Hoe de gevaren van gratis afbeeldingen van het web mijden?

De gevaren van gratis afbeeldingen – hoe omzeilt u deze en waarom is dit zo belangrijk?

Kent u de gevaren en wilt u veilige rechtenvrije foto's voor commercieel gebruik? Bij de beeldbanken Shutterstock, 123RF, iStock, Adobe Stock en Stockphotos.com kunt u een gratis account aanmaken, professionele afbeeldingen downloaden voor commerciële doeleinden. De licenties die deze beeldbanken hanteren staan toe dat u de stockfoto's, vectoren en illustraties die in verschillende categorieën zijn ingedeeld, gebruikt voor sociale media en tal van andere toepassingen.

In dit overzicht vindt u de prijzen van betaalde afbeeldingen van de beeldbanken, die stuk voor stuk een uitgebreid aanbod aan rechtenvrije foto's in verschillende formaten bieden:

Beeldbank

Max. aantal downloads

Prijs per foto

Download limiet

Duur van het abonnement

StockPhotoSecrets logo

200 per dag

€ 0,33

Jaarlijks

1 jaar

Shutterstock logo

750 per dag

€ 0,21

Maandelijks

1 jaar

iStock logo

750 per dag

€ 0,23

Maandelijks

1 jaar

Ongelimiteerd

Maandelijks

1 maand

123RF logo

750 per dag

€ 0,24

Maandelijks

1 jaar

Adobe Stock logo

750 per dag

€ 0,22

Maandelijks

1 jaar

Photocase logo

Onbeperkt

€ 6,87

Onbeperkt

Geen abonnementen

Veel personen die artistieke afbeeldingen of een enkele leuke afbeelding willen downloaden, voeren op Google Afbeeldingen zoekopdrachten in de zoekfunctie in. Vaak stuiten ze op “gratis fotosites” die – al dan niet doelbewust – gratis stockfoto's aanbieden die er uit het oogpunt van kwaliteit goed uitzien en die zogenaamd ook nog eens gratis kunnen worden gedownload en gebruikt. En laten we eerlijk zijn, een gratis stockfoto is natuurlijk altijd verleidelijk.

Er zijn personen die afbeeldingen via de Google Afbeeldingen-zoekmachine, op hun rechtermuisknop klikken en de gevonden resultaten “downloaden” in de veronderstelling dat deze afbeeldingen gratis en veilig kunnen worden gebruikt, gewoon omdat deze foto's door de Google-zoekmachine worden weergegeven.

Mocht u één van hen zijn, dan zult u schrikken van de gevaren van gratis afbeeldingen: u neemt grote juridische risico's. Gratis stockfoto sites en alle gratis fotografie zit vol gevaren. De kans is groot dat u de afbeeldingen die u in de zoekresultaten aantreft niet veilig zijn. Denk goed na voordat u zo'n afbeelding gebruikt.

Hier leest u precies waarom gratis foto's van het internet zo gevaarlijk zijn voor u en uw bedrijf, en hoe u juridische problemen met betrekking tot het gebruik ervan kunt vermijden!

Via Google Images gevonden afbeeldingen gebruiken: NIET DOEN!

Let op: u mag de afbeeldingen uit de resultaten van Google Images NIET met uw rechtermuisknop downloaden en ze in uw eigen materiaal gebruiken. Dat is illegaal! En de gevaren van gratis afbeeldingen die u online downloadt zijn niet te onderschatten, vaak gaan hier hoge kosten mee gepaard.

We gaan u niet overdonderen met juridische termen, het enige wat u moet weten is dat:

1) de enige persoon die het gebruik van een afbeelding op welke manier dan ook kan toestaan, is de eigenaar van het auteursrecht van de afbeelding

2) Google heeft voor de meeste zo niet alle afbeeldingen die ze indexeren en weergeven geen auteursrecht.

gevaren van gratis afbeeldingen

Dat betekent dat Google niet gerechtigd is om u de afbeeldingen op legale wijze te laten gebruiken, en de waarheid is dat zij dit dan ook niet doen. Het enige wat Google doet, is het indexeren van afbeeldingen van het web, en deze in previews, inclusief beeldbron, weer te geven.

Maar op de meeste van deze foto's rust copyright: iemand is eigenaar van deze foto's, en als u deze foto's zonder hun toestemming in uw werk op projecten gebruikt en deze persoon of onderneming komt er achter, dan heeft deze het recht om u aan te klagen en schadevergoeding te eisen.

Omdat er dagelijks steeds meer en effectievere hulpmiddelen beschikbaar zijn om afbeeldingen die op het internet worden gebruikt te volgen, kan een poging om kosten te besparen met afbeeldingen van Google al gauw uitdraaien op een torenhoge rekening.

Gratis fotosites: De gevaren van gratis afbeeldingen downloaden

gratis afbeeldingen

Op het internet vindt u veel websites voor gratis afbeeldingen die u gratis kunt downloaden en in uw ontwerpen en projecten kunt gebruiken. Voor iedere creatieve ontwerper of ondernemer die met een beperkt budget werkt, en zelfs voor diegenen die graag van de mogelijkheid gebruik maken om geld te besparen, zijn deze sites erg verleidelijk. De afbeeldingen zijn meestal van goede kwaliteit, en dus kunt u denken dat dit de beste manier is om beeldmateriaal te krijgen zonder daarvoor te moeten betalen.

Deze sites bieden gewoonlijk afbeeldingen aan onder een licentie die het gratis gebruik ervan toestaat, vaak een van de varianten van de Creative Commons-licentie. (bijv. Creative Commons Zero – Creative Commons 0). Soms moet u de site, de auteur of beide noemen, maar ze stellen allemaal dat u de afbeeldingen gratis kunt downloaden en gebruiken, zelfs voor commerciële toepassingen.

Wat is dan het probleem? Wat zijn dan de gevaren van gratis afbeelding? Het gevaar zit ‘m in de bron van de afbeeldingen. Weet u nog dat we stelden dat alleen de eigenaar van de auteursrechten toestemming kan geven voor het foto's gebruiken?

De meeste van deze gratis fotosites controleren de wettelijke status van de afbeeldingen die ze aanbieden niet – en de meeste ervan staan gebruikers ook toe om afbeeldingen voor gratis gebruik te uploaden – omdat ze niet over de nodige middelen beschikken om dit te doen.

Als degene die de foto's üploadt niet de maker, fotograaf of eigenaar van het auteursrecht is, dan is de gratis licentie ongeldig en kunt u worden aangeklaagd omdat u de regels overtreedt van het auteursrecht. En dat is nog maar het begin.

Voor een veilig commercieel gebruik van een afbeelding moeten alle rechten worden vrijgegeven. Het auteursrecht op afbeeldingen is daar slechts één van. Als er mensen op de foto staan, moet elk van hen een model release document ondertekenen dat het gebruik mogelijk maakt. En hetzelfde geldt voor particulier eigendom, inclusief merken, specifieke ontwerpen en zelfs bezienswaardigheden.

Wanneer deze auteursrechten niet worden vrijgegeven, zelfs als de eigenaar van het auteursrecht toestemming heeft gegeven om de foto gratis te gebruiken, kunt u juridische problemen verwachten. U kunt worden aangeklaagd door een model dat nooit toestemming heeft gegeven voor het gebruik van zijn afbeelding voor bijvoorbeeld commerciële doelstellingen.

Omdat de gratis stockfoto websites dit niet controleren, is er geen enkele mogelijkheid om de eigenaar van het auteursrecht, de modellen en de eigenaren van het onroerend goed te achterhalen en dus of de afbeelding commercieel gebruikt mag worden.

Alhoewel u wellicht denkt dat u de dingen goed doet omdat u een goede fotobron en een goede beeldlicentie hebt gebruikt, zou u een onaangename verrassing kunnen wachten en uiteindelijk honderden, zo niet duizenden euro's aan vergoedingen aan auteurs en modellen, en juridische kosten in rekening worden gebracht.

De gevaren van gratis afbeeldingen – hoe vermijdt u ze

Indien uw budget vereist dat u afbeeldingen vindt die legaal maar gratis te gebruiken zijn, kunt u dit doen, maar weet dat het meer tijd en moeite kost dan alleen het zoeken en downloaden hiervan.

