Shutterstock neemt Envato over, inclusief de multimediaservice Envato Elements

Een mijlpaal in onze sector! De toonaangevende beeldbank Shutterstock neemt Envato over en heeft de definitieve overeenkomst oor de overname bekendgemaakt. Envato is een bekend bedrijf op het gebied van stockmedia.

De overname geldt ook voor het topproduct van Envato, Envato Elements, een service met multimedia-abonnementen waarmee je onbeperkt afbeeldingen kunt downloaden.

De overname zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 zijn afgerond. Voor beide bedrijven is dit een strategische stap met interessante mogelijkheden en voordelen.

Envato: van een garage in Sydney tot de overname door Shutterstock

Envato logo

Envato is een stockmediabedrijf uit Australië dat al bijna 20 jaar actief is. Het staat bekend om het uitgebreide aanbod van creatieve middelen die verder gaan dan stockfoto's en -video's en allerlei soorten ontwerpsjablonen, productmock-ups, webthema's, codes en meer omvatten.

Aanvankelijk had Envato een scala aan online marktplaatsen voor satellietmedia, zoals PhotoDune voor afbeeldingen en VideoHive voor video. Later lanceerden ze Envato Elements, een platform waarop geselecteerde collecties van verschillende soorten media worden aangeboden via één maandabonnement met onbeperkte downloads. Envato Elements is nu het belangrijkste product van het bedrijf.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Australië, maar het bedrijf heeft inmiddels ook vestigingen in Mexico en Nieuw-Zeeland. Volgens de CEO, Hichame Assi, heeft het bedrijf meer dan $1,3 miljard aan inkomsten gegenereerd voor donateurs en heeft het 650.000 abonnees.

Volgens het persbericht beschouwen ze de overname door Shutterstock als een bevestiging van de bijdrage die Australische creatieve startups leveren aan het mondiale podium. Het team van Envato zal zich bij Shutterstock aansluiten terwijl ze zich blijven inzetten om de creatieve gemeenschap beter van dienst te zijn en te innoveren op het gebied van stockmedia.

Shutterstock neemt Envato over om producten, doelgroepen en markten uit te breiden

shutterstock logo

Uit de vrijgegeven informatie blijkt dat Shutterstock Envato overneemt voor 245 miljoen dollar in contanten en de transactie zal afronden in het derde kwartaal van 2024. Het team van Envato zal gewoon verder blijven werken, maar wordt nu aangestuurd door Shutterstock.

Shutterstock neemt Envato over vanwege de steeds populairder wordende abonnementsservice voor multimedia Envato Elements, althans daar ziet het naar uit. Opgemerkt moet worden dat Shutterstock de afgelopen jaren een soortgelijk aanbod heeft getest op hun eigen platform met de inmiddels opgeheven FLEX-abonnementen.

Met het vereenvoudigde abonnement en de onbeperkte downloads is Elements beter in staat om nieuwe segmenten van de creatieve sector te bereiken, zoals freelancers, hobbyisten en kleine ondernemers. Elements heeft een basis van 650.000 abonnees, waarmee het totaal aantal abonnees van Shutterstock op 1,15 miljoen komt.

Net zo relevant is dat de bibliotheek van Envato nieuwe soorten content toevoegt aan het hele ecosysteem van Shutterstock, zoals codes, webthema's en vele ontwerpsjablonen voor allerlei doeleinden, zoals games, presentaties, dia's, WordPress en nog veel meer. Ook wordt de bestaande catalogus van Shutterstock uitgebreid met 10 miljoen afbeeldingen, 6 miljoen video's, 1 miljoen audiotracks, 500.000 sjablonen en 200.000 afbeeldingen en lettertypen.

Tot slot verwacht de CEO van Shutterstock, Paul Hennessy, dat Envato het bedrijf zal helpen om verder door te dringen op de markt in de regio Azië/Oceanië, om zo de doelstellingen van het bedrijf voor de komende jaren te kunnen realiseren.

Het is zonder enige twijfel een belangrijke stap in de sector en we zijn benieuwd wat Shutterstock en Envato de komende maanden gaan doen op de markt voor stockmedia.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo