Gratis afbeeldingen – 27 beste gratis stockfoto sites 2023!

Gratis afbeeldingen

Op zoek naar zoekt gratis afbeeldingen, stockfoto's, vectoren en illustraties? Dan ben je hier aan het juiste adres. We speciaal voor jou dit overzicht met de beste stockfoto websites voor gratis stockfoto's samengesteld. We zullen je in dit artikel ook vertellen waar je op moet letten om deze beelden veilig te kunnen gebruiken.

Vind je dit te veel gedoe, meld je dan met je e-mail adres aan en wacht tot de beeldbanken je aanmelding met een e-mail bevestigen. Er zijn een aantal manieren om gratis nieuwe afbeeldingen met een rechtenvrije licentie te downloaden.

Gratis afbeeldingen downloaden met een proefversie:

Gratis afbeeldingen downloaden zonder proefversie

Wil je geen proefabonnement afsluiten, dan is het goed om te weten dat Shutterstock, iStock en 123RF op hun website gratis beelden beschikbaar stellen waarvoor je jezelf alleen maar hoeft te registreren om ze te kunnen downloaden. Alle gratis beelden mag je bewerken en wijzigen.

Gratis tools voor het bewerken van beelden

AI-afbeeldingengenerator van Shutterstock

GRATIS* €29,-
*Tot 10 beelden in 1 maand met een gratis Shutterstock proefversie.
Shutterstock Generate is een AI-afbeeldingsgenerator, aangedreven door Dall-E en getraind met Shutterstock-content, waarmee op basis van tekstbeschrijvingen (zelfs maar één woord) fake-foto's kunnen worden gemaakt die accuraat en juridisch veiliger zijn dan andere opties.
Krijg met het exclusieve gratis Shutterstock proefabonnement tot 10 AI-afbeeldingen gratis!

GRATIS Shutterstock Creative Flow+ & Shutterstock-abonnement!

Gratis* Vanaf €29 p/m
Gratis proefabonnement van één maand op Shutterstock met 10 maandelijkse downloads, inclusief Creative Flow + gratis.
32 dagen resterend
Gemakkelijk het formaat van uw afbeeldingen en grafische ontwerpen aanpassen in elk gewenst formaat met Shutterstock Creative Flow+, de premium ontwerptool van Shutterstock, GRATIS inbegrepen bij uw gratis proefperiode van Shutterstock!
U krijgt 10 gratis afbeeldingen uit de collectie van Shutterstock en 30 dagen lang premium toegang tot Creative Flow+!
Krijg nu 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.

Veilige beeldbanken voor commerciële doeleinden

De 27 beste websites met gratis afbeeldingen die je relatief veilig kunt downloaden en gebruiken. Met deze beelden maak je effectieve marketing, branding, social media posts, blogs, publicaties en allerlei andere niet-commerciële ontwerpen! Deze stockfoto sites voegen constant nieuwe afbeeldingen aan hun collecties toe, zodat je altijd nieuwe en actuele afbeeldingen heeft om uw ontwerpen te perfectioneren.

Even voor de duidelijkheid:

We zeggen niet dat de stockfoto websites in dit overzicht 100% risicovrij zijn. Maar ze zijn veiliger dan andere fotosites door een beter toezicht, bekende auteursrechthouders, beoordelingsprocessen en een degelijke zakelijke achtergrond.

Nu we dit duidelijk hebben gemaakt, is hier onze uitgebreide lijst met beste beeldbanken voor het downloaden van gratis rechtenvrije foto's!

Hier de 27 beste sites voor gratis afbeeldingen

Pixabay – Fantastische rechtenvrije foto's van een Duitse aanbieder

pixabay.com/nl/ homepage

Pixabay is een site met gevarieerde gratis afbeeldingen (ook video's en muziek) die je zonder betaling mag downloaden. De beeldbank is opgericht door Hans Braxmeier en Simon Steinberger (experts in computertechnologie). De collectie is afkomstig van wereldwijde internetgebruikers en telt meer dan 1,7 miljoen hoge kwaliteit stockfoto's en video's die je ook voor professionele doelen mag gebruiken.

Alle aangeleverde gratis stockfoto's worden door een professionele curator (een fotograaf en beeldredacteur) zorgvuldig beoordeeld op zowel de technische kwaliteit als de rechtmatige bruikbaarheid.

Licentiegegevens: Ze hebben een eigen licentieovereenkomst die commercieel gebruik mogelijk maakt voor zowel digitale als gedrukte beelden, zonder attributie (te vergelijken met Creative Commons Zero), maar waarbij een gevoelige gebruiksclausule wordt ingevoerd en de distributie en doorverkoop van ongewijzigde afbeeldingen aan banden wordt gelegd.

Voordeel
 • Deze site combineert beeldmateriaal van hoge kwaliteit met Duitse degelijke functionaliteit. Je profiteert van zowel community-functies als van een blog.
Nadeel
 • De juiste beelden vinden kost veel moeite! En het systeem waarmee een afbeelding wordt aangeboden is wat betreft de veilige licentieverlening voor het beeld niet heel goed.
9Expert Score
Uitstekend

“In principe is het niet veilig om te vertrouwen op de inzendingen van gebruikers, maar Pixabay beoordeelt alle afbeeldingen grondig. De website en de beheerders zijn serieus, de aangepaste beeldlicentie en het feit dat het nu eigendom is van een professioneel bedrijf als Canva, maakt dat de beelden op Pixabay veiliger zijn dan die van andere sites.”

Unsplash – Moderne & kunstzinnige gratis rechtenvrije afbeeldingen

unsplash.com homepage

Unsplash is een project van Crew dat onverwacht één van de populaire pagina's voor rechtenvrije afbeeldingen is geworden. Het is een online platform dat freelance kunstenaars met klanten in contact brengt. Ze zijn begonnen als Tumblr-blog met zelf gemaakte professionele gratis afbeeldingen en uitgegroeid tot een zelfstandige website met meer dan een half miljoen beelden van creatieve kunstenaars – die elk hun eigen pagina met portfolio hebben, en alles helemaal gratis.

Licentiegegevens: Ze hebben een eigen gebruikslicentie waarmee je de beelden voor commerciële projecten mag gebruiken zonder dat er attributie is vereist (zoals de CC0 beeldlicentie), maar het compileren van een afbeelding is niet toegestaan.

Voordeel
 • De moderne, kunstzinnige en frisse stijl van het materiaal, het coole webdesign en de snelle ontwikkeling van hun zakelijke ideeën (Unsplash heeft al een API en veel andere pluspunten).
Nadeel
 • We moeten écht goed zoeken om iets negatiefs te vinden, maar de crowdsourcing van beelden van iedereen is niet de meest veilige optie voor gratis afbeeldingen.
9Expert Score
Uitstekend

“Ja, dit zijn crowdsourced stockfoto's, maar de online portfolio's en de enorme populariteit van Unsplash maken het een etalage voor fotografen, waardoor de kans op onrechtmatig beeldmateriaal kleiner is. De gebruikslicentie voegt extra veiligheid toe, maar het feit dat de website zo succesvol en zo belangrijk is voor de beheerders draagt ertoe bij dat ze de beeldlicenties serieus nemen.”

PikWizard – Creatief & commercieel beeldmateriaal van professionele fotografen

pikwizard.com/ homepage

PikWizard is een professionele site boordevol topkwaliteit rechtenvrije afbeeldingen over elk populair onderwerp die zonder betaling verkrijgbaar zijn. Het is eigendom van Wavebreak Media, een stockvideo- en fotografiebedrijf onder leiding van de Ierse videograaf en ondernemer Sean Prior. De meer dan 1 afbeeldingen zijn afkomstig van diverse medewerkers (meestal bekende stockmedia producenten).

Licentiegegevens: Ze hebben een eigen gebruikerslicentie dat het gratis gebruik van de aangeboden stockfoto's voor commerciële projecten mogelijk maakt, maar met een clausule voor gevoelige gebruikstoepassingen. Ze staan geen wederverkoop of gebruikmaking van een foto in of op een artikel voor wederverkoop (t-shirts, posters, enz.) toe, maar dat zijn de enige auteursrechtelijke beperkingen.

Voordeel
 • De goede mix van artistieke en commerciële beelden en de geweldige extra functie: de snelle on-page fotobewerking met de DesignWizard tool.
Nadeel
 • We hebben eigenlijk niets aan te merken! Maar om toch iets te noemen, dan zou het webdesign iets beter kunnen, gezien de geweldige functionaliteit ervan.
9Expert Score
Uitstekend

“Dit is het Walhalla voor gratis afbeeldingen: topkwaliteit beelden van en ingezonden door professionele fotografen die de licenties begrijpen, aangeboden en beheerd door een succesvol stockmediabedrijf, met een eigen licentie op maat voor het gebruik ervan zonder dat er enige betaling verschuldigd is. Natuurlijk moet je elke foto of afbeelding nog steeds dubbel checken, maar PikWizard is zo betrouwbaar als mogelijk.”

Pexels – Gratis afbeeldingen downloaden

www.pexels.com homepage

Pexels is het initiatief van de Duitse technologie-georiënteerde tweelingbroers Bruno en Ingo Joseph. Dit is een verzamelsite met honderdduizenden rechtenvrije beelden in hoge resoluties. De foto's zijn afkomstig van kunstenaars of van andere stockfoto sites met gratis beelden. De catalogus is omvangrijk en alle beeldbestanden kunnen voor niets worden gedownload en ingezet.

Licentiegegevens: Het beeldmateriaal wordt aangeboden onder CC0 – Vrij te gebruiken voor commerciële activiteiten en ontwerpen zonder dat hiervoor attributie is vereist.

Voordeel
 • De mooie en actuele beeldcollectie, de strakke en professionele website, het feit dat ze een speciale gratis videosectie hebben, en de gave invoegtoepassingen: apps en een Photoshop plug-in.
Nadeel
 • Dat zij niet alleen inzendingen van gebruikers verzamelen, maar ook beelden van verschillende andere websites, waardoor de risico's van mogelijke inbreuken op het auteursrecht of de privacy toenemen.
8Expert Score
Zeer goed

“Pexels is een zeer gerespecteerde website met veel aandacht voor de creatie en het onderhoud ervan. De beheerders hebben kennis van zaken. Echter, de verzamelfactor betekent dat de bron van een afbeelding niet altijd even duidelijk is en dat het hanteren van CC0 in deze context niet de veiligste werkwijze is.”

Life of Pix – Een artistieke fotocollectie in hoge resolutie

www.lifeofpix.com homepage

Life of Pix is eigendom van het Canadese digitale marketingbureau LEEROY, en stelt honderdduizenden kunstzinnige en kwalitatief hoogstaande gratis afbeeldingen ter beschikking met gevarieerde populaire thema's. Alle bestanden zijn van fotografen afkomstig en kunnen voor niets worden gedownload.

Licentiegegevens: De gratis afbeeldingen van deze fotosite vallen onder het publieke domein, wat inhoudt dat er geen auteursrecht van toepassing is. Ze kunnen zonder toestemming voor commerciële toepassingen worden gebruikt (grootschalige distributie is niet toegestaan).

Voordeel
 • Het sterke artistieke gevoel dat hun collectie ademt, de uitstekende curatie en het voordeel van een aparte website voor video's die je voor niets downloadt.
Nadeel
 • Het is niet makkelijk om een puntje van kritiek te vinden, maar we denken dat de donaties van de fotograaf in het publieke domein onduidelijk kunnen zijn, omdat je ervoor moet zorgen dat je precies weet welke rechten erop van toepassing zijn.
8Expert Score
Zeer goed

“De Public Domain-licentie zou theoretisch veiliger moeten zijn voor commerciële doelen, omdat er geen auteursrecht op de beelden van toepassing is. Maar zoals we al zeiden, werkt dat alleen als de oorspronkelijke auteursrechthebbende degene is die ze heeft gedoneerd en alle andere benodigde rechten (bijv. model releases) zijn vrijgegeven. Life of Pix is eigendom van een bekende website die met de nodige zekerheid gratis afbeeldingen kan aanbieden.”

Gratisography – Experimentele artistieke gratis foto's

gratisography.com homepage

Grafisch en webdesigner Ryan McGuire is de eigenaar van Gratisography. Op zijn site biedt hij een collectie van bijna 500 beelden in hoge resolutie aan. De meeste foto's zijn heel intiem, van hoge kwaliteit en uniek, heel anders dan de typische commerciële stockfoto's.

Licentiegegevens: Een gebruikslicentie op maat, vergelijkbaar met de CC0-licentie – Gratis voor commercieel gebruik, met toevoeging van een gevoelige gebruiksclausule en het advies voor extra inklaring van de rechten (merken, handelsmerken, model releases).

Voordeel
 • De ludieke stijl van de website en het unieke karakter van de beelden, die perfect zijn voor sociale media als Instagram of visuele communicatie met een jong publiek.
Nadeel
 • De collectie is heel kleine. Dat betekent dat ondanks dat de foto's cool zijn, de verscheidenheid aan thema's beperkt is.
8Expert Score
Zeer goed

“Hoewel bescheiden, is de collectie van Gratisography juridisch gezien een stuk veiliger dan andere fotosites met gratis foto's, omdat de auteursrechthebbende degene is die ze op zijn eigen site aanbiedt. Volg Ryan's advies voor het dubbel checken op als er extra rechten moeten worden verduidelijkt. Maar dat is makkelijk, omdat je via de website contact met McGuire kunt opnemen.”

SplitShire – Stijlvolle en artistieke afbeeldingen

www.splitshire.com homepage

Fotograaf Daniel Nanesou is de persoon achter SplitShire. Op zijn website vind je ongeveer duizend artistieke en professioneel gestileerde beelden uit zijn persoonlijke collectie. Elke geschikte afbeelding die je op de site te zien krijgt, mag je zonder kosten downloaden, bewerken en in jouw werk opnemen.

Licentiegegevens: Aangepaste licentie, vergelijkbaar met Creative Commons Zero (CC0) – Afbeeldingen voor commerciële toepassingen met een gevoelige gebruiksclausule. Je mag gratis afbeeldingen downloaden, maar deze niet doorverkopen zoals ze zijn gedownload (de rechtenvrije foto's moeten worden aangepast voor verkoopdoeleinden en gebruik voor commerciële doeleinden met een gevoelige gebruiksclausule).

Voordeel
 • Trendy afbeeldingen van professionele kwaliteit met een grote commerciële waarde, die perfect zijn voor websites, advertenties, blog posts en artistieke projecten.
Nadeel
 • Er is niet veel aan te merken, behalve dat de collectie relatief bescheiden van omvang is vergeleken met andere aanbieders uit deze lijst.
8Expert Score
Zeer goed

“De beelden van SplitShire zijn veilig te gebruiken: ze zijn gemaakt door een professionele fotograaf met kennis van licenties. De foto's worden aangeboden onder zijn eigen licentie op maat, en omdat je weet dat hij het auteursrecht heeft, kun je direct opnemen om aan extra rechtenvereisten te voldoen. Een goede deal voor gratis afbeeldingen.”

Burst – Zeer commerciële rechtenvrije foto's

burst.shopify.com homepage

In 2017 heeft het e-commerce platform Shopify het concept Burst in het leven geroepen, waarvan het beeldmateriaal gratis voor e-shops en commerciële doeleinden mag worden gebruikt (maar je kunt ze eigenlijk voor elke denkbare toepassing inzetten, zoals sociale media of blogs). Een uitgebreide collectie met duizenden hoge resolutie beelden in een zeer eigentijdse stijl over populaire commerciële onderwerpen zoals lifestyle, mode, technologie en nog veel meer. Elke afbeelding, afkomstig van ingehuurde fotografen en inzendingen van gebruikers, is zowel binnen Shopify als daarbuiten voor niets bruikbaar.

Licentiegegevens: Er zijn twee licenties: 1. Creative Commons Zero (CC0) – Kosteloos bruikbaar voor commerciële ontwerpen en projecten. 2. Aangepaste licentie, vrijwel identiek aan CC0, die het gebruik van het fotomateriaal in/op artikelen voor wederverkoop toestaat en een gevoelige gebruiksclausule heeft. Het voordeel is dat er naast een compilatiebeding geen andere auteursrechtbeperkingen van toepassing zijn.

Voordeel
 • Het beeldmateriaal zeer commercieel en heel trendy: het zijn authentieke beelden die perfect geschikt zijn voor websites, e-shops, sociale media, advertenties en nog veel meer.
Nadeel
 • Als we heel kritisch kijken, kunnen we stellen dat het hebben van twee bijna identieke licenties het voor gewone gebruikers alleen maar lastiger maakt.
8Expert Score
Zeer goed

“Hoewel we geen fan zijn van de Creative Commons licentie, kan het fotomateriaal van Burst redelijk veilig worden gebruikt: vanwege het feit dat ze worden aangeleverd door Shopify. De beelden worden uitsluitend voor commerciële doeleinden aangeboden, zodat de juridische veiligheid hier geen grote zorgen oplevert.”

Rawpixel – Authentieke stockfoto's voor sociale media en blogs

www.rawpixel.com homepage

De website Rawpixel is opgericht door Robert Churchill, bevat duizenden onconventionele, authentiek topkwaliteit beeldmateriaal voor ontwerpers en afkomstig van gekwalificeerde bijdragers. Met een limiet van 100 downloads per gebruiker per maand, kun je gebruikmaken van deze omvangrijke en veelzijdige collectie, die de service voor premium beelden van Rawpixel completeert.

Licentiegegevens: Aangepaste eigen gebruikslicentie – gratis gebruiksrechten voor commerciële activiteiten – gevoelige gebruiksclausule – wel wijzigen en bewerken, maar geen doorverkoop.

Voordeel
Nadeel
 • De zoekmachine voor premium en gratis beelden is identiek, zodat u bij elke zoekopdracht het “Gratis”-filter moet inschakelen. Een kleinigheidje.
8Expert Score
Zeer goed

“Als goede website voor het kopen van rechtenvrije afbeeldingen is het duidelijk zij weten waar ze mee bezig zijn. De licentie is op maat, en omdat zij elke inzending beoordelen, is het erg waarschijnlijk dat alle rechten naar behoren zijn ingeklaard en de wettelijke veiligheid groot is.”

Libreshot – Kunstfotografie die u gratis mag downloaden

libreshot.com homepage

Libreshot is een website met fotografie die je kosteloos mag downloaden en die je zeker moet kennen, want deze bevat duizenden kunstzinnige beelden van SEO consultant en maker van mooie foto's Martin Vorel. Zijn gratis afbeeldingen zijn van hoge kwaliteit en bestrijken verschillende onderwerpen. Voordeel is dat je elke foto zonder enige kosten kunt gebruiken.

Licentiegegevens: Creative Commons Public Domain-licentie, met praktisch geen auteursrechtelijke beperkingen.

Voordeel
 • Kunstzinnige fotografie is niet iets wat elke andere fotosite te bieden heeft. Perfect voor drukwerk en diverse andere doeleinden.
Nadeel
 • Niet elke foto is commercieel bruikbaar en er zijn niet veel foto's van mensen. Maar daar zijn creatieve oplossingen voor te bedenken.
8Expert Score
Zeer goed

“Zoek je artistiek fotomateriaal in een hoge resolutie, dan zul je Libreshot geweldig vinden, omdat je hier relatief veilig mee kunt werken. Alle beelden zijn eigendom van de man die ze op zijn pagina in licentie geeft zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Bovendien staan op de meeste foto's geen herkenbare mensen, merken of gedeponeerde content. Je zult dus meestal geen problemen ondervinden.”

PicJumbo – Beelden van een professionele fotograaf

picjumbo.com homepage

PicJumbo is de website van stockfotograaf Viktor Hanacek. Het is voor elke maker van content de perfecte plek om stockfoto's van uitstekende kwaliteit te vinden. Op deze site vindt je meer dan 2000 gratis afbeeldingen van Hanacek over verschillende populaire onderwerpen die allemaal kosteloos verkrijgbaar zijn. De personen op elk van de gratis afbeeldingen zijn bewust onherkenbaar, maar nog steeds zichtbaar.

Licentiegegevens: Creative Commons Zero licentie (CC0) – Zonder kosten voor commerciële projecten inzetbaar – Waarschuwing voor zorgvuldigheid bij het gebruikmaking voor merken en merkgerelateerde objecten.

Voordeel
 • Ontvang beeldmateriaal dat duidelijk afkomstig is van een stockfotograaf, iemand die de licentiemarkt begrijpt en commercieel waardevolle beelden aanbiedt.
Nadeel
 • Het beeldmateriaal kan excessief commercieel zijn, zou wel iets meer artistieke uitstraling of scherpzinnigheid mogen hebben.
8Expert Score
Zeer goed

“Vertrouw het maken van perfecte foto's aan een stockfotograaf toe! PicJumbo is een geweldige bron voor afbeeldingen voor commercieel gebruik, niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook gezien de juridische veiligheid. Alle foto's zijn onder licentie van de eigenaar en omdat er geen merken of herkenbare modellen op de beelden staan, kun je op deze afbeeldingen met een CC licentie vertrouwen.”

Kaboompics – Gratis afbeeldingen downloaden voor Instagram

kaboompics.com homepage gratis afbeeldingen

Ontwerper en stockfotograaf Karolina Grabowska is de bedenker en het talent achter Kaboompics, een site met gratis rechtenvrije foto's van hoge kwaliteit die puur aanvoelen en diverse onderwerpen belichten. Alle meer dan 8000 aangeboden foto's zijn van haar en elke afbeelding is gratis verkrijgbaar.

Licentiegegevens: Ze heeft als auteursrechthebbende een aangepaste beeldlicentie voor vrij gebruik voor commerciële doelen (met een clausule voor gevoelig gebruik). Het is niet toegestaan om de gratis afbeeldingen door te verkopen zoals deze zijn gedownload (je moet het origineel dus bewerken), en de verdere verspreiding is zonder toestemming ook niet toegestaan. De voorwaarden tonen een waarschuwing voor het commerciële gebruik van foto's waarop merken of handelsmerken staan.

Voordeel
 • De coole, moderne esthetiek van de foto's (die schreeuwen “social media“) en de high-end functionaliteit: fotoshoot collecties, een zoekmachine met een kleurenpaletfilter, en nog meer.
Nadeel
 • Wij moesten goed zoeken om iets te vinden, maar laten we zeggen dat bepaalde onderwerpen oververtegenwoordigd zijn en andere minder.
8Expert Score
Zeer goed

“Als je je richt op een jong publiek, werkt met sociale media en je hebt geen of een beperkt budget voor beeldmateriaal, dan is Kaboompics uw nieuwe partner. Grabowska biedt al het nodige kosteloos aan, en haar aangepaste licentie en volledige eigendom van de beelden voegt daar het zeer gewenste, betrouwbare stempel aan toe.”

Rgbstock – Professionele stockfotografie waarvoor u niets betaald

www.rgbstock.nl homepage

Rgbstock is een website met meer dan 100.000 gratis rechtenvrije foto's. Deze is in 2010 (onder leiding van Jay Simmons) gebouwd door een groep amateurfotografen en grafische kunstenaars die hun weg kennen op het gebied van beeldlicenties. De collectie – bestanden die door gebruikers zijn aangeleverd en die worden beoordeeld op basis van de kwaliteit – omvat een overvloed aan altijd populaire onderwerpen, waarbij kunstzinnige foto's met meer commerciële foto's elkaar afwisselen.

Licentiegegevens: Ze hebben een gebruikerslicentie die gratis gebruik voor commercieel werk toestaat en beperkingen die vergelijkbaar zijn met rechtenvrije afbeeldingen: een gevoelige gebruiksclausule en een verbod op het gebruik van foto's in producten voor wederverkoop. Ze waarschuwen voor de noodzaak van modelreleases en andere belangrijke juridische kwesties, maar ze wijzen erop dat het aan jou is om deze te controleren. Ondanks dit punt is het voor elke maker van beeldmateriaal een van de meest populaire pagina's online voor gratis afbeeldingen.

Voordeel
 • De foto's hebben een professionele en zeer commerciële stijl. Voldoende variatie voor de meeste gebruikers. Ze voorzien in directe berichtgeving aan elke bijdragende fotograaf ten aanzien van releases en gebruik dat de licentie van Rgbstock te buiten gaat.
Nadeel
 • Over het geheel genomen zou de collectie wat eigentijdser mogen. En het feit dat dit systeem is gebaseerd op bijdragen is niet het meest optimale voor gratis fotomateriaal.
7Expert Score
Goed

“Rgbstock doet al lang mee, het wordt beheerd door mensen die de sector goed kennen en biedt zeer bruikbare gratis afbeeldingen. De gebruikslicentie is veiliger dan veel andere, en hoewel het waar is dat inzendingen van gebruikers niet de veiligste werkwijze zijn, zorgt de communicatie met elke auteursrechthebbende ervoor dat alles niet alleen gemakkelijker maar ook rechtmatiger wordt.”

Good Stock Photos – Geweldig beeldmateriaal met redactioneel gevoel

goodstock.photos homepage

Good Stock Photos is een website met meer dan 1000 rechtenvrije foto's van hoge kwaliteit die geheel kosteloos kunnen worden gedownload en gebruikt. Elke foto is gemaakt door en eigendom van Steven Ma, een webdesigner en marketeer die ook de oprichter is van zijn eigen designbureau SparkFlow. Hoewel de beeldcollectie perfect geschikt is voor commercieel gebruik, heeft de collectie een sterke redactionele uitstraling met een mix van alledaagse situaties, sociale media geïnspireerde beelden, reizen en landschappen, stedelijke taferelen en meer.

Licentiegegevens: Hij gebruikt een beeldlicentie op maat die kosteloze gebruikmaking in commerciële projecten toestaat, waarbij hij alleen de verkoop van elke afbeelding beperkt zoals ze zijn, waarbij het compileren en/of verdere verspreiding niet is toegestaan.

Voordeel
 • Het is een interessante mix van onderwerpen, stijlen en perspectieven. Het is een goede bron van fotomateriaal voor blogs!
Nadeel
 • Hoewel van goede kwaliteit en visueel aantrekkelijk, is niet elke afbeelding van commerciële waarde.
7Expert Score
Goed

“Goede stockfotografie, precies zoals de naam al aangeeft. De kleine fotocollectie biedt goede beelden, ook al zijn ze niet allemaal geschikt voor commerciële doeleinden. Het feit dat ze allemaal eigendom zijn van de oprichter van de website en meestal geen herkenbare mensen weergeven. Dankzij de aangepaste licentie zijn ze veilig te gebruiken!”

StockSnap.io – Fotografie in moderne stijlen

StockSnap.io screenshot homepage

StockSnap.io is een site met gratis foto's van de ondernemers Christopher Gimmer en Marc Chouinard, die ook de ontwikkelaars van de grafische design tool Snappa zijn. In StockSnap io geven ze tienduizenden hoge resolutie gratis afbeeldingen weg die allerlei populaire onderwerpen op een authentieke, moderne en zeer trendy manier weergeven. De collectie bestaat uit inzendingen van gebruikers en elk daarvan kan kosteloos worden gedownload.

Licentiegegevens: Zij hanteren de Creative Commons Zero licentie (CC0) –  gebruikmaking zonder betaling voor commerciële ontwerpen en projecten.

Voordeel
 • De actualiteit van het fotomateriaal, geschikt voor sociale media en bloggen, maar ook voor reclame en andere commerciële toepassingen.
Nadeel
 • Crowdsource beeldmateriaal en CC-licentie vormen niet de beste combinatie.
7Expert Score
Goed

“Technisch gezien zijn de afbeeldingen van StockSnap.io goed. Het fotomateriaal heeft een hoge resolutie en is van grote waarde voor commerciële projecten. Hoewel ze richtlijnen geven waarin het belang van het afstand doen van rechten nauwkeurig wordt beschreven, is de realiteit dat dit niet volstaat voor het veilige gebruik van de afbeeldingen. Dit gezegd hebbende, denken wij dat het mensen zijn die serieus met hun vak bezig zijn en goed werk leveren.”

Fancy Crave – Samengestelde & trendy beeldpakketten

fancycrave.com homepage

Commercieel stockfotograaf Igor Ovsyannykov is de eigenaar van Fancy Crave. Op de website kunt u rechtenvrije foto's van hem en andere professionel gratis downloaden. De catalogus telt duizenden bestanden, allemaal overzichtelijk gepresenteerd per thema/onderwerp, sterk gericht op reisfotografie en in een zeer moderne stijl en professionele uitstraling. U kunt op de site ook premium pakketten kopen.

Licentiegegevens: Op elke afbeelding is de Creative Commons Zero licentie (CC0) van toepassing – Gratis gebruik van de foto voor commerciële ontwerpen met een gevoelige gebruiksclausule. Dankzij het contract is het niet nodig om bijkomende rechten voor commerciële toepassingen (model releases, eigendomsrechten, etc.) te verkrijgen.

Voordeel
 • De moderne esthetiek en de speciale vormgeving. Zeer praktisch wanneer u op zoek bent naar specifieke thema's of naar inspiratie.
Nadeel
 • CC0-licentie en inzendingen van gebruikers. Dit is juridisch en veiligheidstechnisch gezien niet de beste oplossing.
7Expert Score
Goed

“De site is van een commerciële fotograaf die zijn vak verstaat. Het ter beschikking stellen van zijn eigen fotomateriaal is een factor die een belangrijke mate van betrouwbaarheid toevoegt. Maar het is nog steeds een op CC0 gebaseerde aanbieding met inzendingen van andere fotografen. Het is een fraaie site, maar wees wel voorzichtig met de licentiedekking.”

ISO Republic – Een fotocollectie voor elke behoefte

isorepublic.com homepage

Zoek je een website met hoge resolutie stockfoto's van populaire onderwerpen die je voor niets kunt downloaden? Dan moet je echt bij ISO Republic zijn. In 2014 is de site door fotograaf Tom Eversley opgericht. Nu wordt deze website gerund door een klein team en vind je er duizenden gratis rechtenvrije foto's van uitstekende kwaliteit.

Voordeel
 • Een gevarieerde collectie die traditionele stockfotografie mixt met kunstzinnig en trendy beeldmateriaal. Er is voor elk wat wils.
Nadeel
 • CC0 + inzendingen van gebruikers. Zoals pindakaas en chocopasta apart van elkaar lekker zijn, is het geen goed idee om ze te mengen.
7Expert Score
Goed

“De afbeeldingen en service zijn formidabel. De licentie is niet de veiligste, want elke afbeelding wordt door derden aangeleverd. Maar omdat de site wordt beheerd door een fotograaf en een team van medewerkers, nemen we aan dat ze weten waar ze mee bezig zijn en dat je de beelden relatief veilig kunt gebruiken.”

Startup Stock Photos – Moderne zakelijke stockfoto's

startupstockphotos.com homepage

Startup Stock Photos is een site voor gratis afbeeldingen met fotomateriaal van uitstekende kwaliteit gericht op starters, kleine bedrijfjes en ondernemers. Krijg foto's in een authentieke stijl die diversiteit en echtheid ademen. De website is van sociale media marketingbureau Sculpt en de meeste beelden (gratis te bewerken en in elk formaat te gebruiken) worden gemaakt door drie kunstenaars die aan de website en het bureau zijn verbonden.

Licentiegegevens: De beelden vallen onder de Creative Commons Zero licentie (CC0) – Zonder kosten te gebruiken in commerciële projecten.

Voordeel
 • Geweldige collectie die zich richt op een actuele doelgroep als starters en ondernemerschap. Het pluspunt is de diversiteit en natuurlijke stijl.
Nadeel
 • De website is heel basic, er is geen zoekmachine en het kan een beetje lastig zijn om iets specifieks te vinden.
7Expert Score
Goed

“Elke afbeelding op deze site is geschikt voor de visuele behoeften van nu en ook nog eens erg trendy. De beeldlicentie is niet de veiligste, maar omdat de meeste foto's in eigen beheer worden gemaakt is het gebruik veiliger dan je denkt.”

Foca Stock – Fotocollectie met als thema natuur en werkomgeving

focastock.com gratis foto's

Opgericht door ontwerper en fotograaf Jeffrey Betts. Foca Stock biedt duizenden eigen rechtenvrije foto's die je gratis mag downloaden voor uw creatieve ontwerpen (incl. commerciële projecten). Onderwerpen als natuur en werkomgevingen domineren. Hoewel de mooie afbeeldingen goed gecureerd zijn, valt het op dat er foto's van mensen ontbreken.

Licentiegegevens: Dit zijn CCo-foto's – Gratis gebruik voor commerciële activiteiten.

Voordeel
 • Een high-end fotoselectie en de speciale content curatie is duidelijk zichtbaar. Bonus: gratis video's en een gave achtergrond creatietool die je vanaf elke afbeelding met slechts één klik kunt openen.
Nadeel
 • Foto's van mensen zijn het meest waardevolle thema aller tijden. Ze zijn zeker riskanter om gratis te gebruiken (vanwege de modelreleases), maar het ontbreken ervan beperkt de bruikbaarheid van deze site.
7Expert Score
Goed

“Geen lifestyle afbeeldingen is een minpuntje, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Foca Stock veel hoge resolutie beelden voor commerciële toepassingen. De CC0 licentie voegt veiligheid toe, omdat alle fotomateriaal eigendom is van de man die ze weggeeft op zijn eigen site. Dus waarom zou je er dan niet van profiteren.”

FoodiesFeed – Voedselfoto's in hoge resoluties

www.foodiesfeed.com homepage

FoodiesFeed is een website met voedselfoto's in klein formaat die je zonder betaling kunt downloaden. Meer dan duizend voedselfoto's. Dit is het werk van voedingsfotograaf Jakub Kapusnak. De online collectie bevat beelden van hemzelf en door gebruikers ingezonden content dat je gratis mag gebruiken.

Licentiegegevens: Ze hebben een Creative Commons Zero (CC0) licentie – Zonder betaling bruikbaar voor commerciële doeleinden.

Voordeel
 • De foto's hebben een hoge resolutie, zijn actueel en gevarieerd. Het is geweldig om een bron van gratis voedselfoto's te hebben!
Nadeel
 • CC0-licentie en inzendingen van gebruikers zijn geen goede combi. De site heeft te veel advertenties wat een beetje irritant is.
7Expert Score
Goed

“FoodiesFeed is perfect voor bloggers, sociale media posts, bedrijven en iedereen die gratis trendy voedselfoto's nodig heeft. Het licentiemodel is niet de beste, en natuurlijk zijn de afbeeldingen van de eigenaar van de site het veiligst. Maar omdat er geen mensen of merken op de foto's staan, is het risico beperkt en zijn de voordelen groot.”

Freerange – Gratis afbeeldingen van allerlei thema's

freerangestock.com homepage

Freerange is een stockfoto site met een uitgebreide collectie van duizenden beelden die je gratis kunt downloaden en gebruiken. Sommige van deze foto's worden in eigen beheer gemaakt en sommige worden door gebruikers aangeleverd. De selectie biedt een groot aantal actuele en veel gevraagde onderwerpen.

Licentiegegevens: Er zijn twee licenties: 1. Equalicense, een licentiemodel (eigen licentie) dat vrij gebruikmaken voor commercieel gebruik mogelijk maakt, dat iets meer gecontroleerd wordt dan Creative Commons en waarin het gebruikmaken van het bestand in producten voor wederverkoop en massadistributie wordt verboden. 2. Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruikmaking voor commerciële doelen.

Voordeel
 • Er is veel keuze, het is een gevarieerde collectie met galerijen en collecties.
Nadeel
 • Niet elke afbeelding is van hoge kwaliteit en we weten niet veel over wie de website runt.
6Expert Score
Voldoende

“Dit is een goede en fatsoenlijke site met gratis afbeeldingen. Het eigen gemaakte beeldmateriaal is uiteraard veel veiliger te gebruiken. Maar omdat zij door gebruikers ingezonden foto's met een CC0 licentie hebben (veel met herkenbare mensen) en omdat er niet veel bekend is over wie er achter de site zit, moet je alle rechten goed checken voor je de beelden gebruikt.”

StockVault – Ontvang beeldmateriaal van uitstekende technische kwaliteit

www.stockvault.net homepage

StockVault is een beeldbank met een omvangrijke fotocollectie van ruim 110.000 beelden over de meest gevarieerde onderwerpen. De foto's uit deze collectie van gebruikers uit de hele wereld is gratis te downloaden. Je mag elke foto gebruiken voor creatieve activiteiten. Een foto filteren is hier heel eenvoudig.

Licentiegegevens: Deelnemende gebruikers selecteren een van de drie beschikbare licenties. 1. Commerciële licentie (gratis voor commercieel gebruik). 2. Niet-commerciële licentie (gratis voor persoonlijk en redactioneel gebruik). 3. Creative Commons Zero (CC0) – gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Voordeel
 • Er is volop keuze, de kwaliteit van de afbeeldingen is goed omdat de inzendingen op technische kwaliteit worden beoordeeld.
Nadeel
 • Kiezen tussen drie verschillende licenties is niet praktisch. Niet elke afbeelding kan voor commerciële doeleinden worden gebruikt.
6Expert Score
Voldoende

“Grote collecties met gratis foto's zijn handig, omdat je alles wat je nodig hebt op één plek vindt. Maar over de beheerder van StockVault is niet veel bekend. Wees voorzichtig met door gebruikers ingediende content, de verschillende licenties. Houd er rekening mee dat ze alleen de technische en niet de rechtmatige status beoordelen, zodat je voorzichtig moet zijn als je deze gratis afbeeldingen in commerciële projecten gebruikt.”

Styled Stock – Gratis vrouwelijke stockfotografie

styledstock.co homepage

Styled Stock is een kleine collectie stockfoto's die door vrouwelijke fotografen is gemaakt. Met iets meer dan 100 gratis afbeeldingen zijn de meeste foto's flat lays en desktop shots met een zeer modern, strak en minimalistisch concept. Het is niet erg duidelijk wat de stand van zaken is wat betreft wie de site beheert of wie de eigenaar is van de beelden, maar het is duidelijk dat ze gratis kunnen worden gedownload en in commerciële projecten zijn te gebruiken.

Licentiegegevens: Gratis toepassing voor commerciële doeleinden – Geen attributie vereist – Auteursrecht nog steeds in handen van de maker van de foto.

Voordeel
 • De foto's zijn simpel maar stijlvol en veelzijdig, ideaal voor vrouwelijke concepten. De site heeft geavanceerde functies, zoals een kleurenfilter.
Nadeel
 • Het is een heel, heel kleine collectie en er is niet echt veel informatie over beschikbaar.
6Expert Score
Voldoende

“Een selectie gratis afbeeldingen zo specifiek als deze, kan heel nuttig zijn als je vrouwenfoto's zoekt. Maar omdat er bijna geen informatie is over wie deze foto's in licentie geeft en wie de eigenaar van het auteursrecht is, maakt ze niet erg veilig voor commercieel gebruik. Controleer dit zorgvuldig voordat u ze gebruikt.”

New Old Stock – Vintage & historische beelden

nos.twnsnd.co homepage

Productontwerper Cole Townsend creëerde enkele jaren geleden New Old Stock op Tumblr om zijn collectie vintage en historische fotografie te presenteren. Hij heeft nu 1500 gratis foto's die hij handmatig selecteert en verzamelt van op Flickr Commons vermelde instellingen zoals musea vanuit de hele wereld, NASA, enz. U kunt deze foto's gratis downloaden en gebruiken.

Licentiegegevens: Public Domain (geen bekend auteursrecht) – onderworpen aan de voorwaarden van Flickr Commons, waarbij elke instelling haar eigen machtigingen geeft. Niet alle afbeeldingen mogen voor commerciële doeleinden worden gebruikt, sommige vereisen attributie.

Voordeel
 • Historisch relevante en attractieve vintage beelden bieden veel creatieve mogelijkheden. Het is een pré om ze door grotere archieven te laten cureren.
Nadeel
 • De kwaliteit van de beelden is soms niet heel goed (te verbeteren met een upscaler). Het is lastig om de licentievoorwaarden en het toegestane gebruik te verifiëren.
6Expert Score
Voldoende

“De openbare online archieven zijn enorm, zodat deze collectie foto's van een deskundig iemand waardevol is. Door het ontbreken van een bekend auteursrecht en historische gegevens zijn de foto's een stuk veiliger voor commerciële doeleinden. Maar de variabele licentiemogelijkheden en het feit dat deze allemaal afkomstig zijn uit bestaande archieven doet een deel van die waarde teniet.”

Skitterphoto – Ecclectische selectie van gratis stockfoto's

skitterphoto.com homepage

Opgericht door een groep enthousiaste stockfotografen is Skitterphoto een site met gratis stockfoto's van topkwaliteit in een groot aantal stijlen en onderwerpen. Het fotomateriaal afkomstig van de oprichters van de site en van gebruikers – met auteursrecht en andere rechten voor de vrijgave en beoordeeld voor de technische kwaliteit – en deze duizenden bestanden kunnen gratis worden gedownload.

Licentiegegevens: Creative Commons Zero (CC0) – gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Voordeel
 • De collectie is eclectisch, waarbij commercieel getinte foto's worden gecombineerd met artistieke afbeeldingen en af en toe een unieke en wervelende afbeelding.
Nadeel
 • CC0 en door gebruikers aangeleverde foto's vormen de ingrediënten van een niet zo'n goed recept voor beeldlicenties.
6Expert Score
Voldoende

“Skitterphoto biedt waardevolle gratis afbeeldingen die met liefde voor de kunst van het fotograferen zijn gemaakt. Maar juridisch gezien zijn er wel wat bezwaren. Natuurlijk zijn de foto's van de eigenaren van de site veiliger in het gebruik, maar het is moeilijk om ze te identificeren. De inzendingen van gebruikers, hoewel gewaarschuwd voor juridische kwesties, worden alleen beoordeeld op kwaliteit. Je moet de rechtmatigheid ervan verifiëren en bevestigen voordat je ze in commerciële toepassingen gebruikt.”

NegativeSpace – Trendy fotomateriaal van topkwaliteit

negativespace.co homepage

NegativeSpace is een gebruiksvriendelijke website met veel gratis afbeeldingen van verschillende thema's en stijlen. Deze beelden worden verzameld van bijdragers na indiening en beoordeling van de portfolio en zijn van zeer goede kwaliteit voor professioneel gebruik.

Licentiegegevens: Creative Commons Zero (CC0) – Gratis te gebruiken voor commerciële projecten.

Voordeel
 • De actuele, trendy concepten en de veelzijdigheid van de onderwerpen, de uitvoerige goedkeuring van de afbeelding dat garant staat voor de kwaliteit van de content.
Nadeel
 • CC0-licentie voor door de gebruiker aangeleverde afbeeldingen die niet worden beoordeeld op rechtsgeldigheid, het gebrek aan informatie over de website-eigenaren.
6Expert Score
Voldoende

“Als we alleen kijken naar de fotografie, is NegativeSpace heel goed, je zult er waarschijnlijk waardevolle foto's voor al jouw ontwerpen vinden. Maar juridisch gezien zijn ze voor commercieel werk niet de veiligste keuze. Ze werken met een CC0-licentie en door gebruikers ingezonden foto's, en we weten niet echt veel over ze om er zeker van te zijn, dus je moet zelf de status van jouw foto's controleren.”


Gratis afbeeldingen en de risico's

We zijn gek op dingen waarvoor we niet hoeven te betalen, oftewel er gaat niets boven gratis. Dat geldt zeker ook voor gratis afbeeldingen. Webdesigners, grafische vormgevers, marketeers, bloggers, beeldend kunstenaars, ondernemers, non-profit organisaties….. wanneer zij (en jij) hoge resolutie beelden en/of groot formaat beelden nodig hebben, maar deze niet kunnen of willen betalen, is het niet meer dan logisch om deze kosteloos proberen te krijgen.

Zelfs als je betaalde rechtenvrije afbeeldingen kunt veroorloven, is het soms erg moeilijk om weerstand te bieden aan beelden die je zonder betaling kunt downloaden. Maar de waarheid is dat gratis afbeeldingen downloaden een aantal juridische gevaren met zich meebrengt. Dat geldt zeker als je ze voor commerciële doelen wilt gebruiken, zoals voor marketing, social media, branding en Google-advertenties.

Zeg NEE tegen Google afbeeldingen

Bij het op internet zoeken naar gratis afbeeldingen denk je misschien direct aan een Google-zoekopdracht. Heel begrijpelijk, maar gebruik deze foto's niet! Google is slechts een zoekmachine voor het filteren, identificeren en weergeven van de op internet beschikbare beeld- en vectorbestanden. Google heeft niet de auteursrechten van de getoonde beelden, en daarom kunnen ze je geen gebruiksrechten verlenen.

Wanneer je een zoekopdracht met de zoekmachine van Google uitvoert, zullen de eerste resultaten betaalde advertenties van professionele beeldbanken zijn, of afbeeldingen waarop auteursrechten van toepassing zijn en waarvoor je een vergoeding verschuldigd bent. Deze snelle en makkelijke oplossing om gratis afbeeldingen te krijgen kan tot veel narigheid leiden, met inbegrip van de gang naar de rechter. In dit artikel over de gevaren van het onrechtmatig gebruik van Google afbeeldingen lees je alles over de vervelende gevolgen dit met zich kan meebrengen.

De gevaren van websites waar u gratis afbeeldingen kunt downloaden

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Kies daarom niet voor de eerste de beste website die je te zien krijgt waarbij je zonder daarvoor te betalen beelden kunt downloaden. Ze lijken veilig, want de afbeeldingen hebben een licentie en alles wijst erop dat je ze zomaar mag gebruiken.

En daarin schuilt juist het gevaar: lijken is één ding, maar de realiteit kan een andere zijn. Het materiaal dat deze sites aan aanbieden kan mogelijk op basis van Creative Commons, Public Domain of soortgelijke beeldlicentie kosteloos worden gebruikt. Maar dat betekent nog niet dat ze veilig voor commerciële doeleinden kunnen worden gebruikt. Als iemand de juridische achtergrond van de beelden checkt en er is sprake van onrechtmatigheden….. wat is dan het resultaat: je raadt het al, je kunt problemen krijgen als je de Google afbeeldingen downloadt en voor jouw projecten ingezet. Controleer de gebruiksmogelijkheden van de foto altijd.

Stockphotos.com – goedkope rechtenvrije stockfoto's

https://www.stockphotos.com homepage
stockphotos.com logo

Stockphotos.com is een bescheiden website die speciaal gericht is op kleine en middelgrote bedrijven. Het bedrijf is ontwikkeld door een team van specialisten die een jarenlange ervaring hebben in de sector voor stockmedia. Stockphotos.com heeft meer dan 9 miljoen rechtenvrije beelden die met betaalbare flexibele abonnementen en pakketten kunnen worden gedownload. Wij zijn van mening dat dit een van de beste stockfoto websites is, perfect voor onder andere blogposts en sociale media.

Het kopen van foto's op aanvraag is mogelijk vanaf een losse foto voor slechts € 12 per foto of via beeldpakketten, vanaf 5 voor € 36 tot 25 voor € 105 – waarbij de prijs per foto tussen € 4,20 en € 7,20 ligt. De beste en voordeligste aanbiedingen zijn echter de abonnementen.

Het topproduct is het Club Easy (of gewoon “The Club”) abonnement: 200 downloads per jaar voor € 99. Het is een zeer flexibele aanbieding, omdat je een heel jaar de tijd hebt om je downloads te gebruiken, en je betaalt ook maar één keer per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de zeer lage prijs, met foto's voor slechts € 0,49 per stuk! Maar er zijn een paar factoren die deze aanbieding nog aantrekkelijker maken:

 • In het eerste jaar krijg je een bonus van 100 extra downloads – 300 afbeeldingen voor € 99… slechts € 0,33 per afbeelding!
 • Het abonnement is inclusief 10 opwaarderingen (upscales) met de Upscaler van Stockphotos.com en 10 video's zonder extra te moeten betalen!
 • Het beste hebben we voor het laatst bewaard: als je je aanmeldt via de onderstaande banner, krijg nog eens 10 gratis extra afbeeldingen bij je Club Easy abonnement!
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Heb je meer dan 200 afbeeldingen per jaar nodig, dan zijn er ook abonnementen met een hoger volume:

Deze abonnementen bieden ook gratis extra beelden voor het eerste abonnementsjaar en extra opwaarderingen, video's en zelfs voertuigsjablonen.

Deze beeldbank hanteert de laagste prijzen voor uitgebreide licenties, vanaf € 70 per foto. Met een actief abonnement op een van de Club-plannen krijg je 50% korting op pakketten met uitgebreide licenties, wat de prijs omlaag brengt naar € 35 per foto en zelfs lager bij grotere pakketten. Echt goedkoop.

Vanwege deze en andere voordelen rekenen wij Stockphotos.com tot de beste stockfoto-aanbiedingen die er zijn!

Wat is een Creative Commons-licentie

De beste websites met gratis afbeeldingen en stockfoto's werken met Creative Commons (meestal afgekort met CC). Dat is een non-profit organisatie die verschillende licentieovereenkomsten voor intellectueel eigendom heeft ontwikkeld, waarbij kunstenaars onder bepaalde voorwaarden hun werk kosteloos aan anderen beschikbaar stellen.

Creative Commons-licenties zijn wettelijke contracten waarmee kunstenaars onder bepaalde gebruiksvoorwaarden toestaan dat hun werkt wordt gebruikt en eindgebruikers aangeven deze te respecteren.

Er zijn zes verschillende Creative Commons-licenties. Creative Commons Zero (kortweg CC0) is de meest gebruikte beeldlicentie die voor het gebruik van gratis afbeeldingen wordt verstrekt, omdat aan deze gebruikslicentie maar weinig auteursrechtelijke beperkingen zijn verbonden. De andere CC-licenties hebben verschillende gradaties wat betreft de gestelde gebruiksvoorwaarden. Een aantal daarvan zijn uitsluitend gericht op niet-commerciële doeleinden, andere vereisen bijvoorbeeld vermelding van de artiest en/of een verwijzing naar de artiest bij online toepassingen.

Ondanks de restricties zijn CC-beelden in principe gratis rechtenvrije afbeeldingen die je met toestemming van de eigenaar kunt downloaden en inzetten.

Het gevaar van de CC-licentie voor commercieel gebruik

We hebben al gezegd dat CC-beelden je nog steeds problemen kunnen opleveren. De reden hiervoor is heel simpel, maar op het eerste gezicht niet zo duidelijk. Als er een Creative Commons-licentie geldt, betekent dit dat je toestemming hebt gekregen om de beelden in jouw werk op te nemen…. toch? Nou, niet altijd. En daarin zit ‘m het probleem.

Het probleem zit ‘m in de Creative Commons-licentie: je moet absoluut zeker weten wie de rechtmatige eigenaar is, en dat alle modellen hun beeltenis hebben vrijgegeven. Anders loopt je het risico geconfronteerd te worden met meerdere juridische en financiële problemen.

De gebruikslicentie is slechts geldig als deze door de auteursrechthebbende van de foto is vrijgegeven. De meeste websites waar je gratis mooie afbeeldingen kunt downloaden zijn van tussenpersonen die de bezoekers van hun site fotomateriaal laten inzenden en die de neiging hebben om niet veel onderhoud aan hun site te verrichten, wat onder andere inhoudt dat ze de inzendingen niet controleren. Niets weerhoudt willekeurige bezoekers van de site ervan om deze beelden te uploaden, dus het kan zijn dat je gratis afbeeldingen krijgt met een ondeugdelijke licentie.

Maar dat is nog niet alles – iedereen is wettelijk gezien eigenaar van zijn eigen beeltenis. Een afbeelding van herkenbare personen moeten dus een wettelijk document hebben waarin de geportretteerden instemmen met het gebruik van hun beeltenis (dit noemen we “model release”). Hetzelfde geldt voor particulier eigendom, waaronder merken, logo's, gedeponeerde handelsmerken en zelfs voor enkele bekende monumenten en gebouwen. Als de door jou gebruikte afbeelding geen model release heeft, maak je inbreuk op de rechten van diverse personen.

Zodra je een afbeelding gebruikt, ben je wettelijk gezien aansprakelijk. De rechtmatige status van een gratis gebruikslicentie is nog belangrijker wanneer je beelden voor commerciële doeleinden wilt inzetten. Het feit dat je mogelijk profiteert, vergroot de ernst van de overtreding en de betrokken partijen zullen sneller geneigd zijn om rectificaties en schadevergoedingen te eisen.

Vind de website met gratis afbeeldingen die bij jou past

Dat was onze bijdrage met de beste en veiligste sites voor gratis afbeeldingen op het internet. Met verschillende niveaus van juridische veiligheid, beeldkwaliteit en commerciële waarde, heeft elk van deze websites iets te bieden wat jou van pas kan komen.

Kies je liever voor een veilige betaalde optie?

Kies dan voor een beeldbank uit onze uitgebreide lijst met de 20 beste stockfoto sites! Veel daarvan kun je eerst testen via een gratis proefabonnement.

OOK GRATIS!
– De beste gratis ontwerpsoftware 2023
– De 5 beste gratis videobewerkers voor fantastische video’s.
Adobe Illustrator gratis + goedkoop Creative Cloud-abonnement.
Stockfoto's
Logo