Stockvideo’s – wat zijn het en hoe gebruik ik ze?

Stockvideo's zijn een fantastische bron waarmee video- en filmmakers veel tijd en geld kunnen besparen voor het realiseren van hun ideeën.

Wie bij de videoproductie, bij het maken van films of op andere vergelijkbare vakgebieden werkzaam is, is er waarschijnlijk al mee bekend. En zelfs als u niet eerder van stockvideo's of stock footage hebt gehoord, dan nog ziet u het dagelijks honderden keren, aangezien de meeste audiovisuele producties op TV, film en het internet er gebruik van maken.

Maar wat is stock footage? En hoe kunt u de stockvideo's benutten voor het verbeteren van uw videocreaties? Dat leest u hier.


Wat zijn stockvideo's?

Stock footage, ook wel stockvideo's genoemd, is een fragment of shot (normaal gesproken korter dan 1 minuut, hoewel er uitzonderingen zijn) dat in een grotere videoproductie is ingevoegd en dat niet specifiek voor die productie is opgenomen.

Deze clips kunnen afkomstig zijn van andere projecten of van archiefopnames. Sinds kort maken meer en meer mensen shots met als enig doel de rechten te verkopen aan andere makers die ze in grotere producties kunnen gebruiken.

Deze videomakers maken clips met een algemener karakter, shots die in verschillende concepten en stijlen kunnen passen en bieden vervolgens licenties aan om de clips in grotere projecten te gebruiken. En dat is stock footage (stockvideo's).


Waarvoor kan ik stockvideo's gebruiken?

Een aantal filmmakers noemt deze shots de “B-roll”, verwijzend naar alle shots en takes die van ondergeschikt belang zijn, maar nog steeds nodig voor de verhaallijn van het project.

Uw verhaal zou bijvoorbeeld kunnen afspelen in de woonkamer van een huis, maar als u de hele actie in Venetië plaatst, heeft u in de uiteindelijke bewerking een clip nodig van een iconische locatie in Venetië, om de hele verhaallijn in de juiste context te plaatsen. In plaats van een crew opdracht te geven om deze b-roll scene op te nemen, wat erg duur zou zijn, kunt u een stock footage clip van een buitenscène in Venetië gaan kopen en deze opnemen in uw montage. Dat is een stuk eenvoudiger, goedkoper en sneller.

Dit is hoe film- en videomakers gebruik maken van stock footage. U ziet het elke dag meermaals voorbij komen. In films, tv, documentaires, advertenties en nog veel meer. Het uitzicht op de skyline van een stad voorafgaand aan de daaropvolgende scène in de film die u bekijkt? Dat is stock footage. Het perspectiefshot van een gebouw die het volgende deel van uw favoriete tv-programma introduceert? Ook dat is stock footage. De groothoekopnames van de Afrikaanse savanne in de nieuwste documentaire? Ja, ook stock footage.

En nu denkt u vast, dat u niet kon zien dat die scène uit de film van gisteravond een stockvideo was. En dat is ook de bedoeling. De bedoeling van stockvideo's is dat ze meegaan met de visuele stroom van de uiteindelijke productie. Ze zijn bedoeld om op een naadloze manier in grotere producties te worden ingepast.

Hierdoor is stock footage een uitstekende manier om tijd, geld en middelen te besparen om secundaire of “vullende” shots voor een grotere productie te krijgen.

Wilt u stockvideo's gaan gebruiken? Ontdek hoe!


Koop stockvideo's

U kunt heel makkelijk en snel stock footage video's bij een beeldbank kopen. Een aantal beeldbanken heeft naast afbeeldingen ook goedkope stockvideo's en andere mediatypen in het assortiment opgenomen. Enkele bureaus zijn zelfs gespecialiseerd in het filmmateriaal.

U kunt bij elk daarvan een licentie voor het gebruik van een stockvideo zoeken, vinden en kopen. U koopt niet het eigendom van de clip zelf, maar de rechten om deze in uw project te gebruiken. Er zijn diverse licentietypes waarmee verschillende gebruiksrechten worden verleend. De meeste beeldbureaus werken met rechtenvrije en rights managed-licenties voor video's.

Raadpleeg onze handleiding voor het kopen van stockvideo's zodat u altijd de juiste keuze kunt maken!


Hoe kies ik de juiste licentie?

Rechtenvrije video's zijn een populaire keuze. De rechtenvrije licentie geeft u geen exclusieve rechten om de video's op meerdere manieren en permanent te gebruiken, voor een eenmalige en vaste prijs. Dit houdt in dat u slechts één keer hoeft te betalen voor de licentiekosten en dat u de opname op allerlei verschillende manieren kunt gebruiken, zolang u maar wilt. Maar elke andere persoon kan dezelfde video ook kopen en gebruiken zoals hij/zij dat wil. Rechtenvrije licentieprijzen zijn vast, en meestal erg goedkoop.

Dit is een vooraf ingestelde licentie, die niet aangepast kan worden aan uw persoonlijke wensen. Wilt u meer gebruiksrechten dan die welke in de voorwaarden zijn opgenomen, dan moet u een uitgebreide licentie tegen een hogere prijs aanschaffen.

Rights Managed video's bieden echter grote voordelen voor grote en opvallende producties. Het grootste pluspunt is de exclusiviteit: de Rights Managed licentie verleent u het recht om (indien mogelijk) de exclusieve gebruiksrechten voor een stockvideo te verkrijgen, voor een vastgestelde periode. Dit betekent dat u er zeker van kunt zijn dat gedurende de periode dat u de video gebruikt, niemand anders deze mag gebruiken. Deze optie is een grote toegevoegde waarde voor grote tv- en filmprojecten of voor elke andere creatie die baat heeft bij het hebben van “unieke” scènes die nergens anders te zien zijn.

Deze licentie wordt aangepast aan het specifieke gebruik dat u van de opname zult maken, en u kunt alle benodigde rechten in de opname opnemen. De licentie kent tijds- en geografische beperkingen en is geldig voor eenmalig gebruik. Natuurlijk hangt de prijs af van de rechten die u wilt hebben, waardoor het veel duurder kan zijn dan een rechtenvrije licentie.


Waar koop ik deze?

Aangezien bewegende beelden steeds populairder worden in de consumentensector, voegen steeds meer leveranciers deze content toe aan hun assortiment. Het resultaat is dat u bij een groot aantal beeldbanken terecht kunt voor de aankoop van stock footage voor uw projecten. De meeste daarvan verkopen rechtenvrije stock footage, terwijl andere aanbieders Rights Managed licenties aanbieden. Bekijk ons uitgebreide overzicht van de beste stockvideo websites.

Hier is een shortlist met enkele van de beste adressen voor stock footage:

Shutterstock

www.shutterstock.com/nl homepage
www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock: De populairste beeldbank voor stockfoto's biedt nu ook de Shutterstock videoservice aan, met miljoenen HD en 4K rechtenvrije stockvideo's, die u als losse video's kunt kopen of via de nieuwe Shutterstock video-abonnementen.

Ontvang 15% korting op de aankoop van stockvideo's met onze Shutterstock Video couponcode!

Krijg 15% korting op het Shutterstock video-abonnement van uw keuze. Al vanaf €139,- per maand voor 10 videobestanden!

iStock

www.istockphoto.com/nl homepage
www.istockphoto.com/nl homepage

iStock: Eveneens één van de populairste webshops voor het kopen van beeldmateriaal. iStock by Getty Images biedt rechtenvrije video's die zijn onderverdeeld in exclusieve en niet-exclusieve stockvideo's, waarbij beide categorieën zowel HD- als 4K-content omvatten. U kunt via credits van iStock stockvideo's op aanvraag kopen.

Nieuw bij iStock: de gratis iStock Video Editor!
Ontvang 15% korting op alle iStock credits en beeldabonnementen!
Koop product
Verlopen

Pond5

www.pond5.com homepage
www.pond5.com homepage

Pond5: Deze beeldbank verkoopt allerlei soorten stockmedia voor het maken van content, en ze zijn ook in Nederland een populaire optie voor het kopen van stock footage. Ze hebben een gigantische collectie van topkwaliteit goedkope stockvideo's, inclusief de resoluties van HD en 4K. U kunt rechtenvrije licenties krijgen voor hun video's op aanvraag, of via een maandabonnement waarmee u toegang krijgt tot een grote selectie van hun catalogus, maar ook tot kortingen op bestellingen van losse exemplaren.


Adobe Stock

Stockvideo's - wat zijn het en hoe gebruik ik ze? 4
stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock: Deze beeldbank integreert haar collecties in Adobe's Creative Cloud en heeft zowel foto's als video's in de aanbieding. Ze bezitten een grote collectie HD-stockvideo's en zo'n 100.000 4K-clips. U kunt stockvideo's los kopen, waarbij het belangrijkste voordeel is dat u deze op één plaats kunt kopen en gebruiken in de videobewerkingssoftware van Adobe.


Getty Images

www.gettyimages.nl homepage
www.gettyimages.nl homepage

Getty Images: Het befaamde stockfotobureau heeft eveneens een geweldige collectie videoclips. Ze hebben rechtenvrije en Rights Managed footage-materiaal, met een maximale resolutie van 4K, dat u op aanvraag op hun website kunt kopen. Ze beschikken over een bijzonder grote collectie redactionele en historische stockvideo's.

Profiteer van 15% korting op UltraPacks met de Getty Images kortingscode!
Kortingscode inwisselen
17 dagen resterend

Een ander geweldig voorbeeld van aanbieders van kwalitatief goed beeldmateriaal is Dissolve, die zich speciaal bezighouden met het aanbieden van stockvideo.

Dankzij deze en andere opties zult u gegarandeerd het beste materiaal voor uw project vinden.


Stockvideo's gebruiken

Aan de hand van de hierboven genoemde voorbeelden weet u nu wat het doel is van stock footage, en hoe filmmakers en videomakers er gebruik van maken.

En ook u kunt er gebruik van maken! Denk aan alle secundaire, overgangs- of contextualiserende scènes die uw project heeft – en alle scènes die u zou kunnen toevoegen nu u zeker weet dat u uw budget niet meer hoeft te overschrijden. Soms wordt er gebruik gemaakt van ongeclassificeerd beeldmateriaal uit de collectie en worden ze binnen het project geclassificeerd.

Eén van de essentiële kenmerken van stock footage is, zoals u hierboven heeft gelezen, dat het gaat om zeer veelzijdige videoclips. De content voelt generiek aan, zodat ze in verschillende concepten en stijlen kunnen worden samengevoegd zonder dat de samenhang verloren gaat. Bepaalde producties die een hogere waarde hebben, zijn wat creatiever en kennen een meer afgebakende stijl, maar zelfs dan is de content voor meerdere doeleinden geschikt.

De hierboven aanbevolen beeldbanken hebben een zeer breed en gevarieerd aanbod aan goedkope stockvideo's, zodat u gegarandeerd de fragmenten zult vinden die in uw creatie passen en de visuele kracht ervan zullen versterken. U kunt de voor uw doeleinde passende stockvideo's zoeken, vinden en licentiëren, en ze vervolgens in uw uiteindelijke bewerking invoegen. Zo kunt u een zeer rijk en professioneel eindproduct creëren, terwijl u binnen uw budget blijft en tijd en middelen bespaart.

Waar wacht u nog op? Profiteer nu van de voordelen van stockvideo's!

Wilt u in uw videoproducties foto's gebruiken? Bekijk dan dit overzicht met de beste sites voor stockfoto's.

TIP
– Hoe kan ik professioneel video’s bewerken?
– Tips over hoe stockfoto’s voor video’s te gebruiken
– Niet gedefinieerde stockvideo’s: Wat zijn het en waar koop ik ze?
Krijg 15% korting op het Shutterstock video-abonnement van uw keuze. Al vanaf €139,- per maand voor 10 videobestanden!
Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo