[2024 Update] Wat is Adobe Stock? (Krijg 10 afbeeldingen absoluut GRATIS!)

Maak je gebruik van Adobe Creative Cloud-applicaties of zoek naar stockbeelden en andere assets met licentie om veilig in je ontwerpen te gebruiken, dan kom je waarschijnlijk vaak de naam Adobe Stock tegen. Als de vraag wat is Adobe Stock bij je opkomt en als je benieuwd bent naar wat deze precies biedt, dan is er goed nieuws: Hier een antwoord op deze en nog veel meer vragen.

In dit artikel wordt ingegaan op wat is Adobe Stock, de specifieke kenmerken van deze stockfotoservice en de voordelen ervan: de toegevoegde waarde van stock afbeeldingen met licentie van Adobe voor ontwerpers en een aantal tips van specialisten waarmee je de voordelen van de Adobe Stock website optimaal kunt benutten.

Bovendien vertellen we je hoe je nu 10 gratis afbeeldingen van Adobe Stock met licentie kunt krijgen! Dankzij de licentie kunnen de gedownloade afbeeldingen of sjablonen voor diverse doeleinden worden gebruikt.

Je zult ongetwijfeld van Adobe Stock gaan houden. Klaar voor het anwoord op de vraag wat is Adobe Stock? Daar gaan we!

Adobe Firefly

Experimenteer, beeld je in en maak een oneindige reeks creaties met Firefly, een serie creatieve generatieve AI-modellen die naar Adobe-producten komt.

Wat is Adobe Stock

Adobe Stock is een compleet en professioneel stockfotobureau van Adobe dat volledig in de Adobe-systemen is geïntegreerd, vooral in de grafische apps op het Adobe Creative Cloud-platform.

Adobe Stock is een service voor rechtenvrije stockfotografie met een collectie van meer dan 200 miljoen hoge kwaliteit afbeeldingen (foto's, illustraties en vectorafbeeldingen, sjablonen en andere bestanden, o.a. een redactionele verzameling afbeeldingen) met de relevante soorten licenties voor deze bestanden.

Deze zijn beschikbaar via de Adobe Stock website en de bibliotheekfunctie die in alle Creative Cloud-applicaties kan worden gebruikt, met inbegrip van populaire ontwerptools zoals Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, Creative Cloud libraries of Premiere Pro. Adobe Stock biedt ook collecties met andere creatieve assets in elk mogelijk formaat zoals stockvideo's, lettertypes, 3D-afbeeldingen, sjablonen, audio-content en meer, allemaal rechtenvrij en met keuze uit miljoenen afbeeldingen en bestanden.

Deze rechtenvrije stockfoto's van hoge kwaliteit en andere hoogwaardige materialen kun je direct in de interface van je favoriete Adobe CC-app zoeken, selecteren, testen, bewerken, van formaat wijzigen, van een licentie voorzien en toepassen op je creatieve ontwerpen, zonder diensten van derden, zonder bestanden te hoeven importeren en zonder het gedoe met andere beeldbanken.

Sterker nog, je kunt je aanmelden bij Adobe Stock met dezelfde Adobe ID die je gebruikt voor je andere Adobe-programma's (bijv. Creative Cloud). Dit is één van de belangrijkste voordelen van de werkwijze van Adobe Stock waarmee het zich onderscheidt van andere stockbureaus.

Adobe Stock levert assets van topkwaliteit die geschikt zijn voor commerciële doeleinden en een gebruikersinterface van topklasse met veel handige functies, zoals visueel zoeken waarbij je een afbeelding in de zoekbalk kunt plaatsen om een vergelijkbare afbeelding te vinden in de catalogus van Adobe, geavanceerde filters om de resultaten te verfijnen en meer om de perfecte afbeeldingen met de benodigde Adobe Stock licenties (er zijn meerdere soorten licenties – o.a. uitgebreide licenties) voor de afbeelding van je project te vinden.

Er zijn keuzemogelijkheden voor een standaard- en een uitgebreide licentie (allebei bieden ze wat rechtenvrije licenties voor assets bieden, oftewel hoe je afbeeldingen van Adobe Stock gebruiken mag) die alle soorten commercieel gebruik dekken, van online en sociale media tot tv-uitzendingen en drukwerk. Voor Adobe Stock premium content hebben ze ook een uitgebreide licentie, die product-voor-verkoop rechten toevoegt (bijvoorbeeld voor op een t-shirt) aan de standaard afbeeldingen.

Voor uitgebreidere informatie kun je onze Adobe Stock recensie lezen. En grijp zeker de kans om deze service gratis te proberen met onze gratis proefversie van Adobe Stock waarbij je een maand lang 10 gratis afbeeldingen met licentie en zelfs sjablonen kunt downloaden! Dat is één van de manieren om Adobe Stock foto's zonder watermerk te downloaden, zodat je tijdens de proefperiode gratis afbeeldingen naar keuze kunt downloaden met een standaard licentie die je voor altijd mag gebruiken en houden.

