus dat EyeEm weer helemaal terug is met een ambitieus en succesvol moederbedrijf en dat ze bezig zijn om alles weer op de rails te krijgen.

Ben jij een bijdrager aan EyeEm of lever je foto's aan een van de vele andere beeldbanken die goed uitbetalen zoals Shutterstock of Adobe? Laat ons weten of dit naar volle tevredenheid is of dat er verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo