Beeldlicentie achteraf: De ultieme oplossing om met een post-licentie geld te krijgen van je gestolen beelden

Inbreuk op het auteursrecht, ook wel diefstal van afbeeldingen genoemd, blijkt een steeds groter probleem voor wie online beeldmateriaal verspreidt: fotografen, beeldbanken, creatieve hubs en iedereen die beeldmateriaal verkoopt of uploadt op het internet.

Een aantal bedrijven biedt auteursrechthebbenden al een tijdje een pakket diensten aan om diefstal van beelden op te sporen en strafrechtelijke stappen te ondernemen, waarbij verloren winsten worden teruggevorderd.

Maar sinds enige tijd is het in licentie geven van afbeeldingen in opkomst als een nieuwe en effectievere methode om geld te verdienen aan eerder gestolen foto's en het auteursrecht af te dwingen.

We zullen de voordelen van een beeldlicentie achteraf betalen (post-licentie) nader bekijken en we zullen het hebben over hoe enkele nieuwe spelers het spel veranderen met complete en probleemloze diensten waarvan contentmakers, verstrekkers van licenties op een beeld en overtreders van auteursrechten kunnen profiteren.

Samenvatting: Het achteraf verlenen van licenties voor beelden is een goede manier om beelddiefstal op te lossen

Een foto waarvan je de auteursrechten bezit en waarvoor niet is betaald, wordt in feite van jou gestolen. Het opsporen van onrechtmatig gebruik en het terugvorderen van geld is dus net zo belangrijk voor jouw bedrijf als het tegengaan van diefstal. Het wordt echter steeds ingewikkelder om dit zelf te doen, ook al heb je een bedrijf met de technische en financiële middelen.

Er zijn diensten voor het naleven van auteursrechten die aanbieden om je auteursrechtelijk beschermde beelden online op te sporen en namens jou juridische stappen te ondernemen tegen inbreukmakers om gederfde inkomsten terug te krijgen en het onrechtmatige gebruik van je werk te elimineren.

Deze methoden zijn niet altijd effectief omdat ze de gebruiker zonder licentie, die zich vaak niet bewust was van eventuele overtredingen, angst aanjagen en een buitensporige geldelijke vergoeding vragen, die het conflict eerder verlengt dan oplost.

De methode van het achteraf verlenen van licenties (het met terugwerkende kracht verlenen van licenties om eerder ongeoorloofd gebruik van afbeeldingen te compenseren) wint aan populariteit als een goed en effectiever alternatief om inbreuken op afbeeldingen op te lossen. Deze aanpak is vriendelijker, eerlijker en sneller voor zowel de auteursrechthebbende als de schender, wat het veel hogere succespercentage verklaart. Veel aanbieders van auteursrechtelijke handhaving hebben het al overgenomen, maar er zijn ook nieuwe bedrijven met creatieve aanbiedingen op het gebied van licenties achteraf (post-licensing).

De AI-aangedreven beeldzoekservice Pixray heeft een nieuwe post-licentie service genaamd Fair Licensing, om geld te verdienen aan het ongelicenseerde gebruik van beelden die je met de technologie van Pixray hebt geïdentificeerd.

fair licensing beeldlicentie achteraf

Het pakket wordt geleverd met een geheel aanpasbaar post-licentie platform dat je de volledige autonomie geeft om je inbreukzaken te beheren. Het feit dat je een post-licentieportaal op je domein kunt gebruiken, met je eigen merklogo en gepersonaliseerde e-mailcommunicatie vanuit je e-maildomein, en dat je direct contact kunt opnemen en licenties met terugwerkende kracht kunt verkopen, maakt je bedrijf nog handiger en professioneler, terwijl het een nieuwe inkomstenstroom voor je creëert zonder dat er derden of incasseerders bij betrokken zijn. Zeker de moeite van het onderzoeken waard!

Deze punten gaan we bespreken:

Het wijdverbreide probleem van online schending van auteursrecht

In onze digitale wereld waar digitale foto's voor commerciële en andere toepassingen alom aanwezig zijn, komt het stelen of onrechtmatig gebruik van afbeeldingen veel vaker voor dan je zou verwachten omdat veel internetgebruikers niet weten hoe auteursrecht werkt en vaak inbreuk maken op het auteursrecht van iemand anders zonder het te weten.

Veelvoorkomende misvattingen over het eigendom van foto's zijn bijvoorbeeld dat als de voor jouw doeleinden juiste foto in de Nederlandstalige zoekresultaten van de Google Afbeeldingen zoekmachine staat, je die met de rechtermuisknop kunt downloaden en gebruiken (fout, Google afbeeldingen zoeken is een verzamelprogramma en biedt geen gratis afbeeldingen aan) of dat gratis foto's uit een catalogus geen auteursrecht hebben (dit geldt alleen voor foto's in het publieke domein, maar heel veel gratis afbeeldingen hebben een Creative Commons-licentie en daar zit dus wel degelijk auteursrecht op). En natuurlijk zijn er gebruikers die opzettelijk auteursrechten schenden om niet te hoeven betalen voor een afbeelding.

Het resultaat is dat het internet wordt geteisterd door onrechtmatig gebruikte foto's en illustraties. Veel internetgebruikers plaatsen afbeeldingen zonder toestemming op hun website en denken dat ze onder Fair Use vallen, anderen gebruiken een afbeelding waarop auteursrecht rust onder een CC-licentie zonder de originele auteur te vermelden en weer anderen negeren gewoon dat de afbeelding die ze gebruiken het intellectuele eigendom van iemand anders is en dat ze het auteursrecht moeten controleren voordat ze een afbeelding online gebruiken.

Merken, beeldbanken, fotografen, beeldend kunstenaars en andere contentmakers lopen het risico dat hun auteursrecht wordt geschonden wanneer ze hun werk digitaal op de markt brengen of online laten gebruiken.

Het is vrijwel niet mogelijk om je auteursrecht op afbeeldingen alleen te verdedigen

Om het nog erger te maken, is het lastig om zelf de auteursrechten van je eigen afbeeldingen in de gaten te houden, te controleren en te verdedigen. Het vergt tijd en middelen, zelfs voor grote ondernemingen.

Er zijn een paar gratis en betrekkelijk simpele methoden die je kunt proberen. De Google omgekeerde zoekfunctie voor afbeeldingen kan je bijvoorbeeld helpen om te vinden waar en hoe jouw afbeeldingen op het internet worden gebruikt door middel van omgekeerde zoektechnologie voor afbeeldingen.

Dit is echter een onnauwkeurige oplossing omdat deze technologie niet altijd alle daadwerkelijke afbeeldingen detecteert – de software heeft de neiging om afbeeldingen te missen als ze bijvoorbeeld zijn bijgesneden of flink bewerkt.

Watermerken op afbeeldingen kunnen ook je auteursrecht beschermen door je merk of naam op de beelden te plaatsen, zodat ze online makkelijker traceerbaar en moeilijker te stelen zijn. Dit is een wat primitief hulpmiddel en er zijn inmiddels uitstekende programma's om watermerken van afbeeldingen te verwijderen tegen de zin van de rechthebbende.

Ook als het je lukt om ongeautoriseerd gebruik met behulp van deze methoden vast te stellen, zit je nog steeds met het probleem van het vinden van de contactgegevens van de inbreukmaker en de confrontatie over het misbruik. En dat is een heel nieuw probleem.

Om te beginnen kan het vinden van contactgegevens tijd kosten en certificeringen vereisen die je niet kunt krijgen of waarvoor extra kosten in rekening worden gebracht. Daarnaast is er een groot probleem: auteursrechtwetten verschillen van regio tot regio en een inbreuk op het auteursrecht kan alleen juridisch worden vervolgd op de plek in de wereld waar het is gebeurd.

Wanneer je dus in Los Angeles woont en de overtreder heeft een gestolen foto van jou geüpload in New Delhi, dan moet je een in auteursrecht gespecialiseerde advocaat in India inhuren en natuurlijk de kosten betalen, vaak vooraf.

Diensten voor de handhaving van auteursrecht zijn relatief handig

In het afgelopen decennium is er veel duidelijkheid gekomen over het auteursrecht op afbeeldingen door verschillende bedrijven die diensten ontwikkelden voor het afdwingen van auteursrecht voor klanten. Deze diensten richten zich over het algemeen op het opsporen van je afbeeldingen en eisen dat deze worden verwijderd en/of dat schade wordt vergoed bij elk ongeautoriseerd gebruik dat wordt aangetroffen.

