Gratis afbeeldingen – de 27 beste gratis fotosites ooit!

Gratis afbeeldingen, foto's en illustraties 

Zoekt u gratis afbeeldingen? Heeft u gratis afbeeldingen nodig? Ook zo dol op gratis afbeeldingen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij hebben voor u een overzicht samengesteld van de beste websites voor gratis stockfoto's en ook een uitgebreide handleiding voor het veilig gebruik van gratis stockfoto's!

Dit is niet zomaar een lijstje met zomaar wat websites met gratis afbeeldingen. Nee, dit is het allerbeste overzicht met gratis stockfoto websites! Omdat we hierin alle belangrijke informatie over gratis afbeeldingen websites hebben opgenomen….. en we dus niet alleen maar vertellen hoe mooi deze foto's en illustraties zijn!

Ons team heeft de websites voor gratis afbeeldingen voor u bekeken, waarbij we de beeldkwaliteit, de licentie, de achtergrond en de juridische dekking van elk van deze sites hebben gecontroleerd om alleen die websites te selecteren die de moeite waard zijn. Maar eerst zullen we ingaan op enkele essentiële aspecten van gratis afbeeldingen websites, licentievoorwaarden en meer.

Wilt u meteen naar de lijst gaan? Ga uw gang! Maar vergeet niet om terug te komen en onze handleiding aandachtig door te nemen zodat u de gratis afbeeldingen veilig kunt gebruiken!

Gratis fotosites en de risico's

Zoals de uitdrukking al aangeeft, gaat er niets boven gratis. Dat geldt ook voor foto's en illustraties. Webdesigners, grafisch ontwerpers, marketeers, bloggers, beeldend kunstenaars, ondernemers, non-profit organisaties….. wanneer zij (en u) hoge resolutie afbeeldingen en grote foto's nodig hebben, maar deze niet kunnen of willen betalen, is het niet meer dan logisch om te proberen deze gratis te krijgen.

Zelfs als u zich betaalde rechtenvrije afbeeldingen kunt veroorloven, is het erg moeilijk om gratis foto's te weerstaan. Maar de waarheid is dat de manieren om uzelf op een aantal mooie afbeeldingen te trakteren zonder daarvoor te betalen meer gevaren met zich meebrengen dan u denkt, juridisch gezien, zeker als u van plan bent om ze voor commerciële doeleinden zoals marketing activiteiten en Google-advertenties te gebruiken.

Zeg NEE tegen de afbeeldingen die u op Google vindt

Bij het online zoeken naar gratis afbeeldingen zou u in eerste instantie kunnen denken aan een Google-zoekopdracht. Begrijpelijk, maar niet doen! Google is slechts een zoekmachine die de op het web beschikbare afbeeldingen weergeeft, ze bezitten niet de auteursrechten van de afbeeldingen, dus kunnen ze geen toestemming verlenen voor het gebruik ervan.

Sterker nog, wanneer u een zoekopdracht voor afbeeldingen in Google uitvoert, zijn de eerste resultaten meestal betaalde advertenties van professionele stockfoto websites, of anders afbeeldingen met licenties die het gratis gebruik van deze foto's verbieden. Dus deze snelle en makkelijke manier om gratis afbeeldingen te krijgen kan tot allerhande problemen leiden, met inbegrip van een eventuele rechtszaak. In ons artikel gevaren van het zonder toestemming gebruiken van Google afbeeldingen leest u meer over de tragedies die hier achter weg kunnen komen.

De valkuilen van websites waar u gratis afbeeldingen kunt downloaden

De mensen die weten dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dit meestal ook het geval is, zoeken meestal hun toevlucht tot de eerste de beste website voor het downloaden van gratis afbeeldingen die ze op het internet tegenkomen. Deze lijken ongevaarlijk, want de afbeeldingen hebben een licentie en alles wijst erop dat ze mogen worden gebruikt.

En daarin schuilt juist het gevaar: lijken is één ding, maar de realiteit kan een andere zijn. Gratis afbeeldingen van speciale sites kunnen mogelijk op basis van Creative Commons, Public Domain of een soortgelijke licentie gratis worden gebruikt. Maar dat betekent nog niet dat ze veilig voor commerciële doeleinden kunnen worden gebruikt. Als iemand de juridische achtergrond van de beelden checkt en er is sprake van onrechtmatigheden….. wat is dan het resultaat: u raadt het al, u komt in de problemen als u met de rechtermuisknop op Google-afbeeldingen hebt geklikt om deze te downloaden.

Is er een makkelijke manier om dat risico te vermijden? Kies voor goedkope, professionele rechtenvrije afbeeldingen! In onze StockPhotoSecrets Shop vindt u voor elk budget voordelig geprijsde maand- en jaarabonnementen, om nog maar te zwijgen van de populaire 99club en 299club aanbiedingen!

Als u graag wilt weten wat de mogelijkheden zijn, bekijk dan ons uitgebreide overzicht met de 20 beste stockfoto websites! Wilt u zo goedkoop mogelijk kopen – ga dan naar dit overzicht van goedkoopste beeldbanken, maar niet voordat u de fotografietrends van 2020 (en 2019) hebt bekeken, om inspiratie op te doen en te weten wat de huidige trends zijn!

Behalve deze fotografietrends kan ook de lijst met 40 meest gedownloade afbeeldingen van 2019 een hulp zijn om te zien welke afbeeldingen nu trendy zijn.

Heeft u nog niet eerder stockfoto's gebruikt, lees dan eerst onze gebruikersgids voor rechtenvrije afbeeldingen en de nieuwe complete handleiding voor stockfotografie! Koop zo voordelig mogelijk met onze verschillende kortingscodes, zoals onze Shutterstock kortingscode en iStock couponcodes.

Wat is een Creative Commons-licentie

De meeste websites met gratis rechtenvrije afbeeldingen werken met Creative Commons (meestal afgekort met CC), een non-profit organisatie die verschillende licentieovereenkomsten voor intellectueel eigendom heeft ontwikkeld, waarbij kunstenaars – zoals fotografen en grafisch ontwerpers – onder bepaalde voorwaarden hun werk gratis aan anderen beschikbaar te stellen.

Creative Commons-licenties zijn wettelijke contracten waarbij kunstenaars het vrije gebruik van hun werk onder bepaalde voorwaarden toestaan en eindgebruikers ermee instemmen deze voorwaarden te respecteren.

Er zijn zes verschillende Creative Commons-licenties. Creative Commons Zero (kortweg CC0) is een van de meest populaire en meest gebruikte licenties voor gratis afbeeldingen, omdat dit de licentie is met minder auteursrechtelijke beperkingen. De andere CC-licenties hebben verschillende gradaties wat betreft hun beperkingen. Een aantal daarvan zijn uitsluitend bestemd voor niet-commerciële doeleinden, andere vereisen bijvoorbeeld vermelding van de artiest en/of een verwijzing naar de artiest bij online gebruik.

Ondanks de restricties of het ontbreken daarvan, zijn CC-foto's in principe gratis rechtenvrije afbeeldingen die u met toestemming van de eigenaar kunt downloaden en gebruiken.

Het gevaar van de CC-licentie voor commerciële projecten

We hebben u hierboven al verteld dat CC-afbeeldingen u nog steeds problemen kunnen opleveren. De reden hiervoor is heel eenvoudig, maar op het eerste gezicht niet zo duidelijk. Als er een Creative Commons-licentieovereenkomst van kracht is, betekent dit dat u toestemming hebt gekregen om de afbeeldingen in uw werk te gebruiken…. toch? Nou, niet altijd. En daar zit ‘m het probleem.

Het probleem zit ‘m in de Creative Commons-licentie: u moet absoluut zeker weten wie de wettelijke eigenaar is, en dat alle modellen hun beeltenis hebben vrijgegeven. Anders loopt u het risico geconfronteerd te worden met meerdere juridische en financiële problemen.

De licentie is slechts geldig als deze door de wettelijke eigenaar van het auteursrecht is verleend. De meeste websites met gratis afbeeldingen zijn van tussenpersonen die gebruikers foto's laten inzenden en die de neiging hebben om niet veel onderhoud aan hun site te verrichten, wat onder andere inhoudt dat ze de inzendingen niet controleren. Niets weerhoudt willekeurige gebruikers ervan om afbeeldingen te uploaden waarvan ze niet zelf de auteursrechten bezitten, dus het kan zijn dat u een gratis afbeelding krijgt waarvan de licentie ongeldig is.

Maar dat is nog niet alles. Iedereen is wettelijk gezien eigenaar van zijn eigen beeltenis. Afbeeldingen van herkenbare personen moeten dus een wettelijk document hebben waarin de geportretteerden instemmen met het gebruik van hun afbeelding (dit noemen we “model release”). Hetzelfde geldt voor particulier eigendom, waaronder merken, logo's, gedeponeerde handelsmerken en zelfs voor een aantal bekende monumenten en gebouwen. Als de door u gebruikte afbeelding geen model release heeft, maakt u inbreuk op de rechten van diverse personen. Stockfoto’s op uw website: de do’s en dont's.

Zodra u een afbeelding gebruikt, bent u wettelijk gezien verantwoordelijk, dus de wettelijke status van een gratis gebruikslicentie is nog belangrijker wanneer u foto's voor commerciële doeleinden wilt gebruiken. Het feit dat u mogelijk profiteert van dit gebruik, vergroot de ernst van de overtreding en de betrokken partijen zullen sneller geneigd zijn om rectificaties en schadevergoedingen te eisen.

De veiligste stockfotosites voor zakelijke en commerciële doeleinden

StockPhotoSecrets Shop biedt uitkomst!
Dat heeft ons aan het denken gezet: betekent dit dat iedereen die zich op dit moment geen betaalde – toch zeer voordelig geprijsde – stockfoto's kan veroorloven, alleen maar risicovolle opties heeft? Hoeveel goede sites voor gratis afbeeldingen zijn er op het internet? Na wat overleg zijn we op zoek gegaan naar de veiligste sites voor gratis foto's en illustratie die niet alleen voor persoonlijk gebruik downloadbaar zijn, maar ook voor commerciële doeleinden kunnen worden gebruikt.

Hieronder vindt u 27 websites waar u gratis afbeeldingen van topkwaliteit kunt downloaden en die u relatief veilig voor commerciële doeleinden kunt gebruiken. Met deze gratis foto's zullen uw website, banners, advertenties, social media posts, blogs, publicaties en allerlei projecten met niet-commerciële doeleinden er fantastisch uitzien!

De meeste sites voegen constant nieuwe beelden aan hun collecties toe, zodat u altijd nieuwe en frisse afbeeldingen heeft om uw ontwerpen te perfectioneren.

Even voor de duidelijkheid:

We zeggen niet dat deze sites 100% risicovrij zijn. Maar ze zijn veiliger dan andere fotosites. Of het nu te danken is aan beter toezicht, bekende auteursrechthouders, beoordelingsprocessen of een serieuze zakelijke achtergrond, de volgende aanbieders van gratis afbeeldingen zijn het meest betrouwbaar, vandaar dat we deze sites voor u hebben geselecteerd.

Nu we dit duidelijk hebben gemaakt, kunt u onze uitgebreide lijst met beste sites voor gratis afbeeldingen bekijken!

Pixabay – Topkwaliteit gratis afbeeldingen van een Duitse aanbieder

Pixabay gratis afbeeldingen

Pixabay is een site voor gratis afbeeldingen die is opgericht door de experts in computertechnologie Hans Braxmeier en Simon Steinberger. Hun gigantische en zeer gevarieerde collectie rechtenvrije afbeeldingen, afkomstig van internetgebruikers vanuit de hele wereld, telt meer dan 1 miljoen afbeeldingen die allemaal gratis kunnen worden gedownload, en de meeste ervan zijn van hoge kwaliteit en geschikt voor professioneel gebruik. Hoewel ze alle inzendingen accepteren, hebben ze een professionele curator (een fotograaf en beeldredacteur) die handmatig alle inzendingen beoordeelt op zowel de technische kwaliteit als de rechtmatige bruikbaarheid.

Licentiegegevens: Zij maken gebruik van Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden, zonder dat hiervoor attributie is vereist.

Dit vinden we geweldig:
 • Deze site combineert afbeeldingen van hoge kwaliteit met een Duitse degelijke functionaliteit. Het biedt zowel community-functies als een blog.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het is lastig om de juiste afbeeldingen te vinden! En we zijn niet erg te spreken over het systeem waarmee foto's kunnen worden aangeboden als het gaat om de veilige licentieverlening voor de beelden.

9Expert Score
Beoordeling: Uitstekend

Vertrouwen op inzendingen van gebruikers en CC-licentie is op zich niet het veiligste gebruik, maar Pixabay slaagt er wonderwel in alle afbeeldingen professioneel te beoordelen. Voeg hier nog aan toe hoe serieus de site en de eigenaren zijn, en u krijgt gratis afbeeldingen die veiliger zijn dan vele anderen.

terug naar menu ↑

Unsplash – Eigentijdse & kunstzinnige gratis afbeeldingen

Unsplash gratis afbeeldingen

Unsplash is een project van Crew dat onverwacht een grote hit is geworden, een online platform dat freelance kunstenaars met klanten in contact brengt. Ze begonnen het als een Tumblr-blog met professionele foto's van een eigen productie die gratis konden worden gedownload, en het groeide uit tot een opzichzelfstaande website met meer dan een half miljoen rechtenvrije afbeeldingen van bijdragende kunstenaars – die hun eigen portfoliopagina's krijgen , en alles is gratis.

Licentiegegevens: Ze hebben hun eigen gebruikslicentie die gratis gebruik in commerciële projecten toestaat zonder dat attributie is vereist (net als een Creative Commons Zero), maar het compileren van afbeeldingen is niet toegestaan.

Dit vinden we geweldig:
 • De moderne, kunstzinnige en jeugdige stijl van hun foto's, het coole ontwerp van hun website en de snelle ontwikkeling van hun zakelijke ideeën (Unsplash heeft al een API en veel andere pluspunten).

Hier zijn we minder blij mee:
 • We moeten écht goed zoeken naar iets negatiefs, maar de crowdsourcing van afbeeldingen van iedereen is niet de meest veilige optie voor gratis licenties.

9Expert Score
Beoordeling: Uitstekend

Ja, dit zijn crowdsourced afbeeldingen, maar de online portfolio's en de enorme populariteit van Unsplash maken het een etalage voor fotografen, waardoor de kans op onrechtmatig beeldmateriaal onwaarschijnlijker is. De gebruikslicentie voegt wat extra veiligheid toe, maar het feit dat de site zo succesvol en zo belangrijk is voor de eigenaars draagt ertoe bij dat ze de beeldlicenties serieus nemen.

terug naar menu ↑

PikWizard – Creatieve & commerciële gratis afbeeldingen van professionals

Pikwizard gratis afbeeldingenPikWizard is een zeer professionele site voor gratis foto's, met volop topkwaliteit afbeeldingen van uiteenlopende populaire onderwerpen. Het is eigendom van Wavebreak Media, een stockvideo- en fotografieproductiebedrijf onder leiding van de Ierse videograaf en ondernemer Sean Prior. Hun honderdduizenden afbeeldingen zijn afkomstig van diverse medewerkers die meestal bekende stockmediaproducenten zijn. En ze zijn allemaal gratis.

Licentiegegevens: Ze hebben een eigen gebruikerslicentie die gratis gebruik voor commerciële projecten mogelijk maakt, maar met een clausule voor gevoelig gebruik. Ze staan geen wederverkoop of gebruik in of op producten voor wederverkoop (t-shirts, posters, enz.) toe, maar dat zijn de enige auteursrechtelijke beperkingen.

Dit vinden we geweldig:
 • De harmonieuze mix van artistieke en commerciële afbeeldingen en de geweldige extra functie: de snelle on-page fotobewerking met de DesignWizard tool.

Hier zijn we minder blij mee:
 • We hebben eigenlijk niets aan te merken! Maar om toch iets te noemen, dan zou het webdesign iets beter kunnen, gezien de geweldige functionaliteit ervan.

9Expert Score
Beoordeling: Uitstekend

Dit is het Walhalla voor gratis afbeeldingen: topkwaliteit foto's van en ingezonden door professionele fotografen die de licenties begrijpen, aangeboden en beheerd door een succesvol stockmediabedrijf, met een eigen licentie op maat voor gratis gebruik. Natuurlijk moet u nog steeds dubbel checken voordat u de PikWizard gebruikt, maar PikWizard is zo betrouwbaar als mogelijk.

terug naar menu ↑

Pexels – Trendy gratis foto's, eigenzinnige site

Pexels gratis afbeeldingen

Pexels, het geesteskind van de Duitse technologie-georiënteerde tweelingbroers Bruno en Ingo Joseph, is een verzamelsite met honderdduizenden rechtenvrije gratis foto's in hoge resolutie, die door kunstenaars zijn aangeleverd of vanaf andere sites met gratis beeldmateriaal zijn toegevoegd. De catalogus is heel omvangrijk en alle afbeeldingen zijn gratis te downloaden en gebruiken.

Licentiegegevens: De afbeeldingen worden aangeboden onder Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden zonder dat hiervoor attributie is vereist.

Dit vinden we geweldig:
 • De mooie en actuele afbeeldingen, de keurige en zeer professionele website, het feit dat ze een speciale gratis video-versie hebben, en de gave invoegtoepassingen: apps en een Photoshop plug-in.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Dat zij niet alleen inzendingen van gebruikers verzamelen, maar ook afbeeldingen van verschillende andere websites, waardoor de risico's van mogelijke inbreuken op het auteursrecht of het privacyrecht toenemen.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Pexels is een zeer gerespecteerde site met veel aandacht voor de creatie en het onderhoud ervan. De beheerders hebben kennis van zaken. Echter, de verzamelfactor betekent dat de bron voor de afbeeldingen niet altijd even duidelijk is en dat het gebruik van CC0 in deze context niet de veiligste manier van werken is.

terug naar menu ↑

Life of Pix – Een collectie super artistieke gratis afbeeldingen

Life of pix gratis foto's

Life of Pix is eigendom van het Canadese digitale marketingbureau LEEROY, en stelt honderdduizenden zeer kunstzinnige en kwalitatief hoogstaande afbeeldingen ter beschikking met een diversiteit aan populaire thema's. Alle bestanden zijn van fotografen afkomstig en helemaal gratis te downloaden en gebruiken.

Licentiegegevens: Hun afbeeldingen maken deel uit van het publieke domein, wat inhoudt dat ze niet onderworpen zijn aan het auteursrecht. Dit staat vrij gebruik voor commerciële doeleinden zonder toestemming toe, hoewel de site grootschalige distributie niet toestaat.

Dit vinden we geweldig:
 • Het sterke artistieke gevoel dat hun collectie ademt, de uistekende curatie en dat ze een aparte website hebben voor gratis video's.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het is niet makkelijk om een puntje van kritiek te vinden, maar we denken dat de donaties van de fotograaf in het publieke domein onduidelijk kunnen zijn, aangezien u ervoor moet zorgen dat u precies weet welke rechten ze hebben opgegeven.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

De public domain licentie zou theoretisch veiliger moeten zijn voor commerciële doeleinden, omdat er geen auteursrecht aan de afbeeldingen vastzit. Maar zoals we al zeiden, werkt dat alleen als de oorspronkelijke eigenaar van het auteursrecht degene is die ze heeft gedoneerd en alle andere benodigde rechten (bijvoorbeeld model releases) zijn vrijgegeven. Dat gezegd hebbende, Life of Pix is eigendom van een gerenommeerde onderneming die in staat is om met de noodzakelijke zekerheid gratis afbeeldingen aan te bieden.

terug naar menu ↑

Gratisography – Experimentele artistieke gratis foto's

Gratisography gratis afbeeldingen

Grafisch en webdesigner Ryan McGuire is de eigenaar van Gratisography, een site waar hij een collectie van bijna 500 gratis foto's in hoge resolutie aanbiedt. De foto's zijn zeer intiem en uniek, heel anders dan de typische commerciële stockfoto's, en van hoge kwaliteit.

Licentiegegevens: Hij gebruikt een licentie op maat, vergelijkbaar met Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden, met toevoeging van een gevoelige gebruiksclausule en het advies voor extra inklaring van de rechten (merken, handelsmerken, model releases).