In principe is het aan u om onderzoek te doen naar de eigenaar van het auteursrecht en ervoor te zorgen dat alle rechten voor het beoogde gebruik van de betreffende foto's in orde zijn. Onze lijst met gratis fotosites 2023 zijn hiervoor een goede hulp.

Een andere makkelijkere manier is gebruik te maken van de diensten van een van de aanbieders uit ons overzicht met de 20 beste stockfoto sites 2023.

Een aantal van deze aanbieders hebben als bonus voor klanten een “gratis foto”-sectie op hun websites. Als professionals op het gebied van beeldlicenties beoordelen deze beeldbanken en stockfotobureaus alle afbeeldingen om er zeker van te zijn dat ze kunnen worden gebruikt. Vanzelfsprekend is het gratis aanbod beperkt, maar als u geluk hebt, vindt u wat u zoekt en kunt u zich het gedoe van het controleren van auteursrechten en vergunningen besparen.

Hoe u het beste veilige foto's van hoge kwaliteit verkrijgt om de gevaren van gratis afbeeldingen te vermijden

Het punt met gratis foto's is dat u vanzelfsprekend krijgt waar u voor betaalt. Als u hoge kwaliteit afbeeldingen wilt, die commercieel interessant, professioneel gemaakt en veilig gebruikt kunnen worden, dan moet u investeren. Het goede nieuws is dat dit niet wil zeggen dat u veel geld aan foto's moet uitgeven. Bij beeldbanken kunt u voor slechts een paar cent per stuk prachtige, fascinerende afbeeldingen krijgen.

Beeldbanken verkopen rechtenvrije licenties voor afbeeldingen, waarmee u meerdere gebruiksrechten verwerft tegen een zeer lage eenmalige vergoeding. Hier leest u meer informatie over rechtenvrije afbeeldingen en de fantastische voordelen voor uw bedrijf.

Deze aanbieders hebben zich gespecialiseerd in de licentieverlening en nemen de juridische status van hun media uiterst zeer serieus. Elk ervan heeft toegewijde teams die elk bestand beoordelen, ervoor zorgen dat alle releases en vereiste documenten voorhanden zijn, en ze controleren deze eveneeens op de technische en inhoudelijke kwaliteit. Ze streven ernaar om klanten uitsluitend fantastische, legale afbeeldingen te bieden.

De meeste belangrijke beeldbanken hebben omvangrijke collecties met vele miljoenen afbeeldingen. Ze beschikken over goede zoekmachines en beeldbibliotheken, zodat u in korte tijd en in een paar eenvoudige stappen de juiste foto's kunt zoeken en vinden, licenseren en downloaden.

En het beste is dat ze zeer laag geprijsd zijn. Een rechtenvrije afbeelding kost 1-20 euro bij on demand aankopen en slechts 0,25 euro per stuk als uw een beeldabonnement afneemt.

Als u waarde hecht aan kwaliteit en geruststelling dat u wettelijk gecontroleerde content gebruikt, dan is de prijs van een dollar of minder een koopje. Of niet?

Met rechtenvrije afbeeldingen loopt u geen risico's

U kent nu de gevaren van gratis afbeeldingen. Rechtenvrije afbeeldingen zijn een fantastische manier om kwalitatief uitstekende afbeeldingen voor uw projecten te verkrijgen zonder onnodig hoge kosten en zonder de gevaren van gratis afbeeldingen.

Een kleine uitgave, maar veilig te gebruiken beeldmateriaal is een verstandige keuze voor elke creatieve ontwerper, uitgever, marketeer of ondernemer die voor zijn werk aansprekende foto's nodig heeft voor blogs, posters, sociale media.

Wilt u weten waar u de beste foto's voor u kunt vinden, ga dan naar ons speciaal voor u bestemde overzicht van beste fotosites! Of bekijk ons overzicht met de 7 voordeligste beeldabonnementen! Maar u zou natuurlijk ook op sites van de volgende beeldbanken kunnen kijken wat ze u te bieden hebben: Stockphotos.com, iStock, Photocase, Adobe Stock en Shutterstock. Stuk voor stuk hebben ze fantastiche aanbieding voor u.

Zeg vaarwel tegen potentiële gevaren van gratis afbeeldingen en geniet van de kwaliteit en het veilige en onbezorgde gebruik van rechtenvrije stockfoto's.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo