De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019!

20 Beste Gratis Stockfoto Websites

Omdat we net zo veel van stockfoto's houden als u, en omdat we weten dat het vinden van de juiste beeldbank nog niet zo eenvoudig is, hebben we voor u de beste stockfoto websites in dit uitgebreide overzicht op een rijtje gezet.

Geen gedoe meer met gissen, geen tijdrovend speurwerk meer voor u. Wanneer het moment is aangebroken om stockfoto's te kopen, volg dan het advies van de experts en vind simpelweg de beste aanbiedingen van rechtenvrije afbeeldingen die bij uw huidige behoeften passen!

Hier is ie dan! Lees, markeer, raadpleeg en deel hem met anderen. Hij is helemaal van u!

De 5 beste stockfoto websites voor iedereen

Deze 5 stockfoto websites behoren tot de top van de markt. Het zijn stuk voor stuk wat we noemen microstock beeldbanken, die tegen een zeer lage prijs rechtenvrije afbeeldingen verkopen.

Microstock is een van de beste inkoopmodellen voor stockfoto's – lees dit verhelderende artikel over waarom microstock zo handig is. De Rechtenvrije licentie is met afstand de meest geschikte voor zowel commerciële als creatieve projecten – u vindt hier een gedetailleerd overzicht van de Rechtenvrije licenties. We adviseren u ook ons overzicht met de 27 beste gratis stockfotosites door te lezen.

Deze aanbiedingen zijn gevarieerd en voorzien in de belangrijkste behoeften van de meeste fotokopers, ongeacht of het gaat om commerciële projecten, redactioneel werk, artistieke en persoonlijke initiatieven, enz.

Dus zonder verdere omhaal, hier zijn de 5 beste microstock sites!

terug naar menu ↑

StockPhotoSecrets Shop – De budgetvriendelijke stockfoto website

Stock Photo SecretsDe StockPhotoSecrets Shop is een beeldbank die zich speciaal richt op kleine en middelgrote ondernemingen. Het is ontwikkeld door een team van experts van Stock Photo Now en wordt ondersteund door een veteraan in de branche voor stockfotografie en een geweldig team. De site beschikt over meer dan 5 miljoen royalty rechtenvrije afbeeldingen waarover u middels flexibele abonnementen en pakketten voor elk budget kunt beschikken.

U kunt afbeeldingspakketten kopen met een aantal afbeeldingen, van 5 voor €36,-, 10 voor €49,- en 25 voor €139,- waarvan de prijs per afbeelding tussen de €7,20, en €4,90 bedraagt. Maar abonnementen bieden de laagste prijzen en zijn het meest praktisch.

De absolute knaller is het populaire 99club abonnement: 200 afbeeldingen per jaar voor slechts €99,-. Dit is een super flexibele aanbieding omdat u een jaar de tijd hebt om uw afbeeldingen te downloaden, en u betaalt ook maar één keer per jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over de zeer lage prijs van slechts €0,49 per afbeelding!

Tevens zijn er abonnementen verkrijgbaar met maandelijkse downloadlimieten, van 25 afbeeldingen voor €30,- tot 500 afbeeldingen voor €97,-. Als u een jaarabonnement afneemt, betaalt u slecht eenmaal per jaar tussen de €380,- en €719,- per jaar en bespaart u honderden euro's. Zo ontvangt u fantastische afbeeldingen voor slechts €0,12!

terug naar menu ↑

iStock – De eerste stockfoto website

iStockiStock afbeeldingen (voorheen iStockphoto) was de pionier in het online verkopen van stockfoto's onder een rechtenvrije licentie met een micro-betalingsmethode – en is daarmee de eerste microstock beeldbank. Dit model wordt nu ook door de meeste stockfoto websites gebruikt.

Met 18 jaar ervaring en gesteund door het prestigieuze Getty Images, waarover later meer, verkoopt iStock afbeeldingen op aanvraag met creditpacks (hoe groter het pakket, hoe lager de prijs per afbeelding) en abonnementen. Deze beeldbank staat nu bekend om zijn haar uitstekend samengestelde collectie met honderden miljoenen afbeeldingen in twee grote collecties.

Misschien vindt u het interessant te weten hoe iStock zich verhoudt tot die ene andere grote beeldbank.

Essentials is de collectie met budgetvriendelijke, hoge resolutie afbeeldingen die in alle behoeften voorziet. U kunt losse afbeeldingen kopen voor slechts 1 credit per stuk, van $8,- en $12,-, afhankelijk van het creditpack dat u gebruikt. Abonnementen voor Essentials downloads zijn het goedkoopst, waarbij u kunt kiezen uit 10 tot 750 afbeeldingen per maand en met zowel maandelijkse als jaarlijkse abonnementen. Vanzelfsprekend is hierbij dat hoe groter het abonnement en hoe langer de looptijd, hoe lager de prijs per afbeelding. Kies voor een investering van $29 tot $199 per maand, en ontvang afbeeldingen voor commerciële doeleinden voor maar $0,21 per stuk!

De Signature-collectie biedt kwalitatief zeer goede afbeeldingen die niet alleen een groter commercieel potentieel hebben, maar ook exclusief zijn voor iStock. Kopen op aanvraag kosten ze 3 credits per stuk – $24 tot $33 – en Signature-abonnementen bieden ook toegang tot Essentials. Bij hetzelfde aantal en looptijd bedragen de prijzen vanaf $70,- tot $399,- per maand. Maar hiermee kunt u exclusieve, topklasse afbeeldingen aanschaffen voor slechts $0,43 per stuk!