Koop producten van Adobe nog voordeliger met onze Adobe kortingscodes!

Ben je een liefhebber van Photoshop, dan mag je deze gratis proefversie van Photoshop niet missen! Je kunt Adobe Photoshop combineren met een Adobe Stock-abonnement om gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit te bewerken. Wil je het maximale uit je budget halen en een compleet fotobewerkingspakket krijgen, dan moet je voor het Fotografie-plan gaan, waarover je kunt lezen in ons prijsoverzicht van Adobe Creative Cloud!

Waarom bij Adobe Stock kopen

stock.adobe.com/nl homepage

Stockfoto's zijn het logische antwoord, maar er is meer. Adobe Stock heeft meer dan 200 miljoen geselecteerde standaard afbeeldingen, waarbij elk bestand van HD-kwaliteit en gebruiksklaar is. Het is goed om te weten dat je elke afbeelding met een rechtenvrije licentie koopt. Ze hebben ook een Premium-collectie met high-end beeldmateriaal, plus speciale collecties in andere mediatypen zoals stockvideo's, sjablonen, 3D-modellen, audio-tracks en meer. De Adobe Stock Premium-collectie bevat ook een selectie redactionele content – media onder een speciale licentie voor redactioneel gebruik.

De foto's van Adobe Stock kunnen via abonnementen worden gekocht. Deze abonnementen zijn maandelijks of jaarlijks (maandelijks gefactureerd) en variëren van 3 downloads tot 750 beelden per maand. Deze abonnementen zijn erg voordelig, met lage prijzen die de prijs van een enkele afbeelding terugbrengen tot nog geen euro per stuk. Maar je kunt ook credits kopen waarmee je toegang krijgt tot premium en extra content in een on-demand model.

Voor gebruikers die op aanvraag willen kopen, zijn er pakketten met credits (je kunt pakketten met tegoeden kopen). Je koopt deze pakketten met credits en gebruikt deze credits om Adobe Stock assets te downloaden wanneer je royaltyvrije assets nodig hebt. De prijzen in credits variëren per stockfoto, illustratie, 3D-afbeelding, video, en andere bestandstypen van hoge technische kwaliteit, maar over het algemeen zijn de prijzen per afbeelding op aanvraag hoger dan bij een abonnement.

Uitgebreide licenties hebben een hogere prijs en kunnen uitsluitend op aanvraag (met credits) worden gekocht.

Lees hier alles over de prijs van Adobe Stock-afbeeldingen!

Nog een pluspunt in het aanbod van Adobe Stock is de intelligente zoektechnologie, waarmee je op basis van trefwoorden, beeldherkenning en machine learning (aangedreven door Adobe Sensei) de juiste pagina met afbeeldingen kunt vinden die je zoekt, zodat je sneller en makkelijker accurate resultaten krijgt. Meer informatie hierover vind je in ons volledige Adobe Stock testrapport.

stock.adobe.com/nl homepage

Wat is Adobe Stock voor mij?

Maar is Adobe Stock de moeite waard voor jou? De site van Adobe heeft een hele reeks voordelen, maar het zijn zeker de ontwerpers die Creative Cloud gebruiken die er maximaal van kunnen profiteren.

Het belangrijkste pluspunt van deze service is dat deze volledig is geïntegreerd met Creative Cloud-apps. Voor alle ontwerpers die dit platform en de bijbehorende software-applicaties gebruiken voor het creatieve werk, maakt Adobe Stock het werk veel sneller en makkelijker. Een enorme collectie met miljoenen hoogwaardige afbeeldingen (royaltyvrije foto's) direct in je ontwerp-app, met afbeeldingen die je kunt testen en bewerken in je ontwerp voordat je besluit tot aankoop. Bovendien zijn de duidelijke gebruiksrechten en juridische ondersteuning van een Adobe Stock-licentie een grote toegevoegde waarde die je leven een stuk makkelijker maakt en je helpt om sneller betere ontwerpen te maken.

Wat is Adobe Stock qua prijs en mogelijkheden. Adobe Stock heeft voor elk budget een passende oplossing, maar de voordeligste is een abonnement voor grote aantallen, dat geschikt is voor wie elke maand honderden downloads nodig heeft. Maar ook de opties voor kleine aantallen beelden zijn gunstig, gelet op alle functionaliteit die de site biedt. Het enige wat wellicht nog ontbreekt is een abonnement met een onbeperkt aantal downloads, maar we denken niet dat je dat zult missen met zoveel voordelen.

Verder is de beeldkwaliteit niet alleen professioneel en van hoge resolutie, maar ook heel modieus en fris. De premium content van Adobe Stock is in sterke mate gericht op creativiteit, dus hier vind je het nieuwste en beste werk van getalenteerde kunstenaars uit de hele wereld. Het is zelfs mogelijk om de portfolio met stockfoto's van een bepaalde kunstenaar te bekijken, evenals van meerdere afbeeldingen van dezelfde fotoshoot die bij Adobe Stock verkrijgbaar zijn.

