Fotobewerking: 13 tips van professionals voor beginners

In de wereld van nu is visuele content allesbepalend. Als gevolg van de opkomst van sociale media en digitale marketing moeten bedrijven hun producten en diensten optimaal presenteren om de aandacht van potentiële klanten te trekken. De kwaliteit en stijl van de visuele content zijn nauw verbonden met het imago van het merk. Dit is het punt waar fotobewerking (foto's bewerken) een belangrijke rol speelt.

Professionele fotobewerking voor sociale media, websites of reclamecampagnes kan een enorm verschil maken in hoe je publiek je foto's ziet en ervaart.

Maak je geen zorgen als fotobewerking nieuw voor je is! In dit artikel geven we 13 tips voor beginners om foto's mooi te leren bewerken. Daarbij adviseren we een aantal populaire betaalde en gratis fotobewerkingsprogramma en de beste foto bewerk-apps waarmee je foto's gemakkelijker kunt bewerken.

Dit zijn de hoofdpunten:

Waarom kiezen voor professionele fotobewerking

Voordat we ingaan op de tips, bespreken we eerst waarom het professioneel bewerken belangrijk is voor afbeeldingen voor marketing en reclame.

Professionele bewerking verbetert in de eerste plaats de algehele kwaliteit van je digitale fotografie. Met slimme aanpassingen zoals het aanpassen van helderheid en contrast, het corrigeren van kleuren en het verscherpen van details kun je ervoor zorgen dat je foto's helder, duidelijk en van hoge kwaliteit zijn. Een echte vereiste voor marketingbeelden. Zelfs foto's op Instagram presteren een stuk beter als ze op de juiste manier zijn bewerkt.

Afgezien van de beeldkwaliteit kan professionele fotobewerking de visuele aantrekkingskracht van je foto's vergroten en je beeldmateriaal eruit laten springen en de aandacht van potentiële klanten trekken. Dit is absoluut een must voor merken en bedrijven in deze tijd van een overdaad aan beelden en visuals.

Fotobewerking kan bovendien een specifieke stemming of emotie overbrengen. Op basis van je merk en de boodschap die je probeert over te brengen, wil je je foto's misschien op een bepaalde manier bewerken om een bepaald gevoel of een bepaalde sfeer te creëren en om ze consistent te maken met je merkimago. Zo kun je bijvoorbeeld dezelfde originele foto gezellig en uitnodigend laten lijken of koud en isolerend laten aanvoelen door alleen de helderheid en kleuren te veranderen.

Dit is bijzonder nuttig wanneer je met stockfoto's werkt, die, hoe professioneel en kwalitatief ze ook zijn, meestal meer algemeen en niet zo merk-specifiek zijn.

Startpunt: Kies de juiste foto-app

Wil je als een professionele fotograaf foto's bewerken, dan heb je een programma nodig dat professionele resultaten levert. Er zijn allerlei opties voor fotobewerkingsprogramma's voor elk budget en elke voorkeur, maar je moet de volgende dingen in gedachten houden:

  • Traditionele, professionele fotobewerkingsprogramma's hebben vaak een lange leercurve
  • De gebruiksvriendelijke ontwerptools voor niet-professionals zijn geneigd om de beste functies tegen betaling te bieden
  • Er zijn geavanceerde programma's voor professionele fotobewerking die gebruik maken van AI-technologie (bekend als AI-beeldbewerkers) die automatisch waarden kunnen aanpassen en meer bewerkingen kunnen uitvoeren, zoals het verwijderen van objecten, het toevoegen van objecten, enz.
  • Deze tools combineren vaak handmatige bewerking en AI-bewerking in hetzelfde platform, zodat je kunt kiezen welke je wilt gebruiken.

Toch adviseren we de volgende programma's, waarmee je bijna alle afbeeldingsformaten kunt bewerken en de meeste van onze bewerkingstips kunt uitvoeren:

Adobe Photoshop

Photoshop logo

Photoshop is de standaard foto-app en de norm voor fotobewerkingssoftware dat professionals uit de hele wereld uitgebreide mogelijkheden biedt voor foto bewerken. Het programma om afbeeldingen mee te bewerken, maakt deel uit van Adobe Creative Cloud, een cloudgebaseerd ecosysteem van creatieve apps van hoge kwaliteit. Er is een versie die je kunt installeren voor desktop en een mobiele app Photoshop Express, die je allemaal tegelijk krijgt als je een abonnement neemt op het belangrijkste programma.