Dit soort diensten kunnen handig zijn omdat ze je veel werk uit handen nemen, je werk met accuratere zoekmachines monitoren dan andere tools (en zelfs computervisie gebruiken) en de kosten voor het vervolgen van overtreders aanzienlijk verminderen. Je hoeft alleen maar je afbeeldingen te uploaden naar hun website en te besluiten wat je doet als er ongeoorloofd gebruik wordt geconstateerd.

Het nadeel is dat deze oplossingen vaak agressief zijn en er geen rekening mee houden dat de meeste gebruikers zonder licentie gewoon onwetend zijn en geen slechte bedoelingen hebben. Zodra je voor een bepaalde actie kiest, laten ze je niet zelf je wettelijke vertegenwoordiger kiezen, noch de strategie of communicatiestijl die ze zullen gebruiken. Ze ontlasten je van het probleem, maar ontnemen je ook de controle erover.

Daarbij wordt de compenserende schadevergoeding berekend op basis van het feit of de afbeelding een rechtenvrije of Rights Managed-licentie heeft en of de overtreder de foto commercieel of niet-commercieel gebruikt, om maar een paar factoren te noemen. Het totale bedrag kan oplopen tot een bedrag dat voor de meeste overtreders onbetaalbaar is, zoals voor kleine bedrijven, zelfstandigen of zelfs gewoon individuen die willekeurig afbeeldingen gebruiken voor posts op sociale media.

Post-licentie (beeldlicentie achteraf) effectiever dan dwang

Een post-licentie voor afbeeldingen (beeldlicentie achteraf betalen) is in essentie iemand een beeldlicentie verkopen met terugwerkende kracht die het gebruik dekt vanaf het moment dat het gebruik begon (toen het ongeoorloofd was) en daarna. Een beeldlicentie achteraf verkrijgen betekent dat je de afbeelding rechtmatig kunt blijven gebruiken en dat je in één klap van de eerdere aanklacht wegens schending van het auteursrecht af bent.

Deze methode toont aan dat deze veel succesvoller is bij het oplossen van gevallen van beelddiefstal, en dat verbaast ons niet. Omdat:

  • Het is sneller en duidelijker dan de hele juridische procedure voor schadevergoeding en aanvragen voor verwijdering van beeldmateriaal.
  • Het is een vriendelijker en redelijker manier om schenders van auteursrechten te benaderen, die zich vaak niet bewust zijn van het feit dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan een onrechtmatige daad en niet in staat zijn om grote bedragen aan schadevergoeding te betalen.

Een redelijk bedrag betalen en de afbeelding mogen houden is veel beter dan behandeld worden als een crimineel en bedreigd worden met een schikking van duizenden euro's.

En vanuit het perspectief van de rechthebbende kun je een onrechtmatig gebruiker van een afbeelding in een betalende klant wijzigen door alleen maar een formulier en een betalingskanaal te gebruiken, in plaats van ze de stuipen op het lijf te jagen door een bedrijf dat de auteursrechten handhaaft of een advocaat die ze maandenlang achtervolgt om een schadevergoeding te betalen.

Pixray Fair licenties: Post-licentie als bedrijfsmodel

Pixray logo

Pixray is een gerenommeerde onderneming met een interessant en uniek aanbod op het vlak van post-licensing services: Fair Licensing. De aanpak van Pixray is gericht op de handhaving van auteursrechten (via beeldlicentie achteraf) als bedrijfsmodel voor contentmakers en -licentiegevers.

Volgens hen moet je je niet richten op het hier en daar terugvorderen van geld van onrechtmatig gebruikte foto's, maar op het consequent en continu verdienen aan licenties met terugwerkende kracht van je onrechtmatig gebruikte foto's. Ze zeggen dat een fotograaf of beeldbanken ongeautoriseerde gebruikers moet zien als leads voor de markt. Ze zijn van mening dat een fotograaf of beeldbank gebruikers zonder licentie moet zien als potentiële klanten.

In overeenstemming met deze uitgangspunten biedt hun Fair Licensing-service – in combinatie met het eigen AI-ondersteunde systeem voor het traceren van beelden van Pixray – een duurzame, on-brand tool voor post-licentie (beeldlicentie achteraf).

Fair Licensing: Aangepast en onafhankelijk platform voor beeldlicentie achteraf

Fair licensing logo

Fair Licensing is een programma waarmee je gevallen van onrechtmatig gebruik van afbeeldingen kunt afhandelen die je hebt gevonden met de AI image copyright checker van Pixray. Wanneer je een dubbele controle uitvoert en een niet geautoriseerd gebruik markeert op basis van de resultaten, ondersteunt de service je bij het voorbereiden van de zaak: het maakt schermafbeeldingen, verzamelt contactinformatie voor de inbreukmaker en berekent de kosten van een post-licentie aanbod, inclusief eventuele toeslagen of kortingen. Dit bespaart al vanaf de eerste stap tijd en moeite.

Bovendien bieden ze een portaal voor casemanagement, compleet met een post-licentieproces, dat je helemaal aan je eigen wensen kunt aanpassen en onafhankelijk kunt afhandelen. Zo krijgen inbreukmakers de juiste indruk dat ze rechtstreeks met jou communiceren en tot een overeenkomst komen.

fair licensing beeldlicentie achteraf

Met deze portaalsite voor casemanagement kun je dossiers aanmaken met alle relevante informatie voor je aanbieding van een beeldlicentie achteraf. Stuur vervolgens een e-mail naar degene die de inbreuk pleegt en bied een post-licentieovereenkomst met een prijs aan. De betreffende inbreukmaker heeft dan toegang tot de pagina met de case en kan, als hij dat wil, ter plekke de licentie met terugwerkende kracht kopen.

fair licensing beeldlicentie achteraf

Dit portaal kun je op je eigen websites hosten en bewerken om je logo weer te geven; je kunt de e-mails die vanuit het programma worden verzonden personaliseren, de post-licentieaanbiedingen rechtstreeks vanuit het programma uitbrengen en het geld zelf innen: geen tussenpersonen, geen vertegenwoordigers, geen advocaten die mensen angst aanjagen met hun juridisch jargon.

fair licensing beeldlicentie achteraf

We zijn ervan overtuigd dat het niet alleen een meerwaarde is voor artiesten en merken, dat ze vergoedingen kunnen vragen voor het in licentie geven van afbeeldingen, maar dat ze ook de volledige controle hebben over de manier waarop dit wordt ingevuld.

De kosten van deze service zijn in twee delen opgesplitst: om het afrekenportaal op je eigen domein te laten functioneren, moet je een maandelijks bedrag van € 99 per maand betalen, waarna Pixray 33% inhoudt van elke schikking/naheffing die je afrondt. Daarnaast is er een Enterprise-versie voor € 949 per maand met slechts 25% commissie per schikking. Bij het gratis abonnement dat ook beschikbaar is, betaal je geen maandelijkse kosten, maar heb je een beperktere functionaliteit en verdeel je de winst 50/50.

fair licensing beeldlicentie achteraf

Voor stockfotosites, onafhankelijke fotografen en visuele contentmakers is Fair Licensing een service die het proberen waard is. Wij denken dat het de prijs meer dan waard is.

De duidelijke voordelen van Fair Licensing (en wat het van andere diensten onderscheidt) is dat het je een grote mate van autonomie geeft en dat je los van advocaten en andere derde partijen opereert. Je beslist zelf hoeveel tijd en moeite je in een zaak investeert, en even belangrijk is dat de post-licentie methode prijzen kan berekenen, zelfs voor goedkope fotografie, zodat je inbreuken kunt vervolgen die anders als verlies zouden worden beschouwd.

Met post-licentie (beeldlicentie achteraf) kun je geld verdienen aan onrechtmatig gebruikte hoge resolutie foto's in bijvoorbeeld sociale media en artikelen

Conclusie, het verlenen van beeldlicenties achteraf als alternatief heeft vele voordelen en niet veel nadelen als het gaat om het oplossen van inbreuken op het auteursrecht. Het kan een extra bron van inkomsten zijn voor je bedrijf en tegelijkertijd je auteursrecht versterken.

En als een gebruiker van foto's wil je door een eigenaar benaderd worden die het initiatief neemt en je voorstelt om hun werk in licentie te nemen, en niet door een of andere advocaat die van je eist dat je de afbeelding verwijdert en dat je hen duizenden euro's aan vergoedingen betaalt.

Deze vindingrijke methode van beeldlicentie achteraf (post-licentie) kan de toekomst van de handhaving van auteursrechten zijn. Wat denk jij?

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de beeldlicentie achteraf

🤨 Ik heb een vraag over de beeldlicentie achteraf

🤔 Ik weet niet of de beeldlicentie achteraf iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo