De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019!

20 Beste Gratis Stockfoto Websites

Omdat we net als u fan zijn van stockfoto's en omdat we weten dat het vinden van de juiste beeldbank niet altijd even makkelijk is, hebben we voor u de beste stockfoto websites op een rijtje gezet.

Duidelijk en overzichtelijk, zodat u niet meer urenlang hoeft te zoeken. Heeft u nu stockfoto's nodig, volg dan het advies van de experts en u zult snel en makkelijk de beste aanbiedingen voor rechtenvrije afbeeldingen vinden!

Met deze overzichtelijke lijst kunt u snel en simpel het juiste adres vinden voor de beste lifestyle afbeeldingen en bizarre stockfoto's voor al uw marketingactiviteiten en creatieve projecten

Hier is ie dan, ons uitgebreide overzicht! Lees, bewaar en deel ‘m gerust met anderen!

De 5 beste stockfoto websites voor elke gebruiker

De volgende 5 websites voor stockfoto's behoren tot de topaanbieders. Het zijn stuk voor stuk microstock beeldbanken, waarbij u tegen een zeer scherpe prijzen rechtenvrije afbeeldingen kunt verkrijgen.

Microstock is een van de beste modellen voor het kopen van stockfoto's – in dit duidelijke artikel zullen we u vertellen waarom microstock zo veel voordelen biedt. De rechtenvrije licentie is met afstand de meest geschikte voor zowel commerciële als creatieve projecten – veel lezers hebben het handige overzicht van rechtenvrije licenties op onze site gebruikt om veilig en snel de goedkoopste foto's te kopen. Een ander overzicht waarvan we bij het samenstellen ervan eerst zelf veel voordeel hebben gehad, maar waarvan we ook u willen laten profiteren dat van de 27 beste gratis fotosites.

De beeldbanken die we in beide artikelen presenteren bieden veel variatie en kunnen in alle mogelijke behoeften voorzien. Denk hierbij aan commerciële projecten, redactioneel werk, artistieke en persoonlijke initiatieven, en nog veel meer.

Hier zijn ze dan, de 5 beste beeldbanken! En mocht u vooral op zoek zijn naar medisch beeldmateriaal – dan vindt u hier de beste medische afbeeldingen.

back to menu ↑

StockPhotoSecrets Shop – De goedkoopste site voor fantastische afbeeldingen

StockPhotoSecrets Shop logoStockPhotoSecrets Shop is een beeldbank die zich speciaal richt op kleine en middelgrote ondernemingen. Deze beeldbank is ontwikkeld door de experts van Stock Photo Now en wordt ondersteund door een veteraan in de stockfotosector en een geweldig team. De site heeft een collectie van bijna 6 miljoen rechtenvrije afbeeldingen, die u via flexibele en goede abonnementen en afbeeldingspakketten kunt kopen.

U kunt afbeeldingspakketten verkrijgen met 5 afbeeldingen voor €36, 10 afbeeldingen voor €49 en 25 afbeeldingen voor €139, waarvan de prijs per afbeelding tussen de €7,20, en €4,90 is. Maar als u een abonnement koopt, profiteert u van de laagste prijs per afbeelding.

Een zeer scherpe aanbieding is het populaire 99club abonnement: 200 afbeeldingen voor slechts €99,- per jaar. Deze aanbieding biedt u een grote flexibiliteit, omdat u deze afbeeldingen op elk gewenst moment binnen het abonnementsjaar kunt downloaden. De prijs per foto is slechts €0,49!

Maar de absolute knaller voor grote afnemers is het verrassend scherp geprijsde 299club abonnement. Al veel ondernemers en designers profiteren van de 1000 afbeeldingen die dit fantastische aanbod biedt, en dat voor slechts €299,- per jaar. Dat is slechts €0,29 per afbeelding.

U kunt hier eveneens abonnementen verkrijgen met een maandelijkse downloadlimiet van 25 afbeeldingen voor €30,- tot 500 afbeeldingen voor slecchts €97,- per maand. Kiest u voor een jaarabonnement, dan betaalt u slecht eenmaal per jaar tussen de €380,- en €719,- per jaar en bespaart u honderden euro's. U ontvangt dan fantastische afbeeldingen voor slechts €0,12!

back to menu ↑

iStock – De eerste stockfotosite

iStockiStock logo (voorheen iStockphoto) is een pionier in de online verkoopbranche voor stockfoto's met een rechtenvrije licentie en en een micro-betalingsmethode. Dit betalingsmodel wordt nu ook door bijna alle andere beeldbanken gebruikt.

Met meer dan 19 jaar ervaring en steun van het prestigieuze Getty Images, waarover later meer, verkoopt iStock afbeeldingen op aanvraag via creditpacks (hoe groter het pakket, hoe lager de prijs per afbeelding) en abonnementen. Deze beeldbank staat bekend om een zeer goed samengestelde collectie met honderden miljoenen afbeeldingen in twee grote collecties.

Kijk hier hoe verrassend goed iStock scoort in de lijst van goedkoopste beeldabonnementen van 2019.

De Essentials-collectie die zij bieden bestaat uit goedkope, hoge resolutie afbeeldingen die aan al uw eisen voldoen. U kunt losse afbeeldingen kopen voor slechts 1 credit per stuk, van €5,83 en €9,-, afhankelijk van het creditpack dat u gebruikt. De abonnementen voor Essentials-afbeeldingen zijn het goedkoopst, waarbij u kunt kiezen voor 10 tot 750 afbeeldingen per maand, zowel maandelijkse als jaarlijkse abonnementen. Ook hier geldt: hoe groter het abonnement en hoe langer de looptijd, hoe lager de prijs per afbeelding. Kiest u voor een abonnement met 750 afbeeldingen per maand, dan ontvangt u beeldmateriaal voor commerciële activiteiten voor slechts €0,21 per foto!

De Signature-collectie biedt topkwaliteit afbeeldingen die niet alleen een groter commercieel potentieel hebben, maar die ook exclusief voor iStock zijn. Bij de aankoop op aanvraag is de prijs 3 credits per foto (€17,50 tot €27,-) – Signature-abonnementen bieden tevens toegang tot de Essentials-collectie.

LET OP: Wij hebben voor u speciale iStock kortingscodes, waarmee u kunt profiteren van 15% korting! In 2019 kunt u alle creditpacks en abonnementen met deze speciale korting kopen! Wees er snel bij, voor het te laat is!

back to menu ↑

Shutterstock – Het omvangrijkste aanbod van alle fotosites

ShutterstockShutterstock logo is een van de eerste en beste sites voor stockfoto's. Deze microstock beeldbank is verantwoordelijk is voor de introductie van het innovatieve model voor stockfoto-abonnementen – dat nu door de meeste beeldbanken wordt gebruikt – en staat bekend om de grootste collectie afbeeldingen die op het web verkrijgbaar is (op dit moment meer dan 300 miljoen afbeeldingen. Ze hanteren een hoge technische standaard en beschikken over een onuitputtelijk variatie aan content.

Bij het samenstellen van dit overzicht hebben we ons afgevraagd wat eventuele alternatieven voor Shutterstock zouden kunnen zijn. Lees hier hoe Shutterstock zich verhoudt tot andere grote stockfoto websites.

U kunt rechtenvrije afbeeldingen op aanvraag kopen via afbeeldingspakketten, 5 afbeeldingen voor €43,- of 25 voor €187,65, de prijs ligt tussen de €8,60 en €7,50 per afbeelding -, maar met een abonnement profiteert u van de laagste prijzen. Shutterstock heeft abonnementen van 10, 50, 350 en 750 afbeeldingen per maand, die u per maand of jaar betaald. U kunt ze verkrijgen van €29,- tot €159,- per maand, afhankelijk van het aantal afbeeldingen en de looptijd. En u zult deze hoge resolutie afbeeldingen voor slechts €0,21 per stuk kunnen downloaden!

We beseffen heel goed dat u op basis van deze erg beknopte beschrijving geen goede keuze kunt maken, we adviseren u daarom ons uitgebreidere artikel over de Shutterstock prijzen te bekijken.

Maar we hebben meer fantastisch nieuws voor u! Profiteer nu van onze Shutterstock kortingscode en ontvang 15% korting op uw volgende aankoop! Zo kunt u bij een van de grootste stockfotosites nog goedkoper afbeeldingen kopen!

Ander goed nieuws van Shutterstock is dat de dienst voor redactionele foto's Rex Features is omgedoopt tot Shutterstock Redactioneel, waardoor u keuze hebt uit meer dan 40 miljoen actuele redactionele afbeeldingen.

U zult eveneeens deze lijst met uitstekende alternatieven voor Shutterstock zeker op prijs stellen, en als u zoekt naar lagere prijzen dan Shutterstock, kijk dan zeker ook eens naar onze lijst met goedkoopste beeldabonnementen.

back to menu ↑

Depositphotos – De stockfoto website met een flexibel aanbod

Depositphotos is een van de bekende stockfotosites met een jarenlange ervaring, die rechtenvrije afbeeldingen aanbiedt via diverse koopopties. Deze site bevat meer dan 100 miljoen afbeeldingen in de vorm van beeldpakketten of abonnementen voor elk budget.

Afbeeldingspakketten bieden u rechtenvrije afbeeldingen on demand, vanaf 10 afbeeldingen voor €40,- tot 100 afbeeldingen voor €245,-. Dat is €4,- tot €2,45 per afbeelding.

De verkrijgbare abonnementen hebben allemaal een maandelijkse downloadlimiet en u kunt ze per maand of per jaar afnemen. Ze bieden een heel flexibel abonnement voor kleine budgetten, waarbij u 30 afbeeldingen voor maar €23,- per maand kunt downloaden, bij afname van een jaarabonnement krijgt u 20% korting. Daarnaast zijn er abonnementen voor 75, 150 en 750 afbeeldingen per maand verkrijgbaar, de maandprijs bij een looptijd van 12 maanden is €574,- tot €1644,- per jaar. U kunt hiermee prachtige afbeeldingen downloaden voor slechts €0,18 per stuk!

Profiteer nu van onze speciale Depositphotos kortingscode en ontvang 5 GRATIS afbeeldingen plus 15% korting! Dit is uw kans op goedkope afbeeldingen!

back to menu ↑

Adobe Stock – De beste vriend van grafische ontwerpers

Adobe StockAdobe Stock logo is een stockfotoservice van Adobe – de grootste leverancier van designsoftware – en is ontwikkeld op basis van de prachtige fotocollectie van Fotolia (een bekende beeldbank die Adobe heeft overgenomen).

Deze service is geheel in het Creative Cloud-platform geïntegreerd, zodat u toegang hebt tot meer dan 162 miljoen stockfoto's binnen uw opmaakapplicaties, wat bij het ontwerpproces tijd en moeite bespaart. Het is bij uitstek geschikt voor designers die gebruik maken van de cloud-applicaties van Adobe, maar kan uiteraard ook onafhankelijk van de eigen website worden gebruikt. Alle afbeeldingen kunnen zowel voor commerciële als niet-commerciële doeleinden worden gebruikt.

Adobe Stock verkoopt haar afbeeldingen uitsluitend via een abonnement. Ze hebben een klein abonnement van slechts 10 afbeeldingen per maand voor slechts €29,99 – oftewel €2,99 per afbeelding – die u per maand kunt afnemen en naar wens kunt verlengen. U kunt ook kiezen voor een jaarabonnement van 10 afbeeldingen per maand voor hetzelfde maandbedrag. En u kunt grotere abonnementen van 40, 350 en 750 afbeeldingen per maand verkrijgen, waarvoor u tussen de €79,99 en €159,99 per maand of per jaar betaalt. Zo verkrijgt u fantastische foto's van talentvolle fotografen voor slechts €0,26 per afbeelding! Hier vindt u alle aantrekkelijk geprijsde aanbiedingen van Adobe Stock.

Wat nog veel interessanter is, is dat u deze service nu gratis kunt proberen. Met het Adobe Stock GRATIS proefabonnement profiteert u 1 maand lang van tot 10 GRATIS afbeeldingen! Probeer ze vandaag nog!

back to menu ↑

De beste websites voor premium afbeeldingen

Dit is het neusje van de zalm in de branche van de stockfotografie. De meeste beeldbanken bieden afbeeldingen in een hoge resolutie aan, maar voor premium afbeeldingen kunt u maar bij een beperkt aantal websites terecht. Omdat wij u graag willen laten kennismaken met dit uitzonderlijke beeldmateriaal hebben we voor u uitgezocht wat de 5 beste beeldbanken voor premium beeldmateriaal zijn. U zult net als ons versteld staan van de variatie en veelzijdigheid van de collecties die zij aanbieden.

Houd er wel rekening mee dat er op een aantal Rights Managed-licenties van toepassing zijn, in plaats van rechtenvrije licenties. Voordat u deze premium stockfoto's gebruikt is het daarom van belang om een duidelijk beeld te krijgen van wat Rights Managed precies inhoudt. De uitleg die wij over Rights Managed-licenties hebben gegeven, is door veel lezers zeer op prijs gesteld.

Grote pluspunten van deze service zijn afbeeldingen van professionele fotografen met een grotere commerciële gebruikswaarde of van exclusieve locaties. Bent u hiernaar op zoek of bent u gewoon nieuwsgierig, dan zijn de volgende beeldbanken en collecties zeker een bezoekje waard:

back to menu ↑

Photocase – De site bij uitstek voor unieke premium stockfoto's

PhotocasePhotocase logo is een beeldbank uit Berlijn met een fantastische fotocollectie. Deze aanbieder is al meer dan tien jaar een absolute topper in een stijl die de afgelopen tijd populair is geworden: authentieke afbeeldingen waarmee ze hoge ogen scoren in onze lijst met inspirerende en populaire fotografietrends 2019. Met hun superstrakke vormgeving en strikte eisen maken ze hun collectie compact en van superieure kwaliteit —hier ziet u een selectie die we speciaal voor u hebben samengesteld. Een premium website voor uniek beeldmateriaal!

Photocase biedt haar foto's op aanvraag aan, zodat u deze op elk gewenst moment kunt downloaden. De prijs is afgestemd op het formaat, van klein tot groot. Het los kopen van afbeeldingen – die u bij afname betaalt – kost u tussen de €13,- en €38,- per afbeelding. Wilt u grotere aantallen kopen, dan bieden ze creditpacks waarmee u tien tot duizenden euro's kunt besparen: de prijs per foto is 5 tot 15 credits, en de kosten variëren van €1,37 tot €2,- per credit (afhankelijk van het creditpack dat u koopt). Een fantastische manier om voordelig geprijsde premium stockfoto's van een van de beste fotosites te bemachtigen!

Mocht u zich afvragen wat credits zijn, dat raden wij de artikelen “Wat zijn credits” te lezen. In ons artikel “Credits of een abonnement” vindt u aanvullende informatie over welke optie voor u de juiste en voordeligste is.

Nog een uitstekende manier voor een lagere prijs is onze speciale Photocase kortingscode, waarmee u 5 GRATIS credits plus 10% korting op uw eerste aankoop ontvangt!

back to menu ↑

Getty Images – De meest prestigieuze beeldbank website

Getty ImagesGetty Images logo is een van 's werelds meest prestigieuze beeldbanken. Zodanig dat het welhaast lijkt alsof dit de definitie van stockfotografie is. Een traditionele onderneming die al voor het internettijdperk actief was en zich snel heeft aangepast aan een online platform. Deze beeldbank staat bekend om haar zeer gevarieerde collectie boordevol topkwaliteit fotomateriaal voor commerciële doeleinden, waaronder miljoenen exclusieve afbeeldingen van over de hele wereld, plus een omvangrijke collectie redactionele content.

Bij Getty Images kunt u afbeeldingen met een Rights Managed-licentie kopen, oftewel een meer conventioneel licentiemodel dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en dat onder andere het exclusieve gebruik van de afbeelding kan omvatten. Deze licentie heeft een aanzienlijk hogere prijs dan de rechtenvrije licentie en kost honderden tot duizenden euro's. Maar zoals u hier kunt lezen bieden Rights Managed afbeeldingen fantastische mogelijkheden. 

Zij hebben ook een geweldige collectie rechtenvrije afbeeldingen en redactionele foto's die u kunt kopen in een Ultrapack on demand, met aanzienlijke kortingen voor bulk aankopen. De prijzen zijn afhankelijk van het formaat en de rechtenvrije afbeeldingen kosten hier €125,- tot €600,- per stuk. U kunt tot 15% besparen door pakketten te kopen met 5 of 10 afbeeldingen, waarmee u in totaal honderden euro's kunt besparen.

Voor wie op zoek is naar de prestigieuze afbeeldingen van Getty Images, zijn de Getty Images Ultrapacks heel interessant, omdat u hiermee 30% korting op de normale prijs ontvangt en premium afbeeldingen voordeliger en betaalbaarder worden.

back to menu ↑

iStock Signature – Het betaalbare premium aanbod

iStockiStock loge is niet alleen een van de populairste aanbieders van stockfoto's, maar biedt ook een fantastische premium fotoservice met zeer aantrekkelijke prijzen. Dankzij hun zorgvuldige curatie beschikken ze over een enorme collectie exclusieve afbeeldingen van topkwaliteit: Signature. Behalve dat deze foto's rechtenvrij en heel voordelig zijn, zijn ze uitermate geschikt voor wie iets extra's zoekt, zonder daarvoor honderden euro's te moeten neertellen.

Signature afbeeldingen zijn op aanvraag met credits verkrijgbaar en kosten slechts 3 credits per foto. Afhankelijk van het creditpack dat u koopt, komt dit neer op een bedrag van €24,- tot €33,- per foto. Maar om ze tegen lagere prijzen te bemachtigen kunt u een abonnement nemen. De abonnementen waarmee u Signature-afbeeldingen kunt downloaden, bieden ook toegang tot de andere grote collectie (Essentials). U kunt kiezen voor 10, 25, 50 en 750 afbeeldingen per maand, die u maandelijks of jaarlijks afrekent. Al naar gelang uw keuze betaalt u tussen de €70,- en €399,- per maand en krijgt u waardevolle premium afbeeldingen voor slechts €0,43 per stuk. Met afstand de laagste prijs voor de beste rechtenvrije afbeeldingen!

