Rechtenvrije video’s – een uitgebreid overzicht

Stockvideo's zijn helemaal in! Maar wat zijn stockvideo's eigenlijk? Hoe en waarvoor kunt u stockvideo's gebruiken? Hoeveel kosten stockvideo's? Waar zijn stockvideo's verkrijgbaar? Waar moet ik op letten bij het gebruiken van video's? Waarom is het verstandig om rechtenvrije video's bij een van de beeldbanken te kopen? In dit artikel zullen we u het antwoord geven op deze en een aantal andere vragen. Mocht u rechtenvrije afbeeldingen willen kopen – lees dan hier onze gids!


Laten we bij het begin beginnen!
Stockvideo's zijn korte videoclips die u moeiteloos in reclame en productpresentaties kunt integreren. U kunt bij StockPhotoSecrets Shop al vanaf €15,- zeer voordelig stockvideo's kopen. De bekende beeldbank Shutterstock heeft een enorme collectie videoclips en bij de toonaangevende beeldbank Getty Images kunt u terecht voor exclusieve stockvideo's.

Belangrijke informatie over stockvideo's, muziek voor video's en hoe u rechtenvrije video's koopt en gebruikt:

Wat zijn rechtenvrije video's en stock footage?

Rechtenvrije video's en redactionele video's

De term footage komt uit het Engels. Toen de eerste films werden gemaakt, werd het filmmateriaal in feet (een Engelse lengtemaat, in het Nederlands voeten) gemeten. Een foot (enkelvoud van feet) was precies 16 frames oftewel 1 seconde film.

Stock footage

Onder stock footage of stockvideo's verstaan we tegenwoordig korte videoclips en animaties, die net als stockfoto's op voorraad (Engels = stock) worden geproduceerd. Ongeacht of het gaat om lifestyle, reizen, technologie of alledaagse gebeurtenissen – tegenwoordig zijn er korte video's over vrijwel alle denkbare onderwerpen uit voorraad leverbaar. Behalve video's in “normale snelheid”, zijn er videoclips in time-lapse format en slow-motion mode die bijzonder fascinerend zijn en als blikvangers kunnen worden gebruikt. De term “rechtenvrije stock footage” wordt ook vaak in het Nederlands gebruikt.

Redactionele video's

Redactionele video's nemen een speciale plaats in. De inhoud ervan toont actuele gebeurtenissen, beroemdheden van vroeger en vandaag, verslagen van evenementen (mode, entertainment) of archiefbeelden. In principe mogen deze redactionele video's niet commercieel worden gebruikt, omdat ze uitsluitend voor redactioneel gebruik beschikbaar zijn. Mocht u overigens voor u project zowel redactionele video's als afbeeldingen nog hebben, dan hebben wij in dit overzicht de goedkoopste adressen voor redactionele afbeeldingen voor u samengesteld.


Waarom is stockvideo's kopen verstandig?

Heeft u pas sinds kort stockvideo's ontdekt, dan vraagt u zich wellicht af waarom deze stockvideo's zo goed zijn, en waarom u beter stockvideo's bij één van de beste stockvideo websites kunt kopen als u deze ook gratis op Google kunt downloaden. Hier leest u waarom er minstens drie belangrijke redenen zijn om stockvideo's te kopen.

1  Sterke visuele impressie

Waarom video's kopen

Zegt een afbeelding meer dan duizend woorden, dan zegt een video nog vele malen meer. Dit betekent dan ook dat een video vaak een nog sterkere visuele impact heeft dan een goede afbeelding. Met rechtenvrije video's kunt u websites, producten en informatie op een effectieve manier presenteren en nog beter visueel benadrukken.

2  Bespaar tijd en geld

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om zelf zo'n stockvideo te maken – mits u natuurlijk over de nodige kennis, vaardigheden en de technisch hoogstaande apparatuur beschikt. Maar het is makkelijker, tijdbesparender en goedkoper om een stockvideo gebruiksklaar te kopen. Veel beeldbanken bieden stockvideo's die nu voor alle denkbare onderwerpen verkrijgbaar zijn. Op de websites van de diverse beeldbanken vindt u talrijke videoclips die per onderwerp overzichtelijk zijn gerangschikt, bijv. over

• Alledaagse dingen   • Business   • Gezondheid   • Familie   • Verkeer   • Natuur   • Wetenschap   • Sport   • Prominenten   • Religie   • Kunst  enz.

3  Juridische zekerheid

Het rechtmatige gebruik is een zeer belangrijk aspect met betrekking tot de vraag waarom u toch beter Stockvideos kunt kopen. In feite kunt u alles op het internet vinden en u zou kunnen denken dat alles wat op het scherm wordt getoond gratis en eenvoudig te downloaden is en commercieel mag worden gebruikt.

Maar wees hier heel voorzichtig mee! Net als bij stockfoto's heeft u voor het gebruik van stockvideo's een licentie nodig, d.w.z. toestemming om ze te mogen gebruiken. Natuurlijk kunnen er ook gratis stockvideo's op het internet worden gedownload. Maar beschikken deze ook over de vereiste licenties? Als u een video downloadt van Google, Yahoo, Firefox, etc., zorg er dan voor dat u een licentie heeft om deze te gebruiken. Dit is de enige manier om het risico van dure aanmaningskosten te voorkomen.

Wettelijk gezien speelt u op safe als u stockvideo's van een erkende beeldbank koopt. De beeldbanken beschikken over alle vereiste licenties of modellicenties voor de door hen aangeboden videoclips.

Tip!
Lees de licentievoorwaarden van de betreffende beeldbank altijd aandachtig door!

Een voorbeeld van stock footage clips

De hierboven weergegeven voorbeeldvideo toont de diversiteit aan stockvideo's en beeldfragmenten over veel verschillende onderwerpen. De hier getoonde stockvideo's vindt u op de website van de beeldbank StockPhotoSecrets Shop met hier haar goedkope video-aanbieden.


Licenties voor stockvideo's

Rechtenvrije en uitgebreid

De meeste beeldbanken bieden twee soorten licenties voor stockvideo's aan. Hier leest u meer over wat de verschillen zijn:

–  Rechtenvrije licentie/licentievrij

Het merendeel van de video's beschikt over een Royalty Free licentie (rechtenvrije video's) en als er personen in de stockvideo te zien zijn, is er een zogenaamde modellenrelease bijgevoegd. Met de rechtenvrije licentie verlenen de meeste beeldbanken niet alleen het gebruik op de website, en ook het commerciële gebruik, in het bijzonder op rechtenvrije video's voor YouTube en op Facebook en dergelijke. Maar er zijn ook beperkingen met deze verder vrij te gebruiken video's, die exact zijn vastgelegd in de licentievoorwaarden van de beeldbanken. (Lees hier meer over de rechtenvrije licentie (RF)).

 –  Rights Managed licentie 

Wilt u het exclusieve gebruik van een zeer goede kwaliteit stockvideo, dan heeft u hiervoor een Rights Managed licentie nodig. Kort gezegd verleent de beeldbank u als koper het individuele gebruiksrecht, dat aangeeft op welk tijdstip, voor welk doel en in welke media en waar geografisch gezien de video gebruikt mag worden. Deze criteria zijn bepalend voor de prijs van een Right Managed licentie, die hoger is naarmate het gebruik omvangrijker is. Meer informatie over deze licentie vindt u in ons artikel over Rights Managed-licenties. Hierin zetten we voor de verschillen ten opzichte van andere licenties uiteen en uiteraard de voordelen ervan.

Getty Images is marktleider op dit gebied en wordt door alle beeldbanken sterk aanbevolen. Getty Images heeft zonder enige twijfel een omvangrijke collectie topklasse video's en hoge kwaliteit videocollecties. Overtuig uzelf en bezoek hier de website van Getty Images.


Hoe kan ik rechtenvrije video's gebruiken?

Hoe kan ik rechtenvrije video's gebruiken

U kunt rechtenvrije video's op veel manieren gebruiken. Lees hier wat u zich daarbij moet realiseren:

Onbeperkt of eenmalig gebruik?

Veel beeldbanken staan een onbeperkt gebruik van de aangeschafte stockvideo toe. Maar er zijn uitzonderingen, zoals de stockvideo's die Envato-Videohive aanbiedt. Ondanks dat de videoclips op Videohive heel goedkoop zijn, hebben ze het grote nadeel dat ze slechts voor één project mogen worden gebruikt.

Te gebruiken voor reclamedoeleinden op uw website en in sociale media

Rechtenvrije video's zijn een ondersteuning voor uw reclame op uw eigen website of in de sociale media. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reisbureau dat een romantische vakantie naar Venetië wil promoten. Als advertentiemiddel zou het op de website, in de sociale media en op een monitor in het reisbureau zelf een diavoorstelling kunnen laten zien met fascinerende foto's….of……. een aantal rechtenvrije stockvideo's over het prachtige Venetië, zoals een romantische gondelvaart, kunnen tonen.

Wat zal volgens u de verbeeldingskracht van de kijker meer prikkelen en het verlangen naar een mooie, romantische vakantie in Venetië aanwakkeren? Natuurlijk, de videoclips over Venetië. Ze brengen de volgende vakantie tot leven, wekken de nieuwsgierigheid van de kijker op en “helpen” hem of haar om zich de gondelvaart levendig voor te stellen.

Te gebruiken voor productpresentaties

Veronderstel nu eens dat u een nieuw product, bijvoorbeeld een waterfilter, op een evenement wilt presenteren en adverteren. Wat dacht u ervan om korte videoclips over natuur, water en milieuvervuiling in uw PowerPoint presentatie op te nemen? Deze rechtenvrije video's zouden het bewustzijn van de klant beslist vergroten en de wens stimuleren dat de aankoop van een waterfilter een verstandige en noodzakelijke investering in de eigen gezondheid is.


Wat zijn HD-video's?

Wat zijn HD-video's

Wie op de websites van de verschillende beeldbanken naar stockvideo's zoekt, komt daar ook diverse termen tegen zoals HD of Full HD. Wat betekenen die? Deze benamingen staan voor verschillende kwaliteiten van beeldweergave. Over het algemeen wordt een stockvideo in de volgende resoluties aangeboden:

 • Webversie (lage resolutie),
 • SD-kwaliteit (standaard)
 • HD-kwaliteit (premium)
 • 4K (op dit moment de hoogst mogelijke resolutie)

Video's in HD (= High Definition) zijn dus van hoge resolutie beeldkwaliteit. Het videobeeld wordt met meer pixels weergegeven dan het standaard of webformaat. Globaal kan worden gesteld dat hoe hoger de beeldresolutie, hoe scherper en helderder de beeldweergave is.

Waarom het verstandig is om rechtenvrije video's in HD-kwaliteit te kopen 

Zoals hierboven aangegeven, bieden beeldbanken hun stockvideo's in verschillende kwaliteiten aan. Hoe hoger de kwaliteit van de stockvideo, hoe beter het beeld, maar des te hoger de prijs. Toch zou u altijd voor HD-kwaliteit moeten kiezen. Waarom?

Veronderstel dat u een stockvideo voor uw website nodig heeft. U schaft hiervoor een geschikte stockvideo aan in de webversie. Later krijgt u het idee om deze stockvideo voor een presentatie op een groot scherm te gebruiken. Maar hiervoor, zoals u zult merken, is de resolutie veel te laag en wordt uw video slechts wazig weergegeven. Om meer toepassingsmogelijkheden voor het gebruik van een stockvideo open te houden, is het verstandig om uw stockvideo in HD-kwaliteit te kopen.


Rechtenvrije video's – beeldbanken en prijsvergelijking

Beeldbanken en prijsvergelijking

De prijzen van een rechtenvrije stockvideo variëren van beeldbank tot beeldbank. Immers, niet alleen vraag en aanbod bepalen de prijs, maar ook beeldkwaliteit (4K, HD, SD, SD, webversie), thema, perspectief, tijdsduur van de video, actualiteit, authenticiteit, exclusiviteit, etc….. Maar ook de gebruiksduur, d.w.z. of de video slechts voor één project of voor een onbeperkt aantal projecten mag worden gebruikt, moet bij de prijsanalyse in aanmerking worden genomen.

Stockvideo prijzen – waar kan ik ze voordelig kopen?

We hebben voor u de prijzen voor stockvideo's van een aantal bekende beeldbanken bekeken en vergeleken. En we hebben het volgende geconstateerd:

1

StockPhotoSecrets Shop

shop.stockphotosecrets.com/index.cfm?/Home_NL homepage

De beeldbank StockPhotoSecrets Shop biedt zeer goede kwaliteit rechtenvrije video's in pakketten van 5, 10 en 25 video's.

Deze voordelen bieden de stockvideo's van StockPhotoSecrets Shop u:

Full HD kwaliteit 
Onbeperkt gebruik 
Commerciële toepassingen 
Gebruik in sociale media √ 

Prijzen
De prijs/prestatieverhouding van de stockvideo's van StockPhotoSecrets Shop is uitstekend. Het videopakket met 5 video's kost bijvoorbeeld slechts €180,-, ofwel slechts €36,- per video.

En de prijs is spectaculair: Wanneer u een actief beeldabonnement bij StockPhotoSecrets Shop heeft, betaalt u slechts 50% voor een videopakket, oftewel slechts €18,- per video (videopakket met 5 video's) of €15,- per video (videopakket met 25 video's)!

Zoekt u video's van hoge kwaliteit tegen aantrekkelijke prijzen, bezoek dan zeker de website van StockPhotoSecrets Shop en bekijk het interessante aanbod Full HD video's.

Meer informatie over StockPhotoSecrets Shop!
Lees hier meer over de beeldbank StockPhotoSecrets Shop en haar speciale aanbieding!

2

iStock

www.istockphoto.com/nl homepage

iStock by Getty Images is één van de beste beeldbanken en pioniers op het gebied van stockfoto's en stockvideo's. Wie een perfecte stockvideo zoekt, vindt precies wat hij zoekt in een van de 29 videocategorieën. iStock biedt stockvideo's in twee kwaliteitsklassen: 1. Essentials Collection (Standaard) en 2. Signature Collection (Premium). De volgende beeldresoluties zijn bij iStock verkrijgbaar:

 • Web (lage resolutie)
 • HD (hoge resolutie)
 • 4K (beste resolutie)
Meer informatie over iStock by Getty Images!
Hier in ons testrapport leest u meer over iStock by Getty Images en hun aanbiedingen

Op grond van de licentieovereenkomsten van iStock kan de content (bijv. videobestanden) voor onbepaalde tijd worden gebruikt. Ons advies is om de licentievoorwaarden zorgvuldig door te lezen.

Prijzen

iStock gebruikt voor de prijsbepaling tevens credits als kunstmatige valuta en biedt diverse creditpakketten. aan. En zoals gebruikelijk, hoe meer credits u koopt, hoe lager de prijs per credit. 1 Credit = €9,- en bij een pakket van 60 credits kost een credit nog slechts €6,33, ofwel een besparing van 42,5%!

De stockvideo's uit de Essentials Collection kosten 6 credits (€45,-) en die uit de Signature Collection 18 credits (€125,-). De prijzen worden lager naarmate het aantal credits toeneemt. Profiteer van onze iStock kortingscode en ontvang 15% korting op alle credit-pakketten!


3

Shutterstock

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock is een van de grootste beeldbanken ter wereld en heeft een collectie van meer dan 18 miljoen stockvideo's. Alle stockvideo's kunnen afzonderlijk of in pakketten van 5, 10 of 25 video's worden aangeschaft en zijn in de volgende resoluties verkrijgbaar:

 • Webversie (lage resolutie),
 • SD-kwaliteit (standaard)
 • HD-kwaliteit (premium)
 • 4K (op dit moment de hoogst mogelijke resolutie)

Nieuw! Recent heeft Shutterstock video-abonnementen gecreëerd waarmee u goedkoop stockvideo's van topkwaliteit kunt downloaden.

Op basis van de beeldlicenties van Shutterstock mag het beeldmateriaal onbeperkt worden gebruikt. Lees de licentievoorwaarden zorgvuldig door.

Meer informatie over Shutterstock!
Lees hier in ons testrapport meer over Shutterstock en hun aanbiedingen

Prijzen

De prijzen van de webversie (enkelvoudige aankoop) vangen aan bij €35-. Hoe hoger de resolutie des te hoger de prijs. Wilt u veel geld besparen, koop dan een groot videopakket zodat u in vergelijking met de eenmalige aankoop bijvoorbeeld voor een HD-video nog slechts €47,96 betaalt in plaats van €59,-.

Als u een grote keuze aan video's tegen een aantrekkelijke prijs wilt hebben, dan vindt u bij Shutterstock méér dan dat. Videopakketten zijn prijstechnisch gezien interessant, want hiermee kunt u tot 20% besparen.

Ontvang nu 25% exclusieve korting op Shutterstock video’s!

4

Getty Images

Getty Images screenshot website

Getty Images is de meest bekende beeldbank ter wereld. Het levert afbeeldingen en stockvideo's van een uitzonderlijke kwaliteit en exclusiviteit, die veelal uitsluitend bij Getty Images verkrijgbaar zijn. Getty Images biedt ook de mogelijkheid om één enkele stockvideo aan te schaffen. Maar ook in pakketten van 5 of 10 rechtenvrije video's, waarbij de prijs per video een stuk voordeliger is. U kunt kiezen uit de volgende resoluties:

 • Webvideo's (lage resolutie),
 • SD-video's (standaard)
 • HD-video's (premium)
 • 4K-video's (op dit moment de hoogst mogelijke resolutie)

Op grond van de licentieovereenkomst voor content van Getty Images mogen videoclips voor onbepaalde tijd worden gebruikt. Ons advies is om de licentievoorwaarden goed door te nemen.

Getty Images biedt tevens Rights Managed-licenties voor specifieke stockvideo's. Hiermee verzekert u als klant zich van het exclusieve gebruik van een videoclip.

Prijzen
Rechtenvrije video's in een lage resolutie kosten €175,- per stuk. Als u ervoor kiest om meteen een videopakket te kopen, dan betaalt u per video slechts €150,- en spaart u in totaal €250,- uit.
De prijs voor video's in HD-kwaliteit (ons advies) begint bij €600,- (enkelvoudige aankoop) en bedraagt €500,- per video bij de aanschaf van een pakket met 5 video's, waarmee u in totaal €500,- bespaart. U kunt met de Ultrapacks van Getty Images tot  30% besparen op stockvideo's.

De prijzen voor Rights Managed-licentie video's hangen af van het gebruik van de door u gekozen videoclip. De gebruikscriteria zijn advertentiegebruik, gebruik door bedrijven en gebruik in de media. De prijs van een RM-licentie begint bijvoorbeeld bij €130,- voor eenmalig gebruik op een willekeurig aantal sociale netwerkplatforms en stijgt tot €4.310,- voor onbeperkte wereldwijde advertentiemogelijkheden.

Meer informatie over Getty Images!
Lees hier in ons testrapport meer over Getty Images en hun aanbiedingen

5

Adobe Stock

stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is de afgelopen jaren tot een van de grootste beeldbanken uitgegroeid. Hun gigantische database bevat prachtige rechtenvrije video's, gecureerde videocollecties en video's van uitmuntende kunstenaars zoals Pond5, ReeldealHD, Uberstock en Stock footage Inc. U kunt bij Adobe Stock ook losse video's kopen. Wilt u geld besparen, dan kunt u grote creditpakketten kopen (zie prijslijst). Adobe Stock biedt u keuze uit de volgende resoluties:

 • HD-video's (premium)
 • 4K-video's (de beste resolutie)

Op grond van de Adobe Stock licentiegegevens kan het ” Stockmedium overal ter wereld worden gebruikt en komt de licentie niet te vervallen”. Het verdient aanbeveling om de Adobe Stock-licentievoorwaarden aandachtig door te lezen.

Prijzen

De prijs voor een enkele stockvideo bedraagt €63,99 in HD-resolutie en €169,99 in 4K. Wilt u geld besparen op de aankoop van video's, koop dan grote creditpakketten.

Creditpakketten

Credits zijn een soort kunstmatige valuta waarmee Adobe Stock de prijsstelling vormgeeft. Er zijn creditpakketten van 5, 16, 40, 80 en 150 credits verkrijgbaar. Aangeschafte credits worden op de klantaccount bijgeschreven en worden bij de aanschaf van een video in mindering gebracht. Voordeel: De prijs per credit wordt steeds lager naarmate het creditpakket groter is. Voorbeeld: de prijs van 40 credits bedraagt €269,99, waarbij 1 credit €6,74 kost. De prijs van 150 credits is slechts €899,99, ofwel €5,99 per credit.

Meer informatie over Adobe Stock!
Lees hier in ons testrapport meer over Adobe Stock en hun aanbiedingen

Prijsvergelijking van stockvideo's

Om een idee te geven bij wie u tegen welke prijs stockvideo's kunt kopen, hebben we de aanbiedingen van de hierboven genoemde beeldbanken voor u in een tabel samengevat.

Beeldbank WEB SD HD 4 K
Rechtenvrije video's - een uitgebreid overzicht 2 Stockphotosecrets Shop - - €15,00 - €36,00 -
Rechtenvrije video's - een uitgebreid overzicht 3 iStock 6 Credits (€45,00) - vanaf 6 Credits (vanaf €45,00) 18 Credits (€125,00)
Shutterstock LogoShutterstock €27,60 - €35,00 €40,00 - €50,00 €47,96 - €59,00 €135,16 - €169,00
Rechtenvrije video's - een uitgebreid overzicht 4 Adobe Stock - - €63,99 €169,99
Rechtenvrije video's - een uitgebreid overzicht 5Getty Images €150,00 - €175,00 €310,00 - €385,00 €485,00 - €600,00 €485,00 - €600,00

Geïnteresseerd in andere uitstekende alternatieven? Die vindt u in ons overzicht met de 21 beste websites voor stockvideo's!

Het gebruik van videoclips voor Facebook

Steeds meer bedrijven hebben Facebook en andere social media ontdekt als een krachtig platform voor het promoten van hun diensten of producten. In werkelijkheid zijn sociale netwerken meer dan zomaar een soort placeholder voor de virtuele aanwezigheid van een onderneming. Vooral op Facebook kan via reclame veel bereikt worden.

Meer aandacht genereren met videoclips

Aandacht trekken en vasthouden – zo onderscheidt goede reclame zich en is het van doorslaggevend belang, aangezien de consument tegenwoordig wordt overspoeld met een stortvloed aan informatie. Alleen als u erin slaagt om uw reclame te laten zien, interesse te wekken en de “must-have wish” te prikkelen, zult u succesvol zijn. Video's spelen in toenemende mate een bepalende rol in reclame-uitingen. Studies hebben uitgewezen dat films of videoclips de kooplust aanzienlijk verhogen. De reden hiervoor is dat er voor geselecteerde doelgroepen heel gericht geadverteerd kan worden.

Als u dus reclame-uitingen op Facebook wilt plaatsen of deze al hebt geplaatst, moet u met behulp van videoclips de bereidheid tot het doen van aankopen verhogen, wat uiteindelijk een positief effect op uw omzet zal hebben.

Wilt behalve videoclips ook afbeeldingen voor uw social media kanalen gebruiken? Dan zal het artikel over het gebruik van foto's voor social media u zekere interesseren.


Stockvideo's op YouTube gebruiken

Ook op YouTube kunnen stockvideo's worden gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van interviews of voorlichtingsvideo's. Uw bijdrage op YouTube worden veel interessanter en spannender met korte stockvideo's, bijvoorbeeld door een geschikte video voor een bepaald begrip of thema te implementeren. Hiervoor is het zogenaamde B-Roll film- of fotomateriaal uitermate geschikt. B-Roll betekent hier zoiets als “extra filmmateriaal” dat bestaat uit korte video's die passen bij het onderwerp, het beter beschrijft en verbanden verduidelijkt. Het is dus de moeite waard om rechtenvrije video's voor Youtube te gebruiken.


Praktische tip 1: Waarom is het beter om muziek voor YouTube-video's te kopen

Muziek voor YouTube video's

U heeft vast wel eens een fragment uit een stomme film gezien. Destijds stonden beeld en geluid nog in hun kinderschoenen. Als u nu een film ziet voor ontspanning of informatiedoeleinden, dan verwacht u geluid of muziek.

Waarom muziek voor stockvideo's gebruiken

Rechtenvrije video's worden meestal zonder geluid opgenomen. Wie zo'n “geluidloze” video zonder muziek gebruikt, zal potentieel verliezen. Hoe? De kijker krijgt een interessante video te zien. Dat is alles. Als u een video ondersteunt met toepasselijke muziek wordt niet alleen de expressie van de bewegende beelden versterkt, maar worden bij de kijker ook emoties aangewakkerd.

Denk alleen al aan koffiecommercials. De zachte muziek, die zachtjes wordt gespeeld door een piano en strijkers, versterkt het heerlijke aroma en prikkelt de verbeelding van een moment van rust, ontspanning en genot met een goed kopje koffie van het merk dat wordt getoond. Zonder muziek zou zo'n video de kijker alleen maar de informatie geven dat een koffiebedrijf hier reclame maakt voor koffie en iemand laat zien die een kopje koffie drinkt.

Rechtenvrije muziek voor Youtube kopen

Als u muziek voor stockvideo's nodig heeft, kunt u die zelf produceren, maar daarvoor hebt u veel talent en de juiste middelen nodig (opnamestudio, muzikanten, enz.). Is het niet mogelijk om gewoon muziek van het internet te halen? Ja, maar er moet rekening worden gehouden met het volgende: net als bij foto's geldt er ook voor muziek een auteursrecht.

Iedereen die muziek van het internet downloadt en deze vervolgens commercieel wil gebruiken voor een video, moet een bijbehorende licentie voor gebruik kunnen voorleggen. Anders kan YouTube de video met “illegale” muziek deactiveren en kunnen er voor het onrechtmatig gebruik van muziek zeer hoge kosten in rekening worden gebracht. Gebruik daarom altijd rechtenvrije muziek voor Youtube.

Het kopen van stockmuziek of stock-audio is goedkoper, tijdbesparender en licentievrij. Componisten en artiesten maken muzieksequenties, melodieën en effecten op “stock” en stellen deze met de nodige licenties voor marketingdoeleinden ter beschikking bij grote bureaus zoals Shutterstock, Envato AudioJungleThe Music Case, enz.


Praktische tip 2: Bij deze drie aanbieders kunt u muziek voor video's verkrijgen

Shutterstock logo1. Shutterstock Music

Shutterstock is een van de grootste beeldbanken, die niet alleen een enorme database met foto's en talloze stockvideo's heeft, maar tevens een grote collectie stock-audio's heeft en rechtenvrije muziek aanbiedt. Dat is handig, want hier vindt u alles bij elkaar. Op de Shutterstock website vindt u muziek die bij elk onderwerp of stemming past.

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock: stock-audioprijzen

Shutterstock biedt op haar website twee licenties aan:

 • Standaard licentie 

De Standaard licentie kost €39,- per muziekstuk. Deze licentie is slechts voor één project geldig en mag alleen gebruikt worden voor web/podcast en point-of-sale, branche en commerciële doeleinden.

Shutterstock muziek prijzen

 • Uitgebreide licentie

De Uitgebreide licentie is ook slechts geldig voor één project, maar kan ook worden gebruikt voor apps en games, tv- en radio-uitzendingen, films, reclame buiten het internet en tv- en radiospotjes. Kosten: €329,-.


AudioJungle logo2.  AudioJungle

AudioJungle is een licentieplatform dat rechtenvrije muziek en geluidseffecten verkoopt en is onderdeel van Evato, een netwerk van online marktplaatsen voor multimediabronnen. AudioJungle beschikt over maar liefst 430.000 muziektracks en geluidseffecten.

Audiojungle muziek

AudioJungle: stock-audioprijzen

Alle AudioJungle prijzen zijn in US dollars. Met AudioJungle-licenties kunt u stockaudio slechts voor één project gebruiken.

Standaard licentie

 • Muziek standaard

Deze licentie maakt het gebruik van muziek en geluidseffecten mogelijk op de meeste websites, in films en festivals, en het downloaden van 10.000 kopieën van het gebruikte geluid. Kostprijs: $15,- (ca. €12,-).

Uitgebreide licenties

 • Muziek uitzending (1 miljoen)

In aanvulling op de Standaard licentie kan het geluid ook worden gebruikt in televisie- en radio-uitzendingen, inclusief reclame, voor een publiek tot 1 miljoen kijkers. Prijs: $30,- (ca. €24,-).

 • Muziek massale reproductie

Met deze licentie kunt u ook onbeperkt kopieën van het geluid downloaden en de kosten bedragen $60,- (ca. €48,-).

 • Muziek uitzending en film

Met deze licentie is het mogelijk om onbeperkt films te vertonen en te gebruiken in bioscoopfilms. Prijs: $240,- (ca. €196,-).

Muziek licenties

Geluidseffecten, muziek, muziekpakketten en muzieksets worden tegen de volgende voordelige prijzen aangeboden:

 • Geluidseffecten: Van $1,- tot $50,- (€0,80 – €41,-)
 • Muziek: Van $6,- tot $48,- (€4,90 – €40,-)
 • Muziekpakketten: Van $7,- tot $73,- (€5,70 – €57,-)
 • Muzieksets: Van $9,- tot $39,- (€7,30 – €37,-)

The Music Case logo3. The Music Case

The Music Case is een soort muziekbibliotheek met meer dan 93.000 muziekbestanden en geluidseffecten. Grote reclamebureaus zoals Ogilvy en mediabedrijven zoals Technicolor werken met The Music Case.

The Music Case screenshot website

The Music Case: stock-audioprijzen

De Music Case biedt twee licenties aan die, in tegenstelling tot Shutterstock en AudioJungle, onbeperkt geldig zijn en voor een onbeperkt aantal projecten gebruikt mogen worden:

 • Silver License (Zilveren licentie) voor $29,- per opname (€23,-)

De Silver License is de standaard licentie en is van toepassing op de volgende toepassingsgebieden:

 • Websites (achtergrond van de webpagina, zonder reclame)
 • YouTube/VIMEO/Facebook & online video's (commercieel gebruik)
 • Bedrijfspresentaties 
 • Online spelletjes (niet voor verkoop)
 • Podcasts videospelletjes (niet voor de verkoop)
 • Diavoorstellingen, trouwalbums, fotografie
 • Gratis mobiele apps (apps die zonder betaling kunnen worden geïnstalleerd)
 • In de wachtstand muziek
 • Platinum License ( Platina licentie) voor $99,- per opname (€80,-)

De Platinum License is een Uitgebreide licentie die de volgende aanvullende toepassingen toestaat:

 • Theatervoorstellingen
 • Betaalde mobiele apps
 • Reclame ( landelijke & wereldwijde TV | Radio – online)
 • Films
 • Luisterboeken
 • Documentaires
 • Televisieprogramma's (lokaal en nationaal – wereldwijde uitzendingen)
 • Radioprogramma's (lokaal en nationaal – wereldwijde uitzendingen)
 • Online spelletjes (voor de verkoop – onbeperkte verspreiding)
 • Videospelletjes (voor de verkoop – onbeperkte verspreiding)
 • Achtergrondmuziek (muziek op luchthavens, treinstations)
 • CD en DVD (onbeperkte reproductie)

Muziek licenties

Onze conclusie over muziek voor rechtenvrije video's en YouTube

Een stockvideo is pas echt compleet met de juiste muziek, omdat een videoclip met de juiste achtergrondmuziek nog meer uitdrukkingskracht heeft, gevoelens aanwakkert en de bereidheid tot kopen vergroot. Stock muziek is voordelig, tijdbesparend en eenvoudig online verkrijgbaar bij online aanbieders zoals The Music Case, Shutterstock und AudioJungle. Als u bij deze websites koopt, profiteert u van een belangrijk voordeel: de muziek is voorzien van de juiste licenties, wat inhoudt dat u wettelijk gezien gedekt bent!

Een prijsvergelijking van stockmuziek is de moeite waard, al spelen ook andere factoren zoals eenmalig of meermalig gebruik en toegestane gebruiksmogelijkheden een belangrijke rol bij de aanschaf. The Music Case, Shutterstock und AudioJungle –  elk van deze drie aanbieders beschikt over een ruime collectie muziek en geluidseffecten. Alleen The Music Case staat onbeperkt en meervoudig gebruik toe. Absoluut een gegronde reden om het aanbod van The Music Case eens goed te bekijken.

Onze conclusie over rechtenvrije video's

Video footage of stockvideo's zijn niet alleen een trend, maar ook een effectief instrument om reclame nog interessanter en gerichter te maken, om producten nog aantrekkelijker te presenteren en de kooplust te stimuleren. De voordelen van video's zijn duidelijk: zonder teksten te hoeven lezen of te horen, wordt de klant binnen luttele seconden via een videoclip goed geïnformeerd.

De grote beeldbanken bieden rechtenvrije video's over allerlei onderwerpen aan. U kunt online snel, makkelijk en veilig video's kopen. Het welbekende beeldbank Shutterstock heeft een fantastische collectie van meer dan 9 miljoen rechtenvrije stockvideo's. Adobe Stock  en iStock by Getty Images  beschikken ook over een omvangrijk aanbod. Zoekt u iets speciaals of wilt u het exclusieve gebruik van een stockvideo, dan kunt u deze bij de geweldige beeldbank Getty Images.

Het zoeken naar rechtenvrije video's op de websites van de diverse beeldbanken is de moeite waard, want goede kwaliteit hoeft niet duur te zijn. De beeldbank StockPhotoSecrets Shop biedt al stockvideo's aan voor €15,- per stuk (de prijs per video in een videopakket in combinatie met een geldig beeldabonnement).

Ontdek meer uitstekende opties in ons overzicht met de 21 beste websites voor stockvideo's.

Stockfoto's
Logo