Getty Images lanceert AI beeldgenerator die commercieel veilig is

Getty Images lanceert AI beeldgenerator die commercieel veilig is 2

De bekende stockmedia-licentiegever Getty Images lanceert AI beeldgenerator en speelt nu ook een rol in de AI-race.

Generative AI by Getty Images, ontwikkeld in samenwerking met NVIDIA, is een tekst-naar-beeldgenerator die uitsluitend is getraind met content van Getty Images en produceert meer ethische, minder bevooroordeelde en commercieel veilige AI-gegenereerde afbeeldingen met een rechtenvrije licentie.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Generatieve AI by Getty Images: Schaalbare en verantwoordelijk getrainde AI-beeldgenerator

De nieuwe AI-beeldgenerator van Getty Images is vandaag gepresenteerd en is ontwikkeld met behulp van het geavanceerde AI-generatieve model Edify, dat beschikbaar is op NVIDIA Picasso. Dit model kan met dank aan de rekencapaciteiten van de technische expert op grote schaal worden gebruikt zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid en stabiliteit.

Daarbij komt dat het alleen is getraind met gelicenseerde afbeeldingen uit de uitgebreide collectie van Getty, inclusief premium en exclusieve content.

Het programma is beschikbaar op de website van Getty Images via een demo-aanvraag en zal later worden opgenomen in de online creatieve suite van Getty en via een API-service voor commercieel gebruik op grote schaal.

Hoewel er nog geen prijzen bekend zijn gemaakt, is wel bekend dat er een aparte prijs wordt gehanteerd voor de traditionele licenties voor afbeeldingen en dat de prijzen gebaseerd zijn op het volume van de prompts.

Uit voorbeelden blijkt dat het een tekstinvoerveld gebruikt en voorinstellingen toevoegt zoals foto- of illustratiestijl, opties voor beeldverhouding en kleur en stemming, waarna het programma vier variaties van een afbeelding maakt op basis van die invoer. Het interessante is dat het ook een prompt builder heeft die je helpt bij het schrijven van een goede beschrijving om beelden samen te stellen.

In een rapport van The Verge staat dat het model zeer goede resultaten levert als het gaat om menselijke figuren en dat het in dit opzicht beter is dan andere populaire AI-beeldgeneratoren.

Getty Images lanceert AI beeldgenerator

Getty Images lanceert AI beeldgenerator – ethische benadering van AI

Getty is weliswaar later dan andere beeldbanken om zich bij de AI-gekte aan te sluiten, maar het bedrijf speelt wel een belangrijke rol in de discussie rond visuele generatieve AI en de behoefte om het intellectuele eigendom en de bestaansmiddelen van kunstenaars te respecteren en op een verantwoorde manier te ontwikkelen om problematisch gebruik te voorkomen.

Wellicht herinner je je nog dat Getty Images Stability AI voor de rechter daagt voor vermeende schending van het auteursrecht op hun model Stable Diffusion en onlangs een open brief ondertekende waarin ze, naast andere belangrijke acties, oproepen tot regulering van het auteursrecht op AI.

Met dit uitgangspunt is het geen verrassing dat de AI-beeldgenerator van het bedrijf ethisch en verantwoordelijk is. Enerzijds is het feit dat het is getraind met alleen geautoriseerde content van de beeldbank een grote stap in de goede richting. Maar er is meer.

Om gebruikers ervan te weerhouden “deepfakes” of nagemaakte content te maken, heeft het bedrijf doelbewust termen uitgesloten van de trainingsdataset voor hun AI-generatieve model, zodat het bijvoorbeeld geen afbeeldingen van beroemde mensen kan produceren of de stijl van echte kunstenaars kan kopiëren.

De gebruikers die het hebben geprobeerd, zeggen ook dat het beter lijkt te werken dan andere programma's als het gaat om schadelijke vooroordelen met betrekking tot geslacht en ras, een ander urgent probleem van door AI gegenereerde media. De onderneming gaf tevens aan dat ze de door AI gegenereerde afbeeldingen niet zullen toevoegen aan hun collectie waarop ze licenties kunnen verlenen, noch aan die van Getty Images, noch aan die van haar dochter iStock – wel zullen ze de gesynthetiseerde afbeeldingen en de aanwijzingen gebruiken om het model verder te trainen.

Tot slot gaf de beeldbank aan dat het model de medewerkers van Getty Images compenseert voor het gebruik van hun originele werk bij het trainen van de software en het samenstellen van nieuwe beelden die daarop zijn gebaseerd.

Getty Images lanceert AI beeldgenerator

AI-gegenereerde afbeeldingen met de volledige juridische back-up van Getty Images

Een ander voordeel van deze nieuwe AI-beeldgenerator is dat alle afbeeldingen die het genereert worden beschermd door de rechtenvrije licentie van Getty Images. Dit betekent dat je geen auteursrecht op de beelden krijgt, maar wel een eeuwigdurend en wereldwijd gebruiksrecht, inclusief in commerciële projecten zonder veel beperkingen.

Bovendien geldt de onbeperkte vrijwaring van Getty met betrekking tot claims op auteursrechten, omdat het bedrijf volledig achter haar rechtsgeldigheid staat met betrekking tot intellectueel eigendom, beeltenissen en naamkwesties.

Getty Images lanceert AI beeldgenerator is dus goed nieuws, omdat de afbeeldingen die het maakt commercieel gezien veel veiliger zijn dan met andere populairdere online alternatieven gemaakte beelden.

Klik hier om Generative AI van Getty Images uit te proberen en vraag een demo aan.

Getty Images lanceert AI beeldgenerator die commercieel veilig is, ga jij deze gebruiken?

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo