De 20 beste stockfoto websites van 2021!

oopstockfoto websites

Wij houden net als u van stockfotografie en weten dat het lastig kan zijn om de beste beeldbank te vinden. Daarom hebben we dit overzicht met de beste stockfoto websites voor u samengesteld, zodat u niet meer urenlang hoeft te zoeken. Vind snel en makkelijk de beste aanbiedingen voor rechtenvrije afbeeldingen!

Met deze lijst kunt u makkelijk en snel uw fotosite voor de beste beelden vinden, zowel voor marketing en branding, als voor creatieve projecten! Heeft u snel goedkope beelden nodig, ga dan naar StockPhotoSecrets, Shutterstock, iStock, 123RF en Adobe Stock.

Doe uw voordeel met dit overzicht en deel ‘m met anderen!

De beste stockfotosites van 2021

De 5 beste stockfoto websites voor iedereen

Deze 5 fotosite behoren tot de absolute top. Het zijn stuk voor stuk beeldbanken waar u goedkoop rechtenvrije foto's, vectoren en illustraties kunt kopen.

Microstock is een van de beste modellen voor het kopen van rechtenvrije stockfoto's. De rechtenvrije licentie is de meest veelzijdige gebruikslicentie voor commerciële en creatieve activiteiten – veel lezers hebben dit nuttige artikel over rechtenvrije afbeeldingen gebruikt om makkelijk en snel foto's te kopen bij de goedkoopste beeldbanken.

Deze aanbiedingen zijn flexibel en voorzien in alle behoeften, zowel voor commerciële projecten als voor redactioneel werk, artistieke en allerlei persoonlijke doeleinden. 

Zoekt u medische afbeeldingen? Raadpleeg ons overzicht met de beste medische afbeeldingen en de artikelen over foto's van mensen met een beperking en positieve communicatie in deze Corona-pandemie.

Foto's nodig voor uw website, landingspagina, blog, LinkedIn, nieuwsbrief of Facebook-pagina? Dan moet u zeker een bezoekje brengen aan de volgende websites voor inspiratie en goedkope afbeeldingen:

StockPhotoSecrets – Goedkoopste stockfoto website voor fantastische foto's

shop.stockphotosecrets.com/index.cfm?/Home_NL homepage

StockPhotoSecrets is het beste adres voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Deze beeldbank is opgericht door de experts van Stock Photo Now en wordt nu door een enthousiast team gerund.

De stockfotosite heeft een collectie met meer dan 7 miljoen rechtenvrije beelden (foto's, vectoren en infographics) die u goedkoop via een beeldabonnement of afbeeldingspakket kunt downloaden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een van de beste fotosites is voor branding en social media.

U kunt beeldmateriaal kopen in pakketten van 5 beelden voor €36, 10 beelden voor €49 en 25 stuks voor €139, waarvan de prijs per afbeelding tussen de €7,20, en €4,90 is. Bij aankoop van een beeldabonnement is de prijs per afbeelding het goedkoopst.

Een fantastische aanbieding is de populaire 99club voordeelactie: 200 afbeeldingen voor slechts €99,- per jaar. Met deze aanbieding krijgt u veel flexibiliteit, omdat u deze beelden op elk gewenst moment binnen het abonnementsjaar kunt downloaden. De prijs is slechts €0,49 per stuk!

U kunt hier eveneens beeldabonnementen verkrijgen met een maandelijkse limiet van 25 downloads voor €30,- tot 500 beeldbestanden voor slechts €97,- p/m. Kiest u voor een jaarabonnement, dan betaalt u jaarlijks slecht eenmaal tussen de €380,- en €719,- en bespaart u honderden euro's. U ontvangt dan schitterende voor slechts €0,12 afbeelding!

MEER OVER STOCKPHOTOSECRETS
99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
8 dagen resterend

Shutterstock – De fotosite met de allergrootste collectie

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock is een van de eerste en beste fotosites ter wereld. Deze beeldbank heeft het innovatieve model voor beeldabonnementen geïntroduceerd – dat de meeste beeldbanken nu hanteren – en hebben nu de grootste online fotocollectie (nu meer dan 380 miljoen beeldbestanden). Ze hanteren een hoge technische standaard en een onuitputtelijke variatie aan content.

Krijg deze maand 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.

U kunt in de webshop van Shutterstock (shutterstock.com) rechtenvrij beeldmateriaal op aanvraag kopen via afbeeldingspakketten, 5 beelden voor €43,- of 25 voor €187,65, de prijs ligt tussen de €8,60 en €7,50 per afbeelding -, maar met een abonnement koopt u tegen de laagste prijzen. Shutterstock heeft beeldabonnementen van 10, 50, 350 en 750 afbeeldingen per maand, die u maandelijks of jaarlijks betaald. U kunt ze verkrijgen van €29,- tot €159,- p/m, afhankelijk van het aantal beelden en de looptijd. En u zult deze hoge resolutie afbeeldingen voor slechts €0,21 per stuk kunnen downloaden!

We beseffen heel goed dat u op basis van deze beknopte beschrijving geen goede keuze kunt maken, daarom adviseren we u ons uitgebreide overzicht van de Shutterstock prijzen te bekijken.

We hebben meer fantastisch nieuws voor u! Ontvang nu 15% korting met onze Shutterstock kortingscode! Koop nu bij de grootste beeldbank uw foto's nog voordeliger!

En we hebben goed nieuws! Met het nieuwe Shutterstock proefabonnement kunt u in 30 dagen 10 gratis beelden downloaden. Een uitstekende mogelijkheid om zowel de kwaliteit van de foto's als de service te testen, voordat u een aankoop doet!

Krijg deze maand 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.

Nog niet overtuigd? Dan is hier ons overzicht met uitstekende alternatieven voor Shutterstock. Zoekt u vooral goedkope foto's, dan is deze lijst met goedkoopste beeldabonnementen van 2021 een must!

MEER OVER SHUTTERSTOCK
Shutterstock video's
Heeft u stockvideo's nodig? Bij Shutterstock heeft u keuze uit meer dan 21 miljoen videobestanden, en inmiddels zijn er nieuwe stockvideo-abonnementen waarmee u vanaf €8 een clip in HD en 4K-kwaliteit kunt downloaden! Krijg nu een fantastische korting van 15% korting op stockvideo-abonnementen!
Ontvang nu 15% exclusieve korting op Shutterstock video’s!


iStock – De pionier met veelzijdig beeldmateriaal

www.istockphoto.com/nl homepage

iStock (voorheen iStockphoto) is een pionier in de online verkoop voor stockfoto's met een rechtenvrije licentie en en een micro-betalingsmethode. Dit betalingsmodel wordt nu ook door bijna alle andere fotosites en beeldbanken gebruikt.

De webshop heeft meer dan 20 jaar ervaring en ondersteuning van het prestigieuze Getty Images, (waarover later meer) en verkoopt afbeeldingen via creditpakketten (hoe groter het pakket, hoe lager de prijs per foto) en beeldabonnementen. Deze stockfotosite heeft een zorgvuldig samengestelde collectie met meer dan honderd miljoen afbeeldingen die in twee grote collecties zijn onderverdeeld.

De Essentials-collectie zit boordevol goedkope foto's in hoge resoluties voor al uw projecten. Koop losse foto's voor slechts 1 credit per stuk, van €5,83 tot €9,-, afhankelijk van het creditpakket dat u heeft. De abonnementen voor Essentials-beelden zijn het goedkoopst. U kunt kiezen voor 10 tot 750 afbeeldingen per maand (zowel een maandelijkse als jaarlijkse looptijd).

Ook hier geldt: hoe groter het beeldabonnement en hoe langer de looptijd, hoe lager de prijs per afbeelding. Kiest u voor een beeldabonnement met maandelijks 750 beelden, dan ontvangt u beeldmateriaal voor commerciële activiteiten voor slechts €0,21 per foto!

De Signature-collectie biedt topkwaliteit fotomateriaal niet alleen een groter commercieel potentieel hebben, maar die ook exclusief bij iStock verkrijgbaar zijn. Bij de aankoop op aanvraag is de prijs 3 credits per stuk (€17,50 tot €27,-) – Signature-abonnementen bieden tevens toegang tot de Essentials-collectie.

LET OP: Met onze speciale iStock couponcodes profiteert u van 15% korting! Deze korting geldt voor alle creditpakketten en beeldabonnementen! Koop nu, dan kunt u meteen aan de slag!

MEER OVER ISTOCK
Ontvang 15% korting op alle iStock credits en beeldabonnementen!

Adobe Stock – Het adres voor grafische ontwerpers

Adobe Stockstock.adobe.com/nl homepage is een fotoservice van Adobe – de grootste leverancier van designsoftware – en is ontwikkeld op basis van de prachtige fotocollectie van Fotolia (een bekende door Adobe overgenomen beeldbank).

Deze service is geheel in het Creative Cloud-platform geïntegreerd, zodat u toegang hebt tot ongeveer 275 miljoen stockfoto's waarmee het ontwerpproces sneller en goedkoper is. Bij uitstek geschikt voor creatieve ontwerpers die gebruik maken van de cloud-applicaties van Adobe (lees hier meer over de Adobe Creative Cloud- aanbiedingen), maar deze afbeeldingen kunnen uiteraard ook onafhankelijk van de eigen website worden gebruikt. Alle afbeeldingen kunnen zowel voor commerciële als niet-commerciële doeleinden worden toegepast.

Adobe Stock verkoopt haar afbeeldingen uitsluitend per abonnement. Ze hebben een klein abonnement met 10 afbeeldingen per maand voor slechts €49,99 (€4,99 per foto) – die u per maand kunt afnemen en naar behoefte kunt verlengen. Of kies voor een jaarabonnement van 10 afbeeldingen per maand voor het goedkopere bedrag van €29,99 per maand (€2,99 per foto). Daarnaast kunt u grotere abonnementen van 40 en 750 afbeeldingen per maand verkrijgen voor tussen de €79,99 en €159,99 per maand of per jaar. Zo koopt u fantastische foto's van topfotografen voor slechts €0,21 per afbeelding! (Meer info over de prijzen van Adobe Stock beelden)

Wat nog veel interessanter is: u kunt deze service nu gratis uitproberen. Met het Adobe Stock GRATIS proefabonnement profiteert u een maand lang van 10 GRATIS afbeeldingen! Probeer ze nu!

Lees hier hoe Adobe Stock zich verhoudt tot andere grote stockfoto websites.

MEER OVER ADOBE STOCK
Meld u vandaag nog aan bij Adobe Stock en probeer uw beeldabonnement 1 maand gratis.

De beste premium stockfoto websites

Dit is het neusje van de zalm in de wereld van de stockfotografie. De meeste beeldbanken bieden hun afbeeldingen in hoge resoluties aan, maar voor premium foto's kunt u maar bij een beperkt aantal stockfoto websites terecht. Omdat wij u graag willen laten kennismaken met dit fantastische beeldmateriaal hebben we voor u de 5 beste beeldbanken voor premium beelden op een rijtje gezet. U zult net als wij versteld staan van de variatie en veelzijdigheid van deze beeldcollecties.

Let op: het kan zijn dat er op een aantal van deze beelden Rights Managed-licenties van toepassing zijn, in plaats van rechtenvrije licenties. Dit vergelijkingsoverzicht van rechtenvrije en Rights Managed beelden zal hierbij goed van pas komen.

Grote pluspunten van deze service zijn de foto's van professionele fotografen met een grotere commerciële gebruikswaarde of van exclusieve locaties. Bent u hiernaar op zoek of bent u gewoon nieuwsgierig, dan zijn de volgende beeldbanken en collecties zeker de moeite waard:

Photocase -Het beste adres voor unieke premium stockfoto's

Photocasewww.photocase.com homepage is een premium beeldbank uit Berlijn met een schitterende fotocollectie. Deze aanbieder is al meer dan tien jaar een absolute topper. Dankzij de unieke en authentieke stijl is deze website binnen korte tijd populair geworden.

Photocase is de absolute uitblinker in bizarre, stomme en hipster afbeeldingen die absoluut geen stockfoto's zijn. Met hun strakke collectie die ze volgens strikte eisen samenstellen, houden ze deze compact en van superieure kwaliteit. Een topsite voor verfrissend origineel beeldmateriaal!

De diversiteit en lifestyle afbeeldingen van deze beeldbank scoren hoge ogen in de fotografietrends van 2020. Het zal u dan ook niet verbazen dat deze foto's veel voor Instagram worden gebruikt, waarmee specifieke doelgroepen te bereiken zijn.

Bij Photocase koopt foto's op aanvraag, zodat u deze op elk gewenst moment kunt downloaden. De prijs is afhankelijk van het beeldformaat. De losse aankoop van foto's – die u bij afname betaalt – kost u tussen de €13,- en €38,- per afbeelding. Wilt u grotere aantallen kopen, dan kan dat met creditpakketten waarmee u tien tot duizenden euro's kunt besparen: de prijs per foto is 5 tot 15 credits, en de kosten variëren van €1,37 tot €2,- per credit (afhankelijk van het creditpack dat u koopt). Een fantastische manier om voordelig geprijsde premium foto's van een van de meest opvallende fotosites te kopen!

Koop nu nog goedkoper met onze speciale Photocase kortingscode en ontvang 5 GRATIS credits plus 10% korting!

MEER OVER PHOTOCASE
Meld u nu aan bij Photocase en ontvang 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste aankoop!

Getty Images – De meest prestigieuze fotosite

Getty Imageswww.gettyimages.nl homepage is een van ‘s werelds meest prestigieuze beeldbanken. Zodanig dat het lijkt alsof dit de definitie van stockfotografie is. Een traditionele onderneming die al voor het internettijdperk actief was en zich snel heeft aangepast door online fotomateriaal aan te bieden. Deze beeldbank staat bekend om haar zeer gevarieerde collectie boordevol topkwaliteit foto's en video's voor commerciële doeleinden (miljoenen exclusieve afbeeldingen van over de hele wereld en een omvangrijke collectie redactioneel beeldmateriaal).

Bij Getty Images kunt u afbeeldingen met een Rights Managed-licentie kopen, oftewel een meer conventioneel licentiemodel dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en dat onder andere het exclusieve gebruik van de afbeelding kan omvatten. Deze licentie kost meer dan de rechtenvrije licentie, maar biedt ook een aantal specifieke voordelen. Lees hier wat u kunt doen met Rights Managed-afbeeldingen.

De prijzen zijn afhankelijk van het formaat en de rechtenvrije afbeeldingen kosten hier €125,- tot €600,- per stuk. U kunt tot 15% besparen als u pakketten met 5 of 10 afbeeldingen koopt, waarmee u in totaal honderden euro's kunt bespaart. Voor wie geïnteresseerd is in de prestigieuze afbeeldingen van Getty Images, zijn de Getty Images Ultrapacks een aanrader omdat u hiermee 30% korting op de normale prijs ontvangt en premium afbeeldingen voordeliger en betaalbaarder worden.

MEER OVER GETTY IMAGES
Profiteer van 30% korting op UltraPacks met de Getty Images kortingscode!
Kortingscode inwisselen
8 dagen resterend

iStock Signature – Het voordelige premium aanbod

iStockwww.istockphoto.com/nl homepage is niet alleen een in Nederland populaire stockfoto website, maar heeft ook een fantastische premium fotoservice met zeer lage prijzen. Dankzij een zorgvuldige curatie beschikken ze over een enorme collectie exclusieve afbeeldingen van topkwaliteit: de Signature collectie. Behalve dat deze foto's rechtenvrij en heel voordelig geprijsd zijn, zijn ze perfect voor wie iets extra's zoekt zonder daarvoor honderden euro's te moeten uitgeven.

Signature afbeeldingen zijn op aanvraag met credits verkrijgbaar en kosten slechts 3 credits per foto. Afhankelijk van het creditpakket dat u koopt, komt dit neer op een bedrag van €24,- tot €33,- per foto. Maar met een abonnement downloadt u ze tegen lagere prijzen. De abonnementen waarmee u Signature-afbeeldingen kunt downloaden, bieden ook toegang tot de andere grote collectie (Essentials).

U kunt kiezen voor 10, 25, 50 en 750 afbeeldingen per maand, die u maandelijks of jaarlijks afrekent. Al naar gelang uw keuze betaalt u tussen de €85,- en €339,- per maand en krijgt u waardevolle premium afbeeldingen voor slechts €0,45 per stuk. Met afstand de laagste prijs voor topkwaliteit rechtenvrije foto's en illustraties!

En nu nog goedkoper met onze exclusieve iStock kortingscode voor 15% korting! Profiteer nu van deze hoge korting op creditpakketten of beeldabonnementen. Pak nu uw voordeel bij deze stockfoto website!

MEER OVER ISTOCK
Ontvang 15% korting op alle iStock credits en beeldabonnementen!

De beste stockfoto websites voor onbeperkt downloaden

We hebben bij het samenstellen van dit overzicht ook aan klanten gedacht die continue heel veel afbeeldingen nodig hebben. De volgende drie beeldbanken bieden abonnementen met een onbeperkt aantal downloads aan, zodat u de kosten in de hand kunt houden en toch over een groot aantal foto's kunt beschikken. Hieronder vindt u de beste stockfoto websites voor het onbeperkt downloaden van beeldmateriaal, en u vindt ook veel nuttige informatie in onze lijst van beeldbanken waarbij u onbeperkt foto's kunt downloaden.

Canva Pro – Onbeperkt downloaden met een complete designoplossing

Canvawww.canva.com/nl_nl homepage is een populaire tool voor het bewerken van afbeeldingen, ontwikkeld voor niet-ontwerpers voor een eenvoudige en effectieve vormgeving. Maar u kunt nu ook kiezen voor Canva Pro, een premium abonnement dat met name bedoeld is voor zakelijke gebruikers.

Dit platform heeft een grote collectie met meer dan 100 miljoen afbeeldingen, illustraties, pictogrammen, sjablonen en meer. En met dit abonnement kunt u onbeperkt downloaden zonder extra kosten!

Canva Pro biedt veel meer voordelen dan alleen maar het onbeperkte aantal downloads. Het is een complete oplossing voor wie niet niet veel ervaring heeft met ontwerpen. Canva Pro voegt aan de gebruiksvriendelijke bewerkingstool een Brand Kit-functie toe waarmee u op eenvoudige wijze geweldig beeldmateriaal voor verschillende doeleinden maakt. Daarnaast is er een publishing-assistent om ontwerpen te beheren en vanuit één plek naar uw diverse kanalen te sturen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn nog veel meer voordelen!

Deze complete design kit kost slechts €8,99 per maand (als u jaarlijks vooruit betaalt, of €11,99 als u per maand betaalt). Dankzij deze lage prijs is dit de perfecte partner voor kleine ondernemingen en iedereen die veel creatieve ontwerpen nodig heeft, maar zich geen ontwerper kunnen permitteren. En voor wie veel waarde hecht aan fantastische stockafbeeldingen en gebruiksvriendelijke bewerkingsmogelijkheden.

MEER OVER CANVA
Canva Pro 45 dagen gratis! Probeer alle functies op de website van Canva!
Nu proberen
8 dagen resterend

Wilt u weten welke andere opties u heeft? Bekijk hier de beste 19 alternatieven voor Canva!


Storyblocks – De koning van de onbeperkte stockmedia

Storyblockswww.storyblocks.com homepage is een stock media platform die onbeperkte downloads biedt. Ze hebben hun intrede gedaan onder het merk “Videoblocks” en bieden rechtenvrije video's en stock footage met een “all you can eat”-abonnement, hebben hier later stockfoto's en audiobestanden aan toegevoegd en zijn omgedoopt tot het Storyblocks. Elk soort media heeft zijn eigen collectie en abonnementen, waarbij de afbeeldingen nog steeds het belangrijkste aanbod vormen.

Storyblocks doet dingen anders dan de meeste andere stockfoto websites. Ze hebben een collectie met meer dan 400.000 afbeeldingen, die u via een abonnement kunt downloaden. Ze hebben een nieuw basisabonnement met slechts 5 afbeeldingen per maand voor maar $9,- per maand of $49 per jaar, maar hun beste aanbieding is hun Unlimited-abonnement voor het onbeperkt downloaden van alle door u gewenste afbeeldingen, voor maar $19,- per maand of $99,- per jaar.

Omdat u zoveel afbeeldingen kunt downloaden als u wilt, kan de gemiddelde prijs per foto al snel tot een paar cent worden verlaagd! Een prima aanbieding als u continue heel veel foto's, illustraties en ander beeldmateriaal nodig heeft.

Deze beeldbank heeft ook een crowd-sourced marktplaats waarop u op aanvraag beeldmateriaal van andere kunstenaars kunt kopen. Alle afbeeldingen kosten $9,99 per stuk, maar met een abonnement koopt u ze voor slechts $3,99 per stuk! Een mooie extra bonus voor extra beeldmateriaal.

MEER OVER STORYBLOCKS
Wilt u meer uitstekende opties voor stockvideo's? Bekijk dan ons overzicht met de 21 beste websites voor stockvideo's.

StockUnlimited – De pioneer met een enorme collectie stockfoto's

StockUnlimited www.stockunlimited.com homepageis een van de stockfoto websites die een pioniersrol speelt door onbeperkte aantallen downloads aan te bieden. Zij waren de eersten die dit model hebben toegepast op stockfoto's en doen dit nog steeds. Met aanvankelijk een collectie illustraties en vectoren, heeft StockUnlimited nu meer dan 1 miljoen afbeeldingen, inclusief stockfoto's, plus extra mediasoorten, zoals audio- en lettertypebestanden.

Ze bieden on demand pakketten vanaf $9,- voor 10 afbeeldingen tot $50,- voor 100 downloads – respectievelijk $0,90 en $0,50 per afbeelding – maar het ongelimiteerde downloadabonnement is hun absolute topper, die u kunt verkrijgen voor $19,- per maand en voor $79,- per jaar of voor $169,- voor een 3-jarig abonnement. Een erg scherpe prijs voor alle gewenste afbeeldingen!

Bovendien bevatten de pakketten en abonnementen van StockUnlimited alle mediasoorten: u kunt alle gewenste stockfoto's, vectoren, audiobestanden en lettertypen downloaden. Het is een uitstekend aanbod om voor een vast laag tarief alle soorten stockmedia te kunnen downloaden, zonder dat u zich druk hoeft te maken over restricties!

MEER OVER STOCKUNLIMITED

Profiteer nu van 10% korting op de aankoop van elk beeldabonnement van Stock Unlimited!


Envato Elements – De bescheiden curatieve beeldcollectie

Envato Elementselements.envato.com homepage is een betrekkelijk nieuwe fotoservice van het stockmediaplatform Envato. Dit platform heeft verschillende marktplaatsen die elk gespecialiseerd zijn in één soort media (stockfoto's, stock footage, vectoren, stock audio, enz).

Envato Elements is in essentie een samengestelde collectie van met de hand geselecteerde bestanden die van al hun marktplaatsen afkomstig zijn – met in totaal meer dan 55 miljoen items – met een abonnement krijgt u toegang tot al deze bestanden. Het gaat hierbij om stockfoto's, vectoren, video's, audiotracks, templates, handleidingen en nog veel meer.

Het abonnement dat ze aanbieden is heel simpel: onbeperkt downloaden uit de volledige collectie voor slechts €14,50 per maand. Mocht u verschillende mediasoorten en veel bestanden nodig hebben, dan is dit zeker een goede optie om te overwegen!

MEER OVER ENVATO ELEMENTS

De beste niche & trendy stockfoto websites

Niche beeldbanken hebben hun charme, en als u iets specifieks zoekt, dan bieden zij vaak de juiste oplossing. De meeste van deze beeldbanken specialiseren zich in genres of thema's die nu een trend zijn – de huidige trends vindt u in onze commercieel waardevolle overzicht van de fotografietrends van 2019, 2020 en 2021! Hieronder hebben wij de beste voor u op een rijtje gezet.

Photocase – Unieke beelden uit Duitsland

www.photocase.com homepageU heeft wellicht al gezien dat Photocase ook wordt vermeld als een van de aanbieders van premium stockfoto's, maar wist u dat het ook een zeer eigenzinnige beeldbank is? Vanaf de eerste dag heeft deze Duitse aanbieder een zeer kenmerkende en unieke collectie stockfoto's samengesteld, boordevol kunstzinnige, bijzondere en zeldzame prachtige foto's – bekijk hier hun beste foto's!

Hun collectie is sterk beïnvloed door de Berlijnse stijl en volgt een authentieke stijl met onconventionele modellen, non-posed shots en out-of-the-box concepten. Dit is de meest trendy fotostijl van nu! [zie voorbeelden in onze artikelen over Generatie Z, millenials, familie, senioren en vrouwen stockfoto's.]

Zoekt u authentieke, unieke en opvallende afbeeldingen met een moderne uitstraling, dan bent u bij Photocase aan het goede adres. U kunt foto's op aanvraag kopen voor slechts €10,- tot €20,- per stuk, en met creditpakketten koopt u ze voor slechts €3,25 – €11,75.

Sterker nog, met onze geweldige Photocase kortingscode ontvangt u nu 5 credits GRATIS en 10% korting!

MEER OVER PHOTOCASE
Meld u nu aan bij Photocase en ontvang 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste aankoop!

TONL – Accurate weergave van kleurrijke mensen

TONLtonl.co homepage is een beeldbank die naar diversiteit in stockfotografie streeft met accurate en moderne fotografie van kleurrijke mensen, hun cultuur en hun leven. Het is een bescheiden, maar heel gevarieerde collectie die de meest populaire onderwerpen met betrekking tot lifestyle fotografie belicht, met authentieke, diversiteit afbeeldingen met modellen uit alle windstreken.

U kunt TONL-afbeeldingen op aanvraag verkrijgen voor $25,- per foto, en ze bieden kleine abonnementen aan van 15 tot 75 afbeeldingen, vanaf $29,- tot $105,- per abonnement, oftewel slechts $1,40 per afbeelding, een aantrekkelijke aanbieding voor unieke en gevarieerde stockfoto's.

MEER OVER TONL

DragonImages – Professionele stockfoto's uit Azië

DragonImages dragonimages.asia homepageis een merk en studio uit het Verre Oosten, dat eigendom is van de succesvolle stockfotosite Pressfoto Group. Ze maken regionaal gespecialiseerde stockfoto's om creatieve designers professionele, hoogwaardige en gevarieerde afbeeldingen te bieden die de Aziatische cultuur en mensen goed in beeld brengen. Dit bescheiden merk voegt diversiteit toe aan de vele beschikbare fotocollecties, waarbij het de modernste fotografietrends volgt.

Omdat het hier om een merk gaat en niet om een beeldbank, zijn de afbeeldingen van DragonImages op diverse verkooppunten verkrijgbaar, onder andere bij de beeldbank StockPhotoSecrets Shop en de hierboven vermelde beste andere stockfoto websites. De prijzen van de afbeeldingen variëren per beeldbank die ze soms voor minder dan €1,- per afbeelding verkopen. Zoekt u fascinerende, moderne afbeeldingen uit het Verre Oosten, dan is dit het juiste adres voor u!

MEER OVER DRAGONIMAGES.ASIA

De beste gratis stockfoto websites

Al sinds het begin van het Stock Xchng platform lokken gratis stockfoto's mensen naar het web. We houden net zo veel van gratis dingen als u, maar wanneer het gaat om gratis stockfoto's kleven hier een aantal risico's aan. U zult merken, gratis stockfoto's zijn niet altijd wat ze lijken te zijn, ze verhullen een groot risico en het gebruik ervan kan al snel veel juridische problemen met zich meebrengen. Waarom? Er zijn twee belangrijke redenen:

 1. Ze hebben een gebrekkige licentie: De meeste sites voor het downloaden van gratis afbeeldingen gebruiken een vorm van de Creative Commons licentie (meestal Creative Commons Zero – CC0) en hoewel met dit type licentie content legaal voor commerciële projecten mag worden gebruikt, hebt u geen dekking als de afbeelding inbreuk maakt op privacy, particulier bezit of auteursrecht.
 2. Het beeldmateriaal is niet gecontroleerd: Deze sites proberen meestal hun kosten zoveel mogelijk te drukken, ze crowdsourcen hun afbeeldingen en ze beschikken niet over de middelen deze te verifiëren. Dus iedereen kan zomaar iets uploaden, zelfs afbeeldingen die niet van hem of haar zijn of die niet voldoen aan de wettelijke vereisten om daadwerkelijk door de Creative Commons-licentie te worden gedekt. (Lees hier hoe u beelden zonder auteursrechten kunt vinden!)

Meer informatie over de gevaren van gratis stockfoto's.

We zijn dus geen fan van gratis stockfoto websites en we bevelen ze normaal gesproken ook niet aan. Het is veel veiliger en niet eens zo heel veel duurder om professionele beeldbanken te gebruiken. Maar omdat we beseffen welke aantrekkingskracht gratis stockfoto's hebben, volgen hier enkele van de beste gratis stockfoto websites. Vergeet niet dat u bij elke afbeelding zelf de validiteit moet verifiëren en dat het gebruik van deze foto's voor eigen risico is. Dit zijn 5 opties, u vindt er nog een aantal in ons overzicht met de 27 beste gratis fotosites ooit!

Pixabay

Pixabaypixabay.com homepage is een van de grote Duitse gratis stockfoto websites, en door Hans Braxmeier en Simon Steinberger (beide met een achtergrond in computertechnologie) is gebouwd. Ze bieden afbeeldingen van gebruikers aan, die u gratis kunt downloaden en gebruiken. De collectie bestaat uit meer dan 1,4 miljoen door gebruikers aangeleverde afbeeldingen, die zij op een zeer professioneel uitziende stockfoto website met blog en community forum aanbieden.

De afbeeldingen vallen onder de Creative Commons Zero-licentie, en zijn gratis te gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële toepassingen. Alhoewel zij erop wijzen dat deze afbeeldingen nog steeds onderhevig kunnen zijn aan privacy- en eigendomsrechten, hebben zij een toegewijde medewerker – een fotograaf en beeldredacteur – die de taak heeft om inzendingen niet alleen op kwaliteit, maar ook op rechtmatigheid te controleren. Dit is een groot pluspunt, dat bijna geen enkele andere gratis stockfoto website biedt, en voegt nog meer veiligheid toe aan hun service.

Ze verdienen geld met de gesponsorde foto's: deze omvatten onder meer de afbeeldingen van Shutterstock – opgenomen in onze beste stockfoto websites hierboven – en u wordt doorverwezen naar de verkooppagina van die beeldbank als u de betreffende afbeeldingen wilt downloaden. Maar de eigen afbeeldingen van Pixabay zijn gratis. Creative Commons afbeeldingen blijven riskant te gebruiken, maar met de extra zekerheid van een ervaren recensent is deze gratis fotosite de moeite van het verkennen waard.


Unsplash

Unsplashunsplash.com homepage is een fotosite waar u gratis afbeeldingen kunt downloaden en deze wordt door de eigenaren van Crew beheerd – het is een platform dat klanten in contact brengt met onder andere freelance ontwerpers, webdevelopers en kleine studio's.

Vijf jaar geleden is deze als een bescheiden Tumblr-blog met gratis restfoto's van eigen fotoshoots in het leven geroepen. Maar deze site is uitgegroeid tot een van de populairste gratis stockfoto websites, wordt gebruikt door merken van onder andere Apple, biedt meer dan 500.000 gratis afbeeldingen van inzenders, en is in verschillende andere platforms en producten geïntegreerd.

De afbeeldingen die ze aanbieden zijn van topkwaliteit, modern, uniek en hebben een frisse uitstraling. En ze zijn allemaal gratis te downloaden en te gebruiken. Unsplash maakt gebruik van hun eigen aangepaste licentie, die in wezen een Creative Commons Zero-licentie is, maar waarbij het recht om hun afbeeldingen te compileren wordt ingetrokken – dit ontneemt u het recht om met gebruik van hun afbeeldingen een concurrerende service aan te bieden.

Op deze site zijn alle afbeeldingen gratis en er zijn geen addertjes onder het gras, de eigenaren gebruiken het om verkeer en klanten te genereren en recent hebben ze zakelijke mogelijkheden ontwikkeld die rechtstreeks op Unsplash zijn gebaseerd. Het is een zeer professioneel ogende website, en het team erachter is er zeer serieus mee bezig. Hoewel het toch een CC0-licentiemodel is om voorzichtig mee om te gaan, is het ook een onmiskenbaar goede service voor gratis stockfoto's.


Pexels

Pexels www.pexels.com homepageis een Duitse stockfoto website met gratis beelden die door de tweelingbroers Bruno en Ingo Joseph zijn genomen, beide hebben een achtergrond in de computer- en softwaretechnologie. De site is erop gericht om gratis afbeeldingen aan te bieden die origineel en modern zijn. Ze hebben honderdduizenden door gebruikers ingezonden foto's – en nog veel meer afbeeldingen van soortgelijke gratis stockfoto websites – en API-integraties.

Pexels afbeeldingen worden allemaal onder Creative Commons Zero (CC0) licentie gebruikt, waarmee ze helemaal gratis en zonder attributievereisten voor commerciële toepassingen kunnen worden gebruikt.

De fotosite verdient geld door gesponsorde afbeeldingen uit betaalde collecties stockfoto's waarmee zij zijn verbonden, op te nemen in hun zoekresultaten en fotogalerijen. Wilt u één van deze foto's hebben, dan wordt u omgeleid naar de website van de betreffende beeldbank en kunt u deze kopen. Maar hun eigen afbeeldingen zijn gratis. U begrijpt dat CC0 een risico met zich meebrengt, maar dit is beslist een degelijke en respectabele website.


Life of Pix

Life of Pixlifeofpix logo is een gratis fotosite van de Canadese digitale beeldbank LEEROY met een zeer grote collectie uitstekende kwaliteit, gratis afbeeldingen met een sterk kunstzinnig karakter, zodat creatieve personen deze in hun projecten kunnen gebruiken. Ze hebben honderdduizenden door fotografen geschonken foto's die u gratis kunt downloaden. Ze hebben een hippe website die meteen uw aandacht zal trekken.

Alle foto's worden op het publieke domein geplaatst en vereisen dus geen auteursrechten – hoewel Life of Pix wel attributie aanmoedigt. Ze staan echter geen massale distributie toe, beperken u tot 10 afbeeldingen en vereisen schriftelijke toestemming voor grotere aantallen. Maar eindgebruikers kunnen wel onbeperkt downloaden.

Life of Pix is een dochteronderneming van Adobe Stock – die hierboven in onze lijst met 5 beste stockfoto websites is opgenomen – en ze geven afbeeldingen uit die collectie in hun galerijen en zoekresultaten weer. Mocht u in een van deze foto's geïnteresseerd zijn, dan zult u ervoor moeten betalen. De rest is gratis. Ook afbeeldingen in het publieke domein kunnen risico's met zich meebrengen, maar aan deze site is veel liefde en aandacht besteed, wat ook een reden is dat deze beeldbank hoog genoteerd staat in ons overzicht van gratis stockfoto websites.


Gratisography

Gratisography gratisography.com homepageis een gratis stockfoto website die zichzelf als kunstzinnig en eigenzinnig in de markt positioneert. Het is opgericht door grafisch en webdesigner Ryan McGuire – eigenaar van Bells Design – die ook een experimenteel beeldend kunstenaar is.

Het doel van de site is om unieke, intiemere, meer aansprekende afbeeldingen aan te bieden, in tegenstelling tot de voorspelbare “stocky look”. De bescheiden collectie telt zo'n 450 foto's, die allemaal door Ryan zelf zijn gesigneerd en van een uitstekende kwaliteit zijn.

De afbeeldingen kunnen gratis worden gedownload en gebruikt, geen enkel probleem. De licentie is op maat, maar het is een CC0-licentiemodel met een aantal beperkingen die vergelijkbaar zijn met die van rechtenvrije afbeeldingen (maar is NIET rechtenvrij), zoals het sensitieve gebruik en de gebruiksbeperkingen met betrekking tot smaad.

Opgemerkt moet worden dat de site uitdrukkelijk aangeeft dat voor de afbeeldingen privacy en eigendomsrechten kunnen gelden, en dat ondanks dat ze commercieel gebruik mogelijk maken, ze adviseren om “zorgvuldigheid in acht te nemen” alvorens de foto's voor commerciële doeleinden te gebruiken (wat inhoudt dat u de wettelijke status ervan moet verifiëren).  Maar aangezien alle foto's eigendom zijn van Ryan, weet u in elk geval waar ze vandaan komen.

De site promoot McGuire's ontwerpbureau, en heeft ook een affiliaties met een aantal van de beste hierboven genoemde stockfotosites. Maar de afbeeldingen van McGuire's zijn gratis. Dit is een gave website voor gratis bijzonder en eigenzinnig beeldmateriaal. Maar neem wel hun waarschuwing over het zorgvuldige gebruik van de foto's ter harte.


Hoe u gratis stockfoto's kunt gebruiken

Ongeacht de site waar u voor kiest, zijn er een paar handige tips om gratis afbeeldingen zo veilig mogelijk te kunnen gebruiken. En dat zijn de volgende:

 • Check de site – Check de reputatie, ga na wie de site heeft gecreëerd, hoe de site wordt beheerd, hoe ze worden geëxploiteerd, enz. Een hippe site met mooie foto's is geweldig, maar dat is niet het enige wat de geschiktheid ervan bepaalt! – We hebben u een handje geholpen door de hierboven genoemde vijf beste websites voor u te beoordelen.
 • Check het licentiemodel – Vergeet niet dat Creative Commons verschillende varianten heeft, waarbij CC0 de meest populaire maar niet de enige is, en elke variant heeft zijn eigen voorwaarden. Het publieke domein en aangepaste licenties zullen ook worden weergegeven. Ga zorgvuldig na welke rechten ze u verlenen.
 • Zoek uit waar de afbeeldingen vandaan komen – Een site die van iedereen foto's ontvangt is heel iets anders dan een site die eigenaar is van alle afbeeldingen die ze aanbieden. Als u dit weet, kunt u beslissen of/hoe u die foto's wilt gaan gebruiken.
 • Vermijd grijze gebieden bij commerciële doeleinden – Vermijd het gebruik van foto's waarop herkenbare personen, particulier bezit, logo's, handelsmerken en oriëntatiepunten worden afgebeeld.
 • Verifieer zelf nauwgezet de juridische status – Als u een foto met mensen of andere risicovolle factoren wilt gaan gebruiken, besteed dan tijd en middelen aan het verifiëren en dubbel checken van de rechtmatigheid: model releases, eigendom releases, toestemming van de eigenaar van het auteursrecht, etc. Het kost veel tijd en moeite om dit te doen, maar voorkomen is beter dan genezen!

Als u geen trek in dit soort gedoe hebt, kunt u op de bovengenoemde beste stockfoto websites tegen zeer scherpe prijzen rechtenvrije afbeeldingen kopen!


Stockfoto websites – Veelgestelde vragen

We zullen nu alle belangrijke en veelgestelde vragen over stockfoto's beantwoorden, hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn. Nadat u deze hebt gelezen, zult u een duidelijk beeld hebben van deze concepten!

Wat is een stockfoto licentie?

Stockfoto's worden niet echt te koop aangeboden: als u een stockfoto koopt, koopt u eigenlijk een licentie om de foto op een bepaald aantal manieren te mogen gebruiken. Maar het auteursrecht (het eigendomsrecht) van de foto krijgt u niet. De licentie is de wettelijke overeenkomst tussen de beeldbank, de eigenaar van de foto en u als de eindgebruiker. Lees hier meer over de meest gebruikte beeldlicenties. 

Wat zijn rechtenvrije stockfoto's?

Rechtenvrij is een licentievorm voor stockfoto's. Het is de meest gebruikte in de microstockfotografie en de meest populaire onder kopers. Vooral vanwege de flexibiliteit en lage kosten: met deze licentie betaalt u eenmalig een vast bedrag en ontvangt u een groot aantal gebruiksrechten (voor altijd). Lees hier meer over het gebruik van rechtenvrije stockfoto's.

Zijn rechtenvrije foto's gratis?

Nee, althans niet op basis van de definitie ervan. De benaming rechtenvrij verwijst naar het feit dat u met één licentie een afbeelding meerdere keren, in meerdere projecten en zo lang als u wilt kunt gebruiken zonder daarvoor ooit royalty's te hoeven betalen. Maar voor de meeste rechtenvrije foto's moet worden betaald. Maar u kunt wel een aantal aanbieders vinden die ze gratis aanbieden. In dit overzicht hebben wij voor u een aantal beeldbanken met gratis stockfoto's op een rijtje gezet. En we hebben voor u uitgezocht waar u zich kunt aanmelden voor gratis stockfoto proefabonnementen.

Zijn alle rechtenvrije licenties hetzelfde?

Niet persé. Elke beeldbank heeft de vrijheid om haar licentieovereenkomsten op te stellen en doet dat vaak ook. Maar ze hanteren allemaal een algemene standaard voor hun rechtenvrije licentiemodel, dus de belangrijkste voorwaarden komen bij elk ervan overeen. U moet de licentievoorwaarden altijd zorgvuldig lezen om er zeker van te zijn dat u ze begrijpt (en om te weten of uw voorgenomen gebruik is toegestaan)! U kunt de overeenkomst op de websites van de betreffende beeldbanken vinden.

Wat is het verschil tussen een rechtenvrije en Rights Managed-licentie?

Beide licenties bieden u de mogelijkheid om stockfoto's legaal voor commerciële doeleinden te gebruiken, maar rechtenvrij is flexibeler, geeft een aantal algemene gebruiksrechten, het betreft een eenmalige vergoeding en het is goedkoop. Rights Managed is op maat gemaakt voor uw beoogde gebruiksdoel, het is specifieker, staat exclusief gebruik toe, en is duurder in aanschaf. Bovendien kunnen er extra royalty's van toepassing zijn, maar dit is afhankelijk van het specifieke geval. Lees hier meer over het verschil tussen Rights Managed en rechtenvrije licenties.

Waarvoor kan ik rechtenvrije afbeeldingen gebruiken?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn waarvoor u ze niet kunt gebruiken! Rechtenvrije afbeelding kunnen voor commerciële, redactionele en persoonlijke doeleinden worden gebruikt, zowel gedrukt als digitaal: websites, landingspagina's, marketing, flyers, LinkedIn, PowerPoint-presentaties, sociale media, verpakkingen enz. Met een uitgebreide licentie kunnen ze ook worden gebruikt voor producten die zijn bestemd voor de wederverkoop. De meeste beeldbanken verkopen hoge resolutie afbeeldingen die geschikt zijn voor professioneel gebruik. Met stockfoto's kunt u in de meeste van uw creatieve behoeftende, zo niet alle, voorzien. Lees hier meer over het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen.

Waarvoor mag ik rechtenvrije afbeeldingen niet gebruiken?

Er zijn een aantal auteursrechtelijke beperkingen in de rechtenvrije licentie van toepassing. Over het algemeen geldt dat u de afbeelding niet aan anderen mag doorverkopen, niet op lasterlijke wijze mag gebruiken en niet mag gebruiken voor producten die bedoeld zijn voor wederverkoop, tenzij u over een uitgebreide licentie beschikt. Zorg er altijd voor dat u alle beperkingen zorgvuldig doorleest alvorens een stockfoto te gebruiken. Lees hier waarvoor u rechtenvrije afbeeldingen niet mag gebruiken.

Wat is een uitgebreide licentie?

De uitgebreide licentie is een licentie die u, zoals de naam al aangeeft, extra rechten verleent die aan de standaard rechtenvrije overeenkomst worden toegevoegd. Voor een hogere prijs levert dit extra's op, zoals een ongelimiteerd aantal afdrukken, extra zetels en, nog belangrijker, het recht om foto's te gebruiken in of voor producten die u met directe winst kunt doorverkopen. Lees hier meer over beeldbanken met goedkope uitgebreide licenties. Heeft u een vraag die hier niet beantwoord wordt? Laat dan hieronder een reactie achter en u krijgt van ons zo snel mogelijk antwoord!


Hoe vind ik de fotosite die bij mij past

Nu denkt u misschien: “Er zijn heel veel leuke stockfoto websites, bekende en onbekende beeldbanken, maar hoe kan ik in vredesnaam bepalen welke voor mij de juiste is”. Maak u geen zorgen, dit hebben we allemaal wel eens gedacht. En we hebben een aantal handige tips verzameld voor het vinden van de beste stockfoto website! Dit is waar u rekening mee moet houden:

 • Hoeveel en hoe vaak heeft u afbeeldingen nodig: zo kunt u nagaan of u het best voor een abonnement of een on demand model kunt kiezen, en het zal gemakkelijker zijn om de beeldbanken met de beste aanbiedingen te vinden – lees hier ons uitgebreide artikel over het kopen van een abonnement versus losse afbeeldingen!
 • Wat kunt/wilt u uitgeven: als u weet dat uw budget beperkt is, kunt u een beeldbank vinden met goedkope aanbiedingen.
 • Hoe wilt u het liefst investeren: wilt u vooraf een grote investering doen, wilt u zich aanmelden voor periodieke betalingen, of als u liever minder uitgeeft, zelfs als dat betekent dat u hogere prijzen voor foto's moet betalen, helpt het antwoord op deze vraag u om te bepalen welke beeldbanken u de meeste keuzemogelijkheden bieden.
 • Recensies: het lezen van gedetailleerde recensies van beeldbanken is ideaal om een volledig beeld te krijgen van wat een onderneming u te bieden heeft – Lees hier onze beeldbank testrapporten met uitgebreide recenties!
 • Gratis proefabonnementen: gratis stockfoto proefabonnementen zijn een prima manier om collecties van beeldbanken eerst te testen.
 • Speciale aanbiedingen: het vinden van speciale kortingen en bonusaanbiedingen van beeldbanken is een uitstekende manier om geld te besparen – Ga naar onze speciale aanbiedingen voor exclusieve kortingscodes en couponkortingen!

Met deze praktische tips vindt u gemakkelijk uw weg in het grote aanbod van zeer voordelige aanbiedingen, en kunt u kiezen voor de stockfoto-aanbieding en beeldbibliotheek die het best bij u past!

Bekijk hier onze complete handleiding voor stockfotografie!

De beste stockfoto websites: Voor elk wat wils!

Dit was dan alweer ons uitgebreide overzicht van de beste stockfoto websites die er zijn. Speciaal voor u geanalyseerd en samengesteld! De logische conclusie is: wat u ook zoekt, welk budget u ook heeft en wat uw bestedingsvoorkeuren ook zijn, er is een stockfotosite die precies heeft wat u zoekt! Dit zijn de beste stockfoto websites die in al uw behoeften voorzien:

 • StockPhotoSecrets Shop – Fantastische optie voor kleine budgetten
 • iStock – Perfect voor wie voordelig geprijsde exclusieve content zoekt
 • Shutterstock – Uitermate geschikt voor wie van variatie houdt
 • Adobe Stock – Uitermate geschikt voor creatieve cloud-gebruikers

Welke van deze beeldbanken gaat u proberen? Kent u een geweldige fotosite die we niet in dit overzicht hebben genoemd? Stuur ons een berichtje! Hetzelfde geldt voor ons overzicht met de beste Nederlandse beeldbanken, laat het ons weten als we hier een fotosite uit Nederland aan moeten toevoegen.

PS: Heeft u video's nodig – veel bezoekers van onze site hebben hun voordeel gedaan met ons overzicht van rechtenvrije video's en stock footage.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en aanbiedingen? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief!
Stockfoto's
Logo