Gratis afbeeldingen – de 27 beste gratis fotosites 2021!

Gratis afbeeldingen, foto's en illustraties 

Gratis afbeeldingen, foto's of illustraties nodig? Dan bent u hier aan het juiste adres, omdat wij speciaal voor u dit overzicht van de beste websites voor gratis stockfoto's voor u hebben samengesteld. En we hebben ook een uitgebreide handleiding om deze stockbeelden veilig te kunnen gebruiken, zoals u na de lijst met gratis fotosites kunt zien! 

Dit is niet een lijstje met zomaar wat websites met gratis afbeeldingen kunt en mag downloaden. Dit is de meest uitgebreide lijst met fotosites voor gratis afbeeldingen! Omdat we hierin alle belangrijke informatie over fotosites met kosteloos verkrijgbaar beeldmateriaal hebben opgenomen….. en we dus niet alleen maar vertellen hoe schitterend deze beelden en illustraties zijn!

Snel goedkope foto's nodig? Klik op: StockPhotoSecrets, Shutterstock, 123RF, iStock en Adobe Stock.

We hebben elk van deze websites voor u onderzocht, waarbij we speciaal hebben gelet op de beeldkwaliteit, de licentie, de achtergrond en de juridische dekking van deze sites en alleen die websites geselecteerd die echt de moeite waard zijn. Maar eerst zullen we ingaan op enkele essentiële aspecten van gratis afbeeldingen, licentievoorwaarden en meer.

Zoekt u gratis foto's voor de communicatie over de COVID-19 pandemie, of gewoon gratis afbeeldingen om uw bedrijf draaiende te houden in deze moeilijke periode, dan hebben wij goed nieuws voor u! Bekijk onze Corona-Hulp-lijst met gratis hulpmiddelen, met inbegrip van gratis beelden, gratis tools en nog veel meer!

Veilige stockfotosites voor commerciële doeleinden

Hieronder vindt u 27 websites met gratis afbeeldingen die u relatief veilig kunt downloaden en voor commerciële doeleinden kunt gebruiken. Met dit kosteloze fotomateriaal zullen uw website, banners, advertenties, social media posts, blogs, publicaties en allerlei andere niet-commerciële projecten er fantastisch uitzien!

De meeste sites voegen constant nieuwe beelden aan hun collecties toe, zodat u altijd nieuwe en frisse beelden heeft om uw ontwerpen te perfectioneren.

Even voor de duidelijkheid:

We zeggen niet dat deze sites 100% risicovrij zijn. Maar ze zijn veiliger dan andere fotosites. Of het nu te danken is aan beter toezicht, bekende auteursrechthouders, beoordelingsprocessen of een degelijke zakelijke achtergrond, de volgende aanbieders van gratis afbeeldingen zijn het meest betrouwbaar, vandaar dat we deze sites voor u hebben geselecteerd.

Nu we dit duidelijk hebben gemaakt, is hier onze uitgebreide lijst met beste sites waar u zonder daarvoor te hoeven betalen beeldmateriaal kunt krijgen!


Pixabay – Fantastische beelden van een Duitse aanbieder

pixabay.com/nl homepage

Pixabay is een site met heel gevarieerde gratis afbeeldingen die u zonder kosten mag downloaden. Deze beeldbank is opgericht door de experts in computertechnologie Hans Braxmeier en Simon Steinberger. Hun gigantische en zeer gevarieerde collectie beelden, afkomstig van wereldwijde internetgebruikers, telt meer dan 1 miljoen afbeeldingen die voor niets mogen worden gedownload, en de meeste ervan zijn van hoge kwaliteit en geschikt voor professionele doeleinden.

Hoewel ze alle inzendingen accepteren, hebben ze een professionele curator (een fotograaf en beeldredacteur) die handmatig alle inzendingen beoordeelt op zowel de technische kwaliteit als de rechtmatige bruikbaarheid.

Licentiegegevens: Ze maken nu gebruik van een eigen licentieovereenkomst die commercieel gebruik mogelijk maakt voor zowel digitale als gedrukte beelden, zonder dat daarvoor attributie nodig is (te vergelijken met Creative Commons Zero), maar waarbij een gevoelige gebruiksclausule wordt ingevoerd en de herdistributie en doorverkoop van ongewijzigde afbeeldingen aan banden wordt gelegd.

Dit vinden we geweldig:
 • Deze site combineert beeldmateriaal van hoge kwaliteit met een Duitse degelijke functionaliteit. Het biedt zowel community-functies als een blog.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het is lastig om de juiste beelden te vinden! En we zijn niet erg te spreken over het systeem waarmee een afbeelding kan worden aangeboden als het gaat om de veilige licentieverlening voor het beeld.

9Expert Score
Beoordeling: Uitstekend


Unsplash – Eigentijds & kunstzinnig beeldmateriaal voor niets

unsplash.com homepage

Unsplash is een project van Crew dat onverwacht een grote hit is geworden, een online platform dat freelance kunstenaars met klanten in contact brengt. Ze zijn van start gegaan als Tumblr-blog met zelf gemaakte professionele gratis afbeeldingen konden worden gedownload, en uitgegroeid tot een zelfstandige website met meer dan een half miljoen beelden van bijdragende kunstenaars – die elk hun eigen pagina met portfolio hebben, en alles zonder enige betaling.

Licentiegegevens: Ze hebben hun eigen gebruikslicentie waarmee de beelden commerciële projecten mogen worden gebruikt zonder dat er attributie is vereist (net als Creative Commons Zero), maar het compileren van een afbeelding is niet toegestaan.

Dit vinden we geweldig:
 • De moderne, kunstzinnige en jeugdige stijl van hun fotomateriaal, het coole ontwerp van hun website en de snelle ontwikkeling van hun zakelijke ideeën (Unsplash heeft al een API en veel andere pluspunten).

Hier zijn we minder blij mee:
 • We moeten écht goed zoeken naar iets negatiefs, maar de crowdsourcing van beelden van iedereen is niet de meest veilige optie voor gratis licenties.

9Expert Score
Beoordeling: Uitstekend

Ja, dit is crowdsourced beeldmateriaal, maar de online portfolio's en de enorme populariteit van Unsplash maken het een etalage voor fotografen, waardoor de kans op onrechtmatig beeldmateriaal onwaarschijnlijker is. De gebruikslicentie voegt wat extra veiligheid toe, maar het feit dat de site zo succesvol en zo belangrijk is voor de eigenaars draagt ertoe bij dat ze de beeldlicenties serieus nemen.


PikWizard – Creatief & commercieel aanbod van professionele fotografen

pikwizard.com homepage

PikWizard is een zeer professionele site boordevol topkwaliteit beelden van uiteenlopende populaire onderwerpen die zonder betaling verkrijgbaar zijn. Het is eigendom van Wavebreak Media, een stockvideo- en fotografieproductiebedrijf onder leiding van de Ierse videograaf en ondernemer Sean Prior. Hun honderdduizenden afbeeldingen zijn afkomstig van diverse medewerkers die meestal bekende stockmedia producenten zijn. En ze zijn helemaal voor niets te krijgen.

Licentiegegevens: Ze hebben een eigen gebruikerslicentie dat het kosteloos inzetten van het aangeboden beeldmateriaal voor commerciële projecten mogelijk maakt, maar met een clausule voor gevoelige gebruikstoepassingen. Ze staan geen wederverkoop of gebruikmaking in of op een product voor wederverkoop (t-shirts, posters, enz.) toe, maar dat zijn de enige auteursrechtelijke beperkingen.

Dit vinden we geweldig:
 • De harmonieuze mix van artistieke en commerciële beelden en de geweldige extra functie: de snelle on-page fotobewerking met de DesignWizard tool.

Hier zijn we minder blij mee:
 • We hebben eigenlijk niets aan te merken! Maar om toch iets te noemen, dan zou het webdesign iets beter kunnen, gezien de geweldige functionaliteit ervan.

9Expert Score
Beoordeling: Uitstekend

Dit is het Walhalla voor gratis afbeeldingen: topkwaliteit beeldmateriaal van en ingezonden door professionele fotografen die de licenties begrijpen, aangeboden en beheerd door een succesvol stockmediabedrijf, met een eigen licentie op maat voor het inzetten ervan zonder dat er enige betaling verschuldigd is. Natuurlijk moet u nog steeds dubbel checken voordat u de PikWizard gebruikt, maar PikWizard is zo betrouwbaar als mogelijk.


Pexels – Aanbieder van trendy foto's, een eigenzinnige site

www.pexels.com homepage

Pexels is het initiatief van de Duitse technologie-georiënteerde tweelingbroers Bruno en Ingo Joseph, is een verzamelsite met honderdduizenden rechtenvrije beelden in hoge resolutie, die door kunstenaars zijn aangeleverd of vanaf andere sites met gratis beeldmateriaal zijn toegevoegd. De catalogus is heel omvangrijk en alle beeldbestanden kunnen voor niets worden gedownload en gebruikt.

Licentiegegevens: Het beeldmateriaal wordt aangeboden onder Creative Commons Zero (CC0) – Vrij inzetbaar voor commerciële doeleinden zonder dat hiervoor attributie is vereist.

Dit vinden we geweldig:
 • De mooie en actuele beeldcollectie, de strakke en zeer professionele website, het feit dat ze een speciale gratis videosectie hebben, en de gave invoegtoepassingen: apps en een Photoshop plug-in.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Dat zij niet alleen inzendingen van gebruikers verzamelen, maar ook beelden van verschillende andere websites, waardoor de risico's van mogelijke inbreuken op het auteursrecht of de privacy toenemen.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Pexels is een zeer gerespecteerde site met veel aandacht voor de creatie en het onderhoud ervan. De beheerders hebben kennis van zaken. Echter, de verzamelfactor betekent dat de bron van een afbeelding niet altijd even duidelijk is en dat het hanteren van CC0 in deze context niet de veiligste werkwijze is.


Life of Pix – Krijg toegang tot een super artistieke fotocollectie

www.lifeofpix.com homepage

Life of Pix is eigendom van het Canadese digitale marketingbureau LEEROY, en stelt honderdduizenden zeer kunstzinnige en kwalitatief hoogstaande gratis afbeeldingen ter beschikking met een diversiteit aan populaire thema's. Alle bestanden zijn van fotografen afkomstig en kunnen helemaal voor niets worden gedownload en gebruikt.

Licentiegegevens: Elke afbeelding van deze site behoort tot het publieke domein, wat inhoudt dat ze niet onderworpen zijn aan het auteursrecht. Dit staat de toepassing voor commerciële doeleinden zonder toestemming toe, hoewel de site grootschalige distributie niet toestaat.

Dit vinden we geweldig:
 • Het sterke artistieke gevoel dat hun collectie ademt, de uitstekende curatie en het voordeel van een aparte website voor video's die u voor niets downloadt.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het is niet makkelijk om een puntje van kritiek te vinden, maar we denken dat de donaties van de fotograaf in het publieke domein onduidelijk kunnen zijn, aangezien u ervoor moet zorgen dat u precies weet welke rechten ze hebben opgegeven.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

De Public Domain-licentie zou theoretisch veiliger moeten zijn voor commerciële doeleinden, omdat er geen auteursrecht aan de beelden is verbonden. Maar zoals we al zeiden, werkt dat alleen als de oorspronkelijke eigenaar van het auteursrecht degene is die ze heeft gedoneerd en alle andere benodigde rechten (bijvoorbeeld model releases) zijn vrijgegeven. Dat gezegd hebbende, Life of Pix is eigendom van een gerenommeerde webshop die in staat is om met de noodzakelijke zekerheid gratis afbeeldingen aan te bieden.


Gratisography – Experimentele artistieke gratis foto's

gratisography.com homepage

Grafisch en webdesigner Ryan McGuire is de eigenaar van Gratisography, een site waar hij een collectie van bijna 500 beelden in hoge resolutie aanbiedt. Het beeldmateriaal is heel intiem en uniek, heel anders dan de typische commerciële stockfoto's, en van hoge kwaliteit.

Licentiegegevens: Hij gebruikt een licentie op maat, vergelijkbaar met Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden, met toevoeging van een gevoelige gebruiksclausule en het advies voor extra inklaring van de rechten (merken, handelsmerken, model releases).

Dit vinden we geweldig:
 • De leuke stijl van de site en het unieke karakter van de beelden, die perfect zouden passen in Instagram berichten of visuele communicatie voor een jong publiek.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het betreft een heel kleine collectie. Dat betekent dat ondanks het feit dat ze cool zijn, deze nog steeds gelimiteerd is qua inhoudelijke diversiteit.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Hoewel bescheiden, is de collectie van Gratisography juridisch gezien een stuk veiliger dan andere fotosites met materiaal dat u zonder betaling kunt verkrijgen, omdat de auteursrechthebbende van de beelden degene is die ze op zijn eigen site aanbiedt. U moet Ryan's advies voor het dubbel checken opvolgen als er extra rechten moeten worden verduidelijkt. Maar dat is niet moeilijk, omdat u via de website contact met McGuire kunt opnemen.


SplitShire – Stijlvol en trendy beeldmateriaal

www.splitshire.com homepage

Fotograaf Daniel Nanesou zit achter SplitShire, een website waar hij ongeveer duizend artistieke en zeer professioneel gestileerde beelden uit zijn persoonlijke collectie toont, die u zonder kosten kunt downloaden en in uw werk mag opnemen.

Licentiegegevens: Aangepaste licentie, vergelijkbaar met Creative Commons Zero (CC0) – Krijg beelden voor commerciële doeleinden met een gevoelige gebruiksclausule. U mag een afbeelding niet doorverkopen zoals u deze hebt gedownload (u moet het beeldmateriaal aanpassen voor verkoopdoeleindengebruik voor commerciële doeleinden met een gevoelige gebruiksclausule. Het is niet toegestaan om afbeeldingen door te verkopen zoals u ze hebt gedownload (u moet de afbeelding aanpassen voor verkoopdoeleinden).

Dit vinden we geweldig:
 • Dit zijn zeer trendy afbeeldingen van professionele kwaliteit met een grote commerciële waarde, die perfect zijn voor websites, advertenties, blog posts en artistieke projecten.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Er zijn niet veel negatieve dingen te melden, behalve de relatief bescheiden omvang van de collectie vergeleken met andere aanbieders uit deze lijst.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Wettelijk gezien zijn de beelden van SplitShire zeer veilig: ze zijn gemaakt door een professionele fotograaf (die weet hoe licenties werken), worden aangeboden onder zijn eigen licentie op maat, en omdat u weet dat hij de eigenaar van het auteursrecht is, hebt u een directe manier om aan extra rechtenvereisten te voldoen. Een goed afgeronde deal voor gratis afbeeldingen.


Burst – Zeer commercieel fotomateriaal

burst.shopify.com homepage

In 2017 heeft het e-commerce platform Shopify het concept Burst in het leven geroepen, waarvan het beeldmateriaal kosteloos voor e-shops en commerciële toepassingen mag worden gebruikt (maar u kunt ze eigenlijk voor elke denkbare toepassing inzetten, zoals sociale media of een blogpost). Ze hebben een uitgebreide collectie met duizenden hoge resolutie beelden in een zeer eigentijdse stijl over populaire commerciële onderwerpen zoals lifestyle, mode, technologie en nog veel meer. Elke afbeelding, afkomstig van ingehuurde fotografen en inzendingen van gebruikers, is zowel binnen Shopify als daarbuiten voor niets bruikbaar.

Licentiegegevens: Er zijn twee licenties: 1. Creative Commons Zero (CC0) – Kosteloos bruikbaar voor commerciële doeleinden. 2. Aangepaste licentie, vrijwel identiek aan CC0, die het aanwenden van fotomateriaal in/op artikelen voor wederverkoop toestaat en een gevoelige gebruiksclausule heeft. Het voordeel is dat er naast een compilatiebeding geen andere auteursrechtbeperkingen van toepassing zijn.

Dit vinden we geweldig:
 • Het beeldmateriaal zeer commercieel en heel trendy: het zijn authentieke beelden die perfect geschikt zijn voor websites, e-shops, sociale media, advertenties en nog veel meer.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Als we heel kritisch kijken, kunnen we stellen dat het hebben van twee bijna identieke licenties het voor gewone gebruikers alleen maar lastiger maakt.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Hoewel we geen fan zijn van de Creative Commons licentie, is het onmiskenbaar dat het fotomateriaal van Burst redelijk veilig kan worden gebruikt: vanwege het feit dat ze worden aangeleverd door Shopify en het feit dat de beelden uitsluitend voor commerciële doeleinden worden aangeboden, is de juridische veiligheid hier geen grote zorg.


Rawpixel – Authentiek beeldmateriaal voor Social Media

www.rawpixel.com homepage

De website Rawpixel is opgericht door Robert Churchill, bevat duizenden onconventionele, authentiek topkwaliteit beeldmateriaal voor ontwerpers en afkomstig van gekwalificeerde bijdragers. Met een limiet van 100 downloads per gebruiker per maand, kunt u gebruikmaken van deze omvangrijke en veelzijdige collectie, die de service voor premium beelden van Rawpixel completeert.

Licentiegegevens: Aangepaste licentie – zonder kosten bruikbaar voor commerciële doeleinden – Gevoelige gebruiksclausule – Geen doorverkoop.

Dit vinden we geweldig:

Hier zijn we minder blij mee:
 • De zoekmachine voor premium en gratis beelden is identiek, zodat u er rekening mee moet houden dat u bij elke zoekopdracht het “Gratis” filter moet inschakelen. Een kleinigheidje.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Als goede website voor het kopen van rechtenvrije afbeeldingen is het duidelijk zij weten waar ze mee bezig zijn. De licentie is op maat, en aangezien zij elke inzending beoordelen, is het erg waarschijnlijk dat alle rechten naar behoren zijn ingeklaard en de wettelijke veiligheid groot is.


Libreshot – Kunstfotografie die u voor niets mag downloaden

libreshot.com homepage

Libreshot is een website met fotografie die u kosteloos mag downloaden en die u zeker moet kennen, want deze bevat duizenden kunstzinnige beelden van SEO consultant en fotograaf Martin Vorel. Zijn gratis afbeeldingen zijn van zeer goede kwaliteit en bestrijken verschillende onderwerpen. Voordeel is dat u elke foto zonder enige kosten kunt inzetten.

Licentiegegevens: Creative Commons Public Domain-licentie, met praktisch geen auteursrechtelijke beperkingen.

Dit vinden we geweldig:
 • Kunstzinnige fotografie is niet iets wat elke andere fotosite te bieden heeft. Perfect voor drukwerk en diverse andere doeleinden.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Niet elke afbeelding heeft een commerciële waarde en er is een beperkte hoeveelheid beeldmatriaal met mensen. Maar daar zijn altijd creatieve oplossingen voor te bedenken, het is gelukkig wel heel goedkoop shoppen.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Zoekt u artistiek fotomateriaal in een hoge resolutie, dan zult u Libreshot geweldig vinden, omdat u hier relatief veilig mee kunt werken: zo zijn alle beelden eigendom van de man die ze op zijn pagina in licentie geeft zonder dat u daarvoor hoeft te betalen. Bovendien staan op het meeste beeldmateriaal geen herkenbare mensen, merken of gedeponeerde content. U zult dus meestal geen problemen ondervinden.


PicJumbo – Beelden van een professionele fotograaf

picjumbo.com homepage

PicJumbo een website gecreëerd door stockfotograaf Viktor Hanacek, is de perfecte plek om stockfotografie van hoge kwaliteit, commercieel gebruiksklare rechtenvrije beelden te vinden. Op deze site vindt u meer dan 2000 foto's van Hanacek, met verschillende populaire thema's, allemaal geheel kosteloos te verkrijgen zijn. De personen op elk van de gratis afbeelding zijn bewust onherkenbaar, maar nog steeds zichtbaar.

Licentiegegevens: Creative Commons Zero (CC0) – Zonder kosten voor commerciële projecten inzetbaar – Waarschuwing voor zorgvuldigheid bij het gebruikmaking voor merken en merkgerelateerde objecten.

Dit vinden we geweldig:
 • Ontvang beeldmateriaal dat duidelijk afkomstig is van een stockfotograaf, iemand die de licentiemarkt begrijpt en commercieel waardevolle beelden aanbiedt.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het beeldmateriaal kan excessief commercieel zijn, zou wel iets meer artistieke uitstraling of scherpzinnigheid mogen hebben.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Vertrouw het maken van perfecte foto's aan een stockfotograaf toe! PicJumbo is een geweldige bron voor afbeeldingen voor commercieel gebruik, niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook gezien de juridische veiligheid: alle foto's zijn onder licentie van de eigenaar en omdat er geen merken of herkenbare modellen op de beelden staan, kunt u op deze afbeeldingen met een CC licentie vertrouwen.


Kaboompics – Instagram-klare gratis foto's

kaboompics.com homepage

Ontwerper en fotograaf Karolina Grabowska is de bedenker en het talent achter Kaboompics, een site met gratis foto's van hoge kwaliteit die puur aanvoelen en diverse thema's belichten. Alle meer dan 8000 aangeboden foto's zijn van haar, en ze zijn allemaal gratis.

Licentiegegevens: Ze heeft een aangepaste licentie voor vrij gebruik voor commerciële doeleinden (met een clausule voor gevoelig gebruik). Het is niet toegestaan om afbeeldingen door te verkopen zoals deze zijn gedownload (u moet het origineel dus bewerken), en de verdere verspreiding is zonder toestemming ook niet toegestaan. De voorwaarden tonen een waarschuwing voor het commerciële gebruik van foto's waarop merken of handelsmerken staan.

Dit vinden we geweldig:
 • De coole, moderne esthetiek van de foto's (die schreeuwen “social media”) en de high-end functionaliteit: fotoshoot collecties, een zoekmachine met een kleurenpaletfilter, en nog meer.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Wij moesten goed zoeken om er een te vinden, maar laten we zeggen dat bepaalde onderwerpen oververtegenwoordigd zijn en andere minder.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Als u zich richt op een jong publiek, werkt met social media en u hebt geen of een krap budget voor beeldmateriaal, dan is Kaboompics uw nieuwe vertrouwde partner. Grabowska biedt alles wat u nodig heeft kosteloos aan, en haar aangepaste licentie en volledige eigendom van de beelden voegt daar het zeer gewenste, betrouwbare stempel aan toe.


Rgbstock – Professionele stockfotografie waarvoor u niets betaald

www.rgbstock.nl homepage

Rgbstock is een website met meer dan 100.000 gratis foto's. Deze is in 2010 gebouwd door een groep amateurfotografen en grafische kunstenaars, onder leiding van Jay Simmons, die hun weg kennen op het gebied van beeldlicenties. De collectie – gebaseerd op bestanden die door gebruikers zijn ingediend en die worden beoordeeld op basis van de kwaliteit – omvat een veelvoud aan populaire en altijd populaire onderwerpen, waarbij kunstzinnige foto's met meer commerciële foto's worden afgewisseld.

Licentiegegevens: Ze hebben een gebruikerslicentie die gratis gebruik voor commercieel werk toestaat en beperkingen die vergelijkbaar zijn met rechtenvrije afbeeldingen: een gevoelige gebruiksclausule en een verbod op het gebruik van foto's in producten voor wederverkoop. Ze waarschuwen voor de noodzaak van modelreleases en andere belangrijke juridische kwesties, maar ze wijzen erop dat het aan u is om deze te controleren.

Dit vinden we geweldig:
 • De foto's hebben een professionele en zeer commerciële stijl, en er is genoeg variatie om aan de behoeften van de meeste gebruikers te voldoen. Ze voorzien in directe berichtgeving aan elke bijdragende fotograaf ten aanzien van releases en gebruik dat de licentie van Rgbstock te buiten gaat.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Over het geheel genomen zou de collectie wat eigentijdser mogen. En het feit dat dit systeem is gebaseerd op bijdragen, is niet het meest optimale voor gratis fotomateriaal.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Rgbstock doet al lang mee, het wordt beheerd door mensen die de sector door en kennen en biedt zeer bruikbare gratis afbeeldingen. Hun gebruikslicentie is veiliger dan veel andere, en hoewel het waar is dat inzendingen van gebruikers niet de veiligste werkwijze zijn, zorgt de communicatie met elke auteursrechthebbende ervoor dat alles niet alleen gemakkelijker maar ook rechtmatiger wordt.


Good Stock Photos – Geweldig beeldmateriaal met redactioneel gevoel

goodstock.photos homepage

Good Stock Photos is een website met meer dan 1000 foto's van hoge kwaliteit die geheel kosteloos kunnen worden gedownload en gebruikt. Ze zijn allemaal gemaakt door en eigendom van Steven Ma, een webdesigner en marketeer die ook de oprichter is van zijn eigen designbureau, SparkFlow. Hoewel de beeldcollectie perfect geschikt is voor commercieel gebruik, heeft de collectie een sterke redactionele uitstraling, met een mix van alledaagse situaties, social media geïnspireerde beelden, reizen en landschappen, stedelijke taferelen en meer.

Licentiegegevens: Hij gebruikt een licentie op maat die kosteloze gebruikmaking in commerciële projecten toestaat, waarbij hij alleen de verkoop van elke afbeelding beperkt zoals ze zijn, waarbij het compileren en/of verdere verspreiding niet is toegestaan.

Dit vinden we geweldig:
 • Het is een interessante mengeling van onderwerpen, stijlen en perspectieven. Het is een goede bron van fotomateriaal voor een blogpost!

Hier zijn we minder blij mee:
 • Hoewel van goede kwaliteit en visueel aantrekkelijk, heeft niet elke afbeelding een noemenswaardige commerciële waarde.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Goede stockfotografie, precies zoals de naam al aangeeft. De kleine fotocollectie biedt zeer goede beelden, ook al zijn ze niet allemaal geschikt voor commerciële projecten. Het feit dat ze allemaal eigendom zijn van de oprichter van de website, meestal geen herkenbare mensen weergeven, en worden aangeboden onder een aangepaste licentie, maakt dat ze ook zeer veilig bruikbaar zijn!


StockSnap.io – Fotografie in moderne stijlen

StockSnap.io screenshot homepage

StockSnap.io is een site met gratis beeldmateriaal van ondernemers Christopher Gimmer en Marc Chouinard, die ook de ontwikkelaars van de grafische design tool Snappa zijn. In StockSnap io geven ze tienduizenden hoge resolutie beelden weg die allerlei populaire onderwerpen op een authentieke, moderne en zeer trendy manier weergeven. De collectie is gebaseerd op inzendingen van gebruikers en elk daarvan kan kosteloos worden gedownload.

Licentiegegevens: Zij hanteren Creative Commons Zero (CC0) –  gebruikmaking zonder betaling voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • De actualiteit van het fotomateriaal, geschikt voor sociale media en bloggen, maar ook voor reclame en andere commerciële toepassingen.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Crowdsource beeldmateriaal en CC-licentie vormen niet de beste combinatie.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Afbeeldingstechnisch gezien is StockSnap io gaaf, de fotomateriaal dat u hier vindt zijn in hoge resoluties en hebben een grote waarde voor commerciële projecten. Hoewel ze richtlijnen geven waarin het belang van het afstand doen van rechten nauwkeurig wordt beschreven, is de realiteit dat dit niet volstaat als u elke afbeelding volstrekt veilig wilt inzetten. Dat gezegd hebbende, denken wij dat het mensen zijn die serieus met hun vak bezig zijn en goed werk leveren.


Fancy Crave – Samengestelde & trendy beeldpakketten

fancycrave.com homepage

Commercieel fotograaf Igor Ovsyannykov is eigenaar van Fancy Crave, een website waar zijn en andere professionele fotografen hun foto's gratis kunnen worden gedownload en gebruikt. Deze catalogus telt duizenden bestanden, allemaal overzichtelijk gepresenteerd in themapakketten, sterk gericht op reisfotografie en doorgaans met een zeer moderne stijl en professionele uitstraling. Tevens verkoopt de site premium pakketten.

Licentiegegevens: Voor elke afbeelding geldt Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruikmaking voor commerciële doeleinden inclusief een gevoelige gebruiksclausule. Het contract maakt ook de noodzaak om bijkomende rechten voor commerciële toepassingen (model releases, eigendomsrechten, etc.) te verkrijgen overbodig.

Dit vinden we geweldig:
 • De moderne esthetiek en de speciale vormgeving. Zeer praktisch wanneer u op zoek bent naar specifieke thema's of naar inspiratie.

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0-licentie en inzendingen van gebruikers. Dit is naar onze mening juridisch en veiligheidstechnisch gezien niet de beste oplossing.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Aangezien de eigenaar van de site een commerciële fotograaf is, weten we dat hij zijn vak beheerst en dat zijn eigen fotomateriaal ter beschikking worden gesteld, factoren die een belangrijke dosis betrouwbaarheid toevoegen. Maar het is nog steeds een op CC0 gebaseerde aanbieding, en de inzendingen van gebruikers zijn inbegrepen, zij het afkomstig van fotografen. Het is een hele toffe site, maar wees wel voorzichtig met de licentiedekking.


ISO Republic – Een fotocollectie die in elke behoefte voorziet

isorepublic.com homepage

Zoekt u websites met beeldcollecties in hoge resolutie over populaire onderwerpen die u voor niets kunt downloaden, dan moet u bij ISO Republic zijn. Opgericht in 2014 door fotograaf Tom Eversley, wordt deze site op dit moment gerund door een klein team en verschaft het duizenden gratis afbeeldingen van uitstekende kwaliteit die u kunt downloaden en gebruiken.

Dit vinden we geweldig:
 • Het is een gevarieerde collectie die de meer traditionele stockfotografie mixt met meer kunstzinnig en trendy beeldmateriaal, er is voor elk wat wils.

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0 + inzendingen van gebruikers. Net als pindakaas en chocopasta smaken ze apart van elkaar lekker, maar het is geen goed idee om ze te mengen.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

De kwaliteit van de afbeeldingen en de service is geweldig. De licentie is niet de veiligste, aangezien elke afbeelding door derden worden aangeleverd. Maar omdat de site wordt gerund door een fotograaf en een team van medewerkers, mogen we verwachten dat ze weten waar ze mee bezig zijn en dat ze relatief veilig van de beelden kunt gebruikmaken.


Startup Stock Photos – Modern zakelijk beeldmateriaal

startupstockphotos.com homepage

Startup Stock Photos is een site voor gratis afbeeldingen met, zoals de naam al aangeeft, fotomateriaal van hoge kwaliteit gericht op starters, kleine bedrijfjes en ondernemers, allemaal met een authentieke stijl die diversiteit en echtheid uitstraalt. Het is eigendom van social media marketingbureau Sculpt en de meeste beelden – die kosteloos kunnen worden gebruikt – worden geproduceerd door drie kunstenaars die aan de website en het bureau zijn verbonden.

Licentiegegevens: De beelden vallen onder Creative Commons Zero (CC0) – Zonder kosten toepasbaar in commerciële projecten.

Dit vinden we geweldig:
 • Geweldig om een collectie te hebben die zich richt op een actueel onderwerp als starters en ondernemerschap, met het pluspunt van diversiteit en een natuurlijke stijl.

Hier zijn we minder blij mee:
 • De site is heel basic, er is geen zoekmachine en het kan een beetje lastig zijn om iets specifieks te vinden.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Elke afbeelding op deze site is uiterst geschikt voor de visuele behoeften van vandaag de dag en ook nog eens erg trendy. De gebruikte licentie is niet de veiligste, maar met de meeste afbeeldingen die in eigen beheer worden gemaakt is het een stuk veiliger dan u zou denken.


MMT Stock – Samengestelde fotocollectie met als thema's natuur en werkomgeving

focastock.com homepage

Opgericht door ontwerper en fotograaf Jeffrey Betts, presenteert Foca Stock duizenden van zijn eigen rechtenvrije beelden die u gratis mag downloaden en deze kunnen worden gebruikt in creatieve projecten, inclusief commerciële projecten. Thema's als de natuur en werkomgevingen domineren, en er is een opmerkelijke absentie van fotomateriaal van mensen, hoewel het curatieve niveau uitstekend is.