Photoshop beschikt over een uitgebreid scala aan bewerkingstools en -functies, inclusief AI-gebaseerde functies, waarmee je meerdere foto's tegelijk kunt bewerken, en het werkt met een lagenconcept dat voorkomt dat het originele bestand wordt verwijderd of permanent wordt gewijzigd: je maakt bewerkingen op een nieuwe laag van je afbeelding (je kunt ook lagen dupliceren) en elke laag met bewerkingen kan afzonderlijk worden opgeslagen.

Dit betekent dat het voor beginners een complexe app kan zijn voor het maken van de mooiste plaatjes en de beste foto voor bijvoorbeeld commerciële doeleinden. Maar Adobe biedt een uitgebreide serie Photoshop-tutorials voor beginners tot gevorderden, en er zijn ook veel cursussen om te leren hoe je deze app moet gebruiken.

Klik hier om een gratis proefversie van Photoshop te downloaden!

Canva Pro

Canva Logo

Canva Pro is een populaire, gebruiksvriendelijke en erg voordelig grafisch ontwerpplatform dat fotobewerkingstools, stockfoto's, sjablonen, leuke effecten en AI-functies bevat. Het werkt als handig programma heel intuïtief en vereist geen specifieke vaardigheden om foto's snel te bewerken en mooie bestanden te maken.. Ondanks het eenvoudige concept bevat het geavanceerde functies zoals een lagenpaneel. Het is ideaal voor het creëren van de juiste foto voor sociale media en marketingmateriaal, evenals andere snelle maar uiterst belangrijke afbeeldingen.

Een Canva Pro-abonnement kan per maand of per jaar worden afgesloten en biedt onbeperkte toegang tot de service. Daarbij komt nog een groot aantal leerprogramma's om het beste uit de tool te halen.

Krijg hier een exclusieve korting op het jaarabonnement van Canva Pro!

Adobe Express

creative cloud express logo

Adobe Express is een vereenvoudigde grafische ontwerptool die de beste functies van de belangrijkste apps van Adobe – zoals Adobe Lightroom, Photoshop, Illustrator, en Premiere Pro – in één gebruiksvriendelijk platform samenbrengt. Het is geen duur programma en je kunt er terecht voor een fotobewerkingsprogramma, editor, stockmediabibliotheken, AI-bewerkingsfuncties en nog veel meer. Perfect als je van de Adobe Photoshop functionaliteit houdt, maar niet met de complexe lay-out kunt werken.

Het Adobe Express fotobewerkingsprogramma gebruik is gratis, maar het beste van de service is alleen toegankelijk met een premium abonnement.

Pixlr

pixlr.com logo

Pixlr is een gratis online fotobewerker met een groot aantal bewerkingstools en functies. Het heeft een versie voor beginners, Pixlr X, die geweldig is voor snelle en eenvoudige ontwerpen. Daarnaast is er het geavanceerde bewerkingsprogramma Pixlr R, waarmee je foto's grondig kunt bewerken.

Het platform heeft AI-functies en is ideaal voor amateurs die niet willen investeren in dure software. De gratis accounts hebben echter maar een beperkte toegang, terwijl betaalde abonnementen beschikbaar zijn om het volledige potentieel van de service te kunnen benutten, inclusief de krachtigste functies.

Kijk hier voor een speciale gratis Pixlr proefversie!

Fotor

Fotobewerking tool Fotor logo

Fotor is een alles-in-één online platform voor een professionele fotobewerking en grafisch ontwerp waarmee je allerlei bewerkingen kunt uitvoeren, van het maken van een ontwerp tot het bewerken van een eigen foto tot het maken van foto collage of collages, en nog veel meer. Fotor heeft veel sjablonen en bewerkingsfuncties om eenvoudig foto's aan te passen en heeft de laatste tijd AI-technologie toegevoegd om de gebruikerservaring te verbeteren en betere resultaten te behalen.

Fotor heeft een gratis versie met basic bewerkingsmogelijkheden, hoewel je met het premium abonnement afsluiten (waarvoor je moet betalen) veel meer opties krijgt waarmee je een foto naar wens bewerken kunt. Het is erg compleet is, inclusief functies als batchbewerking en cloudopslag.

13 tips voor professionele fotobewerking voor beginners

We hebben uitgelegd waarom professionele fotobewerking zo belangrijk is en met welk fotobewerkingsprogramma je je foto's het beste kunt bewerken en downloaden. Laten we nu eens kijken naar een aantal professionele tips om geweldige foto's te maken.

Let op: dit is een lijst met basisaspecten waarop je moet letten bij het bewerken van foto's om ze er op hun best uit te laten zien. Voor uitgebreidere instructies over hoe je deze bewerkingen moet uitvoeren, kun je gratis online tutorials bekijken of cursussen volgen, afhankelijk van hoe belangrijk je het vindt en wat je budget is.

Bijsnijden en recht maken

Met een foto bijsnijden en uitlijnen kun je makkelijk de compositie en het perspectief veranderen van je eigen foto's. Met het bijsnijden van een afbeelding kun je het compositiekader corrigeren, de beeldverhouding en hoek aanpassen, het focuspunt definiëren of verbeteren, onnodige achtergrond verwijderen en een betere symmetrie realiseren.

Het rechtzetten van gekantelde afbeeldingen en bestanden in elk formaat is relatief simpel en zorgt ervoor dat ze waterpas staan ten opzichte van de horizon en een lust voor het oog zijn. Maar als je wilt, kun je met dezelfde tool de positie van een afbeelding opzettelijk kantelen voor een creatieve reden.

Met de meeste software kun je foto's draaien, bijsnijden en rechtzetten met een drag-and-drop vierkant selectiekader en/of niveauregeling, dus het is echt heel simpel om dit te doen.

Belichting aanpassen

Als een foto onderbelicht (te donker) of overbelicht (te licht) is maar anders goed zou passen bij je ontwerp, kun je tijdens het bewerken de belichting aanpassen om het probleem op te lossen. Door de belichting van een foto aan te passen, kun je ook de helderheid en het contrast verbeteren, zodat de foto duidelijker en visueel aantrekkelijker wordt.

De door jou gekozen fotobewerker heeft hoogstwaarschijnlijk een hulpmiddel om de belichting van je foto aan te passen. Dit kan het label “belichting” hebben, of het heeft regelaars voor belichtingswaarden – bijvoorbeeld cameragerelateerde waarden zoals diafragma, ISO en sluitertijd, of op afbeeldingen gebaseerde waarden zoals helderheid en contrast – die je kunt gebruiken om de belichting van je foto aan te passen.

Helderheid en contrast aanpassen

Het aanpassen van de helderheidniveaus kan de lichtere en donkerdere delen van de foto (ook voor ruwe of raw bestanden) fijner afstellen voor een perfecte, opvallende afwerking, vooral in gebieden die na het aanpassen van de belichtingsinstellingen nog niet aan de norm voldoen. Door de schaduwpartijen en highlights van de foto te corrigeren, worden alle elementen in de foto beter gedefinieerd.

Instellingen voor contrast kunnen worden gebruikt om de foto een bepaalde stijl te geven: een hoog contrast levert meer intense en scherpere foto's op en een laag contrast laat foto's er flets uitzien.

De meeste software voor professionele fotobewerking heeft een niveauregeling om al deze componenten aan te passen, dus je kunt heel makkelijk experimenteren met de schuifregelaars tot je de juiste balans hebt gevonden.

Witbalans aanpassen

In de fotografie heeft witbalans betrekking op de lichttemperatuur. Met de instellingen voor witbalans kun je een warmere of koudere belichting (en algemeen gevoel) voor je foto definiëren.

Het aanpassen van de witbalans betekent meestal het wijzigen van de kleurtemperatuur – die loopt van oranje tinten voor warm en blauwe tinten voor koud – en de tint, die door het kleurenspectrum loopt van groen tot magenta. Met het wijzigen van deze instellingen kun je de perfecte witbalans voor je foto vinden.

Kleur corrigeren

Als je de kleuren van je foto's bewerkt, heeft dit verschillende effecten. Zo kunnen ze er natuurlijker en levensechter uitzien of objecten in je compositie accentueren door bepaalde kleuren meer te laten opvallen dan andere.

Afhankelijk van het bewerkingsprogramma dat je gebruikt, kun je een functie voor uniforme kleurbalans vinden of moet je de verschillende aspecten van kleur (verzadiging en kleurlevendigheid) afzonderlijk aanpassen. De verzadiging definieert de intensiteit van alle kleuren in een afbeelding, waarbij meer verzadiging staat voor intensere tinten en minder verzadiging voor minder intense tonen. De levendigheid bepaalt de niveaus van gedempte kleuren en huidtinten.

Deze functies beschikken vaak over schuifregelaars voor de intensiteit, zodat je ze kunt aanpassen tot je de juiste niveaus hebt gevonden.

Ontdek wat de beste kleurencombinaties zijn voordat je aan de kleurcorrectie van je foto's begint!

Details verscherpen

Het verscherpen van de detaillering van je foto's corrigeert de texturen ervan, een handelsmerk van afbeeldingen met een hoge resolutie en een essentiële stap in foto's voor afdrukken. Hierbij draait het niet om het corrigeren van een wazige foto, maar om het scherper en duidelijker maken van een goede foto.

Gebruik het hulpmiddel voor verscherpen dat bij de meeste programma's voor fotobewerking wordt geleverd om de details in de foto's te verbeteren, maar zorg ervoor dat je niet overdrijft: te scherpe foto's zien er onnatuurlijk uit en dat is een enorme afknapper voor de meeste doelgroepen van nu, die de voorkeur geven aan foto's die er authentiek uitzien.

Oneffenheden verwijderen

Als je foto's van mensen wilt bewerken, dan wil je misschien oneffenheden of onvolkomenheden verwijderen om ze er aantrekkelijker en frisser uit te laten zien.

Bepaalde geavanceerde apps voor fotobewerking hebben functies zoals een penseel voor het verwijderen van vlekken om ongewenste huidvlekken en zelfs rode ogen te verwijderen. Mocht een hulpmiddel voor het verwijderen van vlekken niet beschikbaar zijn, dan kun je dit ook handmatig doen: meestal kan een patchtool hiervoor uitkomst bieden.

Maar denk eraan niet te ver te gaan, de beste foto's van mensen zijn de foto's die er realistisch uitzien – de huid moet een gladde maar natuurlijke textuur hebben, niet een overbewerkte nepafwerking zonder textuur.

Ongewenste objecten verwijderen

Wellicht bevat je foto een afleidend beeldelement dat je beter kunt verwijderen of is er een object ingeslopen dat er niet in thuis hoort. In dergelijke gevallen kun je de foto verbeteren door het ongewenste object te verwijderen met een fotobewerkingsprogramma.

Kleine elementen kunnen tamelijk eenvoudig worden verwijderd, maar voor grotere elementen is meer tijd en vaardigheid nodig om ze met succes te verwijderen. Geavanceerde apps hebben functies zoals de toverstaf van Photoshop die AI gebruikt om een object automatisch te selecteren om de bewerking te vergemakkelijken.

Controleer altijd of de vulling waar het verwijderde object zich bevond, er goed uitziet en past bij de rest van de foto.

Filters toepassen

Filters toepassen (een combinatie van vooraf ingestelde fotobewerkingen om het origineel aan te passen) is een gemakkelijke manier om een specifieke stemming of sfeer in een foto te creëren en tijd te besparen.

Je kunt met verschillende filters oefenen om de juiste filter te selecteren die past bij jouw merk en de boodschap die moet worden overgebracht.

Bepaalde programma's voor fotobewerking laten je waarden in een filter aanpassen om een unieke look te krijgen, en je kunt het vervolgens toepassen op al je foto's voor visuele consistentie.

Tekst toevoegen

Het maakt niet uit of het foto's zijn voor Instagram-posts of andere afbeeldingen voor sociale media, of productfoto's voor je volgende reclamecampagne, mogelijk wil je er tekst aan toevoegen om een compleet visueel ontwerp te maken.

De beste programma's voor fotobewerking hebben ook een teksttool om tekst toe te voegen, evenals een selectie lettertypestijlen die je kunt gebruiken en aanpassen in grootte, kleuren, effect en meer. Met bepaalde apps kun je ook aangepaste lettertypes uploaden.

Achtergrond verwijderen

Er zijn verschillende redenen waarom het achtergrond verwijderen van je foto's een goed idee is. Om een perfecte uitsnede van een object te krijgen voor een productafbeelding met een witte achtergrond of om een niet-zo-goede achtergrond te vervangen door een betere, bijvoorbeeld. Een eenvoudige fotobewerking als achtergrondverwijdering kan je foto's echt totaal veranderen!

Vrijwel alle grafische ontwerpprogramma's die het gebruiken waard zijn, hebben een hulpmiddel voor het wissen van achtergronden waarmee je dit proces een stuk gemakkelijker kunt maken door de achtergrondlaag te selecteren en te onderscheiden van de rest van de compositie, deze te verwijderen en zelfs met een paar muisklikken op verschillende knoppen en regelaars te vervangen door een andere.

Een vignet toevoegen

Waarschijnlijk heb je al vaker vignetten gezien – dit is de naam voor een fotobewerking waarbij de hoeken van het beeld donkerder worden gemaakt, meestal in een cirkelvorm. Deze truc voor fotobewerking helpt de aandacht van de kijker naar het midden van de foto te trekken. Hoe simpel dit ook mag klinken, het werkt!

De meeste programma's voor fotobewerking hebben een vignettool dat de randen van je foto donkerder maakt en je kunt experimenteren met de intensiteit totdat je de gewenste intensiteit en grootte van het verduisterde gebied hebt gevonden.

Voorinstellingen voor bewerkingen gebruiken

Gebruik presets als je weinig tijd hebt of niet te veel tijd wilt besteden aan het bewerken van je foto's. Presets zijn vooraf gemaakte bewerkingsinstellingen die je met één muisklik op je foto's kunt toepassen. Dit is vergelijkbaar met filters, maar dan met een groot aantal details die bewerkt kunnen worden.

Veel software voor fotobewerking heeft voorinstellingen voor verschillende stijlen en sferen. Bovendien zijn er diensten die installeerbare voorinstellingen leveren voor de populairste bewerkingstools, zoals Photoshop.

Foto's bewerken: FAQ

Laten we nu eerst de meest gestelde vragen over het digitaal bewerken van foto's beantwoorden.

Wat is de beste manier voor fotobewerking?

Om foto's goed te kunnen bewerken, is het ideaal om fotobewerkingsprogramma's te kiezen die bij jouw vaardigheidsniveau passen, om een duidelijk gedefinieerde stijl en look te hebben en om scherpe en mooie beelden te maken zonder aan authenticiteit in te boeten.

Hoe laat ik mijn foto's er professioneel uitzien?

Om foto's als een professional te bewerken, is echt niet zo veel nodig als je op het eerste gezicht zou denken. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan cruciale technische details en het toch eenvoudig te houden. Je kunt bijvoorbeeld de witbalans aanpassen, het contrast aanpassen, ruis verminderen, de schaduwen van de foto corrigeren en het gezicht van een model verfijnen om onvolkomenheden te verwijderen om een scherpe en strak ogende foto te krijgen.

Hoe bewerk ik een goede foto op mijn iPhone?

Voor mobiele telefoons zijn er goede apps voor foto bewerken, zowel voor iOS als Android. Een voorbeeld van een fotobewerking-app is Adobe Photoshop Express.

Daarnaast zijn er ook bewerkingstools ingebouwd in populaire platforms voor het delen van afbeeldingen, zoals de Instagram-app, wat handig is als je Instagram-foto's gaat bewerken. Ondanks dat het kleinere scherm en een aantal functies het fotobewerkingsproces kunnen veranderen in dat van een desktop, moet het lukken om een goede foto te maken als je de tips uit deze gids toepast.

Hoe bewerk ik foto's op mijn computer?

Heb je de juiste tool gekozen voor jouw bewerkingsbehoeften, dan hoef je alleen maar de software te starten of de website te openen als deze op het web is gebaseerd, de foto te selecteren en deze te openen in de editor. Zodra het proces van nabewerking is voltooid, kun je de bewerkte foto exporteren en opslaan op je harde schijf.

De beste foto bewerk-apps voor een professionele stijl

Conclusie: professionele fotobewerking is cruciaal voor marketing en reclame in de digitale wereld van nu.

Bewerk foto's professioneel door deze tips te volgen en populaire fotobewerkingssoftware te gebruiken, zoals Adobe Photoshop, Canva Pro, Adobe Express, Pixlr en Fotor, kun je fantastische afbeeldingen maken die de aandacht van je doelgroep trekken en je helpen je zakelijke doelen te realiseren.

Succes met het bewerken van je foto's!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over fotobewerking

🤨 Ik heb een vraag over fotobewerking

🤔 Ik weet niet of fotobewerking iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo