De 20 beste stockfoto websites van 2024!

stockfoto websites

Het vinden van de juiste beeldbank voor een prachtige foto of het juiste plaatje is een hele opgave. Daarom hebben we dit overzicht met de beste stockfoto websites samengesteld, zodat je snel en makkelijk de beste aanbiedingen voor rechtenvrije stockfoto's vindt!

Met deze lijst vind je moeiteloos de beste foto's van professionele fotografen voor al jouw commerciële en creatieve projecten! Weinig tijd, je hebt geen eigen foto's maar wel foto's nodig? Bezoek dan Stockphotos.com, Shutterstock, iStock, 123RF of Adobe Stock.

Beeldbank

Max. aantal downloads

Prijs per foto

Download limiet

Duur van het abonnement

StockPhotoSecrets logo

200 per dag

€ 0,33

Jaarlijks

1 jaar

Shutterstock logo

750 per dag

€ 0,21

Maandelijks

1 jaar

iStock logo

750 per dag

€ 0,23

Maandelijks

1 jaar

Ongelimiteerd

Maandelijks

1 maand

123RF logo

750 per dag

€ 0,24

Maandelijks

1 jaar

Adobe Stock logo

750 per dag

€ 0,22

Maandelijks

1 jaar

Photocase logo

Onbeperkt

€ 6,87

Onbeperkt

Geen abonnementen

De beste stockfoto websites van 2024

Geen zin om een hele lap tekst te lezen? Klik dan gewoon op een van de hoofdpunten die voor jou interessant zijn hieronder:

De beste beeldbanken voor iedereen

Deze beeldbanken zijn de absolute top met een overweldigend aanbod. Het zijn websites waar je goedkoop rechtenvrije stockfotografie kunt kopen.

De rechtenvrije licentie is de meest veelzijdige gebruikslicentie voor commerciële en creatieve toepassingen – voor veel lezers is dit artikel over rechtenvrije afbeeldingen nuttig geweest.

Het aanbod is flexibel en voorziet in alle behoeften. Het beeldmateriaal is te gebruiken voor commerciële projecten, redactioneel werk, artistieke en allerlei andere persoonlijke doeleinden.

Foto's nodig voor een website, landingspagina, blog, LinkedIn, nieuwsbrief of Facebook-pagina? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de volgende websites voor inspiratie en goedkope foto's en vectoren:

Stockphotos.com – goedkope rechtenvrije stockfoto's

https://www.stockphotos.com homepage
stockphotos.com logo

Stockphotos.com is een bescheiden website die speciaal gericht is op kleine en middelgrote bedrijven. Het bedrijf is ontwikkeld door een team van specialisten die een jarenlange ervaring hebben in de sector voor stockmedia.

Stockphotos.com heeft meer dan 10 miljoen rechtenvrije beelden die met betaalbare flexibele abonnementen en pakketten kunnen worden gedownload. Wij zijn van mening dat dit een van de beste stockfoto websites is, perfect voor onder andere blogposts en sociale media.

Het kopen van foto's op aanvraag is mogelijk vanaf een losse foto voor slechts € 12 per foto of via beeldpakketten, vanaf 5 voor € 36 tot 25 voor € 105 – waarbij de prijs per foto tussen € 4,20 en € 7,20 ligt. De beste en voordeligste aanbiedingen zijn echter de abonnementen.

Het topproduct is het Club Easy (of gewoon “The Club”) abonnement: 200 downloads per jaar voor € 99. Het is een zeer flexibele aanbieding, omdat je een heel jaar de tijd hebt om je downloads te gebruiken, en je betaalt ook maar één keer per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de zeer lage prijs, met foto's voor slechts € 0,49 per stuk! Maar er zijn een paar factoren die deze aanbieding nog aantrekkelijker maken:

 • In het eerste jaar krijg je een bonus van 10 extra downloads – 210 afbeeldingen voor € 99… slechts € 0,47 per afbeelding!
 • Het abonnement is inclusief 10 opwaarderingen (upscales) met de Upscaler van Stockphotos.com en 10 video's zonder extra te moeten betalen!
 • Het beste hebben we voor het laatst bewaard: als je je aanmeldt via de onderstaande banner, krijg nog eens 10 gratis extra afbeeldingen bij je Club Easy abonnement!
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Heb je meer dan 200 afbeeldingen per jaar nodig, dan zijn er ook abonnementen met een hoger volume:

Deze abonnementen bieden ook gratis extra beelden voor het eerste abonnementsjaar en extra opwaarderingen, video's en zelfs voertuigsjablonen.

Deze beeldbank hanteert de laagste prijzen voor uitgebreide licenties, vanaf € 70 per foto. Met een actief abonnement op een van de Club-plannen krijg je 50% korting op pakketten met uitgebreide licenties, wat de prijs omlaag brengt naar € 35 per foto en zelfs lager bij grotere pakketten. Echt goedkoop.

Vanwege deze en andere voordelen rekenen wij Stockphotos.com tot de beste stockfoto-aanbiedingen die er zijn!


Shutterstock – de grootste collectie rechtenvrije afbeeldingen

www.shutterstock.com/nl homepage
www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock is een van de eerste en beste stockfotosites ter wereld. Deze beeldbank heeft het innovatieve model voor beeldabonnementen geïntroduceerd – dat de meeste beeldbanken nu hanteren – en beschikt nu over het meest overweldigende aanbod (meer dan 750 miljoen beeldbestanden). Ze hanteren een hoge technische standaard voor een constante kwaliteit en een onuitputtelijke variatie aan content.

Zoekresultaten filteren op basis van onder meer het formaat, mooie kleuren maakt het vinden van nieuwe foto's erg gemakkelijk. Ook kun je met de zoekmachine omgekeerd zoeken.

Ontvang nu 15% korting op abonnementen en beeldpakketten van Shutterstock!

Shutterstock – prijzen

On-demand pakketten – Je kunt in de webshop shutterstock.com rechtenvrije foto's op aanvraag kopen via afbeeldingspakketten, 5 beelden voor € 49,- of 25 voor € 179,- (respectievelijk € 9,80 en € 7,16 per afbeelding).

Abonnementen – Shutterstock heeft beeldabonnementen van 10, 25, 50, 150, 350 en 750 afbeeldingen per maand, die je maandelijks of jaarlijks betaald. Je kunt ze krijgen van € 29,- tot € 159,- per maand, afhankelijk van het aantal beelden en de looptijd. Deze foto's kunnen voor slechts € 0,21 per stuk in hoge resolutie worden gedownload!

Uitgebreide informatie vind je ons overzicht van Shutterstock prijzen. Ontvang nu 15% korting met onze Shutterstock kortingscode!

Ontvang nu 15% korting op abonnementen en beeldpakketten van Shutterstock!

Nog niet overtuigd? Dan is hier ons overzicht met uitstekende alternatieven voor Shutterstock. Ben je vooral op zoek naar goedkope foto's, dan is deze lijst met goedkoopste beeldabonnementen van 2023 een must!

MEER OVER SHUTTERSTOCK
Shutterstock video's
Heb je stock video's nodig? Bij Shutterstock is er keuze uit meer dan 31 miljoen stock video's, en inmiddels zijn er nieuwe stockvideo-abonnementen waarmee je vanaf € 8,- een clip in HD en 4K-kwaliteit kunt downloaden! Krijg nu 15% korting op stockvideo-abonnementen!


iStock – De pionier met veelzijdig beeldmateriaal

www.istockphoto.com/nl homepage
www.istockphoto.com/nl homepage

iStock (voorheen iStockphoto) is pionier in de online verkoop voor stockfoto's met een rechtenvrije licentie. Het door hen geïntroduceerde betalingsmodel wordt nu door bijna alle andere fotosites en beeldbanken gebruikt.

De webshop heeft meer dan 20 jaar ervaring en ondersteuning van het prestigieuze Getty Images. iStock verkoopt afbeeldingen via creditpakketten (hoe groter het pakket, hoe lager de prijs per foto) en beeldabonnementen. Ze hebben een zorgvuldig samengestelde collectie met meer dan honderd miljoen afbeeldingen die in twee grote collecties zijn onderverdeeld.

Essentials-collectie – boordevol goedkope foto's in hoge resoluties voor al uw projecten. Koop losse foto's voor slechts 1 credit per stuk, van € 5,83 tot € 9,- (afhankelijk van het creditpakket). De beeldabonnementen voor Essentials-beelden zijn het goedkoopst. Je kunt kiezen voor 10 tot 750 afbeeldingen per maand (zowel een maandelijkse als jaarlijkse looptijd).

Ook hier geldt: hoe groter het beeldabonnement en hoe langer de looptijd, hoe lager de prijs per afbeelding. Kies je voor een abonnement met 750 beelden per maand, dan kost een foto slechts € 0,21!

Signature-collectie – topkwaliteit fotomateriaal niet alleen een groter commercieel potentieel hebben, maar die ook exclusief bij iStock verkrijgbaar zijn. Bij de aankoop op aanvraag is de prijs 3 credits per stuk (€ 17,50 tot € 27,-). Signature-abonnementen bieden tevens toegang tot de Essentials-collectie.

Meer goed nieuws! We hebben een exclusieve aanbieding waarmee je 10 gratis credits krijgt bij aankoop van een maandabonnement van iStock! Bij aankoop van een maandabonnement krijg je met deze code een bonuspakket met 10 credits (die je zowel voor het downloaden van foto's als video's kunt gebruiken) helemaal gratis!

Download met het gratis iStock proefabonnement nu in 30 dagen 10 afbeeldingen uit de Essentials-collectie!
Nu proberen
11 dagen resterend

Bovendien hebben we nu een exclusieve kortingsactie: 25% korting op grote credit packs van iStock! Je krijgt met deze actiecode 25% korting op elke credit pack vanaf 18 credits. Mis het niet!

Ontvang 25% korting op uw aankoop van grote credit packs van iStock! Deze korting geldt alleen voor pakketten vanaf 18 credits.

Tenslotte bespaar je met onze speciale iStock promotiecode 15% op credits en beeldabonnementen van elk volume en elke looptijd! Je hebt de keuze uit verschillende credit packs (ook kleine) maar ook maand- of jaarabonnementen tegen een lagere prijs! Wees er snel bij!

Ontvang 15% korting op alle iStock credits en beeldabonnementen!
Koop product
Verlopen
MEER OVER ISTOCK


Adobe Stock – Het adres voor grafische ontwerpers

stock.adobe.com/nl homepage
stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is een fotoservice van Adobe – de grootste leverancier van designsoftware – en is ontwikkeld op basis van de collectie prachtige foto's van Fotolia (een bekende door Adobe overgenomen beeldbank).

Deze service is geheel in het Creative Cloud-platform geïntegreerd, zodat je toegang hebt tot meer dan 365 miljoen stockfoto's waarmee het ontwerpproces sneller en goedkoper is. Bij uitstek geschikt voor creatieve ontwerpers die gebruik maken van de cloud-applicaties van Adobe (lees hier meer over de Adobe Creative Cloud- aanbiedingen). Uiteraard kunnen deze rechtenvrije stockfoto's ook gewoon van de eigen website gebruikt worden. Alle beelden kunnen zowel voor commerciële als niet-commerciële doeleinden worden gebruikt.

Adobe Stock verkoopt haar afbeeldingen uitsluitend per abonnement. Ze hebben een klein abonnement met 10 afbeeldingen per maand voor slechts € 49,99 (€ 4,99 per foto) – die je per maand kunt afnemen en naar behoefte kunt verlengen. Of kies voor een jaarabonnement van 10 afbeeldingen per maand voor het lagere bedrag van € 29,99 per maand (€ 2,99 per foto).

Daarnaast kun je een grotere abonnement van 40 en 750 afbeeldingen per maand verkrijgen voor tussen de € 79,99 en € 159,99 per maand of per jaar. Zo koop je fantastische foto's van topfotografen voor slechts € 0,21 per stuk! (Meer info over de prijzen van Adobe Stock beelden)

Wat nog veel interessanter is: je kunt deze service nu gratis proberen. Met het Adobe Stock GRATIS proefabonnement krijg je een maand 10 GRATIS rechtenvrije foto's! Profiteer nu!

Lees hier hoe Adobe Stock zich verhoudt tot andere grote stockfoto websites.

MEER OVER ADOBE STOCK

Meld u vandaag nog aan bij Adobe Stock en probeer uw beeldabonnement 1 maand gratis.

De beste premium stockfotosites

Dit is het neusje van de zalm in de wereld van de stockfotografie. De meeste beeldbanken bieden hun beelden in hoge resoluties aan, maar voor premium foto's kunt u maar bij een beperkt aantal stockfotosites terecht. Omdat wij jou graag willen laten kennismaken met dit fantastische beeldmateriaal hebben we een lijst met de 5 beste beeldbanken voor premium foto's samengesteld. Je zult net als wij versteld staan van de variatie en veelzijdigheid van deze beeldcollecties – je vindt altijd het juiste plaatje voor o.a. online marketing.

Let op: het kan zijn dat er op een aantal van deze beelden Rights Managed-licenties van toepassing zijn, in plaats van rechtenvrije licenties. Dit vergelijkingsoverzicht van rechtenvrije en Rights Managed beelden geeft meer duidelijkeid.

Grote pluspunten van deze service zijn de foto's van professionele fotografen met een grotere commerciële gebruikswaarde of van exclusieve locaties. Ben je hiernaar op zoek of gewoon nieuwsgierig, dan zijn de volgende beeldbanken en collecties zeker de moeite waard:

Photocase – Het beste adres voor unieke premium foto's

www.photocase.com homepage
www.photocase.com homepage

Photocase is een premium beeldbank uit Berlijn met een schitterende fotocollectie. Deze aanbieder is al meer dan tien jaar een absolute topper. Dankzij de unieke en authentieke stijl is deze website binnen afzienbare tijd populair geworden.

Photocase is uitblinker in bizarre, stomme en hipster foto's die zeker geen stockfoto's zijn. De strakke collectie wordt volgens strikte eisen samengesteld – compact en van superieure kwaliteit. Een topsite voor verfrissend origineel beeldmateriaal!

De diversiteit en lifestyle afbeeldingen van deze beeldbank scoren hoog in de fotografie trends 2024. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze rechtenvrije foto's veel voor Instagram en het bereiken van specifieke doelgroepen worden gebruikt.

Photocase verkoopt foto's op aanvraag die op elk gewenst moment kunnen worden gedownload. De prijs is afhankelijk van het formaat van de foto's. De losse aankoop van foto's – die je bij afname betaalt – kost tussen de € 13,- en € 38,- per afbeelding.

Wil je grotere aantallen kopen, dan kan dat met creditpakketten waarmee je tien tot duizenden euro's kunt besparen: de prijs per foto is 5 tot 15 credits. De kosten variëren van € 1,37 tot € 2,- per credit (afhankelijk van het creditpack). Een fantastische manier om voordelig premium foto's van een van de meest opvallende fotosites te kopen!

Koop nu nog goedkoper met onze speciale Photocase kortingscode en ontvang 5 GRATIS credits plus 10% korting!

MEER OVER PHOTOCASE
Meld u nu aan bij Photocase en ontvang 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste aankoop!

Getty Images – De meest prestigieuze fotosite

www.gettyimages.nl homepage
www.gettyimages.nl homepage

Getty Images is een van ‘s werelds meest prestigieuze beeldbanken – het lijkt soms of zijn de norm voor stockfotografie is. Een onderneming die al voor het internettijdperk actief was en zich snel heeft aangepast door online fotomateriaal aan te bieden. Deze beeldbank staat bekend om haar zeer gevarieerde collectie topkwaliteit foto's en video's voor commercieel gebruik (miljoenen exclusieve foto's vanuit de hele wereld en een omvangrijke collectie redactioneel beeldmateriaal).

Bij Getty Images kun je afbeeldingen met een Rights Managed-licentie kopen. Dit licentiemodel is afgestemd op uw specifieke behoeften en kan onder andere het exclusieve gebruik van de afbeelding omvatten. Deze licentie kost meer dan de rechtenvrije licentie, maar biedt ook een aantal specifieke voordelen. Lees hier wat je kunt doen met Rights Managed-afbeeldingen.

De prijzen zijn afhankelijk van het formaat en de rechtenvrije foto's kosten hier € 125,- tot € 600,- per stuk. Je kunt tot 15% besparen met de aankoopp van pakketten met 5 of 10 afbeeldingen. Voor wie geïnteresseerd is in de prestigieuze afbeeldingen van Getty Images zijn de Getty Images Ultrapacks een aanrader! Je krijgt hiermee 30% korting op de normale prijs, zodat de premium foto's een stuk betaalbaarder worden.

MEER OVER GETTY IMAGES

Profiteer van 15% korting op UltraPacks met de Getty Images kortingscode!
Kortingscode inwisselen
11 dagen resterend

iStock Signature – Het voordelige premium aanbod

www.istockphoto.com/nl homepage

iStock is in Nederland populair en biedt een fantastische premium fotoservice tegen zeer lage prijzen. Dankzij een zorgvuldige curatie beschikken ze over een enorme collectie exclusieve beelden van topkwaliteit: de Signature collectie. Deze prachtige professionele foto's zijn rechtenvrij en heel voordelig geprijsd. Maar zijn ze ook perfect voor wie iets extra's zoekt zonder daarvoor honderden euro's te moeten uitgeven.

Signature foto's zijn op aanvraag met credits verkrijgbaar en kosten slechts 3 credits per foto. Afhankelijk van het creditpakket bedraagt de prijs € 24,- tot € 33,- per foto. Maar met een abonnement download je ze tegen lagere prijzen. De beeldabonnementen waarmee je Signature-foto's kunt downloaden, bieden ook toegang tot de andere grote collectie (Essentials).

Je kunt kiezen voor 10, 25, 50 en 750 beelden per maand, die je maandelijks of jaarlijks afrekent. Al naar gelang jouw keuze betaalt u tussen de € 85,- en € 339,- per maand en krijg je waardevolle premium beelden voor slechts € 0,45 per stuk. Met afstand de laagste prijs voor topkwaliteit rechtenvrije foto's en illustraties met de bijbehorende iStock gebruikslicenties!

En nu nog goedkoper met onze exclusieve iStock kortingscode voor 15% korting! Profiteer nu van deze hoge korting op creditpakketten of abonnementen. Pak nu veel voordeel bij deze stockfoto website!

MEER OVER ISTOCK

Ontvang 15% korting op alle iStock credits en beeldabonnementen!
Koop product
Verlopen

De beste betaalde stockfoto sites voor onbeperkte downloads

We hebben bij het samenstellen van dit overzicht ook aan klanten gedacht die continue heel veel beelden nodig hebben. De volgende drie stockfoto websites hebben beeldabonnementen waarmee onbeperkt foto's kunnen worden gedownload, zodat je de kosten in de hand kunt houden en toch over een groot aantal foto's kunt beschikken. Bekijk ook onze lijst van beeldbanken waarbij je onbeperkt foto's kunt downloaden.

Canva Pro – Onbeperkt downloaden met een complete designoplossing

Canva Logo

Canva is een populaire tool voor het bewerken van afbeeldingen, ontwikkeld voor niet-ontwerpers voor een eenvoudige en effectieve vormgeving. Maar je kunt nu ook kiezen voor Canva Pro, een premium abonnement dat met name bedoeld is voor zakelijke gebruikers.

Op dit platform vind je een grote collectie van meer dan 100 miljoen afbeeldingen, illustraties, pictogrammen, sjablonen en nog veel meer. En met dit abonnement kun je onbeperkt downloaden zonder extra kosten!

Canva Pro biedt veel meer voordelen dan alleen maar het onbeperkte aantal downloads. Het is een complete oplossing voor wie niet niet veel ervaring heeft met ontwerpen. Canva Pro voegt aan de gebruiksvriendelijke bewerkingstool een Brand Kit-functie toe waarmee je op eenvoudige wijze geweldig beeldmateriaal voor verschillende doeleinden maakt. Daarnaast is er een publishing-assistent om ontwerpen te beheren en vanuit één plek naar uw diverse kanalen te sturen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn nog veel meer voordelen!

Deze complete design-kit kost slechts € 8,99 per maand (als je jaarlijks vooruit betaalt, of € 11,99 als je per maand betaalt). Dankzij deze lage prijs is dit de perfecte partner voor kleine ondernemingen en iedereen die veel kwalitatief goede foto's nodig heeft, maar zich geen ontwerper kunnen permitteren. En voor wie veel waarde hecht aan fantastische fotografie en gebruiksvriendelijke bewerkingsmogelijkheden.

MEER OVER CANVA
Nu Canva Pro 30 dagen gratis! Annuleer je proefabonnement op elk gewenst moment.
Gratis Proefabonnement
11 dagen resterend

Wilt u meer opties? Bekijk hier de beste 19 alternatieven voor Canva!


Envato Elements – De bescheiden curatieve beeldcollectie

elements.envato.com homepage

Envato Elements is een betrekkelijk nieuwe fotoservice van het stockmediaplatform Envato. Dit platform heeft verschillende marktplaatsen die elk gespecialiseerd zijn in één soort media (stockfoto's, stock footage, vectoren, stock audio, enz).

Envato Elements is in essentie een samengestelde collectie van met de hand geselecteerde bestanden die van al hun marktplaatsen afkomstig zijn – met in totaal meer dan 55 miljoen items – met een abonnement krijg je toegang tot al deze bestanden. Het gaat hierbij om stockfoto's, vectoren, video's, audiotracks, templates, handleidingen en nog veel meer.

Het abonnement dat ze aanbieden is heel simpel: download onbeperkt elk soort foto's uit de volledige collectie voor slechts € 14,50 per maand. Mocht je verschillende mediasoorten en veel bestanden nodig hebben, dan is dit zeker een goede optie om te overwegen!

MEER OVER ENVATO ELEMENTS


De beste niche & trendy stockfoto websites

Niche beeldbanken hebben hun charme, en als je iets specifieks zoekt, dan bieden zij vaak de juiste oplossing. De meeste van deze beeldbanken specialiseren zich in genres of thema's die nu een trend zijn – de huidige trends vind je in onze commercieel waardevolle overzicht van de fotografietrends van 2019, 2020 en 2021! Hieronder hebben wij de beste op een rijtje gezet.

Photocase – Unieke beelden uit Duitsland

www.photocase.com homepage

Je hebt wellicht al gezien dat Photocase ook wordt vermeld als een van de aanbieders van premium stockfoto's, maar wist je dat het ook een zeer eigenzinnige beeldbank is? Vanaf de eerste dag heeft deze Duitse aanbieder een zeer kenmerkende en unieke collectie stockfoto's samengesteld, boordevol kunstzinnige, bijzondere en zeldzame prachtige foto's – bekijk hier hun beste foto's!

Hun collectie is sterk beïnvloed door de Berlijnse stijl en volgt een authentieke stijl met onconventionele modellen, non-posed shots en out-of-the-box concepten. Dit is de meest trendy fotostijl van nu! [zie voorbeelden in onze artikelen over Generatie Z, millenials, familie, senioren en vrouwen stockfoto's.]

Zoek je authentieke, unieke foto's met een moderne uitstraling, dan is Photocase een absolute aanrader. Je kunt unieke foto's op aanvraag kopen voor slechts € 10,- tot € 20,- per stuk, en met creditpakketten krijg je ze voor slechts € 3,25 – € 11,75.

Sterker nog, met onze geweldige Photocase kortingscode ontvang je nu 5 credits GRATIS en 10% korting!

MEER OVER PHOTOCASE

Meld u nu aan bij Photocase en ontvang 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste aankoop!

TONL – Accurate weergave van kleurrijke mensen

tonl.co homepage

TONL is een beeldbank die naar diversiteit in stockfotografie streeft met accurate en moderne fotografie van kleurrijke mensen, hun cultuur en hun leven. Het is een bescheiden, maar heel gevarieerde collectie die de meest populaire onderwerpen met betrekking tot lifestyle fotografie belicht, met authentieke, diversiteit beelden met modellen uit alle windstreken.

Je kunt TONL-afbeeldingen op aanvraag verkrijgen voor $ 25,- per foto, en ze bieden kleine abonnementen aan van 15 tot 75 afbeeldingen, vanaf $ 29,- tot $ 105,- per abonnement, oftewel slechts $ 1,40 per afbeelding, een aantrekkelijke aanbieding voor unieke en gevarieerde stockfoto's.

MEER OVER TONL


DragonImages – Professionele stockfoto's uit Azië

dragonimages.asia homepage

DragonImages is een merk en studio uit het Verre Oosten dat eigendom is van de succesvolle stockfotosite Pressfoto Group. Ze maken regionaal gespecialiseerde stockfoto's om creatieve designers professionele, hoogwaardige en gevarieerde afbeeldingen te bieden die de Aziatische cultuur en mensen goed in beeld brengen. Dit bescheiden merk voegt diversiteit toe aan de vele beschikbare fotocollecties, waarbij het de modernste fotografietrends volgt.

Omdat het hier om een merk gaat en niet om een beeldbank, zijn de foto's van DragonImages op diverse verkooppunten verkrijgbaar, onder andere bij StockPhotoSecrets Shop en andere stockfoto websites. De prijzen van de foto's variëren per beeldbank die ze soms voor minder dan € 1,- per stuk verkopen. Op zoek naar fascinerende, moderne afbeeldingen uit het Verre Oosten, dan is dit het juiste adres!

MEER OVER DRAGONIMAGES.ASIA


De beste stockfoto websites voor gratis afbeeldingen

Gratis afbeeldingen

Al sinds het begin van het Stock Xchng platform lokken gratis stockfoto's mensen naar het web. We houden net zo veel van gratis dingen als jij, maar wanneer het gaat om gratis stockfoto's kleven hier een aantal risico's aan. Je zult merken dat gratis stockfoto's niet altijd zijn wat ze lijken te zijn. Ze verhullen een groot risico en het gebruik ervan kan al snel veel juridische problemen met zich meebrengen. Waarom? Er zijn twee belangrijke redenen:

 1. Ze hebben een gebrekkige licentie: De meeste sites voor het downloaden van gratis foto's gebruiken een vorm van de Creative Commons licentie (meestal Creative Commons Zero – CC0). Hoewel met deze licentie content legaal voor commerciële projecten mag worden gebruikt, heb je geen dekking als de afbeelding inbreuk maakt op privacy, particulier bezit of auteursrecht.
 2. Het beeldmateriaal is niet gecontroleerd: Deze sites proberen zoveel mogelijk op de kosten te besparen, ze crowdsourcen hun afbeeldingen en ze beschikken niet over de middelen deze op rechtmatigheid te controleren. Dus iedereen kan zomaar iets uploaden, zelfs afbeeldingen die niet van hem of haar zijn of die niet voldoen aan de wettelijke vereisten om daadwerkelijk door de Creative Commons-licentie te worden gedekt. (Lees hier hoe je beelden zonder auteursrechten kunt vinden!)

Meer informatie over de gevaren van gratis stockfoto's.

We zijn dus geen fan van gratis stockfoto sites en we bevelen ze normaal gesproken ook niet aan. Het is veel veiliger en niet eens zo heel veel duurder om professionele beeldbanken te gebruiken. Maar omdat we beseffen welke aantrekkingskracht gratis stockfoto's hebben, zijn hier enkele goede gratis stockfoto sites. Let op: controleer bij elke foto zelf de validiteit en houd er rekening mee dat het gebruik van deze foto's voor eigen risico is. Meer opties vind je in ons overzicht met de 27 beste gratis fotosites!

Pixabay – de beste gratis fotografie

pixabay.com homepage
pixabay.com homepage

Pixabay is een grote Duitse gratis stockfoto sites, en door Hans Braxmeier en Simon Steinberger (beide met een achtergrond in computertechnologie) is gebouwd. Ze bieden foto's van gebruikers aan die je gratis kunt downloaden en gebruiken. De collectie telt meer dan 1,4 miljoen door gebruikers aangeleverde afbeeldingen, die zij op een zeer professioneel uitziende stockfoto website met blog en community forum aanbieden.

De foto's uit veel verschillende categorieën vallen onder de Creative Commons Zero-licentie en zijn een absolute aanrader voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik als online marketing. Alhoewel zij erop wijzen dat deze afbeeldingen nog steeds onderhevig kunnen zijn aan privacy- en eigendomsrechten, hebben zij een toegewijde medewerker – een fotograaf en beeldredacteur – die de taak heeft om inzendingen niet alleen op kwaliteit, maar ook op rechtmatigheid te controleren. Dit is een groot pluspunt, dat bijna geen enkele andere gratis stockfoto website biedt, en voegt nog meer veiligheid toe aan hun service.

Ze verdienen geld met de gesponsorde foto's: deze omvatten onder meer de afbeeldingen van Shutterstock – opgenomen in onze beste stockfoto websites hierboven – en je wordt doorverwezen naar de verkooppagina van die beeldbank als je de betreffende foto's wilt downloaden. Maar voor wie een account aanmaken zijn de eigen foto's van Pixabay helemaal gratis. Creative Commons beelden blijven riskant, maar met de extra zekerheid van een ervaren recensent is deze gratis fotosite de moeite van het verkennen waard.


Unsplash

unsplash.com gratis afbeeldingen
unsplash.com homepage

Unsplash is een van de beste gratis stockfoto websites waar je gratis fotografie kunt downloaden en deze wordt door de eigenaren van Crew beheerd – het is een platform dat klanten in contact brengt met onder andere freelance ontwerpers, webdevelopers en kleine studio's.

Vijf jaar geleden is deze als een bescheiden Tumblr-blog met gratis restfoto's van eigen fotoshoots in het leven geroepen. Maar deze site is uitgegroeid tot een van de populairste gratis stockfotosites, wordt gebruikt door merken van onder andere Apple, biedt meer dan 500.000 gratis afbeeldingen van inzenders, en is in verschillende andere platforms en producten geïntegreerd.

De afbeeldingen die ze aanbieden zijn van topkwaliteit, modern, uniek en hebben een frisse uitstraling. En deze mooie foto's zijn allemaal gratis te downloaden en te gebruiken. Unsplash maakt gebruik van hun eigen aangepaste licentie, die in wezen een Creative Commons Zero-licentie is, maar waarbij het recht om hun afbeeldingen te compileren wordt ingetrokken – dit ontneemt je het recht om met gebruik van hun afbeeldingen een concurrerende service aan te bieden.

Op deze site zijn alle afbeeldingen gratis en er zijn geen addertjes onder het gras, de eigenaren gebruiken het om verkeer en klanten te genereren en recent hebben ze zakelijke mogelijkheden ontwikkeld die rechtstreeks op Unsplash zijn gebaseerd. Het is een zeer professioneel ogende website, en het team erachter is er zeer serieus mee bezig. Hoewel het toch een CC0-licentiemodel is om voorzichtig mee om te gaan, is het ook een onmiskenbaar goede service voor gratis stockfoto's.


Pexels

unsplash.com homepage
www.pexels.com homepage

Pexels is een Duitse stockfoto website met gratis beelden die door de tweelingbroers Bruno en Ingo Joseph zijn genomen, beide hebben een achtergrond in de computer- en softwaretechnologie. De site is erop gericht om gratis foto's aan te bieden die origineel en modern zijn. Ze hebben honderdduizenden door gebruikers ingezonden foto's – en nog veel meer afbeeldingen van soortgelijke gratis stockfoto websites – en API-integraties.

Pexels foto's worden allemaal onder Creative Commons Zero (CC0) licentie gebruikt, waarmee ze gratis en zonder attributievereisten voor commerciële toepassingen kunnen worden gebruikt.

De fotosite verdient geld door gesponsorde afbeeldingen uit betaalde collecties stockfoto's waarmee zij zijn verbonden, op te nemen in hun zoekresultaten en fotogalerijen. Wil je één van deze foto's hebben, dan wordt je omgeleid naar de website van de betreffende beeldbank en kunt u deze kopen. Maar hun eigen afbeeldingen zijn gratis. CC0 brengt een risico met zich mee, maar dit is beslist een degelijke en respectabele website.


Life of Pix

www.lifeofpix.com homepage
lifeofpix logo

Life of Pix is een gratis fotosite van de Canadese digitale beeldbank LEEROY met een zeer grote collectie uitstekende kwaliteit, gratis afbeeldingen met een sterk kunstzinnig karakter, zodat creatieve personen deze in hun projecten kunnen gebruiken. Ze hebben honderdduizenden door fotografen geschonken foto's die je gratis kunt downloaden. Ze hebben een hippe website die meteen jouw aandacht zal trekken.

Alle foto's worden op het publieke domein geplaatst en vereisen dus geen auteursrechten – hoewel Life of Pix wel attributie aanmoedigt. Ze staan echter geen massale distributie toe, beperken je tot 10 afbeeldingen en vereisen schriftelijke toestemming voor grotere aantallen. Maar eindgebruikers kunnen wel onbeperkt downloaden.

Life of Pix is een dochteronderneming van Adobe Stock – die hierboven in onze lijst met 5 beste stockfoto websites is opgenomen – en ze geven afbeeldingen uit die collectie in hun galerijen en zoekresultaten weer. Mocht je in een van deze foto's geïnteresseerd zijn, dan zul je ervoor moeten betalen. De rest is gratis. Ook foto's in het publieke domein kunnen risico's met zich meebrengen, maar aan deze site is veel liefde en aandacht besteed, wat ook een reden is dat deze beeldbank hoog genoteerd staat in ons overzicht van gratis stockfoto websites.


Gratisography

www.lifeofpix.com homepage
gratisography.com homepage

Gratisography is een gratis stockfoto website die zichzelf als kunstzinnig en eigenzinnig in de markt positioneert. Het is opgericht door grafisch en webdesigner Ryan McGuire – eigenaar van Bells Design – die ook een experimenteel beeldend kunstenaar is.

Het doel van de site is om unieke, intiemere, meer aansprekende afbeeldingen aan te bieden, in tegenstelling tot de voorspelbare “stocky look”. De bescheiden collectie telt zo'n 450 foto's, die allemaal door Ryan zelf zijn gesigneerd en van een uitstekende kwaliteit zijn.

De foto's kunnen gratis worden gedownload en gebruikt, geen enkel probleem. De licentie is op maat, maar het is een CC0-licentiemodel met een aantal beperkingen die vergelijkbaar zijn met die van rechtenvrije afbeeldingen (maar is NIET rechtenvrij), zoals het sensitieve gebruik en de gebruiksbeperkingen met betrekking tot smaad.

Opgemerkt moet worden dat de site uitdrukkelijk aangeeft dat voor de afbeeldingen privacy en eigendomsrechten kunnen gelden, en dat ondanks dat ze commercieel gebruik mogelijk maken, ze adviseren om “zorgvuldigheid in acht te nemen” alvorens de foto's voor commerciële doeleinden te gebruiken (wat inhoudt dat je de wettelijke status ervan moet verifiëren).  Maar aangezien alle foto's eigendom zijn van Ryan, weet je in elk geval waar ze vandaan komen.

De site promoot McGuire's ontwerpbureau, en heeft ook een affiliaties met een aantal van de beste hierboven genoemde stockfoto sites. Maar de mooie foto's van McGuire's zijn gratis. Dit is een gave website voor gratis bijzonder en eigenzinnig beeldmateriaal. Maar neem wel hun waarschuwing over het zorgvuldige gebruik van de foto's ter harte.


Hoe gratis stockfoto's kunnen worden gebruikt

Ongeacht de site waar je voor kiest, zijn er een paar handige tips om gratis foto's zo veilig mogelijk te kunnen gebruiken. En dat zijn de volgende:

 • Check de site – Check de reputatie, ga na wie de site heeft gecreëerd, hoe de site wordt beheerd, hoe ze worden geëxploiteerd, enz. Een hippe site met mooie foto's is geweldig, maar dat is niet het enige wat de geschiktheid ervan bepaalt! – We hebben een handje geholpen door de hierboven genoemde vijf beste websites te beoordelen.
 • Check het licentiemodel – Vergeet niet dat Creative Commons verschillende varianten heeft, waarbij CC0 de meest populaire maar niet de enige is, en elke variant heeft zijn eigen voorwaarden. Het publieke domein en aangepaste licenties zullen ook worden weergegeven. Ga zorgvuldig na welke rechten ze verlenen.
 • Zoek uit waar de foto's vandaan komen – Een site die van iedereen foto's ontvangt is heel iets anders dan een site die eigenaar is van alle beelden die ze aanbieden. Als je dit weet, kuntje beslissen of/hoe je die foto's wilt gaan gebruiken.
 • Vermijd grijze gebieden bij commerciële toepassingen – Vermijd het gebruik van foto's waarop herkenbare personen, particulier bezit, logo's, handelsmerken en oriëntatiepunten worden afgebeeld.
 • Verifieer zelf nauwgezet de juridische status – Als je een foto met mensen of andere risicovolle factoren wilt gaan gebruiken, besteed dan tijd en middelen aan het verifiëren en dubbel checken van de rechtmatigheid: model releases, eigendom releases, toestemming van de eigenaar van het auteursrecht, etc. Het kost veel tijd en moeite om dit te doen, maar voorkomen is beter dan genezen!

Als je geen trek in dit soort gedoe hebt, kun je op de bovengenoemde beste stockfoto websites tegen zeer scherpe prijzen rechtenvrije afbeeldingen kopen!


Stockfoto websites – Veelgestelde vragen

We zullen nu alle belangrijke en veelgestelde vragen over stockfoto's beantwoorden, hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn. Nadat je deze hebt gelezen, zul je een duidelijk beeld hebben van deze concepten!

Wat is een stockfoto licentie?

Stockfoto's worden niet echt te koop aangeboden: als je een stockfoto koopt, koop je eigenlijk een licentie om de foto op een bepaald aantal manieren te mogen gebruiken. Maar het auteursrecht (het eigendomsrecht) van de foto krijg je niet. De licentie is de wettelijke overeenkomst tussen de beeldbank, de eigenaar van de foto en jou als de eindgebruiker. Lees hier meer over de meest gebruikte beeldlicenties. 

Wat zijn rechtenvrije stockfoto's?

Rechtenvrij is een licentievorm voor stockfoto's. Het is de meest gebruikte in de microstockfotografie en de meest populaire onder kopers. Vooral vanwege de flexibiliteit en lage kosten: met deze licentie betaal je eenmalig een vast bedrag en ontvang je een groot aantal gebruiksrechten (voor altijd). Lees hier meer over het gebruik van rechtenvrije stockfoto's.

Zijn rechtenvrije foto's gratis?

Nee, althans niet op basis van de definitie ervan. De benaming rechtenvrij verwijst naar het feit dat je met één licentie een afbeelding meerdere keren, in meerdere projecten en zo lang als je wilt kunt gebruiken zonder daarvoor ooit royalty's te hoeven betalen. Maar voor de meeste rechtenvrije foto's moet worden betaald. Maar je kunt wel een aantal aanbieders vinden die ze gratis aanbieden. In dit overzicht hebben wij een aantal beeldbanken met gratis stockfoto's op een rijtje gezet. En we hebben uitgezocht waar je jezelf kunt aanmelden voor gratis stockfoto proefabonnementen.

Zijn alle rechtenvrije licenties hetzelfde?

Niet persé. Elke beeldbank heeft de vrijheid om haar licentieovereenkomsten op te stellen en doet dat vaak ook. Maar ze hanteren allemaal een algemene standaard voor hun rechtenvrije licentiemodel, dus de belangrijkste voorwaarden komen bij elk ervan overeen. Je moet de licentievoorwaarden altijd zorgvuldig lezen om er zeker van te zijn dat je ze begrijpt (en om te weten of jouw voorgenomen gebruik is toegestaan)! Je kunt de overeenkomst op de websites van de betreffende beeldbanken vinden.

Wat is het verschil tussen een rechtenvrije en Rights Managed-licentie?

Beide licenties bieden de mogelijkheid om stockfoto's legaal voor commerciële doeleinden te gebruiken, maar rechtenvrij is flexibeler, geeft een aantal algemene gebruiksrechten, het betreft een eenmalige vergoeding en het is goedkoop. Rights Managed is op maat gemaakt voor het beoogde gebruiksdoel, het is specifieker, staat exclusief gebruik toe, en is duurder in aanschaf. Bovendien kunnen er extra royalty's van toepassing zijn, maar dit is afhankelijk van het specifieke geval. Lees hier meer over het verschil tussen Rights Managed en rechtenvrije licenties.

Waarvoor kan ik rechtenvrije foto's gebruiken?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn waarvoor je ze niet kunt gebruiken! Rechtenvrije afbeelding kunnen voor commerciële, redactionele en persoonlijke doeleinden worden gebruikt, zowel gedrukt als digitaal: websites, landingspagina's, marketing, flyers, LinkedIn, PowerPoint-presentaties, sociale media, verpakkingen enz. Met een uitgebreide licentie kunnen ze ook worden gebruikt voor producten die zijn bestemd voor de wederverkoop. De meeste beeldbanken verkopen hoge resolutie afbeeldingen die geschikt zijn voor professioneel gebruik. Met stockfoto's kun je in de meeste van jouw creatieve behoeftende, zo niet alle, voorzien. Lees hier meer over het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen.

Waarvoor mag ik rechtenvrije afbeeldingen niet gebruiken?

Er zijn een aantal auteursrechtelijke beperkingen in de rechtenvrije licentie van toepassing. Over het algemeen geldt dat je de afbeelding niet aan anderen mag doorverkopen, niet op lasterlijke wijze mag gebruiken en niet mag gebruiken voor producten die bedoeld zijn voor wederverkoop, tenzij je over een uitgebreide licentie beschikt. Zorg er altijd voor dat je alle beperkingen zorgvuldig doorleest alvorens een stockfoto te gebruiken. Lees hier waarvoor je rechtenvrije afbeeldingen niet mag gebruiken.

Wat is een uitgebreide licentie?

De uitgebreide licentie is een licentie die je, zoals de naam al aangeeft, extra rechten verleent die aan de standaard rechtenvrije overeenkomst worden toegevoegd. Voor een hogere prijs levert dit extra's op, zoals een ongelimiteerd aantal afdrukken, extra zetels en, nog belangrijker, het recht om foto's te gebruiken in of voor producten die je met directe winst kunt doorverkopen. Lees hier meer over beeldbanken met goedkope uitgebreide licenties. Heb je een vraag die hier niet beantwoord wordt? Laat dan hieronder een reactie achter en je krijgt van ons zo snel mogelijk antwoord!


Hoe vind ik de fotosite die bij mij past

Nu denkt je misschien: “Er zijn heel veel leuke stockfoto sites, bekende en onbekende beeldbanken, maar hoe kan ik in vredesnaam bepalen welke voor mij de juiste is”. Maak je geen zorgen, dit hebben we allemaal wel eens gedacht. En we hebben een aantal handige tips verzameld voor het vinden van de beste stockfoto website! Dit is waar je rekening mee moet houden:

 • Hoeveel en hoe vaak heb je afbeeldingen nodig: zo kun je nagaan of je het best voor een abonnement of een on demand model kunt kiezen, en het zal gemakkelijker zijn om de beeldbanken met de beste aanbiedingen te vinden – lees hier ons uitgebreide artikel over het kopen van een abonnement versus losse afbeeldingen!
 • Wat kun/wil je uitgeven: als je weet dat jouw budget beperkt is, kun je een beeldbank vinden met goedkope aanbiedingen.
 • Hoe wil je het liefst investeren: wil je vooraf een grote investering doen, wil je jezelf aanmelden voor periodieke betalingen, of als je liever minder uitgeeft, zelfs als dat betekent dat je hogere prijzen voor foto's moet betalen, helpt het antwoord op deze vraag jou om te bepalen welke beeldbanken de meeste keuzemogelijkheden bieden.
 • Recensies: het lezen van gedetailleerde recensies van beeldbanken is ideaal om een volledig beeld te krijgen van wat een onderneming jou te bieden heeft – Lees hier onze beeldbank testrapporten met uitgebreide recenties!
 • Gratis proefabonnementen: gratis stockfoto proefabonnementen zijn een prima manier om collecties van beeldbanken eerst te testen.
 • Speciale aanbiedingen: het vinden van speciale kortingen en bonusaanbiedingen van beeldbanken is een uitstekende manier om geld te besparen – Ga naar onze speciale aanbiedingen voor exclusieve kortingscodes en couponcodes!

Met deze praktische tips vind je gemakkelijk de weg in het grote aanbod van zeer voordelige aanbiedingen, en kun je kiezen voor de stockfoto-aanbieding en beeldbibliotheek die het best bij jou past!


De beste stockfoto websites: Voor elk wat wils!

Dit was dan alweer ons uitgebreide overzicht van de beste stockfoto sites die er zijn. Speciaal voor jou geanalyseerd en samengesteld! De logische conclusie is: wat je ook zoekt, welk budget je ook hebt en wat jouw bestedingsvoorkeuren ook zijn, er is een stockfoto site die precies heeft wat je zoekt! Dit zijn de beste stockfoto sites die in al jouw behoeften voorzien:

 • StockPhotoSecrets Shop – Goedkope optie voor bruikbare afbeeldingen
 • iStock – Perfect voor wie voordelig geprijsde exclusieve content zoekt
 • Shutterstock – Overweldigend aanbod voor commercieel gebruik
 • Adobe Stock – Overzichtelijke site voor creatieve cloud-gebruikers

Welke van deze beeldbanken ga jij proberen? Ken je een geweldige fotosite die we niet in dit overzicht hebben genoemd? Stuur ons een berichtje! Hetzelfde geldt voor ons overzicht met de beste Nederlandse beeldbanken, laat het ons weten als we hier een stockfoto site uit Nederland aan moeten toevoegen.

PS: Heb je video's nodig – veel bezoekers van onze site hebben hun voordeel gedaan met ons overzicht van rechtenvrije video's en stock footage.

Stockfoto's
Logo