Nieuwsgierig naar het goede nieuws? Wij hebben een exclusieve en beperkt geldende iStock kortingscodes voor u, waarmee u tot 15% korting krijg op ALLES! Tot 30 november 2018 kunt u alle creditpacks en abonnementen tegen een kortingsprijs verkrijgen! Wees er snel bij, voor het te laat is!

terug naar menu ↑

Shutterstock – De stockfoto website met het grootste aanbod

ShutterstockShutterstock afbeeldingen is een van de beste stockfoto websites en een site die al langer dan de meeste andere bestaat. De microstock beeldbank die verantwoordelijk is voor de introductie van het innovatieve model voor stockfoto-abonnementen – dat nu wijd en zijd wordt gebruikt – en bekend staat om de grootste collectie stockfoto's op het web, met meer dan 190 miljoen afbeeldingen. Ze hebben hoge technische normen en uiteraard een schijnbaar oneindige variatie aan content.

Lees hier hoe Shutterstock zich verhoudt ten opzichte van haar grootste concurrent.

U kunt rechtenvrije afbeeldingen op aanvraag kopen met afbeeldingspakketten, 5 afbeeldingen voor $49 of 25 voor $229 – de prijs ligt tussen de $9,16 en $9,80 per afbeelding -, maar de laagste prijzen zijn die van de abonnementen. Shutterstock biedt abonnementen van 10, 50, 350 en 750 downloads per maand, die u maandelijks of jaarlijks betaald. U kunt ze verkrijgen van $29 tot $249 per maand, afhankelijk van het aantal en de looptijd. En u zult al high definition afbeeldingen kunnen downloaden voor slechts $0,22 per stuk! Hier leest u alles over de Shutterstock prijzen. 

U zult het geweldig vinden om geld te besparen met onze fantastische Shutterstock kortingscode waarmee u 15% korting krijgt op uw volgende aankoop! Gebruik deze nu en betaal een stuk minder voor uw stockfoto's!

U zult dit overzicht met goede alternatieven voor Shutterstock ook zeker appreciëren, en als u geïnteresseerd bent in scherpere tarieven moet u zeker een kijkje nemen bij de volgende beeldbanken die goedkoper zijn dan Shutterstock.

terug naar menu ↑

Depositphotos – De stockfoto website met een flexibel aanbod

Depositphotos is een gerespecteerde stockfoto website met een jarenlange ervaring in deze branche, toegespitst op de verkoop van rechtenvrije afbeeldingen met een ruime keuze aan aankoopmogelijkheden. Deze site bevat meer dan 80 miljoen afbeeldingen die voor elk gewenst budget verkrijgbaar zijn in de vorm van beeldpakketten of abonnementen.

Afbeeldingspakketten bieden u rechtenvrije afbeeldingen op aanvraag, vanaf 10 afbeeldingen voor $49 tot 100 afbeeldingen voor $229. Dit komt neer op een prijs van $4,90-$2,29 per afbeelding.

De aangeboden abonnementen hebben allemaal een maandelijkse downloadlimiet en u kunt ze per maand of per jaar afnemen. Ze bieden een geweldig Flexibel abonnement voor kleine budgetten, waarbij u 10 afbeeldingen voor maar $9,99 per maand kunt downloaden, voor een jaarabonnement betaalt u slechts $99,-. Daarnaast zijn er abonnementen voor 75, 150 en 750 afbeeldingen per maand verkrijgbaar, die vanaf $69,- tot $199,- per maand kosten, en vanaf $699,- tot $1999,- voor een jaarabonnement. U kunt hiermee prachtige stockfoto's downloaden voor slechts $0,22 per stuk!

En nog mooier is dat u met onze speciale Depositphotos kortingscode 5 GRATIS afbeeldingen plus 15% korting op uw aankoop ontvangt! Dit is uw ideale mogelijkheid voor het kopen van goedkope afbeeldingen!

terug naar menu ↑

Adobe Stock – De beste vriend van grafische ontwerpers

Adobe StockDe 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 1 is een stockfotoservice die in handen is van Adobe – de grootste leverancier van designsoftware – en is ontwikkeld op basis van de fotocollectie van Fotolia (een bekende beeldbank die door Adobe is overgenomen).

Deze service is geheel in het Creative Cloud-platform geïntegreerd, zodat u toegang hebt tot meer dan 80 miljoen stockfoto's binnen uw designapplicaties, wat het designproces stroomlijnt en tijd en moeite bespaart. Het is bij uitstek geschikt voor designers die de cloud-applicaties van Adobe gebruiken, maar het werkt ook onafhankelijk van de eigen website. Alle afbeeldingen zijn voor zowel commerciële als niet-commerciële doeleinden te gebruiken.

Adobe Stock verkoopt haar afbeeldingen uitsluitend via een abonnement, maar ze hebben een klein abonnement van slechts 10 afbeeldingen per maand,voor slechts €29,99 – wat neerkomt op €2,99 per afbeelding – die u voor één maand kunt afnemen en naar wens kunt verlengen. U kunt ook kiezen voor een jaarabonnement van 10 afbeeldingen per maand voor hetzelfde maandbedrag. En u kunt grotere abonnementen van 40, 350 en 750 afbeeldingen per maand verkrijgen, waarvoor u tussen de €79,99 en €159,99 per maand of per jaar betaalt. Op deze manier kunt u fantastische foto's van talentvolle fotografen voor slechts $0,26 per afbeelding ontvangen! Hier vindt u alle prijzen van Adobe Stock afbeeldingen.

Wat nog veel interessanter is, is dat u deze service nu gratis kunt proberen. Met ons Adobe Stock GRATIS proefabonnement profiteert u 1 maand lang van tot 10 GRATIS afbeeldingen! Probeer ze vandaag nog!

terug naar menu ↑

De beste websites voor premium stockfoto's

Dit is het neusje van de zalm in de branche van de stockfotografie. De meeste beeldbanken -inclusief de hierboven genoemde beste 5 – bieden hoge resolutie afbeeldingen aan, maar premium stockfoto websites bieden high-end fotomateriaal met dat beetje extra aan. Vergeet niet dat een aantal ervan werken met Rights Managed licenties in plaats van de Rechtenvrije licenties. Dit vergelijkingsoverzicht van Rechtenvrije en Rights Managed afbeeldingen zal u goed van pas komen!

Afbeeldingen van professionele fotografen met een hogere gebruikswaarde of het vastleggen van exclusieve locaties zijn enkele van de speerpunten van deze diensten. Spreekt u dat aan, neem dan eens een kijkje:

terug naar menu ↑

Photocase – De site voor unieke premium stockfoto's

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 2Photocase is een in Berlijn gevestigde beeldbank met een fotocollectie die dit duidelijk onderstreept. Deze onderneming blinkt al meer dan tien jaar uit in een stijl die de afgelopen tijd populair is geworden: authentieke stockfoto's. Met hun superstrakke vormgeving en strenge normen maken ze hun collectie compact en van superieure kwaliteit —hier ziet u een selectie die we speciaal voor u hebben samengesteld. Een premium stockfoto website voor unieke afbeeldingen!

Photocase biedt al zijn foto's op aanvraag aan, waarvan de prijs is afgestemd op het formaat van klein tot groot. Het kopen van afbeeldingen per stuk – die u bij afname betaalt – kost u $10,- tot $20,- per afbeelding. Wilt u in bulk kopen, dan hebben ze een creditpacks systeem waarmee u tien tot duizenden dollars kunt besparen: de prijs per afbeelding bedraagt 3 tot 6 credits, en de kosten variëren van $3,25 tot $11,75 per stuk, afhankelijk van het creditpack dat u koopt. Een fantastische manier om voordelig geprijsde premium stockfoto's van een van de beste stockfoto websites te bemachtigen!

Een andere uitstekende manier is om onze speciale Photocase kortingscode te gebruiken, waarbij u 3 GRATIS credits plus 25% korting op uw eerste aankoop ontvangt!

terug naar menu ↑

Getty Images – De meest prestigieuze beeldbank website

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 3Getty Images is een van 's werelds meest prestigieuze beeldbanken. Zodanig dat het welhaast lijkt alsof dit de definitie van stockfotografie is. Een traditionele onderneming die al voor het internettijdperk actief was en zich snel heeft aangepast aan een online platform. Deze beeldbank staat bekend om haar super gevarieerde collectie boordevol topkwaliteit fotomateriaal voor commerciële doeleinden, waaronder miljoenen exclusieve afbeeldingen van over de hele wereld, plus een zeer grote collectie redactionele content.

Bij Getty Images kunt u afbeeldingen met een Rights Managed licentie kopen, oftewel een meer conventioneel licentiemodel dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en dat onder andere het exclusieve gebruik van de afbeelding kan omvatten. Deze licentie heeft een aanzienlijk hogere prijs dan de rechtenvrije licentie en kost honderden tot duizenden euro's. Hier leest u hoe u Rights Managed afbeeldingen kunt gebruiken. 

Zij hebben echter een geweldige selectie rechtenvrije foto's en redactionele afbeeldingen die u kunt kopen in een Ultrapack on demand, met aanzienlijke kortingen voor bulk aankopen. De prijzen zijn afhankelijk van het formaat en de rechtenvrije afbeeldingen kosten hier $125,- tot $499,- per stuk. U kunt tot 15% besparen door pakketten te kopen met 5 of 10 afbeeldingen, waarmee u honderden euro's bespaart.

Voor wie op zoek is naar de prestigieuze afbeeldingen van Getty Images, zijn de Getty Images Ultrapacks heel interessant, omdat ze u tot 15% korting op de normale prijs opleveren en premium afbeeldingen voordeliger en betaalbaarder maken.

terug naar menu ↑

iStock Signature – Het betaalbare premium aanbod

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 4iStock is niet alleen een van de populairste stockfoto websites (en de pionier op dit gebied). Het heeft ook een geweldige premium stockfotoservice met zeer aantrekkelijke tarieven. Dankzij de zorgvuldige curatie beschikken ze over een enorme collectie exclusieve afbeeldingen van topkwaliteit: Signature. Hoewel deze foto's rechtenvrij en heel voordelig zijn, zijn deze afbeeldingen uitermate geschikt als u iets extra's zoekt, zonder daarvoor honderden euro's te moeten uitgeven.

Signature foto's zijn on demand met credits verkrijgbaar, voor slechts 3 credits per afbeelding. Afhankelijk van het creditpack dat u koopt, komt dit neer op een bedrag van $24 tot $33 per foto. Maar om ze tegen lagere prijzen te bemachtigen kunt u een abonnement nemen. De abonnementen waarmee u Signature-afbeeldingen kunt downloaden, bieden ook toegang tot de andere grote collectie (Essentials). U kunt kiezen voor 10, 25, 50 en 750 afbeeldingen per maand, die u maandelijks of jaarlijks afrekent. Al naar gelang uw keuze betaalt u tussen de $70,- en $399,- per maand en krijgt u waardevolle premium afbeeldingen voor slechts $0,43 per stuk. Met afstand de laagste prijs voor de beste rechtenvrije afbeeldingen!

En nu voordeliger met onze exclusieve iStock kortingscode voor 15% korting op ALLES! Slechts geldig tot 30 november 2018! Profiteer van 15% korting op elk creditpack of abonnement, dus pak uw korting vandaag nog!

terug naar menu ↑

De beste stockfoto websites voor een onbeperkt aantal downloads

We denken ook aan klanten die altijd heel veel foto's nodig hebben. De volgende drie stockfoto websites in dit een overzicht bieden abonnementen met een onbeperkt aantal downloads aan, wat perfect is u uw kosten te optimaliseren en waarmee u over grote aantal foto's kunt beschikken. Hieronder vindt u de beste websites met onbeperkte abonnementen, en u kunt ook meer informatie vinden in onze lijst van beeldbanken met onbeperkte downloadmogelijkheden.

terug naar menu ↑

Storyblocks – De koning van de onbeperkte stock media

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 5Storyblocks is een stock media platform met als specialisatie onbeperkte downloadmogelijkheden. Ze hebben hun intrede gedaan onder het merk “Videoblocks” en bieden rechtenvrije stock footage met een “all you can eat” abonnement, en hebben hier in de loop der tijd stockfoto's en audiobestanden aan toegevoegd en zijn omgedoopt tot het Storyblocks zoals we dat vandaag de dag kennen. Elk soort media heeft zijn eigen collectie en abonnementen, waarbij dit nog steeds het belangrijkste beeldaanbod is.

Storyblocks doet de dingen anders dan de meeste stockfotosites. Het beschikt over een eigen database met meer dan 400.000 afbeeldingen, en u kunt hier gebruik van maken door een abonnement te kopen. Ze hebben een nieuw Basic abonnement met slechts 5 afbeeldingen per maand voor slechts $9,- per maand of $49 per jaar, maar hun beste aanbieding is hun Onbeperkt abonnement voor het onbeperkt downloaden van alle door u gewenste afbeeldingen, voor maar $19,- per maand of $99,- per jaar. Aangezien u zoveel afbeeldingen kunt krijgen als u wilt, kan de gemiddelde prijs per afbeelding al gauw tot enkele centen per download omlaag gaan! Een zeer goede aanbieding als u voortdurend heel veel foto's nodig heeft.

Tevens beschikt deze beeldbank over een crowd-sourced marktplaats waarop u on demand foto's van andere kunstenaars kunt kopen. Alle afbeeldingen kosten $9,99 per stuk, maar met een actief abonnement ontvangt u ze voor slechts $3,99 per afbeelding! Een mooie extra bonus voor extra content.

terug naar menu ↑

StockUnlimited – De pioneer met een enorme collectie stockfoto's

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 6StockUnlimited is een stockfoto website die een pioniersrol speelt door onbeperkt aantallen downloads aan te bieden. Zij waren de eersten die dat model hebben afgestemd op stockfoto's en houden zich hier nog steeds mee bezig. Aanvankelijk een verzameling illustraties en vectoren, heeft StockUnlimited nu meer dan 1 miljoen afbeeldingen, met inbegrip van stockfoto's, plus extra mediasoorten, zoals audio- en lettertypebestanden.

Ze bieden on demand pakketten vanaf $9,- voor 10 afbeeldingen tot $50,- voor 100 downloads – dat wil zeggen tussen de $0,50 en $0,90 per afbeelding -, maar het ongelimiteerde downloadabonnement is hun absolute topper, die u kunt afnemen voor $19,- per maand en voor $79,- per jaar of voor $169,- voor een abonnement van 3 jaar. Een erg scherpe prijs voor alle gewenste afbeeldingen! Bovendien bevatten de pakketten en abonnementen van StockUnlimited alle mediasoorten: u kunt alle gewenste stockfoto's, vectoren, audiobestanden en lettertypen downloaden. Het is een uitstekende aanbieding om voor een vast tarief alle soorten stockmedia te ontvangen, zonder dat u zich druk hoeft te maken over restricties!

Profiteer nu van 10% korting op alle beeldabonnenten van Stock Unlimited!

terug naar menu ↑

Envato Elements – De kleine curatieve collectie

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 7Envato Elements is een betrekkelijk nieuwe service van het stockmediaplatform Envato. Dit platform huisvest verscheidene marktplaatsen die elk gespecialiseerd zijn in één mediasoort (stockfoto's, stock footage, stockvectoren, stock audio, enz). Elements is in essentie een samengestelde collectie van met de hand geselecteerde bestanden die afkomstig zijn van al hun markten – met in totaal meer dan 630.000 items – en u kunt een abonnement nemen om toegang tot deze bestanden te krijgen. Het biedt stockfoto's, vectoren, video's, audiotracks, templates, handleidingen en nog veel meer.

Het abonnement dat ze aanbieden is heel simpel: ongelimiteerd downloaden uit de hele collectie, en u kunt het verkrijgen voor $29,- per maand, of voor $228,- per jaar – wat een korting is van 34% op de maandprijs. Mocht u verschillende mediasoorten en veel bestanden nodig hebben, dan is dit zeker een goede optie om in overweging te nemen!

terug naar menu ↑

De beste niche & trendy stockfoto beeldbanken

Er zijn stockfoto websites die diverse, unieke stockfoto's aanbieden met een specifieke uitstraling, concept of thema. Meestal zijn het bewust kleinschaliger collecties, omdat ze strakker zijn samengesteld en/of het thema dat ze belichten restrictiever is. Niche beeldbanken hebben hun charme, en als u naar iets specifieks op zoek bent, dan zijn zij ideaal. De meeste van deze beeldbanken specialiseren zich in genres of thema's die nu een trend zijn – de huidigetrends vindt u in ons Fotografie trendrapportage 2018!. Hieronder vindt u een selectie van de beste.

terug naar menu ↑

Photocase – Stijlvolle afbeeldingen uit het Duitse Berlijn

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 8U heeft wellicht al gezien dat Photocase ook wordt vermeld als een van de premium stockfoto websites, maar wist u dat het ook een zeer eigenzinnige beeldbank is? Vanaf de eerste dag heeft deze Duitse aanbieder een zeer onderscheidende en unieke collectie stockfoto's samengesteld, boordevol kunstzinnige, bijzondere en zeldzame, maar toch prachtige foto's —bekijk hier hun speciale collectie! Hun collectie is sterk beïnvloed door de Berlijnse stijl en volgt een authentieke stijl met onconventionele modellen, non-posed shots en out-of-the-box concepten. Dit is de meest trendy fotostijl van nu, zoals u kunt lezen in ons artikel over Authentieke stockfoto's. 

Zoekt u authentieke, unieke en opvallende afbeeldingen met een moderne uitstraling, dan moet u zeker Photocase proberen. U kunt foto's on demand verkrijgen voor slechts $10,- tot $20,- per stuk, en met creditpacks ontvangt u ze voor slechts $3,25 – $11,75.

Sterker nog, met onze exclusieve Photocase kortingscode ontvangt u nu 3 GRATIS credits en 25% korting!

terug naar menu ↑

TONL – Accurate weergave van kleurrijke mensen

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 9TONL is een beeldbank dat streeft naar diversiteit in de stockfotografie, door middel van nauwkeurige en moderne representaties van kleurrijke mensen, hun cultuur en hun leven. Het is een bescheiden, maar gevarieerde collectie, die de meest populaire onderwerpen in de lifestylefotografie belicht, met authentieke, natuurlijk aandoende afbeeldingen van modellen uit alle windstreken.

U kunt TONL-afbeeldingen on demand verkrijgen voor $20,- per stuk, en tevens bieden ze kleine abonnementen aan van 15 tot 75 afbeeldingen, vanaf $29,- tot $105,- per abonnement, oftewel slechts $1,40 per afbeelding -, een zeer aantrekkelijke aanbieding voor unieke en gevarieerde stockfoto's.

terug naar menu ↑

DragonImages – Professionele stockfoto's uit het Verre Oosten

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 10DragonImages is een stockfotografie merk en studio uit het Verre Oosten, dat in handen is van de succesvolle stockfoto beeldbank Pressfoto Group. Ze maken regionaal gespecialiseerde stockfoto's om creatieve designers te voorzien van professionele, hoge kwaliteit en gevarieerde afbeeldingen die staan voor de Aziatische cultuur en mensen. Dit bescheiden merk voegt diversiteit toe aan de vele beschikbare fotocollecties, waarbij het een van de modernste fotografietrends volgt.

Omdat het hier om een merk gaat en niet om een beeldbank, zijn de afbeeldingen van DragonImages op diverse verkooppunten verkrijgbaar, onder andere bij de beeldbank StockPhotoSecrets Shop en de hierboven vermelde beste andere stockfoto websites. De prijzen van hun afbeeldingen variëren per beeldbank die ze soms voor minder dan $1,- per afbeelding aanbieden. Zoekt u fascinerende, moderne afbeeldingen uit het Verre Oosten, dan is dit het juiste adres voor u!

terug naar menu ↑

Fotoarabia – Fascinerende afbeeldingen uit het Midden Oosten

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 11Fotoarabia is een aanbieder van stockfoto's die zich heeft gespecialiseerd in afbeeldingen uit het Midden-Oosten. Ze streven ernaar de markt van stockfotografie moderne en scherpe afbeeldingen van deze regio, van landschappen en voedsel tot mensen en cultuur te bieden. Ze beschikken over een omvangrijke collectie met professionele afbeeldingen van uitmuntende kwaliteit van diverse thema's en stijlen.

U kunt afbeeldingen van Fotoarabia on demand downloaden vanaf $60,- tot $320,- per afbeelding, afhankelijk van het formaat en exclusiviteit, en tevens kunt u afbeeldingspakketten verkrijgen waarmee u bij de aankoop van grotere aantallen afbeeldingen geld kunt besparen. Een heel redelijk en handig alternatief voor speciale regionale afbeeldingen van het Midden Oosten.

terug naar menu ↑

De beste gratis stockfoto websites

Al sinds het begin van het Stock Xchng platform lokken gratis stockfoto's mensen naar het web. We houden net zo veel van gratis items als u, maar wanneer het gaat om gratis stockfoto's is dit riskant. U zult merken, gratis stockfoto's zijn niet altijd wat ze lijken te zijn, ze verhullen een aanmerkelijk risico en het gebruik ervan kan al snel veel juridische problemen met zich meebrengen. Waarom? Er zijn twee belangrijke redenen:

 1. Ze hebben een gebrekkige licentie: De meeste sites voor het downloaden van gratis afbeeldingen gebruiken een vorm van de Creative Commons licentie (meestal Creative Commons Zero – CC0) en hoewel met dit type licentie content legaal voor commerciële projecten mag worden gebruikt, hebt u geen dekking als de afbeelding inbreuk maakt op privacy, privé-eigendom of auteursrecht.
 2. Er is geen controle op de content: Deze sites willen hun kosten vaak zoveel mogelijk drukken, ze crowdsourcen hun afbeeldingen en ze beschikken niet over de middelen deze te verifiëren. Dus iedereen zomaar vanalles uploaden, zelfs afbeeldingen die niet van hem of haar zijn of die niet voldoen aan de wettelijke vereisten om daadwerkelijk door de Creative Commons-licentie te worden gedekt.

Meer informatie over de risico's van gratis stockfoto's vindt u hier.

We zijn dus geen fan van gratis stockfoto websites en we bevelen ze normaal gesproken ook niet aan. Het is veel veiliger en niet eens veel duurder om professionele beeldbanken te gebruiken. Maar omdat we beseffen welke aantrekkingskracht gratis stockfoto's kunnen hebben, volgen hieronder enkele van de beste gratis stockfoto websites. Vergeet niet dat u bij elke afbeelding zelf de validiteit moet verifiëren en dat het gebruik van de foto's voor eigen risico is. Dit zijn 5 opties, u vindt er nog een aantal in ons overzicht met de 27 beste gratis fotosites ooit!

terug naar menu ↑

Pixabay

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 12Pixabay is een zeer grote Duitse website voor gratis stockfoto's, die door Hans Braxmeier en Simon Steinberger (beide met een achtergrond in computertechnologie) is ontwikkeld. Ze bieden afbeeldingen aan van gebruikers, die u gratis kunt downloaden en gebruiken. Hun collectie omvat meer dan 1,4 miljoen door gebruikers aangeleverde afbeeldingen, die zij op een zeer professioneel uitziende stockfoto website met blog en community forum aanbieden.

De afbeeldingen vallen onder de Creative Commons Zero-licentie, en zijn gratis te gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële toepassingen. Alhoewel zij erop wijzen dat deze afbeeldingen nog steeds onderhevig kunnen zijn aan privacy- en eigendomsrechten, hebben zij een toegewijde medewerker – een fotograaf en beeldredacteur – die de taak heeft om inzendingen niet alleen op kwaliteit, maar ook op rechtmatigheid te controleren. Dit is een groot pluspunt, dat bijna geen enkele andere gratis stockfoto website heeft, en voegt nog meer veiligheid toe aan hun service.

