De 20 beste stockfoto websites van 2020!

Beste stockfoto websites - overzicht

Wij houden net als u van stockfotografie en weten dat het lastig kan zijn om de beste beeldbank te vinden. Daarom hebben we dit overzicht met de beste stockfoto websites voor u samengesteld, zodat u niet meer urenlang hoeft te zoeken. Vind snel en moeiteloos de beste aanbiedingen voor rechtenvrije afbeeldingen!

Deze lijst is bijzonder handig om de juiste site voor al uw marketing activiteiten te vinden, van zakelijke afbeeldingen tot succesvolle foto's voor social media en Google-advertenties!

Zoekt u beeldmateriaal voor uw bedrijf of andere zakelijke activiteiten, dan komen deze 102 gouden tips voor het maken van visuele content goed van pas!

Doe uw voordeel met dit overzicht en deel ‘m gerust met vrienden en collega's!

De beste stockfotosites van 2020

De 5 beste stockfoto websites voor iedereen

Deze 5 stockfoto websites zijn absolute toppers. Het zijn stuk voor stuk beeldbanken waar u goedkoop rechtenvrije foto's, vectoren en illustraties kunt kopen.

Microstock is een van de beste modellen voor het kopen van stockfoto's – in onze nieuwe complete handleiding voor stockfotografie leest u alles over het gebruik ervan. De rechtenvrije licentie is met afstand de gebruiksvriendelijkste licentie voor commerciële en creatieve activiteiten – veel lezers hebben dit handige artikel over rechtenvrije afbeeldingen gebruikt om makkelijk en snel het goedkoopste en beste beeldmateriaal te kopen. Bekijk ook de overzichten met de 27 beste gratis stockfoto websites en beste websites voor illustraties.

Deze aanbiedingen zijn veelzijdig en zijn bedoeld om in alle behoeften van u als fotokoper te voorzien, zowel voor commerciële projecten als voor redactioneel werk, artistieke en persoonlijke initiatieven.

Hier zijn ze dan, de 5 beste websites voor fantastisch fotomateriaal!  Zoekt u medische afbeeldingen – bekijk dan ons overzicht met de beste medische afbeeldingen en eventueel dat van de beste authentieke foto's van mensen met een beperking.

Ontdek hier de 40 meest gedownloade afbeeldingen van 2019 van de grootste beeldbanken! Doe inzicht en inspiratie op om de meest trendy fotostijl voor uw ontwerpen en projecten te kopen!

Zoekt u een foto voor uw blog, websites of sociale media, kies dan voor een van deze stockfoto websites voor inspiratie en om te besparen:

terug naar menu ↑

StockPhotoSecrets Shop – De goedkoopste stockfotosite voor fantastische afbeeldingen

StockPhotoSecrets Shop logo StockPhotoSecrets richt zich vooral op kleine en middelgrote ondernemingen. Deze beeldbank is ontwikkeld door de experts van Stock Photo Now en wordt door één van hen en een enthousiast team gerund. De stockfotosite heeft een collectie van meer dan 6.000.000 rechtenvrije beelden die u via goedkope beeldabonnementen en afbeeldingspakketten kunt downloaden.

U kunt beeldmateriaal kopen in pakketten van 5 beelden voor €36, 10 beelden voor €49 en 25 afbeeldingen voor €139, waarvan de prijs per afbeelding tussen de €7,20, en €4,90 is. Koopt u een beeldabonnement, dan is de prijs per afbeelding het goedkoopst.

Een fantastische aanbieding is de populaire 99club voordeelactie: 200 afbeeldingen voor slechts €99,- per jaar. Met deze aanbieding krijgt u veel flexibiliteit, omdat u deze beelden op elk gewenst moment binnen het abonnementsjaar kunt downloaden. De prijs is slechts €0,49 per stuk! Maar de absolute topper voor wie veel fotomateriaal nodig heeft, is het spotgoedkope 299club aanbod. Al veel ontwerpers en bedrijven profiteren van deze aanbieding van 1000 beelden voor slechts €299,- per 12 maanden. Dat is slechts €0,29 per afbeelding.

U kunt hier eveneens beeldabonnementen verkrijgen met een maandelijkse limiet van 25 downloads voor €30,- tot 500 beeldbestanden voor slechts €97,- p/m. Kiest u voor een jaarabonnement, dan betaalt u jaarlijks slecht eenmaal tussen de €380,- en €719,- en bespaart u honderden euro's. U ontvangt dan schitterende voor slechts €0,12 afbeelding!

99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
10 dagen resterend
terug naar menu ↑

Shutterstock – De fotosite met het allergrootste aanbod

ShutterstockShutterstock logo is een van de eerste en beste fotosites ter wereld. Deze microstock beeldbank heeft het innovatieve model voor beeldabonnementen geïntroduceerd – dat de meeste beeldbanken nu hanteren – en hebben nu de grootste fotocollectie die op het web verkrijgbaar is (nu meer dan 340 miljoen beeldbestanden). Ze hanteren een hoge technische standaard en beschikken over een onuitputtelijke variatie aan content.

U kunt op de website van Shutterstock (shutterstock.com) rechtenvrij beeldmateriaal op aanvraag kopen via afbeeldingspakketten, 5 beelden voor €43,- of 25 voor €187,65, de prijs ligt tussen de €8,60 en €7,50 per afbeelding -, maar met een abonnement profiteert u van de laagste prijzen. Shutterstock heeft beeldabonnementen van 10, 50, 350 en 750 afbeeldingen per maand, die u maandelijks of jaarlijks betaald. U kunt ze verkrijgen van €29,- tot €159,- p/m, afhankelijk van het aantal beelden en de looptijd. En u zult deze hoge resolutie afbeeldingen voor slechts €0,21 per stuk kunnen downloaden!

We beseffen heel goed dat u op basis van deze beknopte beschrijving geen goede keuze kunt maken, daarom adviseren we u ons uitgebreide overzicht van de Shutterstock prijzen te bekijken.

Maar we hebben meer fantastisch nieuws voor u! Ontvang nu 15% korting met onze Shutterstock kortingscode! Koop nu bij de grootste beeldbank nog voordeliger foto's!

En we hebben goed nieuws! Met het nieuwe Shutterstock proefabonnement kunt u in 30 dagen 10 gratis beelden downloaden. Een goede manier om zowel de kwaliteit van de foto's als de service te testen, voordat u een bestelling plaatst!

Twijfelt u nog? Dan is hier ons overzicht met uitstekende alternatieven voor Shutterstock. Zoekt u lagere prijzen dan die van Shutterstock, dan biedt onze lijst met goedkoopste beeldabonnementen van 2020 gegarandeerd uitkomst.

Krijg deze maand 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.

Heeft u stockvideo's nodig? Shutterstock heeft meer dan 18 miljoen videobestanden, en inmiddels zijn er nieuwe stockvideo-abonnementen waarmee u vanaf €8 per clip HD en 4K-kwaliteit kunt downloaden! Krijg nu een fantastische korting van 15% korting op stockvideo-abonnementen!

Krijg 15% korting op het Shutterstock video-abonnement van uw keuze. Al vanaf €139,- per maand voor 10 videobestanden!

In dit uitgebreide vindt u nog 21 alternatieven voor de beste stockvideo's!

terug naar menu ↑

iStock – De allereerste stockfotosite voor veelzijdig beeldmateriaal

iStockiStock logo (voorheen iStockphoto) is een pionier in de online verkoopbranche voor stockfoto's met een rechtenvrije licentie en en een micro-betalingsmethode. Dit betalingsmodel wordt nu ook door bijna alle andere fotosites en beeldbanken gebruikt.

De webshop heeft meer dan 20 jaar ervaring en ondersteuning van het prestigieuze Getty Images, (waarover later meer) en verkoopt beeldmateriaal via creditpakketten (hoe groter het pakket, hoe lager de prijs per afbeelding) en beeldabonnementen. Deze stockfotosite heeft een zeer goed samengestelde collectie met honderden miljoenen afbeeldingen die in twee grote collecties zijn onderverdeeld.

De Essentials-collectie biedt goedkoop beeldmateriaal in hoge resoluties dat aan al uw eisen voldoet. Krijg losse foto's kopen voor slechts 1 credit per stuk, van €5,83 en €9,-, afhankelijk van het creditpakket dat u heeft. De abonnementen voor Essentials-beelden zijn het goedkoopst, waarbij u kunt kiezen voor maandelijks 10 tot 750 afbeeldingen, met zowel een maandelijkse als jaarlijkse looptijd. Ook hier geldt: hoe groter het beeldabonnement en hoe langer de looptijd, hoe lager de prijs per afbeelding. Kiest u voor een beeldabonnement met maandelijks 750 beelden, dan ontvangt u beeldmateriaal voor commerciële activiteiten voor slechts €0,21 per stuk!

De Signature-collectie biedt topkwaliteit fotomateriaal niet alleen een groter commercieel potentieel hebben, maar die ook exclusief bij iStock verkrijgbaar zijn. Bij de aankoop op aanvraag is de prijs 3 credits per stuk (€17,50 tot €27,-) – Signature-abonnementen bieden tevens toegang tot de Essentials-collectie.

LET OP: Met onze speciale iStock couponcodes profiteert u van 15% korting! Deze korting geldt voor alle creditpakketten en beeldabonnementen! Koop nu, voordat deze actie verloopt!

Profiteer nu als bestaande of nieuwe klant van 15% korting op alle credits en beeldabonnementen van iStock!
terug naar menu ↑

Adobe Stock – De beste vriend van grafische ontwerpers

Adobe StockAdobe Stock logo is een fotoservice van Adobe – de grootste leverancier van designsoftware – en is ontwikkeld op basis van de prachtige fotocollectie van Fotolia (een bekende door Adobe overgenomen beeldbank).

Deze service is geheel in het Creative Cloud-platform geïntegreerd, zodat u toegang hebt tot meer dan 225 miljoen stockfoto's binnen uw opmaakapplicaties, wat bij het ontwerpproces tijd en moeite bespaart. Het is bij uitstek geschikt voor designers die gebruik maken van de cloud-applicaties van Adobe, maar kan uiteraard ook onafhankelijk van de eigen website worden gebruikt. Alle afbeeldingen kunnen zowel voor commerciële als niet-commerciële doeleinden worden gebruikt.

Adobe Stock verkoopt haar afbeeldingen uitsluitend per abonnement. Ze hebben een klein abonnement van slechts 10 afbeeldingen per maand voor slechts €29,99 – oftewel €2,99 per afbeelding – die u per maand kunt afnemen en naar wens kunt verlengen. Of kies voor een jaarabonnement van 10 afbeeldingen per maand voor hetzelfde maandbedrag. En u kunt grotere abonnementen van 40, 350 en 750 afbeeldingen per maand verkrijgen, waarvoor u tussen de €79,99 en €159,99 per maand of per jaar betaalt. Zo koopt u fantastische foto's van topfotografen voor slechts €0,26 per afbeelding!

Wat nog veel interessanter is, is dat u deze service nu gratis kunt uitproberen. Met het Adobe Stock GRATIS proefabonnement profiteert u een maand lang van 10 GRATIS afbeeldingen! Probeer ze nu!

Lees hier hoe Adobe Stock zich verhoudt tot andere grote stockfoto websites.

Meld u vandaag nog aan bij Adobe Stock en probeer uw beeldabonnement 1 maand gratis.
terug naar menu ↑

De beste premium stockfoto websites

Dit is het neusje van de zalm in de stockfotografie. De meeste beeldbanken bieden afbeeldingen in hoge resoluties aan, maar voor premium afbeeldingen kunt u maar bij een beperkt aantal stockfoto websites terecht. Omdat wij u graag willen laten kennismaken met dit fantastischee beeldmateriaal hebben we voor u uitgezocht wat de 5 beste beeldbanken voor premium beeldmateriaal zijn. U zult net als wij versteld staan van de variatie en veelzijdigheid van de collecties die zij aanbieden. Let op: het kan zijn dat er op een aantal beelden Rights Managed-licenties van toepassing zijn, in plaats van rechtenvrije licenties.

Voordat u deze premium foto's gebruikt is het daarom van belang om een duidelijk beeld te krijgen van wat Rights Managed precies inhoudt. Ons artikel over de verschillen tussen de rechtenvrije en Rights Managed-licentie heeft veel lezers geholpen bij het kopen van het juiste beeldmateriaal.

Grote pluspunten van deze service zijn de afbeeldingen van professionele fotografen met een grotere commerciële gebruikswaarde of van exclusieve locaties. Bent u hiernaar op zoek of bent u gewoon nieuwsgierig, dan zijn de volgende beeldbanken en collecties zeker de moeite waard:

terug naar menu ↑

Photocase – De site bij uitstek voor unieke premium stockfoto's

PhotocasePhotocase logo is een premium beeldbank uit Berlijn met een schitterende fotocollectie. Deze aanbieder is al meer dan tien jaar een absolute topper in een stijl die de afgelopen tijd populair is geworden: authentieke en lifestyle afbeeldingen waarmee ze hoge ogen scoren in de fotografietrends van 2020. Met hun strakke collectie houden ze deze compact en van superieure kwaliteit. Een topsite voor verfrissend origineel beeldmateriaal!

Deze beeldbank is een uitstekende optie als u zoekt naar diversiteit stockfoto's die aansluiten bij de huidige sociale sfeer in 2020.

Photocase biedt foto's op aanvraag aan, zodat u deze op elk gewenst moment kunt downloaden. De prijs is afhankelijk van het beeldformaat. Het los kopen van afbeeldingen – die u bij afname betaalt – kost u tussen de €13,- en €38,- per afbeelding. Wilt u grotere aantallen kopen, dan kan dat met creditpakketten waarmee u tien tot duizenden euro's kunt besparen: de prijs per foto is 5 tot 15 credits, en de kosten variëren van €1,37 tot €2,- per credit (afhankelijk van het creditpack dat u koopt). Een fantastische manier om voordelig geprijsde premium foto's van een van de beste fotosites te kopen!

Koop nu nog goedkoper met onze speciale Photocase kortingscode en ontvang 5 GRATIS credits plus 10% korting!

Meld u nu aan bij Photocase en ontvang 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste aankoop!
terug naar menu ↑

Getty Images – De meest prestigieuze fotosite

Getty ImagesGetty Images logo is een van ‘s werelds meest prestigieuze beeldbanken. Zodanig dat het welhaast lijkt alsof dit de definitie van stockfotografie is. Een traditionele onderneming die al voor het internettijdperk actief was en zich snel heeft aangepast aan een online platform. Deze beeldbank staat bekend om haar zeer gevarieerde collectie boordevol topkwaliteit fotomateriaal voor commerciële doeleinden, waaronder miljoenen exclusieve afbeeldingen van over de hele wereld, plus een omvangrijke collectie redactioneel beeldmateriaal.

Bij Getty Images kunt u afbeeldingen met een Rights Managed-licentie kopen, oftewel een meer conventioneel licentiemodel dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en dat onder andere het exclusieve gebruik van de afbeelding kan omvatten. Deze licentie heeft een aanzienlijk hogere prijs dan de rechtenvrije licentie en kost honderden tot duizenden euro's, maar biedt ook een aantal specifieke voordelen. Zij hebben een fantastische collectie rechtenvrije afbeeldingen en redactionele foto's die u kunt kopen als Ultrapack op aanvraag, met hoge kortingen op bulk aankopen.

De prijzen zijn afhankelijk van het formaat en de rechtenvrije afbeeldingen kosten hier €125,- tot €600,- per stuk. U kunt tot 15% besparen als u pakketten met 5 of 10 afbeeldingen koopt, waarmee u in totaal honderden euro's kunt bespaart. Voor wie op zoek is naar de prestigieuze afbeeldingen van Getty Images, zijn de Getty Images Ultrapacks heel interessant, omdat u hiermee 30% korting op de normale prijs ontvangt en premium afbeeldingen voordeliger en betaalbaarder worden.

Profiteer van 30% korting op UltraPacks met de Getty Images kortingscode!
Kortingscode inwisselen
10 dagen resterend
terug naar menu ↑

iStock Signature – Het betaalbare premium aanbod

iStockiStock logo is niet alleen een van de populairste stockfoto websites, maar heeft ook een fantastische premium fotoservice met zeer goedkope prijzen. Dankzij een zorgvuldige curatie beschikken ze over een enorme collectie exclusieve afbeeldingen van topkwaliteit: de Signature collectie. Behalve dat deze foto's rechtenvrij en heel voordelig geprijsd zijn, zijn ze perfect voor wie iets extra's zoekt zonder daarvoor honderden euro's te moeten neertellen.

Signature afbeeldingen zijn op aanvraag met credits verkrijgbaar en kosten slechts 3 credits per foto. Afhankelijk van het creditpakket dat u koopt, komt dit neer op een bedrag van €24,- tot €33,- per foto. Maar om ze tegen lagere prijzen te krijgen kunt u een abonnement nemen. De abonnementen waarmee u Signature-afbeeldingen kunt downloaden, bieden ook toegang tot de andere grote collectie (Essentials). U kunt kiezen voor 10, 25, 50 en 750 afbeeldingen per maand, die u maandelijks of jaarlijks afrekent. Al naar gelang uw keuze betaalt u tussen de €70,- en €399,- per maand en krijgt u waardevolle premium afbeeldingen voor slechts €0,43 per stuk. Met afstand de laagste prijs voor topkwaliteit rechtenvrije foto's en illustraties!

En nu nog goedkoper met onze exclusieve iStock kortingscode voor 15% korting! Profiteer nu van deze hoge korting op creditpakketten of beeldabonnementen, dus pak uw korting vandaag nog!

Profiteer nu als bestaande of nieuwe klant van 15% korting op alle credits en beeldabonnementen van iStock!
terug naar menu ↑

De beste stockfoto websites voor het onbeperkt downloaden van beeldmateriaal

We hebben bij het samenstellen van dit overzicht ook aan klanten gedacht die continue heel veel afbeeldingen nodig hebben. De volgende drie beeldbanken bieden abonnementen met een onbeperkt aantal downloads aan, zodat u de kosten in de hand kunt houden en toch over een groot aantal foto's kunt beschikken. Hieronder vindt u de beste stockfoto websites voor het onbeperkt downloaden van beeldmateriaal, en u vindt ook veel nuttige informatie in onze lijst van beeldbanken met onbeperkte downloadopties.

terug naar menu ↑

Canva Pro – Onbeperkt kunnen downloaden met een complete designoplossing

CanvaCanva logo is een populaire tool voor het bewerken van afbeeldingen, ontwikkeld voor niet-ontwerpers die een eenvoudige, maar effectieve vormgeving willen realiseren. Maar er is ook Canva Pro, een premium abonnement dat bedoeld is voor zakelijke gebruikers. Dit platform heeft een grote collectie met meer dan 60 miljoen afbeeldingen, illustraties, pictogrammen, sjablonen en meer. En met dit abonnement kunt u onbeperkt downloaden zonder extra kosten!

Canva Pro is echter niet alleen de onbeperkte downloads. Maar het feit dat het een complete oplossing is voor wie niet zo handig is met ontwerpen. Canva Pro voegt aan de gebruiksvriendelijke bewerkingstool een Brand Kit-functie toe waarmee op eenvoudige wijze branded visuals voor verschillende doeleinden kunnen worden gemaakt. Daarnaast is er een publishing-assistent om ontwerpen te beheren en vanuit één plek naar uw diverse kanalen te sturen. Om er maar een paar te noemen.

Deze complete design kit kost slechts €8,99 per maand (als u jaarlijks vooraf betaalt, of €11,99 per maand). Deze lage prijs maakt het een perfecte partner voor kleine ondernemingen en individuen die veel gave ontwerpen nodig hebben, maar zich geen ontwerper kunnen permitteren. En in het algemeen, voor wie veel waarde hecht aan fantastische stockafbeeldingen en gebruiksvriendelijke bewerkers.

Ontvang Canva Pro 30 dagen gratis. Annuleer uw gratis proefabonnement op elk gewenst moment. Voer uw creditcard in en ga aan de slag.
Gratis Proefabonnement
10 dagen resterend

Wilt u weten welke andere opties u heeft? Bekijk hier de beste 19 alternatieven voor Canva!

terug naar menu ↑

Storyblocks – De koning van de onbeperkte stock media

StoryblocksStoryblocks logo is een stock media platform die onbeperkte downloadmogelijkheden biedt. Ze hebben hun intrede gedaan onder het merk “Videoblocks” en bieden rechtenvrije video's en stock footage met een “all you can eat” abonnement, hebben hier later stockfoto's en audiobestanden aan toegevoegd en zijn omgedoopt tot het Storyblocks. Elk soort media heeft zijn eigen collectie en abonnementen, waarbij de afbeeldingen nog steeds het belangrijkste aanbod vormen.

Storyblocks doet dingen anders dan de meeste andere stockfoto websites. Ze hebben een collectie met meer dan 400.000 afbeeldingen, die u via een abonnement kunt downloaden. Ze hebben een nieuw basisabonnement met slechts 5 afbeeldingen per maand voor maar $9,- per maand of $49 per jaar, maar hun beste aanbieding is hun Unlimited-abonnement voor het onbeperkt downloaden van alle door u gewenste afbeeldingen, voor maar $19,- per maand of $99,- per jaar.

Doordat u zoveel afbeeldingen kunt downloaden als u wilt, kan de gemiddelde prijs per foto al snel tot een paar cent worden teruggebracht! Een prima aanbieding als u continue heel veel foto's, illustraties en ander beeldmateriaal nodig heeft.

Deze beeldbank heeft ook een crowd-sourced marktplaats waarop u op aanvraag beeldmateriaal van andere kunstenaars kunt kopen. Alle afbeeldingen kosten $9,99 per stuk, maar met een abonnement koopt u ze voor slechts $3,99 per stuk! Een mooie extra bonus voor extra beeldmateriaal.

Wilt u meer uitstekende opties voor stockvideo's? Bekijk dan ons overzicht met de 21 beste websites voor stockvideo's.

terug naar menu ↑

StockUnlimited – De pioneer met een enorme collectie stockfoto's

StockUnlimited StockUnlimited logois een van de stockfoto websites die een pioniersrol speelt door onbeperkte aantallen downloads aan te bieden. Zij waren de eersten die dit model hebben toegepast op stockfoto's en houden zich hier nog steeds mee bezig. Met aanvankelijk een collectie illustraties en vectoren, heeft StockUnlimited nu meer dan 1 miljoen afbeeldingen, inclusief stockfoto's, plus extra mediasoorten, zoals audio- en lettertypebestanden.

Ze bieden on demand pakketten vanaf $9,- voor 10 afbeeldingen tot $50,- voor 100 downloads – respectievelijk $0,50 en $0,90 per afbeelding – maar het ongelimiteerde downloadabonnement is hun absolute topper, die u kunt verkrijgen voor $19,- per maand en voor $79,- per jaar of voor $169,- voor een 3-jarig abonnement. Een erg scherpe prijs voor alle gewenste afbeeldingen!

Bovendien bevatten de pakketten en abonnementen van StockUnlimited alle mediasoorten: u kunt alle gewenste stockfoto's, vectoren, audiobestanden en lettertypen downloaden. Het is een uitstekend aanbod om voor een vast tarief alle soorten stockmedia te kunnen downloaden, zonder dat u zich druk hoeft te maken over restricties!

Profiteer nu van 10% korting op de aankoop van elk beeldabonnement van Stock Unlimited!

terug naar menu ↑

Envato Elements – De bescheiden curatieve beeldcollectie

Envato ElementsEnvato Elements logo is een betrekkelijk nieuwe fotoservice van het stockmediaplatform Envato. Dit platform heeft verschillende marktplaatsen die elk gespecialiseerd zijn in één soort media (stockfoto's, stock footage, vectoren, stock audio, enz). Envato Elements is in essentie een samengestelde collectie van met de hand geselecteerde bestanden die van al hun marktplaatsen afkomstig zijn – met in totaal meer dan 1.100.000 items – met een abonnement krijgt u toegang tot al deze bestanden. Het gaat hierbij om stockfoto's, vectoren, video's, audiotracks, templates, handleidingen en nog veel meer.