Licentiegegevens: Dit zijn Creative Commons Zero (CCo) foto's – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • Het is een high-end fotoselectie en de speciale content curatie is duidelijk zichtbaar. Plus, de voordelen: gratis video's en een gave achtergrond creatietool die u vanaf elke afbeelding met slechts één klik kunt openen.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Foto's van mensen zijn het meest waardevolle onderwerp aller tijden. Ze zijn zeker riskanter om gratis te gebruiken (vanwege de modelreleases), maar het ontbreken ervan beperkt de bruikbaarheid van deze site.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Geen lifestyle afbeeldingen is een minpuntje, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat MMT veel hoge resolutie beelden heeft die ideaal zijn voor commerciële toepassingen. Meer nog, de CC0 licentie voegt veiligheid toe aangezien alle fotomateriaal eigendom is van de man die ze weggeeft op zijn eigen site. Dus waarom zou u er dan niet van profiteren


FoodiesFeed – Voedselfoto's in een hoge resolutie

www.foodiesfeed.com homepage

FoodiesFeed is, zoals de naam al doet vermoeden, een website met voedselfoto's die u kosteloos kunt krijgen. Meer dan duizend voedselfoto's. Dit is het werk van voedingsfotograaf Jakub Kapusnak, en de online collectie bevat beelden van hemzelf en door gebruikers ingezonden content, dat zonder ook maar iets te betalen mag worden gebruikt.

Licentiegegevens: Ze hebben een Creative Commons Zero (CC0) licentie – Zonder betaling bruikbaar voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • De foto's hebben een hoge resolutie, zijn super actueel en gevarieerd binnen de thematiek. Het is geweldig om een bron van gratis voedselafbeeldingen te hebben!

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0-licentie en inzendingen van gebruikers moeten niet samengaan. En de site heeft veel advertenties die een beetje irritant kunnen worden.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

FoodiesFeed is perfect voor bloggers, social media posts, bedrijven en iedereen die gratis trendy voedselfoto's nodig heeft. Het licentiemodel is niet de beste, en natuurlijk zijn de afbeeldingen van de eigenaar van de site veiliger dan de overige. Maar gezien er geen mensen of merken op de afbeelding staan, is het risico beperkt en zijn de voordelen groot.


Freerange – Gratis afbeeldingen van allerlei thema's

freerangestock.com homepage

Freerange is een stockfotosite met een uitgebreide collectie van duizenden beelden die u kosteloos kunt downloaden en gebruiken. Sommige van deze foto's worden in eigen beheer gemaakt en sommige worden door gebruikers aangeleverd. De selectie biedt een groot aantal actuele en veel gevraagde onderwerpen.

Licentiegegevens: Er zijn twee licenties: 1. Equalicense, een licentiemodel dat vrij gebruikmaken voor commerciële doeleinden mogelijk maakt, dat iets meer gecontroleerd wordt dan Creative Commons en waarin het gebruikmaken van het bestand in producten voor wederverkoop en massadistributie wordt verboden. 2. Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruikmaking voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • Er is veel keuze, het is een gevarieerde collectie met galerijen en collecties.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Niet elke afbeelding is van hoge kwaliteit en we weten niet veel over wie de website runt.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Dit is een goede, fatsoenlijke aanbieder van gratis afbeeldingen. Hun eigen gemaakte beeldmateriaal is vanzelfsprekend veel veiliger te gebruiken. Maar het feit dat zij door gebruikers ingezonden afbeeldingen hebben onder CC0 licentie, waarvan er veel van herkenbare mensen zijn, en dat zij niet veel onthullen over wie er achter de site zit, houdt in dat u alle rechten twee of drie keer moet checken voor u hun beelden gebruikt.


StockVault – Ontvang beeldmateriaal van uitstekende technische kwaliteit

www.stockvault.net homepage

Een fotosite met een omvangrijke fotocollectie van ruim 110.000 beelden over de meest gevarieerde onderwerpen. Dat is StockVault. Deze grote beeldcollectie van gebruikers over de hele wereld is gratis te downloaden en te gebruiken voor alle creatieve doeleinden.

Licentiegegevens: Deelnemende gebruikers selecteren een van de drie beschikbare licenties. 1. Commerciële licentie (gratis gebruik voor commerciële doeleinden). 2. Niet-commerciële licentie (gratis voor persoonlijk en redactioneel gebruik). 3. Creative Commons Zero (CC0) – gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • Er zijn genoeg bestanden om uit te kiezen, de afbeeldingskwaliteit is goed omdat de inzendingen op technische kwaliteit worden beoordeeld.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Kiezen tussen drie verschillende licenties is niet praktisch en niet elke afbeelding kan voor commerciële doeleinden worden toegepast.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Grote collecties met gratis foto's zijn geweldig omdat u het merendeel van wat u nodig heeft op één plek hebt. Maar in het geval van StockVault is er niet veel informatie beschikbaar over wie de site beheert. Dus als u beschouwt dat het allemaal door de gebruiker ingediende content is, er verschillende soorten licentievormen zijn, en ze alleen de technische en niet de juridische status beoordelen, dan weet dat u voorzichtig moet zijn als u deze afbeeldingen in commerciële projecten gebruikt.


Styled Stock – Gratis foto's in vrouwelijke stijl

styledstock.co homepage

Styled Stock is een kleine fotocollectie die door vrouwelijke fotografen is gemaakt. Met iets meer dan 100 gratis afbeeldingen zijn de meeste foto's flat lays en desktop shots met een zeer modern, strak en minimalistisch concept. Het is niet erg duidelijk wie de site beheert of wie de eigenaar is van de beelden, maar het is duidelijk dat ze gratis kunnen worden gedownload en in commerciële projecten zijn te gebruiken.

Licentiegegevens: Gratis toepassing voor commerciële doeleinden – Geen attributie vereist – Auteursrecht nog steeds in handen van de auteur/eigenaar.

Dit vinden we geweldig:
 • De foto's zijn simpel maar toch stijlvol en veelzijdig, ideaal voor vrouwelijke concepten, en er zijn gave, geavanceerde functies zoals een kleurenfilter.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het is een heel, heel kleine collectie en er is echt niet veel informatie over beschikbaar.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Een selectie gratis afbeeldingen die zo specifiek als deze kan heel nuttig zijn als dit precies is wat u zoekt. Maar het feit dat er vrijwel geen informatie beschikbaar is over wie deze foto's in licentie geeft en wie de eigenaar is van het auteursrecht, maakt ze niet erg veilig voor commercieel gebruik, althans niet op het eerste gezicht: u moet ze met de nodige zorgvuldigheid controleren voordat u ze gebruikt.


New Old Stock – Vintage & historische beelden

nos.twnsnd.co homepage

Productontwerper Cole Townsend creëerde een paar jaar geleden New Old Stock creëerde een paar jaar geleden New Old Stock op Tumblr om zijn collectie van geweldige vintage en historische fotografie te presenteren. Op dit moment beschikt hij over zo'n 1500 gratis afbeeldingen, die hij handmatig selecteert en verzamelt van Flickr Commons vermelde instellingen zoals allerlei musea van over de hele wereld, NASA, enz. Al deze foto's kunnen gratis worden gedownload en gebruikt.

Licentiegegevens: Public Domain (geen bekend auteursrecht) – Het is onderworpen aan de voorwaarden van Flickr Commons, en elke instelling geeft haar eigen machtigingen. Niet alle afbeeldingen mogen voor commerciële doeleinden worden gebruikt, sommige vereisen een terugkoppeling.

Dit vinden we geweldig:
 • Historisch relevante en attractieve vintage beelden bieden veel creatieve mogelijkheden en het is een pré om ze uit grotere archieven te laten cureren.

Hier zijn we minder blij mee:
 • De kwaliteit van het beeldmateriaal is soms niet heel goed, en het is soms lastig om de licentievoorwaarden en het toegestane gebruik van elke foto te verifiëren.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

De openbare archieven die online beschikbaar zijn, zijn enorm, dus er is veel waarde in de collectie foto's die door een deskundig persoon zijn samengesteld. Door het ontbreken van een bekend auteursrecht en historische gegevens zijn de foto's een stuk veiliger voor commerciële doeleinden. Echter, het ongemak in de variabele licentiemogelijkheden en het feit dat deze allemaal afkomstig zijn uit bestaande archieven doet een deel van die waarde teniet.


Skitterphoto – Ecclectische selectie van gratis stockfoto's

skitterphoto.com homepage

Opgericht door een groep enthousiaste fotografen is Skitterphoto een site die gratis stockfotografie van topkwaliteit biedt met een groot aantal stijlen en onderwerpen. Het fotomateriaal afkomstig van de oprichters van de site en van gebruikers – met auteursrecht en andere rechten voor de vrijgave en beoordeeld voor de technische kwaliteit – en deze duizenden bestanden kunnen gratis worden gedownload.

Licentiegegevens: Creative Commons Zero (CC0) – gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • De collectie is eclectisch, waarbij commercieel getinte foto's worden gecombineerd met artistieke afbeeldingen en af en toe een unieke en wervelende afbeelding.

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0 en door gebruikers aangeleverde foto's vormen de ingrediënten van een niet zo'n goed recept voor beeldlicenties.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Het is duidelijk dat Skitterphoto waardevolle gratis afbeeldingen heeft, gemaakt met liefde voor de kunst van het fotograferen. Maar juridisch gezien zijn er wel wat bezwaren. Natuurlijk zijn de foto's van de eigenaren van de site veiliger in het gebruik, maar het is moeilijk om ze te identificeren. De inzendingen van gebruikers, hoewel gewaarschuwd voor juridische kwesties, worden alleen beoordeeld op kwaliteit, zodat u de juridische status ervan kunt verifiëren en bevestigen voordat u ze in commerciële toepassingen gebruikt.


NegativeSpace – Trendy fotomateriaal van topkwaliteit

negativespace.co homepage

NegativeSpace is een gebruiksvriendelijke website met veel gratis afbeeldingen in verschillende thema's en stijlen. Deze beelden worden verzameld van bijdragers na indiening en beoordeling van de portfolio en zijn van zeer goede kwaliteit voor professioneel gebruik.

Licentiegegevens: Creative Commons Zero (CC0) – Gratis te gebruiken voor commerciële projecten.

Dit vinden we geweldig:
 • De actuele, trendy concepten en de veelzijdigheid van de onderwerpen, het uitvoerige proces van goedkeuring van de afbeelding dat garant staat voor de kwaliteit van de inhoud.

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0-licentie voor door de gebruiker aangeleverde afbeeldingen die niet worden beoordeeld op rechtsgeldigheid, het gebrek aan informatie over de website-eigenaren.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Als we alleen kijken naar de fotografie, is NegativeSpace heel goed, u zult er waarschijnlijk waardevolle foto's voor uw ontwerpen vinden. Maar juridisch gezien zijn ze voor commercieel werk niet de veiligste keuze. Ze werken met een CC0-licentie en door gebruikers ingezonden foto's, en we weten niet echt veel over ze om er zeker van te zijn, dus u moet zelf de status van uw foto's controleren.


Gratis afbeeldingen websites en de risico's

We staan in de rij voor dingen waarvoor we niet hoeven te betalen, oftewel er gaat niets boven gratis. Dat geldt zeker ook voor beeldmateriaal. Webdesigners, grafisch ontwerpers, marketeers, bloggers, beeldend kunstenaars, ondernemers, non-profit organisaties….. wanneer zij (en u) hoge resolutie beelden en/of groot formaat beelden nodig hebben, maar deze niet kunnen of willen betalen, is het niet meer dan logisch om deze kosteloos proberen te krijgen.

Update – 2020.01.02Nieuw gratis Shutterstock proefabonnement!

Krijg deze maand 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.

Zelfs als u zich betaalde rechtenvrije afbeeldingen kunt veroorloven, is het soms erg moeilijk om weerstand te bieden aan beelden die u zonder betaling kunt downloaden. Maar de waarheid is dat beelden downloaden zonder daarvoor te betalen meer gevaren met zich meebrengen dan u denkt, juridisch gezien, zeker als u van plan bent om ze voor commerciële doeleinden zoals marketing activiteiten, social media berichten en Google-advertenties in te zetten.

Zeg NEE tegen het beeldmateriaal dat u op Google vindt

Bij het online zoeken naar gratis afbeeldingen zou u in eerste instantie kunnen denken aan een Google-zoekopdracht. Begrijpelijk, maar niet doen! Google is slechts een zoekmachine die de op het web beschikbare beeld- en vectorbestanden weergeeft, ze bezitten niet de auteursrechten van het beeldmateriaal dat zij u laten zien, en dus kunnen ze u geen gebruiksrechten verlenen.

Sterker nog, wanneer u een zoekopdracht in Google uitvoert, zijn de eerste resultaten meestal betaalde advertenties van professionele beeldbanken, of anders beelden die onder auteursrecht vallen en waarvoor u een vergoeding verschuldigd bent. Dus deze snelle en makkelijke oplossing om gratis beeldbestanden te krijgen kan tot grote problemen leiden, met inbegrip van de gang naar de rechter. In ons artikel gevaren van het onrechtmatig gebruik van Google afbeeldingen leest u meer over de vervelende gevolgen dit met zich kan meebrengen.

Lees hier hoe u de Google Afbeeldingen-functie voor het vinden van de juiste stockfoto's kunt gebruiken.

De valkuilen van websites waar u gratis afbeeldingen kunt downloaden

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dit meestal ook het geval. Zoek daarom niet uw toevlucht tot de eerste de beste website waarbij u zonder daarvoor te betalen beelden kunt downloaden. Deze lijken ongevaarlijk, want de afbeeldingen hebben een licentie en alles wijst erop dat ze mogen worden gebruikt.

En daarin schuilt juist het gevaar: lijken is één ding, maar de realiteit kan een andere zijn. Het materiaal dat deze sites aan hun bezoekers aanbieden kan mogelijk op basis van Creative Commons, Public Domain of een soortgelijke licentie kosteloos worden gebruikt. Maar dat betekent nog niet dat ze veilig voor commerciële doeleinden kunnen worden gebruikt. Als iemand de juridische achtergrond van de beelden checkt en er is sprake van onrechtmatigheden….. wat is dan het resultaat: u raadt het al, u kunt problemen krijgen als u de door Google getoonde zoekresultaten downloadt en voor uw projecten gebruikt.

Is het mogelijk om deze risico's te vermijden? Ja, kies voor goedkoop, professioneel rechtenvrij beeldmateriaal! Bij StockPhotoSecrets vindt u voor elk budget voordelig geprijsde maand- en jaarabonnementen [bekijk de in Nederland populaire 99club aanbieding!

Vind meer uitstekende alternatieven en promoties in onze uitgebreide artikel met de 20 beste beeldbanken! Wilt u zo goedkoop mogelijk aankopen doen – bekijk dan hier de goedkoopste beeldbanken. Neem voor de trends van deze tijd en voor het opdoen van inspiratie een kijkje bij de fotografietrends van 2021!

Heeft u nog niet eerder stockfotografie gebruikt, lees dan eerst onze gebruikersgids voor rechtenvrije afbeeldingen en de nieuwe complete handleiding voor stockfotografie! Koop zo goedkoop mogelijk met onze verschillende promoties en actiecodes, zoals onze Shutterstock kortingscode en iStock couponcodes.

Wat is een Creative Commons-licentie

De meeste websites die gratis afbeeldingen aanbieden, werken met Creative Commons (meestal afgekort met CC), een non-profit organisatie die verschillende licentieovereenkomsten voor intellectueel eigendom heeft ontwikkeld, waarbij kunstenaars – zoals fotografen en grafisch ontwerpers – onder bepaalde voorwaarden hun werk kosteloos aan anderen beschikbaar te stellen.

Creative Commons-licenties zijn wettelijke contracten waarmee kunstenaars onder bepaalde gebruiksvoorwaarden toestaan dat hun werkt wordt gebruikt en eindgebruikers aangeven deze te respecteren.

Er zijn zes verschillende Creative Commons-licenties. Creative Commons Zero (kortweg CC0) is een van de meest populaire en meest gebruikte licenties voor beelden die kosteloos worden verstrekt, omdat dit de licentie is waaraan maar weinig auteursrechtelijke beperkingen zijn verbonden. De andere CC-licenties hebben verschillende gradaties wat betreft de gestelde gebruiksvoorwaarden. Enkele daarvan zijn uitsluitend gericht op niet-commerciële doeleinden, andere vereisen bijvoorbeeld vermelding van de artiest en/of een verwijzing naar de artiest bij online toepassingen.

Ondanks de restricties of het ontbreken daarvan, zijn CC-beelden in principe gratis rechtenvrije afbeeldingen die u met toestemming van de eigenaar kunt downloaden en inzetten.

Het gevaar van de CC-licentie voor commerciële projecten

We hebben hierboven al vermeld dat CC-beelden u nog steeds problemen kunnen opleveren. De reden hiervoor is heel eenvoudig, maar op het eerste gezicht niet zo duidelijk. Als er een Creative Commons-licentieovereenkomst van kracht is, betekent dit dat u toestemming hebt gekregen om de beelden in uw werk op te nemen…. toch? Nou, niet altijd. En daar zit ‘m het probleem.

Het probleem zit ‘m in de Creative Commons-licentie: u moet absoluut zeker weten wie de rechtmatige eigenaar is, en dat alle modellen hun beeltenis hebben vrijgegeven. Anders loopt u het risico geconfronteerd te worden met meerdere juridische en financiële problemen.

De licentie is slechts geldig als deze door de wettelijke eigenaar van het auteursrecht is verleend. De meeste websites waar u gratis afbeeldingen kunt downloaden zijn van tussenpersonen die de bezoekers van hun site fotomateriaal laten inzenden en die de neiging hebben om niet veel onderhoud aan hun site te verrichten, wat onder andere inhoudt dat ze de inzendingen niet controleren. Niets weerhoudt willekeurige bezoekers van de site ervan om deze beelden te uploaden, dus het kan zijn dat u gratis afbeeldingen krijgt met een ondeugdelijke licentie.

Maar dat is nog niet alles. Iedereen is wettelijk gezien eigenaar van zijn eigen beeltenis. Een afbeelding van herkenbare personen moeten dus een wettelijk document hebben waarin de geportretteerden instemmen met het gebruik van hun beeltenis (dit noemen we “model release”). Hetzelfde geldt voor particulier eigendom, waaronder merken, logo's, gedeponeerde handelsmerken en zelfs voor enkele bekende monumenten en gebouwen. Als de door u gebruikte afbeelding geen model release heeft, maakt u inbreuk op de rechten van diverse personen. Stockfoto’s op uw website: wat is toegestaan en wat niet.

Zodra u een afbeelding gebruikt, bent u wettelijk gezien aansprakelijk, dus de wettelijke status van een gratis gebruikslicentie is nog belangrijker wanneer u beelden voor commerciële doeleinden wilt inzetten. Het feit dat u mogelijk profiteert, vergroot de ernst van de overtreding en de betrokken partijen zullen sneller geneigd zijn om rectificaties en schadevergoedingen te eisen.

Vind de gratis afbeeldingen website die bij u past

Dat was onze bijdrage met de beste en veiligste sites voor gratis afbeeldingen op het web. Met verschillende niveaus van juridische veiligheid, beeldkwaliteit en commerciële waarde, heeft elk van deze sites iets te bieden wat u van pas kan komen. Als u liever voor een betaalde optie gaat, kunt u onze uitgebreide lijst met de 20 beste stockfotosites bekijken! Veel daarvan kunt u eerst testen zoals u in ons overzicht van gratis proefabonnementen kunt zien.

MEER GRATIS
 • Shutterstock proefabonnement – nu 10 foto's gratis!
 • Adobe Stock 10 gratis afbeeldingen.
 • De beste gratis ontwerpsoftware.
 • Test Adobe Illustrator gratis.
 • Gratis stockfoto proefabonnementen – Een compleet overzicht!
TIPS

Welke van de genoemde beeldbanken wilt u het eerst testen? Kent u een site die we niet hebben genoemd? Stuur ons een berichtje en we zullen de site beoordelen!

Stockfoto's
Logo