Ze verdienen geld aan gesponsorde foto's: deze omvatten onder meer de afbeeldingen van Shutterstock – opgenomen in onze beste stockfoto websites hierboven – en u wordt doorverwezen naar de verkooppagina van die beeldbank als u de betreffende afbeeldingen wilt downloaden. Maar de eigen afbeeldingen van Pixabay zijn gratis. Creative Commons afbeeldingen blijven riskant om te gebruiken, maar met de extra zekerheid van een ervaren recensent is deze gratis stockfoto website de moeite van het verkennen waard.

terug naar menu ↑

Unsplash

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 13Unsplash is een website waarvan u gratis afbeeldingen kunt downloaden en deze wordt door de eigenaren van Crew beheerd – een platform dat klanten in contact brengt met onder andere freelance ontwerpers, webdevelopers en kleine studio's. Vijf jaar geleden begon het als een bescheiden Tumblr-blog met gratis restfoto's van een eigen fotoshoot. En de site is uitgegroeid tot een van de populairste gratis fotosites die er bestaan, wordt gebruikt door titanische merken van onder andere Apple, en beschikt over meer dan 500.000 gratis afbeeldingen van inzenders, en is in verschillende andere platforms en producten geïntegreerd.

De afbeeldingen die ze aanbieden zijn van topkwaliteit, modern, authentiek en met een zeer jeugdige uitstraling. En ze zijn allemaal gratis te downloaden en te gebruiken. Unsplash maakt gebruik van hun eigen aangepaste licentie, die in wezen een Creative Commons Zero-licentie is, maar waarbij het recht om hun afbeeldingen te compileren wordt ingetrokken – dit ontneemt u het recht om met gebruik van hun afbeeldingen een concurrerende service aan te bieden.

Op deze site zijn alle afbeeldingen gratis en er zijn geen addertjes onder het gras, de eigenaren gebruiken het om verkeer en klanten te genereren en recentelijk ontwikkelden ze zakelijke mogelijkheden die rechtstreeks op Unsplash zijn gebaseerd. Het is een zeer professioneel ogende website, en het team daarachter is er zeer serieus mee bezig. Hoewel het toch een CC0-licentiemodel is om bedachtzaam mee om te gaan, is het ook een onmiskenbaar gave service voor gratis stockfoto's.

terug naar menu ↑

Pexels

Pexels is een Duitse website voor gratis stockfoto's die door de tweelingbroers Bruno en Ingo Joseph zijn genomen, beide hebben een achtergrond in de computer- en softwaretechnologie. De site is erop georiënteerd om gratis afbeeldingen aan te bieden die origineler en moderner zijn. Ze beschikken over honderdduizenden door gebruikers ingezonden foto's – waaronder nog veel meer afbeeldingen van soortgelijke gratis fotosites – en API-integraties.

Pexels afbeeldingen worden allemaal onder Creative Commons Zero (CC0) licentie gebruikt, waarmee ze helemaal gratis en zonder attributievereisten voor commerciële toepassingen kunnen worden gebruikt.

De site verdient geld door gesponsorde afbeeldingen uit betaalde collecties stockfoto's waarmee zij zijn verbonden, op te nemen in hun zoekresultaten en fotogalerijen. Indien u een van deze foto's interessant vindt, wordt u doorverwezen naar de website van de beeldbank om deze te kopen. Maar hun eigen afbeeldingen zijn gratis. U begrijpt dat CC0 een risico met zich meebrengt, maar dit is beslist een degelijke en respectabele website.

terug naar menu ↑

Life of Pix

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 14Life of Pix is een gratis stockfoto website van de Canadese digitale beeldbank LEEROY met een zeer grote collectie uitstekende kwaliteit, gratis afbeeldingen met een sterk kunstzinnig karakter, zodat creatieve personen deze in hun projecten kunnen gebruiken. Ze hebben honderdduizenden door fotografen geschonken foto's die u gratis kunt downloaden. Ze hebben een hippe en edgy website die meteen uw aandacht zal trekken.

Al hun foto's worden gedoneerd aan het Public Domain en dus vereisen ze geen auteursrechten – hoewel Life of Pix attributie aanmoedigt. Ze staan echter geen massale distributie toe, beperken u tot 10 afbeeldingen en eisen schriftelijke toestemming voor grotere aantallen. Maar eindgebruikers kunnen wel onbeperkt downloaden.

Life of Pix is een dochteronderneming van Adobe Stock – die hierboven in onze 5 beste stockfoto websites is opgenomen – en ze geven afbeeldingen uit die collectie in hun galerijen en zoekresultaten weer. Mocht u in een van deze foto's ge”nteresseerd zijn, dan zult u ervoor moeten betalen. De rest is gratis. Public Domain-afbeeldingen kunnen ook risico's met zich meebrengen, maar op deze site is veel liefde en werk geïnvesteerd, waardoor het een serieuze optie voor gratis stockfoto's is.

terug naar menu ↑

Gratisography

De 20 beste gratis en betaalde stockfoto websites 2019! 15Gratisography is een gratis stockfoto website die zichzelf als kunstzinnig en afwijkend op de markt presenteert. Het is opgericht door grafisch en webdesigner Ryan McGuire – eigenaar van Bells Design – die ook een experimenteel beeldend kunstenaar is. Het doel van de site is om unieke, intiemere, meer aansprekende afbeeldingen aan te bieden, in tegenstelling tot de voorspelbare “stocky look”. De bescheiden collectie telt ongeveer 450 foto's, die allen door Ryan zelf zijn gesigneerd en van een uitstekende kwaliteit zijn.

Deze afbeeldingen kunnen gratis worden gedownload en gebruikt, geen probleem. De licentie is op maat, maar het is een CC0 licentiemodel met een aantal beperkingen die vergelijkbaar zijn met Rechtenvrij (maar is NIET Rechtenvrij), zoals het sensitieve gebruik en de gebruiksbeperkingen met betrekking tot smaad. Opgemerkt moet worden dat de site uitdrukkelijk aangeeft dat hun afbeeldingen onderhevig kunnen zijn aan privacy en eigendomsrechten, en dat ondanks dat ze commercieel gebruik mogelijk maken, ze adviseren om “zorgvuldigheid in acht te nemen” alvorens de foto's voor commerciële doeleinden te gebruiken (wat inhoudt dat u de wettelijke status ervan moet verifiëren).  Maar aangezien alle foto's eigendom zijn van Ryan, weet u in elk geval waar ze vandaan komen.

De site promoot enigszins McGuire's ontwerpbureau, en heeft ook een aantal affiliaties met de beste hierboven vermelde stockfoto websites. Maar de foto's van McGuire's zijn gratis. Dit is een gave website voor gratis bijzondere en eigenzinnige foto's. Maar neem wel hun waarschuwing over het zorgvuldige gebruik van de foto's ter harte.

terug naar menu ↑

De beste werkwijze voor het gebruiken van gratis stockfoto's

Ongeacht de site waar u voor kiest, zijn er een paar handige tips om gratis stockfoto's zo veilig mogelijk te gebruiken. En dat zijn de volgende tips:

 • Controleer de site – Check de reputatie, ga na wie de site heeft gecreëerd, hoe de site wordt beheerd, hoe ze worden geëxploiteerd, enz. Een hippe site met mooie foto's is geweldig, maar dat is niet het enige wat de geschiktheid ervan bepaalt! – We hebben u een handje geholpen door de hierboven genoemde vijf beste websites voor u te beoordelen.
 • Check het licentiemodel – Vergeet niet dat Creative Commons verschillende varianten heeft, waarbij CC0 de meest populaire maar niet de enige is, en elke variant heeft zijn eigen voorwaarden. Public Domain en aangepaste licenties zullen ook worden weergegeven. Ga zorgvuldig na welke rechten ze u geven.
 • Zoek uit waar de foto's vandaan komen – Een site die van iedereen foto's ontvangt is heel iets anders dan een site die eigenaar is van alle afbeeldingen die ze aanbieden. Als u dit weet, kunt u beslissen of/hoe u die foto's wilt gaan gebruiken.
 • Vermijd schimmige terreinen bij commerciële doeleinden – Vermijd het gebruik van foto's waarop herkenbare personen, privé-eigendom, logo's, handelsmerken en oriëntatiepunten worden afgebeeld.
 • Verifieer zelf nauwgezet de juridische status – Als u een foto met mensen of andere risicovolle factoren wilt gaan gebruiken, besteed dan tijd en middelen aan het verifiëren en dubbel checken van de rechtmatigheid: model releases, eigendom releases, toestemming van de eigenaar van het auteursrecht, etc. Het kost veel pijn om dit te doen, maar het is beter dan achteraf op de blaren te moeten zitten!

Als u geen zin hebt in dit soort gedoe, kunt u: op de bovengenoemde beste stockfoto websites tegen zeer lage prijzen Rechtenvrije afbeeldingen verkrijgen!

terug naar menu ↑

Stockfoto websites – Antwoorden op veelgestelde vragen

Nu zullen we alle belangrijke, veelgestelde vragen over stockfoto's beantwoorden, hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn. Nadat u deze hebt gelezen, zult u een duidelijk beeld hebben van deze concepten!

Wat is een stockfoto licentie?

Stockfoto's worden niet echt te koop aangeboden: als u een stockfoto koopt, koopt u eigenlijk een licentie om de foto op een bepaald aantal manieren te mogen gebruiken. Maar het auteursrecht (het eigendomsrecht) van de foto krijgt u niet. De licentie is de wettelijke overeenkomst tussen de beeldbank, de eigenaar van de foto en u als de eindgebruiker. Hier vindt u meer informatie over de meest gebruikte licenties voor stockfoto's. 

Wat zijn rechtenvrije stockfoto's?

Rechtenvrije is een licentievorm voor stockfoto's. Het is de meest gebruikte in de microstockfotografie en de meest populaire onder kopers. Vooral vanwege de flexibiliteit en lage kosten: met deze licentie betaalt u eenmalig een vast bedrag en ontvangt u een groot aantal gebruiksrechten (voor altijd). Hier leest u precies wat Rechtenvrije stockfoto's zijn.

Zijn rechtenvrije foto's gratis?

Nee, althans niet op basis van de definitie ervan. De benaming Rechtenvrij verwijst naar het feit dat u met één licentie een afbeelding meerdere keren, in meerdere projecten en zo lang als u wilt kunt gebruiken zonder daarvoor ooit royalty's te hoeven betalen. Maar voor de meeste rechtenvrije stockfoto's moet worden betaald. Maar u kunt wel een aantal aanbieders vinden die ze gratis aanbieden. Vrijwel zeker gaat het hierbij om beeldbanken die gratis foto's weggeven. Hier vindt u waar u gratis stockfoto's kunt verkrijgen.

Zijn alle rechtenvrije licentie hetzelfde?

Niet persé. Elke beeldbank heeft de vrijheid om haar licentieovereenkomsten op maat te maken en doet dat vaak ook. Maar ze hanteren allemaal een standaard voor hun Rechtenvrije licentiemodel, dus de belangrijkste voorwaarden hebben zij allemaal gemeen. U moet de licentievoorwaarden altijd zorgvuldig lezen om er zeker van te zijn dat u ze begrijpt (en om te weten of uw voorgenomen gebruik is gedekt)! U kunt de overeenkomst op de websites van de betreffende beeldbanken vinden.

Wat is het verschil tussen een Rechtenvrije en Rights Managed licentie?

Beide licenties bieden u de mogelijkheid om stockfoto's legaal voor commerciële doeleinden te gebruiken, maar Rechtenvrij is flexibeler, geeft een aantal algemene gebruiksrechten, het betreft een eenmalige vergoeding en het is goedkoop. Rights Managed is op maat gemaakt voor uw beoogde gebruiksdoel, het is specifieker, staat exclusief gebruik toe, en is duurder in aanschaf. Bovendien kunnen er extra royalty's van toepassing zijn, maar dit is afhankelijk van het specifieke geval. Hier vindt u uitgebreide informatie over Rights Managed en Rechtenvrije licenties.

Waarvoor kan ik Rechtenvrije stockfoto's gebruiken?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn waarvoor u ze niet kunt gebruiken! Rechtenvrije afbeelding kunnen voor commerciële, redactionele en persoonlijke doeleinden worden gebruikt, zowel gedrukt als digitaal: websites, banners, flyers, decoraties, verpakkingen, sociale media, enz. Met een Uitgebreide licentie kunnen ze ook worden gebruikt voor producten die zijn bestemd voor de wederverkoop. De meeste beeldbanken verkopen high-definition afbeeldingen die geschikt zijn voor professioneel gebruik. Met stockfoto's kunt u in de meeste van uw creatieve behoeftende, zo niet alle, voorzien. Hier leest u wat u met Rechtenvrije afbeeldingen kunt doen.

Waarvoor mag ik Rechtenvrije afbeeldingen niet gebruiken?

Er zijn een aantal auteursrechtelijke beperkingen in de Rechtenvrije licentie van toepassing. Over het algemeen geldt dat u de afbeelding niet aan anderen mag doorverkopen, niet op lasterlijke wijze mag gebruiken en niet mag gebruiken voor producten die bedoeld zijn voor wederverkoop, tenzij u over een Uitgebreide licentie beschikt. Zorg er altijd voor dat u alle beperkingen zorgvuldig doorleest alvorens een stockfoto te gebruiken. Lees hier waarvoor u  Rechtenvrije afbeeldingen niet mag gebruiken.

Wat is een Uitgebreide licentie?

De Uitgebreide licentie is een licentie die u, zoals de naam al aangeeft, extra rechten verleent die aan de standaard Rechtenvrije overeenkomst worden toegevoegd. Voor een hogere prijs levert dit extra's op, zoals een ongelimiteerd aantal afdrukken, extra zetels en, nog belangrijker, het recht om foto's te gebruiken in of voor producten die u met directe winst kunt doorverkopen. Hier vindt u meer informatie over de Uitgebreide licentie.

Heeft u een vraag die hier niet beantwoord wordt? Laat dan hieronder een reactie achter en u krijgt van ons zo snel mogelijk antwoord!

terug naar menu ↑

Hoe vindt u de stockfoto website die het best bij u past

Nu denkt u misschien: “Er zijn heel veel leuke stockfoto websites op het web, hoe ga ik in hemelsnaam beslissen welke ik ga gebruiken”. Maak u geen zorgen, dit hebben we allemaal wel eens gedacht. En we hebben een aantal handige tips verzameld voor het vinden van de beste stockfoto website! Dit is waar u rekening mee moet houden:

 • Hoeveel en hoe frequent heeft u afbeeldingen nodig: zo kunt u nagaan of u het best voor een abonnement of een on demand model kunt kiezen, en het zal gemakkelijker zijn om de beeldbanken met de beste aanbiedingen te vinden – lees hier het uitgebreide artikel over het kopen van een abonnement versus afzonderlijke afbeeldingen!
 • Wat kunt/wilt u uitgeven: als u weet dat uw budget beperkt is, kunt u een beeldbank vinden met aanbiedingen die bij uw portemonnee passen.
 • Hoe wilt u het liefst investeren: wilt u vooraf een grote investering doen, wilt u zich aanmelden voor periodieke betalingen, of als u liever minder uitgeeft, zelfs als dat betekent dat u hogere prijzen voor foto's moet betalen, helpt het antwoord op deze vraag u om te bepalen welke beeldbanken u de meeste keuzemogelijkheden bieden.
 • Recensies: het lezen van gedetailleerde recensies van beeldbanken is ideaal om een volledig beeld te krijgen van wat een onderneming u te bieden heeft – Lees hier onze sectie met beeldbank testrapporten boordevol uitgebreide recenties!
 • Gratis proefabonnementen: het nemen van een gratis proefabonnement van beeldbanken is een heel simpele manier om hun service uit te proberen alvorens geld uit te geven.
 • Speciale aanbiedingen: het vinden van speciale kortingen en bonusaanbiedingen van beeldbanken is een uitstekende manier om geld te besparen – Ga naar onze Aanbiedingensectie boordevol speciale kortingscodes en couponkortingen!

Met deze simpele tips vindt u gemakkelijk uw weg tussen het grote aanbod van zeer voordelige aanbiedingen, en kunt u kiezen voor de stockfoto-aanbieding die u het best past!

terug naar menu ↑

De beste stockfoto websites: Voor elk wat wils!

Dit was dan alweer ons uitgebreide overzicht van de beste stockfoto websites die er zijn. Speciaal voor u beoordeeld, geanalyseerd en samengesteld! De logische conclusie op dit punt is dit: wat u ook zoekt, welk budget u ook heeft en wat uw bestedingsvoorkeuren ook zijn, er is een stockfotosite die precies heeft wat u zoekt!

Dit zijn de beste stockfoto websites die in al uw behoeften voorzien:

 • StockPhotoSecrets Shop – Fantastisch voor kleine, beperkte budgetten
 • iStock – Perfect voor wie voordelig geprijsde exclusieve content zoekt
 • Shutterstock – Uitermate geschikt voor wie van variatie houdt
 • Depositphotos – Prima keuze als u over veel koopopties moet kunnen beschikken
 • Adobe Stock – Perfect voor creatieve cloud-gebruikers

En vergeet niet dat er ook veel mogelijkheden zijn die in specifieke behoeften voorzien!

En dit zijn slechts enkele van uw vele mogelijkheden!

Welke daarvan wilt u het eerst verkennen? Kent u een geweldige stockfoto website die we niet in dit overzicht hebben genoemd? Stuur ons een berichtje en laat het ons weten!

PS: Als u stockfoto's nodig heeft – bekijk dan ons overzicht van beste stock footage sites op FootageSecrets.com.