Dit vinden we geweldig:
 • De leuke stijl van de site en het unieke karakter van de beelden, die perfect zouden passen in Instagram berichten of visuele communicatie voor een jong publiek.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het betreft een heel kleine collectie. Dat betekent dat ondanks het feit dat ze cool zijn, deze nog steeds gelimiteerd is qua inhoudelijke diversiteit.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Hoewel bescheiden, is de collectie van Gratisography juridisch gezien een stuk veiliger dan andere gratis fotosites, omdat de auteursrechthebbende van de beelden degene is die ze op zijn eigen site aanbiedt. U moet Ryan's advies voor het dubbel checken opvolgen als er extra rechten moeten worden verduidelijkt. Maar dat is niet moeilijk, omdat u via de site contact met McGuire kunt opnemen.

terug naar menu ↑

SplitShire – Stijlvolle trendy gratis afbeeldingen

SplitShire gratis afbeeldingen

Fotograaf Daniel Nanesou zit achter SplitShire, een website waar hij ongeveer duizend artistieke en zeer professioneel gestileerde afbeeldingen uit zijn persoonlijke collectie toont, die u gratis kunt downloaden en in uw werk mag gebruiken.

Licentiegegevens: Aangepaste licentie, vergelijkbaar met Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden met een gevoelige gebruiksclausule. Het is niet toegestaan om afbeeldingen door te verkopen zoals u ze hebt gedownload (u moet de afbeelding aanpassen voor verkoopdoeleinden).

Dit vinden we geweldig:
 • Dit zijn zeer trendy afbeeldingen van professionele kwaliteit met een grote commerciële waarde, die perfect zijn voor websites, advertenties, blog posts en artistieke projecten.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Er zijn niet veel negatieve dingen te vermelden, behalve de relatief bescheiden omvang van de collectie vergeleken met andere aanbieders in dit overzicht.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Wettelijk gezien zijn de afbeeldingen van SplitShire zeer veilig: ze zijn gemaakt door een professionele fotograaf (die weet hoe licenties werken), worden aangeboden onder zijn eigen licentie op maat, en omdat u weet dat hij de eigenaar van het auteursrecht is, hebt u een directe manier om aan extra rechtenvereisten te voldoen. Een goed afgeronde deal voor gratis afbeeldingen.

terug naar menu ↑

Burst – Uitermate commerciële gratis afbeeldingen

Burst gratis afbeeldingen

In 2017 heeft het e-commerce platform Shopify het concept Burst in het leven geroepen om gratis rechtenvrije afbeeldingen voor e-shops en commercieel gebruik in het algemeen aan te bieden (maar u kunt ze eigenlijk voor elke denkbare toepassing gebruiken, zoals sociale media of een blogpost). Ze hebben een uitgebreide collectie met duizenden hoge resolutie afbeeldingen met een zeer eigentijdse stijl over populaire commerciële onderwerpen zoals lifestyle, mode, technologie en nog veel meer. Al deze afbeeldingen, afkomstig van ingehuurde fotografen en inzendingen van gebruikers, kunt u gratis gebruiken, zowel binnen Shopify als daarbuiten.

Licentiegegevens: Er zijn twee licenties: 1. Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden. 2. Aangepaste licentie, vrijwel identiek aan CC0, die het gebruik van foto's in producten voor wederverkoop toestaat en een gevoelige gebruiksclausule heeft. Naast een compilatiebeding zijn er geen andere auteursrechtbeperkingen.

Dit vinden we geweldig:
 • De foto's zijn zeer commercieel en heel trendy: het zijn authentieke afbeeldingen die perfect geschikt zijn voor websites, e-shops, sociale media, advertenties en nog veel meer.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Als we heel kritisch kijken, kunnen we stellen dat het hebben van twee bijna identieke licenties het voor gewone gebruikers alleen maar lastiger maakt.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Hoewel we geen fan zijn van de Creative Commons licentie, is het onmiskenbaar dat de gratis foto's van Burst redelijk veilig kunnen worden gebruikt: vanwege het feit dat ze worden aangeleverd door Shopify en het feit dat de afbeeldingen uitsluitend voor commercieel gebruik worden aangeboden, is de juridische veiligheid in dit geval niet een grote zorg.

terug naar menu ↑

Rawpixel – Authentieke gratis afbeeldingen, perfect voor Social Media

Rawpixel gratis foto's

De website Rawpixel opgericht door Robert Churchill, bevat duizenden onconventionele, authentieke topkwaliteit afbeeldingen voor ontwerpers en afkomstig van gekwalificeerde bijdragers. Met een limiet van 100 downloads per gebruiker per maand, kunt u gratis gebruik maken van deze omvangrijke en veelzijdige collectie, die de service voor premium rechtenvrije afbeeldingen van Rawpixel completeert.

Licentiegegevens: Aangepaste licentie – gratis gebruik voor commerciële doeleinden – Gevoelige gebruiksclausule – Geen doorverkoop.

Dit vinden we geweldig:
 • Het is een super trendy collectie, boordevol hoge resolutie afbeeldingen die al een rage zijn in Instagram en social media, en de visuele markt in het algemeen.

Hier zijn we minder blij mee:
 • De zoekmachine voor premium en gratis afbeeldingen is identiek, zodat u er rekening mee moet houden dat u bij elke zoekopdracht het “Gratis” filter moet inschakelen. Een kleinigheidje.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Als goede website voor het kopen van rechtenvrije afbeeldingen is het duidelijk zij weten waar ze mee bezig zijn. De licentie is op maat, en aangezien zij elke inzending beoordelen, is het erg waarschijnlijk dat alle rechten naar behoren zijn ingeklaard en de wettelijke veiligheid groot is.

terug naar menu ↑

Libreshot – Gratis kunstfotografie

Libreshot gratis foto's

Libreshot is een website voor gratis afbeeldingen die u zeker moet kennen, want deze bevat duizenden kunstzinnige foto's van SEO consultant en fotograaf Martin Vorel. Zijn foto's zijn van zeer goede kwaliteit en bestrijken verschillende onderwerpen. En ze zijn allemaal gratis te gebruiken.

Licentiegegevens: Creative Commons Public Domain-licentie, met praktisch geen auteursrechtbeperkingen.