Het abonnement dat ze aanbieden is heel simpel: onbeperkt downloaden uit de volledige collectie voor slechts $29,- per maand, of $228,- per jaar – wat 34% korting op de maandprijs is. Mocht u verschillende mediasoorten en veel bestanden nodig hebben, dan is dit zeker een goede optie om te overwegen!

terug naar menu ↑

De beste niche & trendy stockfoto websites

Er zijn beeldbanken die lifestyle en authentieke stockfoto's aanbieden met een specifieke uitstraling, concept of thema zoals hipster afbeeldingen. Meestal zijn het bewust kleinschalig gehouden collecties, waardoor ze strakker zijn samengesteld en/of het thema dat ze belichten restrictiever is. Niche beeldbanken hebben hun charme, en als u iets specifieks zoekt, dan bieden zij vaak de juiste oplossing. De meeste van deze beeldbanken specialiseren zich in genres of thema's die nu een trend zijn – de huidige trends vindt u in onze commercieel waardevolle overzicht van de fotografietrends voor 2020! Hieronder hebben wij de beste voor u op een rijtje gezet.

terug naar menu ↑

Photocase – Stijlvolle afbeeldingen uit het Duitse Berlijn

Photocase logoU heeft wellicht al gezien dat Photocase ook wordt vermeld als een van de aanbieders van premium stockfoto's, maar wist u dat het ook een zeer eigenzinnige beeldbank is? Vanaf de eerste dag heeft deze Duitse aanbieder een zeer kenmerkende en unieke collectie stockfoto's samengesteld, boordevol kunstzinnige, bijzondere en zeldzame prachtige foto's – bekijk hier hun beste foto's van 2019! Hun collectie is sterk beïnvloed door de Berlijnse stijl en volgt een authentieke stijl met onconventionele modellen, non-posed shots en out-of-the-box concepten. Dit is de meest trendy fotostijl van nu, zoals u kunt lezen in onze artikelen over bizarre en stomme stockfoto's.

Zoekt u authentieke, unieke en opvallende afbeeldingen met een moderne uitstraling, dan bent u bij Photocase aan het goede adres. U kunt foto's op aanvraag kopen voor slechts €10,- tot €20,- per stuk, en met creditpakketten koopt u ze voor slechts €3,25 – €11,75.

Sterker nog, met onze geweldige Photocase kortingscode ontvangt u nu 5 credits GRATIS en 10% korting!

Meld u nu aan bij Photocase en ontvang 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste aankoop!
terug naar menu ↑

TONL – Accurate weergave van kleurrijke mensen

TONLTONL logo is een beeldbank die naar diversiteit in stockfotografie streeft met nauwkeurige en moderne fotografie van kleurrijke mensen, hun cultuur en hun leven. Het is een bescheiden, maar heel gevarieerde collectie die de meest populaire onderwerpen met betrekking tot lifestyle fotografie belicht, met authentieke, diversiteit afbeeldingen met modellen uit alle windstreken.

U kunt TONL-afbeeldingen op aanvraag verkrijgen voor $20,- per foto, en ze bieden kleine abonnementen aan van 15 tot 75 afbeeldingen, vanaf $29,- tot $105,- per abonnement, oftewel slechts $1,40 per afbeelding, een aantrekkelijke aanbieding voor unieke en gevarieerde stockfoto's.

terug naar menu ↑

DragonImages – Professionele stockfoto's uit het Verre Oosten

DragonImages DragonImages logois een stockfotografie merk en studio uit het Verre Oosten, dat eigendom is van de succesvolle stockfotosite Pressfoto Group. Ze maken regionaal gespecialiseerde stockfoto's om creatieve designers professionele, hoge kwaliteit en gevarieerde afbeeldingen te bieden die de Aziatische cultuur en mensen goed in beeld brengen. Dit bescheiden merk voegt diversiteit toe aan de vele beschikbare fotocollecties, waarbij het de modernste fotografietrends volgt.

Omdat het hier om een merk gaat en niet om een beeldbank, zijn de afbeeldingen van DragonImages op diverse verkooppunten verkrijgbaar, onder andere bij de beeldbank StockPhotoSecrets Shop en de hierboven vermelde beste andere stockfoto websites. De prijzen van hun afbeeldingen variëren per beeldbank die ze soms voor minder dan $1,- per afbeelding verkopen. Zoekt u fascinerende, moderne afbeeldingen uit het Verre Oosten, dan is dit het juiste adres voor u!

terug naar menu ↑

De beste gratis stockfoto websites

Al sinds het begin van het Stock Xchng platform lokken gratis stockfoto's mensen naar het web. We houden net zo veel van gratis dingen als u, maar wanneer het gaat om gratis stockfoto's kleven hier een aantal risico's aan. U zult merken, gratis stockfoto's zijn niet altijd wat ze lijken te zijn, ze verhullen een groot risico en het gebruik ervan kan al snel veel juridische problemen met zich meebrengen. Waarom? Er zijn twee belangrijke redenen:

 1. Ze hebben een gebrekkige licentie: De meeste sites voor het downloaden van gratis afbeeldingen gebruiken een vorm van de Creative Commons licentie (meestal Creative Commons Zero – CC0) en hoewel met dit type licentie content legaal voor commerciële projecten mag worden gebruikt, hebt u geen dekking als de afbeelding inbreuk maakt op privacy, particulier bezit of auteursrecht.
 2. Het beeldmateriaal is niet gecontroleerd: Deze sites proberen meestal hun kosten zoveel mogelijk te drukken, ze crowdsourcen hun afbeeldingen en ze beschikken niet over de middelen deze te verifiëren. Dus iedereen kan zomaar iets uploaden, zelfs afbeeldingen die niet van hem of haar zijn of die niet voldoen aan de wettelijke vereisten om daadwerkelijk door de Creative Commons-licentie te worden gedekt.

Meer informatie over de gevaren van gratis stockfoto's.

We zijn dus geen fan van gratis stockfoto websites en we bevelen ze normaal gesproken ook niet aan. Het is veel veiliger en niet eens zo heel veel duurder om professionele beeldbanken te gebruiken. Maar omdat we beseffen welke aantrekkingskracht gratis stockfoto's hebben, volgen hier enkele van de beste gratis stockfoto websites. Vergeet niet dat u bij elke afbeelding zelf de validiteit moet verifiëren en dat het gebruik van deze foto's voor eigen risico is. Dit zijn 5 opties, u vindt er nog een aantal in ons overzicht met de 27 beste gratis fotosites ooit!

terug naar menu ↑

De beste gratis fotosites

terug naar menu ↑

Pixabay

PixabayPixabay logo is een zeer grote Duitse website voor gratis stockfoto's, die door Hans Braxmeier en Simon Steinberger (beide met een achtergrond in computertechnologie) is gebouwd. Ze bieden afbeeldingen van gebruikers aan, die u gratis kunt downloaden en gebruiken. De collectie bestaat uit meer dan 1,4 miljoen door gebruikers aangeleverde afbeeldingen, die zij op een zeer professioneel uitziende stockfoto website met blog en community forum aanbieden.

De afbeeldingen vallen onder de Creative Commons Zero-licentie, en zijn gratis te gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële toepassingen. Alhoewel zij erop wijzen dat deze afbeeldingen nog steeds onderhevig kunnen zijn aan privacy- en eigendomsrechten, hebben zij een toegewijde medewerker – een fotograaf en beeldredacteur – die de taak heeft om inzendingen niet alleen op kwaliteit, maar ook op rechtmatigheid te controleren. Dit is een groot pluspunt, dat bijna geen enkele andere gratis stockfoto website biedt, en voegt nog meer veiligheid toe aan hun service.

Ze verdienen geld met de gesponsorde foto's: deze omvatten onder meer de afbeeldingen van Shutterstock – opgenomen in onze beste stockfoto websites hierboven – en u wordt doorverwezen naar de verkooppagina van die beeldbank als u de betreffende afbeeldingen wilt downloaden. Maar de eigen afbeeldingen van Pixabay zijn gratis. Creative Commons afbeeldingen blijven riskant te gebruiken, maar met de extra zekerheid van een ervaren recensent is deze gratis fotosite de moeite van het verkennen waard.

terug naar menu ↑

Unsplash

UnsplashUnsplash logo is een fotosite waar u gratis afbeeldingen kunt downloaden en deze wordt door de eigenaren van Crew beheerd – het is een platform dat klanten in contact brengt met onder andere freelance ontwerpers, webdevelopers en kleine studio's. Vijf jaar geleden is deze als een bescheiden Tumblr-blog met gratis restfoto's van eigen fotoshoots in het leven geroepen. Maar deze site is uitgegroeid tot een van de populairste gratis stockfoto websites, wordt gebruikt door merken van onder andere Apple, biedt meer dan 500.000 gratis afbeeldingen van inzenders, en is in verschillende andere platforms en producten geïntegreerd.

De afbeeldingen die ze aanbieden zijn van topkwaliteit, modern, uniek en hebben een frisse uitstraling. En ze zijn allemaal gratis te downloaden en te gebruiken. Unsplash maakt gebruik van hun eigen aangepaste licentie, die in wezen een Creative Commons Zero-licentie is, maar waarbij het recht om hun afbeeldingen te compileren wordt ingetrokken – dit ontneemt u het recht om met gebruik van hun afbeeldingen een concurrerende service aan te bieden.

Op deze site zijn alle afbeeldingen gratis en er zijn geen addertjes onder het gras, de eigenaren gebruiken het om verkeer en klanten te genereren en recent hebben ze zakelijke mogelijkheden ontwikkeld die rechtstreeks op Unsplash zijn gebaseerd. Het is een zeer professioneel ogende website, en het team erachter is er zeer serieus mee bezig. Hoewel het toch een CC0-licentiemodel is om voorzichtig mee om te gaan, is het ook een onmiskenbaar goede service voor gratis stockfoto's.

terug naar menu ↑

Pexels

Pexels Pexels logois een Duitse stockfoto website met gratis beelden die door de tweelingbroers Bruno en Ingo Joseph zijn genomen, beide hebben een achtergrond in de computer- en softwaretechnologie. De site is erop gericht om gratis afbeeldingen aan te bieden die origineel en modern zijn. Ze hebben honderdduizenden door gebruikers ingezonden foto's – en nog veel meer afbeeldingen van soortgelijke gratis stockfoto websites – en API-integraties.

Pexels afbeeldingen worden allemaal onder Creative Commons Zero (CC0) licentie gebruikt, waarmee ze helemaal gratis en zonder attributievereisten voor commerciële toepassingen kunnen worden gebruikt.

De fotosite verdient geld door gesponsorde afbeeldingen uit betaalde collecties stockfoto's waarmee zij zijn verbonden, op te nemen in hun zoekresultaten en fotogalerijen. Wilt u één van deze foto's hebben, dan wordt u omgeleid naar de website van de betreffende beeldbank en kunt u deze kopen. Maar hun eigen afbeeldingen zijn gratis. U begrijpt dat CC0 een risico met zich meebrengt, maar dit is beslist een degelijke en respectabele website.

terug naar menu ↑

Life of Pix

Life of PixLife of Pix logo is een gratis fotosite van de Canadese digitale beeldbank LEEROY met een zeer grote collectie uitstekende kwaliteit, gratis afbeeldingen met een sterk kunstzinnig karakter, zodat creatieve personen deze in hun projecten kunnen gebruiken. Ze hebben honderdduizenden door fotografen geschonken foto's die u gratis kunt downloaden. Ze hebben een hippe website die meteen uw aandacht zal trekken.

Alle foto's worden op het publieke domein geplaatst en vereisen dus geen auteursrechten – hoewel Life of Pix wel attributie aanmoedigt. Ze staan echter geen massale distributie toe, beperken u tot 10 afbeeldingen en eisen schriftelijke toestemming voor grotere aantallen. Maar eindgebruikers kunnen wel onbeperkt downloaden.

Life of Pix is een dochteronderneming van Adobe Stock – die hierboven in onze lijst met 5 beste stockfoto websites is opgenomen – en ze geven afbeeldingen uit die collectie in hun galerijen en zoekresultaten weer. Mocht u in een van deze foto's geïnteresseerd zijn, dan zult u ervoor moeten betalen. De rest is gratis. Ook afbeeldingen in het publieke domein kunnen risico's met zich meebrengen, maar aan deze site is veel liefde en aandacht besteed, wat ook een reden is dat deze beeldbank hoog genoteerd staat in ons overzicht van gratis stockfoto websites.

terug naar menu ↑

Gratisography

Gratisography Gratisography logois een gratis stockfoto website die zichzelf als kunstzinnig en eigenzinnig in de markt positioneert. Het is opgericht door grafisch en webdesigner Ryan McGuire – eigenaar van Bells Design – die ook een experimenteel beeldend kunstenaar is. Het doel van de site is om unieke, intiemere, meer aansprekende afbeeldingen aan te bieden, in tegenstelling tot de voorspelbare “stocky look”. De bescheiden collectie telt zo'n 450 foto's, die allemaal door Ryan zelf zijn gesigneerd en van een uitstekende kwaliteit zijn.

De afbeeldingen kunnen gratis worden gedownload en gebruikt, geen enkel probleem. De licentie is op maat, maar het is een CC0-licentiemodel met een aantal beperkingen die vergelijkbaar zijn met die van rechtenvrije afbeeldingen (maar is NIET rechtenvrij), zoals het sensitieve gebruik en de gebruiksbeperkingen met betrekking tot smaad. Opgemerkt moet worden dat de site uitdrukkelijk aangeeft dat voor de afbeeldingen privacy en eigendomsrechten kunnen gelden, en dat ondanks dat ze commercieel gebruik mogelijk maken, ze adviseren om “zorgvuldigheid in acht te nemen” alvorens de foto's voor commerciële doeleinden te gebruiken (wat inhoudt dat u de wettelijke status ervan moet verifiëren).  Maar aangezien alle foto's eigendom zijn van Ryan, weet u in elk geval waar ze vandaan komen.

De site promoot McGuire's ontwerpbureau, en heeft ook een affiliaties met een aantal van de beste hierboven genoemde stockfotosites. Maar de afbeeldingen van McGuire's zijn gratis. Dit is een gave website voor gratis bijzonder en eigenzinnig beeldmateriaal. Maar neem wel hun waarschuwing over het zorgvuldige gebruik van de foto's ter harte.

terug naar menu ↑

De beste werkwijze voor het gebruik van gratis stockfoto's

Ongeacht de site waar u voor kiest, zijn er een paar handige tips om gratis afbeeldingen zo veilig mogelijk te kunnen gebruiken. En dat zijn de volgende:

 • Check de site – Check de reputatie, ga na wie de site heeft gecreëerd, hoe de site wordt beheerd, hoe ze worden geëxploiteerd, enz. Een hippe site met mooie foto's is geweldig, maar dat is niet het enige wat de geschiktheid ervan bepaalt! – We hebben u een handje geholpen door de hierboven genoemde vijf beste websites voor u te beoordelen.
 • Check het licentiemodel – Vergeet niet dat Creative Commons verschillende varianten heeft, waarbij CC0 de meest populaire maar niet de enige is, en elke variant heeft zijn eigen voorwaarden. Het publieke domein en aangepaste licenties zullen ook worden weergegeven. Ga zorgvuldig na welke rechten ze u verlenen.
 • Zoek uit waar de afbeeldingen vandaan komen – Een site die van iedereen foto's ontvangt is heel iets anders dan een site die eigenaar is van alle afbeeldingen die ze aanbieden. Als u dit weet, kunt u beslissen of/hoe u die foto's wilt gaan gebruiken.
 • Vermijd grijze gebieden bij commerciële doeleinden – Vermijd het gebruik van foto's waarop herkenbare personen, particulier bezit, logo's, handelsmerken en oriëntatiepunten worden afgebeeld.
 • Verifieer zelf nauwgezet de juridische status – Als u een foto met mensen of andere risicovolle factoren wilt gaan gebruiken, besteed dan tijd en middelen aan het verifiëren en dubbel checken van de rechtmatigheid: model releases, eigendom releases, toestemming van de eigenaar van het auteursrecht, etc. Het kost veel pijn om dit te doen, maar het is beter dan achteraf op de blaren te moeten zitten!

Als u geen trek in dit soort gedoe hebt, kunt u op de bovengenoemde beste stockfoto websites tegen zeer scherpe prijzen rechtenvrije afbeeldingen kopen!

terug naar menu ↑

Stockfoto websites – Veelgestelde vragen

We zullen nu alle belangrijke en veelgestelde vragen over stockfoto's beantwoorden, hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn. Nadat u deze hebt gelezen, zult u een duidelijk beeld hebben van deze concepten!

Wat is een stockfoto licentie?

Stockfoto's worden niet echt te koop aangeboden: als u een stockfoto koopt, koopt u eigenlijk een licentie om de foto op een bepaald aantal manieren te mogen gebruiken. Maar het auteursrecht (het eigendomsrecht) van de foto krijgt u niet. De licentie is de wettelijke overeenkomst tussen de beeldbank, de eigenaar van de foto en u als de eindgebruiker. Lees hier meer over de meest gebruikte beeldlicenties. 

Wat zijn rechtenvrije stockfoto's?

Rechtenvrij is een licentievorm voor stockfoto's. Het is de meest gebruikte in de microstockfotografie en de meest populaire onder kopers. Vooral vanwege de flexibiliteit en lage kosten: met deze licentie betaalt u eenmalig een vast bedrag en ontvangt u een groot aantal gebruiksrechten (voor altijd). Lees hier meer over het gebruik van rechtenvrije stockfoto's.

Zijn rechtenvrije foto's gratis?

Nee, althans niet op basis van de definitie ervan. De benaming rechtenvrij verwijst naar het feit dat u met één licentie een afbeelding meerdere keren, in meerdere projecten en zo lang als u wilt kunt gebruiken zonder daarvoor ooit royalty's te hoeven betalen. Maar voor de meeste rechtenvrije foto's moet worden betaald. Maar u kunt wel een aantal aanbieders vinden die ze gratis aanbieden. In dit overzicht hebben wij voor u een aantal beeldbanken met gratis stockfoto's op een rijtje gezet. En we hebben voor u uitgezocht waar u zich kunt aanmelden voor gratis stockfoto proefabonnementen.

Zijn alle rechtenvrije licenties hetzelfde?

Niet persé. Elke beeldbank heeft de vrijheid om haar licentieovereenkomsten op te stellen en doet dat vaak ook. Maar ze hanteren allemaal een algemene standaard voor hun rechtenvrije licentiemodel, dus de belangrijkste voorwaarden komen bij elk ervan overeen. U moet de licentievoorwaarden altijd zorgvuldig lezen om er zeker van te zijn dat u ze begrijpt (en om te weten of uw voorgenomen gebruik is toegestaan)! U kunt de overeenkomst op de websites van de betreffende beeldbanken vinden.

Wat is het verschil tussen een rechtenvrije en Rights Managed-licentie?

Beide licenties bieden u de mogelijkheid om stockfoto's legaal voor commerciële doeleinden te gebruiken, maar rechtenvrij is flexibeler, geeft een aantal algemene gebruiksrechten, het betreft een eenmalige vergoeding en het is goedkoop. Rights Managed is op maat gemaakt voor uw beoogde gebruiksdoel, het is specifieker, staat exclusief gebruik toe, en is duurder in aanschaf. Bovendien kunnen er extra royalty's van toepassing zijn, maar dit is afhankelijk van het specifieke geval. Lees hier meer over het verschil tussen Rights Managed en rechtenvrije licenties.

Waarvoor kan ik rechtenvrije afbeeldingen gebruiken?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn waarvoor u ze niet kunt gebruiken! Rechtenvrije afbeelding kunnen voor commerciële, redactionele en persoonlijke doeleinden worden gebruikt, zowel gedrukt als digitaal: websites, banners, flyers, decoraties, verpakkingen, sociale media, enz. Met een uitgebreide licentie kunnen ze ook worden gebruikt voor producten die zijn bestemd voor de wederverkoop. De meeste beeldbanken verkopen hoge resolutie afbeeldingen die geschikt zijn voor professioneel gebruik. Met stockfoto's kunt u in de meeste van uw creatieve behoeftende, zo niet alle, voorzien. Lees hier meer over het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen.

Waarvoor mag ik rechtenvrije afbeeldingen niet gebruiken?

Er zijn een aantal auteursrechtelijke beperkingen in de rechtenvrije licentie van toepassing. Over het algemeen geldt dat u de afbeelding niet aan anderen mag doorverkopen, niet op lasterlijke wijze mag gebruiken en niet mag gebruiken voor producten die bedoeld zijn voor wederverkoop, tenzij u over een uitgebreide licentie beschikt. Zorg er altijd voor dat u alle beperkingen zorgvuldig doorleest alvorens een stockfoto te gebruiken. Lees hier waarvoor u rechtenvrije afbeeldingen niet mag gebruiken.

Wat is een uitgebreide licentie?

De uitgebreide licentie is een licentie die u, zoals de naam al aangeeft, extra rechten verleent die aan de standaard rechtenvrije overeenkomst worden toegevoegd. Voor een hogere prijs levert dit extra's op, zoals een ongelimiteerd aantal afdrukken, extra zetels en, nog belangrijker, het recht om foto's te gebruiken in of voor producten die u met directe winst kunt doorverkopen. Lees hier meer over beeldbanken met goedkope uitgebreide licenties. Heeft u een vraag die hier niet beantwoord wordt? Laat dan hieronder een reactie achter en u krijgt van ons zo snel mogelijk antwoord!

terug naar menu ↑

Hoe vindt u de fotosite die bij u past

Nu denkt u misschien: “Er zijn heel veel leuke stockfoto websites, bekende en onbekende beeldbanken, maar hoe kan ik in vredesnaam bepalen welke voor mij de juiste is”. Maak u geen zorgen, dit hebben we allemaal wel eens gedacht. En we hebben een aantal handige tips verzameld voor het vinden van de beste stockfoto website! Dit is waar u rekening mee moet houden:

 • Hoeveel en hoe vaak heeft u afbeeldingen nodig: zo kunt u nagaan of u het best voor een abonnement of een on demand model kunt kiezen, en het zal gemakkelijker zijn om de beeldbanken met de beste aanbiedingen te vinden – lees hier ons uitgebreide artikel over het kopen van een abonnement versus afzonderlijke afbeeldingen!
 • Wat kunt/wilt u uitgeven: als u weet dat uw budget beperkt is, kunt u een beeldbank vinden met aanbiedingen die bij uw budget passen.
 • Hoe wilt u het liefst investeren: wilt u vooraf een grote investering doen, wilt u zich aanmelden voor periodieke betalingen, of als u liever minder uitgeeft, zelfs als dat betekent dat u hogere prijzen voor foto's moet betalen, helpt het antwoord op deze vraag u om te bepalen welke beeldbanken u de meeste keuzemogelijkheden bieden.
 • Recensies: het lezen van gedetailleerde recensies van beeldbanken is ideaal om een volledig beeld te krijgen van wat een onderneming u te bieden heeft – Lees hier onze beeldbank testrapporten met uitgebreide recenties!
 • Gratis proefabonnementen: gratis stockfoto proefabonnementen zijn een prima manier om collecties van beeldbanken eerst te testen.
 • Speciale aanbiedingen: het vinden van speciale kortingen en bonusaanbiedingen van beeldbanken is een uitstekende manier om geld te besparen – Ga naar onze speciale aanbiedingen voor exclusieve kortingscodes en couponkortingen!

Met deze praktische tips vindt u gemakkelijk uw weg in het grote aanbod van zeer voordelige aanbiedingen, en kunt u kiezen voor de stockfoto-aanbieding die voor u het meest geschikt is!

Naast deze adviezen vindt u voor maximale resultaten ook nuttige tips in onze artikelen over succesvolle marketing afbeeldingen, goed scorende Google-advertenties, de best verkopende stockfoto topmodellen, de juiste foto's voor blogs en websites en bij welke stockfoto websites u terecht kunt voor de beste stockillustraties en grote afbeeldingen.

Bekijk hier onze complete handleiding voor stockfotografie!
terug naar menu ↑

De beste stockfoto websites: Voor elk wat wils!

Dit was dan alweer ons uitgebreide overzicht van de beste stockfoto websites die er zijn. Speciaal voor u geanalyseerd en samengesteld! De logische conclusie is: wat u ook zoekt, welk budget u ook heeft en wat uw bestedingsvoorkeuren ook zijn, er is een stockfotosite die precies heeft wat u zoekt! Dit zijn de beste stockfoto websites die in al uw behoeften voorzien:

 • StockPhotoSecrets Shop – Fantastische optie voor kleine budgetten
 • iStock – Perfect voor wie voordelig geprijsde exclusieve content zoekt
 • Shutterstock – Uitermate geschikt voor wie van variatie houdt
 • Adobe Stock – Uitermate geschikt voor creatieve cloud-gebruikers

En vergeet niet dat er ook veel mogelijkheden zijn die in specifieke behoeften voorzien!

Welke van deze beeldbanken gaat u proberen? Kent u een geweldige fotosite die we niet in dit overzicht hebben genoemd? Stuur ons een berichtje! Hetzelfde geldt voor ons overzicht met de beste Nederlandse beeldbanken, laat het ons weten als we hier een fotosite uit Nederland aan moeten toevoegen.

Let op! Gebruik deze tip van experts en voorkom dat u ongeschikte foto's gebruikt!

PS: Heeft u video's nodig – veel bezoekers van onze site hebben hun voordeel gedaan met ons overzicht van rechtenvrije video's en stock footage.