En nu nog goedkoper met onze exclusieve iStock kortingscode voor 15% korting! Profiteer nu van 15% korting op credit-pakketten of abonnementen, dus pak uw korting vandaag nog!

back to menu ↑

De beste sites voor het onbeperkt downloaden van beeldmateriaal

We hebben bij het samenstellen van dit overzicht ook aan klanten gedacht die continue heel veel afbeeldingen nodig hebben. De volgende drie beeldbanken in dit een overzicht bieden abonnementen met een onbeperkt aantal downloads aan, wat perfect is om de kosten in de hand te houden en waarmee u over grote aantallen foto's kunt beschikken. Hieronder vindt u de beste websites met onbeperkte abonnementen, en u kunt eveneens veel nuttige informatie vinden in onze lijst van beeldbanken met onbeperkte downloadmogelijkheden.

back to menu ↑

Storyblocks – De koning van de onbeperkte stock media

StoryblocksStoryblocks gratis afbeeldingen is een stock media platform met als specialisatie onbeperkte downloadmogelijkheden. Ze hebben hun intrede gedaan onder het merk “Videoblocks” en bieden rechtenvrije video's en stock footage met een “all you can eat” abonnement, en hebben hier in de loop der tijd stockfoto's en audiobestanden aan toegevoegd en zijn omgedoopt tot het Storyblocks zoals we dat vandaag de dag kennen. Elk soort media heeft zijn eigen collectie en abonnementen, waarbij dit nog steeds het belangrijkste beeldaanbod is.

Storyblocks doet dingen anders dan de meeste andere stockfotosites. Het beschikt over een eigen database met meer dan 400.000 afbeeldingen, en u kunt hier gebruik van maken door een abonnement te kopen. Ze hebben een nieuw Basic abonnement met slechts 5 afbeeldingen per maand voor slechts $9,- per maand of $49 per jaar, maar hun beste aanbieding is hun Onbeperkt abonnement voor het onbeperkt downloaden van alle door u gewenste afbeeldingen, voor maar $19,- per maand of $99,- per jaar. Aangezien u zoveel afbeeldingen kunt krijgen als u wilt, kan de gemiddelde prijs per afbeelding al gauw tot enkele centen per download omlaag gaan! Een zeer goede aanbieding als u voortdurend heel veel foto's nodig heeft.

Deze beeldbank heeft ook een crowd-sourced marktplaats waarop u on demand foto's van andere kunstenaars kunt kopen. Alle afbeeldingen kosten $9,99 per stuk, maar met een actief abonnement ontvangt u ze voor slechts $3,99 per afbeelding! Een mooie extra bonus voor extra content.

back to menu ↑

StockUnlimited – De pioneer met een enorme collectie stockfoto's

StockUnlimited StockUnlimited logois een van de sites voor stockfoto's die een pioniersrol speelt door onbeperkt aantallen downloads aan te bieden. Zij waren de eersten die dat model hebben toegepast op stockfoto's en houden zich hier nog steeds mee bezig. Met aanvankelijk een collectie illustraties en vectoren, heeft StockUnlimited nu meer dan 1 miljoen afbeeldingen, inclusief stockfoto's, plus extra mediasoorten, zoals audio- en lettertypebestanden.

Ze bieden on demand pakketten vanaf $9,- voor 10 afbeeldingen tot $50,- voor 100 downloads – respectievelijk $0,50 en $0,90 per afbeelding – maar het ongelimiteerde downloadabonnement is hun absolute topper, die u kunt verkrijgen voor $19,- per maand en voor $79,- per jaar of voor $169,- voor een 3-jarig abonnement. Een erg scherpe prijs voor alle gewenste afbeeldingen! Bovendien bevatten de pakketten en abonnementen van StockUnlimited alle mediasoorten: u kunt alle gewenste stockfoto's, vectoren, audiobestanden en lettertypen downloaden. Het is een uitstekende aanbieding om voor een vast tarief alle soorten stockmedia te ontvangen, zonder dat u zich druk hoeft te maken over restricties!

Profiteer nu van 10% korting op alle beeldabonnenten van Stock Unlimited!

back to menu ↑

Envato Elements – De kleine curatieve collectie

Envato ElementsEnvato Elements logo is een betrekkelijk nieuwe service van het stockmediaplatform Envato. Dit platform huisvest verscheidene marktplaatsen die elk gespecialiseerd zijn in één mediasoort (stockfoto's, stock footage, stockvectoren, stock audio, enz). Envato Elements is in essentie een samengestelde collectie van met de hand geselecteerde bestanden die afkomstig zijn van al hun markten – met in totaal meer dan 1.100.000 items – met een abonnement krijgt u toegang tot deze bestanden. Dit zijn stockfoto's, vectoren, video's, audiotracks, templates, handleidingen en nog veel meer.

Het abonnement dat ze aanbieden is heel simpel: ongelimiteerd downloaden uit de hele collectie, en u kunt het verkrijgen voor $29,- per maand, of voor $228,- per jaar – wat 34% korting op de maandprijs is. Mocht u verschillende mediasoorten en veel bestanden nodig hebben, dan is dit zeker een goede optie om in overweging te nemen!

back to menu ↑

De beste niche & trendy stockfoto beeldbanken

Er zijn beeldbanken die diverse, unieke stockfoto's aanbieden met een specifieke uitstraling, concept of thema. Meestal zijn het bewust kleinschalig gehouden collecties, omdat ze strakker zijn samengesteld en/of het thema dat ze belichten restrictiever is. Niche beeldbanken hebben hun charme, en als u naar iets specifieks op zoek bent, dan bieden zij vaak de oplossing. De meeste van deze beeldbanken specialiseren zich in genres of thema's die nu een trend zijn – de huidige trends vindt u in ons commercieel waardevolle overzicht van fotografietrends 2019! Hieronder hebben wij de beste voor u geselecteerd.

back to menu ↑

Photocase – Stijlvolle afbeeldingen uit het Duitse Berlijn

Photocase logoU heeft wellicht al gezien dat Photocase ook wordt vermeld als een van de aanbieders van premium stockfoto's, maar wist u dat het ook een zeer eigenzinnige beeldbank is? Vanaf de eerste dag heeft deze Duitse aanbieder een zeer kenmerkende en unieke collectie stockfoto's samengesteld, boordevol kunstzinnige, bijzondere en zeldzame prachtige foto's – bekijk hier hun aansprekende collectie! Hun collectie is sterk beïnvloed door de Berlijnse stijl en volgt een authentieke stijl met onconventionele modellen, non-posed shots en out-of-the-box concepten. Dit is de meest trendy fotostijl van nu, zoals u kunt lezen in ons artikel over authentieke stockfoto's. 

Zoekt u authentieke, unieke en opvallende afbeeldingen met een moderne uitstraling, dan moet u zeker Photocase proberen. U kunt foto's on demand verkrijgen voor slechts €10,- tot €20,- per stuk, en met creditpacks ontvangt u ze voor slechts €3,25 – €11,75.

Sterker nog, met onze geweldige Photocase kortingscode ontvangt u nu 5 GRATIS credits en 10% korting!

back to menu ↑

TONL – Accurate weergave van kleurrijke mensen

TONLTONL logo is een beeldbank die naar diversiteit in stockfotografie streeft door middel van nauwkeurige en moderne representaties van kleurrijke mensen, hun cultuur en hun leven. Het is een bescheiden, maar gevarieerde collectie, die de meest populaire onderwerpen in de lifestyle fotografie belicht, met authentieke, diversiteit afbeeldingen met modellen uit alle windstreken.

U kunt TONL-afbeeldingen on demand verkrijgen voor $20,- per stuk, en tevens bieden ze kleine abonnementen aan van 15 tot 75 afbeeldingen, vanaf $29,- tot $105,- per abonnement, oftewel slechts $1,40 per afbeelding, een zeer aantrekkelijke aanbieding voor unieke en gevarieerde stockfoto's.

back to menu ↑

DragonImages – Professionele stockfoto's uit het Verre Oosten

DragonImages DragonImages logois een stockfotografie merk en studio uit het Verre Oosten, dat eigendom is van de succesvolle stockfoto beeldbank Pressfoto Group. Ze maken regionaal gespecialiseerde stockfoto's om creatieve designers professionele, hoge kwaliteit en gevarieerde afbeeldingen te bieden die de Aziatische cultuur en mensen tonen. Dit bescheiden merk voegt diversiteit toe aan de vele beschikbare fotocollecties, waarbij het een van de modernste fotografietrends volgt.

Omdat het hier om een merk gaat en niet om een beeldbank, zijn de afbeeldingen van DragonImages op diverse verkooppunten verkrijgbaar, onder andere bij de beeldbank StockPhotoSecrets Shop en de hierboven vermelde beste andere stockfotosites. De prijzen van hun afbeeldingen variëren per beeldbank die ze soms voor minder dan $1,- per afbeelding aanbieden. Zoekt u fascinerende, moderne afbeeldingen uit het Verre Oosten, dan is dit het juiste adres voor u!

back to menu ↑

Fotoarabia – Fascinerende afbeeldingen uit het Midden Oosten

FotoarabiaFotoarabia logo is een aanbieder van stockfoto's die zich heeft gespecialiseerd in afbeeldingen uit het Midden-Oosten. Ze streven ernaar de markt van stockfotografie moderne en scherpe afbeeldingen van deze regio, van landschappen en voedsel tot mensen en cultuur te bieden. Ze hebben een omvangrijke collectie professionele afbeeldingen van uitmuntende kwaliteit in diverse thema's en stijlen.

U kunt afbeeldingen van Fotoarabia on demand downloaden vanaf $60,- tot $320,- per afbeelding, afhankelijk van het formaat en exclusiviteit, en tevens kunt u afbeeldingspakketten verkrijgen waarmee u bij de aankoop van grotere aantallen afbeeldingen kunt besparen. Een heel redelijk en handig alternatief voor speciale afbeeldingen van het Midden Oosten.

back to menu ↑

De beste gratis stockfoto websites

Al sinds het begin van het Stock Xchng platform lokken gratis stockfoto's mensen naar het web. We houden net zo veel van gratis dingen als u, maar wanneer het gaat om gratis stockfoto's kleven hier een aantal risico's aan. U zult merken, gratis stockfoto's zijn niet altijd wat ze lijken te zijn, ze verhullen een groot risico en het gebruik ervan kan al snel veel juridische problemen met zich meebrengen. Waarom? Er zijn twee belangrijke redenen:

 1. Ze hebben een gebrekkige licentie: De meeste sites voor het downloaden van gratis afbeeldingen gebruiken een vorm van de Creative Commons licentie (meestal Creative Commons Zero – CC0) en hoewel met dit type licentie content legaal voor commerciële projecten mag worden gebruikt, hebt u geen dekking als de afbeelding inbreuk maakt op privacy, particulier bezit of auteursrecht.
 2. Er is geen controle op de content: Deze sites proberen meestal hun kosten zoveel mogelijk te drukken, ze crowdsourcen hun afbeeldingen en ze beschikken niet over de middelen deze te verifiëren. Dus iedereen kan zomaar alles uploaden, zelfs afbeeldingen die niet van hem of haar zijn of die niet voldoen aan de wettelijke vereisten om daadwerkelijk door de Creative Commons-licentie te worden gedekt.

Meer informatie over de risico's en gevaren van gratis stockfoto's vindt u hier.

We zijn dus geen fan van gratis stockfoto websites en we bevelen ze normaal gesproken ook niet aan. Het is veel veiliger en niet eens zo heel veel duurder om professionele beeldbanken te gebruiken. Maar omdat we beseffen welke aantrekkingskracht gratis stockfoto's kunnen hebben, volgen hieronder enkele van de beste gratis stockfoto websites. Vergeet niet dat u bij elke afbeelding zelf de validiteit moet verifiëren en dat het gebruik van deze foto's voor eigen risico is. Dit zijn 5 opties, u vindt er nog een aantal in ons overzicht met de 27 beste gratis fotosites ooit!

back to menu ↑

Pixabay

PixabayPixabay logo is een zeer grote Duitse website voor gratis stockfoto's, die door Hans Braxmeier en Simon Steinberger (beide met een achtergrond in computertechnologie) is ontwikkeld. Ze bieden afbeeldingen aan van gebruikers, die u gratis kunt downloaden en gebruiken. Hun collectie omvat meer dan 1,4 miljoen door gebruikers aangeleverde afbeeldingen, die zij op een zeer professioneel uitziende stockfoto website met blog en community forum aanbieden.

De afbeeldingen vallen onder de Creative Commons Zero-licentie, en zijn gratis te gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële toepassingen. Alhoewel zij erop wijzen dat deze afbeeldingen nog steeds onderhevig kunnen zijn aan privacy- en eigendomsrechten, hebben zij een toegewijde medewerker – een fotograaf en beeldredacteur – die de taak heeft om inzendingen niet alleen op kwaliteit, maar ook op rechtmatigheid te controleren. Dit is een groot pluspunt, dat bijna geen enkele andere gratis stockfoto website heeft, en voegt nog meer veiligheid toe aan hun service.

Ze verdienen geld met de gesponsorde foto's: deze omvatten onder meer de afbeeldingen van Shutterstock – opgenomen in onze beste stockfoto websites hierboven – en u wordt doorverwezen naar de verkooppagina van die beeldbank als u de betreffende afbeeldingen wilt downloaden. Maar de eigen afbeeldingen van Pixabay zijn gratis. Creative Commons afbeeldingen blijven riskant om te gebruiken, maar met de extra zekerheid van een ervaren recensent is deze gratis stockfoto website de moeite van het verkennen waard.

back to menu ↑

Unsplash

UnsplashUnsplash logo is een website waarvan u gratis afbeeldingen kunt downloaden en deze wordt door de eigenaren van Crew beheerd – het is een platform dat klanten in contact brengt met onder andere freelance ontwerpers, webdevelopers en kleine studio's. Vijf jaar geleden begon het als een bescheiden Tumblr-blog met gratis restfoto's van een eigen fotoshoot. En de site is uitgegroeid tot een van de populairste gratis fotosites, wordt gebruikt door merken van onder andere Apple, biedt meer dan 500.000 gratis afbeeldingen van inzenders, en is in verschillende andere platforms en producten geïntegreerd.

De afbeeldingen die ze aanbieden zijn van topkwaliteit, modern, authentiek en hebben een sprankelende uitstraling. En ze zijn allemaal gratis te downloaden en te gebruiken. Unsplash maakt gebruik van hun eigen aangepaste licentie, die in wezen een Creative Commons Zero-licentie is, maar waarbij het recht om hun afbeeldingen te compileren wordt ingetrokken – dit ontneemt u het recht om met gebruik van hun afbeeldingen een concurrerende service aan te bieden.

Op deze site zijn alle afbeeldingen gratis en er zijn geen addertjes onder het gras, de eigenaren gebruiken het om verkeer en klanten te genereren en recent hebben ze zakelijke mogelijkheden ontwikkeld die rechtstreeks op Unsplash zijn gebaseerd. Het is een zeer professioneel ogende website, en het team erachter is er zeer serieus mee bezig. Hoewel het toch een CC0-licentiemodel is om voorzichtig mee om te gaan, is het ook een onmiskenbaar goede service voor gratis stockfoto's.

back to menu ↑

Pexels

Pexels is een Duitse website voor gratis stockfoto's die door de tweelingbroers Bruno en Ingo Joseph zijn genomen, beide hebben een achtergrond in de computer- en softwaretechnologie. De site is erop gericht om gratis afbeeldingen aan te bieden die origineler en moderner zijn. Ze beschikken over honderdduizenden door gebruikers ingezonden foto's – waaronder nog veel meer afbeeldingen van soortgelijke gratis fotosites – en API-integraties.

Pexels afbeeldingen worden allemaal onder Creative Commons Zero (CC0) licentie gebruikt, waarmee ze helemaal gratis en zonder attributievereisten voor commerciële toepassingen kunnen worden gebruikt.

De site verdient geld door gesponsorde afbeeldingen uit betaalde collecties stockfoto's waarmee zij zijn verbonden, op te nemen in hun zoekresultaten en fotogalerijen. Indien u een van deze foto's interessant vindt, wordt u doorverwezen naar de website van de beeldbank om deze te kopen. Maar hun eigen afbeeldingen zijn gratis. U begrijpt dat CC0 een risico met zich meebrengt, maar dit is beslist een degelijke en respectabele website.

back to menu ↑

Life of Pix

Life of PixLife of Pix is een gratis fotosite van de Canadese digitale beeldbank LEEROY met een zeer grote collectie uitstekende kwaliteit, gratis afbeeldingen met een sterk kunstzinnig karakter, zodat creatieve personen deze in hun projecten kunnen gebruiken. Ze hebben honderdduizenden door fotografen geschonken foto's die u gratis kunt downloaden. Ze hebben een hippe website die meteen uw aandacht zal trekken.

Al hun foto's worden op het publieke domein geplaatst en dus vereisen ze geen auteursrechten – hoewel Life of Pix wel attributie aanmoedigt. Ze staan echter geen massale distributie toe, beperken u tot 10 afbeeldingen en eisen schriftelijke toestemming voor grotere aantallen. Maar eindgebruikers kunnen wel onbeperkt downloaden.

Life of Pix is een dochteronderneming van Adobe Stock – die hierboven in onze lijst met 5 beste stockfotosites is opgenomen – en ze geven afbeeldingen uit die collectie in hun galerijen en zoekresultaten weer. Mocht u in een van deze foto's geïnteresseerd zijn, dan zult u ervoor moeten betalen. De rest is gratis. Maar ook afbeeldingen in het publieke domein kunnen risico's met zich meebrengen, maar aan deze site is veel liefde en aandacht besteed, wat ook een reden is dat deze beeldbank hoog genoteerd staat in ons overzicht voor gratis stockfoto's is.

back to menu ↑

Gratisography

Gratisography Gratisography logois een gratis stockfotosite die zichzelf als kunstzinnig en eigenzinnig op de markt neerzet. Het is opgericht door grafisch en webdesigner Ryan McGuire – eigenaar van Bells Design – die ook een experimenteel beeldend kunstenaar is. Het doel van de site is om unieke, intiemere, meer aansprekende afbeeldingen aan te bieden, in tegenstelling tot de voorspelbare “stocky look”. De bescheiden collectie telt ongeveer 450 foto's, die allen door Ryan zelf zijn gesigneerd en van een uitstekende kwaliteit zijn.

De afbeeldingen kunnen gratis worden gedownload en gebruikt, geen enkel probleem. De licentie is op maat, maar het is een CC0-licentiemodel met een aantal beperkingen die vergelijkbaar zijn met die van rechtenvrije afbeeldingen (maar is NIET Rechtenvrij), zoals het sensitieve gebruik en de gebruiksbeperkingen met betrekking tot smaad. Opgemerkt moet worden dat de site uitdrukkelijk aangeeft dat hun afbeeldingen onderhevig kunnen zijn aan privacy en eigendomsrechten, en dat ondanks dat ze commercieel gebruik mogelijk maken, ze adviseren om “zorgvuldigheid in acht te nemen” alvorens de foto's voor commerciële doeleinden te gebruiken (wat inhoudt dat u de wettelijke status ervan moet verifiëren).  Maar aangezien alle foto's eigendom zijn van Ryan, weet u in elk geval waar ze vandaan komen.

De site promoot McGuire's ontwerpbureau, en heeft ook een aantal affiliaties met de beste hierboven vermelde websites voor stockfoto's. Maar de afbeeldingen van McGuire's zijn gratis. Dit is een gave website voor gratis bijzonder en eigenzinnig beeldmateriaal. Maar neem wel hun waarschuwing over het zorgvuldige gebruik van de foto's ter harte.

back to menu ↑

De beste werkwijze voor het gebruik van gratis stockfoto's

Ongeacht de site waar u voor kiest, zijn er een paar handige tips om gratis afbeeldingen zo veilig mogelijk te kunnen gebruiken. En dat zijn de volgende:

 • Controleer de site – Check de reputatie, ga na wie de site heeft gecreëerd, hoe de site wordt beheerd, hoe ze worden geëxploiteerd, enz. Een hippe site met mooie foto's is geweldig, maar dat is niet het enige wat de geschiktheid ervan bepaalt! – We hebben u een handje geholpen door de hierboven genoemde vijf beste websites voor u te beoordelen.
 • Check het licentiemodel – Vergeet niet dat Creative Commons verschillende varianten heeft, waarbij CC0 de meest populaire maar niet de enige is, en elke variant heeft zijn eigen voorwaarden. Het publieke domein en aangepaste licenties zullen ook worden weergegeven. Ga zorgvuldig na welke rechten ze u verlenen.
 • Zoek uit waar de afbeeldingen vandaan komen – Een site die van iedereen foto's ontvangt is heel iets anders dan een site die eigenaar is van alle afbeeldingen die ze aanbieden. Als u dit weet, kunt u beslissen of/hoe u die foto's wilt gaan gebruiken.
 • Vermijd grijze gebieden bij commerciële doeleinden – Vermijd het gebruik van foto's waarop herkenbare personen, particulier bezit, logo's, handelsmerken en oriëntatiepunten worden afgebeeld.
 • Verifieer zelf nauwgezet de juridische status – Als u een foto met mensen of andere risicovolle factoren wilt gaan gebruiken, besteed dan tijd en middelen aan het verifiëren en dubbel checken van de rechtmatigheid: model releases, eigendom releases, toestemming van de eigenaar van het auteursrecht, etc. Het kost veel pijn om dit te doen, maar het is beter dan achteraf op de blaren te moeten zitten!

Als u geen zin hebt in dit soort gedoe kunt u: op de bovengenoemde beste sites voor foto's tegen zeer lage prijzen rechtenvrije afbeeldingen kopen!

back to menu ↑

Stockfoto websites – Antwoorden op veelgestelde vragen

We zullen nu alle belangrijke en veelgestelde vragen over stockfoto's beantwoorden, hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn. Nadat u deze hebt gelezen, zult u een duidelijk beeld hebben van deze concepten!

Wat is een stockfoto licentie?

Stockfoto's worden niet echt te koop aangeboden: als u een stockfoto koopt, koopt u eigenlijk een licentie om de foto op een bepaald aantal manieren te mogen gebruiken. Maar het auteursrecht (het eigendomsrecht) van de foto krijgt u niet. De licentie is de wettelijke overeenkomst tussen de beeldbank, de eigenaar van de foto en u als de eindgebruiker. Hier vindt u meer informatie over de meest gebruikte licenties voor stockfoto's. 

Wat zijn rechtenvrije stockfoto's?

Rechtenvrij is een licentievorm voor stockfoto's. Het is de meest gebruikte in de microstockfotografie en de meest populaire onder kopers. Vooral vanwege de flexibiliteit en lage kosten: met deze licentie betaalt u eenmalig een vast bedrag en ontvangt u een groot aantal gebruiksrechten (voor altijd). Hier leest u precies wat rechtenvrije stockfoto's zijn.

Zijn rechtenvrije foto's gratis?

Nee, althans niet op basis van de definitie ervan. De benaming rechtenvrij verwijst naar het feit dat u met één licentie een afbeelding meerdere keren, in meerdere projecten en zo lang als u wilt kunt gebruiken zonder daarvoor ooit royalty's te hoeven betalen. Maar voor de meeste rechtenvrije foto's moet worden betaald. Maar u kunt wel een aantal aanbieders vinden die ze gratis aanbieden. Vrijwel zeker gaat het hierbij om beeldbanken die gratis foto's weggeven. In dit duidelijke overzicht hebben wij voor u op een rijtje gezet waar u gratis stockfoto's kunt verkrijgen.

Zijn alle rechtenvrije licenties hetzelfde?

Niet persé. Elke beeldbank heeft de vrijheid om haar licentieovereenkomsten op te stellen en doet dat vaak ook. Maar ze hanteren allemaal een algemene standaard voor hun rechtenvrije licentiemodel, dus de belangrijkste voorwaarden komen bij elk ervan overeen. U moet de licentievoorwaarden altijd zorgvuldig lezen om er zeker van te zijn dat u ze begrijpt (en om te weten of uw voorgenomen gebruik is toegestaan)! U kunt de overeenkomst op de websites van de betreffende beeldbanken vinden.

Wat is het verschil tussen een rechtenvrije en Rights Managed-licentie?

Beide licenties bieden u de mogelijkheid om stockfoto's legaal voor commerciële doeleinden te gebruiken, maar rechtenvrij is flexibeler, geeft een aantal algemene gebruiksrechten, het betreft een eenmalige vergoeding en het is goedkoop. Rights Managed is op maat gemaakt voor uw beoogde gebruiksdoel, het is specifieker, staat exclusief gebruik toe, en is duurder in aanschaf. Bovendien kunnen er extra royalty's van toepassing zijn, maar dit is afhankelijk van het specifieke geval. Hier vindt u uitgebreide informatie over Rights Managed en rechtenvrije licenties.

Waarvoor kan ik rechtenvrije afbeeldingen gebruiken?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn waarvoor u ze niet kunt gebruiken! Rechtenvrije afbeelding kunnen voor commerciële, redactionele en persoonlijke doeleinden worden gebruikt, zowel gedrukt als digitaal: websites, banners, flyers, decoraties, verpakkingen, sociale media, enz. Met een uitgebreide licentie kunnen ze ook worden gebruikt voor producten die zijn bestemd voor de wederverkoop. De meeste beeldbanken verkopen hoge resolutie afbeeldingen die geschikt zijn voor professioneel gebruik. Met stockfoto's kunt u in de meeste van uw creatieve behoeftende, zo niet alle, voorzien. Hier leest u wat u met rechtenvrije afbeeldingen kunt doen.

Waarvoor mag ik rechtenvrije afbeeldingen niet gebruiken?

Er zijn een aantal auteursrechtelijke beperkingen in de rechtenvrije licentie van toepassing. Over het algemeen geldt dat u de afbeelding niet aan anderen mag doorverkopen, niet op lasterlijke wijze mag gebruiken en niet mag gebruiken voor producten die bedoeld zijn voor wederverkoop, tenzij u over een Uitgebreide licentie beschikt. Zorg er altijd voor dat u alle beperkingen zorgvuldig doorleest alvorens een stockfoto te gebruiken. Lees hier waarvoor u rechtenvrije afbeeldingen niet mag gebruiken.

Wat is een uitgebreide licentie?

De uitgebreide licentie is een licentie die u, zoals de naam al aangeeft, extra rechten verleent die aan de standaard rechtenvrije overeenkomst worden toegevoegd. Voor een hogere prijs levert dit extra's op, zoals een ongelimiteerd aantal afdrukken, extra zetels en, nog belangrijker, het recht om foto's te gebruiken in of voor producten die u met directe winst kunt doorverkopen. Hier vindt u meer informatie over de uitgebreide licentie en waar u deze veilig en voordelig kunt kopen.

Heeft u een vraag die hier niet beantwoord wordt? Laat dan hieronder een reactie achter en u krijgt van ons zo snel mogelijk antwoord!

back to menu ↑

Hoe vindt u de fotosite die het best bij u past

Nu denkt u misschien: “Er zijn heel veel leuke websites voor afbeeldingen op het web, hoe ga ik in hemelsnaam beslissen welke ik ga gebruiken”. Maak u geen zorgen, dit hebben we allemaal wel eens gedacht. En we hebben een aantal handige tips verzameld voor het vinden van de beste stockfoto website! Dit is waar u rekening mee moet houden:

 • Hoeveel en hoe vaak heeft u afbeeldingen nodig: zo kunt u nagaan of u het best voor een abonnement of een on demand model kunt kiezen, en het zal gemakkelijker zijn om de beeldbanken met de beste aanbiedingen te vinden – lees hier ons uitgebreide artikel over het kopen van een abonnement versus afzonderlijke afbeeldingen!
 • Wat kunt/wilt u uitgeven: als u weet dat uw budget beperkt is, kunt u een beeldbank vinden met aanbiedingen die bij uw budget passen.
 • Hoe wilt u het liefst investeren: wilt u vooraf een grote investering doen, wilt u zich aanmelden voor periodieke betalingen, of als u liever minder uitgeeft, zelfs als dat betekent dat u hogere prijzen voor foto's moet betalen, helpt het antwoord op deze vraag u om te bepalen welke beeldbanken u de meeste keuzemogelijkheden bieden.
 • Recensies: het lezen van gedetailleerde recensies van beeldbanken is ideaal om een volledig beeld te krijgen van wat een onderneming u te bieden heeft – Lees hier onze sectie met beeldbank testrapporten boordevol uitgebreide recenties!
 • Gratis proefabonnementen: het nemen van een gratis proefabonnement van een beeldbank is een heel simpele manier om hun service uit te proberen alvorens geld uit te geven.
 • Speciale aanbiedingen: het vinden van speciale kortingen en bonusaanbiedingen van beeldbanken is een uitstekende manier om geld te besparen – Ga naar onze speciale aanbiedingen voor exclusieve kortingscodes en couponkortingen!

Met deze praktische tips vindt u gemakkelijk uw weg in het grote aanbod van zeer voordelige aanbiedingen, en kunt u kiezen voor de stockfoto-aanbieding die u het best past!

back to menu ↑

De beste stockfoto websites: Voor elk wat wils!

Dit was dan alweer ons uitgebreide overzicht van de beste stockfotosites die er zijn. Speciaal voor u geanalyseerd en samengesteld! De logische conclusie is: wat u ook zoekt, welk budget u ook heeft en wat uw bestedingsvoorkeuren ook zijn, er is een stockfotosite die precies heeft wat u zoekt!

Dit zijn de beste stockfoto websites die in al uw behoeften voorzien:

 • StockPhotoSecrets Shop – Fantastische optie voor kleine budgetten
 • iStock – Perfect voor wie voordelig geprijsde exclusieve content zoekt
 • Shutterstock – Uitermate geschikt voor wie van variatie houdt
 • Depositphotos – Prima keuze als u over veel koopopties moet kunnen beschikken
 • Adobe Stock – Uitermate geschikt voor creatieve cloud-gebruikers

En vergeet niet dat er ook veel mogelijkheden zijn die in specifieke behoeften voorzien!

En dit zijn slechts enkele van de talloze mogelijkheden die u heeft!

Welke gaat u het eerst proberen? Kent u een geweldige fotosite die we niet in dit overzicht hebben genoemd? Stuur ons een berichtje!

PS: Heeft u video's nodig – veel bezoekers van onze site hebben veel profijt gehad van ons overzicht met rechtenvrije video's en stock footage.