Dit vinden we geweldig:
 • Kunstzinnige fotografie is niet iets wat elke andere gratis fotosite biedt. Perfect voor drukwerk en diverse andere doeleinden.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Niet alle foto's hebben commerciële waarde en er is een beperkt aantal populaire foto's – afbeeldingen van mensen. Maar daar zijn altijd creatieve oplossingen voor te bedenken.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Zoekt u artistieke foto's in een hoge resolutie, dan zult u Libreshot geweldig vinden, omdat u hier relatief veilig mee kunt werken: zo zijn alle foto's eigendom van de man die ze gratis in licentie geeft. Bovendien staan op de meeste afbeeldingen geen herkenbare mensen, merken of gedeponeerde content. U zult dus meestal geen problemen ondervinden.

terug naar menu ↑

PicJumbo – Gratis afbeeldingen van een professionele fotograaf van stockfoto's

Picjumbo gratis afbeeldingen

Picjumbo een website gecreëerd door stockfotograaf Viktor Hanacek, is de perfecte plek om gratis foto's van hoge kwaliteit, commercieel gebruiksklare royalty rechtenvrije afbeeldingen te vinden. Op deze site vindt u meer dan 2000 foto's van Hanacek, met verschillende populaire thema's, allemaal geheel gratis. De personen op de foto's zijn bewust onherkenbaar, maar nog steeds zichtbaar.

Licentiegegevens: Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële projecten – Waarschuwing voor zorgvuldigheid bij het gebruik van merken en merkgerelateerde objecten.

Dit vinden we geweldig:
 • Deze foto's zijn duidelijk afkomstig van een stockfotograaf, iemand die de licentiemarkt begrijpt en commercieel waardevolle afbeeldingen aanbiedt.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het beeldmaterial kan excessief commercieel zijn, zou wel een vleugje artistieke uitstraling of scherpzinnigheid kunnen gebruiken.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Vertrouw het maken van perfecte foto's aan een stockfotograaf toe! PicJumbo is een geweldige bron voor afbeeldingen voor commercieel gebruik, niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook gezien de juridische veiligheid: alle foto's zijn onder licentie van de eigenaar en omdat er geen merken of herkenbare modellen op de beelden staan, kunt u op deze afbeeldingen met een CC licentie vertrouwen.

terug naar menu ↑

Kaboompics – Instagram-klare gratis foto's

Kaboompics gratis foto'sOntwerper en fotograaf Karolina Grabowska is de bedenker en het talent achter Kaboompics, een site met gratis foto's van hoge kwaliteit die puur aanvoelen en diverse thema's belichten. Alle meer dan 8000 aangeboden foto's zijn van haar, en ze zijn allemaal gratis.

Licentiegegevens: Ze heeft een aangepaste licentie voor vrij gebruik voor commerciële doeleinden (met een clausule voor gevoelig gebruik). Het is niet toegestaan om afbeeldingen door te verkopen zoals deze zijn gedownload (u moet het origineel dus bewerken), en de verdere verspreiding is zonder toestemming ook niet toegestaan. De voorwaarden tonen een waarschuwing voor het commerciële gebruik van foto's waarop merken of handelsmerken staan.

Dit vinden we geweldig:
 • De coole, moderne esthetiek van de foto's (die schreeuwen “social media”) en de high-end functionaliteit: fotoshoot collecties, een zoekmachine met een kleurenpaletfilter, en nog meer.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Wij moesten goed zoeken om er een te vinden, maar laten we zeggen dat bepaalde onderwerpen oververtegenwoordigd zijn en andere minder.

8Expert Score
Beoordeling: Zeer goed

Als u zich richt op een jong publiek, werkt met sociale media en u hebt gratis foto's nodig, dan is Kaboompics uw nieuwe vertrouwde partner. Grabowska biedt alles wat u nodig heeft gratis aan, en haar aangepaste licentie en volledige eigendom van de afbeeldingen voegt daar het zeer gewenste, betrouwbare stempel aan toe.

terug naar menu ↑

Rgbstock – Gratis afbeeldingen van professionele fotografen

rgbstock gratis afbeeldingen Rgbstock is een website met meer dan 100.000 gratis foto's. Deze is in 2010 gebouwd door een groep amateurfotografen en grafische kunstenaars, onder leiding van Jay Simmons, die hun weg kennen op het gebied van beeldlicenties. De collectie – gebaseerd op bestanden die door gebruikers zijn ingediend en die worden beoordeeld op basis van de kwaliteit – omvat een veelvoud aan populaire en altijd populaire onderwerpen, waarbij kunstzinnige foto's met meer commerciële foto's worden afgewisseld.

Licentiegegevens: Ze hebben een gebruikerslicentie die gratis gebruik voor commercieel werk toestaat en beperkingen die vergelijkbaar zijn met rechtenvrije afbeeldingen: een gevoelige gebruiksclausule en een verbod op het gebruik van foto's in producten voor wederverkoop. Ze waarschuwen voor de noodzaak van modelreleases en andere belangrijke juridische kwesties, maar ze wijzen erop dat het aan u is om deze te controleren.

Dit vinden we geweldig:
 • De foto's hebben een professionele en zeer commerciële stijl, en er is genoeg variatie om aan de behoeften van de meeste gebruikers te voldoen. Ze voorzien in directe berichtgeving aan elke bijdragende fotograaf ten aanzien van releases en gebruik dat de licentie van Rgbstock te buiten gaat.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Over het geheel genomen zou de collectie wat eigentijdser mogen. En het feit dat dit systeem is gebaseerd op bijdragen, is niet het meest optimale voor gratis foto's.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Rgbstock doet al lang mee, het wordt beheerd door mensen die de sector door en kennen en biedt zeer bruikbare foto's. Hun gebruikslicentie is veiliger dan veel andere, en hoewel het waar is dat inzendingen van gebruikers niet de veiligste werkwijze zijn, zorgt de communicatie met elke auteursrechthebbende ervoor dat alles niet alleen gemakkelijker maar ook rechtmatiger wordt.

terug naar menu ↑

Good Stock Photos – Geweldige gratis foto's met redactioneel gevoel

Good stock photos gratis afbeeldingen

Good Stock Photos is een website met meer dan 1000 foto's van hoge kwaliteit die geheel gratis kunnen worden gedownload en gebruikt. Ze zijn allemaal gemaakt door en eigendom van Steven Ma, een webdesigner en marketeer die ook de oprichter is van zijn eigen designbureau, SparkFlow. Hoewel de beeldcollectie perfect geschikt is voor commercieel gebruik, heeft de collectie een sterke redactionele uitstraling, met een mix van alledaagse situaties, social media geïnspireerde foto's, reizen en landschappen, stedelijke taferelen en meer.

Licentiegegevens: Hij maakt gebruik van een licentie op maat die gratis gebruik in commerciële projecten toestaat, waarbij hij alleen de verkoop van de foto's beperkt zoals ze zijn, waarbij het compileren en/of verdere verspreiding niet is toegestaan.

Dit vinden we geweldig:
 • Het is een interessante mengeling van onderwerpen, stijlen en perspectieven. Het is een goede bron van fotomateriaal voor een blogpost!

Hier zijn we minder blij mee:
 • Hoewel van goede kwaliteit en visueel aantrekkelijk, hebben niet alle afbeeldingen een noemenswaardige commerciële waarde.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Goede stockfoto's, precies zoals de naam al aangeeft. De kleine collectie biedt zeer goede foto's, ook al zijn ze niet allemaal geschikt voor commerciële projecten. Het feit dat ze allemaal eigendom zijn van de oprichter van de site, meestal geen herkenbare mensen weergeven, en worden aangeboden onder een aangepaste licentie maakt ze ook zeer veilig voor gebruik!

terug naar menu ↑

StockSnap.io – Gratis afbeeldingen in moderne stijlen

StockSnap.io gratis beelden StockSnap.io is een site met gratis foto's van ondernemers Christopher Gimmer en Marc Chouinard, die ook de ontwikkelaars van de grafische design tool Snappa zijn. In StockSnap io geven ze tienduizenden hoge resolutie afbeeldingen weg die allerlei populaire onderwerpen op een authentieke, moderne en zeer trendy manier weergeven. De collectie is gebaseerd op inzendingen van gebruikers en alle foto's zijn gratis.

Licentiegegevens: Zij maken gebruik van Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • De actualiteit van de foto's, geschikt voor sociale media en bloggen, maar ook voor reclame en andere commerciële toepassingen.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Crowdsource afbeeldingen en CC-licentie vormen niet de beste combinatie.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Afbeeldingstechnisch gezien is StockSnap io gaaf, de foto's die u hier vindt zijn in hoge resoluties en hebben een grote waarde voor commerciële projecten. Hoewel ze richtlijnen geven waarin het belang van het afstand doen van rechten nauwkeurig wordt beschreven, is de realiteit dat dit niet volstaat als u alle foto's volstrekt veilig wilt gebruiken. Dat gezegd hebbende, denken wij dat het mensen zijn die serieus met hun vak bezig zijn en goed werk leveren.

terug naar menu ↑

Fancy Crave – Samengestelde & trendy gratis beeldpakketten

Fancy Crave gratis foto's

Commercieel fotograaf Igor Ovsyannykov is eigenaar van Fancy Crave, een website waar zijn en andere professionele fotografen hun foto's gratis kunnen worden gedownload en gebruikt. Deze catalogus telt duizenden bestanden, allemaal overzichtelijk gepresenteerd in themapakketten, sterk gericht op reisfotografie en doorgaans met een zeer moderne stijl en professionele uitstraling. Tevens verkoopt de site premium pakketten.

Licentiegegevens: Alle foto's vallen onder Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden inclusief een gevoelige gebruiksclausule. Het contract maakt ook de noodzaak om bijkomende rechten voor commercieel gebruik (model releases, eigendomsrechten, etc.) te verkrijgen overbodig.

Dit vinden we geweldig:
 • De moderne esthetiek en de speciale vormgeving. Zeer praktisch wanneer u op zoek bent naar specifieke thema's of naar inspiratie.

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0-licentie en inzendingen van gebruikers. Dit is naar onze mening juridisch en veiligheidstechnisch gezien niet de beste oplossing.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Aangezien de eigenaar van de site een commerciële fotograaf is, weten we dat hij zijn vak beheerst en dat zijn eigen foto's ter beschikking worden gesteld, factoren die een belangrijke dosis betrouwbaarheid toevoegen. Maar het is nog steeds een op CC0 gebaseerde aanbieding, en de inzendingen van gebruikers zijn inbegrepen, zij het afkomstig van fotografen. Het is een hele toffe site, maar wees wel voorzichtig met de licentiedekking.

terug naar menu ↑

ISO Republic – Een collectie gratis foto's die in elke behoefte voorziet

Iso republic gratis foto'sZoekt u websites met collecties gratis foto's in hoge resolutie over populaire onderwerpen, dan moet u bij ISO Republic zijn. Opgericht in 2014 door fotograaf Tom Eversley, wordt deze site op dit moment gerund door een klein team en verschaft het duizenden gratis afbeeldingen van uitstekende kwaliteit die u kunt downloaden en gebruiken.

Dit vinden we geweldig:
 • Het is een gevarieerde collectie die de meer traditionele stockfoto's mixt met meer kunstzinnige en trendy foto's, er is voor elk wat wils.

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0 + inzendingen van gebruikers. Net als pindakaas en chocopasta smaken ze apart van elkaar lekker, maar het is geen goed idee om ze te mengen.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

De kwaliteit van de afbeeldingen en de service is geweldig. De licentie is niet de veiligste, aangezien alle afbeeldingen door derden worden aangeleverd. Maar omdat de site wordt gerund door een fotograaf en een team van medewerkers, mogen we verwachten dat ze weten waar ze mee bezig zijn en dat ze relatief veilig te gebruiken rechtenvrije afbeeldingen hebben.

terug naar menu ↑

Epicantus – Onconventionele gratis afbeeldingen

Epicantus gratis beelden Epicantus is een Tumblr site die in 2014 is opgezet door business strateeg Daria Nepriakhina, waarop ze enkele duizenden eigen kunstzinnige foto's over uiteenlopende onderwerpen aanbiedt.

Licentiegegevens: Het stelt alleen dat het gratis gebruik voor commerciële doeleinden is toegestaan.

Dit vinden we geweldig:
 • De afbeeldingen zijn uniek en wijken af van uw gebruikelijke zakelijke stijl. Iets heel anders hebben is zeker een pluspunt voor de liefhebbers van onconventionele foto's.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Niet alle foto's hebben een hoge commerciële waarde. En omdat het een Tumblr-site is, zijn er beperkingen aan het design.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Dit is de site waar u die aparte, geraffineerde foto vindt die niemand anders heeft. Het is ook veilig, niet alleen omdat de eigenaar van het auteursrecht degene is die de afbeeldingen aanlevert, maar ook omdat risicovolle afbeeldingen met bijvoorbeeld mensen, deze op een onherkenbare manier laten zien en de juridische veiligheid op de voorgrond plaatsen.

terug naar menu ↑

Startup Stock Photos – Moderne zakelijke gratis foto's

Gratis afbeeldingen - de 27 beste gratis fotosites ooit! 1Startup Stock Photos is een site voor gratis stockfotosite met, zoals de naam al aangeeft, foto's van hoge kwaliteit gericht op starters, kleine bedrijfjes en ondernemers, allemaal met een authentieke stijl die diversiteit en echtheid uitstraalt. Het is eigendom van social media marketingbureau Sculpt en de meeste afbeeldingen – die kosteloos kunnen worden gebruikt – worden geproduceerd door drie kunstenaars die aan de website en het bureau zijn verbonden.

Licentiegegevens: Foto's vallen onder Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik in commerciële projecten.

Dit vinden we geweldig:
 • Geweldig om een collectie te hebben die zich richt op een actueel onderwerp als starters en ondernemerschap, met het pluspunt van diversiteit en een natuurlijke stijl.

Hier zijn we minder blij mee:
 • De site is heel basic, er is geen zoekmachine en het kan een beetje lastig zijn om iets specifieks te vinden.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

De afbeeldingen op deze site zijn bijzonder goed geschikt voor de visuele behoeften van vandaag de dag en ook nog eens erg trendy. De gebruikte licentie is niet de veiligste, maar met de meeste afbeeldingen die in eigen beheer worden gemaakt is het een stuk veiliger dan u zou denken.

terug naar menu ↑

MMT Stock – Samengestelde gratis foto's met als thema's natuur en werkomgeving

MMT Stock gratis afbeeldingenOpgericht door ontwerper en fotograaf Jeffrey Betts, presenteert MMT Stock duizenden van zijn eigen rechtenvrije afbeeldingen die gratis zijn te downloaden en kunnen worden gebruikt in creatieve projecten, inclusief commerciële projecten. Thema's als de natuur en werkomgevingen domineren, en er is een opmerkelijke absentie van foto's van mensen, hoewel het curatieve niveau uitstekend is.

Licentiegegevens: Dit zijn Creative Commons Zero (CCo) foto's – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • Het is een high-end fotoselectie en de speciale content curatie is duidelijk zichtbaar. Plus, de voordelen: gratis video's en een gave achtergrond creatietool die u vanaf elke afbeelding met slechts één klik kunt openen.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Foto's van mensen zijn het meest waardevolle onderwerp aller tijden. Ze zijn zeker riskanter om gratis te gebruiken (vanwege de modelreleases), maar het ontbreken ervan beperkt de bruikbaarheid van deze site.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

Geen lifestyle afbeeldingen is een minpuntje, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat MMT veel hoge resolutie afbeeldingen heeft die ideaal zijn voor commerciële toepassingen. Meer nog, de CC0 licentie voegt veiligheid toe aangezien alle foto's eigendom zijn van de man die ze weggeeft op zijn eigen site. Dus waarom zou u er dan niet van profiteren?

terug naar menu ↑

FoodiesFeed – Gratis hoge resolutie foto's van voedsel

Foodiesfeed gratis afbeeldingen

FoodiesFeed is, zoals de naam al doet vermoeden, een website die gratis foto's van voedsel aanbiedt. Meer dan duizend foto's. Dit is het werk van voedingsfotograaf Jakub Kapusnak, en de online collectie bevat afbeeldingen van zijn auteurschap en door de gebruiker ingezonden content, geheel gratis.

Licentiegegevens: Ze hebben een Creative Commons Zero (CC0) licentie – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • De foto's hebben een hoge resolutie, zijn super actueel en gevarieerd binnen de thematiek. Het is geweldig om een bron van gratis voedselafbeeldingen te hebben!

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0-licentie en inzendingen van gebruikers moeten niet samengaan. En de site heeft veel advertenties die een beetje irritant kunnen worden.

7Expert Score
Beoordeling: Goed

FoodiesFeed is perfect voor bloggers, social media posts, bedrijven en iedereen die gratis trendy voedselfoto's nodig heeft. Het licentiemodel is niet de beste, en natuurlijk zijn de afbeeldingen van de eigenaar van de site veiliger dan de overige. Maar gezien er geen mensen of merken op de afbeelding staan, is het risico beperkt en zijn de voordelen groot.

terug naar menu ↑

Freerange – Gratis afbeeldingen van allerlei thema's

Freerangestock gratis beeldmateriaal
Freerange is een gratis stockfotosite met een uitgebreide collectie van duizenden afbeeldingen die u gratis kunt downloaden en gebruiken. Sommige van deze foto's worden in eigen beheer gemaakt en sommige worden door gebruikers aangeleverd. De selectie biedt een groot aantal actuele en veel gevraagde onderwerpen.

Licentiegegevens: Er zijn twee licenties: 1. Equalicense, een licentiemodel dat vrij gebruik voor commerciële doeleinden mogelijk maakt, dat iets meer gecontroleerd wordt dan Creative Commons en waarin het gebruik van het bestand in producten voor wederverkoop en massadistributie wordt verboden. 2. Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • Er is veel keuze, het is een gevarieerde collectie met galerijen en collecties.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Niet alle foto's zijn van hoge kwaliteit en we weten niet veel over wie de website runt.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Dit is een goede, fatsoenlijke aanbieder van gratis stockfoto's. Hun eigen gemaakte foto's zijn vanzelfsprekend veel veiliger te gebruiken. Maar het feit dat zij door gebruikers ingezonden afbeeldingen hebben onder CC0 licentie, waarvan er veel van herkenbare mensen zijn, en dat zij niet veel onthullen over wie er achter de site zit, houdt in dat u alle rechten twee of drie keer moet checken voor u hun afbeeldingen gebruikt.

terug naar menu ↑

StockVault – Gratis afbeeldingen van hoge technische kwaliteit

Stockvault gratis stockfoto'sEen gratis fotosite met een omvangrijke collectie van ruim 110.000 afbeeldingen over de meest gevarieerde onderwerpen. Dat is StockVault. Deze grote collectie foto's van gebruikers over de hele wereld is gratis te downloaden en te gebruiken voor alle creatieve doeleinden.

Licentiegegevens: Deelnemende gebruikers selecteren een van de drie beschikbare licenties. 1. Commerciële licentie (gratis gebruik voor commerciële doeleinden). 2. Niet-commerciële licentie (gratis voor persoonlijk en redactioneel gebruik). 3. Creative Commons Zero (CC0) – gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • Er zijn genoeg bestanden om uit te kiezen, de afbeeldingskwaliteit is goed omdat de inzendingen op technische kwaliteit worden beoordeeld.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Kiezen tussen drie verschillende licenties is niet praktisch en niet alle afbeeldingen kunnen voor commerciële doeleinden worden toegepast.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Grote collecties met gratis foto's zijn geweldig omdat u het merendeel van wat u nodig heeft op één plek hebt. Maar in het geval van StockVault is er niet veel informatie beschikbaar over wie de site beheert. Dus als u beschouwt dat het allemaal door de gebruiker ingediende content is, er verschillende soorten licentievormen zijn, en ze alleen de technische en niet de juridische status beoordelen, dan weet dat u voorzichtig moet zijn als u deze afbeeldingen in commerciële projecten gebruikt.

terug naar menu ↑

Styled Stock – Gratis foto's in vrouwelijke stijl

Styledstock gratis stockfotografie Styled Stock is een kleine collectie gratis foto's die door vrouwelijke fotografen zijn gemaakt. Met iets meer dan 100 foto's zijn de meeste foto's flat lays en desktop shots met een zeer modern, strak en minimalistisch concept. Het is niet erg duidelijk wie de site beheert of wie de eigenaar is van de foto's, maar het is duidelijk dat ze gratis kunnen worden gedownload en in commerciële projecten zijn te gebruiken.

Licentiegegevens: Gratis gebruik voor commerciële doeleinden – Geen attributie vereist – Auteursrecht nog steeds in handen van de auteur/eigenaar.

Dit vinden we geweldig:
 • De foto's zijn simpel maar toch stijlvol en veelzijdig, ideaal voor vrouwelijke concepten, en er zijn gave, geavanceerde functies zoals een kleurenfilter.

Hier zijn we minder blij mee:
 • Het is een heel, heel kleine collectie en er is echt niet veel informatie over beschikbaar.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Een selectie gratis foto's zo specifiek als deze kan heel nuttig zijn als het precies is wat u zoekt. Maar het feit dat er vrijwel geen informatie beschikbaar is over wie deze foto's in licentie geeft en wie de eigenaar is van het auteursrecht, maakt ze niet erg veilig voor commercieel gebruik, althans niet op het eerste gezicht: u moet ze met de nodige zorgvuldigheid controleren voordat u ze gebruikt.

terug naar menu ↑

New Old Stock – Vintage & historische gratis afbeeldingen

New Old Stock gratis foto'sProductontwerper Cole Townsend creëerde een paar jaar geleden New Old Stock creëerde een paar jaar geleden New Old Stock op Tumblr om zijn collectie van geweldige vintage en historische fotografie te presenteren. Op dit moment beschikt hij over zo'n 1500 gratis foto's, die hij handmatig selecteert en verzamelt van Flickr Commons vermelde instellingen zoals allerlei musea van over de hele wereld, NASA, enz. Al deze foto's kunnen gratis worden gedownload en gebruikt.

Licentiegegevens: Public Domain (geen bekend auteursrecht) – Het is onderworpen aan de voorwaarden van Flickr Commons, en elke instelling geeft haar eigen machtigingen. Niet alle afbeeldingen mogen voor commerciële doeleinden worden gebruikt, sommige vereisen een terugkoppeling.

Dit vinden we geweldig:
 • Historisch relevante en attractieve vintage beelden bieden veel creatieve mogelijkheden en het is een pré om ze uit grotere archieven te laten cureren.

Hier zijn we minder blij mee:
 • De kwaliteit van het beeldmateriaal is soms niet heel goed, en het is soms lastig om de licentievoorwaarden en het toegestane gebruik van elke foto te verifiëren.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

De openbare archieven die online beschikbaar zijn, zijn enorm, dus er is veel waarde in de collectie foto's die door een deskundig persoon zijn samengesteld. Door het ontbreken van een bekend auteursrecht en historische gegevens zijn de foto's een stuk veiliger voor commerciële doeleinden. Echter, het ongemak in de variabele licentiemogelijkheden en het feit dat deze allemaal afkomstig zijn uit bestaande archieven doet een deel van die waarde teniet.

terug naar menu ↑

Skitterphoto – Ecclectische selectie van gratis stockfoto's

Skitterphoto gratis stockfoto'sOpgericht door een groep enthousiaste fotografen is Skitterphoto een site die gratis stockfoto's van topkwaliteit biedt met een groot aantal stijlen en onderwerpen. De foto's zijn afkomstig van de oprichters van de site en van gebruikers – met auteursrecht en andere rechten voor de vrijgave en beoordeeld voor de technische kwaliteit – en deze duizenden bestanden kunnen gratis worden gedownload.

Licentiegegevens: Creative Commons Zero (CC0) – gratis gebruik voor commerciële doeleinden.

Dit vinden we geweldig:
 • De collectie is eclectisch, waarbij commercieel getinte foto's worden gecombineerd met artistieke afbeeldingen en af en toe een unieke en wervelende afbeelding.

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0 en door gebruikers aangeleverde foto's vormen de ingrediënten van een niet zo'n goed recept voor beeldlicenties.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Het is duidelijk dat Skitterphoto waardevolle afbeeldingen heeft, gemaakt met liefde voor de kunst van het fotograferen. Maar juridisch gezien zijn er wel wat bezwaren. Natuurlijk zijn de foto's van de eigenaren van de site veiliger in het gebruik, maar het is moeilijk om ze te identificeren. De inzendingen van gebruikers, hoewel gewaarschuwd voor juridische kwesties, worden alleen beoordeeld op kwaliteit, zodat u de juridische status ervan kunt verifiëren en bevestigen voordat u ze in commerciële toepassingen gebruikt.

terug naar menu ↑

NegativeSpace – Trendy gratis foto's van topkwaliteit

negative space gratis foto's NegativeSpace is een gebruiksvriendelijke website met veel gratis stockfoto's van verschillende thema's en stijlen. Deze foto's worden verzameld van bijdragers na indiening en beoordeling van de portfolio en zijn van zeer goede kwaliteit voor professioneel gebruik.

Licentiegegevens: Creative Commons Zero (CC0) – Gratis gebruik voor commerciële projecten.

Dit vinden we geweldig:
 • De actuele, trendy concepten en de veelzijdigheid van de onderwerpen, het uitvoerige proces van goedkeuring van de afbeelding dat garant staat voor de kwaliteit van de inhoud.

Hier zijn we minder blij mee:
 • CC0-licentie voor door de gebruiker aangeleverde afbeeldingen die niet worden beoordeeld op rechtsgeldigheid, het gebrek aan informatie over de website-eigenaren.

6Expert Score
Beoordeling: Voldoende

Als we alleen kijken naar de fotografie, is NegativeSpace heel goed, u zult er waarschijnlijk waardevolle foto's voor uw ontwerpen vinden. Maar juridisch gezien zijn ze voor commercieel werk niet de veiligste keuze. Ze werken met een CC0-licentie en door gebruikers ingezonden foto's, en we weten niet echt veel over ze om er zeker van te zijn, dus u moet zelf de status van uw foto's controleren.

Vind de gratis fotosite die het best bij u past

Dat was onze overzicht van de beste en veiligste sites voor gratis foto's op het web. Met verschillende niveaus van juridische veiligheid, beeldkwaliteit en commerciële waarde, heeft elk van deze sites iets te bieden wat u van pas kan komen. Als u liever voor een betaalde optie gaat, kunt u onze uitgebreide lijst met de 20 beste stockfotosites bekijken! Veel daarvan kunt u eerst testen zoals u in ons overzicht van gratis stockfoto proefabonnementen kunt zien.

Of het nu gaat om een collectie van thema's en trends die het altijd goed doen, of om specifieke collecties rond een bepaald onderwerp (bijv. hipster stockfoto's, bizarre foto's of lifestyle afbeeldingen), u vindt vast en zeker de juiste beeldbank om geweldige gratis foto's te downloaden die u vervolgens veilig kunt gebruiken voor al uw commerciële doeleinden.

Nuttige tips over het gebruik van foto's voor commerciële doeleinden vindt u in onze artikelen over hoe u de perfecte marketing afbeeldingen kiest en hoe u maximaal scoort met Google-advertenties.

Nieuw! De beste stockfoto topmodellen ter wereld: Maak kennis met de best verkopende gezichten.

Welke van de genoemde beeldbanken wilt u het eerst testen? Kent u een site die we niet hebben genoemd? Stuur ons een berichtje en we zullen de site beoordelen!