En tot slot hebben ze allerlei creatieve media in huis. Adobe Stock heeft niet lang na de lancering ook videomateriaal in de collectie opgenomen, en nu is er ook de Adobe Stock audiocollectie, evenals alle verschillende soorten afbeeldingen.

BONUS: Gratis proefabonnement van Adobe Stock!

Wat is Adobe Stock premium beeldmateriaal zonder de mogelijkheid om het eerst eens uit te proberen voordat je je geld aan een betaald abonnement uitgeeft? Niets, dus daarom heeft Adobe een gratis proefperiode! Met de gratis proefversie van Adobe Stock is de hele beeldcollectie direct toegankelijk en kun je een maand lang gratis 10 afbeeldingen naar keuze downloaden!

De eerste maand is gratis voor een jaarabonnement met 10 beelden per maand. Maar je kunt de eerste 30 dagen gratis downloaden. En als je je abonnement binnen de 30 dagen annuleert, hoef je niets te betalen.

Aanvullend hierop vind je op de Adobe Stock website een Gratis-sectie met bestanden op hun website waar je een selectie gratis assets kunt vinden, waaronder foto's, vectorafbeeldingen/vectoren en video's. Iedereen kan Adobe Stock gebruiken, ook niet-kopers, zolang ze maar een geldige Adobe-account hebben.

Opmerking: Adobe Stock beschermt de afbeeldingen tegen onrechtmatig gebruik, daarom zie je, als je op afbeeldingen in hun bibliotheek klikt, afbeeldingen van lagere kwaliteit met een watermerk en het Adobe-logo erop. Dit zijn slechts voorbeelden van de daadwerkelijke foto's met hoge resolutie en zonder watermerk die je krijgt na betaling. Ontdek hier de beste manieren om Adobe Stock foto's zonder watermerk te downloaden!

Adobe Stock lidmaatschap en Creative Cloud

Adobe Creative Cloud is welbekend onder ontwerpers en andere creatieve professionals. Het biedt tal van ontwerpmogelijkheden voor creatieve projecten waarvan je ook met een Adobe Stock lidmaatschap kunt genieten. Hier enkele van de meest populaire apps. waarvoor veel ontwerpers en andere gebruikers een Creative Cloud lidmaatschap (per aparte app betaal je een hogere prijs dan bij aankoop van een pakket) nemen:

Adobe Illustrator

Met illustrator kunnen de via Adobe Stock gedownloade assets (vectoren en illustraties in verschillende indelingen) moeiteloos worden geopend en geoptimaliseerd voor elk nieuw document. Adobe Illustrator is nu tijdelijk gratis te gebruiken. Wil je meer opties? Bekijk dan ons overzicht met Adobe Illustrator alternatieven.

Adobe Photoshop

Photoshop is het populaire Adobe programma waarmee een afbeelding, illustratie of ander bestand kan worden geoptimaliseerd. Voor deze tool zijn geen speciale vereisten nodig wat betreft de vaardigheden en ervaring van gebruikers in de bewerking van afbeeldingen en illustraties. Het aanpassen van een bestand is met Photoshop kinderspel.

Adobe Dimension

Stel sneller boeiende content samen in 3D materialen en belichting en modellen gebruikt. Adobe Dimension vergemakkelijkt het creëren van merkvisualisaties, illustraties, sjablonen, product mockups en ander creatief werk.

Adobe Indesign

Adobe InDesign is de meest gebruikte software voor de creatie van lay-out en pagina-ontwerpen voor drukwerk en digitale media. Je kunt schitterende grafische ontwerpen maken met typografie van de beste lettertypes ter wereld en beeldmateriaal en assets die je via Adobe Stock verkrijgt. Snel content en feedback delen in PDF's. Het productieproces eenvoudig beheren met Adobe Experience Manager. InDesign heeft alle functies voor het maken en publiceren van boeken, digitale tijdschriften, e-books, posters, interactieve PDF's en nog veel meer.

Conclusie – wat is Adobe Stock voor jouw ontwerpen

Je hebt nu antwoord op wat is Adobe Stock, wat het biedt, en hoe je het gebruikt om de ontwerpkwaliteit en creatieve workflow voor je bedrijf of organisatie te verbeteren.

Hoog tijd om de beeldcollectie te ontdekken en zelf te ervaren hoe goed Adobe Stock voor jou werkt! Bezoek hier de website van Adobe Stock!

Meer info over het antwoord over de vraag wat is Adobe Stock:

Probeer de Adobe Stock gratis proefversie voor 10 gratis foto's in 30 dagen!

NIEUW BIJ ADOBE STOCKADOBE FIREFLY

Adobe Firefly

Experimenteer, beeld je in en maak een oneindige reeks creaties met Firefly, een serie creatieve generatieve AI-modellen die naar Adobe-producten komt.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo