Fotolia sluit eind 2019 – dit moet u weten!

Het hoge woord van Adobe is er uit: Fotolia sluit op 5 november 2019!

In 2015 heeft Adobe de bekende beeldbank Fotolia voor 800 miljoen Amerikaanse dollar overgenomen met als doel haar marktpositie te versterken. In hetzelfde jaar introduceerde Adobe haar eigen beeldbank “Adobe Stock”, die de belangrijkste collectie beeldmateriaal van Fotolia aanbiedt en geheel in de Adobe Creative Cloud is geïntegreerd.

Klanten van Fotolia kunnen nu bijna al het beeldmateriaal dat ze van Fotolia kennen terugvinden bij Adobe Stock, en dankzij het overdrachts- en migratieaanbod van Adobe kunnen ze nu profiteren van de grote voordelen van beeldbewerking met Creative Cloud-applicaties.


Alle klanten profiteren van de voordelen

Meer beeldmateriaal. Adobe Stock wil zowel nieuwe als Fotolia klanten een betere en efficiëntere afbeeldingsservice bieden. Dankzij de Premium collectie en de Redactionele collectie, met ontwerpsjablonen en grafieken in 3D, heeft Adobe Stock het aanbod van afbeeldingen in vergelijking met Fotolia flink uitgebreid.

Adobe Stock premium

Adobe Stock redactioneel

Vernuftige zoekfunctie voor afbeeldingen. Ook het zoeken naar afbeeldingen is veel effectiever dankzij de intelligente zoekfunctie Adobe Sensei. Adobe Sensei kan door middel van nauwkeurige beeldanalyse en veelgebruikte categorieën afbeeldingen sneller en nauwkeuriger vinden dan mensen. Bovendien corrigeert Adobe Sensei automatisch eventuele invoerfouten in de database.

Creative Cloud. Afbeeldingen kunnen rechtstreeks vanuit een Adobe Creative Cloud-applicatie op Adobe Stock worden gevonden, bewerkt in de applicatie en vervolgens kant-en-klaar ontworpen worden gedownload.

Adobe Stock afbeeldingen

Adobe Stock afbeeldingen

Meer informatie over de voordelen van Adobe Stock vindt u in ons artikel “Afbeeldingen kopen bij Adobe Stock of toch liever bij Fotolia?”


Wat verandert er voor klanten van Fotolia?

Fotolia accounts. De website van Fotolia sluit en wordt op 5 november 2019 opgeheven. Tot die datum zullen klanten van Fotolia toegang tot hun account hebben. Vanaf 05.11.2019 zal de toegang niet meer mogelijk zijn, d.w.z. er kunnen geen credits of abonnementen meer worden gekocht en er kan geen beeldmateriaal meer worden gedownload.

Fotolia-API. Per 6 mei 2019 wordt het Fotolia API-programma beëindigd, d.w.z. Fotolia zal niet langer toegankelijk zijn via de API. Als u een API wilt blijven gebruiken, kunt u overstappen op de Adobe Stock API.


Overstappen op Adobe Stock – Overdrachts en migratieaanbod

Adobe biedt met het overdrachts- en migratieaanbod van Adobe alle in aanmerking komende klanten van Fotolia de mogelijkheid om ongebruikte credits en/of downloads (maandabonnement) om te wisselen in credits en downloads van Adobe Stock. Tevens worden de licentiegeschiedenis bij Fotolia, alle lightboxes, galerijen en accountgegevens overgezet naar het nieuwe Adobe Stock account.

Fotolia-account verbinden met Adobe Stock

Nu overstappen naar Adobe Stock?

Omzetten van credits en downloads van abonnementen

Downloads van abonnementen. Ongebruikte Fotolia-downloads zullen in de verhouding van 1:2 voor overstappende Fotolia-klanten worden omgewisseld, oftewel voor 1 ongebruikte Fotolia-download ontvangt u 2 downloads van Adobe Stock.

Credits. Alle niet benutte Fotolia credits worden in de verhouding 1:5 omgewisseld, rijkelijk naar boven afgerond. Voorbeeld: Voor 26 Fotolia credits ontvangt u 6 Adobe Stock credits (26:5=5,2 – afgerond 6).

De conversie heeft echter een klein nadeel: Met Adobe Stock kunt u voor uw credits uitsluitend afbeeldingen in de hoogste resolutie verkrijgen. Fotolia bood ook afbeeldingen met lage resolutie (XS) voor credits. Dit houdt in dat u voor 26 credits bij Fotolia 26 foto's in XS kreeg. Bij Adobe Stock ontvang u er slechts 6 afbeeldingen voor (conversie naar 6 credits), maar dan wel in XL.

Belangrijk!
Er is geen verplichting om over te stappen. Als u uw account niet naar Adobe Stock wilt overzetten, dan heeft u tot 5 november 2019 toegang tot uw account op de website van Fotolia. U dient echter alle documenten op te slaan die u in de toekomst nodig zou kunnen hebben, zoals facturen, licentiegegevens, enz. 

Het beeldaanbod Adobe Stock

Adobe Stock heeft een vergelijkbaar beeldaanbod als Fotolia: Credits en beeldabonnementen. Hier vindt u meer informatie over het beeldaanbod van Adobe Stock.

beeldaanbod adobe stock


Fotolia sluit – Wat zijn de alternatieven

Zoekt u naar een alternatief voor Fotolia, dan vindt u in ons artikel “Fotolia alternatieven – een vergelijking van 6 goedkope beeldbanken” interessante aanbiedingen van andere bekende beeldbanken. Als u de beeldkwaliteit en het aanbod van nieuve beeldbanken wilt testen, maak dan absoluut gebruik van het aanbod van gratis licentievrije afbeeldingen.

Fotolia sluit – hoe nu verder

Met name trouwe klanten zullen teleurgesteld zijn over het beëindigen van Fotolia in november 2019. Een van de meest populaire beeldbanken met een goede prijs/kwaliteitsverhouding en bijbehorende beeldaanbiedingen verdwijnt voorgoed van het toneel. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven.

Enerzijds kunnen Fotolia-klanten overstappen op Adobe Stock en gebruik maken van het overdrachts- en migratieaanbod van Adobe. Alle klantgegevens kunnen worden overgezet naar een nieuw Adobe Stock account en ongebruikte Fotolia credits of Fotolia downloads worden in een royale verhouding ingewisseld.

Nu overstappen naar Adobe Stock?
Wilt u ook gebruik maken van het overdrachts- en migratieaanbod van Adobe? Klik dan op de groene knop. 

Maar er zijn ook andere bekende beeldbanken die naast Adobe Stock als Fotolia aternatieven met gelijkwaardige, kwalitatief hoogstaande afbeeldingen tegen vergelijkbare scherpe prijzen. Een aantal beeldbanken biedt zelfs gratis rechtenvrije afbeeldingen aan om te proberen. Een mooie kans om kennis te maken met het beeldaanbod van de beste beeldbanken ter wereld en te profiteren van gratis stockfoto proefabonnementen.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo